Kıl Dönmesi Apsesi Nasıl Boşaltılır?

Bazı hastalıkların ilk etapta hiçbir şikayet ve belirtisi olmadığı için o hastalık ile yıllarca yaşayabilirsiniz. Onlardan biri de erkeklerde sık görülen Plinodal Sinüs yani kıl dönmesi problemidir. Genç ve orta yaş erkeklerde sık gördüğümüz bu durumun ilerlemesinde ki en önemli etken erken süreçte herhangi bir şikayete neden olmamasıdır.

Kıl dönmesi apsesi

PİLONİDAL SİNÜS (KIL DÖNMESİ) NEDİR?

Asıl konumuz pilonidal sinüs apsesi ama konuyu daha net anlayabilmek için kıl dönmesi ile ilgili kısa ve özet bilgi aktarmamam gerekir. Anal bölgede görülen en özgün hastalıklardan biridir. Yapısına baktığınızda yok böyle bir hastalık dersiniz.

Neden ve Vücudun Neresinde Olur? En sık görüldüğü yer %95 kuyruk sokumu %5 ise göbek deliği olmaktadır. Kuyruk sokumunda ortaya çıkmasının nedeni saç ve vücudumuzdan dökülen kıl ve tüylerin sırtımızdan kayarak kuyruk sokumu bölgesine gitmesi ve orada oluşturduğu delik ya da delikler ile cilt altına girmesi halidir. Kıllardan bir tanesi giriş deliği oluşturması diğer kıllarında o delikten kolayca girişini sağlar.

Kıl Dönmesi Nasıl Anlaşılır, Belirtileri Nelerdir? Yazını giriş kısmında da belirttiğim gibi ilk etapta yaşam lüksünüzü etkileyecek herhangi belirti ya da şikayeti yoktur. Dikkatli bakıldığında kuyruk sokumunda giriş deliği fark edilebilir. Bunun dışında anlamanızı sağlayacak bir ibare yoktur. Fakat sürekli böyle gitmesi beklenemez. Vücudumuz cilt altına giren kılların yabancı madde olduğunu fark ettiği için onları ince bir zar ile kaplayarak çevre dokuya zarar vermesini önlemektedir. Buna kapsül de diyebiliriz. Çok ince bir zar olduğu için kişinin sert oturuş, kalça üzerine düşme ya da uzun süreli oturarak seyahatlerinde bu zar patlayabilmekte ve kıllar çevre dokulara temas edebilmektedir.

Vücudumuz Kılları Yok Etmek İçin Sıvı Salgılar: Allah insanı öyle güzel ve öyle donanımlı yaratmış ki organlarımız sağlığımızı bizden fazla düşündüklerini söyleyebilirim. Zarın patlaması ile birlikte kıllar çevre dokuya zarar veremesin diye vücudumuz kılları imha etmek için sıvı salgılar. Ama işte keratin yönünden çok güçlü olan kılları o sıvı maalesef yok edemez. Hiçbir etki gösteremez.

Makatta Akıntıya Neden Olur: Yukarıda da belirttiğim gibi maalesef salgılanan sıvı kılları yok etmek için yeterli etkisi yoktur. Salgılanan bu sıvı vücut tarafından emilmediği için vücuttan dışarı çıkması gerekir. Bunun için genelde kılların giriş için kullandığı delik kullanılır. Sıvı bu delikten günde bir ya da birkaç damla şeklinde dışarı çıkar. Bu durumda makatta akıntı oluşmaktadır. İç çamaşırınızı nemli hale getirebilir. Vücut kılları yeniden kapsül ile sarana kadar akıntı devam eder. Akıntının kesilmesi kılların yeniden zar ile kaplandığı anlamına gelse de sıvının çıkış deliğinin tıkanabileceği ve her an apse olabileceğini aklınızdan çıkarmamalısınız.

Sıvının Çıktığı Delik Tıkanırsa Apse Oluşur: Yazının bu kısmına kadar hasta ağrı, ateş, şişlik herhangi bir sorun yaşamaz. Sıvı vücuttan dışarı çıktığı sürece hiçbir sorun olmaz. Fakat sıvının dışarı çıkmak için kullandığı delik tıkanması halinde işte o zaman sorun başlıyor. Daha önce hiç görmediğiniz şiddette kuyruk sokumu ağrısı, kızarıklık, şişlik ve ateşlenme görülür. Zamanla geçmek yerine tam tersi daha da arttığını fark edersiniz.

KIL DÖNMESİ APSESİ NEDİR, NAIL ANLAŞILIR?

Evet, arkadaşlar yazının geri kalan kısmında kıl dönmesi + apseye giden süreci adım adım anlatmaya çalıştım. Şimdi dilerseniz birazda apse ile ilgili detaylara bakalım. Apseyi nasıl anlayacağımıza, ne yapılması gerektiğine bakalım.

Şikayetler Kuyruk Sokumu Bölgesinde Görülür: Öncelikle kıl dönmesi sorunun vücudumuzun neresinde olduğunu bir kez daha hatırlamakta yarar var diye düşünüyorum. Kuyruk sokumu dediğimiz anüsün birkaç cm yukarıda yer almaktadır. Yukarıda yer alan resimde de kuyruk sokumu bölgesi (Pilonidal Csyt) şeklinde gösterilmektedir.

Kuyruk Sokumunda Ağrı: Evet, arkadaşlar apsenin en belirgin şikayetlerinden biri kişiyi canından bezdiren ağrı ve can yanmasıdır. Bu tüm apse vakıalarında aynıdır. Örnek vermek gerekirse diş sancısı olarak bilinen ağrı aslında apsenin neden olduğu ağrıdır. İlk dikkat edeceğimiz husus kuyruk sokumu bölgesinde ortaya çıkan ağrı olmalıdır. Dışarı çıkamayan cerahatin oluşturduğu baskı ile sürekli artan bir ağrı oluşur.

Şişlik: Yine tüm apselerde olduğu gibi şişlik kıl dönmesi apsesinde de görülür. Büyüklüğünü tarif etmek gerekirse nohut tanesi kadar küçük olabileceği gibi portakal kadar büyük olabilmektedir. Büyüklüğü cilt altında biriken apsenin çokluğu belirlemektedir. Aşağıda yer alan videoya göz attığınızda cilt altında biriken cerahatin ne kadar fazla olduğunu göreceksiniz.

Kızarıklık: Apsenin olduğu bölge özellikli şişlik olan kısmın cildi kızarıklık görünümünde olur. Bu şekilde de apse olduğu kolayca anlaşılmaktadır.

Ateşlenme: Yine birçok apse türünde olduğu gibi pilonidal sinüs apseleri de kişide ateşlenmeye neden olmaktadır. Bu şekilde birçok şikayeti bir araya getirerek sorunu anlayabilirsiniz.

APSE NASIL GEÇER?

Vücudumuzun birçok yerinde apse görülmektedir. Örnek vermek gerekirse makat bölgesinde kıl dönmesi apsesi dışında perianal apse (makat apsesi de) olmaktadır. Bunun dışında kadınlarda bartholin dediğimiz vajinal apse, koltukaltı, beyin, karın ve hatta iç organlarımızda da görülür. Her birinin iyileşme ya da tedavisi farklılık arz etmektedir.

Kıl Dönmesi Apsesinin Tedavisi Nasıl Yapılır?

Öncelikle kendi kendine geçer diye beklememeliyiz. Bu kesinlikle hatalı ve tehlikeli bir durumdur. Beklemek, zaman kaybetmek, sorunun daha da ilerlemesi ve yeni problemlerin ortaya çıkmasına neden olur. Bu nedenle mutlaka doktorlardan yardım almalıyız. Pe ki kıl dönmesi apsesi için hangi doktora, bölüme müracaat etmeliyiz.

Hangi Doktora / Bölüme Gidilir?

Makatta görülen tüm hastalıkların teşhis ve tedavisi genel cerrahinin alt branşı olan Proktoloji (makat hastalıkları uzmanları) tarafından yapılmaktadır. İlk tercihiniz mutlaka proktoloji uzmanları olmalıdır. Fakat apse acil durum gerektirdiği için hastanelerin acil bölümlerinden de hizmet alabilirsiniz.

APSENİN BOŞALTILMASI GEREKİR

Doktora başvurduğunuzda kıl dönmesi apsesi için yapılacak tek tedavi cilt altında biriken apsenin (cerahatın) boşaltılması yönünde olacaktır. Bunun dışında ilaç ya da antibiyotik vermek doktorun bu konuda tecrübesiz olduğunu gösterir. Tamam dişler ve memede görülen apseler ilaçla tedavi edilirken anal ve pilonidal sinüs apseleri ilaçla kurutulması (iyileştirilmesi) mümkün değildir. Çünkü apsenin olduğu yerde damar olmadığı için kullandığınız ilaçlar apseye ulaşamaz. Bu nedenle tek çözüm apsenin boşaltılmasıdır.

Peki Apse Nasıl Boşaltılır?

Sadece 5 dakikalık bir işlem diyebilirim. 5 Dakika sonrasında inanılmaz rahatlayacaksınız. Çünkü apse boşaldığında yaşadığınız o dayanılmaz ağrı %70-%80 ortadan kalkacaktır. Hastaların oh çektiklerine sürekli şahit oluruz. Neyse, işlemin nasıl yapıldığını anlatmak gerekirse basit bir ameliyat olduğunu unutmamalısınız. Uygulama yapılacak alan steril olmalıdır. Apseli bölge tespit edilerek bölgesel uyuşturma ile başlanır. Bazı hastanelerde sprey ile soğutma yapılmaktadır. Bu hastanın aleyhine bir durumdur. Daha fazla ağrıya maruz kalır. Bu nedenle bölgesel uyuşturma gerekir. Sonrasında apsenin olduğu yerde 1 ile 2 cm genişliğinde kesi yapılır. O anda cilt altında biriken cerahat bir anda dışarıya fırlayacaktır.

Apsenin Boşaltılma Anını İzlemek İster misiniz?

Aşağıda yer alan videoda Op. Dr. Atilla KAYA tarafından apse boşaltma işlemi yapılmaktadır. Videonun görselinden de gördüğünüz gibi görüntüler biraz mide bulandırıcı olabilmektedir. İzlemeden önce bu husus bilmenizde fayda vardır. Videoyu izleyin yazımıza devam edelim.

Videoyu izlemek için aşağıda yer alan Youtube bağlantısına tıklayınız.
https://www.youtube.com/embed/_wYZzm1efXk

Kesin Açık Bırakılır, Dikiş Atılmaz: 5 Dakika gibi kısa sürede yapılan apse boşaltma işlemi sonrası kesi öylece bırakılır. Bunun nedeni yeniden oluşabilecek cerahatin kolayca dışarı çıkabilmesi içindir. Kesiyi dikmeniz halinde yeniden oluşacak cerahat soruna neden olacaktır.

Antibiyotik Tedavisi Önerilir: Apsenin boşaltılması ile birlikte doktorunuz size geniş spektrumlu antibiyotik reçete edecektir. Bunun nedeni bölgenin mikrop kapmaması içindir. Gerçi cerahatin içerisi inanılmaz düzeyde mikrop dolu olduğunu belirtmek istedim.

APSE BOŞALTILMAZSA NE OLUR?

Toplum olarak sağlığımıza yeteri kadar önem verdiğimiz söylenemez. Hele birde yaşadığımız sorun makat gibi muayene ve tedavide utanmaya neden olan yerde is hepten uzak durmayı tercih ederiz. Bazı hastalıklar ise maalesef acil önlem gerektirmektedir. Onlardan biri de kıl dönmesi apsesi diyebilirim. Fark edildiği anda doktora başvurmak gerekir. Çünkü geçen her zaman doku hasarına neden olmaktadır.

5-10 Gün İçerisinde Kendisi Boşalır: Siz fark ettiğiniz anda doktora giderek boşalttırmamanız halinde 5-10 gün dayanılmaz ağrı, ateş ve şişlik şikayeti ile kalçanız üzerine oturmanız bile neredeyse imkansız hale gelir. 5-10 Gün bu şekilde yaşamayı başarırsanız muhtemelen apse cildin zayıf noktasından kendisi boşalacaktır. Bu kesinlikle arzu edilen bir durum değildir. Çünkü nereden boşalacağı belli olmaz. Bu şekilde kuyruk sokumu bölgesinde delikler (çıkış) delileri oluşur. Bu durumda kıl dönmesi tedavisini zorlaştırmaktadır.

Apsenin Boşaltılması Tek Başına Yeterli Değildir: Yapılan işlem sadece apsenin boşaltılması olup, kıl dönmesi tedavisi değildir. Bu işlem sonrası 2 ay içerisinde mutlaka apseye neden olan kıl dönmesi ameliyatla alınması gerekir. Aksi halde yine başa döneriz. Akıntı, akıntının olduğu delik tıkanarak apse oluşur, ağrı, şişlik vs döngü sürekli devam eder.

Kıl Dönmesi Tedavisi Nasıl Yapılır?

Yazının giriş kısmında pilonidal sinüsün nasıl bir hastalık olduğu, hangi aşamalardan oluştuğunu gördük, çözümü ise cilt altında biriken kılları onu saran kapsül ile birlikte çıkarılması gerekir. Tabii ki buna giriş ve çıkış delikleri de dahil edilmesi gerekir. Bunu ancak ameliyat ile yapabilirsiniz. Bu nedenle yaklaşık 50 farklı pilonidal sinüs ameliyatı geliştirilmiştir. Bunlardan günümüzde sadece birkaç tanesi uygulanmaktadır. Gelişmiş yöntemlerden biri olan Mikro Sinüsektomi ile sadece 10 dakika da sağlığınıza kavuşursunuz. Hem de hastanede yatma, iş gücü kaybı ya da her gün pansuman yapmak gerekmez. Bu konuda sitemizde geniş kapsamlı bilgilere ulaşabilirsiniz.

Siz Sorun Biz Cevaplayalım

Evet, arkadaşlar kıl dönmesi apsesi ile aktaracaklarımız burada nihayete ermiş olup, sizlerin aklına takılan sormak istediği hususlar varsa, aşağıda yer alan soru ve yorum formundan iletebilirsiniz. Sitemize destek olan genel cerrahi uzmanları en kısa sürede burada yanıt vermektedir.

387 Yorum

  1. hocam merhaba 24 yaşındayım 4-5 sene önce kuyruk sokumunda ağrıma oldu ve sıvı geliyordu 1 hafta kadar sürdü.otobüste vs çok fazla oturduğum için onunla alakalıdır dedim ve kendiliğinden geçti. o zamandan beri de bir sorun olmadı hala da yok ama kıl dönmesi olsa belirtisiz olur mu

    • Op. Dr. Seher Şirin

      Kıl dönmesi hastalığı bazen uzun süre (bazen yıllar) boyunca belirti vermeyebilir. O zaman ağrı ve akıntı olduysa büyük ihtimalle kıl dönmesi vardır. Ama muayene etmeden kesin bir şey demek mümkün değil.

  2. Merhaba hocam. Kuyruk sokumumda apse başlangıcı oldu bugün cerraha gittim ilaç yazdı ve daha tam oluşmamış 4 5 gün sonra gel apseyi boşaltalım dedi.Hocam ben polis okulunu kazandım ve ne zaman okula çağıracaklar bilmiyorum ve elenmekten korkuyorum acaba apseyi boşalttıktan sonra tekrar apse olma olasılığı nedir ve ne kadar sürede tekrar nükseder. Eğitim 6 ay sürcek ve eğitimden sonra ameliyat olmayı düşünüorum bi sakıncası olurmu ?

    • Op. Dr. Seher Şirin

      Apse oluştuktan sonra mutlaka cerrahi olarak boşaltılması lazım. Antibiyotik işe yarayabilir. Giysi üzerinden soğuk uygulama da işe yarar. Tekrar apse olma ihtimali var tabii ki. Bu konuda kesin bir süre söylenemez. Aylarca sessiz olan kıl dönmesi olduğu gibi ayda bir apseleşen hastalar da vardır.

  3. Merhabalar hocam 2-3 hafta önce apse boşaltıldı ve bugün yarın doktorun yazdığı pasuman ilaci bitecek , şuan duş almam da sıkıntı olabilir mi acaba

    • Op. Dr. Seher Şirin

      Ben apse boşaltıldıktan 2 gün sonra yıkanmaya izin veriyorum. 2-3 hafta oldu diyorsunuz. Bence çok uzun bir süre. Bence sakınca yok ama doktorunuza da sormalısınız.

  4. merhaba hocam yaklaşık 10 ay önde doğum yaptım doğumun hemen ardından nedendir bilmiyorum oturamama ya başladım. kuyruk sokumumda aşırı kızarıklık ve yanma oluştu genel cerrah bu bölgeyi lokal anestezi uygulayarak kesi atıp boşalttı ve antibiyotik verdi (agumentin) 10 aydır rahattım ama bugün oturduğumda çok azda olsa ağrı başladı ve kuyruk sokumumda ince bir şerit halinde kızarıklık var galiba yeniden başlıyor şuan şişlik ve apse yok şimdilik iyiyim ama tekrar aynı şeyleri yaşamak istemiyorum. başlangıç evresindeyim Antibiyotik kullanarak kurtulabilirmiyim.

    • Op. Dr. Seher Şirin

      Doktor görmeden antibiyotik kullanmak doğru değildir. Görmeden önermem de doğru olmaz. daha önceden kıl dönmesi apsesi olduysanız tekrarlıyor olması büyük ihtimaldir. Kıl dönmesi apsesinden en erken 1 ay sonra hastalığın tedavisi için ameliyat öneriyoruz. Apse ameliyatı ayrıdır, kıl dönmesi ameliyatı ayrıdır. Ağrı ve kızarıklık varsa giysi üzerinden buz uygulayın, kesin teşhis ve tedavi önerisi için vakit kaybetmeden genel cerrahi uzmanına muayeneye gidin.

  5. Merhaba hocam 2 gün önce apse kendiliğinden boşaldı ve boşalan yara kapanmiyo doktorada gittim pek bisey yapmadilar sadece pansuman ettiler kapanir dediler ne yapmaliyim

    • Op. Dr. Seher Şirin

      2 günde apse deliğinin kapanmasını beklemeyiz ayrıca istemeyiz de. Kapanırsa alttaki iltihaplı salgı devam edip içeride birikir ve tekrar apseleşir. Hatta bazen erken kapanırsa biz tekrar açarız. Alttan temizlenerek yavaş yavaş kapanması gerekir.

  6. Hocam merhaba öncelikle 1 ya da 1.5 ay önce kuyruk sokumunda bir ağrı hissettim ama 2-3 gün içinde geçmşti.5 gün öncesine tekrar bu ağrı meydana geldi ve apse oluştu hemen doktoruma göründüm ve apseyi keserek boşalttı.Üniveristeye hazırlandığım için ameliyat daha sonra dendi.Sizce geç mi kalındı? Lütfen yardımcı olur musunuz?

    • Op. Dr. Seher Şirin

      Sık sık apse yapıyorsa, her seferinde yayılabilir Görmeden gecikmiş demek doğru olmaz. Bazen 2-3 ayda sık sık apse yaparak ilerleyebilir, bazen 1-2 yıl ilerlemeden kalabilir. Koşullarınızı ayarladığınızda ameliyatı düşünmenizde fayda var. Ameliyattan önce mikrosinüsektomiyi araştırmanızı öneririm.

  7. Merhaba kıl dönmesi nedeniyle kuyruk sokumumda apse oluşmuştu ve bugün hastanede cerrahi işlem ile apse boşaltıldı. Doktor bu işlemin yeterli olacağını ayrıca bir kıl dönmesi ameliyatına gerek olmayacağını, içerde biriken kıl gibi şeylerin de apseyle boşalacağını söyledi. Bu işlem yeterli olacak mıdır?

    • Op. Dr. Seher Şirin

      Bence yeterli değil. Apse olduysa kapsül dediğimiz zar oluşmuştur. Yani altında pilonidal sinüs dediğimiz hastalık oluşmuştur. Apse ameliyatından yaklaşık 1 ay sonra hastalğın ameliyatı planlanmalıdır. Doktorunuz neden öyle söyledi anlamadım . Kıl dönmesi değilde basit bir kist iltihabıysa öyle söylemiş olabilir.

  8. merhaba hocam bende 8 ay önce kil donmesi apsesi oldu.2 3 haftadır yine tekrarladi arada çok ağrıyor oturup kalkmakta zorlandığım oluyor.doktora gittim corona nedeniyle ameliyatların yasaklandığını söyledi.antibiyotik yazdı.ve yasak kalkar kalkmaz ameliyat olmam gerektiğini söyledi.akintim yok benim.ama başka bir hastanede ameliyatlar yapılıyormuş akintimin olmamasi iyi mi diger hastaneye gitmeli miyim

    • Op. Dr. Seher Şirin

      Akıntının olmaması hem iyi hem kötü. İçeride iltihap varsa ve akamıyorsa kötü. Sık tekrarlayan apselerde ameliyat için fazla beklememek gerekir. Hastanelerde bu tip elektif dediğimiz ameliyatlar yapılmıyor. Yasaklanmasından öte hastanede yatarak ve anestezi ile yapılması durumunda virüs kapabilirsiniz. Lokal anestezi ile yapılabilecek, yatış gerekmeyecek olan ameliyatları biz her tür önlemi alarak yapıyoruz.

  9. Merhaba hocam ben 1 gün önce apse boşaltması yaptırdim. Yaptırdigım anda inanılmaz ve dayanılmaz bir acı hissettim. İşlem bittikten sonra hocam antibiyotik ve birkaç ilaçla beraber gazlı bez ve tentürdiyot ile 2 günde bir pansuman yapmamı önerdi. Bu pansumanı kaç gün boyunca yapmam gerekir? Teşekkür ederim

    • Op. Dr. Seher Şirin

      Ben 2 gün sora açıp duş öneriyorum.Pansuman da önermiyorum. Sırt üstü yatın, çamaşırınızın kirlenmemesi için kağıt havlu bile koyabilirsiniz. Dışarıdan batikon sürmeyi anlamsız buluyorum. Sıkıntı olursa kontrole çağırıp kendim iç kısımı yıkıyorum, temizliyorum. Ancak her doktor farklı düşünebilir. Doktorunuza sormakta fayda var.

  10. Hocam merhaba .. daha yeni yazmıştım size teşekkürler cevabınız için şuan mesela şişen yer birden beyazladı üstü soyulmaya başladı ve iltihap kendiliğinden akmaya başladı kontrole gidicem enyakın zamanda doktorum bekliyor zaten merak ettiğim kendiliğinden akmaya başlamasında bir problem oluyor mu tabi aktıkça rahatlama yaşadım daha rahat oturuyorum ve yatıyorum ne yapmam gerek öneriniz nedir ?

    • Op. Dr. Seher Şirin

      Kendiliğinden akmasında bir problem olmaz. Kendiliğinden akmasını beklemek hata. Bu süre içinde enfeksiyon ve apse büyür. Kendisi boşalınca orta hattan uzak bir yere boşalırsa daha sonra ameliyatı yapacak cerrah kıl dönmesi ameliyatını büyük yapmak zorunda kalır. Bu da sizin hayatınızı zorlaştırır.

  11. Hocam merhaba . Ben 24 yaşındayım yaklaşık 1 haftadır kuyruk sokumu da bir ağrı başladı 1 2 gün içinde de ağrı şiddetlendi ve ne oturabilyorum ne kalkabiliyorum yatarken de sıkıntı sancılarım oluyor bölgede ufak bir şişlik ve kızarıklık fark ettiğimde acile gittim ve sadece enfeksiyon oluştuğunu söyledi ve antibiyotik (aksef) ve ağrı kesici (parol) verdi ağrılarım dinmedi tabi genel cerraha gittim bugün kıl dönmesi iltihabı var dedi ve antibiyotiği kullan 4 5 gün sonra gel yada antibiyotiğin bittiğinde gel dedi aynı günün gecesinde baktığımda şişlik parmak boyu gibi uzamış aşağıya doğru korkuyorum malesef panik atak var ve apse boşaltılmasından da korkuyorum beklemeli miyim doktorun dediği süreci yoksa acil müdahale mi yapılması gerekiyor ? Şimdiden çok teşekkür ederim.

    • Op. Dr. Seher Şirin

      Eğer zonklayan ağrı, şişlik, kızarıklık varsa, şiş olan yer hafif yumuşamaya başladıysa apse oluşmuş demektir. Mutlaka her apse cerrahi olarak boşaltılması gerekir, antibiyotik apse oluştuktan sonra pek işe yaramaz. Size antibiyotik verildiğinde belki apse birikmemiş olabilir. Bence yeniden kontrole gitmelisiniz. Apse boşaltılmasından korkup ertelerseniz apse ve kıl dönmesi hastalığınız daha da büyür. Bu da sonraki tedaviyi zorlaştırır.

  12. Merhaba hocam, bende kıl dönmesi var. Yaklaşık 2yildir kuyruk sokumunda koku oluyordu. 1ay önce apse yaptı. Evde ısırgan lapasiyla kendinin patlamasını bekledik ardından doktora gittim. Doktor ameliyatı hemen olmamı önermedi kotonadan dolayı. Şimdi tekrar apse yaptı. Oturamıyorum bayağı şişti, ceviz kadar oldu. Yine lapa yapıp koyuyoruz. Kendisi patladığında ne gibi bir zarar oluşur? Apse patladıktan sonra nasıl yatmalıyım ve duş alsam sorun olur mu? Benim kil dönmem geliştiği için bana mikrosinustekomi uygulanamaz mı?

    • Op. Dr. Seher Şirin

      Apse olduğunda mutlaka boşaltılması gerekir ve en doğru, ideal yol lokal anestezi ile küçük bir cerrahi kesi yaparak iyice boşaltmaktır. Evde kendiliğinden boşalmasını beklemek ve sıcak lapa koymak apseyi ve altta yatan hastalığı büyütür. Bu durumda sonradan olacağınız ameliyatı genişletir. İmkan yoksa evde steril bir enjektör ucuyla en şiş, yumuşak ve kızarık yerinden bir kaç delik açarak boşaltmayı deneyin. Bir yakınınız yardım etsin. Sonra da sırt üstü yatarak iyi boşalmasını sağlayın. Bu arada giysi üzerinden soğuk uygulama yapın. Tabii yapamazsanız ilk fırsatta genel cerrahi uzmanı görmeli. Mikrosinüzektomi kıl dönmesi olan hastalara uygulanır zaten. Uygunluk açısından giriş-çıkış delikleri, hastalığın boyutu önemli. Görerek değerlendirmek gerekir. 0542 6210888 numaralı hatta iltihap geçtikten sonra yakından çekilmiş tüm hastalıklı alanın görülebileceği bir fotoğraf yollarsanız değerlendirmeye çalışırım.

  13. Merhaba hocam. Ben bir sene önce kuyruk sokumunda bir ağrıyla uyandım ancak geçmesini bekledim kendiliğinden geçti daha sonra bundan 2 ay önce bir ağrı oluştu ve otururken dahi zorlanıyordum dayanılmazdı. Doktora gittik apse oluştuğunu ve eğer yarına kadar patlamazsa gelmemi kendisinin patlatacağını söyledi. Eğer patlarsa da bir yakınımın yavaş hareketlerle apseyi boşaltmasını söyledi. Biz evde boşalttık apseyi ve ağrı tamamen yok oldu. Ancak şuan tekrar bir ağrı var ve apse olduğunu düşünüyorum. Şişlik ve kızarıklık var. Sizin yazınızı okuyunca biraz endişelendim bana 1 ay sonra ameliyat gerekiyor dememişti. Ve üniversite sınavına hazırlanıyorum bir ayım kaldı ne yapabilirim bir öneriniz var mı? Apsenin evde boşaltılması zararlı mıdır?

    • Op. Dr. Seher Şirin

      Apse boşaltmada en ideal yol lokal anestezi ile küçük bir cerrahi kesi yaparak iyice boşaltmaktır. Evde kendiliğinden boşalmasını beklemek apseyi ve altta yatan hastalığı büyütür. Bu durumda sonradan olacağınız ameliyatı genişletir. İmkan yoksa evde steril bir enjektör ucuyla en şiş, yumuşak ve kızarık yerinden bir kaç delik açarak boşaltmayı deneyin. Bir yakınınız yardım etsin. Sonra da sırt üstü yatarak iyi boşalmasını sağlayın. Bu arada giysi üzerinden soğuk uygulama yapın. Tabii yapamazsanız ilk fırsatta genel cerrahi uzmanı görmeli.

  14. hocam merhaba yaklaşık 15 gündür yoğun ağrım vardı daha önce ameliyat olmuştum fakat nüksetti, doktora gittiğimde antibiyotik yazdı onu kullanıyordum ancak ağrıya hiçbir etkisi olmadı bunun yanında deri altında şişlik de hissediyorum
    neyse asıl soracağım şey bu sabah apse kendiliğinden patladı ve evde olabildiğince boşaltmaya çalıştık ama yine de ağrım devam ediyor ne yapmalıyız sokağa çıkma yasağı da var acaba evde yapabileceğimiz bir şey var mıdır?

    • Op. Dr. Seher Şirin

      Kendiliğinden patladıysa ağrınız biraz azalması gerekirdi. Aslında apsede cerrahi olarak boşaltmak en ideali. Ama hastanelerin çoğu pandemi hastanesi olduğundan bazen yapılamıyor. Evde yatarken sırt üstü yatın. Olabildiğince aksın.Aralıklı olarak giysi üzerinden soğuk uygulayın. Ağrı azalmazsa yine de bir cerrahi uzmanına tam temizlenmesi için gitmelisiniz.

  15. Merhabalar hocam ben iki yıl önce ameliyatsız bir yöntemle kıl dönmesi sorunumu genel cerrahiye çözdürmüştüm. 16tüp kanımı aldı bi jel haline getirdi bölgenin içindeki kılları temizleyip bu jeli içeriye boşalttı bu zamana kadar iyiydim fakat yine tekrarladı.iki hafta önce cerraha gittim apseyi uyuşturup boşalttı bana da pansumama gitmemi söyledi sürekli.corona dönemi olduğu için ameliyat yapamam dedi.ben 5-6sefer pansumana gittim ve iki hap kullanıyodum bitti.pansumana en son iki gün önce gittim biraz akıntı vardı yine doktor boşalttı olanıda.dört beş gündür iyiyim ağrım sızım yok akıntıda yok denecek kadar az. fakat delik ve yara var.şuanda üstü gazlı bezle örtülü su değdirmekten çekiniyorum. Sizce ağrım ve akıntım olmadığı sürece pansumana gitmeme gerek var mı yoksa gazlı bezi çıkarıp kıl dönmesi bölgesine çekinmeden su değdirip banyo yapabilirmiyim. 29unda eski tedavi olduğum genel cerraha randevu aldım ve gitmeyi düşünüyorum o zamana kadar ne yapayım.cevaplarsanız çok memnun olurum.

    • Op. Dr. Seher Şirin

      Cevabım biraz geç oldu sanırım. Ben apseden 2- 3 gün sonra yıkayıp kurulamaya izin veriyorum. Tabii ki doktorunuz yaranın durumunu daha iyi bildiği için onun önerisini uygulamalısınız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir