Makat Hastalıkları İçin Hangi Doktora Gidilir?

Makat hastalıkları (anüs bölgesinde ya da anüs iç kısmında) ortaya çıkan hastalıklar hemen hemen tüm insanları yakından ilgilendirmektedir. Tedavide gecikme daha kötü sonuçlara yol açmaktadır. O nedenle hastalara geç kalmadan muayene ve tedavi olmalarını öneriyoruz. Peki, hastalar hangi bölüme ya da uzmanlık alanına randevu almaları gerekir? Sorunun cevabı yazımızda geniş kapsamlı bir şekilde yer almaktadır.

Makat hastalıkları için hangi doktora gidilir
Sizce hangi bölüme gidilmesi gerekir?

Genel Cerrahi Bölümü Bakar

Makat bölgesinde görülen hastalıklar ya da şikayetler (ağrı, akıntı, kanama, şişlik, apse vb) tüm sorunlar için ilk müracaat edeceğiniz bölüm genel cerrahi olmalıdır. İnsanlar genelde iç hastalıkları (Dahiliye) bölümüne müracaat etmektedir. Teşhis konusunda kısmen yeterli olsa bile tedavide maalesef dahiliye uzmanları sizin beklentinizi karşılayamaz. Yazının giriş kısmında da belirttiğimiz gibi genel cerrahi uzmanı seçeceğiz. Fakat dikkat etmeniz gereken önemli bir husus daha bulunuyor. Peki, tercih edeceğiniz doktor makat hastalıkları (proktoloji) konusunda yeteri kadar deneyimli mi? Buna bakmalıyız.

Proktoloji Uzmanı Olması Daha İyi Olur

Genel cerrahi çok geniş kapsamlı bir bölümdür. Onlarca hastalığın teşhis, tedavi ve hatta ameliyatını gerçekleştirmektedir. Bu nedenle bölüm içerisinde alt bölümler oluşturulmuştur. Bunlar Endokrin, Gastroenteroloji, Hepatopankreatobilier yanı sıra meme ve obezite cerrahisi gibi alt dalları bulunmaktadır. Bunlara ek olarak ise Proktoloji bulunmaktadır.

Proktoloji Uzmanı Nedir, Hangi Hastalıklara Bakar?

Anorekral hastalıkların (kalın bağırsak, rektum ve anal bölgede görülen) hastalıkların teşhis ve tedavisinde daha ehil kişilerdir. Tabii ki genel cerrahi alanının hastalıklarını da tedavi etmelerine karşın Proktoloji alanında ek uzmanlık eğitimi alarak kendilerini bu alanda daha da geliştirdikleri söylenebilir.

Proktoloji Uzmanı Olan Hastane, Klinik ve Muayenehaneler

İstanbul’da hemen hemen tüm hastanelerde genel cerrahi uzmanı bulunur. Bu doktorların proktoloji alanında yetkin olup, olmadığını hastane yönetimine ya da doktorun kendisine sorarak öğrenebilirsiniz. Ben size bu alanda uzman bazı doktor isimleri önereceÄŸim.

Op. Dr. Atilla Kaya

İlk tanıyacağımız hekim Atilla KAYA olup, genel cerrahi alanı yanı sıra saç, sakal ve kaş ekimi gibi medikal estetik uygulamalarda da yakından tanınan isimlerden biridir.

1961 Malatya doÄŸumlu olan uzmanımız 1986 yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesinden mezun olmuÅŸtur. Uzmanlık eÄŸitimini de aynı üniversitede gerçekleÅŸtirmiÅŸtir. 2006 yılına kadar Osmaniye’de sağık hizmeti vermiÅŸtir. 2006 Sonrası ise İstanbul’a gelerek hizmetine burada devam etmektedir.

Geçtiğimiz yıllarda kıl dönmesi tedavisinde adeta devrim niteliğinde bir uygulama olan Mikro Sinüsektomi yöntemini geliştirmiş olup, kıl dönmesi hastalarının yaşadığı sıkıntıyı %90 oranında azaltmıştır. Ameliyat olan hasta aynı gün işine, okuluna dönebilme imkanı sağlamaktadır. Diğer yöntemlerde ise hasta 2-6 hafta arası evde istirahat etmesi gerekir.

Op. Dr. Seher Åžirin

Kadın genel cerrahi uzmanı denince en çok tercih edilen isimlerden biri Doktor Seher Åžirin Bakırköy’de hasta kabulüne devam etmektedir.

1961 Yılında Karaman’da hayata merhaba diyen Seher Hanım 1985 yılında İstanbul Üniversitesi CerrahpaÅŸa Tıp Fakültesinden mezun olmuÅŸtur. 1994 Yılına gelindiÄŸinde ise SSK İstanbul EÄŸitim ve AraÅŸtırma Hastanesi (Samatya Hastanesinde) genel cerrahi uzmanlığını tamamlamıştır.

Zorunlu görev sonrası uzmanlık eğitimini tamamladığı SSK İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesine dönerek 17 yıl boyunca burada genel cerrahi uzmanı olarak hizmet vermiş ve emekli olmuştur. Proktoloji alanı yanı sıra özellikle her 8 kadından birinde görülen meme kanseri ve diğer meme hastalıkları teşhis ve tedavisini de yapmaktadır.

Op. Dr. Adil Altınsoy ANKARA

Åžimdi’de Ankara’dan önemli bir isimle devam edelim. Doktor Adil Altınsoy baÅŸkentin ünlü proktoloji uzmanlarından biridir. 2014 Yılına kadar Sincan Devlet Hastanesinde görev yapmış olup, ÅŸimdi kendi yerinde hasta kabulüne devam etmektedir.

Kendisi de Ankaralı olan uzmanımız 1962 yılında hayata merhaba demiştir. 1987 Yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesinden mezun olup, 1993 yılında ise genel cerrahi uzmanı olmuştur. Uzmanlık tezini makat hastalıklarına ameliyatsız çözümler ile almıştır. Yani 30 yıl öncesi bugünlerin alt yapısını hazırlamıştır. Şuan bir çok anal bölge hastalığını ameliyatsız yöntemlerle tedavi etmektedir.

Op. Dr. Ergun Aygören BURSA

Türkiye’nin en büyük 4. kenti Bursa’ya uzanıyoruz. Burada karşımıza asker kökenli bir doktor olan Ergun Aygören çıkıyor. Doktorluk hayatı hep askeri hastanelerde geçmiÅŸ olup, güler yüzlü ve enerjik yapısı ile binlerce insana saÄŸlık hizmeti vermiÅŸtir.

1958 Yılında Balıkesir’de hayata merhaba demiÅŸ olup, 1976 yılında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesinde eÄŸitim aldıktan sonra Gülhane Askeri Tıp Fakültesinde uzmanlık eÄŸitimi almıştır. 2002 Yılında Tabip Albay olarak emekli olmuÅŸtur. Åžuan Bursa’nın Nilüfer ilçesinde hasta kabulüne devam etmektedir.

Makat Hastalıklarında Muayene Nasıl Yapılıyor?

Hastaların tercih edilmesi gereken bölüm ve doktor bilgisini aktardıktan sonra şimdide doktora gittiğinizde muayenenin nasıl yapıldığına bakalım. Muayene işlemi yaşadığınız soruna göre farklılık gösterebilir. Çünkü makat hastalıkları denince anüs iç kısmı, çevresi ya da kuyruk sokumu dediğimiz daha üst kısımları kapsamaktadır. O nedenle yaşadığınız soruna göre muayene tipi farklılık gösterebilir.

İsterseniz hemoroid muayenesi ile sürece göz atalım. Hastaların büyük bir bölümü dışkılama esnası ve sonrasında kanama ya da meme şikayeti ile doktora müracaat etmektedir. Burada yapılması gereken ilk işlem hastanın secde vaziyetinde sedye üzerine oturmasıdır. Bu noktadan sonra göz muayene, parmakla kontrol (rektal tuşe) ve anoskopi muayenesi yapılabilir.

Kıl dönmesi muayenesi ise oldukça farklıdır. Sorun kuyruk sokumu bölgesinde olduğu için anüs çevresi ve iç kısmı ile ilgili işlem gerekmez. Doktorun yapacağı işlem kuyruk sokumu bölgesine göz atmak olacaktır. Çünkü gözle muayene esnasında kıl dönmesi giriş ve çıkış delikleri fark edilebilir. Böylece kıl dönmesi problemi kolaylıkla teşhis edilir. Makat hastalıkları muayenesi ile ilgili daha fazla bilgiye ilgili menüden ulaşabilirsiniz.

1.318 Yorum

  1. Merhaba hocam.Daha önce genitsl siğil sorunu yaşadım şu an görünürde bir şey yok ama makat içine ilerlemiş olmasından korkuyorum.Tedavisi yapıldı ama uzun zamandır kontrole gitmiyorum.Şimdi de dışkılarken cam batığı gibi bir his var ve çok zorlanıyorum elime meme tarzı bir şey geliyor.Çatlaktan kaynaklı bir şey midir yoksa siğillerle bi bağlantısı var mıdır ?

    • Op. Dr. Seher Åžirin

      Çatlaktan kaynaklı olabilir tabii ama meme dediğiniz şey tekrarlamış siğil de olabilir. Muayene etmeden hatta içerisi görülmeden tekrarlaması hakkında bir şey söylenemez. Makat siğilleri diğer bölgelere göre daha sık tekrarlar.

  2. ÖZLEM YILDIZ

    Merhabalar Hocam benim gece uykularımdan uyandıran makat kısmında zonklamalarım oluyor bir kaç ayda bir yaşıyorum bunu bir süre sonra kendiliğinden geçiyor sebebi nedir acaba ?

    • Op. Dr. Seher Åžirin

      Çok kısa sürüp kıramp şeklinde geliyorsa anal kasların spazmı olabilir. Muayene etmeden bir şey söylemek size zarar verebilir. İlk fırsatta muayene olmalısınız. Muayene olurken makatın içine de bakılmasında fayda var.

  3. Merhabalar hocan benim makat bölgemde ağrı acı ve şişlik var afedersiniz oturamıyorum ve 3 gündür şişlik ağrı içindeyim oturmaya korkuyorum neden olur acaba

    • Op. Dr. Seher Åžirin

      Makat apsesi, anal fissür, akut tromboze hemoroid gibi hastalıklar ağrı yapar. Bu hastalıklardan apse acil müdahale edilmesi gereken hastalıklardandır. Acil müdahale gerektiren apse gibi durumlarda dışarıdan öneri vermek hastaya zarar verebilir. Kesin teşhis ve tedavi önerisi için zaman kaybetmeden muayene olmalısınız.

  4. İyi günler hocam benim 2 aydır süren makat ve vajina kasintim var . Bir türlü geçmiyor çok rahatsız oluyorum .. ne yapmaliyim

    • Op. Dr. Seher Åžirin

      Vajina kaşıntısı da olduÄŸundan öncelikle mantar ya da baÅŸka vajina enfeksiyonu akla gelir. Öncelikle kadın hastalıkları uzmanına muayene ve tedavi olun. Makat kaşıntısı makat siÄŸili, anal fistül, dış hemoroid, fissür, anal dermatit gibi bazı makat hastalıklarından dolayı olabilir. Bu hastalıkların olup olmadığını öğrenmek ve tedavisini olmak için genel cerrahi uzmanına muayene olmalısınız. Bu hastalıklar tedavi edilmeden kaşıntı geçmez. Bu hastalıklar yoksa makatı az ya da gereÄŸinden fazla yıkamak, dar ve sentetik çamaşır giymek, çamaşırları iyi durulamamak, makatı ıslak ve nemli bırakmak, kalitesiz tuvalet kağıdı kullanmak ve tuvalet kağıddı kullanırken tahriÅŸ etmek, acılı, baharatlı, kafeinli ve gazlı yiyecek – içecek tüketmek, bağırsak parazitleri kaşıntı yapabilir.

  5. Doğumdan sonra ilk 10 gün tuvaletimi yapamıyor dum simidi ise yaparken zorlanıyorum sonrasında makkat bölgemde yanma ve bıçak saplantısı gibi ağrı oluyor sizce gecermi yoksa doktora mi danışayım

    • Op. Dr. Seher Åžirin

      10 gün dışkılayamadım derken hiç dışkı yapamadınız mı yoksa dışkılarken zorlandınız mı onu belirtmemişsiniz. 10 gün dışkı yapamadıysanız bu ciddi bir durum. Gebelikten ve doğumdan sonra bu tip ağrılar makat çatlağı ya da tromboze hemoroid kaynaklı olabilir. Bunun da en önemli sebebi dışkılama değişikliği, kabızlık olmasıdır. Kabızlığı gidermek için bol su için sebzeye dayalı gıda tüketin, süt kalitesi açısından protein almayı da ihmal etmeyin, karbonhidrattan uzak durun. Mümkünse yürüyüş yapın, herhangi bir sebeple dışkılamayı ertelemeyin. Bir kaç gün içinde geçmezse ve kesin tanı tedavi için cerrahi uzmanının muayenesi gerekir

  6. benim makatın hemen girişteki duvarda ufak ve sert bir şişlik var nohut büyüklüğünde nedir acaba doktor bey

  7. Merhabalar hocam. Dışkılamaya çalışırken kaslar istemsiz kasılıyor ve dışkı geri kaçıyor. Bundan dolayı kaç gündür tuvaletimi yapamıyorum ancak çok sıkışırsam yada çok ıkınırsam yapabiliyorum. Kendiliğinden geçer mi yoksa doktora mı başvurmam gerekir ?

    • Op. Dr. Seher Åžirin

      Makatınızda ağrı, şişlik ya da herhangi bir kanama varsa istemsiz kasılmalar olabilir. Ya da bilinçaltından siz böyle düşünüyorsanız kasılma olabilir. Fakat durumunuzun ya da dışkılamayı engelleyen durumun kasılma mı yoksa başka bir hastalık mı olduğunu belirlemek için muayene etmek gerekir. Ayrıca kabızlığı engellemek ve dışkılamayı kolaylaştırmak için bol sebze tüketin, su için, günlük hareketlerinizi arttırın, mutlaka bir saat yürüyüş yapın, tuvalette klozete oturuyorsanız ayağınızın altına bir basamak koyun, dizinizi biraz yükseltin. Dışkılama öncesinde 2 dakika sıcak su tutabilirsiniz. Birkaç gün içinde bu önlemlerle geçmezse muayene olmalısınız

  8. İyi günler hocam bir haftadır sabahtan öğlene makat bölgemde 2 3 dakika ara ile şiddetli ağrı ve bazen yanma oluyor sonra hafifliyor sonra tekrar yükseliyor ağrı doktora gitmeye de utanıyorum ve korkuyorum ne olabilir rahatsizligim lütfen bana yardımcı olursanız çok sevinirim şimdiden teşekkür ederim lütfen

    • Op. Dr. Seher Åžirin

      Sabah ağrısı dışkılama sonrasında başlıyorsa makat çatlağı olabilir. Aniden gelen kısa süreli ağrı, makat kaslarında spazm yani anismus gibi nedenlerden dolayı olabilir. Maalesef ki makat hastalıklarında muayene etmeden teşhis asla ve asla konamaz bu nedenle teşhis ve tedavi önerisi için Genel Cerrahi Uzmanı muayene olmalısınız

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.