Makat Hastalıklarına Hangi Bölüm Bakar?

Makat hastalıkları (anüs bölgesinde ya da anüs iç kısmında) ortaya çıkan hastalıklar hemen hemen tüm insanları yakından ilgilendirmektedir. Tedavide gecikme daha kötü sonuçlara yol açmaktadır. O nedenle hastalara geç kalmadan muayene ve tedavi olmalarını öneriyoruz. Peki, hastalar hangi bölüme ya da uzmanlık alanına randevu almaları gerekir? Sorunun cevabı yazımızda geniş kapsamlı bir şekilde yer almaktadır.

Makat hastalıkları için hangi doktora gidilir

Genel Cerrahi Bölümü Bakar

Makat bölgesinde görülen hastalıklar ya da şikayetler (ağrı, akıntı, kanama, şişlik, apse vb) tüm sorunlar için ilk müracaat edeceğiniz bölüm genel cerrahi olmalıdır. İnsanlar genelde iç hastalıkları (Dahiliye) bölümüne müracaat etmektedir. Teşhis konusunda kısmen yeterli olsa bile tedavide maalesef dahiliye uzmanları sizin beklentinizi karşılayamaz. Yazının giriş kısmında da belirttiğimiz gibi genel cerrahi uzmanı seçeceğiz. Fakat dikkat etmeniz gereken önemli bir husus daha bulunuyor. Peki, tercih edeceğiniz doktor makat hastalıkları (proktoloji) konusunda yeteri kadar deneyimli mi? Buna bakmalıyız.

Proktoloji Uzmanı Olması Daha İyi Olur

Genel cerrahi çok geniş kapsamlı bir bölümdür. Onlarca hastalığın teşhis, tedavi ve hatta ameliyatını gerçekleştirmektedir. Bu nedenle bölüm içerisinde alt bölümler oluşturulmuştur. Bunlar Endokrin, Gastroenteroloji, Hepatopankreatobilier yanı sıra meme ve obezite cerrahisi gibi alt dalları bulunmaktadır. Bunlara ek olarak ise Proktoloji bulunmaktadır.

Proktoloji Uzmanı Nedir, Hangi Hastalıklara Bakar?

Anorekral hastalıkların (kalın bağırsak, rektum ve anal bölgede görülen) hastalıkların teşhis ve tedavisinde daha ehil kişilerdir. Tabii ki genel cerrahi alanının hastalıklarını da tedavi etmelerine karşın Proktoloji alanında ek uzmanlık eğitimi alarak kendilerini bu alanda daha da geliştirdikleri söylenebilir.

Proktoloji Uzmanı Olan Hastaneler Hangileri?

İstanbul’da hemen hemen tüm hastanelerde genel cerrahi uzmanı bulunur. Bu doktorların proktoloji alanında yetkin olup, olmadığını hastane yönetimine ya da doktorun kendisine sorarak öğrenebilirsiniz. Ben size bu alanda uzman bazı doktor isimleri önereceğim.

Op. Dr. Atilla Kaya

İlk tanıyacağımız hekim Atilla KAYA olup, genel cerrahi alanı yanı sıra saç, sakal ve kaş ekimi gibi medikal estetik uygulamalarda da yakından tanınan isimlerden biridir.

1961 Malatya doğumlu olan uzmanımız 1986 yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesinden mezun olmuştur. Uzmanlık eğitimini de aynı üniversitede gerçekleştirmiştir. 2006 yılına kadar Osmaniye’de sağık hizmeti vermiştir. 2006 Sonrası ise İstanbul’a gelerek hizmetine burada devam etmektedir.

Geçtiğimiz yıllarda kıl dönmesi tedavisinde adeta devrim niteliğinde bir uygulama olan Mikro Sinüsektomi yöntemini geliştirmiş olup, kıl dönmesi hastalarının yaşadığı sıkıntıyı %90 oranında azaltmıştır. Ameliyat olan hasta aynı gün işine, okuluna dönebilme imkanı sağlamaktadır. Diğer yöntemlerde ise hasta 2-6 hafta arası evde istirahat etmesi gerekir.

Op. Dr. Seher Şirin

Kadın genel cerrahi uzmanı denince en çok tercih edilen isimlerden biri Doktor Seher Şirin Antalya’da hasta kabulüne devam etmektedir.

1961 Yılında Karaman’da hayata merhaba diyen Seher Hanım 1985 yılında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesinden mezun olmuştur. 1994 Yılına gelindiğinde ise SSK İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi (Samatya Hastanesinde) genel cerrahi uzmanlığını tamamlamıştır.

Zorunlu görev sonrası uzmanlık eğitimini tamamladığı SSK İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesine dönerek 17 yıl boyunca burada genel cerrahi uzmanı olarak hizmet vermiş ve emekli olmuştur. Proktoloji alanı yanı sıra özellikle her 8 kadından birinde görülen meme kanseri ve diğer meme hastalıkları teşhis ve tedavisini de yapmaktadır.

Op. Dr. Adil Altınsoy ANKARA

Şimdi’de Ankara’dan önemli bir isimle devam edelim. Doktor Adil Altınsoy başkentin ünlü proktoloji uzmanlarından biridir. 2014 Yılına kadar Sincan Devlet Hastanesinde görev yapmış olup, şimdi kendi yerinde hasta kabulüne devam etmektedir.

Kendisi de Ankaralı olan uzmanımız 1962 yılında hayata merhaba demiştir. 1987 Yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesinden mezun olup, 1993 yılında ise genel cerrahi uzmanı olmuştur. Uzmanlık tezini makat hastalıklarına ameliyatsız çözümler ile almıştır. Yani 30 yıl öncesi bugünlerin alt yapısını hazırlamıştır. Şuan bir çok anal bölge hastalığını ameliyatsız yöntemlerle tedavi etmektedir.

Op. Dr. Ergun Aygören BURSA

Türkiye’nin en büyük 4. kenti Bursa’ya uzanıyoruz. Burada karşımıza asker kökenli bir doktor olan Ergun Aygören çıkıyor. Doktorluk hayatı hep askeri hastanelerde geçmiş olup, güler yüzlü ve enerjik yapısı ile binlerce insana sağlık hizmeti vermiştir.

1958 Yılında Balıkesir’de hayata merhaba demiş olup, 1976 yılında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesinde eğitim aldıktan sonra Gülhane Askeri Tıp Fakültesinde uzmanlık eğitimi almıştır. 2002 Yılında Tabip Albay olarak emekli olmuştur. Şuan Bursa’nın Nilüfer ilçesinde hasta kabulüne devam etmektedir.

Makat Hastalıklarında Muayene Nasıl Yapılıyor?

Hastaların tercih edilmesi gereken bölüm ve doktor bilgisini aktardıktan sonra şimdide doktora gittiğinizde muayenenin nasıl yapıldığına bakalım. Muayene işlemi yaşadığınız soruna göre farklılık gösterebilir. Çünkü makat hastalıkları denince anüs iç kısmı, çevresi ya da kuyruk sokumu dediğimiz daha üst kısımları kapsamaktadır. O nedenle yaşadığınız soruna göre muayene tipi farklılık gösterebilir.

İsterseniz hemoroid muayenesi ile sürece göz atalım. Hastaların büyük bir bölümü dışkılama esnası ve sonrasında kanama ya da meme şikayeti ile doktora müracaat etmektedir. Burada yapılması gereken ilk işlem hastanın secde vaziyetinde sedye üzerine oturmasıdır. Bu noktadan sonra göz muayene, parmakla kontrol (rektal tuşe) ve anoskopi muayenesi yapılabilir.

Kıl dönmesi muayenesi ise oldukça farklıdır. Sorun kuyruk sokumu bölgesinde olduğu için anüs çevresi ve iç kısmı ile ilgili işlem gerekmez. Doktorun yapacağı işlem kuyruk sokumu bölgesine göz atmak olacaktır. Çünkü gözle muayene esnasında kıl dönmesi giriş ve çıkış delikleri fark edilebilir. Böylece kıl dönmesi problemi kolaylıkla teşhis edilir. Makat hastalıkları muayenesi ile ilgili daha fazla bilgiye ilgili menüden ulaşabilirsiniz.

1.322 Yorum

  1. Makatta yanma kabızlık kanama hiç bişey yok sadece et gibi bişey cıkmış makattın az bişey üstünden makata kadar ve bunun zararı varmıdır doktor bey.

    • Op. Dr. Seher Şirin (İdeaklinik Bakırköy Genel Cerrahi Uzmanı)

      Makatta bu tip et çıkıntıları diye tabir edilen lezyonlar siğil olabilir. Genellikle herhangi bir şikayete sebep olamaz.Çoğalırsa kaşıntı yapabilir. Anüsün iç kısmında da olabilir.Tek tek yakarak tedavi gerektirir. Çoğalınca tedavisi zorlaşabilir. Tabii kesin tedavi önerebilmek için muayeneyle kesin teşhisin belirlenmesi gerekir.

  2. 5 YIL ÖNCE ANAL FİSTÜL DENİLDİ AMALİYAT OLDUM 8 AY SONRA ŞİŞLİK OLDU DR GİTTİM APSE OLUŞTUĞUNU SÖYLEDİ HEMEN BOŞALTMAM GEREK DEDİ VE BOŞALTI VE ORDAN 2 AYDAN FAZLA AKINTI GELDİ TEKRAR GİTTİĞİMDE FİSTÜL OLDUĞUNU SÖYLEDİ AMALİYAT DEDİ BEN DE 2 SENE YE YAKLAŞIYOR OLMADIM BİTKİ İLAÇLARI KULLANDIM HALA AKINTI BAZEN ÇOK GELİYOR BAZEN AZ GELİYOR BAZEN İKİ ÜÇ GÜN GELMİYOR BİRAZ ŞİŞLİK OLUYOR O ZAMAN BİRAZ HALSİZLEŞİYORUM DAHA SONRA KENDİ PATLIYOR O ZAMAN RAHATLAMA OLUYOR AMALİYAT DA KESİN ÇÖZÜM DEĞİL DİYOR BAZEN DE OLMADIM NE YAPMAM LAZIM ARZ EDERİM TEŞEKKÜR EDERİM VERECEĞİNİZ BİLGİLERE

    • Op. Dr. Seher Şirin (İdeaklinik Bakırköy Genel Cerrahi Uzmanı)

      Makat fistülü ameliyat yapılması gereken bir hastalıktır. Ameliyatsız geçmez. Olmazsanız bu şekilde sık sık apse yapar ve her apse biraz daha hastalığı ilerletir. İlerlemiş fistüller de daha zor tedavi edilir. Tekrarlama ihtimali var tabii ama ameliyatsız iyileşme ihtimali hiç yok.

  3. Mrb hocam uzun süredir makatta kaşınma vardı. Uyurkende ağzımdan yastığa salya akmakta ben ilk olarak bağarsaklarımda parazitler olabileceğini düşündüm ama bugün makatta lavabo çıktığım esnadan sonra acı ve yanma oluştu. Tabi hemen netten araştırmk istedim bu sayfayı okuduktan snra size danışmak istedim …..

    • Op. Dr. Seher Şirin (İdeaklinik Bakırköy Genel Cerrahi Uzmanı)

      Makatta kaşınma fissür,fistül,hemoroid,siğil gibi hastalıklardan,barsak parazitlerinden,allerjik durumlardan olabilir. Öncelikle makatınızda böyle bir hastalık varlığı açısından genel cerrahi uzmanına muayene olmalısınız. Sizde ağrı yanma olduğundan fissür olabilir. kabız kalmayın,sert dışkılamayın. Bunun için bol sebze salata,lifli gıdalar ve bol su tüketin.Parazit açısından dışkı tahlili yaptırmalısınız. Kaşıntıyı azaltmak için bazı hijyen kurallarıönemli. Dışkılama sonrası makatınızı yeteri kadar (fazla ya da az değil) yıkayın,sabun,solüsyon,ıslak mendil kullanmayın,mutlaka kurulayın,dar ve sentetik çamaşır kullanmayın,çamaşırınızı iyi durulayın.Acılı,baharatlı yemeyin.

  4. Merhaba hocam ben bursada oturuyorum..7 8 ay öncesinde makat bölgesinde kanana olduğunu gördüm yanlız ihtiyacımı görürken zorladım biraz.. birisine sordum zorladığın için zar dan kan gelmiştir dedi bende önemsemedim.. şuanda 1hafta içinde 2 kez bugünde olmak üzere yine kanama gördüm.. ve yine zorladım acabaa zorladığım için zar patlamasından dolayımı geliyor bu kan yardımcı olabilir misiniz hocam..bende sağlık personeliyim

    • Op. Dr. Seher Şirin (İdeaklinik Bakırköy Genel Cerrahi Uzmanı)

      Makat kanamasında zorlanmaya bağlı olarak hemoroid,fissür gibi sebepler düşünülür. Ama bu durumun muayeneyle kesinleştirilmesi gerekir. Barsak iltihapları,barsak tümörleri gibi sebeplerden de kanama görülebilir. Bulunduğunuz hastanede genel cerrahi uzmanına muayene olabilirsiniz. Kabız kalmamak için bol sebze,salata,lifli meyveler,kepekli ürünler ve bol su tüketin. Hareketinizi artırın. Dışkınız gelince bekletmeyin.

  5. Merhaba hocam uzun zamandır makatta genital bölge arasındaki bolgede sertlik ve şişlik durumu var elimle baskiladigimda çok sert ve daha büyük olduğunu hissediyorum ağrım yok ama 2 yıl önce kabızlık durumunda çok fazla zorladim ve yırtılma olmuştu kanamadan dolayi dahiliye uzmanına muayene oldum kolonoskopi olmak istemediğimden erteledim. Şişlik durumu neyden kaynaklı olabilir tesekkurler

    • Op. Dr. Seher Şirin (İdeaklinik Bakırköy Genel Cerrahi Uzmanı)

      Elinize gelen sertlik fistül yolu,anal hematom ya da apsenin iyileşmiş yeri olabilir. Kesin bir şey demek için muayene olmalısınız.Makat kanamaları ve sert kitle durumlarında genel cerrahiye muayene olmalısınız. Yaşınız gençse,ailede kolon kanseri yoksa, anüs muayenesinde ve anoskop muayenesinde kanamayı izah edecek bir hastalık tespit edildiyse kolonoskopi gerekmez.Bunun dışındaki durumlarda kolonoskopi yaptırmalısınız.

  6. Mrb hocam. 2 yıldır perianal fistül teşhisi konuldu. Ameliyat denildi ama ben emziriyorum. Ağrım var başka çözümü var mı acaba

    • Op. Dr. Seher Şirin (İdeaklinik Bakırköy Genel Cerrahi Uzmanı)

      Fistülün ameliyat dışında çözümü yok. Ameliyat seçenekleri,tipleri var. Ağrınız varsa enfeksiyon,apse olup olmadığını kontrol ettirmelisiniz. Apse varsa acil boşaltılmalı. Fistül ameliyatını sütü kestikten sonra olabilirsiniz.

  7. Hocam merhaba yaklaşık 1 haftadır kuyruk sokumunun bitiminde ki kemikte ciddi bir ağrı var. Uzun süre oturup yatamıyorum. Yürüsemde yatsamda geçmiyor. Özellikle popomu sıktığımda ağrı artıyor. Nasıl bir yol izlemeliyim. Teşekkürler

    • Op. Dr. Seher Şirin (İdeaklinik Bakırköy Genel Cerrahi Uzmanı)

      Kuyruk sokumundaki ağrılar kıl dönmesi ya da kuyruk sokumu kemiği kaynaklı olabilir. Kıl dönmesi varsa ameliyat olmanız gerekir. Süre geciktirilirse kıl dönmesi hastalığı büyür,olacağınız ameliyatın boyutu büyür.Kesin teşhis muayene ile konur. ilk fırsatta genel cerrahi Uzmanına muayene olmalısınız.

  8. 3 gün önce dışkılama sonrası peçete ile makatı silerken kan geldiğini gördüm, 2 gündür kan gelmiyor mide ve makatta yanma hissediyorum ve dışkımın rengi siyah ve katran rengi gibi ne yapmam gerekir

    • Op. Dr. Seher Şirin (İdeaklinik Bakırköy Genel Cerrahi Uzmanı)

      Siyah,katran renginde dışkılama sindirim sisteminin üst kısmından yani yemek borusu,mide,oniki parmak bağırsağından gelen kanama olduğunu gösterir. Ani artış yapıp hayati tehlike gösterebilir. Ya da kanayan ülser ya da tümör gibi önemli hastalıklar olabilir. Bu nedenle acilen bir hastanın acil ünitesine başvurmalısınız.

      • Kendiliğinden düzeldi ve şuan bir problemim yok eğer ileride tekrar ederse doktora başvurmayı ihmal etmeyeceğim teşekkürler

  9. Merhaba hocam benim Makatta şişiklik var ve kanama oluyor açık renk 2 günde bir lavoboya çıkıyorum ve kabızlık isal yok hocam

    • Op. Dr. Seher Şirin (İdeaklinik Bakırköy Genel Cerrahi Uzmanı)

      2 günde bir dışkıladığınızda dışkı sert olacaktır. Sert dışkı muhtemelen fissür oluşturur ve açık renk kanama yapabilir.Bol sebze,salata,lifli gıdalar ve bol su tüketin.Dışkınız gelince bekletmeyin. Dışkılamadan önce ve sonra 5 dakika sıcak suya oturabilirsiniz.Geçmezse kesin teşhis için muayene olmalısınız.

  10. merhabalar son 1 yildır makatta tuvalet esnasinda peceteye bulasma seklinde pembemsi az miktarda kanama oluyordu son 5-6 ay içinde de 3-4 kez kırmizi renkte kanama ve kanamayla birlikte az miktarda pıhtı gibi parçacıklar geliyor dışkilama esnasinda ilk anda makatta acı hissediyorum kanama sadece acı hissettigim zaman oluyor doktora gittim hic muayene etmeden çatlak kremi verdi 2-3 gün kullanınca geçiyor ama bi süre sonra tekrar basliyor ciddi bir şey olabilir mi kanamanın pıhti gibi olması beni endişelendiriyor ne önerirsiniz?

    • Op. Dr. Seher Şirin (İdeaklinik Bakırköy Genel Cerrahi Uzmanı)

      Makattan kanama oldukça önemli bir belirtidir. Mutlaka muayeneyle kanamanın kaynağı tespit edilmelidir. Makat muayenesi gözle,parmakla,ve anoskopla yapılırsa kanamanın sebebi % 90 izah edilebilir. Yine açıklanamazsa kolonoskopi bile gerekebilir.Muhtemelen genel cerrahi uzmanı muayene etmedi ya da bu konuda deneyimli bir cerrahi uzmanına gitmelisiniz.

  11. Hocam merhaba benim yaklaşık bir ay önce makatın hemen kenarında et beni benzeri birşey çıktı pek rahatsız etmiyordu. Sonrasında bir ara kabız oldum dışkılama esnasında çok acıdı spnraki günlerde öyle pturup kalkarken sürekli hissediyodum ama sadece dışkılarken biraz acı oluyodu sonra geçti gibi oldu ama şimdi o etbeni benzeri dediğim yerin hemen yanında minik bir çukurluk benzeri birşey var sanki açık yara gibi içinde minik beyaz renkli bişey var ama sivilce gibi değil gayet açık orası endişelenmeli miyim yardımcı olur musunuz?

    • Op. Dr. Seher Şirin (İdeaklinik Bakırköy Genel Cerrahi Uzmanı)

      Et beni dediğiniz lezyon makat çatlağının bekçi memesi ya da siğil olabilir.Siğil yakılarak tedavi edilmezse çoğalır. Fissür (çatlak ) ta ise meme oluştuktan sonra ilaç tedavisine cevap vermeyebilir.Bu nedenle kesin tanı için muayene olmanızda fayda var.

  12. 17 yaşındayım. Erkeğim. İki gündür büyük tuvaletimi yapamıyorum. Makatım çok ağrıyor ve şişlik var. Akıntı geliyor kanla karışık. Biraz da renk açılması var makatımda. Zar zor yürüyorum, zar zor oturup kalkıyorum. Bu sorunun ilk günü baş ağrım ve yüksek ateşim vardı. İkinci gün yani bugün baş ağrısı ve ateş olmadı. Endişeleniyorum, lütfen yardımcı olun.
    Saygılar

    • Op. Dr. Seher Şirin (İdeaklinik Bakırköy Genel Cerrahi Uzmanı)

      Makatta ağrı,şişlik ve ateş birlikte olduğunda apse düşünülmelidir. Akıntı olduğunda iltihap boşaldığından ateş düşer. Ağrı tam geçmediyse iltihap tam boşalmamıştır,müdahaleyle boşaltmak gerekebilir.Muayene olarak kesin teşhis ve tedavi olmalısınız.

      • Merhaba. Genel cerraha gittim ve muayene oldum. Anal fissür teşhisi konuldu. Ayrıca makatımda siğil gibi dokununca biraz ağrı ve acı yapan kabarıklıklar olduğu için HPV teşhisi de koydu.

        Bu siğil veya kabarıklıklar büyük tuvaletimi yapamadığım ve çok fazla ıkındığım iki gün sonrasında ortaya çıktı.

        Biraz araştırma yaptım ve bunun Anal hematom ile karıştırılmış olabileceğini düşündüm. Sizce Anal hematom olabilir mi?

        Ayrıca biri krem, iki ağrı kesici verdi. Yürürken, oturup kalkarken ağrılarım büyük ölçüde azaldı. Ama büyük tuvaletimi yaparken hala çok zorluk çekiyorum ve çok acıyor. Bu yüzden iki gün tuvalete çıkmadım ama sonunda gitmek zorunda kaldım. Ve çok büyük bir acı yaşadım. Elimin iç kısmını kaplayacak kadar çok kan geldi. Açık renkliydi. Bir gün sonra tekrar zorlanarak büyük tuvaletimi yaptım ve yine kan geldi ama bu kez daha azdı. Bu kanamanın nedeni Anal fissür olabilir mi? Acı yaşamamak için büyük tuvaletimi tutmam Anal fissürün geçmesini zorlaştırır mı?

        • Bahsettiğim siğiller sadece makatımda değil artık. Kalçamın çatal kısmına kadar çoğaldı. Kırmızı renkli kabarıklık şeklindeler. Bu gerçekten de HPV olduğunu mu gösterir?

  13. Makat çevremde fındık büyüklüğünde şişlik vardı bi ara geçmişti şimdi ise biri büyük 3 şişlik var ne yapmam gerek ?

    • Op. Dr. Seher Şirin (İdeaklinik Bakırköy Genel Cerrahi Uzmanı)

      Büyük ihtimalle çoğunlukla kendiliğinden geçen anal hematomunuz var. Büyük ve ağrılı olduğunda cerrahi müdahaleyle boşaltmak gerekebilir,değilse kendiliğinden geçecektir.Kabız kalmayın,tuvalette uzun kalıp ıkınmayın. Apse,dış hemoroid olma ihtimaline karşı da muayene olmanızda fayda var.

  14. Hocam merhaba bendede 1aydır kasıntı kabızlık abdeste çıktıktan sonra yanma kasıntı ara ara kan geliyor bunun nedenı ne olabılir sizce tesekkurler

    • Op. Dr. Seher Şirin (İdeaklinik Bakırköy Genel Cerrahi Uzmanı)

      Kaşıntının sebebi fistül,fissür,siğil gibi makat hastalıkları,bağırsak parazitleri,bazı yiyecekler olabileceği gibi kötü hijyen de olabilir. Makat hastalığı açısından ve kanamanın sebebinin açıklanması için genel cerrahi uzmanına muayene olmalısınız. Makatınızı dışkıladıktan sonra yeteri kadar (az ya da çok değil) yıkayın,mutlaka kurulayın.Sentetik ve dar çamaşır giymeyin.Islak mendil kullanmayın.Bazı kaşıntıyı artıran yiyecekleri tespit edin ve o yiyeceği yemeyin.

  15. Merhabalar makatın sol kisminda cok ufak sivilce gibi bi siskinlik var ici cok sert boncuk gibi gecen sefer de olmustu kendi kendine gecti simdi tekrar olmaya başladı ağrım var ne yapmaliyim

    • Op. Dr. Seher Şirin (İdeaklinik Bakırköy Genel Cerrahi Uzmanı)

      Kabızlık ve ıkınma sonrasında oluşan anal hematom gibi görülüyor.Kabız kalıp ıkınmazsanız genellikle kendiliğinden geçer.Ağrılı ve büyük hematomları küçük bir cerrahi müdahaleyle boşaltmak gerekebilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir