Makat Hastalıkları İçin Hangi Doktora Gidilir?

Makat hastalıkları (anüs bölgesinde ya da anüs iç kısmında) ortaya çıkan hastalıklar hemen hemen tüm insanları yakından ilgilendirmektedir. Tedavide gecikme daha kötü sonuçlara yol açmaktadır. O nedenle hastalara geç kalmadan muayene ve tedavi olmalarını öneriyoruz. Peki, hastalar hangi bölüme ya da uzmanlık alanına randevu almaları gerekir? Sorunun cevabı yazımızda geniş kapsamlı bir şekilde yer almaktadır.

Makat hastalıkları için hangi doktora gidilir
Sizce hangi bölüme gidilmesi gerekir?

Genel Cerrahi Bölümü Bakar

Makat bölgesinde görülen hastalıklar ya da şikayetler (ağrı, akıntı, kanama, şişlik, apse vb) tüm sorunlar için ilk müracaat edeceğiniz bölüm genel cerrahi olmalıdır. İnsanlar genelde iç hastalıkları (Dahiliye) bölümüne müracaat etmektedir. Teşhis konusunda kısmen yeterli olsa bile tedavide maalesef dahiliye uzmanları sizin beklentinizi karşılayamaz. Yazının giriş kısmında da belirttiğimiz gibi genel cerrahi uzmanı seçeceğiz. Fakat dikkat etmeniz gereken önemli bir husus daha bulunuyor. Peki, tercih edeceğiniz doktor makat hastalıkları (proktoloji) konusunda yeteri kadar deneyimli mi? Buna bakmalıyız.

Proktoloji Uzmanı Olması Daha İyi Olur

Genel cerrahi çok geniş kapsamlı bir bölümdür. Onlarca hastalığın teşhis, tedavi ve hatta ameliyatını gerçekleştirmektedir. Bu nedenle bölüm içerisinde alt bölümler oluşturulmuştur. Bunlar Endokrin, Gastroenteroloji, Hepatopankreatobilier yanı sıra meme ve obezite cerrahisi gibi alt dalları bulunmaktadır. Bunlara ek olarak ise Proktoloji bulunmaktadır.

Proktoloji Uzmanı Nedir, Hangi Hastalıklara Bakar?

Anorekral hastalıkların (kalın bağırsak, rektum ve anal bölgede görülen) hastalıkların teşhis ve tedavisinde daha ehil kişilerdir. Tabii ki genel cerrahi alanının hastalıklarını da tedavi etmelerine karşın Proktoloji alanında ek uzmanlık eğitimi alarak kendilerini bu alanda daha da geliştirdikleri söylenebilir.

Proktoloji Uzmanı Olan Hastane, Klinik ve Muayenehaneler

İstanbul’da hemen hemen tüm hastanelerde genel cerrahi uzmanı bulunur. Bu doktorların proktoloji alanında yetkin olup, olmadığını hastane yönetimine ya da doktorun kendisine sorarak öğrenebilirsiniz. Ben size bu alanda uzman bazı doktor isimleri önereceğim.

Op. Dr. Atilla Kaya

İlk tanıyacağımız hekim Atilla KAYA olup, genel cerrahi alanı yanı sıra saç, sakal ve kaş ekimi gibi medikal estetik uygulamalarda da yakından tanınan isimlerden biridir.

1961 Malatya doğumlu olan uzmanımız 1986 yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesinden mezun olmuştur. Uzmanlık eğitimini de aynı üniversitede gerçekleştirmiştir. 2006 yılına kadar Osmaniye’de sağık hizmeti vermiştir. 2006 Sonrası ise İstanbul’a gelerek hizmetine burada devam etmektedir.

Geçtiğimiz yıllarda kıl dönmesi tedavisinde adeta devrim niteliğinde bir uygulama olan Mikro Sinüsektomi yöntemini geliştirmiş olup, kıl dönmesi hastalarının yaşadığı sıkıntıyı %90 oranında azaltmıştır. Ameliyat olan hasta aynı gün işine, okuluna dönebilme imkanı sağlamaktadır. Diğer yöntemlerde ise hasta 2-6 hafta arası evde istirahat etmesi gerekir.

Op. Dr. Seher Şirin

Kadın genel cerrahi uzmanı denince en çok tercih edilen isimlerden biri Doktor Seher Şirin Bakırköy’de hasta kabulüne devam etmektedir.

1961 Yılında Karaman’da hayata merhaba diyen Seher Hanım 1985 yılında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesinden mezun olmuştur. 1994 Yılına gelindiğinde ise SSK İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi (Samatya Hastanesinde) genel cerrahi uzmanlığını tamamlamıştır.

Zorunlu görev sonrası uzmanlık eğitimini tamamladığı SSK İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesine dönerek 17 yıl boyunca burada genel cerrahi uzmanı olarak hizmet vermiş ve emekli olmuştur. Proktoloji alanı yanı sıra özellikle her 8 kadından birinde görülen meme kanseri ve diğer meme hastalıkları teşhis ve tedavisini de yapmaktadır.

Op. Dr. Adil Altınsoy ANKARA

Şimdi’de Ankara’dan önemli bir isimle devam edelim. Doktor Adil Altınsoy başkentin ünlü proktoloji uzmanlarından biridir. 2014 Yılına kadar Sincan Devlet Hastanesinde görev yapmış olup, şimdi kendi yerinde hasta kabulüne devam etmektedir.

Kendisi de Ankaralı olan uzmanımız 1962 yılında hayata merhaba demiştir. 1987 Yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesinden mezun olup, 1993 yılında ise genel cerrahi uzmanı olmuştur. Uzmanlık tezini makat hastalıklarına ameliyatsız çözümler ile almıştır. Yani 30 yıl öncesi bugünlerin alt yapısını hazırlamıştır. Şuan bir çok anal bölge hastalığını ameliyatsız yöntemlerle tedavi etmektedir.

Op. Dr. Ergun Aygören BURSA

Türkiye’nin en büyük 4. kenti Bursa’ya uzanıyoruz. Burada karşımıza asker kökenli bir doktor olan Ergun Aygören çıkıyor. Doktorluk hayatı hep askeri hastanelerde geçmiş olup, güler yüzlü ve enerjik yapısı ile binlerce insana sağlık hizmeti vermiştir.

1958 Yılında Balıkesir’de hayata merhaba demiş olup, 1976 yılında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesinde eğitim aldıktan sonra Gülhane Askeri Tıp Fakültesinde uzmanlık eğitimi almıştır. 2002 Yılında Tabip Albay olarak emekli olmuştur. Şuan Bursa’nın Nilüfer ilçesinde hasta kabulüne devam etmektedir.

Makat Hastalıklarında Muayene Nasıl Yapılıyor?

Hastaların tercih edilmesi gereken bölüm ve doktor bilgisini aktardıktan sonra şimdide doktora gittiğinizde muayenenin nasıl yapıldığına bakalım. Muayene işlemi yaşadığınız soruna göre farklılık gösterebilir. Çünkü makat hastalıkları denince anüs iç kısmı, çevresi ya da kuyruk sokumu dediğimiz daha üst kısımları kapsamaktadır. O nedenle yaşadığınız soruna göre muayene tipi farklılık gösterebilir.

İsterseniz hemoroid muayenesi ile sürece göz atalım. Hastaların büyük bir bölümü dışkılama esnası ve sonrasında kanama ya da meme şikayeti ile doktora müracaat etmektedir. Burada yapılması gereken ilk işlem hastanın secde vaziyetinde sedye üzerine oturmasıdır. Bu noktadan sonra göz muayene, parmakla kontrol (rektal tuşe) ve anoskopi muayenesi yapılabilir.

Kıl dönmesi muayenesi ise oldukça farklıdır. Sorun kuyruk sokumu bölgesinde olduğu için anüs çevresi ve iç kısmı ile ilgili işlem gerekmez. Doktorun yapacağı işlem kuyruk sokumu bölgesine göz atmak olacaktır. Çünkü gözle muayene esnasında kıl dönmesi giriş ve çıkış delikleri fark edilebilir. Böylece kıl dönmesi problemi kolaylıkla teşhis edilir. Makat hastalıkları muayenesi ile ilgili daha fazla bilgiye ilgili menüden ulaşabilirsiniz.

1.322 Yorum

  1. Merhaba kolay gelsin. Makattan ara ara gelen sarı akıntı kıvamında sıvılar gelmekte özellikle makat zorlandığında daha fazla olmaktadır araştırmalarıma göre anal apse fistül galiba mutlaka ameliyat mı olmam kazım başka tedavisi yok mu? Ameliyattan çok korkuyorum. Bir de bu gelen iltihap akıntılarını nasıl azaltabilirim gelmemesi için doğak bi çaresi var mı?

    • Op. Dr. Seher Şirin

      Şikayetiniz ama fistül gibi görünüyor. Apse olduğunu düşünmüyorum çünkü apse şiddetli ağrı yapar. Ancak siğil, anal kriptit, anal dermatit dediğimiz durumlarda da akıntı olabilir. Bahsettiğim hastalıkların tedavileri farklıdır. Kesin teşhis ve tedavi önerisi için mutlaka muayene olmalısınız. Fistül varsa ameliyatsız geçmez. Siğil varsa radyofrekansla tek tek yakmak gerekir. Dermatit ve kriptit ilaç tedavisi ile geçebilir.

  2. Merhaba ben doğum yaptıktan sonra makattmdn hem kan hemde sümüksü iltihap geldi doktora gittim makat çatlaklığı dediler 2 yıl geçti hala düzelmedi yara varmış gibi bir de bugün sadece sümüksü iltihap geliyor ve beni rahatsız ediyor makat kısmında bir ağrım var yardımcı olur musunuz ne yapmam gerekiyor niye böyleyim

    • Op. Dr. Seher Şirin

      Doğumdan sonra makat fissürü yani çatlak sık görülür. Ancak bu sürede olan fissürler çok daha kolay düzelir. Kabızlığınızı düzeltmeniz, beslenme düzenini oturtmanızla ve bir takım ilaç tedavileriyle geçer, çoğunlukla 2 yıl sürmez. Sümüksü bir akıntıdan bahsettiğiniz için başka bir hastalık olma ihtimali yüksektir. Fistül dediğimiz bir hastalık da olabilir. Kesin teşhis ve tedavi önerisi için Genel Cerrahi Uzmanına tekrar muayene olmanızda fayda var

  3. Merhaba hocam makatımın iç ağzında bir ödem şiş oluşmuş ve ağrıyor ne yapmam gerekiyor hangi bölöme gitmeliyim

    • Op. Dr. Seher Şirin

      Merhaba. Büyük olasılıkla anal hematom ya da tromboze hemoroid dediğimiz bir durum. Ancak oradaki şişlik bir kitle bile olabilir. Bu nedenle mutlaka genel cerrahi uzmanına muayene olmalısınız. İmkan varsa anoskop ile bakılabilir yoksa ve muayene de herhangi bir şey tespit edilemezse rektosigmoidoskopi ya da kolonoskopi gerekebilir

  4. Hocam iyi günler aylardır uyuz tedavisi gördüm salgın varmış sanırım ve çok fazla krem,ilaç,iğne tedavisi gerektirdi geçen akşam aşırı kaşıntı ile başlayan şikayetimin ardından ayna karşısındaki elle ilkel ölçekli muayene ettim ve elime gelmesede gözle görülen nohuttan daha küçük bir kesecik var tam makat deliğinin yanında ailemde hemoroid tedavisi gören insanlar var ama ne yapmam gerekiyor tam olarak emin değilim ürolojiye mi başvuru yapmam gerekiyor?

    • Op. Dr. Seher Şirin

      Makattaki şişlik dış hemoroid pıhtılaşmış hemoroid ya da anal hematom veya fissürün bekçi memesi olabilir. Bunların sebebi çoğunlukla kabızlık ve ıkınmadır. kesin teşhis ve tedavi önerisi için genel cerrahi uzmanına muayene olmanız gerekir. Üroloji ile ilgisi yok.

  5. merhaba Hocam,

    popomda aşırı derece sivilcelenme var ne yapmam lazım nasıl geçer lekelenme olmaya başladı.

    • Op. Dr. Seher Şirin

      Makata (anüs girişine) yakın ise siğil(condilom) de olabilir. Yakınsa genel cerrahi uzmanı görmeli. Siğilse radyofrekansla yakma en ideal tedavidir. kalçanın yanak kısımlarındaysa cildiye uzmanı görüp tedavi edebilir.

  6. merhaba hocam, makat bölgemde önceden çok nadir küçük şişlikler olur ve geçerdi, şimdi ise 2 haftadan fazla oldu geçmiyor şişlikler de biraz sert. Ne yapmam gerek yardımcı olabilir misiniz.

    • Op. Dr. Seher Şirin

      Bu tip şişlikler anal hematom, tromboze hemoroid olabilir. Kabız ya da ishal olmayın. Tuvalette uzun oturmayın,ıkınmayın. Ama kesin teşgis ve tedavi önerisi için genel cerrahi uzmanına muayene olmalısınız.

    • Merhaba hocam makat bölgemde sürekli ağrı var hafif kanamalar oluyor kabızlık sorunu var
      Herhangi bir yara yok ancak ağrısı çok canımı acıtıyor bazen geçiyor birkaç gün sorun olmuyor sonra tekrar başlıyor

      • Op. Dr. Seher Şirin

        Makattaki ağrı tromboze hemoroid, kronik anal fissür ve anal apse gibi hastalıklarda görülebilir. Sizde ki ağrının apse olduğunu düşünmüyorum çünkü apse ağrısı doktora gidip tedavi olmadan bırakmaz, çok şiddetlidir. Muhtemelen kabızlığa bağlı fissür yani çatlak olabilir. Özellikle kanama da varsa mutlaka genel cerrahi uzmanına muayene olmalısınız. Her makat hastalığının tedavisinde kabızlık veya ishalin giderilmesi düzeltilmesi önemli rol oynar. Kabızlığınızı düzeltmeden hiçbir tedaviden etkili cevap alamazsınız. Bu nedenle muayene ek olarak mutlaka su sebze lifli gıdalar tüketilmeli ve hareketinizi arttırmalısınız

  7. Bir de hocam dokunmadığım sürece makatta ağrı falan yok,dokunulduğunda ağrıyor sadece.Benim evde yapabileceğim bir şey var mıdır,yoksa kesinlikle doktora mı gitmem gerek?

    • Op. Dr. Seher Şirin

      Çok fazla ağrı olmadığına göre anal hematom dediğimiz küçük bir kan pıhtı toplanması olabilir. Ağrı yoksa ve büyük değilse müdahale gerektirmez. Dediğim önerileri yaparsanız, üç beş gün içinde küçülme olmazsa doktora başvurmalısınız

  8. Hocam iyi günler 16 yaşındayım da birkaç gündür makat ağzında şişlik var.Genel cerrahiye gitmem gerekiyormuş ama yaşım gereği çocuk genel cerrahi bölümüne mi gitmem gerekir?

    • Op. Dr. Seher Şirin

      Devlet hastanelerinde ve SGK anlaşmalı yerler de 18 yaşa kadar çocuk cerrahisi bakmaktadır. Çünkü SGK genel cerrahlara ödeme yapmıyor. Ancak SGK anlaşması olmayan yerlerde genel cerrahide muayene edebilir. Şimdilik benim önerim kabız ya da ishal olmayın bol sebze yiyin bol su için dışkılarken zorlamayın tuvalette uzun oturmayın

  9. Merhaba hocam 15 gundur makatta araliklarla kasinmalar oluyor ara sirada pecetede nokta kücük nokta halinde kan oluyor makatta sanki sişkinlikler var ne yapman gerek saygilar

    • Op. Dr. Seher Şirin

      Makatta kaşınma siğil, fistül, kronik anal fissür, dış hemoroid gibi sebeplerden dolayı olabilir. Bu hastalıkların biri var mı diye genel cerrahi uzmanına muayene olmalısınız. Eğer bu hastalıklardan herhangi biri varsa tedavi edilmelidir.Ayrıca makatı çok yıkama ya da az yetersiz yıkama, sentetik çamaşırlar, deterjanın iyi durulanmaması, ağır ve baharatlı yiyecekler, dar çamaşırlar, kilolu olanlarda devamlı terli olması gibi sebepler kaşıntı yapabilir.

    • Hocam merhaba.15 gün kadar önce ilişki esnasında bir acı hissettim.Spiral kaymasından şüphelenip doktora gittim,kayma yok ama kist görünüyor dedi.O günden sonra makat ağrısı çekiyorum ve arada köpük gibi sıvı geliyor.Acaba sorun ne olabilir.Teşekkür ederim.

      • Op. Dr. Seher Şirin

        Genital bölgenizde kist varsa onu branşım dışında olduğu için değerlendirmen mümkün değil. Makat ağrısı varsa ve sıvı geliyorsa genital ilişkinizle alakasız olarak başka bir hastalık olabilir. Özellikle makat apsesi veya makat fistülü olma ihtimali yüksek. Bu nedenle kesin teşhis ve tedavi için ilk fırsatta Genel Cerrahi Uzmanı olmanız gerekir

  10. Annem yaklaşık on yıldır büyük tuvaletini tutamıyor. Yıllar önce pil takıcaz demişlerdi. Sonrası ihmal. Ancak artık yaşam kalitesi bu nedenle çok düştü. Ameliyat olmak istiyor. Başarı oranı nedir. Devlet karşılıyor mu. Cevaplarsanız sevinirim.

    • Op. Dr. Seher Şirin

      Tuvaletini tutamamanın makat kaslarının gevşemesi, yırtılması, bazı makat ameliyatlarından sonra olması gibi pek çok sebepleri var. Önce muayene ve anal manometri gibi tetkiklerle makat kaslarındaki hasar öğrenilmeye çalışılır. Tedavi ona göre planlanır. Direkt ‘makat tutamamada şu ameliyatı yapılır’ şeklinde bir kural yoktur. Elektro stimülasyon ya da feedback gibi çeşitli yöntemler uygulanabilir. Bu nedenle Öncelikle muayene olmalısınız duruma göre size değişik tedaviler önerilir.

  11. Hocam makatta iç.kusmında bi kaç gündür aşırı kaşıntı var napabilirim şimfiden teşekkürler

    • Op. Dr. Seher Şirin

      Öncelikle kaşıntının neden olduğunu bulmak gerekir.Siğil, fistül fissür gibi herhangi bir makat hastalığının olup olmadığını tespit amaçlı muayene olmalısınız. Çünkü bu hastalıkların her birinin tedavisi farklıdır. Bu hastalıklar yoksa bağırsak paraziti olabilir, bunun için dışkı tahlili yaptırmalısınız. Bunun dışında bazı yediğiniz baharatlı yiyecekler, kahve, gazlı içecekler, sentetik külot, deterjan alerjisi, makatı çok fazla sabunla lifleyerek yıkamak, dar çamaşırlar kaşıntı yapabilir.
      Kaşıntı için daha ayrıntılı bilgiyi www. sehersirin. com sitesinde kaşıntı konusunda bulabilirsiniz

  12. Merhabalar, 1 hafta kadar öncesinden itibaren tam makatımın kenarında sivilce benzeri bir şey oluştu fakat sivilce değil kendim kontrol ettim fakat biraz baskı uykuladığımda küçük kesenin içi boşaldı fakat acısı dinmedi ve ertesi gün kontrol ettiğimde tekrar aynı şeklini almıştı büyük tuvaletimi yaptıktan sonra olduğunu düşünüyorum acı bir şeyler yemiştim ve çok ıkınmam gerekmişti sizce sorunum nedir.

    • Op. Dr. Seher Şirin

      Dışkılarken zorlanma yaptıysanız ne boşaldı dediğiniz zaman kan geldiyse anal hematom olabilir.Böyle bir zorlanma yoksa, zonklayan bir ağrı varsa ve boşaldığında iltihap geldi ise, Ağrı boşaldıktan sonra rahatladıysa apse olabilir. Apsenin tedavisi önemlidir. Kesin teşhis ve tedavi önerisi için genel cerrahi muayenesi gerekir

  13. Kabız degilim fakat tuvalete çıkamıyorum kolonoskobi oldum temiz dediler yinede rahat dışkı yapamiyorum siskinlik oluyor ne yapmaliyim

    • Op. Dr. Seher Şirin

      Tuvalete çıkamamak kısmen kabızlık sayılır. Çoğunlukla kabızlığa sebep olan durumlarda kolonoskopi normal bulunur. Ancak bir tümör ya da polip kabızlığa sebepse o görülür.öyle bir durum görülmemesi nedeniyle genellikle kalın bağırsağın çalışma fonksiyonu bozuktur ya da bağırsağın son kısmında bir takım sıkıntılar olabilir. Beslenmenize çok dikkat etmelisiniz bol sebze, salata, lifli ürünler ve su tüketmelisiniz. ev yapımı yoğurt kefir gibi ürünler bağırsak çalışmasını düzeltebilir. Sabah aç karnına 2 bardak su içtikten ve 5 dakika kadar hareket ettikten sonra dışkılama ihtiyacınız gelecektir. Gün içinde mutlaka hareketinizi arttırmalısınız. Hala sorun devam ediyorsa defekografi gibi ek tetkikler gerekebilir.

  14. Hıcam makat bölgemde siğillerim var çok büyük değiller arada daha belirginleşiyor arada tamamen kayboluyorlar doktora gitmekten korkuyorum ne yapmam gerek korkulacak birşey varmıdır?

    • Op. Dr. Seher Şirin

      Siğil nerede olursa olsun tedavi edilmesi gerekir. Tedavi edilmezse büyür, makatın iç kısmına ilerleyip makatı tıkayabilir. rölü vardır. Anüs kanserinde de siğil virüsünün (HPV) Büyüdüğünde veya çoğaldığında tedavi daha da zorlaşır. Üstelik kadın olduğunuzdan rahim ağzı kanseri olma ihtimali de var. Tedavi pek çok kez yapılması gerekir. Hepsi temizlendikten sonra bile tekrarlayabilir. Bizim prensibimiz radyofrekansla yakıp ayda bir kontrolde yeni çıkanları tekrar tekrar radyofrekansla tedavi etmektir.İlaçlar sağlam cildi de yakacağından geniş yaralar olmasına sebep olabilir.

    • Kolay gelsin makatıma yakın bölgede sertleşme ve hafif çıkıntı var bazen kayboluyor geri çıkıyor kontrol ettiğimde makatımla penisim arasındaki bölgede kılcal çizikler gibi kırmuzı izler var bazen acıyor ve kaşınıyor su deydiğinde sızlıyor 1 aydan fazla oldu geçmedi ama kanama ve ağrı yok sizce ne yapmalıyım alea vera sürüyorum iyi geliyor gibi ne önerirsiniz

      • Op. Dr. Seher Şirin

        Makata yakın bölgede sertlik ve çıkıntı pıhtılaşmış basur, anal hematom ve fissür pilisi olabilir. Her durumda kabız kalmayın, tuvalette uzun oturmayın, zorlamayın. Kabız olmamak için bol sebze, salata, lifli ürünler ve su tüketin hareketinizi arttırın. Penisle anüs arasındaki ise pişiklere bağlı erozyon dediğimiz durumlar ya da siğil ya da dermatit olabilir. Herhangi bir kremi öneri ile sürmeyiniz Çünkü önemli bir hastalık atlama ihtimali bu durumda yüksektir. Mutlaka genel cerrahi uzmanına muayene olmalısınız.

  15. Hocam merhaba makat çevresinde siğillerim oluştu bazen artıyorlar bazen de kayboluyorlar ama doktora gitmekten korkuyorum ne yapmam gerek

    • Op. Dr. Seher Şirin

      Makat etrafında siğiller için doktora gitmek ve tedavi olmak zorundasınız başka yapabileceğimiz hiçbir şey yok. Fiil tedavi edilmezse büyür, çoğalır, içeriye doğru da ilerler. Hatta makatı tıkayabilir. Makat kanserlerinde de oluşturan HPV virüsünün rolü vardır. Ayrıca kadınlarda rahim ağzı kanseri de yapar. Bu nedenle iyi bir tedavi gerekir.tek seansla hepsi radyofrekansla temizlendikten sonra belli aralıklarla kontrol edilir. Her yeni çıkan siğil tekrar tekrar radyo frekans ile temizlenmelidir.tedavide önemli olan tekrarla ya bileceğini bilmek ve her yeni çıkanı tekrar tekrar tedavi etmektir

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir