Makattan Kan Gelmesi Hastalık Belirtisi Olabilir mi?

Anal bölge hastalıkları arasında en sık görülen belirti ve şikâyet büyük ölçüde kanama olmaktadır. Hastalar ilk olarak hemoroid (basur) olduğunu düşünmektedir. Kısmen doğru bir tahmin olmasına karşın makatta kanamaya neden olan birçok hastalık bulunmaktadır. Yani kanama sadece anüs bölgesinde olmayabilir. Daha yukarılardan kalın bağırsağı ilgilendiren bir sorun olabilir. Bu sayfada makat kanaması yapan hastalıkları sizlerle paylaşacağız.

Makattan kan gelmesi

Makatta Kanamaya Neden Olan Hastalıklar

Evet, arkadaşlar yukarıda da belirttiğimiz gibi makat kanamasına neden olan birçok hastalık bulunmaktadır. Bunların büyük bir bölümü anüs ile alakalı olmasına karşın yine önemli bir bölümü kalın bağırsak ile alakalıdır. Çünkü anüs kalın bağırsağın son kısmı olup, kalın bağırsakta meydana gelen kanama dışkı esnasında görülür. Bu nedenle hazırladığımız yazıda kanamaya neden olan hastalıkları ve ayrıştırma yöntemlerini göreceğiz. Kanın rengi, ağrı olup olmaması gibi basit ama etkili ayrıştırmalar ile kanamanın neden olabileceğini anlarız.

HEMOROİD (BASUR)

Evet, arkadaşlar dışkılama esnasında kanama olmasının önemli nedenlerinden biri hemoroid ya da halk arasındaki tabiri ile (Basur)  hastalığın görüldüğü yaş aralığı vermek gerekirse daha çok 20 yaş ve üzeri kabız insanlarda görülür. Hastalığın ortaya çıkış nedeni kabızlık  (Konstipasyon)  olup, bu tür sorunu olan insanların büyük bir bölümü dışkılamak için ıkınma alışkanlığını benimsemektedir. Kesinlikle hatalı bir uygulama olan ıkınma maalesef makat bölgesinde yer alan damarların genişlemesine neden olmaktadır. Anüs iç kısmı ve çevresinde ortaya çıktığı için iç ve dış hemoroid olarak sınıflandırılmaktadır.

İç Basur Kanamaya Neden Olur: Hastalığın iki farklı tipi bulunmaktadır. Bizi ilgilendiren daha çok iç basur olup, hastalık ilk ortaya çıktığı andan itibaren dışkılama esnasında kanamaya neden olabilmektedır.

Kanama Açık Renk ve Tazedir: Sorunun basur kanaması olduğunu anlamak için ilk dikkat edilmesi gereken kan renginin açık ya da koyu olmasına bakmak gerekir. Genelde damla şeklinde görülen hemoroit kanaması renk olarak da taze parlak kırmızısı renktedir. Koyu renkte olması aşağıda detaylarını göreceğimiz diğer hastalıkları düşündürmektedir.

Anüs İç Kısmında Meme Oluşur: İlk başlarda sadece anüs iç kısmında kanama ile ortaya çıkan hemoroit önlem alınmadığında ya da tedavi edilmediğinde kanamaya ek olarak anüs iç kısmında basur memesine (damarların genişlemesine) neden olmaktadır. Hastalığın derecesi memelerin büyüklüğü ve konumuna göre tespit edilir. Çünkü iç basur hastalığında 1 ile 4 arasında evre bulunmaktadır. Hemoroit memesi ile ilgili sitemizde ayrıca detaylı bilgiler verilmektedir.

İlk Başlarda Ağrı Yapmaz (Sonrasında Başlar) : Yaşadığınız sorunun basur kaynaklı olduğunu anlamak için dikkat edilmesi gereken bir diğer husus ise ağrı faktörü olmaktadır. İlk etapta hatta 3. Dereceye ulaşana kadar hiçbir ağrıya neden olmayacaktır. Üçüncü derece olması ile birlikte basur memesi hayli büyüyerek dışkılama esnasında anüs dış kısmında kalabilmektedir. Hasta memeyi parmağı ile içeri ittirmesi gerekir. Aksi halde anüs kasları arasında sıkışarak basur boğulması dediğimiz (Tromboze Hemoroid) sorununa neden olacaktır. Normalde hiçbir ağrı yapmayan hastalık Tromboze olması ile birlikte dayanılmaz ağrılara neden olmaktadır.

ANAL FİSSÜR (MAKAT ÇATLAĞI)

Evet, arkadaşlar basurdan sonra en sık makatta kanama nedeni olan Anal Fissür problemini ele alalım. Her yaş insanda (bebeklerde dâhil) görülen Anal Fissür daha anlaşılır bir şekilde tabir etmek gerekirse makat çatlağı, makat yırtığı olarak da bilinmektedir. Sorunun kaynağı yine büyük ölçüde kabızlık olup, tam tersi ishalde makatta çatlağa neden olabilmektedir. Burada sorun ıkınmak değil de dışkının kabızlık sonucu sert, susuz ve kalın olması ile alakalıdır. Dışkı anüsten geçerken sert cisimler anüs yüzeyini çizebilmektedir. İşte o andan sonra artık hayatı çekilmez hale gelen ağrı ve bir nebze de olsa kanama şikâyeti ile karşılaşırsınız.

Dışkılama Sonrası Peçetede Taze Kan Görülür: Anal Fissür belirtileri arasında en sık makat yanması görülmektedir. Hastalar bu şikayeti tabir ederken sanki kırık cam parçası ile anüs iç kısmını kesiyormuş hissi olarak belirtmektedir. Hastalık erken dönem ve kronik olmak üzere ikiye ayrılır. Erken dönem ortaya çıkışından itibaren geçen 10-15 günlük süreç olup, bu aşamada önlem almadığınızda ya da tedavi olmadığınızda kronik aşamaya geçmektedir. Erken dönemde ağrı 3-4 dakika sürerken kronikleşmesi ile birlikte ağrı 3-4 saat daha devam etmektedir. Hastaları tuvalet ve dışkılamaktan soğutan bir hastalıktır. Çünkü dışkılama esnasında dışkı çatlağa temas edip can yanması ve kanamaya neden olduğu için hastalar neredeyse hiç tuvalete gitmek istemezler. Tabii ki bu durum kabızlığın ilerlemesi be çatlağın daha geç iyileşmesine neden olur.

MAKAT KANSERİ (ANAL KANAL KANSERİ)

Birçok insan makat kanamasını basur sanarak doktor muayenesine utanmaktadır. Oysaki sorun sandığınız kadar basit olmayabilir. Örnek vermek gerekirse şimdi detaylarını göreceğimiz makat kanseri çok sık görülmese bile makatta kanama nedenlerinden biridir. Hastalık yine anüs iç kısmında etrafı kabarık bir yara gibi görünmektedir. Kanama faktörüne baktığımızda daha koyu renkte (vişneçürüğü) gibi olduğu görülür. Hastalığın nedenlerine baktığımızda çok fazla ciddiye alınmayan makat siğilleri (Kondilom) HPV Virüsü ve Ülseratif Kolit ve Crohn kaynaklı olduğu görülmektedir.

KOLİTİS ÜLSEROZA

Evet, arkadaşlar şimdi ele alacağımız sorun kanamanın sadece anüs ile alakalı olmadığını gösterecektir. Yukarıda da belirttiğim gibi anüs kalın bağırsağın son kısmı olup, gelen kan kalın bağırsaktan olabilir. Bu nedenle kanın rengi ve yapısına dikkat ediyoruz. Makatta kanamaya neden olan sorunlardan Kolitis Ülseroza olup, Ülseratif Kolit olarak da bilinmektedir. Hastalığının yapısını özetlemek gerekirse kalın bağırsağın iç kısmında sıyrılma diyebiliriz. Neden olduğu tam olarak bilinmemekle birlikte kanama boyutuna göre öldürücü olabilmektedir. Ülseratif kolit kanamaları daha çok dışkıya karışık bir şekilde gelmektedir. Çünkü kalın bağırsak içerisinde dışkı ile karışmaktadır. Teşhisi ancak kolonoskopi ile mümkün olup, parmak ya da anoskopi ile bu sorunu tespit etmek mümkün değildir.

BAĞIRSAK KANSERİ

Makattan kanama hiç de azımsanmayacak oranda  bağırsak kanseri ile alakalı olabilir. Yine aynı teşhisi tespiti kolonoskopi ve kolonoskopi sırasında  parça alınarak incelenmesi ile mümkündür. Aynı şekilde kanamaya neden olan bağırsak kanserinde kan daha çok koyu renkte çoğu zamanda pıhtılaşması nedeniyle parça parça görülmektedir.Eğer anüs muayenesinde ve anoskop muayenesinde kanamanın kaynağı tespit edilememişse kolonoskopi yapmak hayat kurtaracak kadar önemlidir.

MAKAT SİĞİLİ (KONDİLOM)

Yukarıda belirtilen nedenlere göre daha az risk içeren faktörlere bakalım. Bunların başında Anal Kondilom dediğimiz makat siğili gelmektedir. Bir tür HPV virüsü olan (siğil) vücudun her yerinde olduğu gibi anüs iç kısmında da görülebilmektedir. Bulaşıcı virüs olması nedeniyle insanın kendisi ve başkalarına bulaştırarak yayılmasına neden olur. Ters ilişki yaşayan insanlarda daha sık görülen bu durum kesinlikle ciddiye alınması gerekir. Kanama çok sık görülmese bile muhtemeldir.

MAYASIL (ANAL DERMATİT)

Yazının giriş kısmında da belirttiğim gibi basur ile karıştırılan bir hastalık mayasıl tıp dilindeki ismi Anal Dermatit olup, sorunun yapısına baktığımızda makat bölgesindeki cildin hasar görmesi halidir. Bir tür cilt problemi olan mayasıl aşırı derece kaşınmaya neden olduğu için insanlar kanamaya neden olacak şekilde kaşımaktadır. Ciltte kanama olursa sorunun kaynağı kişinin aşırı şiddetli şekilde kaşınmasıdır.

Makatta Kanama Nasıl Durdurulur?

Değerli arkadaşlar kanamayı durdurmanız çok kolay olmayacak çok da mantıklı olmayacaktır. Çünkü ilk yapmanız gereken kanamaya neden olan sorunu, hastalığı tespit etmeniz gerekir. Bunun için yazının üst kısmında muhtemel nedenleri paylaştık, kanamaya neden olan sorun büyük ihtimalle bunlardan biri olacaktır. Tabii ki kesin teşhis için mutlaka bir doktor muayenesi gerekir.

Makatta Kanamaya Hangi Doktor Bakar?

Burada çok dikkatli olmalısınız. Çünkü gerek teşhis gerekse tedavisi ciddi anlamda bilgi birikimi gerektiren bir sorundur. Bu nedenle önerimiz genel cerrahi uzmanlarına muayene olmanız yönünde olacaktır. Ama yaşadığınız yerde genel cerrahinin alt Branşlarından biri olan Proctoloji uzmanı (Proctolog) varsa mutlaka onu tercih etmelisiniz. Çünkü makat hastalıkları teşhis ve tedavisinde proktoloji uzmanları daha deneyimlidir. Dilerseniz birkaç isim paylaşalım.

İstanbul, Ankara, İzmir ve Bursa’dan Proktoloji Uzmanları: Türkiye’nin büyük kentlerinden birkaç prroctolog ismi paylaşalım. Op. Dr. Atilla KAYA, Op. Dr. Adil ALTINSOY, Op. Dr. Ergun AYGÖREN tercih edebileceğiniz hekimlerdendir. Utanma problemi ile erkek doktorlara muayene olamayan hastalar içinde kadın genel cerrah olarak Op. Dr. Seher ŞİRİN’i tercih edebilirsiniz.

Teşhis Nasıl Konur?

Yaşadığınız sorunun ne olduğu, neden olduğunu anlamak için genellikle 5 dakika yeterli olmaktadır. Proctoloji uzmanlarının muayenesi biraz farklı olup, rektal tuşe dediğimiz anüs iç kısmını parmakla kontrol yanı sıra yine anüs iç kısmını daha kolay görmeyi sağlayan Anoskopi ve son yıllarda geliştirilen Anal Endoskopi cihazı ile anüs iç kısmını görüntülemeyi sağlamaktadır. Sorun anüs bölgesinde olması halinde kolaylıkla tespit edilir.

Kolonoskopi Gerekebilir: Sorun anüste değil de kalın bağırsak ile alakalı olması halinde ise bu sefer kalın bağırsakları görüntüleme imkânı sağlayan Kolonoskopi gerekmektedir.

Op. Dr. Seher Şirin Bilgilendiriyor

Makat muayenesine dair bilgileri dilerseniz birde bu konuda uzman bir isim olan genel cerrahi uzmanı Op. Dr. Seher Şirin’den dinleyelim. Aşağıda yer alan videoda muayene ile ilgili merak ettiğiniz hususları aktarıyor.

Doktora Sor

Evet, arkadaşlar bu konuda aktaracaklarım bu kadar olup, sizlerin sormak, öğrenmek istediği farklı hususlar varsa aşağıda yer alan soru ve yorum formundan doktorunuza sorabilirsiniz. Seher hanım hastalarından geri kalan zamanlarında sizden gelen soruları yanıtlamaktadır.

423 Yorum

  1. Hocam ben de tuvaletten dıskıdan ilk basta böyle acık renkte kan geldi biraz fazlaydı doktora gittim kan verdim bisey cıkmadı sonrasında kan azaldı ama kesilmedi nokta nokta seklinde geldi agrı sızı yanma yok ishal kabızlıkta yok makatta ama mide agrılar kasıklarıma dogru biraz agrı var var az bunun sebebi ne olabilir .. biraz tedirginim kan böyle acık renkte degil koyu gibi idrar icinde ve dısında geliyor. iştahımda bi sorun yok yeme icmedede ama neden kan geliyor anlamadım tekrar doktora gitmelimiyim? tsk ederim

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      Makat kanamasında sebep kan tahlili ile belirlenemez. Ancak çok kanayıp kanamadığı,kansızlık olup olmadığı kontrol edilebilir. Makat kanamasının sebebi öncelikle makat muayenesi,makatın parmakla (rektal tuşe) ve anoskopla muayenesi yapılmalıdır. Eğer bu muayenelerde hastalık bulunamadıysa kolonoskopi ile sebep araştırılmalıdır. Bu nedenle tekrar doktorunuza kontrole gidin,kanamanın devam ettiğini belirtin.

  2. Hocam merhaba
    Dışkımı ettikten sonra kanama oluyor dışkımı ederken popomda acıma oluyor
    İshalken bile kanama oluyor hocam 3defa doktora gittim kremle şurup verdi faydası olmadı
    Hocam birde dışkımı ettikten sonra popomda ağrıma oluyor
    Nasıl iyileşe bilirim hocam
    Komşularımızda entoskopi uygularlal diyo hocam
    Bir çözüm önerin hocam

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      Makatta dışkılama sırasında ağrıyla beraber kanama da oluyorsa fissür olma ihtimali vardır. İshal de fissür sebeplerinden biridir.öncelikle dışkılamayı düzene sokmalısınız. Kesin teşhis ve tedavi önerisi için muayene olmalısınız. Fissür varsa ve uzun süreden beri olan bir fissürse yani kronikse ameliyat ya da ameliyata yakın başarı sağlayan botoks tedavisi yapılması gerekebilir.Makat muayenesinde kanama yapan bir hastalık tespit edilememişse, ya da bir hastalıktespit edilse bile yaşınız 50 yaş üstüyse veya ailede kolon kanseri varsa kolonoskopi yapılması gerekir.

  3. Merhaba hocam ben 18 yaşındayım ve dışkılama sırasında kan geliyor yani önceden de geliyordu sonrasında kanama geçti ve 1 ay sonra falan kanama tekrarlamaya başladı 3 haftadır kan geliyor ağırmıyordu şimdi ise kan geldiğinde 1 saat falan sonra ağırmaya başlıyor akşamları uyuyamıyorum ağırıyor ağırdığı sırada hapşurunca veya eğildiğimde ağırıyor kan dışkının üzerinde birlikte geliyor sonrasında 1 veya 2 damla akıyor bunun için ne yapmam gerekiyor

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      18 yaşında genellikle kabızlık ya da ishale bağlı fissür, hemoroid nedeniyle kanama olabilir. Ağrı da olduğundan fissür ya da anal hematom gibi görülüyor. Fakat kesin bir teşhis koyabilmek için mutlaka muayene olmanız gerekir. Çünkü kanama önemli bir belirtidir.Şimdilik kabız ya da ishal olmayın,tuvalette uzun kalmayın,ıkınmayın.

  4. hocam 4 yıldır makatta dışkılama sonrası kan geliyor 2 yıl önce her ihtimale karşı doktora gittim ve bana kolonoskopi yaptılat içerdrn kucuk bir polip aldılar. Patoloji testi temiz çıktı doktor bana kabız yada ishal olma dedi bir krem verdi. Şimdi ise gün içinde kendiliğinden 4 5 saat süren durduramadığım bir kanama yaşadım. Biraz pıhtıda düştü ne yapmam gerekiyor.

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      2 yıl önce polip çıktıysa temiz bile çıksa (polipte kanser yoksa temiz denir ama polip yapısı mevcuttur) 1 yıl sonra kontrol kolonoskopisi gerekir. Çünkü yeni polipler çıkabilir.Sizdeki kanama iç hemoroid kanaması ya da içeriden anal hematom,ülser gibi hastalıkların kanaması olabilir. Bu kadar uzun süren ve kendiliğinden olan kanamada ilk fırsatta muayene olmanız,önce imkan varsa anoskopla bakmak gerekir. Anoskopta izah edilemezse kolonoskopi yaptırmalısınız.

  5. Merhaba hocam öncelikle .ben 26 yaşındayım . Önceden de basur problemi yaşamiştim . Ama bu aralar şu bi aydır büyük abdestim den kan geliyo ama çok fazla ve hergittigimde de karşılaşıyorum bu günde on kez oluyo çünkü makatta ağriya sebeb oluyo oda sürekli ihtiyac mis hissi veriyo gidiyorum kan geliyo .aşiri halsizlik eve geliyorum sürekli yatiyorım o kadar agir olmaya basladim 1 ayda 8 kilo kaybettim iştahsızlık var hiç aclik hissi yaşamiyorum bu konuda sizin görüşünüz ne hocam acikcasi doktora gitmeye korkuyorum şimdiden tesekkürler

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      Günde 10 kez kanlı dışkılama, halsizlik önemli belirtilerdir. İltihaplı barsak hastalıkları (ülseratif kolit,crohn hastalığı gibi) olabileceği gibi bağırsak tümörlerinde de görülebilir. Bazen de ishale bağlı iç hemoroidlerden de kanama olabilir. Fakat muayene etmeden bir şey söylenemez. Vakit kaybetmeden korkunuzu bir kenara bırakmanız ve genel cerrahi uzmanına muayeneye gitmeniz gerekir. Hastalığınız ne olursa olsun gecikme daha kötü sonuçlara sebep olacaktır.

  6. Bu gün bi kanama oldu ve akşamları kaşınma oluyor analdaki kurtçuklardan dolayı ve bu kurtçuklar çok uzun zamandır var tedavi olmadım bi çözümünüz yada öneriniz var mı?

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      Parazit (kurtçuk ) tedavisi olmadan kaşınma geçmez. Bu tedaviyi dahiliye ya da enfeksiyon hastalıkları uzmanı yapmalı. Kanama kaşıntıya bağlı olabilir. Ayrıca kabız olmayın,ıkınmayın. Kanama devam ederse genel cerrahi uzmanı muayene etmeli.

  7. Merhaba hocam ben 37 yaşındayım bende 10 yıldır falan kabızlık sorunu var 15 yıldır felan mide ekşimesi yanması oluyor mide yanması için dotora gittim ilaç Verdi beli bir süre geçti sonra yine başladı yanma olunca renni kullanıyorum geçici olarak rahatlatıyor asıl problem 3 yıldır felan dışkı çıkış yerinin 1 cm kadar arka sırtıma doğru olan tarafa dışarda ara ara nohut tanesi büyüklüğünde sert bir şişlik oluyor üzerine dokununca ağrıyor beli bir zaman sonra iniyor şişlik olan yerde bir delik oluşuyor iltihap akıyor kaşıntı yapıyor dışkılama sonrası peçete ile silerken önce iltihap ile karışık kanama oluyor doktora gitmeyede çekiniyorum yardımcı olursanız çok sevinirim

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      Kabızlık sorunu ve mide problemleri uzun süredir tedavi edildiği halde devam ettiği için gastroskopi ve kolonoskopi gerekir. Makattaki problem muhtemelen anal fistül ve apse . Böyle bir durum varsa ameliyat olmanız gerekir. Bazı önerilerle ya da tavsiyelerle geçecek bir durum değil. Eğer çekinip tedaviyi geciktirirseniz her apse biraz daha hastalığınızı ilerletir,daha sonra olacağınız ameliyatın boyutu büyür,riskler artar.

  8. Hocam merhabalar.Ben dışkımda kan gördüm ve çikmaya yakin ishalve cok acik renk kan gordum.Kabiz idim.Peceteyle sildigimde ise pembe rengi acik bir renk idi kan vardı.Ayni zamanda midemde bir doymusluk hissi vardi mide bulantisi ise cok cok az idi.
    2 gün sonra tekrar kabız oldum ve bu sefer dışkımda çok az kan vardı boyle kurumus gibiydi dışkıma.Sizce ne yapmaliyim?

    • Ayrıca devamlı olarak su içiyorum bu 4 gündür yaşım 19 ciddi bir şey var mıdır acaba?Korkuyorum

      • Ayrıca hocam yazmayı unutmuşum hiçbir ağrım yok sadece kabızdan dolayı dışkı çıkar iken çok çok hafif yanma var beni rahatsiz etmiyor bu

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      Gençlerde kabızlık ve ishalden dolayı iç hemoroidlerden ve fissürden kanama olabilmektedir. Ağrı olmadığı için hemoroid olma ihtimali fazladır. Yalnız su içmek yetmez. Sebze ve lifli gıdalar,lifli meyveler ,kepekli tahıl ürünleri tüketmelisiniz. Hareketinizi artırmalısınız. Dışkınızı bekletmeyin,ertelemeyin. Kanama hala devam ederse muayene olmanız gerekir.

  9. Mrh hocam benim kızım 9 yasinda1 ,5 ay önce apandisit den ameliyat olduk şuan kızım da aşırı kabızlık var ve dun ve bugün lama yaptıktan sonra sallali kan geldi çok tedirginim bana yardımcı olun ameliyat yerinin etrafı sis karin ağrısı var neden olur bize dun iki gün lama ucgun magnezyum 1 ölçek sonra dubalakc verildi 6 gün yanlız bu kanama olmadan.sonra görüldü tedavi bitincemi goturiyim yoksa acilmi..

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      Kızınız gaz ve dışkı çıkarmada zorluk çekiyorsa vbir önceki yorumda belirttiğim gibi rastgele kabızlık ilacı kullanmak yerine ameliyatı yapan doktorunuza kontrole gitmeniz gerekir. Yara yerinin şiş olması normal olabilir,aynı yerde ağrı,kızarıklık varsa normal değildir.Enfeksiyon olabilir.Kontrole gitmek için tedavinin bitmesini beklemenize gerek yok.

  10. Mrh hocam benim kızım 9 yasinda1 ,5 ay önce apandisit den ameliyat olduk şuan kızım da aşırı kabızlık var ve dun ve bugün lama yaptıktan sonra sallali kan geldi çok tedirginim bana yardımcı olun ameliyat yerinin etrafı sis karin ağrısı var neden olur

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      Her türlü karın içi ameliyatlarından sonra karın içinde barsaklarda yapışma,köşelenme gibi nedenlerle gaz ve dışkı çıkarma problemleri olabilir. Bu durum bazen ileri seviyelerde olup tıkanıklığa kadar gidebilir.Bu nedenle bu tip şikayetler olduğunda mutlaka doktorunuza kontrole gitmeniz gerekir.

  11. Hocam k.bakmayın eklemeyi unuttum bu konuda uzman bi daktora gittim ama makat yirtigi var 2 tane demesine rağmen PROCTO GLYVENOL krem ve fitil yazmış bugün eczaneden aldım baktım hemoroid kremi yaziyor makat yirtigi için neden bu kremi vermiş olabilir kullanmalı miyim faydası olur mu ?

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      Makat yırtığında (fissür) da aynı ilaç kullanılabilir. 10 günden fazla kullanmayı pek doğru bulmuyorum.Fissürde esas tedavi kabız ya da ishal olmamak. Dışkılama öncesinde 5 dakika sıcak suya oturun,makatın hafif içine doğru vazelinli pomat sürün,sonra dışkılayın. Şikayetiniz geçmezse kontrole gitmelisiniz,kronikleşirse botoks ya da ameliyat gerekebilir.

  12. Hocam merhaba 8 aydır dışkımın ucunu çıkartırken acı hissettiyordum kanama çok nadir ve az miktarda oluyordu son 2 gündür fazla miktarda kırmızı parlak kan geldi dışkımı yaptıkça acı da hissettim.korktum doktora gittim beni domaltip muayene etti ama parmakla değil ıkın dedi ve eliyle ayırdı sadece 2 tane makat yirtigin var dedi bi tane krem bide fitil verdi ama makat yirtigi çok ağrılı olurmuş benim hiç ağrım olmadı birde parmakla muayene yapmadı yanlış teşhis olabilir mi bu konuda uzman bi doktora gitmiştim ama korkuyorum ciddi bişey var mı diye yaşım 24 cevabınızı bekliyorum hocam

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      Anal fissür bahsettiğiniz muayene şekliyle rahatlıkla görülebilir. Tuşe mutlaka yapmaya çalışırım. Tuşedeki amaç anüsün içinde kana ma yapacak başka bir durum olup olmadığı ya da makat kasının kasılma durumunu kontrol etmektir. Muhtemelen ağrı duyacağınızı düşündüğünden tuşe yapmamıştır. Ama fissürü görebileceğinden yanlış teşhis koyacağını düşünmüyorum.

    • Çok teşekkür ederim hocam makat yırtıgı teshisi koydu ama PROCTO GLYVENOL isimli hemoroid kremi birde fitil verdi bu kremin makat yirtigina faydası olur mu ?

  13. İyi günler hocam 34 yaşındayım tuvalette arasıra hafif kan geliyor ve yaklaşık 1 aydır karın bölgemde ve bacaklarda aşırı kaşınma var

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      Kaşınma için cildiye uzmanına muayene olmanız gerekir. Kanamayla kaşıntının bir ilgisi olduğunu düşünmüyorum. kanama hemoroid,fissür gibi hastalıklardan olabileceği gibi barsak tümörleri gibi ciddi hastalıklardan da olabilir.Kanama için mutlaka muayene olmanız gerekir. Şimdilik kabız ya da ishal olmayın,ıkınmayın.

  14. Merhabalar oncelikle soru sorma imkanı verdiğiniz icin tsler ben bundan 14 gun once diskidan sonra kan gordugum icin dr gittim bana makat catlagi olusmus dedi rectoderm ve bi krem daha verdi onlari aktif kulaniyorum fakat bugun meme olustugunu farketim agrim sizim hic olmadi kanamada sanki durdu3 gundur.ilaclari hala kulaniyimmi ve bu meme gecermi

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      Fissürde süre biraz uzayınca dışarıya doğru deri kıvrımı oluşur. Bu pili (bekçi meme) geçmez,tıbben ilaç kullanmak ya da ameliyat gerektirmez. Ağrınız ve kanamanız geçtiyse fissür düzelmiştir, ilaçları bırakabilirsiniz. Kabız ya da ishal olmayın.

  15. İyi günler hocam. Ben 18 yaşındayım ve bugün bulunduğum şehir hastanesinde iki dklik bir muayne ile hemoroid tanısı koyuldu. Benim sorunum arada tuvalet sırasında yumurta akı tarzında bir sıvıyla karşılaşmam ve gaz problemim olması. Bunların hemoroidimle bir ilgisi var mı? Ayrıca çok sık tuvalete çıkıyorum.

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      Yumurta akı şeklinde akıntıya hemoroidde fazla karşılaşılmaz. Hemoroid memesinin üzerinde iltihaplanma olursa ya da fistül gibi başka hastalık varsa olabilir. Çok sık dışkılama ve akıntı gençlerde iltihabi barsak hastalıklarında olabilir. Bu nedenle gastroenteroloji uzmanına muayene olmalısınız. Kolonoskopi gerekebilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir