Kıl Dönmesi Nasıl Anlaşılır?

Özellikle 15-30 yaş arası erkeklerde en sık görülen makat hastalıkları yer alan Kıl Dönmesi hakkında bir önceki konumuzda neden olduğu ve nasıl oluştuğuna dair bilgilere yer verdik, şimdiki konumuzda ise özellikle bu yaşlardaki bireylerin nelere dikkat etmesi gerektiğini, Pilonidal Sinus’un nasıl anlaşılacağını aktaracağız.

Kıl Dönmesi Nasıl Anlaşılır?

Üzülerek söylemeliyim ki ilk başlarda çok fazla bir bulgu ve belirtisi olmadığı genelde geç farkına varılan bir sorundur. Cilt altında biriken kılların sayısı arttıkça belirtiler ortaya çıkmaktadır. Burada ilk dikkat çeken husus kuyruk sokumunda delik, akıntı, kötü koku ve şişlik dikkat çekebilmektedir. Bu belirtilerin ne zaman ve ne şekilde olacağını aşağıda başlıklar haline ele alacağız.

Kuyruk Sokumunda Delik / Delikler
Normal şartlarda insanın kalça kısmında delik olmaz, fakat pilonidal sinus problemi olan bireylerin kuyruk sokumu bölgesinde bir yada birden fazla delik olabilmektedir. Bazı delikler oldukça belirgin olup, dikkatli bakıldığında deliklerin içinde kıl görünebilmektedir. İlk başlarda sadece giriş delikleri olup, ilerleyen süreçte ise ortaya çıkan iltihabın oluşturduğu çıkış deliği ortaya çıkmaktadır.

Şişlik
Yine aynı şekilde cilt altında biriken kılların sayısı artmaya başladıkça kuyruk sokumu bögesinde büyüklüğü nohut kadar küçük yada yumurta kadar büyük olan şişlikler görülmektedir.

Makatta Akıntı / Kötü Koku
Pilonidal Sinus hastalarında görülen bir diğer sıkıntı ise kötü koku olmaktadır. Buna neden olan durumu şu şekilde özetleyebilirim. Cilt altına giren kılları vücut yabancı bir madde olduğunu algılayarak onu bir zar ile kaplamaktadır. İnsan sert oturuşları ile o zarın zarar görmesine neden olmaktadır. Vücut bu durumda yeni bir zar oluşturana kadar kılları imha etmek için yakıcı salgı salgılamaktadır. Fakat bu salgı herhangi kıllara herhangi bir etki etmeyecektir. Salgılanan bu madde dışarı çıkarak iç çamaşırında ıslaklık ve kötü kokuya neden olmaktadır.

Apse
Vücudun kılları imha etmek için salgıladığı madde cilt dışına çıkarken genelde kıl deliklerini kullanmaktadır. Fakat bu delikler tıkalı olması halinde ise apse oluşmaktadır. Sivilce gibi kızarıklık ve şişliğe neden olan apse acil bir durum olup, mutlaka bir sağlık merkezine giderek boşalttırmak gerekir. 3-4 Gün içinde boşaltılmaması halinde kendisi boşalacak olup, doku hasarına neden olmaktadır.

Ağrı
Kıl dönmesi normalde ağrılı bir hastalık olmamasına karşın apse oluşması halinde ağrıya neden olmaktadır. Aynı şekilde hafif bir kaşıntı görülmesi gereken normal şikayetler arasındadır.

Önce Apse Boşaltılmalı, Sonra Ameliyat Yapılmalı
Pilonidal Sinus tedavisinde öncelikle ortaya çıkan apsenin boşaltılması gerekir. Muayene esnasında buna dikkat edilmekte olup, apse varsa boşaltılıp, kişiye 2 ay sonrasına ameliyat günü verilmektedir. Apse boşaltılması sonrası ayrıca antibiyotik tedavisine başlanmalıdır.

Bulguları

Mikro Sinusektomi İle 5 Dakikada Sağlığınıza Kavuşun
Kıl dönmesi ameliyatı denince insanlarda korku ve tedirginlik dikkat çekmektedir. Bugüne kadar 10’dan fazla teknik geliştirilmiş olup, onların içinde en avantajlısı hiç şüphesiz Mikro Sinusektomi olmaktadır. Çünkü sadece 1-1,5 cm alanda yapılan kesi ile sadece 5-10 dakika içinde yapılmakta ve hasta 15 dakika dinlendikten sonra taburcu olmaktadır. Tabii ki çok ileri hastalarda Mikro Sinusektomi uygulanamaz. O nedenle geç kalmadan mutlaka Mikro Sinusektomi uygulayan bir hastane yada kliniğe gelmelisiniz.

Kıl dönmesi hastalığının en sık olduğu yaşlar 20 li yaşlardır. Askeriyede yapılan bir istatistiki çalışmada yapılan rutin muayenede tespit edilen kıl dönmelerinin % 70 i hastalığının farkında olmadığı görülmüştür. Yani genellikle ciddi bulgu vermemektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir