Makat Hastalıklarına Hangi Bölüm Bakar?

Makat hastalıkları (anüs bölgesinde ya da anüs iç kısmında) ortaya çıkan hastalıklar hemen hemen tüm insanları yakından ilgilendirmektedir. Tedavide gecikme daha kötü sonuçlara yol açmaktadır. O nedenle hastalara geç kalmadan muayene ve tedavi olmalarını öneriyoruz. Peki, hastalar hangi bölüme ya da uzmanlık alanına randevu almaları gerekir? Sorunun cevabı yazımızda geniş kapsamlı bir şekilde yer almaktadır.

Makat hastalıkları için hangi doktora gidilir

Genel Cerrahi Bölümü Bakar

Makat bölgesinde görülen hastalıklar ya da şikayetler (ağrı, akıntı, kanama, şişlik, apse vb) tüm sorunlar için ilk müracaat edeceğiniz bölüm genel cerrahi olmalıdır. İnsanlar genelde iç hastalıkları (Dahiliye) bölümüne müracaat etmektedir. Teşhis konusunda kısmen yeterli olsa bile tedavide maalesef dahiliye uzmanları sizin beklentinizi karşılayamaz. Yazının giriş kısmında da belirttiğimiz gibi genel cerrahi uzmanı seçeceğiz. Fakat dikkat etmeniz gereken önemli bir husus daha bulunuyor. Peki, tercih edeceğiniz doktor makat hastalıkları (proktoloji) konusunda yeteri kadar deneyimli mi? Buna bakmalıyız.

Proktoloji Uzmanı Olması Daha İyi Olur

Genel cerrahi çok geniş kapsamlı bir bölümdür. Onlarca hastalığın teşhis, tedavi ve hatta ameliyatını gerçekleştirmektedir. Bu nedenle bölüm içerisinde alt bölümler oluşturulmuştur. Bunlar Endokrin, Gastroenteroloji, Hepatopankreatobilier yanı sıra meme ve obezite cerrahisi gibi alt dalları bulunmaktadır. Bunlara ek olarak ise Proktoloji bulunmaktadır.

Proktoloji Uzmanı Nedir, Hangi Hastalıklara Bakar?

Anorekral hastalıkların (kalın bağırsak, rektum ve anal bölgede görülen) hastalıkların teşhis ve tedavisinde daha ehil kişilerdir. Tabii ki genel cerrahi alanının hastalıklarını da tedavi etmelerine karşın Proktoloji alanında ek uzmanlık eğitimi alarak kendilerini bu alanda daha da geliştirdikleri söylenebilir.

Proktoloji Uzmanı Olan Hastaneler Hangileri?

İstanbul’da hemen hemen tüm hastanelerde genel cerrahi uzmanı bulunur. Bu doktorların proktoloji alanında yetkin olup, olmadığını hastane yönetimine ya da doktorun kendisine sorarak öğrenebilirsiniz. Ben size bu alanda uzman bazı doktor isimleri önereceğim.

Op. Dr. Atilla Kaya

İlk tanıyacağımız hekim Atilla KAYA olup, genel cerrahi alanı yanı sıra saç, sakal ve kaş ekimi gibi medikal estetik uygulamalarda da yakından tanınan isimlerden biridir.

1961 Malatya doğumlu olan uzmanımız 1986 yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesinden mezun olmuştur. Uzmanlık eğitimini de aynı üniversitede gerçekleştirmiştir. 2006 yılına kadar Osmaniye’de sağık hizmeti vermiştir. 2006 Sonrası ise İstanbul’a gelerek hizmetine burada devam etmektedir.

Geçtiğimiz yıllarda kıl dönmesi tedavisinde adeta devrim niteliğinde bir uygulama olan Mikro Sinüsektomi yöntemini geliştirmiş olup, kıl dönmesi hastalarının yaşadığı sıkıntıyı %90 oranında azaltmıştır. Ameliyat olan hasta aynı gün işine, okuluna dönebilme imkanı sağlamaktadır. Diğer yöntemlerde ise hasta 2-6 hafta arası evde istirahat etmesi gerekir.

Op. Dr. Seher Şirin

Kadın genel cerrahi uzmanı denince en çok tercih edilen isimlerden biri Doktor Seher Şirin Antalya’da hasta kabulüne devam etmektedir.

1961 Yılında Karaman’da hayata merhaba diyen Seher Hanım 1985 yılında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesinden mezun olmuştur. 1994 Yılına gelindiğinde ise SSK İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi (Samatya Hastanesinde) genel cerrahi uzmanlığını tamamlamıştır.

Zorunlu görev sonrası uzmanlık eğitimini tamamladığı SSK İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesine dönerek 17 yıl boyunca burada genel cerrahi uzmanı olarak hizmet vermiş ve emekli olmuştur. Proktoloji alanı yanı sıra özellikle her 8 kadından birinde görülen meme kanseri ve diğer meme hastalıkları teşhis ve tedavisini de yapmaktadır.

Op. Dr. Adil Altınsoy ANKARA

Şimdi’de Ankara’dan önemli bir isimle devam edelim. Doktor Adil Altınsoy başkentin ünlü proktoloji uzmanlarından biridir. 2014 Yılına kadar Sincan Devlet Hastanesinde görev yapmış olup, şimdi kendi yerinde hasta kabulüne devam etmektedir.

Kendisi de Ankaralı olan uzmanımız 1962 yılında hayata merhaba demiştir. 1987 Yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesinden mezun olup, 1993 yılında ise genel cerrahi uzmanı olmuştur. Uzmanlık tezini makat hastalıklarına ameliyatsız çözümler ile almıştır. Yani 30 yıl öncesi bugünlerin alt yapısını hazırlamıştır. Şuan bir çok anal bölge hastalığını ameliyatsız yöntemlerle tedavi etmektedir.

Op. Dr. Ergun Aygören BURSA

Türkiye’nin en büyük 4. kenti Bursa’ya uzanıyoruz. Burada karşımıza asker kökenli bir doktor olan Ergun Aygören çıkıyor. Doktorluk hayatı hep askeri hastanelerde geçmiş olup, güler yüzlü ve enerjik yapısı ile binlerce insana sağlık hizmeti vermiştir.

1958 Yılında Balıkesir’de hayata merhaba demiş olup, 1976 yılında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesinde eğitim aldıktan sonra Gülhane Askeri Tıp Fakültesinde uzmanlık eğitimi almıştır. 2002 Yılında Tabip Albay olarak emekli olmuştur. Şuan Bursa’nın Nilüfer ilçesinde hasta kabulüne devam etmektedir.

Makat Hastalıklarında Muayene Nasıl Yapılıyor?

Hastaların tercih edilmesi gereken bölüm ve doktor bilgisini aktardıktan sonra şimdide doktora gittiğinizde muayenenin nasıl yapıldığına bakalım. Muayene işlemi yaşadığınız soruna göre farklılık gösterebilir. Çünkü makat hastalıkları denince anüs iç kısmı, çevresi ya da kuyruk sokumu dediğimiz daha üst kısımları kapsamaktadır. O nedenle yaşadığınız soruna göre muayene tipi farklılık gösterebilir.

İsterseniz hemoroid muayenesi ile sürece göz atalım. Hastaların büyük bir bölümü dışkılama esnası ve sonrasında kanama ya da meme şikayeti ile doktora müracaat etmektedir. Burada yapılması gereken ilk işlem hastanın secde vaziyetinde sedye üzerine oturmasıdır. Bu noktadan sonra göz muayene, parmakla kontrol (rektal tuşe) ve anoskopi muayenesi yapılabilir.

Kıl dönmesi muayenesi ise oldukça farklıdır. Sorun kuyruk sokumu bölgesinde olduğu için anüs çevresi ve iç kısmı ile ilgili işlem gerekmez. Doktorun yapacağı işlem kuyruk sokumu bölgesine göz atmak olacaktır. Çünkü gözle muayene esnasında kıl dönmesi giriş ve çıkış delikleri fark edilebilir. Böylece kıl dönmesi problemi kolaylıkla teşhis edilir. Makat hastalıkları muayenesi ile ilgili daha fazla bilgiye ilgili menüden ulaşabilirsiniz.

1.322 Yorum

  1. Hocam Merhaba;
    Bende son zamanlarda daha öne çıkan aşağıdaki belirtiler var.
    Makatta Akıntı ve koku
    Dışkı çapında incelme ve rengin daha açık hale gelmesi
    Sık sık ishal ve Kabız olma durumu
    makatta kanama ve Kaşıntı.
    Büyük abdest anında bazen acı ve Ağrı
    2 ay öncesinde de yumru büyüklüğünde bir şişlik ama sonrasında geçti.
    En çokta Şişkinlik ve buna bağlı Gaz çıkışı

    Genel olarakta 37 yaşında ve ideal kilomdan 20 kg fazlam var.et ağırlıklı ve yağlı Fast food tarzı beslenme şekline sahibim.

    Bu belirtiler neden olabilir yardımınız için teşekkürler.

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      Sık sık ishal-kabız olmanız, şişkinlik,gaz çıkışı, makattan kanama, dışkının incelmesi gibi belirtiler ve bunlarla beraber akıntı ve koku olması İltihabi barsak hastalığı,beraberinde fistül olabileceğini düşündürür. Makattaki ağrı,kaşıntı bu hastalıklar nedeniyle makatta görülebilen şikayetlerdir. Ülseratif kolit, crohn gibi iltihabi barsak hastalıklarında fistül de beraberinde sık görülür. Böyle durumlarda önce bağırsak tedavi edilmeli sonra fistül tedavisine yönelmelidir. Öncelikle genel cerrahi uzmanı makatı değerlendirmek üzere ve gastroenteroloji uzmanı bağırsağın iltihabi hastalığı açısından değerlendirmek üzere sizi muayene etmelidir. Bana göre mutlaka kolonoskopi gerekir. Tüm bu şikayetleri yağlı beslenmeyle açıklamak mümkün değildir.

  2. Merhaba hocam.nadir olarak lavaboda zorlandigimda cok az kan geliyor. Doktora başvurmali miyim?

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      Nadir de olsa, zorlanmanız bir etken de olsa kanama olduğunda mutlaka doktor muayenesi ile hastalığınız izah edilmelidir. Zorlanınca olması içeride hemoroid olabileceğini,fissür olabileceğini düşündürür. Yine de tümörün bir belirtisi de kanama olduğundan muayene ile kanser olmadığını kanıtlamak gerekir. Muayenede anoskop ile bakılabilirse anüsün 10 cm. içerisi değerlendirilebilir.

  3. Merhaba öncelikle burada yorumlarınızla yardımcı oldugunu için teşekkür ederim benim sorunum 1 ay önce makatımda bir şişlik oluştu çıbana benzer ama iltihap falan patlama kanama gibi bir durum olmadı 1 hafta içinde kendiliğinden geçti şimdi aynı durumu tekrar yaşıyorum şişlik var kanama iltihap VS yok neden kaynaklanır Gaziantep te gidebileceğim Dr varmı cevabınız için şimdiden teşekkür ederim

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      Ağrı zonklayan tarzda, devamlı, hiç geçmeyen ağrı ve ateş varsa enfeksiyon lehinedir. Eğer apse yapmadıysa iltihap akmadan gerileyebilir. Antibiyotik kullanmadan geçtiyse anal hematom olma ihtimali de vardır. Ikınma,zorlanma sonrasında oluşur. Kabız kalmayın,ıkınmayın,tuvalette uzun oturmayın. Gaziantep te tanıdığım bir doktor yok. Genel cerrahi uzmanına muayene olmalısınız.

  4. merhaba benim makatimdan büyük abdestimiyaparken ara ara kıpkırmızı bir kan geliyor hiç zorlanma yanma olmadan acaba bende mi genel cerrahiye gitmeli miyim herhangi bir şişlik kizarma da yok

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      Zorlanmadan,ıkınmadan kan gelmesi önemli bir belirtidir. Yaşınız genç ise iltihaplı bağırsak hastalıkları, bağırsak ülserleri, iç hemoroid gibi iyi huylu hastalıklardan olma ihtimali daha yüksektir. Fakat kanamada her zaman,yaş kaç olursa olsun tümör olma ihtimali dikkate alınmalıdır. Bu sebeple vakit geçirmeden genel cerrahi uzmanına muayeneye gitmelisiniz. Muayenede anoskop imkanı varsa anüsün 10 cm. iç kısmı görülebilir. Anoskop imkanı yoksa rektosigmoidoskopi veya kolonoskopi gerekebilir. Genel cerrahi uzmanı iltihap düşünürse sizi gastroenteroloji uzmanına yönlendirir.

  5. İyi günler hocam benim oğlum 3 yaşında büyük tuvaletini yaptıktan sonra makatinda şişlik oluyor, siyah damar gibi bir şey. Sonra normale dönüyor. Bu durumda doktora başvurmak gerekir mi acaba. Eğer cevabınız evet ise hangi bölümden randevu almam gerekiyor.

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      Kabız ise ve ıkınıyorsa anal göllenme ya da hematom olabilir. Fakat 3 yaşındaki çocuk için hele de görmeden önemli-önemsiz yorumu yapmam doğru değil. Çocuk cerrahisi uzmanına muayene ettirmeniz gerekir.

  6. merhaba, ben 3 hafta kadar önce tuvalet temizliği yaparken makat girişinin yarım yada bir cm ilerisinde sivilce benzeri küçük bir yükseltiye rastladım bugune kadar ara ara kontrol ettiğimde orada durduğunu görüyorum. ben 1 yıl önce safra kesesi ameliyatı ve yaklaşık 8 9 ay öncede prostat biyopsisi oldum bunlarla ilgili bir sorun olmasada bu yükselti beni endişelendirdi, herhangi bir belirti kanama ağrı kaşıntı vs yoktur. sadece ara ara ishallerim var bu safra ameliyatından sonra zaten devamlı olan bir şey bu olayla ilgili olmadığını umuyorum. bu konuda ne yapmam gerektiği ile ilgili bilgi verebilirsenz seviniirim

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      Makattaki şişliğin geçirdiğiniz hastalıklarla ilgili olmadığını düşünüyorum. Safra kesesi ameliyatı sonrasında beslenme ve sindirim bozuklukları olabilirBuna bağlı olarak makat hastalıkları sık görülebilir. Prostat biyopsisinin iyi ya da kötü olması önemli. Her durumda bu şişliğin kesin teşhisi için genel cerrahi uzmanına muayene olmanızda fayda var.

  7. Merhaba iyi günler iyi çalışmalar benim anüs içinden gelen dışarıya doğru sarkmış şeklinde hafif sarımsı dokular bunlar ne olabilir siğil veya bağırsak ile ilgili olabilir mi ayrıca izmir de muane yeriniz var midir ?ve hangi dr a müracaat etmeyeliyim tesekkurler kolay gelsin

  8. Fatma görgün

    Merhaba.ben yaklaşık 4aydir ara ara kabızlık yaşıyorum .önce dahiliyeye gittim kansızlık ve insülin direnci çıktı iki hafta sonra genelcerrahiye gittim dışkı tahlili yapıldı ve temiz çıktı.Doktor muayene etti yara,çatlak veya şişlik gibi bir şey görmedi.ultrasonla bagirsaklarima baktı oda temiz çıktı ama kabızligim hala gecmedi bana yardımcı olurmusunuz ne yapmalıyım?

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      Kabızlık sorununda mutlaka bağırsakta ülser,tümör gibi hastalıklar olmalı diye bir kral yoktur. Çoğunlukla bağırsakta çalışma ve hareket kusuru vardır. Bu da ultrasonla yada muayenede tespit edilemez. Bağırsakların çalışması beslenmeyle ve hareketle çok ilişkilidir. Sebze,salata,lifli meyveler,kepekli tahıl ürünleri ve bol su tüketin. Hareketinizi artırın. Mutlaka yürüyüş yapın. Geçmezse gastroenteroloji uzmanına danışmalısınız.

  9. Hocam merhaba.. Tam bir ay önce Hemoroid ameliyatı oldum fakat agrilarim ve kasılmalarım geçmedi ve bu ikinci ameliyatım bazen kabızlık cekiyorum bazen de ishal oluyorum yediklerime içtiklerimi dikkat ettiğim halde lavabo da zorluk cekiyorum. Neredeyse her hafta operasyonu yapan doktoruma kontrole gidiyorum her seferin de fitil ve sarı toz rapor yaziyor geri gonderiyor beni, isim gereği yeri geliyor 12-13 saat ayakta çalışıyorum agrilardan kasılmalardan sinir sistemim alt üst olmuş durumda ne olur bana yardımcı olun.. Şimdiden Teşekkür ederim…

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      Klasik hemoroid ameliyatlarında ağrı bazen uzun sürebilir. Önemli olan ameliyat yerinde kanama,pıhtılaşma,enfeksiyon olup olmadığıdır. Eğer doktorunuz böyle bir durum görmediyse ağrılar normal sayılabilir. Kabızlık da ishal de makat hastalıklarını artıran faktörlerdir. Dışkılamanızın düzenlenmesi için dahiliye ya da gastroenteroloji uzmanına muayene olabilirsiniz.

  10. Bende de hiç büyük abdest yapma isteği gelmiyo bide incelme var sebebi nedir ishal mı lütfen yardım edin doktora gitmelimiyim

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      Dışkıda incelme bazı önemli hastalıkların belirtisi olabilir. Sulu dışkı değilse ishal değildir. İnce dediğinize göre belli bir kıvamda dışkılama yapıyorsunuz. Muayene olmanız gerekir. Muayenede imkan varsa anoskopla bakılabilirse iyi olur. Anoskop imkanı yoksa yaşınıza ve ailede kanser olup olmadığı gibi kriterlere bakılarak rektosigmoidoskopi veya kolonoskopi yapılması gerekebilir.

  11. Merhaba. Yaklaşık bir buçuk sene önce anal apse oluşmuştu. Pansuman odasında lokalle boşaltıldı sadece bundan bir ay öncesine kadar ara ara şişlikler oluşup antibiyotiklerle kontrol edildi. Bir ay önce tekrar şişlik oluştu devlette muayene olduğumda hemen boşaltılması gerektiği söylendi ve yine pansuman odasında aynı işlem yapılıp temizlendi bir aydır antibiyotik tedavisi uygulandı ama hala iltihap akıntısı arada kanlı olarak devam ediyor. Büyük tuvalete çıktıktan sonra temizliğinden emin olmama rağmen bir süre sonra dışkı akıntısı oluşuyor. Açıkçası doktorlardan aldığım tedavi gidişi beni tatmin etmiyor nasıl bi gidiş izlenmeli bi süre daha pansumanlı tedaviye devam mı etmeliyim?

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      Apse oluştuktan sonra 3 ay devam eden akıntı,zaman zaman apse oluşması fistül oluştuğunu gösterir. Sizde de çok büyük ihtimalle fistül oluşmuş gibi görülüyor. Fistül varsa ameliyat olmanız gerekiyor. Ancak iltihap ve apse varken ameliyat etmek doğru değil. Siz hep iltihaplıyken gittiğinizden ameliyat önermemişlerdir. İltihap geçtiğinde tekrar kontrole giderseniz,muayene ve gerekirse MR da fistül tespit ederlerse ameliyat önerirler.

  12. 2 haftadan beri delikten kanama geliyordu yoğun bir şekilde sonra kanama geçti geçen cuma günü birden bire bir acı başladı tuvalete oturamaz hale geldim içi sanki camla kesilmiş gibi bir acı veriyor pek fazla yanma yok sadece acı var sebebi nedir birden bire başladı bu 3 günden beri devam etmekte katlanılacak bir acı değil. Evde ne yapsam iyileştirebilirim yada hastaneye gitmem gerekir mi ??

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      Kanama olduğu zaman mutlaka muayene ile kanamanın sebebi belirlenmelidir.Ayrıca ağrınız fissür gibi aciliyet gerektirmeyen bir sebepten olabileceği gibi apse nedeniyle de olabilir. Apseye acil müdahale gerekir. Bu nedenle evde tedaviye kalkışmamanız yerinde olur.

  13. Merhabalqr bndede polip var ama makat icinde surekli bir agri var ne kadar ilac kullansamda bu agri hafifliyor ama geri basliyo disardan dokundugumda parmagimla sanki kitle gibi bisey hissediyorum ve agri yapiyo ne olabir

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      Polip ağrı yapmaz. Fakat polip varsa almak ve patolojik inceleme yaptırmak gerekir. Ağrı yapan muhtemelen polipin yanındaki fissür dür. Polip denilen lezyon da fissürün iç bekçi memesi olabilir.Kitle hissediyorsanız zaten muayene olmanız şart. İlk fırsatta genel cerrahi uzmanına muayene olmalısınız. Muayenede imkan varsa anoskopla anüsün iç kısmı da görülüp değerlendirilebilirse iyi olur.

  14. Hocam ben yeni evlendim, evlendikten sonra denize gittim ve şu an popomun iç kısımlarında önce sivilceli yaralar oluştu şimdi o sivilcelerin ucu gitmiş ve çukurlu yaralara dönüştü. Yaraların etrafı Beyaz ortası ise iltihaplı çukur gibi sizce ne yapmalıyım lütfen Yardımcı olunuz. Hangi bölümde tedavi olunmalı ya da acısını nasıl azaltabilirim.

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      Kıl dibi iltihabı,siğil ya da cilt enfeksiyonları olabilir. Muayene ile görerek değerlendirmek gerekir. Önce genel cerrahi uzmanına muayene olun. Eğer gerekirse cildiye uzmanına sizi yönlendirir.

  15. hocam bende hpv vardı penis derisinde uzun bir süre vardı geçen yıl makat çatlağı için doktora gittim operasyon geçirdim operasyondan sonra makat etrafında siğiller oluştu onun içinde genel cerrahide anestezi ile yakıldı henüz 3 ay olmadan daha fazla siğil oluştu ne yapabilirim ilaç ile atlatabilirmiyim ameliyat olmak istemiyorum

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      Siğil(HPV) tedavisi tek seansta hepsi temizlense bile tekrarlama olasılığı olan bir hastalıktır. Çünkü HPV yi dokudan hemen bir seansta temizlemek mümkün değildir. Müdahaleden sonra yeni çıkan en küçük lezyon bile hemen yakılmalıdır. Biz lezyonların tümünü ilk seansta radyofrekansla yakıyoruz.Ayda bir kontrole çağırıyoruz,hastanın farkında olmadığı milimetrik lezyonları yakıyoruz. Bu işlemi hastaneye yatmadan,lokal anestezi ile yapıyoruz. Çünkü her ay genel anestezi almak gereksiz ve maliyeti,riski yüksek bir durumdur. İlaç tedavisi siğilin etrafındaki sağlam dokuyu da yaktığından ben önermiyorum. Ayrıca anüs siğilinde anüsün içi de anoskopla kontrol edilerek yakılması gerekir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir