Kıl Dönmesi Apsesi Nasıl Boşaltılır?

Bazı hastalıkların ilk etapta hiçbir şikayet ve belirtisi olmadığı için o hastalık ile yıllarca yaşayabilirsiniz. Onlardan biri de erkeklerde sık görülen Plinodal Sinüs yani kıl dönmesi problemidir. Genç ve orta yaş erkeklerde sık gördüğümüz bu durumun ilerlemesinde ki en önemli etken erken süreçte herhangi bir şikayete neden olmamasıdır.

Kıl dönmesi apsesi

PİLONİDAL SİNÜS (KIL DÖNMESİ) NEDİR?

Asıl konumuz pilonidal sinüs apsesi ama konuyu daha net anlayabilmek için kıl dönmesi ile ilgili kısa ve özet bilgi aktarmamam gerekir. Anal bölgede görülen en özgün hastalıklardan biridir. Yapısına baktığınızda yok böyle bir hastalık dersiniz.

Neden ve Vücudun Neresinde Olur? En sık görüldüğü yer %95 kuyruk sokumu %5 ise göbek deliği olmaktadır. Kuyruk sokumunda ortaya çıkmasının nedeni saç ve vücudumuzdan dökülen kıl ve tüylerin sırtımızdan kayarak kuyruk sokumu bölgesine gitmesi ve orada oluşturduğu delik ya da delikler ile cilt altına girmesi halidir. Kıllardan bir tanesi giriş deliği oluşturması diğer kıllarında o delikten kolayca girişini sağlar.

Kıl Dönmesi Nasıl Anlaşılır, Belirtileri Nelerdir? Yazını giriş kısmında da belirttiğim gibi ilk etapta yaşam lüksünüzü etkileyecek herhangi belirti ya da şikayeti yoktur. Dikkatli bakıldığında kuyruk sokumunda giriş deliği fark edilebilir. Bunun dışında anlamanızı sağlayacak bir ibare yoktur. Fakat sürekli böyle gitmesi beklenemez. Vücudumuz cilt altına giren kılların yabancı madde olduğunu fark ettiği için onları ince bir zar ile kaplayarak çevre dokuya zarar vermesini önlemektedir. Buna kapsül de diyebiliriz. Çok ince bir zar olduğu için kişinin sert oturuş, kalça üzerine düşme ya da uzun süreli oturarak seyahatlerinde bu zar patlayabilmekte ve kıllar çevre dokulara temas edebilmektedir.

Vücudumuz Kılları Yok Etmek İçin Sıvı Salgılar: Allah insanı öyle güzel ve öyle donanımlı yaratmış ki organlarımız sağlığımızı bizden fazla düşündüklerini söyleyebilirim. Zarın patlaması ile birlikte kıllar çevre dokuya zarar veremesin diye vücudumuz kılları imha etmek için sıvı salgılar. Ama işte keratin yönünden çok güçlü olan kılları o sıvı maalesef yok edemez. Hiçbir etki gösteremez.

Makatta Akıntıya Neden Olur: Yukarıda da belirttiğim gibi maalesef salgılanan sıvı kılları yok etmek için yeterli etkisi yoktur. Salgılanan bu sıvı vücut tarafından emilmediği için vücuttan dışarı çıkması gerekir. Bunun için genelde kılların giriş için kullandığı delik kullanılır. Sıvı bu delikten günde bir ya da birkaç damla şeklinde dışarı çıkar. Bu durumda makatta akıntı oluşmaktadır. İç çamaşırınızı nemli hale getirebilir. Vücut kılları yeniden kapsül ile sarana kadar akıntı devam eder. Akıntının kesilmesi kılların yeniden zar ile kaplandığı anlamına gelse de sıvının çıkış deliğinin tıkanabileceği ve her an apse olabileceğini aklınızdan çıkarmamalısınız.

Sıvının Çıktığı Delik Tıkanırsa Apse Oluşur: Yazının bu kısmına kadar hasta ağrı, ateş, şişlik herhangi bir sorun yaşamaz. Sıvı vücuttan dışarı çıktığı sürece hiçbir sorun olmaz. Fakat sıvının dışarı çıkmak için kullandığı delik tıkanması halinde işte o zaman sorun başlıyor. Daha önce hiç görmediğiniz şiddette kuyruk sokumu ağrısı, kızarıklık, şişlik ve ateşlenme görülür. Zamanla geçmek yerine tam tersi daha da arttığını fark edersiniz.

KIL DÖNMESİ APSESİ NEDİR, NAIL ANLAŞILIR?

Evet, arkadaşlar yazının geri kalan kısmında kıl dönmesi + apseye giden süreci adım adım anlatmaya çalıştım. Şimdi dilerseniz birazda apse ile ilgili detaylara bakalım. Apseyi nasıl anlayacağımıza, ne yapılması gerektiğine bakalım.

Şikayetler Kuyruk Sokumu Bölgesinde Görülür: Öncelikle kıl dönmesi sorunun vücudumuzun neresinde olduğunu bir kez daha hatırlamakta yarar var diye düşünüyorum. Kuyruk sokumu dediğimiz anüsün birkaç cm yukarıda yer almaktadır. Yukarıda yer alan resimde de kuyruk sokumu bölgesi (Pilonidal Csyt) şeklinde gösterilmektedir.

Kuyruk Sokumunda Ağrı: Evet, arkadaşlar apsenin en belirgin şikayetlerinden biri kişiyi canından bezdiren ağrı ve can yanmasıdır. Bu tüm apse vakıalarında aynıdır. Örnek vermek gerekirse diş sancısı olarak bilinen ağrı aslında apsenin neden olduğu ağrıdır. İlk dikkat edeceğimiz husus kuyruk sokumu bölgesinde ortaya çıkan ağrı olmalıdır. Dışarı çıkamayan cerahatin oluşturduğu baskı ile sürekli artan bir ağrı oluşur.

Şişlik: Yine tüm apselerde olduğu gibi şişlik kıl dönmesi apsesinde de görülür. Büyüklüğünü tarif etmek gerekirse nohut tanesi kadar küçük olabileceği gibi portakal kadar büyük olabilmektedir. Büyüklüğü cilt altında biriken apsenin çokluğu belirlemektedir. Aşağıda yer alan videoya göz attığınızda cilt altında biriken cerahatin ne kadar fazla olduğunu göreceksiniz.

Kızarıklık: Apsenin olduğu bölge özellikli şişlik olan kısmın cildi kızarıklık görünümünde olur. Bu şekilde de apse olduğu kolayca anlaşılmaktadır.

Ateşlenme: Yine birçok apse türünde olduğu gibi pilonidal sinüs apseleri de kişide ateşlenmeye neden olmaktadır. Bu şekilde birçok şikayeti bir araya getirerek sorunu anlayabilirsiniz.

APSE NASIL GEÇER?

Vücudumuzun birçok yerinde apse görülmektedir. Örnek vermek gerekirse makat bölgesinde kıl dönmesi apsesi dışında perianal apse (makat apsesi de) olmaktadır. Bunun dışında kadınlarda bartholin dediğimiz vajinal apse, koltukaltı, beyin, karın ve hatta iç organlarımızda da görülür. Her birinin iyileşme ya da tedavisi farklılık arz etmektedir.

Kıl Dönmesi Apsesinin Tedavisi Nasıl Yapılır?

Öncelikle kendi kendine geçer diye beklememeliyiz. Bu kesinlikle hatalı ve tehlikeli bir durumdur. Beklemek, zaman kaybetmek, sorunun daha da ilerlemesi ve yeni problemlerin ortaya çıkmasına neden olur. Bu nedenle mutlaka doktorlardan yardım almalıyız. Pe ki kıl dönmesi apsesi için hangi doktora, bölüme müracaat etmeliyiz.

Hangi Doktora / Bölüme Gidilir?

Makatta görülen tüm hastalıkların teşhis ve tedavisi genel cerrahinin alt branşı olan Proktoloji (makat hastalıkları uzmanları) tarafından yapılmaktadır. İlk tercihiniz mutlaka proktoloji uzmanları olmalıdır. Fakat apse acil durum gerektirdiği için hastanelerin acil bölümlerinden de hizmet alabilirsiniz.

APSENİN BOŞALTILMASI GEREKİR

Doktora başvurduğunuzda kıl dönmesi apsesi için yapılacak tek tedavi cilt altında biriken apsenin (cerahatın) boşaltılması yönünde olacaktır. Bunun dışında ilaç ya da antibiyotik vermek doktorun bu konuda tecrübesiz olduğunu gösterir. Tamam dişler ve memede görülen apseler ilaçla tedavi edilirken anal ve pilonidal sinüs apseleri ilaçla kurutulması (iyileştirilmesi) mümkün değildir. Çünkü apsenin olduğu yerde damar olmadığı için kullandığınız ilaçlar apseye ulaşamaz. Bu nedenle tek çözüm apsenin boşaltılmasıdır.

Peki Apse Nasıl Boşaltılır?

Sadece 5 dakikalık bir işlem diyebilirim. 5 Dakika sonrasında inanılmaz rahatlayacaksınız. Çünkü apse boşaldığında yaşadığınız o dayanılmaz ağrı %70-%80 ortadan kalkacaktır. Hastaların oh çektiklerine sürekli şahit oluruz. Neyse, işlemin nasıl yapıldığını anlatmak gerekirse basit bir ameliyat olduğunu unutmamalısınız. Uygulama yapılacak alan steril olmalıdır. Apseli bölge tespit edilerek bölgesel uyuşturma ile başlanır. Bazı hastanelerde sprey ile soğutma yapılmaktadır. Bu hastanın aleyhine bir durumdur. Daha fazla ağrıya maruz kalır. Bu nedenle bölgesel uyuşturma gerekir. Sonrasında apsenin olduğu yerde 1 ile 2 cm genişliğinde kesi yapılır. O anda cilt altında biriken cerahat bir anda dışarıya fırlayacaktır.

Apsenin Boşaltılma Anını İzlemek İster misiniz?

Aşağıda yer alan videoda Op. Dr. Atilla KAYA tarafından apse boşaltma işlemi yapılmaktadır. Videonun görselinden de gördüğünüz gibi görüntüler biraz mide bulandırıcı olabilmektedir. İzlemeden önce bu husus bilmenizde fayda vardır. Videoyu izleyin yazımıza devam edelim.

Videoyu izlemek için aşağıda yer alan Youtube bağlantısına tıklayınız.
https://www.youtube.com/embed/_wYZzm1efXk

Kesin Açık Bırakılır, Dikiş Atılmaz: 5 Dakika gibi kısa sürede yapılan apse boşaltma işlemi sonrası kesi öylece bırakılır. Bunun nedeni yeniden oluşabilecek cerahatin kolayca dışarı çıkabilmesi içindir. Kesiyi dikmeniz halinde yeniden oluşacak cerahat soruna neden olacaktır.

Antibiyotik Tedavisi Önerilir: Apsenin boşaltılması ile birlikte doktorunuz size geniş spektrumlu antibiyotik reçete edecektir. Bunun nedeni bölgenin mikrop kapmaması içindir. Gerçi cerahatin içerisi inanılmaz düzeyde mikrop dolu olduğunu belirtmek istedim.

APSE BOŞALTILMAZSA NE OLUR?

Toplum olarak sağlığımıza yeteri kadar önem verdiğimiz söylenemez. Hele birde yaşadığımız sorun makat gibi muayene ve tedavide utanmaya neden olan yerde is hepten uzak durmayı tercih ederiz. Bazı hastalıklar ise maalesef acil önlem gerektirmektedir. Onlardan biri de kıl dönmesi apsesi diyebilirim. Fark edildiği anda doktora başvurmak gerekir. Çünkü geçen her zaman doku hasarına neden olmaktadır.

5-10 Gün İçerisinde Kendisi Boşalır: Siz fark ettiğiniz anda doktora giderek boşalttırmamanız halinde 5-10 gün dayanılmaz ağrı, ateş ve şişlik şikayeti ile kalçanız üzerine oturmanız bile neredeyse imkansız hale gelir. 5-10 Gün bu şekilde yaşamayı başarırsanız muhtemelen apse cildin zayıf noktasından kendisi boşalacaktır. Bu kesinlikle arzu edilen bir durum değildir. Çünkü nereden boşalacağı belli olmaz. Bu şekilde kuyruk sokumu bölgesinde delikler (çıkış) delileri oluşur. Bu durumda kıl dönmesi tedavisini zorlaştırmaktadır.

Apsenin Boşaltılması Tek Başına Yeterli Değildir: Yapılan işlem sadece apsenin boşaltılması olup, kıl dönmesi tedavisi değildir. Bu işlem sonrası 2 ay içerisinde mutlaka apseye neden olan kıl dönmesi ameliyatla alınması gerekir. Aksi halde yine başa döneriz. Akıntı, akıntının olduğu delik tıkanarak apse oluşur, ağrı, şişlik vs döngü sürekli devam eder.

Kıl Dönmesi Tedavisi Nasıl Yapılır?

Yazının giriş kısmında pilonidal sinüsün nasıl bir hastalık olduğu, hangi aşamalardan oluştuğunu gördük, çözümü ise cilt altında biriken kılları onu saran kapsül ile birlikte çıkarılması gerekir. Tabii ki buna giriş ve çıkış delikleri de dahil edilmesi gerekir. Bunu ancak ameliyat ile yapabilirsiniz. Bu nedenle yaklaşık 50 farklı pilonidal sinüs ameliyatı geliştirilmiştir. Bunlardan günümüzde sadece birkaç tanesi uygulanmaktadır. Gelişmiş yöntemlerden biri olan Mikro Sinüsektomi ile sadece 10 dakika da sağlığınıza kavuşursunuz. Hem de hastanede yatma, iş gücü kaybı ya da her gün pansuman yapmak gerekmez. Bu konuda sitemizde geniş kapsamlı bilgilere ulaşabilirsiniz.

Siz Sorun Biz Cevaplayalım

Evet, arkadaşlar kıl dönmesi apsesi ile aktaracaklarımız burada nihayete ermiş olup, sizlerin aklına takılan sormak istediği hususlar varsa, aşağıda yer alan soru ve yorum formundan iletebilirsiniz. Sitemize destek olan genel cerrahi uzmanları en kısa sürede burada yanıt vermektedir.

387 Yorum

  1. Hocam merhaba öncelikle 20 yaşındayım, bende 5-6 aydır nohuttan biraz büyük şişlik vardı ama ağrısı sızısı yoktu, bir sabah uyandığımda büyüdü ve acayip sızlamaya başladı 2 gün geçmeden bir cerraha gittim kıl dönmesinden şüpheleniyorum dedim kendisine.Beni hemen müdahale odasına alıp apse iltihap boşaltma işlemi yaptılar canımda çok yandı.Sonrasında cerrah bey bize kıl dönmesine dair bişey göremediklerini söyledi herhangi bir kıl ucu veya belirti vb. 2-3 ay içerisinde de yine aynı durum olursa yine apse boşaltma işlemi sonrasında ameliyat olur dendi.Yani dediklerine göre sadece iltihapmış o boşaltıldı şimdi antibiyotik ve ağrı kesici alıyorum 2 gündür pansuman değişimine gidiyorum.Hocam sorum şu; bende ciddi bir travma ve korku oluştu gerçekten kıl dönmesi olsa mutlaka o apse boşaltma işleminde anlaşılırdı değilmi ? ve bunun tekrarı olur mu? iltihaptan tamamen arınırsam bir daha yaşarmıyım korkusu var lütfen beni aydınlatır mısınız ve tavsiyeleriniz nelerdir? teşekkürler hocam…

    • Op. Dr. Seher Şirin

      İltihap olan yer kuyruk sokumundaysa yani anüse makata çok yakın değilse çok büyük olasılıkla kıl dönmesi apsesi yaşadınız. Apse boşaltılırken içinden kıl çıkması gerekmez. Ben eğer siz doğru anladıysanız meslektaşlarına katılmıyorum. Durup dururken kuyruk sokumunda apse olmaz önceden mevcut bir kıl dönmesi hastalığınız vardır o apseleşir. Apse olduktan 1 ay sonra da ameliyat olmanız gerekir. O bölgedeki iltihaptan tamamen insanız bile zaman zaman yeniden apse olabilir. Kesin bir şey söylemek için muayene gerekir.

      • Hocam evet kuyruk sokumundaydı ama kıl dönmesine dair giriş delikleri vb görmediklerinide söyledi.O yüzden dedi kıl dönmesine dair bişey göremedim diye.Ben biraz karamsarım belki pandemidir ameliyat etme durumu yoktur diye bu şekilde söyleyip gönderebilir mi diye düşündüm ama sonra neticede doktor ne olursa olsun yalan söylemez heralde umarım dediği gibi sadece iltihaptır ve bir daha yaşamam diyerek teselli ettim kendimi.

        • Op. Dr. Seher Şirin

          Belki de sizin dediğiniz durum folikülit dediğimiz bir tablo olabilir. Benim uzaktan kesin bir şey söylemem doğru olmaz. Muayene eden doktorun söylediği en doğru cevaptır. kıl dönmesi olsaydı ve pandemi nedeniyle yapamayacak olsaydı bunu size söylerdi zaten. Şikayetleriniz tekrar ederse yeniden kontrole gitmeniz de fayda var

      • Hocam benim kuyruk sokumumun üstünde şişlik var kızardı hatta morardı genel cerraha gittim enfeksiyon olduğunu direkt anestezi olmadan kesip enfeksiyonu boşaltmak istedi ben korktuğum için antibiyotik istedim 2 3 gün kullandım çok iyi geldi sonra halısaha maçına gittim ve tekrardan aynı şekilde ağrılı şişlik başladı antibiyotik işe yaramıyor bu enfeksiyon boşaltma işlemi çok mu acılı olur ne yapmam gerek söyler misiniz

        • Op. Dr. Seher Şirin

          Apse olduğunda mutlaka boşaltılması gerekir. Bu sizin isteğinizle değişmemelidir. Üstelik acil bir tedavidir. Nadiren sizde olduğu gibi antibiyotikle gerileyebilir. Fakat ilerleyerek hastalığın büyümesine sebep olabilirdi. Geçse bile yeniden enfeksiyon olabilir. Boşaltma yapılsaydı yine enfeksiyon olabilirdi. Tekrar tekrar enfeksiyon olmasının halı saha maçınızla ilgisi yok. Mevcut kıl dönmesi yani pilonidal sinüs hastalığınızın ameliyatla tedavisi gerekir. Ameliyat olmazsanız yeniden enfeksiyonlar gelişecektir. Her enfeksiyon hastalığı biraz daha yaygınlaştırır, büyütür. Küçükken olursanız mikrosinüsektomi gibi daha küçük boyutlu bir ameliyat kurtulabilirsiniz

  2. Bende kıl dönmesi var 1 yıldır iltahap akıyordu sürekli şimdi bir haftadır serçe parmağı büyüklüğünde yara açıldı içinde et parçası gözüküyor normalmidir bu ? Acı sızı yok

    • Op. Dr. Seher Şirin

      Tabii ki bahsettiğiniz durum normal değil. Kıl dönmesinin daha komplike bir duruma dönüştüğünün göstergesi. Kıl dönmesi tedavisi yani ameliyatı uzattığınız sürece daha sıkıntılı bir hale gelecektir. Açık ve akıntılı olduğu için ağrı, acı beklenmez, hatta hiç ağrı olmayabilir. Akıntı olmazsa ağrı ön plana geçer. Bir an önce cerrahi uzmanına muayene olsanız ve ameliyat olmayı düşünseniz iyi olur. Erken dönemde mikro sinüsektomi gibi küçük bir ameliyatla kurtulabilecekken geç dönemde daha büyük boyutta ameliyat olmak zorunda kalabilirsiniz

  3. Hocam merhaba,

    Anüsün hemen üstünde kıl dönmesi apse iltihap mı olmuş akıntı oluyor çok kötü bir koku geliyor elimle dokunduğumda.

    Henüz hiç doktora gitmedim ne yapmalıyım?

    • Op. Dr. Seher Şirin

      Anüse çok yakınsa peri anal apse olabilir. Kıl dönmesi iltihabı olma ihtimali daha düşüktür. Biraz uzak ve kuyruk sokumuna yakın ise kıl dönmesi iltihabı olabilir. Apse veya iltihap varsa öncelikle iltihabın tedavisi gerekir. Sonra her ikisinde de tedavi ameliyattır. Kesin teşhis için mutlaka muayene olmanız gerekir. İltihaplı durumlarda tedavi acildir. Zaman kaybetmeden muayene olmalısınız

  4. Hocam merhaba 3 gündür kuyruk sokumumun altında şişlik var ve oturamayacak şekilde ağrı var ama bugün kuyruk sokumumda hafiften kan geldi tahminimce apse var ne yapmam gerekli bu konu hakkında

    • Op. Dr. Seher Şirin

      Kıl dönmesi apsesi diğer tüm apseler gibi boşaltılması ve tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır. Bunun için genel cerrahi uzmanına gitmelisiniz. Tedaviden yaklaşık 1 ay sonrakıl dönmesinin ameliyatını olmalısınız. Mikrosinüsektomiye uygun durumdaysa en hafif geçireceğiniz ameliyatı olursunuz.

  5. 14 yaşında ki kizimda mart ayında kuyruk sokumunda ciddi agri şişlik ve kızarıklık şikayeti ile doktora başvurduk apse boşaltıldı ve antibiyotik tedavisi başlandı fakat temmuz da tekrar ayni şikayet başladı yine apse boşaltma ve antibiyotik (bu arada apse boşaltma işleminde asla bölge uyusturulmadi direk kesi atıldı kizimin çığlıklarını unutamıyorum) ve ameliyat dendi başka doktora yönlendirildi o da gerek yok ameliyat olmaya dedi 18 yas alti olduğu çocuk cerrahisinde gidebiliyoruz devlet hastanelerinde ama suan makat bölgesinin yukarısı da bir küçük delik farkettik hafif akinti var ve kizim çok korkuyor tekrar aynı şeyi yaşamaktan bize lütfen bir yol gösterin genel cerrahı ye gidemiyoruz yaşından dolayı peki ne yapicaz

    • Op. Dr. Seher Şirin

      Apse boşaltılırken özellikle kıl dönmesinde genel anestezi hemen hemen hiçbir yerde yapılmaz. Çünkü genel anestezinin de özellikle yüzükoyun pozisyonda riskleri yüksektir.Bu nedenle lokal anestezi ile yapılır lokal anestezide enfeksiyonlu alanda tamamen ağrıyı geçirmez. Kızınızın çığdıkları daha fazla korkudan da olabilir. Apse yapmış bir kıl dönmesi hastalığı varlığında apse geçtikten sonra mutlaka ameliyat gerekir. Ameliyata gerek yok diyen arkadaşıma katılmıyorum. Ancak devlette 18 yaş altındaki hastalara SGK genel cerrahi ödeme yapmadığından dolayı çocuk cerrahisine yönlendiriliyor. Makatın hafif üstünde delik açıldıysa kıl dönmesi ilerlemiş Hatta perianal fistül ile birleşmiş olabilir. Muayene etmeden bir şey demek doğru değil. İlerlemiş bile olsa ameliyat olması şarttır.

  6. Hocam 8 yıldır kıl dönmesi sorunu yaşıyorum 2 3 gün önce apse boşaltıldı.mikro sinüsektomi yöntemi bana da uygulanabilir mi yoksa geç mi kaldım bu tedavi icin

    • Op. Dr. Seher Şirin

      Kıl dönmesi hastalığının ilerlemesi için süre çok önemli değildir. Uzun süre apse yapmadıysa ilerlememiş olabilir ya da sık sık apse yapıyorsa çok kısa sürede ilerleyebilir. Mikro sinüsektomiye uygunluk açısından muayene etmek gerekir. 0542 621 08 88 numaralı telefona yakından çekilmiş fotoğraf gönderirseniz değerlendirmeye çalışırım. Son karar muayene sonrasında verilir. Enfeksiyon yeni geçmirdiyse ameliyat da yapılmaz yalnızca mikro sinüsektomi değil hiç bir ameliyat yapma taraftarı değilim en az 1 ay beklemek gerekir.

  7. Merhabalar hocam bende yaklaşık 7 yildir kil donmesi war We şuan aşırı derecede şişlikler başladı iltihap hic durmuyor dewam mi kanamalı irin akıyor ayni anda bi kactane çıkış deliği oluştu makat bölgesinde We cok utanıyorum bu durumdan sislik yaklaşık yumurta büyüklüğünde we neredeyse hentbol topu buyuklugunde çap olarak

    • Op. Dr. Seher Şirin

      7 yıldan beri kıl dönmesi ameliyatı olmamanız hastalığınızın ilerlemesine sebep oldu anladığım kadarıyla. Şu anda da tarifiniz bir apse oluştuğunu gösteriyor. Apse acilen cerrahi müdahale ile boşaltılması gerekir. Apse boşaltıldıktan sonra da kıl dönmesi ameliyatı olmalısınız. Yoksa her seferinde yeni delikler açılarak hastalık ileri boyuta gider ve ameliyat daha da zorlaşır.

  8. Hocam ben yaklaşık 5 ay önce kuyruk sokumunda apse alındı. Fakat şuan hayatımı etkileyecek kadar bir sorun yok kıl dönmesi ameliyatı olmam yinede şartmı. Teşekkür ederim

    • Op. Dr. Seher Şirin

      Kıl dönmesi apse yaptıysa yani hastalık varsa apse geçtikten sonra ameliyat olmanız gerekir. Ameliyatsız geçmez. Ameliyat olmazsanız hayatınızı tehdit etmez ancak sık sık apse yaparak hastalığın boyutu büyüyebilir. Daha büyük ameliyat olmak zorunda kalabilirsiniz

  9. Merhaba hocam bende kıl dönmesinden doktora başvurdum iltihap olduğunu söyledi ve antibiyotik yazdı 10 gün sonrasına randevu verdi. Apse daha da şişti. Antibiyotikle bu apse geçer mi ? Ne yapmam gerekiyor ?

    • Op. Dr. Seher Şirin

      Apse varsa antibiyotikle geçmez. Muhtemelen doktorunuz verdiğinde daha apse oluşmamış iltihap aşamasındaydı.daha da şişlik arttıysa apse oluşmuştur cerrahi olarak boşaltmak gerekir. Doktorunuza 10 günü beklemeden kontrole gidiniz.

  10. Hocam merhaaba iyi gunler kil donmesi sonucu olusan apse çürüme yapmis apse bosaltildi ama çürümeden bahsediliyor sizce bu curume cok etkili sikintili midir

    • Op. Dr. Seher Şirin

      Apseyi uzun süre beklediyseniz ciltte nekroz dediğimiz çürüme olabilir. Bazen o bölgedeki enfeksiyon hızla ilerler. Çürüme ciddi olabilir ya da küçük boyutta olabilir, derecesini görmeden bir şey söylemem doğru değil. Cerrahınızla sıkı takipte olmalısınız.

  11. Hocam apse patlaması yaşadık evde patlattık ama apse ile aşırı şekilde yumak gibi kıl çıkışı da oldu nedeni nedir size

    • Op. Dr. Seher Şirin

      Kıl dönmesi hastalığı etrafında zar kapsülle kaplı kıl yumağı oluşan bir hastalıktır. Apse yaptıktan sonra boşalırken iltihapla beraber kıl çıkması gayet normaldir. İltihap geçtikten sonra ameliyat olmanız gerekir.ameliyat olmadan önce mikro sinüsektomi tedavisini araştırmanızı öneririm

  12. Hocam iyi günler yaklaşık bir hafta önce kuyruk sokumunun biraz aşağısında bir kızarıklık ve ağrı oluştu 4 gün öncede şişti ve apseye döndü ve ağrılarım artmaya başladı oturmakta zorluk çekiyordum 2gün önce yatarken pişmiş soğan koydum sabah uyanınca apse patlamıştı ve aşırı rahatladım şimdi ara ara yara hafif kanıyor ama rahat oturuyorum ve ağrı hiç yok sizce nedeni nedir? Teşekkürler

    • Op. Dr. Seher Şirin

      Nedeni sizde mevcut olan kıl dönmesi yani pilonidal kist hastalığıdır.Bu hastalık tedavi olmazsa sık sık enfeksiyon ve apse yapar.sizde apse boşaldı için rahatlamış sınız ancak henüz hastalık tedavi edilmediği nden dolayı da akıntı yapabilir ve Bu akıntı zaman zaman kanlı olabilir. Kıl dönmesi tedavisi ancak ameliyatla olur. Ameliyat olmadan önce mikro sinüsektomi yöntemini araştırmanızı öneririm.

  13. Hocam kuyruk sokumumda iki tane şişlik var birisi aşağıda diğeri yukarı

    • Op. Dr. Seher Şirin

      Şişlik yanı sıra zonklama şeklinde ağrı var ise üzeri kızarıksa apse yapmış olabilir. Apse cerrahi müdahale ile boşaltılması gereken bir hastalıktır. Kesin teşhis ve tedavi önerisi için en kısa zamanda cerrahi uzmanına muayene gitmelisiniz

  14. Apse boşaltma işlemini çok basit anlatmışsınız ama öyle kolay basit ve ağrısız değil. Yapılan lokal anestezi kesinlikle işe yaramıyor ve atilan neşterin bir işlemi inanılmaz ağrı yapıyor. Ikincisi de bu işlem

    • Op. Dr. Seher Şirin

      İşlemi basit diye anlattık çünkücerrahi müdahaleler arasında en basit olan işlemlerden biridir ciddi bir hayati tehlikesi yoktur. Belki de 5 dakika gibi bir sürede ağrı çekersiniz. Sonrasında ağrı da ciddi bir azalma olur. Bu 5 dakikalık ağrıdan kurtulmak için genel anestezi almak, hastanede yatmak gereksizdir.Çünkü kıl dönmesi ameliyatlarında yüzükoyun yaptığınız için genel anestezi risk taşımaktadır. bu 5 dakikalık ağrıdan korkarsanız kıl dönmesi daha da büyür ve büyük ameliyat olmak zorunda kalırsınız. Hatta çok nadir de olsa enfeksiyona bağlı çok daha ciddi hayatı bile tehdit eden komplikasyonlarla karşılaşabilirsiniz.

  15. Hocam ben iki defa kıldönmesi ameliyatı oldum ama her seferinde enfeksiyondan dolayı dikişlerim açıldı.yaram açık şekilde tedavi gördüm.pansuman malzemeleri hapsi yaradamda alerji yapıyo kızarıyo yanıyo ve devamlı terliyormuş gibi sıvı akıyo yaramdan.sadece izotonik serum yaralarıma iyi geliyo.ve 8 ila 9 ay arası yaram kapanmıyor.kısacası hocam kıl dönmesi bende tekrar çıktı ve çok korkuyorum tekrar 9 ay acı çekecem diye .yazıda okudum 10 dakikada ameliyat ve aynı gün taburcu olunuyormuş .hocam ne yapmalıyım

    • Op. Dr. Seher Şirin

      Yaranın kapanmaması nın sebeplerinden bir tanesi de o bölgenin temiz tutulmaması ve içeriye kılların girmesidir. İçeriye girdiğinde tıpkı gözümüze kirpik kaçmış gibi akıntı olur ve yara açılır. Bu nedenle pansuman yaparken içerisinin güzelce temizlenmesi gerekir. Zaten en güzel açık yara kapatıcı ve en ideal pansuman malzemesi serum fizyolojiktir. ameliyat sonrası hijyene dikkat edilmez ise bizim yaptığımız mikro sinüsektomi ameliyatından sonra da açılma olur. Bu konuda hastaların bakımı temizliği çok daha önemlidir. Önemli olan etkili şekilde içeriği temizleyerek pansuman yapabilmektir.Bizim farkımız bunları en ince ayrıntısına kadar hastalara anlatmakdayız. Gerekirse pansumana çağırıp içeriyi de etkili şekilde temizliyoruz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir