Makat Ağrısı Nasıl Geçer?

Anüs bölgesinde görülen hastalıkların bir çoğu çok fazla ciddiye alma gereği hissetmediğimiz ağrı, kaşıntı, kanama gibi şikayetlerle ortaya çıkmaktadır. Kesinlikle ciddiye alınması gereken bu şikayetlerin başında hiç şüphesiz ağrı gelmektedir. Bir çok hastalığın belirtisi ve şikayeti olan bu durum daha çok Anal Hematom (Makatta Pıhtı Toplanması) dediğimiz hastalığı işaret etse de sadece Anal Hematom kaynaklı değildir. O nedenle bu sayfada makat ağrısına neden olan hastalıkları ele alacağız.

Makat ağrısı

Anal Hematom (Makatta Pıhtı Toplanması)
Evet değerli arkadaşlar yazının başında da belirtildiği gibi makatta ağrının en önemli sebebi Anal Hematom hastalığıdır. Kabız insanların en sık yaptığı hatalardan biri olan tuvalette uzun süre kalarak ıkınma anüs bölgesinde yer alan damarların patlayarak cilt altına kan akışına neden olmaktadır. Bir süre son bulan kanama yerini cilt altında pıhtılaşmaya bırakmaktadır. Şişlik ve ağrının aynı anda görüldüğü bu durum için en güzel çözüm sadece 5 dakika sürecek olan anal hematom ameliyatıdır. Oldukça basit bir yöntemle pıhtı olan bölgede 1 cm kesi yapılır ve pıhtı boşaltılır. Dikmeye gerek kalmadan hasta 2 gün içinde sağlığına kavuşur. Bunun dışında oturma banyosu ile ağrıyı hafifletebilir, 3-4 hafta içinde kendi kendine geçmektedir.

Tromboze Hemoroid (Basur Memesinin Boğulması)
Toplumda en sık görülen makat hastalıklarından biride Hemoroid olup, yine kabızlık ve buna bağlı olarak ıkınma ile alakalıdır. Aslında en ağrısız hastalıklardan biri olup, sadece ileri evreler olan 3. ve 4. derece olması halinde makat iç kısmında ortaya çıkan memenin dışkılama esnasında dışarı çıkması sonucunda makat kasları arasında sıkışarak boğulmasına neden olmaktadır. 1 Haftası çok şiddetli olmak üzere 2-3 hafta sürecek ağrı şikayeti ile karşı karşıya kalırsınız. Burada yapabileceğiniz tek şey oturma banyosu ve ağrı kesiciler ile bu süreci atlatıp, mutlaka tedavi olmanız gerekir. Aksi halde aynı durumla sık sık karşılaşırsınız.

Anal Fissür (Makat Çatlağı)
Yine kabızlık ve onun zıttı olan aşırı ishal sonucu ortaya çıkan bir sorun Anal Fissür yada halk arasındaki tabiri ile Makat Yırtığı, Çatlağı vs anüs iç kısmında oluşan hafif bir çizik iyileşmesi zor bir bölgede olması nedeniyle sürekli büyümekte ve kronik hale gelmektedir. Dışkılama esnasında dışkının çiziğe temas etmesi nedeniyle hastanın sanki cam ile çiziyormuş gibi can yanmasına neden olur. Erken süreç ve kronik olarak ikiye ayrılan Anal Fissür ilk 10-15 gün içinde ağrılar kısa süreli olup, dışkılama sonrasında kendiliğinden geçmektedir. Bu süreçte tedavisi genelde Rectoderm gibi kremlerle yapılmaktadır. Erken süreç kaçırılması halinde ağrılar dışkılama sonrası 3-4 saat daha sürmektedir. Kronik hale gelen Anal Fissür için tek çözüm yolu ameliyat yada IDEA Klinik genel cerrahi uzmanlarının sıkça uyguladığı ve 1 dakika gibi kısa bir sürede yapılan Botoks uygulaması olmaktadır.

Kıl Dönmesi (Pilonidal Sinüs)
Bir diğer makat hastalığı ise Kıl Dönmesi olup, daha çok 15-35 yaş arası erkeklerin risk altında olduğu bir sorundur. Saç ve sırt bölgesinden kuyruk sokumuna dökülen kıl, tüy gibi yabancı maddelerin burada (kuyruk sokumunda) oluşturdukları delik ve delikler vasıtası ile cilt altına girmesi durumudur. İlk başlarda giriş deliğe dışında herhangi bir şikayetin olmadığı Pilonidal Sinus daha çok cilt altında biriken kılların artması ile anlaşılır. Cilt altında biriken kılları koruyucu zar ile kaplamaktadır. Sert oturuşlarda bu zar zarar görüp, patlamasına neden olabilmektedir. Bu durum genelde ağrı ve ateşlenmeyi beraberinde getirmektedir. Bunun dışında cilt altında biriken kılları vücut belirli dönemlerde salgıladığı sıvı ile imha etmeyi amaçlamaktadır. Fakat böyle bir şey mümkün olmamaktadır. Vücudun salgıladığı bu sıvı kıl deliklerinden vücudun dışına çıkmaktadır. Genelde akıntı ve kötü kokunun en önemli nedeni bu olup, kıl delikleri kapalı olması halinde ise sıvı iltihaba neden olmaktadır. Büyük sivilce şeklinde görülen iltihaplar yine makatta ciddi ağrı nedenidir.

Anal Apse, Anal Fistül (Makat Apsesi)
Başta kıl dönmesi gibi problemlerinin neden olduğu anal apse tedavi edilmemesi (boşaltılması) halinde 1 hafta 10 gün içinde kendi kendine boşalmakta ve daha ağrılı bir süreç ve hastalık olan Anal Fistül problemine neden olmaktadır. Bu durum gösteriyor ki makatta ağrı problemi kesinlikle ciddiye alınması gerekir.

Makat Siğili (Kondilom)
Genelde el ve ense bölgesinde sıkça gördüğümüz Siğil aynı zamanda genital bölge içinde önemli bir sorundur. Bulaşıcı (Hiv Virüsü) olup, ellerinizden vücudunuzun diğer yerlerine (Makat, Vajen) bulaşabilir. Aynı şekilde sizde bulunan Anal Kondilom ortak kullanım alanları, cinsel ilişki gibi durumlarla diğer insanlara bulaşabilir. İlk farkettiğiniz anda mutlaka tedavi olmanız gerekir. Tedavisi genelde Elektrokoter ile yakma yada Krio ile dondurma şeklinde olmaktadır. Önemsemediğiniz taktirde hızla yaygınlaşma sürecine girecek olup, aynı zamanda ülser durumu ortaya çıkacaktır. Normalde kaşıntı dışında şikayeti olmayıp, fakat ülser olması halinde ağrı oluşur.

Makat Kanseri
Anüs bölgesinde ağrıya neden olan hastalıklardan biride makat kanseri olup, kesinlikle geç kalınmadan önlem almak gerekir. Aksi halde ağrı şikayeti ile kalmayıp, ölüme neden olmaktadır. Kesinlikle utanma, sıkılma problemini bir kenara bırakmalıyız. Yoksa hastalık ilerler ve anüs kanserine neden olur.

Makat Ağrısı Nasıl Geçer?

Yukarıda yer alan bilgilerde gösteriyor ki makatta ağrı problemi sıradan bir sorun olmayıp, daha çok hastalıkların bulgu ve belirtisi olarak görülmektedir. O nedenle daha çok ağrıyı hafifletmek, ortadan kaldırmak yerine mutlaka ağrının sebebi bulunmalıdır. Tabii ki bu süreçte rahatlamak için bilimsel ve beşeri uygulamalar bulunmaktadır.

Oturma Banyosu Doğal Bir Ağrı Kesicidir: Özellikle hemoroid hastalarının sık başvuruduğu yöntemlerden birisi sıcak oturma banyosu gün içerisinde istediğiniz kadar uygulayabilirsiniz. Özellikle ilaç kullanması sakıncalı olan hamile hastalarda kesinlikle önerilmektedir. Çünkü gebelik döneminde sık görülen hemoroid tedavi edilemediği için şikayetleri sıcak oturma banyosu ile hafifletebilirsiniz.

Teşhis İçin Muayene Olmak Gerekir
Öncelikle sorunun kaynağına ulaşmak için için mutlaka muayene olmak gerekir. Sadece 5 dakika sürecek olan makat muayenesi ile makat kanseri gibi ciddi bir soruna karşı önlem almış olursunuz. Peki bu tür şikayetleri yaşayan insanlar hastanelerin hangi bölümüne ve hangi doktora gitmesi gerekir? bu konuda detaylı bilgiyi ise aşağıda yer alan bağlantıya tıklayarak bulabilirsiniz.

Makat Ağrısı İçin Hangi Doktora / Bölüme Gitmek Gerekir?
Evet arkadaşlar bu sayfada daha çok makat ağrısı yapan hastalıklar ve alınması gereken önlemlere dair bilgiler verdiğimiz için tercih edilmesi gereken doktor ve bölüm hakkında bilgilere ise aşağıda yer alan bağlantıya tıklayarak ulaşabilirsiniz. https://www.makathastaliklari.net/hangi-doktora-gidilir/ İstanbul, Ankara ve İzmir’de yaşayanlar için ücretsiz muayene olanaklarını da bulacağınız sayfada aynı zamanda kadınların en çok üzerinde durduğu kadın genel cerrahi uzmanlarını yakından tanıyabilirsiniz.

Makat ağrısı ile ilgili sormak / öğrenmek istediklerinizi aşağıdaki soru ve yorum formundan iletebilirsiniz. Sorularınıza Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Atilla KAYA yanıt vermektedir.

1.072 Yorum

  1. Anladım teşekkürler…
    Bir de kabızlıkla ilgili bi şey söylemek istiyorum. Ben neredeyse 5 aydır beslenme düzenimi değiştirdim. Hareketlendim. Anlıyacağınız kabız olmamak için elimden geleni yaptım. Hatta kabızlık sorununu yendim. 2 haftadır her gün tuvalete çıkabiliyorum. Fakat aynı şeyleri yapmama rağmen bugün dışkıyı çıkarmakta zorlandım. Dışkı sertte değil oysa. Makatım da biraz yanma yaptı. Önceden çatlak ve hemoroid vardı bende. Doktorlar artık gariplik göremiyor. Bir sorun olur mu? Bu normal mi? Bir de benim sorunum daha çok kabızlık değil de dışkıyı çıkarmakta güçsüzlüktü. Bu ikisi aynı şey mi?

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      Dışkılama alışkanlığını etkileyen tek şey beslenme değildir. Arada bir aksama yapabilir. Biraz az su içme,seyahatlar,az hareket etme ve en önemlisi stres etkileyebilir.Dışkıyı çıkarmada güçlük ve kabızlık birbirine karışabilen kavramlardır. Sert dışkı çıkarırken zorlanılabilir,ya da barsak hareketlerinde hareket azlığı dışkıda zorlanma ve kabızlık yapabilir. Makattaki hastalıklar da kabızlık olmadan dışkılama zorluğu yapabilir.

  2. Hocam şimdi benim makatta ağrı yapan sert yağ bezesi gibi bişey var tuvaletimi yaparken ağrı yok ama yaptıktan sonra temizlik yaparken ağrıyor otururken de ağrı var 2 gündür sebebi nedir ne yapmalıyım

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      Makattaki sert ağrılı lezyon yeni oluştuysa anal hematom ya da pıhtılaşmış basur olabilir. Kabız veya ishalseniz ıkınma,zorlanma sonrasında oluşur. Genellikle küçükse kendiliğinden düzelir. Öncelikle dışkılamanızı düzenlemelisiniz. Büyük ve ağrılı olduğunda küçük bir müdahale ile pıhtıyı boşaltmak gerekir. Basur da müdahale yanında ilaç tedavisi de gerekir. Bu nedenle kesin teşhis ve müdahale-ilaç önerisi için muayene olmanız gerekir.

  3. Biliyorum sizi gerçekten bıktırdım fakat sadece şu sorumun cevabı benim için önemli. Başka da bir düşüncem yok. Daha fazla yazmayacağım.

    Hocam şimdi ben rektoskopiye girdim. Anoskop ile de incelendi makatım. Daha sonra rektoskopi muaniyeye girdim bir de. Fakat ağrının sebebini bulamadılar. Ağrımaya devam ediyor bir gariplik çıkmıyor. Neyse doktor bizlik bir durum görünmüyor gastreolojide önce muaneye ol sonra kolonoskopi yapılsın sana dedi. Sizde anoskopla %95 hastalık varsa belli olur dediniz ya ben zaten korkuyorum kolonoskopiden. Yine de gireyim mi o işleme anoskopla incelendiği halde bir şey çıkmadıysa ordada çıkmaz ama öyle değil mi?

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      Tekrarlıyorum:Siz yazdıklarımı okumuyorsunuz sanırım. Pek çok kez yazdığım gibi size daha önceki cevabımdan bire bir yazıyorum. Okumanızı öneririm.
      ”Muayene eden doktorunuz kolonoskopi gerekiyor dediyse ben muayene etmeden gerekmez diyemem. Kolonoskopi istediyse bir düşündüğü vardır. Benim size yazdığım durumlar muayene etmeden verilebilecek genel bilgilerdir. Her hastada şikayetler ve muayene bulguları,teşhis,tedavi farklıdır. Tıpta hastalık yoktur,hasta vardır sözü geçerlidir. Bu tek bir hastalık bile farklı kişilerde farklı seyredebileceği, farklı belirti verebileceği ve farklı tedavi edilebileceği anlamına gelir.”’
      Yani bir doktor kolonoskopi istediyse muayene etmeden kolonoskopi yaptırmayın diyemem. Makatınızda hastalık olup olmadığı konusunda bu kadar doktor bir şey yok dediyse ben var diyemem.

  4. Önemli daha fazla rahatsız etmeyeceğim 🙂 Hocam şimdi ben rektoskopiye girdim. Anoskop ile de incelendi makatım. Daha sonra rektoskopi muaniyeye girdim bir de. Fakat ağrının sebebini bulamadılar. Ağrımaya devam ediyor bir gariplik çıkmıyor. Neyse doktor bizlik bir durum görünmüyor gastreolojide önce muaneye ol sonra kolonoskopi yapılsın sana dedi. Sizde anoskopla %95 hastalık varsa belli olur dediniz ya ben zaten korkuyorum kolonoskopiden. Yine de gireyim mi o işleme anoskopla incelendiği halde bir şey çıkmadıysa ordada çıkmaz ama öyle değil mi?

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      Siz yazdıklarımı okumuyorsunuz sanırım. Pek çok kez yazdığım gibi size daha önceki cevabımdan bire bir yazıyorum. Okumanızı öneririm.
      ”Muayene eden doktorunuz kolonoskopi gerekiyor dediyse ben muayene etmeden gerekmez diyemem. Kolonoskopi istediyse bir düşündüğü vardır. Benim size yazdığım durumlar muayene etmeden verilebilecek genel bilgilerdir. Her hastada şikayetler ve muayene bulguları,teşhis,tedavi farklıdır. Tıpta hastalık yoktur,hasta vardır sözü geçerlidir. Bu tek bir hastalık bile farklı kişilerde farklı seyredebileceği, farklı belirti verebileceği ve farklı tedavi edilebileceği anlamına gelir.”’
      Yani bir doktor kolonoskopi istediyse muayene etmeden kolonoskopi yaptırmayın diyemem. Makatınızda hastalık olup olmadığı konusunda bu kadar doktor bir şey yok dediyse ben var diyemem.

  5. Kolonoskopi gerekiyor demedi. Bizlik bir sorun yok kolonoskopi yapılsın sana dedi bilemedim hocam

  6. Hocam peki ağrının nedenini bulamıyorsa bu ağrı ben de kalıcımı? Dediğim gibi rektoskpiye girdim hem de rektoskopi muaniye oldum. Doktor anoskopla falan inceledi. Bizlik bir sorun yok dedi. Fakat sen kolonoskpiye gir dedi bana. Ben bu işlemden acayip korkuyorum sizin yazınızı okudum o zman girmeme ne gerek var? Peki ben geçmeyen ve sebebini bir türlü bulamadığımız bu ağrıdan nasıl kurtulabilirim ki?

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      Muayene eden doktorunuz kolonoskopi gerekiyor dediyse ben muayene etmeden gerekmez diyemem. Kolonoskopi istediyse bir düşündüğü vardır. Benim size yazdığım durumlar muayene etmeden verilebilecek genel bilgilerdir. Her hastada şikayetler ve muayene bulguları,teşhis,tedavi farklıdır. Tıpta hastalık yoktur,hasta vardır sözü geçerlidir. Bu tek bir hastalık bile farklı kişilerde farklı seyredebileceği, farklı belirti verebileceği ve farklı tedavi edilebileceği anlamına gelir. Bu nedenle siz de internetten kesin teşhis öğrenmeye çalışmak yerine muayene eden doktorlarınıza itimat ediniz ve söylediği tetkikleri yaptırınız.

  7. Hocam bugün rektospiye girdim bana görünürde bir sorun olmadigini derinden kaynaklanabilir ağrı dediler. Kolonoskopiye girmemi söylediler. Kolonoskopi çok ağrı yapıyor mu acaba korkunç gibi geliyor. Kolonoskopide ağrinin nedini bulabilirler mi? Gorunurde bisi yok dediler fakat agrimaya devam ediyor makatim

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      Makatta ağrı yapan hastalıklar anüs muayenesi ile belirlenebilir. Üstelik size rektoskopi de yapılmış. Ağrı yapan fissür, pıhtılaşmış hemoroid, anal hematom gibi hastalıklar olsaydı cerrahınız mutlaka görebilirdi. Anüs hastalıklarının %95’i bu muayene ile tespit edilebilir. Yalnız anüs apsesi derinde ise muayenede belirti vermeyebilir. Bu da ihtimal dahilinde değil çünkü apse olsaydı bir kaç günde ilerlerdi, aylarca sürmezdi. Kolonoskopide bir hastalık olacağını zannetmiyorum. hastalık çıksa bile kolonda olan hastalıklar anüs ağrısı yapmaz. Kolonoskopinin her işlem gibi bazı komplikasyonları var. Çok nadir de olsa görülen komplikasyonları size anlatıp imza alırlar zaten. Kolonoskopi işlemi biraz ağrılıdır. Bu nedenle imkan varsa anestezili yapılmasında fayda var.İşlemden sonra bir kaç saat gaz sancısı olabilir. Olabildiğince yürürseniz gazı atarak rahatlarsınız.

  8. Hocam makatın çıkışın hemen yaklaşık 1 cm iç sol kısmında dışkılama harici belli aralıklarla gelen sızlama ve ara ara hafif kaşıntı hissi mevcut. yüz üstü yatınca ya azalıyor ya da kısmen geçiyor. lütfen yardımcı olur musunuz. teşekkürler.

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      Makatta kaşıntı,siğil,anal hematom,hemoroid,fistül yapabilir. Ara sıra ağrı olması anal hematom ya da fistül olabileceğini düşündürür. Ancak kesin muayene etmeden bir şey söylemek zor. Muayenede anoskop imkanı varsa içeriye de bakılmasında fayda var.

  9. Hocam yazınızı okudum ve hastalığımın makat çatlağı olabileceğini düşünmekteyim, lakin makatımdaki ağrılar 2-3 aydır günden güne artmaya devam ediyor ve zaman zaman kanama yapabiliyor. Buna rağmen muayene olmaya veya ameliyata girmeye sıcak bakmıyorum. Sizce hastalığımın kendiliğinden iyileşmesini beklersem hastalığımın daha da ilerleyebilir mi? Kendi kendime uygulayabileceğim tedavi yöntemleri var mıdır, varsa nelerdir?

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      Öncelikle hastalığınızın kesin teşhisi olmadan tedavi önermenin doğru olmadığını ifade edeyim. Fissür olma ihtimaline karşı (eğer zonklayan ağrı,şişlik,ateş gibi apse belirtileri yoksa) dışkılamadan önce 5 dakika sıcak suya oturun ve anüsün içine doğru vazelinli kremler sürün,sonra dışkılayın. Kabız ya da ishal olmayın. Kabızlık varsa sebze,lifli gıdalar ve bol su tüketin,hareketinizi artırın. Bir kaç gün bu önlemlerle azalma olmazsa mutlaka muayene olun. Hastalığınız fissür ise ve ameliyat olmak istemiyorsanız botoks tedavisi gibi basit bir tedaviyle kurtulabilirsiniz.

  10. Hocam merhabalar, dün tuvalete çıkma ihtiyacı hissettim. Kabız olmamama rağmen tuvaletten sonra makatımın iç sağ kısmında bir ağrı oluştu. 12 saati geçti ağrı hala devam ediyor. Şiddetli değil ancak hissedebiliyorum. Makat kaslarımı sıktığımda ağrı geçiyor. İlk defa böyle bir şeyle karşılaşıyorum sizce ne olabilir nasıl bir yol izlemeliyim geçmesini beklemeli miyim? Teşekkürler

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      Ağrı dışkılamadan sonra ilk çıktığında bile uzun süreli ağrı varsa, özellikle de artıyorsa ve zonklama karakteri alıyorsa enfeksiyon ya da apseye gidiş olabilir,bir an önce muayene olmalısınız. Ağrıda artma ve zonklama yoksa beklenilebilir. Geçmezse muayene olmanız gerekir.

  11. Hocam meraba bn 23 yasindayim makatimda nohut büyüklügünde üc tane sivilceye benzer su toplamis gibi seyler cikti ıkınma kabız olmadım yakında ne yapmam gerek neyim var bnim kendiliginden patlar gecermi yardımcı olursanız sevinirim tesekkur ederim

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      Makattaki şişlikler anal hematom,dış hemoroid olabilir. Ikınma ve kabızlığın yanı sıra isal,ani hapşırma,ağır kaldırma gibi durumlar da sebep olabilir.Çok ağrı yapıyorsa ya da büyükse boşaltılabilir.Bir kaç gün sonra küçülme olmazsa, ağrı dinmezse kesin tanı ve uygun tedavi önerisi için için muayene olmanız gerekir.

  12. Makatta nohut büyüklüğü kadar anca olan bi şişlik var daha öncede vardı ama şimdilerde ağrı yapıyo herhangi bir kabızlık yada kanama hiç olmadı bu ne olabilir Birde eklemek istiyorum şişliği sıktığımda ağrısı biraz olsun geçiyor küçülüyüda nedir sizce yardımcı olursanız çok teşekkür ederim

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      Daha önceden mevcut meme hemoroid olabilir (hemoroid normalde ağrı yapmaz) Hemoroid boğulma,sıkışma,durumunda ağrılı şişlikler yapabilir. bazen bu alanda iltihap da birikebilir. İçindeki iltihap ya da pıhtı boşalınca rahatlama sağlayabilir. Fakat kendinizin sıkması doğru değildir. Çünkü enfeksiyon kapabilir ya da yayılma yapabilir. Kesin teşhis için muayene etmek gerekir. Muayene sonrasında pıhtı ya da apse tespit edilirse boşaltmak gerekebilir.

  13. Hocam merhabalar makatta agri var 1 hafta oluo bazen olmuo bu ara oructan mi bilmiorum ama kabizlikta var kasiklarima kadar sanci giriyor otururken bile agri yapiyor kanama yok tesekkurler

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      Kasıklara vuran ağrı kabızlığınız nedeniyle olabilir.Bağırsaklarda biriken gaz ve dışkı bası yaparak ağrı sebebi olabilir.Sert dışkılama sonrasında da fissür,anal hematom gibi hastalıklar olabilir.Oruç tutarken de kabızlığa engel olabilirsiniz. Akşamları sebze ve salata ağırlıklı beslenin. Mutlaka bol su için. Tatlı yerine lifli meyveler yiyebilirsiniz. İftardan sonra da yürüyüş yapmanız kabızlığı düzenlemeye faydalıdır. Şikayetleriniz geçmezse muayene olmalısınız.

  14. iyi geceler hocam,benim sorunum makadda devamli agri var,tuvalete gittigimde makat ta sislik oluyor teharet oldugumda su ile yikadigimda sislik aninda geciyor.ancak,gun boyu siddetli olmasada hafif agri ve devamli tuvalete cikma hissediyorum.gittigimde ise hicbirsey olmadan kalkiyorum , birde tuvalet ihtiyacimi zor goruyorum.ikininca yagli sivi geliyor.bende ayrica kolit var.keci diskisi gibi cikiyorum,tesekkurler hocam,,

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      Kolit hastalığınızın kolonoskopi ile tespit edilip edilmediğini belirtmemişsiniz. Kolonoskopi ile kolitin cinsi belirlenmeli,bunun için gastroenteroloji uzömanına muayene olmalısınız. Ikınmaya bağlı iç hemoroidleriniz var gibi görülüyor. Dışkılarken olup hemen geçmesi 3. derece iç hemoroid olabileceğini düşündürür.Kesin teşhis ve tedavi önerisi için muayene etmek gerekir. Muayenede anoskop muayenesi ile anüsün iç kısımı görülmezse iç hemoroid tanısı konamaz.

  15. Hocam ben dışkıdan sonra sancı çekiyorum ve saatlerce ve öyle garipki kasıklarım hatta cinsel organıma kadar sızı atıyor tam kuyruk sokumunda kendimi sıkınca biraz rahatlamak için farklı bi acı hissediyorum Çok garip bi ağrıya döndü (1 hafta recdoderm kullandım iyileşti geçti sandım normal hayatıma devam ettim bi dışkıda kan görünce geçmemiş anladım şimdi dışkılamada acı hissetsemde etmesemde bi kaç saat sonra başlıyor sancılı ağrısı istediğim şekilde rahat oturamıyorum ne yapmalı nedir bu?)

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      Anal fissür dışkıdan sonra şiddetli ağrı yapabilen bir hastalık olduğundan fissür olma ihtimali yüksek.Kanama da yapabilir. Fakat kanamanın fissürden ya da başka hastalıklardan olup olmadığını tespit etmek için muayene olmalısınız. kanama önemli bir belirtidir,rastgele ilaç kullanmamak gerekir.Kabız kalmayın. Bol sebze,salata,lifli, meyveler,bol su tüketin. Hareketinizi artırın.Dışkınız gelince ağrıma ve kanama korkusuyla ertelemeyin.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir