Makat Ağrısı Nasıl Geçer?

Anüs bölgesinde görülen hastalıkların bir çoğu çok fazla ciddiye alma gereği hissetmediğimiz ağrı, kaşıntı, kanama gibi şikayetlerle ortaya çıkmaktadır. Kesinlikle ciddiye alınması gereken bu şikayetlerin başında hiç şüphesiz ağrı gelmektedir. Bir çok hastalığın belirtisi ve şikayeti olan bu durum daha çok Anal Hematom (Makatta Pıhtı Toplanması) dediğimiz hastalığı işaret etse de sadece Anal Hematom kaynaklı değildir. O nedenle bu sayfada makat ağrısına neden olan hastalıkları ele alacağız.

Makat ağrısı

Anal Hematom (Makatta Pıhtı Toplanması)
Evet değerli arkadaşlar yazının başında da belirtildiği gibi makatta ağrının en önemli sebebi Anal Hematom hastalığıdır. Kabız insanların en sık yaptığı hatalardan biri olan tuvalette uzun süre kalarak ıkınma anüs bölgesinde yer alan damarların patlayarak cilt altına kan akışına neden olmaktadır. Bir süre son bulan kanama yerini cilt altında pıhtılaşmaya bırakmaktadır. Şişlik ve ağrının aynı anda görüldüğü bu durum için en güzel çözüm sadece 5 dakika sürecek olan anal hematom ameliyatıdır. Oldukça basit bir yöntemle pıhtı olan bölgede 1 cm kesi yapılır ve pıhtı boşaltılır. Dikmeye gerek kalmadan hasta 2 gün içinde sağlığına kavuşur. Bunun dışında oturma banyosu ile ağrıyı hafifletebilir, 3-4 hafta içinde kendi kendine geçmektedir.

Tromboze Hemoroid (Basur Memesinin Boğulması)
Toplumda en sık görülen makat hastalıklarından biride Hemoroid olup, yine kabızlık ve buna bağlı olarak ıkınma ile alakalıdır. Aslında en ağrısız hastalıklardan biri olup, sadece ileri evreler olan 3. ve 4. derece olması halinde makat iç kısmında ortaya çıkan memenin dışkılama esnasında dışarı çıkması sonucunda makat kasları arasında sıkışarak boğulmasına neden olmaktadır. 1 Haftası çok şiddetli olmak üzere 2-3 hafta sürecek ağrı şikayeti ile karşı karşıya kalırsınız. Burada yapabileceğiniz tek şey oturma banyosu ve ağrı kesiciler ile bu süreci atlatıp, mutlaka tedavi olmanız gerekir. Aksi halde aynı durumla sık sık karşılaşırsınız.

Anal Fissür (Makat Çatlağı)
Yine kabızlık ve onun zıttı olan aşırı ishal sonucu ortaya çıkan bir sorun Anal Fissür yada halk arasındaki tabiri ile Makat Yırtığı, Çatlağı vs anüs iç kısmında oluşan hafif bir çizik iyileşmesi zor bir bölgede olması nedeniyle sürekli büyümekte ve kronik hale gelmektedir. Dışkılama esnasında dışkının çiziğe temas etmesi nedeniyle hastanın sanki cam ile çiziyormuş gibi can yanmasına neden olur. Erken süreç ve kronik olarak ikiye ayrılan Anal Fissür ilk 10-15 gün içinde ağrılar kısa süreli olup, dışkılama sonrasında kendiliğinden geçmektedir. Bu süreçte tedavisi genelde Rectoderm gibi kremlerle yapılmaktadır. Erken süreç kaçırılması halinde ağrılar dışkılama sonrası 3-4 saat daha sürmektedir. Kronik hale gelen Anal Fissür için tek çözüm yolu ameliyat yada IDEA Klinik genel cerrahi uzmanlarının sıkça uyguladığı ve 1 dakika gibi kısa bir sürede yapılan Botoks uygulaması olmaktadır.

Kıl Dönmesi (Pilonidal Sinüs)
Bir diğer makat hastalığı ise Kıl Dönmesi olup, daha çok 15-35 yaş arası erkeklerin risk altında olduğu bir sorundur. Saç ve sırt bölgesinden kuyruk sokumuna dökülen kıl, tüy gibi yabancı maddelerin burada (kuyruk sokumunda) oluşturdukları delik ve delikler vasıtası ile cilt altına girmesi durumudur. İlk başlarda giriş deliğe dışında herhangi bir şikayetin olmadığı Pilonidal Sinus daha çok cilt altında biriken kılların artması ile anlaşılır. Cilt altında biriken kılları koruyucu zar ile kaplamaktadır. Sert oturuşlarda bu zar zarar görüp, patlamasına neden olabilmektedir. Bu durum genelde ağrı ve ateşlenmeyi beraberinde getirmektedir. Bunun dışında cilt altında biriken kılları vücut belirli dönemlerde salgıladığı sıvı ile imha etmeyi amaçlamaktadır. Fakat böyle bir şey mümkün olmamaktadır. Vücudun salgıladığı bu sıvı kıl deliklerinden vücudun dışına çıkmaktadır. Genelde akıntı ve kötü kokunun en önemli nedeni bu olup, kıl delikleri kapalı olması halinde ise sıvı iltihaba neden olmaktadır. Büyük sivilce şeklinde görülen iltihaplar yine makatta ciddi ağrı nedenidir.

Anal Apse, Anal Fistül (Makat Apsesi)
Başta kıl dönmesi gibi problemlerinin neden olduğu anal apse tedavi edilmemesi (boşaltılması) halinde 1 hafta 10 gün içinde kendi kendine boşalmakta ve daha ağrılı bir süreç ve hastalık olan Anal Fistül problemine neden olmaktadır. Bu durum gösteriyor ki makatta ağrı problemi kesinlikle ciddiye alınması gerekir.

Makat Siğili (Kondilom)
Genelde el ve ense bölgesinde sıkça gördüğümüz Siğil aynı zamanda genital bölge içinde önemli bir sorundur. Bulaşıcı (Hiv Virüsü) olup, ellerinizden vücudunuzun diğer yerlerine (Makat, Vajen) bulaşabilir. Aynı şekilde sizde bulunan Anal Kondilom ortak kullanım alanları, cinsel ilişki gibi durumlarla diğer insanlara bulaşabilir. İlk farkettiğiniz anda mutlaka tedavi olmanız gerekir. Tedavisi genelde Elektrokoter ile yakma yada Krio ile dondurma şeklinde olmaktadır. Önemsemediğiniz taktirde hızla yaygınlaşma sürecine girecek olup, aynı zamanda ülser durumu ortaya çıkacaktır. Normalde kaşıntı dışında şikayeti olmayıp, fakat ülser olması halinde ağrı oluşur.

Makat Kanseri
Anüs bölgesinde ağrıya neden olan hastalıklardan biride makat kanseri olup, kesinlikle geç kalınmadan önlem almak gerekir. Aksi halde ağrı şikayeti ile kalmayıp, ölüme neden olmaktadır. Kesinlikle utanma, sıkılma problemini bir kenara bırakmalıyız. Yoksa hastalık ilerler ve anüs kanserine neden olur.

Makat Ağrısı Nasıl Geçer?

Yukarıda yer alan bilgilerde gösteriyor ki makatta ağrı problemi sıradan bir sorun olmayıp, daha çok hastalıkların bulgu ve belirtisi olarak görülmektedir. O nedenle daha çok ağrıyı hafifletmek, ortadan kaldırmak yerine mutlaka ağrının sebebi bulunmalıdır. Tabii ki bu süreçte rahatlamak için bilimsel ve beşeri uygulamalar bulunmaktadır.

Oturma Banyosu Doğal Bir Ağrı Kesicidir: Özellikle hemoroid hastalarının sık başvuruduğu yöntemlerden birisi sıcak oturma banyosu gün içerisinde istediğiniz kadar uygulayabilirsiniz. Özellikle ilaç kullanması sakıncalı olan hamile hastalarda kesinlikle önerilmektedir. Çünkü gebelik döneminde sık görülen hemoroid tedavi edilemediği için şikayetleri sıcak oturma banyosu ile hafifletebilirsiniz.

Teşhis İçin Muayene Olmak Gerekir
Öncelikle sorunun kaynağına ulaşmak için için mutlaka muayene olmak gerekir. Sadece 5 dakika sürecek olan makat muayenesi ile makat kanseri gibi ciddi bir soruna karşı önlem almış olursunuz. Peki bu tür şikayetleri yaşayan insanlar hastanelerin hangi bölümüne ve hangi doktora gitmesi gerekir? bu konuda detaylı bilgiyi ise aşağıda yer alan bağlantıya tıklayarak bulabilirsiniz.

Makat Ağrısı İçin Hangi Doktora / Bölüme Gitmek Gerekir?
Evet arkadaşlar bu sayfada daha çok makat ağrısı yapan hastalıklar ve alınması gereken önlemlere dair bilgiler verdiğimiz için tercih edilmesi gereken doktor ve bölüm hakkında bilgilere ise aşağıda yer alan bağlantıya tıklayarak ulaşabilirsiniz. https://www.makathastaliklari.net/hangi-doktora-gidilir/ İstanbul, Ankara ve İzmir’de yaşayanlar için ücretsiz muayene olanaklarını da bulacağınız sayfada aynı zamanda kadınların en çok üzerinde durduğu kadın genel cerrahi uzmanlarını yakından tanıyabilirsiniz.

Makat ağrısı ile ilgili sormak / öğrenmek istediklerinizi aşağıdaki soru ve yorum formundan iletebilirsiniz. Sorularınıza Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Atilla KAYA yanıt vermektedir.

1.072 Yorum

  1. Makatımda sebebini bilmediğim bir ağrı var zaman zamanda kalp atışı gibi istem dışı zonklama daha önceden de dışkıda sümüksü beyazlıklar görüyordum bugün genel cerraha gittim muayne etti ve kolonoskopi istedi birde tiroid ve karın ultrasonu istedi hocam ben karından ve tiroitten bir rahatsızlıktan bahsetmedim sebebi nedir hocam

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      Tiroidin az çalışması durumunda kabızlık ve kabızlığa bağlı makat hastalıkları olabilir. Bu nedenle tiroid tetkikleri istenmiştir. Makattaki ağrının sebebi büyük oranda makat muayenesi ile tespit edilebilir. Fakat sümüksü akıntı (dışkıyla gelen) kolon iltihaplarından olabileceğinden kolonoskopi gerekebilmektedir.

  2. Merhaba hamilelikten sonra hemoroid sorunum basladi. Gecenlerde kabizliktan sanirim makatta batma aci oldu ardindan ishal ve gaz sancisi gibi karin agrisi ve kanama oldu dra gitmeye korkuyorum nasil bir muayene ve tedavi sureci var bilgi verirseniz sevinirim.

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      Hemoroidde acı ve batma nadir olur. Yüzeysel çatlak (fissür-ragat) da olabilir. İshaliniz devam ediyorsa öncelikle nedeni belirlenmeli ve ishaliniz tedavi edilmeli. Ağrınız olduğunda sıcak suya oturabilirsiniz. Dışkılamadan önce makatın içine doğru vazelin-lanolinli krem sürebilirsiniz.Geçmezse kesin teşhis ve tedavi için muayene olmalısınız.

  3. Merhaba. Bir büçük aydır tuvalete çıktığım zaman makattaki şiddetli bir ağrı var sanki bir iğne batıyor gibi. Doktora gittin ilaç yazmadı eczaneden reçetesiz olarak satılan vi-siblin s diye bir şey Önerdi. Evet daha az bir ağrı var fakat tuvaletten sonra bütün gün ağrı devam ediyor gerçekten çok rahatsız edici ne yapacağımı bilmiyorum.

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      Muhtemelen kabızlığa bağlı fissürünüz oldu ve kabızlığı önlemek için bahsettiğiniz ilaç önerildi. Kabızlığı ilaçla düzeltmek yerine bol sebze,salata,lifli meyveler (elma,erik,kayısı,hurma,incir,armut gibi),kepekli tahıl ürünleri ,probiyotikli yoğurt ya da kefir, bol su ve bol hareket gibi doğal yollarla yenmeye çalışmalısınız.Dışkılamadan önce 5 dakika sıcak suya oturabilirsiniz. Şikayetleriniz geçmiyorsa tekrar muayene olmanızda fayda var. Fissür kronikleşirse ameliyat ya da botoks gerekebilir.Tabii önce kesin teşhisi bilmek gerekir.

  4. Özlem özdoğan

    Son bir haftadır makatta ağrı hissediyorum. tuvalete çıktığımda ıkınanıyorum ağrıdan. Tuvalet sonası da yaklaşık bi saat kdr ağrı devam ediyor. Bazen yürürken de oluyor. Nedir bu rahatsızlık? Teşekkürler

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      Dışkılama sırasında başlayığp bir süre devam eden ağrı genellikle fissürdür. Fissür erken dönemde ilaç tedavisiyle geçebilir,kronikleşirse ameliyat ya da botoks gerekir. Bu nedenle hem kesin teşhis için hem de ilaç tedavisi için muayene olmalısınız. Bu süre zarfında kabız ya da ishal olmamalısınız. Dışkılamadan önce 5 dakika sıcak suya oturun, makata vaselinli krem sürün.

  5. Sebebinin ne olduğunu bilmediğim bir ağrı var makatta oturunca kalkınca veya normal bir halde ağrı var sebebi nedir nasıl geçer teşekkürler

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      Makatta şişlikle beraber ağrı varsa anal hematom, basur boğulması veya anal apse olabilir. Apsede zonklayan ve giderek artan ağrı ve şişlik vardır,acil ameliyatla boşaltmak gerekir. Diğerlerine ağrı fazlaysa acil müdahale yapılır. Fazla değilse ilaç tedavisi sonrası müdahale açısından değerlendirilir. Kesin bir şey söylemek için muayene etmek gerekir.Özellikle anoskop muayenesiyle anüsün iç kısmının da bakılması iyi olur.

  6. Neslihan Gümüş

    Doktor hanim ben ishal olduktan sonra makattan çatlak oluşmadan ağrı oluyor ama bu ağrı yaparken değil yada anlık değil sürekli bi ağrı tam olarak makatta değil sanki makat ile vajina arasında ama sürekli bi agri hafif ama devamli sürüyor. Bunun nedeni nedir ve yanmada oluyor ama çatlak yok

  7. Neslihan Gümüş

    Merhaba ben ishal oluyorum fakat WC te ciktigimda yapsam da rahatlayamiyorum gaz sancısı vuruyor karnın agriyor ve sanki alt bolgem vajinami makat mi ağrı var sürekli hafif bi ağrı duruyor nedir acaba

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      İshal olduğunuzda barsaklarda bir ödem vardır. Anüsün üst kısımdaki ödemden dolayı da tam boşalamama hissi olur. İshalle beraber karın ağrısı olması da makat haricinde barsakların tetkik edilmesini gerektirir. Öncelikle makat hastalığı ve karnınızdaki ağrının değerlendirilmesi için genel cerrahi uzmanına muayene olmalısınız. Sonra da ishal nedeniyle barsak enfeksiyonu açısından gastroenteroloji uzmanına muayene olmalısınız.

  8. Mrb 7 aylik hamileyim ve makat bolgemde cok kotu agri var oturumayorum tualete cikma iste veriyor ama olmuyor ne yapmaliyim agrisi nasil azaltabilirim

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      Makatınızda muhtemelen anal fissür, şişlik varsa pıhtılaşmış basur ya da anal hematom olabilir. Öncelikle beslenme ve dışkılama alışkanlığınızı düzenlemelisiniz.Kabız kalmayın,sert dışkılamayın,tuvalette uzun kalmayın,ıkınmayın. dışkılamadan önce 5 dakika sıcak suya oturup makatınıza vaselinli kremler sürüp sonra dışkılayabilirsiniz. Şikayetlerinizde azalma olmazsa kesin teşhis ve ilaç tedavisi için muayene olmanız gerekir.

  9. Meraba ben uzun sure tuvalete cikmadim aksam ise cikdim biraz isali andiran bi sekildr yaptim ama aksamina makat bolgesinde igne batiriyolarmis gibi bi aci geldi tabicayese hic bi sekilde buyuk apdestimide yapamiyorum yellenemiyorumda ne yapmami onerirsiniz?¿

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      ishalde tahrişe bağlı dermatit,fissür ya da ıkınmaya bağlı hemoroid boğulması olabilir. Öncelikle ishalinizi tedavi etmelisiniz. Bol su için. 5 dakika sıcak suya oturun,anüsün hafif içeriye doğru vazelinli kremler sürün,daha rahat dışkılayacaksınız. Kesin teşhis ve tedavi için muayene olmalısınız.

  10. Merhaba ben dün spordan geldim bir kaç saat sonra makatta ve aynı anda kasıklarımda ağrı yaşamaya başladım daha öncede oldu ama dün akşam sıklaştı. Özellikle eğildiğimde hem kasığımda hem de makat bölgemde çok fazla sancı oluyor. Sebebi ne olabilir ?

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      Kasıklardan makata doğru vuran ağrı yalnız makat hastalıklarıyla ilgili değildir. Karın içi organlarıyla (barsaklar,idrar yolları,rahim,yumurtalık gibi) ilgili olabilir. Cerrahi açıdan acil bir durum olup olmadığı açısından karın ağrısında mutlaka muayene öneririz. Bazı önerilerle geçiştirilmeye çalışılan karın ağrılarının altında apandisit,yumurtalık kisti veya dış gebelik gibi acil durumlar çıkabiliyor. Bu nedenle vakit kaybetmeden genel cerrahi uzmanına muayene olmalısınız.

  11. Selamun aleyküm makat bölgesinde pıhtılaşma olmuştu alındı şimdi aynı şekilde yine cıktı boynumu aşağıya doğru eğdiyim zaman makat bölgesinde ağrı hissediyorum teşekkürler

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      Makat bölgesinde pıhtılaşma (Anal hematom) ani ıkınma,zorlanma gibi basınç artışıyla oluştuğundan tekrarlama ihtimali olan bir hastalıktır. Tekrarlamaması için kabız ya da ishal olmamalısınız. Hematom büyükse ve ağrı fazla ise küçük bir müdahale ile boşaltmak gerekir.

  12. Şiddetli bir makat ağrısı yüzünden bütün geceyi sabahladım. Kabız değilim tuvalete çıkarken zorlanmıyorum. Sebebi ne olabilir?

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      Anal spazm (makat kaslarında ani kasılma ) nedeniyle olabilir. Bununda en önemli sebebi barsağınızda dışkı bekletmeniz olabilir. Sıcak suya oturmanız rahatlatabilir.Yine de başka bir hastalık varlığı açısından muayene olmanızda fayda var.

  13. Merhaba bana anal fissür teşhisi konuldu iki haftadır onun tedavisini görüyorum dışa doğru minik bir et çıkmaya başladı bu iyileşme belirtisi midir

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      Dışarıya çıkan cilt pilisi hastalığın kronikleştiğini,sürenin uzadığını gösterir. Erkenden iyileşme olursa ,çatlak tedaviye cevap verirse pili daha fazla büyümez. Şikayetleriniz azaldıysa iyileşme oluyor demektir.

  14. merhaba ben bir haftadir vajinal mantar enfeksiyonuna yakalandim idrar yanmasi dolayisiyla tuvalette biraz fazla kaliyorum ve iki gundur de makat deliginin agzinda bir sislikten şikayetçiyim sadece ıķındığımda ve zorlandiginda hafif agri oluyor sebebi nedir?

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      Uzun tuvalette kalmanızdan dolayı anal hematom ya da dış hemoroid oluşmuş olabilir. Tuvalette ıkınmayın,kabız kalmayın.İdrar yolu enfeksiyonu önemli bir hastalıktır. Ciddi sonuçlar doğurabilir. Öncelikle enfeksiyonunuzu tedavi ettirin. Tuvalet sorununuz kalmadığında diğer sorunlar kendiliğinden düzelecektir.Geçmezse makatınızdaki hastalığın kesin teşhisi için cerrahi uzmanına muayene olmalısınız.

  15. Seher hanım ben size geçen hafta muayene olmuştum hatırlarsanız kırkbeş günlük bebepim vardı .. Bana ne teşhis koymuştunuz .. Ameliyat dediiiniz sadece hemoroid mi var ağrılarımda hiç azalma olmadı..

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      Bebeği olanlarda size açıkladığım gibi verebileceğimiz ilaç tedavileri ve müdahaleler kısıtlıdır.Çok sayıda bebeği olan hasta baktığımdan,hastalığınızı hatırlamam imkansız. Mesai saatleri içerisinde 0212 5727265,0212 5727266,0542 6210888 adınızı belirterek ararsanız kartınızı bulur ve oradaki bilgilere (sizdeki muayene bulguları ve önerdiğim tedavi yazılı) bakarak daha kesin bilgi verebilirim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir