Makat Siğili (Kondilom) Nasıl Anlaşılır?

Siğil denince genelde biz ellerimizde görülen çokta tehlikeli olmayan türü aklımıza gelecektir. Aynı şekilde birde makat bölgesinde görüken siğiller bulunmaktadır. Kondilom ve Kondiloma Akümünata olarakta bilinen hastalığa biz halk arasında makat siğili olarak tabir ediyoruz. Makat iç ve dış kısmında görülebilen Kondilom bulaşıcı bir hastalık olup, aynı zamanda tedavisi uzun süren bir hastalıktır.

Makat Siğili Neden Olur?
En belirgin nedeni diğer insanlardan size bulaşmasıdır. Bu bulaşma çok yakın olduğunuz insanlardan oluşur. Örnek kondilom olan bir insanla aynı ulaşım aracını kullanmak size bulaşma imkanı sağlamaz. Benim belirttiğim yakınlık maalesef çok çok ileri yakınlık öyleki en önemli nedeni ters ilişki içerisinde bulunan insanlar daha fazla risk içerisindedir. Makat siğili olan biri ile anal yoldan ilişkiye girdiğiniz %95 sizde aynı mikropu taşırsınız.

Kondilomlu İnsanlarla Aynı Alanı Kullanmayın
En önemli nedeni elbette ters ilişki olup, bunun dışında aynı şekilde kondilom mikropu taşıyan insanların kullandığı eşyaları kullanmak, onların kullandığı klozeti kullanmak size bulaşma nedeni olabilmektedir.

Makat Siğili Nasıl Anlaşılır?
Gizli bir hastalık olmayıp, aksine insanı bezdiren bir çok belirtisi bulunmaktadır. Bunların en başında ise makat iç ve dış kısmında boyutları 1-2mm ile 1-2cm arasında değişen çıkıntılar oluşur. Bunlar bildiğimiz siğiller olup, bunun dışında o bölgede özellikle ciddi bir makat kaşıntısı ortaya çıkacaktır. Kaşıntıya bağlı tahriş ve kanamalar görülmesi muhtemel sonuçlar arasında yer almaktadır.

Makat Siğili Nasıl Geçer?
Kabaca şunu net bir şekilde bilmelisiniz ki siğil olan cilt tabası temiz olan cilt yüzeyine kadar yol edilmesi gerekir. Yani mikroplu bölge imha edilmesi gerekir. Bunu yapmak için ilaçla, yakarak ve dondurarak tedavi yöntemleri uygulanır. Dilerseniz bu yöntemlere kısa ve özel şekilde bakalım.

İlaçla Makat Siğili Tedavisi Asidik bir ilaçla kondilom’un yakılması amaçlanır. Fakat bu cilt yüzeyinde etkili olurken aynı zamanda temiz bölgeninde yanmasına neden olmaktadır. Yine aynı şekilde makat iç kısmında yer alan kondilomlar ve genital siğillerde işe yaramaz.

-60 Derecede Dondurma Yöntemi Bir diğer tedavi şekli se kondilomların -60 dereceye kadar dondurulmasıdır. Çok pratik bir yöntem olmasına karşın yine genital siğil ve makat iç kısmında yer alan kondilomlarda uygulanamaz bu nedenle yeterli değildir.

Koterle Yakma Tekniği Sanırım en başarılı yöntem yakma tekniği olacaktır. Sadece kondilomları kontrollü bir şekilde elektro koter ile yakarak anında sonuca ulaşılır. Burda dikkat edilmesi gereken gözle görülen tüm vakaların mutlaka yakılması gerekir. Aksi halde yeniden ilerleyecek ve çoğalacaktır.

Kondilom Hastası Kontrol Altında Tutulmalıdır
Yukarda yer alan gözle görülen tüm siğillerin yakılması gerektiğinden bahsettik çünkü bir tane bile kalması yeniden çoğalmasına neden olabilir. Bu nedenle tedavisi yapılan hasta maksimum ayda bir kontrole gelerek durumu incelenmelidir. Yeni oluşum varsa yeniden yakılmalı ve 1 ay sonra yeniden kontrole çağrılmalıdır. 1 Ay içinde kontrole geldiğinde herhangi bir sorun yoksa bu sefer 2 ayda bir kontrole çağrılmalıdır.

Kondilom

6 Ay Sonunda Sorundan Kurtulursunuz
Makat siğili tedavisi olan biri 6 ay boyunca aynı sorunu yaşamadıysa kondilom sorunundan kurtulmuş demektir. Kendisine geçmiş olsun diyoruz. Böyle bir sıkıntıya bir daha düşmemesi için gerekli önlemi almalıdır.

9 Yorum

  1. selamlar hocam ben iki yildir kolonoskobi yaptiriyorum bu yilda yaptirmayi dusunuyorum cok sukur kolonda bisey cikmiyor temiz sadece ic basurum varmis her yil kolonoskobi yapmaktirmak zararlimi yoksa kontrol icin iyimi yasim 44 tesekkurler

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      Ailede kolon kanseri yoksa, önceki kolonoskopilerde polip ya da takip gerektiren bir durum yoksa kolonoskopiyi her yıl yaptırmanıza gerek yok. İç basurun kontrolü için muayene yaparken anoskop muayenesi yeterli. Kolonoskopi sizin yaşınızda makattan kanama olması durumunda makatta muayenede bir hastalık bulunamazsa yapılır. Her işlemin bir komplikasyonu(yan etkisi) olacağından gereksiz müdahaleleri yaptırmak doğru değildir.

  2. merhaba hocam ben sibel 45yasinday hocamim makat rahatsizlizlim var hocam diskilama hissi gelirken rektumdan makata dogru yanma acima sizlama basliyor diski gecerkenh makatin agzina dogru sanki yara tahris vargibi her gun boyle doltora gittim kolonoskobi yapildi iknci derece ic hemoroid varmis hemoroidden olurmu

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      Hemoroidde genellikle ağrı yoktur. Hemoroidin içinde pıhtılaşma ve boğulma olduğunda ağrı oluşur,bu durumda ağrı devamlıdır.Dışkılarken sızlama varsa fissürden olabilir. Fissür tanısı için kolonoskopiye gerek yoktur. Kolonoskopide daha çok barsaklara dikkat edildiğinden makattaki fissür gözden kaçabilmektedir. Fissür teşhisi için ayrıntılı makat muayenesi ve anoskop yeterlidir. Yaşınız nedeniyle kolonoskopi yapılması da yerinde olmuş.Kabız olmayın,sert dışkılamayın. Bunun için beslenme düzeninizi değiştirmeli ve hareketinizi artırmalısınız. Ağrı olduğunda sıcak suya oturabilirsiniz.

  3. Yardımcı olursanız çok sevinirim. Ben daha geçenlerde peniste sivilleri koterle yaptırdım şuan lık o bölgede sıkıntı yok ama makatta kasıntı bazen de kanama oluyor baktığımda tahriş benzeri gözüküyor ama siğil olma olasıgı varmıdır ne yapmam lazım.

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      Bazen genital bölgeye dokunduktan sonra makata dokunulduğunda temas yoluyla makata da bulaşabilir. Bu nedenle anüsteki kaşıntının sebebi siğil olabilir. Muayene olmanız gerekir.Muayenede anüsün içinin de kontrol edilmesi,anoskopla bakılması gerekir.

  4. Acil lütfen!!

    Merhaba hocam, acil cevaplarsanız çok mutlu olurum. 29 yaşında yeni evli bir erkeğim. Yaklaşık 7-8 ay önce makatın içinde küçük bir kitle farkettim ve önemsemedim. Şimdi ise büyüdü ve yanında başka bir kitle oluştu. Okuduğum bilgilere göre makat siğili olduğunu düşünüyorum. Kansere dönüşmüş olmasından çok korkuyorum. Şu an yurtdışında olduğum için doktora gidemiyorum. 20 gün sonra Türkiye’ye dönüyorum. Sormak istediğim 20 günün çok önemi var mı yoksa hemen dönüp muayene olayım mı ? Bir de kansere dönüşmüş müdür? Ne kadar sürede kansere dönüşür ?
    Cevabınız için şimdiden çok teşekkür ederim

  1. Pingback: Makatta Siğil Nasıl Geçer?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir