Makat Hastalıklarına Hangi Bölüm Bakar?

Makat hastalıkları (anüs bölgesinde ya da anüs iç kısmında) ortaya çıkan hastalıklar hemen hemen tüm insanları yakından ilgilendirmektedir. Tedavide gecikme daha kötü sonuçlara yol açmaktadır. O nedenle hastalara geç kalmadan muayene ve tedavi olmalarını öneriyoruz. Peki, hastalar hangi bölüme ya da uzmanlık alanına randevu almaları gerekir? Sorunun cevabı yazımızda geniş kapsamlı bir şekilde yer almaktadır.

Makat hastalıkları için hangi doktora gidilir

Genel Cerrahi Bölümü Bakar

Makat bölgesinde görülen hastalıklar ya da şikayetler (ağrı, akıntı, kanama, şişlik, apse vb) tüm sorunlar için ilk müracaat edeceğiniz bölüm genel cerrahi olmalıdır. İnsanlar genelde iç hastalıkları (Dahiliye) bölümüne müracaat etmektedir. Teşhis konusunda kısmen yeterli olsa bile tedavide maalesef dahiliye uzmanları sizin beklentinizi karşılayamaz. Yazının giriş kısmında da belirttiğimiz gibi genel cerrahi uzmanı seçeceğiz. Fakat dikkat etmeniz gereken önemli bir husus daha bulunuyor. Peki, tercih edeceğiniz doktor makat hastalıkları (proktoloji) konusunda yeteri kadar deneyimli mi? Buna bakmalıyız.

Proktoloji Uzmanı Olması Daha İyi Olur

Genel cerrahi çok geniş kapsamlı bir bölümdür. Onlarca hastalığın teşhis, tedavi ve hatta ameliyatını gerçekleştirmektedir. Bu nedenle bölüm içerisinde alt bölümler oluşturulmuştur. Bunlar Endokrin, Gastroenteroloji, Hepatopankreatobilier yanı sıra meme ve obezite cerrahisi gibi alt dalları bulunmaktadır. Bunlara ek olarak ise Proktoloji bulunmaktadır.

Proktoloji Uzmanı Nedir, Hangi Hastalıklara Bakar?

Anorekral hastalıkların (kalın bağırsak, rektum ve anal bölgede görülen) hastalıkların teşhis ve tedavisinde daha ehil kişilerdir. Tabii ki genel cerrahi alanının hastalıklarını da tedavi etmelerine karşın Proktoloji alanında ek uzmanlık eğitimi alarak kendilerini bu alanda daha da geliştirdikleri söylenebilir.

Proktoloji Uzmanı Olan Hastaneler Hangileri?

İstanbul’da hemen hemen tüm hastanelerde genel cerrahi uzmanı bulunur. Bu doktorların proktoloji alanında yetkin olup, olmadığını hastane yönetimine ya da doktorun kendisine sorarak öğrenebilirsiniz. Ben size bu alanda uzman bazı doktor isimleri önereceğim.

Op. Dr. Atilla Kaya

İlk tanıyacağımız hekim Atilla KAYA olup, genel cerrahi alanı yanı sıra saç, sakal ve kaş ekimi gibi medikal estetik uygulamalarda da yakından tanınan isimlerden biridir.

1961 Malatya doğumlu olan uzmanımız 1986 yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesinden mezun olmuştur. Uzmanlık eğitimini de aynı üniversitede gerçekleştirmiştir. 2006 yılına kadar Osmaniye’de sağık hizmeti vermiştir. 2006 Sonrası ise İstanbul’a gelerek hizmetine burada devam etmektedir.

Geçtiğimiz yıllarda kıl dönmesi tedavisinde adeta devrim niteliğinde bir uygulama olan Mikro Sinüsektomi yöntemini geliştirmiş olup, kıl dönmesi hastalarının yaşadığı sıkıntıyı %90 oranında azaltmıştır. Ameliyat olan hasta aynı gün işine, okuluna dönebilme imkanı sağlamaktadır. Diğer yöntemlerde ise hasta 2-6 hafta arası evde istirahat etmesi gerekir.

Op. Dr. Seher Şirin

Kadın genel cerrahi uzmanı denince en çok tercih edilen isimlerden biri Doktor Seher Şirin Antalya’da hasta kabulüne devam etmektedir.

1961 Yılında Karaman’da hayata merhaba diyen Seher Hanım 1985 yılında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesinden mezun olmuştur. 1994 Yılına gelindiğinde ise SSK İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi (Samatya Hastanesinde) genel cerrahi uzmanlığını tamamlamıştır.

Zorunlu görev sonrası uzmanlık eğitimini tamamladığı SSK İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesine dönerek 17 yıl boyunca burada genel cerrahi uzmanı olarak hizmet vermiş ve emekli olmuştur. Proktoloji alanı yanı sıra özellikle her 8 kadından birinde görülen meme kanseri ve diğer meme hastalıkları teşhis ve tedavisini de yapmaktadır.

Op. Dr. Adil Altınsoy ANKARA

Şimdi’de Ankara’dan önemli bir isimle devam edelim. Doktor Adil Altınsoy başkentin ünlü proktoloji uzmanlarından biridir. 2014 Yılına kadar Sincan Devlet Hastanesinde görev yapmış olup, şimdi kendi yerinde hasta kabulüne devam etmektedir.

Kendisi de Ankaralı olan uzmanımız 1962 yılında hayata merhaba demiştir. 1987 Yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesinden mezun olup, 1993 yılında ise genel cerrahi uzmanı olmuştur. Uzmanlık tezini makat hastalıklarına ameliyatsız çözümler ile almıştır. Yani 30 yıl öncesi bugünlerin alt yapısını hazırlamıştır. Şuan bir çok anal bölge hastalığını ameliyatsız yöntemlerle tedavi etmektedir.

Op. Dr. Ergun Aygören BURSA

Türkiye’nin en büyük 4. kenti Bursa’ya uzanıyoruz. Burada karşımıza asker kökenli bir doktor olan Ergun Aygören çıkıyor. Doktorluk hayatı hep askeri hastanelerde geçmiş olup, güler yüzlü ve enerjik yapısı ile binlerce insana sağlık hizmeti vermiştir.

1958 Yılında Balıkesir’de hayata merhaba demiş olup, 1976 yılında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesinde eğitim aldıktan sonra Gülhane Askeri Tıp Fakültesinde uzmanlık eğitimi almıştır. 2002 Yılında Tabip Albay olarak emekli olmuştur. Şuan Bursa’nın Nilüfer ilçesinde hasta kabulüne devam etmektedir.

Makat Hastalıklarında Muayene Nasıl Yapılıyor?

Hastaların tercih edilmesi gereken bölüm ve doktor bilgisini aktardıktan sonra şimdide doktora gittiğinizde muayenenin nasıl yapıldığına bakalım. Muayene işlemi yaşadığınız soruna göre farklılık gösterebilir. Çünkü makat hastalıkları denince anüs iç kısmı, çevresi ya da kuyruk sokumu dediğimiz daha üst kısımları kapsamaktadır. O nedenle yaşadığınız soruna göre muayene tipi farklılık gösterebilir.

İsterseniz hemoroid muayenesi ile sürece göz atalım. Hastaların büyük bir bölümü dışkılama esnası ve sonrasında kanama ya da meme şikayeti ile doktora müracaat etmektedir. Burada yapılması gereken ilk işlem hastanın secde vaziyetinde sedye üzerine oturmasıdır. Bu noktadan sonra göz muayene, parmakla kontrol (rektal tuşe) ve anoskopi muayenesi yapılabilir.

Kıl dönmesi muayenesi ise oldukça farklıdır. Sorun kuyruk sokumu bölgesinde olduğu için anüs çevresi ve iç kısmı ile ilgili işlem gerekmez. Doktorun yapacağı işlem kuyruk sokumu bölgesine göz atmak olacaktır. Çünkü gözle muayene esnasında kıl dönmesi giriş ve çıkış delikleri fark edilebilir. Böylece kıl dönmesi problemi kolaylıkla teşhis edilir. Makat hastalıkları muayenesi ile ilgili daha fazla bilgiye ilgili menüden ulaşabilirsiniz.

1.322 Yorum

  1. Merhaba hocam ben kolonoskobi oldum kolonoskopi sirasında biraz fazla ağrı hissettim kolonoskopi sonrasında karnımda berbat bi ağrı var sağa dönüyorum agrıyo sola dönüyorum yine agrıyo ayrıca makattan gelen kanama devam ediyor çok hallsizim üşümem var aynı zamnda birazda ateş var
    Bu durumlar daha ne kadar devam edecek
    Ne yapmalıyım bilmiyorum
    Acıle gitmelimiyim
    Ayrıca kolonoskopi sonrasında nasıl beslenmem gerektigini kimse söylemedi

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      Kolağrı sionoskopi sonrasında içeriye gaz verilmesinden dolayı bir kaç saat süren gaz sancısı olabilir. Bol bol yürüyerek gazı atmalısınız.Sizde ağrı uzun sürdüğünden, şiddetli olduğundan ve ateş olduğundan olası bazı komplikasyonlar (yan etkiler) nedeniyle acile başvurmanızda fayda var.Acile giderken aç gitmenizde fayda var. Kolonoskopi kanamanın çaresi değildir,sebebi araştırmaya yönelik bir tetkiktir. Bu nedenle kanama devam edebilir. Kanamayı yapan sebep ne ise o ayrıca tedavi edilmelidir.

  2. Makata cisim kaçtı. Şuan bi ağrı falan yok. Kendiliğinden çıkar mı? Diyorlar ki Lavman çıkartır. Doğru mu? Kaza sonucu makatta duruyor. Küçük plastik birşey. Napabilirim? Lütfen yardımcı olur musunuz. Nasıl çıkar çıkmazsa. Hangi bölümün doktoruna gitmeliyim?

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      Küçük bir yabancı cisim ise dışkıyla kendiliğinden çıkacaktır. Bol lifli gıdalar yiyin. Bol su için. Lavman yapmanıza gerek yok. Çıkan dışkıyı kontrol edin. 3-4 günde çıkmazsa genel cerrahi uzmanı muayene etmeli. Özellikle anoskopla anüsün içi görülerek değerlendirilmelidir.

  3. Hocam çok sık olmasa da genelde ayakta iken aniden makağımdan bir şiş veya bir bıçak sağlanması gibi şiddetli sancı oluyor, o anki durduğum pozisyonda bile beni zıplatıyor kıvrandırıyor, yardım edin

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      Makat kaslarının ani spazmı böyle ağrılar yapabilir. Bu spazma da ödemli hemoroidler,fissür,şiddetli kabızlıkta dışkıyı bekletme gibi durumlar hatta makatın iç kısmındaki tümörler sebep olabilir. Muayene olmanız özellikle anoskop muayenesi ile anüsün içerisinin görülmesi gerekir.

  4. Hocam 34 yaşındayım adım murat.makatda yanma var sanki acı biber doğradıktan sonra yanlışlıkla elimi değilmiş gibi maların ici yanıyor.kabiz olmamaya dikkat ediyorum hem basur için önerilen hemde kortizonlu denilen keremden sürdüm gecmedi hala yanıyor kanama yok

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      Makatta yanma yüzeysel fissürde,akut hemoroidlerde siğilde olabilir. Öncelikle kabız olmamak için beslenme ve dışkılama alışkanlıklarınızı düzenlemelisiniz.Sert dışkılamayın,tuvalette uzun oturup ıkınmayın. Doktor kontrolü olmadan ilaç kullanmayın. Kesin teşhis ve tedavi için muayene olmalısınız.

  5. Hocam bugün farkettim makatımda meme ucu gibi bi şişlik oluşmuş agrı yapıyor ne yapmalıyım

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      Ani gelişen ağrılı şişliklerde anal hematom ya da pıhtılaşmış basur düşündürür. En önemli sebebi kabızlık-ishal ve tuvalette ıkınmadır. Genellikle 10 güne kadar kendiliğinden geçer.Çok büyükse ve fazla ağrılı ise küçük bir müdahaleyle boşaltmak gerekebilir.

  6. OĞUZHAN DEMİR

    Hocam makatımda beyaz küçük bir tomurcuk oluştu çok fazla olmasada hafif ağrı yapıyor nedeni ne olabilir?

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      Kıl dibi iltihabı olabileceği gibi siğil gibi lezyonlar da olabilir. Kesin teşhis ve tedavi önerisi için muayene olmalısınız.

  7. Merhaba, Makatımda küçük meme vardı iki sene önce genel cerrah önemli değil demişti. Fakat ikidir büyük abdeste çıktığımda kanama oldu ilki çok değildi fakat ikincisinde pıhtılı çok kanamam oldu ne yapmam gerekir.
    Teşekkür ederim

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      Makatınızdaki daha önce mevcut memeler dışarıdaysa bunlardan kanadığını düşünmüyorum. İçeride iç hemoroidler,fissür gibi iyi huylu hastalıklardan dolayı olabileceği gibi barsağa ait bazı hastalıklardan olabilir.Bu nedenle mutlaka vakit kaybetmeden kesin teşhis için muayene olmalısınız. Anoskop imkanı varsa anüsün içi de muayene edilmelidir.

  8. Hocam tam makatın etrafında apse gibi bi şişlik var ama bende tam anlam veremedim. Acaba ne olabilir?

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      Üzeri kızarık, yayılmış bir şişlikse, zonklayan tarzda ve devamlı bir ağrıysa apse olabilir. Mor, nohut gibi şişlikse anal hematom olabilir. Ağrı fazla yoksa dış hemoroid olabilir. Apse boşaltılması gereken bir hastalıktır. Anal hematom kendiliğinden geçebilir,büyük ve çok ağrılı ise boşaltılabilir. Kesin teşhis ve tedavi önerisi için muayene olmanız gerekir.

  9. Hocam 10 sene önce anal fissür ameliyatı oldum geçti ve şimdi makatımda iç kısmında ağrılar var daha öncede makatta deri altında kan birikti ve bastırınca patladı kayboldu dışkılama sırasında sürekli yanma var parmağımla makatı içe doğru ittiğimde ağrılarımda hafifleme oluyor bağırsak içeri gider gibi oluyo ve katı dışkılama hiç yapamıyorum sabah akşam hep akışkan yumuşak kıvamda. Sebebi nedir

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      Makatta oluşan kan toplaması anal hematomdur. Genellikle ıkınmakla oluşur. Dışkıdan sonra meme varsa ve içeri itmek zorunda kalıyorsanız 4.derecede hemoroid ya da mukoza prolapsusu olabilir. Her iki durumda da ameliyat gerekir.Muayene ile değerlendirmek gerekir.

  10. Hocam merhaba iyi gunler 6 aylik hamileyim ve makatimdan baslayarak rahmime dogru yayilan kucuk kucuk et parcalari var bir kac kere kadin doguma gittim ama muayine bile etmediler hamile oldugum icin bunlar ne olabilir ne yapmam gerek yardimci olirsaniz sevinirim hamileligimin basindan beri var gecmrk yerine daha cok rahim icine ve dısına kadar yayildi

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      Hamilelikte dış basurlar ya da çatlak memeleri artabilir. Kabız ya da ishal olmayın. Tuvalette ıkınmayın,uzun kalmayın. Ayrıca et parçaları diye tanımladığınız durum siğil de olabilir. Siğil ise beklemeniz durumunda yayılabilir. Muayene biçin kadın hastalıkları uzmanı yerine proktoloji ağırlıklı çalışan genel cerrahi uzmanına muayene olmanız gerekir.

  11. Hocam bir haftadır makattan büyük abdestimi yaparken damla damla kan geliyor. Zorlaniyorum ağrısı çok özelikle ağız kısmında tuvalete çıkamıyorum

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      Ağrı da eşlik ettiğinden büyük olasılıkla makat çatlağı olabilir. Kabız ya da ishal olmayın,dışkılama öncesinde 5 dakika sıcak suya oturun. Dışkıdan önce anüsün içine doğru vazelin sürebilirsiniz. Fissür (çatlak) erken tedavi edilirse ameliyat ya da botoks tedavisine gerek olmaz. Kanama önemli bir belirti olduğundan sebebini kesin belirlemek ve tedavisi için ilk fırsatta muayene olun.

  12. MERHABA HOCAM
    MAKAT BÖLGEMDE ARA ARA KANAMALAR OLUYOR,VE SÜREKLİ KAŞINTI YASIYORUM.böyle buyuk tuvalete cıktıgımda acı cektıgım anlarda oluyor.BAZEN BOYLE SANKİ BİR BÖCEK ISIRMIŞCASINA ANİ KAŞINTILAR YASIYORUM.KAŞINTILAR YÜZÜNDEN GECELERİ COK UYANIYORUM.NE YAPMALIYIM.
    ŞİMDİDEN COK TEŞEKKÜRLER.

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      Kanama hemoroidden,fissürden olabileceği gibi tümör gibi önemli hastalıklardan da olabilir. Bu nedenle makat muayenesi özellikle anoskopla makatın iç kısmının muayenesi gerekir.Dış hemoroid ve fissür kaşıntı sebebi de olabilir. Geceleri artan kaşıntıda bağırsak paraziti de düşünmek gerekir,dolayısıyla dışkıda parazit tahlili yaptırmalısınız. Makatınızı çok fazla ya da yetersiz yıkamayın. Yıkarkentahriş edici sabunlar ve ıslak mendil kullanmayın. Mutlaka kurulayın. Dar ve sentetik çamaşır giymeyin. Çikolata,kahve,baharatlı ve acı yiyecek-içeceklerden kaçının. İlk fırsatta da kanama sebebi için muayene olun.

  13. Hocam hacetlenme yerinden küçük bir şişlik var ağrı yapıyor ne yapmam lazım kıl dönmesi olabilirmi

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      Makatın hemen yanında kıl dönmesi olmaz. Kabızlık ya da ishal varsa,ıkınma sonrasında anal hematom ya da pıhtılaşmış dış basur olabilir. Ağrı devamlı ve zonklayan tarzda ise apse başlangıcı olma ihtimali de var. Apsede erken müdahale gerekebilir. Bu nedenle kesin teşhis ve tedavi önerisi için muayene olmanız gerekir.

  14. Hocam merhaba 24 yaşındayım yaklaşık 2 aydır magat iç kısmında özellikle büyük abdestimi yaparken ara ara bi yanma ve sonrasında ağrı hissediyorum herhangi bir kanama Yok 2 defa muayene oldum merhemler kullandım fakat herhangi bir değişim olmadı içimde bi yara varmış gibi hissediyorum bir türlü çözümü bulamadım sebebi ne olabilir şimdiden teşekkürler

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      Sebebi muhtemelen makatınızda oluşan fissür (çatlak) ya da ragatlar (yüzeysel çatlaklar) olabilir. kabızlık ya da ishal düzeltilmediği sürece ilaçlar çok fazla yardımcı olamaz. Muayenede fissür bulunursa ve kronikleştiyse yani süre uzadıysa ameliyat ya da botoks gerekebilir. İlaçları kullandıktan sonra doktorunuza kontrole gidip tedavi olamadığınızı bildirmenizde fayda var.

  15. Teşekkürler hocam verilen diyet esnasında çok fazla kanamam olursa ne yapmalıyım
    çünķü 2 öğün yemek yediğimde kanamam oluyor

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      Kolonoskopi hazırlık sırasında yemek yemeyeceksiniz zaten . Bol su içeren diyet verilecek. İshal yapacak olan ilaçlar da ölümcül bir kanama yapmaz. Kanama sebebini bulmak için ise kolonoskopi yapılması gerekir zaten.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir