Kadın Genel Cerrahi Uzmanı (Op. Dr. Seher Şirin) Kimdir?

Daha önceki konularımızda dikkat ettiyseniz, anüs bölgesi hastalıklarının teşhis ve tedavisi için mutlaka Proktoloji, yani makat hastalıkları uzmanlarına muayene olunması gerektiğini belirttik. Bu alanda size ilk önereceğimiz hekimlerden birisi Op. Dr. Seher Şirin‘dir. Özellikle kadın genel cerrahi uzmanı arayan hanımların ilk tercihi olan Şirin’in 30 yılı aşkın hekimlik tecrübesiyle tanışma fırsatını bu sayfada bulacaksınız.

Op. Dr. Seher Şirin Kimdir?

Kadın Doktor

1961 Yılında Karaman-Ermenek’te Doğdu
İlk olarak doğduğu ve yaşadığı yerlere bakacak olursak, 1961 yılında Karaman’ın Ermenek ilçesinde dünyaya geldiğini belirtmek gerekir. Bir süre sonra ailesiyle birlikte Mersin’e taşınmış olup, ilk, orta ve lise eğitimini burada tamamlamıştır.

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesinden Mezun Oldu

Sürekli hayalini kurduğu doktorluğa ilk adımını 1979 yılında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesini kazanarak attı. (1)

Altı yıllık tıp eğitim sürecinden sonra 1985 yılında doktor unvanını alan Seher Şirin, iki yıllık mecburi hizmet görevini Muğla Devlet Hastanesinde pratisyen hekim olarak tamamlamıştır.

Kısa bir süre Silivri Sağlık Grup Başkanlığında çalıştıktan sonra, 70. Yıl Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezinde pratisyen doktor olarak üç yıl görev yapmıştır.

1990 Yılında Genel Cerrahi Uzmanlık Eğitimine Başladı

Mezuniyetinin üzerinden beş yıl geçtikten sonra uzmanlık eğitimine başlayan Doktor Seher Şirin, hayatında önemli bir yere sahip olacak eski adıyla SSK Samatya Hastanesi, şimdiki adıyla T.C. Sağlık Bakanlığı İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesinde uzmanlık eğitimine başlamıştır.

O dönemde, kadın doktorların pek rağbet etmediği ve cesaret göstermediği genel cerrahi ihtisasının zorluklarını göze almış ve uzun süre hastanenin tek kadın genel cerrahi doktoru (asistanı) olarak çalışmıştır. Burada gece-gündüz, oldukça yoğun bir şekilde, dört yıl süren genel cerrahi ihtisasını tamamlamıştır.

Genel Cerrahi Uzmanı Olarak Şişli SSK Hastanesinde Göreve Başladı

1994 yılında genel cerrahi ihtisasını tamamlayan Doktor Seher Şirin, ilk görev yerini Şişli SSK Hastanesi olarak belirlemiştir. Bir yıl süren bu görevin ardından, genel cerrahi ihtisasını aldığı T.C. Sağlık Bakanlığı İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne (eski adıyla SSK Samatya Hastanesi) bu kez Genel Cerrahi uzmanı olarak dönmüştür. (2)

SSK Samatya’da 18 Yıl Görev Yaptı

1997 yılında göreve başladığı T.C. Sağlık Bakanlığı İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesinde 2015 yılında emekli olmuştur. Binlerce insana umut olmuş ve birçok sağlık alanında hizmet vermiştir. Emekli olduktan sonra İstanbul Yeşilköy’de özel bir klinikte Genel Cerrahi Uzmanı olarak göreve başlamıştır.

Op. Dr. Seher Şirin Hangi Hastalıklara Bakıyor?

İlgilendiği Başlıca Hastalıklar:

Uzun yıllar görev yaptığı hastanenin hizmet hastanesi olması nedeniyle genel cerrahinin alanına giren her tür hastalığın tedavisiyle ilgilenmiş ve bu alanlarda deneyim kazanmıştır. Hastalarının büyük çoğunluğunu kadın genel cerrahi uzmanını tercih eden kadın hastalar oluşturmuştur. Bu nedenle, özellikle kadınların muayeneden çekindiği meme ve makat hastalıkları alanında daha yoğun çalışmıştır. Makat hastalıkları konusundaki deneyimi nedeniyle erkek hastalar tarafından da tercih edilen bir hekim olmuştur. (3)

Hemoroid (Basur): Kadın ve erkek ayrımı olmadan özellikle kabızlık problemi yaşayan insanlarda en sık görülen hastalıktır. İshalde de olabilir. Nedeni dışkılama esnasında ıkınmaya bağlı olarak toplardamar genişlemesidir.

Op. Dr. Seher Şirin, hemoroid tedavisinde özellikle ameliyatsız yöntemlere önem vermektedir. Birinci derece ile gelmeniz halinde ilaçlarla tedavi edilebilir. 2 ve üçüncü derece olması halinde ise Lazer ve Rubbel Band Ligation (RBL) dediğimiz (Lastikle Boğma Yöntemi) uygulamaktadır. 4. Derece olması halinde ise tek çözüm yolu ameliyattır. Laserle ameliyat  veya  THD yöntemi dışarıda dikiş olmadığından ağrısız bir çözüm olarak tercih etmektedir. (4)

Kıl Dönmesi (Pilonidal Sinüs): Genellikle erkeklerde ve özellikle 15-30 yaş arası erkeklerde görülen bir sorun. Her ne kadar kıl batması ile karıştırılsa da, aslında kuyruk sokumu bölgesinden cilt altına kıl, tüy gibi yabancı cisimlerin girmesi ve orada zamanla bir yumak kapsül haline gelmesiyle oluşur.

İlk başlarda ciddi bir şikayete neden olmasa da, ilerleyen süreçte apse, kuyruk sokumunda şiddetli ağrı, devamlı akıntı gibi sorunlarla hayat kalitesini düşürür.

Kesin çözüm yolu ameliyattır. Mümkün olan hastalarda, özellikle fazla yayılmamış durumlarda mikro sinüsektomiyi tercih etmektedir. Bu sayede hastanın hastaneye yatmasına, anestezi almasına ve günlerce ağrı çekerek yüzü koyun yatmasına gerek kalmaz. İleri derecede olan hastalarda ise mikrosinüsektomiye benzer avantajları bulunan ameliyat çeşidi olan Karidakis ameliyatını uygulamaktadır. (5)

Makat Çatlağı (Anal Fissür): Yine kabızlık problemi olan insanlarda yaygın görülen bir hastalık olan makat çatlağı, hastalar tarafından makat yırtığı veya makatta damar çatlaması olarak da tanımlanır. Sert dışkılamanın ya da çok sulu ishalin neden olduğu anüs iç kısmındaki çizik veya yara, bir ay içerisinde ilaçlar ve bazı önlemlerle tedavi edilebilir.

Tedavi edilmediğinde kronik hale gelebilir ve ameliyat ya da botoks enjeksiyonu gibi müdahaleler gerekebilir. Doktorumuz Seher Hanım, ameliyat ve bazı yan etkilerinden çekinen hastalarda, sadece bir dakika süren botoks tedavisini uygulamaktadır. (6)

Anal Hematom (Makatta Pıhtı Toplanması): Makatta ağrı ve meme oluştuğunda, pıhtılaşmış hemoroidle karıştırılabilen anal hematom oldukça sık görülmektedir. Hemoroid’de aslında genellikle ağrı görülmez. Makatta pıhtı toplanması anlamına gelen bu hastalık, yine kabızlık ve dışkılama esnasındaki ıkınma ile yakından alakalıdır. İkınma, anüs bölgesindeki damarların patlayarak cilt altına kan akışına ve kanın pıhtılaşarak ağrıya dönüşmesine neden olur. Küçük ve ağrısız bir tedavi yöntemi olan, 1 cm’lik alanda yapılan kesi ile pıhtı boşaltılır.

Makat Siğili (Kondilom) HPV virüsünün sebep olduğu, sivilce gibi lezyonlar genellikle cinsel yolla bulaşır. Dokuya bulaştıktan sonra, yıllarca dokuda kalabilir. Anal kondilomda, anüsün iç kısmının anoskopla kontrolü ve varsa anüste ve rektumda tedavisi gereklidir. (7)

Lezyonlar tedavi edildikçe yenileri çıkabilir. Bu nedenle, sıkı takip altında ayda bir yapılan kontrol ve her yeni çıkan lezyona uygulanan tedavi önemlidir. Tedavisinde ilaç tedavisi, kriyoterapi, elektrokoterle yakma veya radyofrekansla yakma gibi yöntemler bulunur.

Op. Dr. Seher Şirin, kriyoterapinin başarısız olduğunu, ilaç tedavisinin siğillerle beraber sağlam dokuyu da yaktığını ve elektrokoter yaralarının zor iyileştiğini belirterek, bu yöntemleri tercih etmemektedir.

Radyofrekans ile tüm lezyonları tek tek lokal anestezi uygulayarak, hastaneye yatmadan temizlemektedir. Sonrasında, ayda bir yapılan beş kontrol sırasında yeni çıkan lezyonları ücretsiz olarak yakmaktadır.

Op. Dr. Seher Şirin sadece Proktoloji değil aynı zamanda meme hastalıkları uzmanıdır.

Meme Hastalıkları Teşhis ve Tedavisi
Uzmanımıza aşağıdaki soru ve yorum formu aracılığıyla sadece makat hastalıkları değil, aynı zamanda meme hastalıkları ile ilgili de sorular sorabilirsiniz. T.C. Sağlık Bakanlığı İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesinde görev yaptığı 18 yıllık süreçte, meme hastalıkları çalışma grubunda yer almış ve meme kanseri teşhisi ve tedavisinde önemli rol oynamıştır. Her sekiz kadından birinde görülen meme kanseri ile ilgili muayene ve tedavi imkanlarından faydalanabilirsiniz. (8)

Medikal Estetik Uygulamaları

Ben Aldırma:Yüz ve vücuttaki her tür benler kötü şüphe içermiyorsa ameliyatsız (radyofrekansla buharlaştırma ,damar benlerinde infraret koagülasyon) tedavileri yapmaktadır. Bu yöntemler vücutta en az iz bırakan yöntemlerdir. Benler kanser şüphesi içeriyorsa punch biyopsi (küçük doku örnekleri alma ) alarak benleri inceletmektedir. Eğer kanser şüphesi fazla ise, gereğinde lezyonu lokal anestezi ile küçük bir  cerrahi müdahaleyle çıkarmaktadır. Ben aldırma nasıl yapılır? Başlıklı yazıyı okumanızı öneririm.

Nasır:Ellerde veya ayaktaki nasırları radyofrekans yöntemi ile  nasırın kökünü de alarak çıkarır.

Lipom (yağ bezeleri):Saçlı derideki yağ kistlerinde  saçı kesmeden olabildiğince küçük kesi ile çıkarma işlemini yapmaktadır.

Endoskopi: Mide barsak hastalıklarının tanısında önemli bir yöntem olan Gastroskopi, kolonoskopi işlemlerinde 23 yıllık deneyimi vardır.

Diğer cerrahi hastalıklar: Op.Dr.Seher Şirin genel cerrahi uzmanıdır.Diğer cerrahi hastalıkların(guatr,safra kesesi,apandisit  gibi) tanı ve tedavisini yapabilmektedir.

Adres Bilgileri: 
Op. Dr. Seher Şirin şu anda Antalya’da hasta kabulüne devam etmektedir.
Yüksekalan Mahallesi, 485 Sokak, No:2 Kat: 1 Muratpaşa / Antalya
Telefon: 0242 312 22 20
WhatsApp: 0532 459 69 00
Web: www.ideaantalya.com

Sorularınız var mı?

Evet arkadaşlar uzmanımız ile ilgili özet bilgilere yer verdik, şimdi kendisine sormak istediğiniz sorular varsa aşağıdaki yorum formunu kullanarak iletebilirsiniz. Sizden gelen sorulara burada yanıt vermektedir.

REFERANSLAR

  1. Günergün, F., & KADIOĞLU, S. (2006). İstanbul Üniversitesi’nin yerleşim tarihçesi üzerine notlar. Osmanlı Bilimi Araştırmaları8(1), 135-163.
  2. Baskan, S., Çakmak, A., Göksoy, E., Abbasoğlu, O., Çelebi, A. E., Güllüoğlu, B., … & Aktaş1, H. (2009). Genel cerrahi uzmanlık eğitimine farklı bir bakış. Ulusal Cerrahi Dergisi25(4), 142-5.
  3. ORAL, S. E., & Nadiye, Ö. Z. E. R. (2020). Bir Kolonoskopi Gerçeği: Utanma Duygusu ve Yönetimi. Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi9(2), 216-221.
  4. Ferhat, Ç. A. Y., Kanat, B. H., & Girgin, M. (2017). Hemoroit tedavisinde lastik band ligasyon sonuçlarımız. Adıyaman Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi3(3), 581-588.
  5. MENTEŞ, O. D. M. Ö., Uzmanı, E. H. H. G. C., ÖZDEMİR, O. D. M., Uzmanı, E. H. H. G. C., & ÖZGÜL, O. D. Ö. PILONIDAL SİNÜS HASTALIĞI VE CERRAHİ TEDAVİSİ.
  6. ERSAN, Y., YAVUZ, N., ÇİÇEK, Y., ERGÜNEY, S., & KUŞASLAN, R. (2004). Anal fissürlerde medikal tedavi. Cerrahpaşa Tıp Dergisi35(4).
  7. Yazgan, S., Koçberber, Ç., Suleymanzade, N., & Can, U. Cinsel Yolla Bulaşan Enfeksiyonlar? Sağlığını Şansa Bırakma; Koru (n)!!!.
  8. Özdemir, L., Tekbaş, Ö. F., Erdal, M., & Balkan, M. (2007). GATA Meme Hastalıkları Polikliniği’ne Başvuran Hastalarda Meme Kanseri Risk Faktörlerinin Araştırılması. Türkiye Aile Hekimliği Dergisi11(4).

747 Yorum

  1. Merhaba makatimda yanmalar var kanamam cok olmuyor internetten baktim makat catlagi belirtilerine benziyor ne yapmam gerekiyor hangi kremi onerirsiniz kullanayım tesekkurler

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      Öncelikle muayene ile kesin teşhis konulması gerekiyor. Eğer fissür ise ilaç yazılabilir. Muayene etmeden,hastalığını bilmeden ilaç yazmak ya da önermek doğru değil. Siz de tavsiyeyle ilaç kullanmayınız. Şimdilik kabız olmamak için bol sebze,salata,lifli meyveler,kepekli tahıl ürünleri ve bol su tüketin. Bol yürüyüş yapın. Dışkınız gelince bekletmeyin,ertelemeyin. Dışkıdan önce 5 dakika sıcak suya oturun sonra anüsün hafif içine doğru vaselinli krem sürün sonra dışkılayın. İlk fırsatta muayene olun.

  2. Merhaba seher hanım uzun yıllardır ertelediğim makattan kanamalarim oluyor utanıyorum doktora gitmeye ne önerirsiniz teşekkürler

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      Makat kanaması az bir ihtimal de olsa kötü bir hastalığın yani kanserin habercisi olabilir. Özellikle yaşınız 40 yaş üstüyse,ailede kolon kanseri varsa bu olasılık daha da artar. O nedenle her makat kanaması mutlaka muayene edilmelidir. Muayenede anüste ya da anüsün içinde anoskop muayenesiyle kanama yapan bir sebep aranır. Bu bölgede kanama yapan bir hastalık yoksa kolonoskopi gerekebilir. Bu nedenle ilk fırsatta muayene olmanızda fayda var.

  3. Hocam merhaba erkek arkadaşımdan hvp virüsü varmış onun üzerinde bokser bende de iç çamaşırı ve şort varken sürtünme yaşadık bu şekilde virüs bulaşır mi

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      Sizin cildinizde sıyrık varsa, meni çamaşıra bulaşarak ıslandıysa hpv bulaşabilir. Kesin bir şey söylemek zor.

  4. merhaba seher hocam anal monometri ve endo anal ultrasonda çekilen filmde makat kasları hasar görmüşse uygulanıcak tedavi nedir.teşekkür ederim

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      Bu kaslar zarar gördüyse zararın derecesine göre tedaviler uygulanabilir. En basit tedavi şekli kegel egzersizi dediğimiz makatı kasıp,bir süre kasılı tuttuktan sonra serbest bırakmaktır. Gastro enterologların yaptığı feed back tedavileri yapılabilir. Çok büyük hasarlarda bacak kaslarından alınan kaslarla makat onarılabilir. Bu ameliyat çok zorlu bir ameliyattır ve hasta için de zor bir süreçtir. Ayrıca cilt altına dolgu yapmak % 100 tedavi etmese de gaz-dışkı kaçağını engelleyebilir.

  5. merhaba seher hanım benim şikayetim ergenlik dönemimde makat bölgeme cisim sokmuştum ve o zamandan beride hiç yapmadım fakat o zamandan beri makat bölgemden yürüdüğümde veya yorulduğumda pis kokulu bir akıntı geliyor ve iç çamaşırıma geçiyor leke yapıyor bir çok genelcerrahiye gittim görünüşte makat bölgende bir sorun yok dediler iki tane film çekildim endoskopi ve alt emar bunlardada bir şey çıkmadı sizce bunlardan başka çekilicek filmler varmı ve bu sorun nasıl tespit edilir teşekkür ederim.

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      Akıntı yapan makat hastalığı genellikle fistüldür. Bazen küçük fistüller MR da görünmeyebilir, bunlar dikkatli bir muayene ile ortaya konabilir. Ayrıca ara sıra şişip patlayan apselerin olup olmadığı önemlidir. Kötü kokulu akıntı siğillerde,iltihaplı fissürlerde olabilir, böyle olsaydı doktorunuz mutlaka görebilirdi. Kiloluysanız terlemeye,ıslak kalmaya bağlı dermatitler kötü kokulu akıntı yapabilir. Tekrar muayene olmanızda fayda var.

  6. aykut erdi karakaş

    merhaba doktor hanım size bir şey sormak istiyorum kasık fıtığı ameliyatından sonra ağır karın çalışmalarına devam edebilir miyim iki ay üç ay dört ay ne kadar sürer ve bir süre zarfında tekrar karın antremanlara dönebilir miyim bu bir sorun teşkil edermi acaba yani ne kadar süre sonra karın,mide çalışıp esnetip gerdirebilirim o bölgeyi lütfen çok önemli

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      Bu süre ameliyatta dokularınızın durumuna ve fıtığın büyüklüğüne, kilonuza göre değişebilir. Ben genellikle 6 ay ağır sporlardan (ağır kaldırma,karın içi basıncını artıran karın hareketleri) kaçınmayı öneriyorum. Yüzme ya da yürüyüş yapabilirsiniz.

  7. Hocam merhabalar benim bir rahatsızlığım yok ama şöyle bir sorun olacaktı bu sene liseden mezun oldün askere gitmeyi düşünüyorum ve orada uzman olarak kalmayı hedefliyorum;6 sene önce daha reşit bir akla sahip değil iken makatımızdaki pislikleri parmağımla temizliyordum ve askeriye deki heyet raporunda sağlık muayenesinde yapmış olduğum bu hata uzman olmama engel olur mu sorumu detaylı bir şekilde cevaplamanızı sabırsızlıkla bekliyor olacağım şimdiden teşekkür ediyorum

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      Eğer parmak müdahalesinde zorlama yaptıysanız ve çok sayıda müdahale yaptıysanız makat kasları zorlandıysa ve hasar gördüyse muayenede (rektal tuşede) belli olabilir. Bu konuda kesin bir şey söylenemez. Gaz kaçırma (gazınızı tutamama) şikayetiniz yoksa muhtemelen hasar görmemiştir.

  8. Hocsm anus kaslarim cok yiprandi ozellikle dıs kaslar ayakta duramiyorum hareket edemiyorummm cok zpr durumdayim bosluk var gibu lutfen yardim edinnn

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      Anüs kaslarının yıpranmasıyla ayakta durmanın bir ilgisi yok. Ayakta duramama varsa nöroloji uzmanı kas hastalığı açısından muayene olmalısınız. Ayrıca makat kaslarında gevşeme olup olmadığı için genel cerrahi muayenesi gerekir. Muayene ile anlaşılamazsa anal manometri tetkiki yapılabilir.

  9. Iyı gunler hacam makat agrısı ıcın kadın dogum uzmanına gıdılırmı

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      Makat ağrısı için öncelikle genel cerrahi uzmanına gidilir. Genel cerrahi uzmanları içinde özellikle proktoloji (makat hastalıkları ) alanında çalışanlar tercih edilmelidir. Makatta ağrı yapan bir hastalık bulunamazsa rahimden ya da yumurtalıklardan ağrı vurma ihtimaline karşı kadın hastalıkları uzmanı muayenesi istenebilir.

  10. Hocam baya bir anal iliskiye girdim,Hocam anus egzersiz yaparken kaslarim acilmiyor calismiyor ,boyle durumlarda isal mi kabiz mi olmak daha iyidir ,nasil beslenilmeli pelvin taban kaslarina iy8 yada kotu etki besinler var mi

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      Makat kaslarının gevşekliğinde ishal ya da kabız olmanın bir faydası ya da etkisi yok. Egzersizde özellikle gevşek bırakmaya çalışmayın. önce gazınız ya da dışkınız gelmiş, ama tutmanız gerekiyor gibi makatınızı kasın. Beşe kadar sayın,sonra normale dönün. Gün içinde çok kere yapabilirsiniz.

  11. Hocam anus kas gevsekligi tedavisinde herhangi bir bitkisel yontem ,ilac,krem vs bir sey mevcutmudur

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      Hayır. Bu konuda ilaç yok maalesef.Durum tespit edildikten sonra duruma göre makat cildi etrafına dolgu maddesi enjekte edilebilir. %100 etkin olmasa da fayda gören hastalarımız var.

  12. Hocammmm makat daraltma ameliyati basari orani nedir ve tedavi ssk tarafindan karsilaniyormu belli bir kismi falan

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      Makat genişlemesinin nedenine,derecesine ve uygulanan yönteme göre başarı oranı değişir. Ameliyat ya da dolgu yöntemleri yapılabilir. Buna karar vermek için muayene etmek gerekir. SGK bu ameliyatları karşılamaz.

  13. Hocam anus kaslarinin disaridan aldigi herhangi bir hasardan sonra anal iliski olmasa bile cisim parmak kaslarn eski gucune donme sansi var mi hafiften agri oluyor gün icinde de sicak su oturmasi yapsam daha mi gevseklik ilerler egzersiz yapmadan once sicak su oturmasi yapayim mi hocam sizce

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      Kaslardaki hasar ileri düzeyde değilse kegel egzersizleri işe yarayabilir. Sıcak su kasları iyice gevşetir. Sıcak suya oturmanıza gerek yok. Gün içinde, aklınıza geldikçe gazınız ya da dışkınız varmış da tutmanız gerek gibi kasın ,beşe kadar sayıp gevşetin. Bu hareketi yapabildiğiniz aralıklarla tekrar edin. Travma sebebi devam ederse kas hasarı artabilir.

  14. Hocam makatımın kenarında şişlik var doktora gittiğimizde işe doktor balaban ile anestol kremlerini karıştırıp sabah akşam sür dedi ayrıca sabah akşam cipro diye bi antibiyotik almamı söyledi ve de batikonlu oturma banyosu yapmami soyledi ve ben 2 buçuk gündür bunların hepsini yapıyorum fakat sonuç alamadım doktora bir daha gitmelimiyim yoksa beklemelimi

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      Antibiyotik verdiyse apse düşünmüş olabilir. Apse antibiyotikle rahatlamazsa cerrahi müdahale ile boşaltmak gerektirir. Bu nedenle kesin olarak iltihap ya da apse olup olmadığının kontrolü ya da drenaj açısından doktorunuza kontrole gitmelisiniz.

  15. Hocam.anüs kas gevsekligi tedavisinde tek tedavi yoñtemi kegel egzersimi bitkisel ya da ilac vs krem gibi bir olanak ya da baska bir yontem var mi dir ve genisleyen anüs orjin haline döner mi

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      Tek tedavi egzersiz değil. Egzersiz bir yere kadar fayda edebilir. Makat kasındaki hasar durumuna göre bazı terapiler ve ameliyatlar gerekebilir. Çatlak ameliyatından sonra görülen kas defektlerinde daha etkili olan dolgu enjeksiyonu da duruma göre yapılabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir