Makat Hastalıklarına Hangi Bölüm Bakar?

Makat hastalıkları (anüs bölgesinde ya da anüs iç kısmında) ortaya çıkan hastalıklar hemen hemen tüm insanları yakından ilgilendirmektedir. Tedavide gecikme daha kötü sonuçlara yol açmaktadır. O nedenle hastalara geç kalmadan muayene ve tedavi olmalarını öneriyoruz. Peki, hastalar hangi bölüme ya da uzmanlık alanına randevu almaları gerekir? Sorunun cevabı yazımızda geniş kapsamlı bir şekilde yer almaktadır.

Makat hastalıkları için hangi doktora gidilir

Genel Cerrahi Bölümü Bakar

Makat bölgesinde görülen hastalıklar ya da şikayetler (ağrı, akıntı, kanama, şişlik, apse vb) tüm sorunlar için ilk müracaat edeceğiniz bölüm genel cerrahi olmalıdır. İnsanlar genelde iç hastalıkları (Dahiliye) bölümüne müracaat etmektedir. Teşhis konusunda kısmen yeterli olsa bile tedavide maalesef dahiliye uzmanları sizin beklentinizi karşılayamaz. Yazının giriş kısmında da belirttiğimiz gibi genel cerrahi uzmanı seçeceğiz. Fakat dikkat etmeniz gereken önemli bir husus daha bulunuyor. Peki, tercih edeceğiniz doktor makat hastalıkları (proktoloji) konusunda yeteri kadar deneyimli mi? Buna bakmalıyız.

Proktoloji Uzmanı Olması Daha İyi Olur

Genel cerrahi çok geniş kapsamlı bir bölümdür. Onlarca hastalığın teşhis, tedavi ve hatta ameliyatını gerçekleştirmektedir. Bu nedenle bölüm içerisinde alt bölümler oluşturulmuştur. Bunlar Endokrin, Gastroenteroloji, Hepatopankreatobilier yanı sıra meme ve obezite cerrahisi gibi alt dalları bulunmaktadır. Bunlara ek olarak ise Proktoloji bulunmaktadır.

Proktoloji Uzmanı Nedir, Hangi Hastalıklara Bakar?

Anorekral hastalıkların (kalın bağırsak, rektum ve anal bölgede görülen) hastalıkların teşhis ve tedavisinde daha ehil kişilerdir. Tabii ki genel cerrahi alanının hastalıklarını da tedavi etmelerine karşın Proktoloji alanında ek uzmanlık eğitimi alarak kendilerini bu alanda daha da geliştirdikleri söylenebilir.

Proktoloji Uzmanı Olan Hastaneler Hangileri?

İstanbul’da hemen hemen tüm hastanelerde genel cerrahi uzmanı bulunur. Bu doktorların proktoloji alanında yetkin olup, olmadığını hastane yönetimine ya da doktorun kendisine sorarak öğrenebilirsiniz. Ben size bu alanda uzman bazı doktor isimleri önereceğim.

Op. Dr. Atilla Kaya

İlk tanıyacağımız hekim Atilla KAYA olup, genel cerrahi alanı yanı sıra saç, sakal ve kaş ekimi gibi medikal estetik uygulamalarda da yakından tanınan isimlerden biridir.

1961 Malatya doğumlu olan uzmanımız 1986 yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesinden mezun olmuştur. Uzmanlık eğitimini de aynı üniversitede gerçekleştirmiştir. 2006 yılına kadar Osmaniye’de sağık hizmeti vermiştir. 2006 Sonrası ise İstanbul’a gelerek hizmetine burada devam etmektedir.

Geçtiğimiz yıllarda kıl dönmesi tedavisinde adeta devrim niteliğinde bir uygulama olan Mikro Sinüsektomi yöntemini geliştirmiş olup, kıl dönmesi hastalarının yaşadığı sıkıntıyı %90 oranında azaltmıştır. Ameliyat olan hasta aynı gün işine, okuluna dönebilme imkanı sağlamaktadır. Diğer yöntemlerde ise hasta 2-6 hafta arası evde istirahat etmesi gerekir.

Op. Dr. Seher Şirin

Kadın genel cerrahi uzmanı denince en çok tercih edilen isimlerden biri Doktor Seher Şirin Antalya’da hasta kabulüne devam etmektedir.

1961 Yılında Karaman’da hayata merhaba diyen Seher Hanım 1985 yılında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesinden mezun olmuştur. 1994 Yılına gelindiğinde ise SSK İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi (Samatya Hastanesinde) genel cerrahi uzmanlığını tamamlamıştır.

Zorunlu görev sonrası uzmanlık eğitimini tamamladığı SSK İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesine dönerek 17 yıl boyunca burada genel cerrahi uzmanı olarak hizmet vermiş ve emekli olmuştur. Proktoloji alanı yanı sıra özellikle her 8 kadından birinde görülen meme kanseri ve diğer meme hastalıkları teşhis ve tedavisini de yapmaktadır.

Op. Dr. Adil Altınsoy ANKARA

Şimdi’de Ankara’dan önemli bir isimle devam edelim. Doktor Adil Altınsoy başkentin ünlü proktoloji uzmanlarından biridir. 2014 Yılına kadar Sincan Devlet Hastanesinde görev yapmış olup, şimdi kendi yerinde hasta kabulüne devam etmektedir.

Kendisi de Ankaralı olan uzmanımız 1962 yılında hayata merhaba demiştir. 1987 Yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesinden mezun olup, 1993 yılında ise genel cerrahi uzmanı olmuştur. Uzmanlık tezini makat hastalıklarına ameliyatsız çözümler ile almıştır. Yani 30 yıl öncesi bugünlerin alt yapısını hazırlamıştır. Şuan bir çok anal bölge hastalığını ameliyatsız yöntemlerle tedavi etmektedir.

Op. Dr. Ergun Aygören BURSA

Türkiye’nin en büyük 4. kenti Bursa’ya uzanıyoruz. Burada karşımıza asker kökenli bir doktor olan Ergun Aygören çıkıyor. Doktorluk hayatı hep askeri hastanelerde geçmiş olup, güler yüzlü ve enerjik yapısı ile binlerce insana sağlık hizmeti vermiştir.

1958 Yılında Balıkesir’de hayata merhaba demiş olup, 1976 yılında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesinde eğitim aldıktan sonra Gülhane Askeri Tıp Fakültesinde uzmanlık eğitimi almıştır. 2002 Yılında Tabip Albay olarak emekli olmuştur. Şuan Bursa’nın Nilüfer ilçesinde hasta kabulüne devam etmektedir.

Makat Hastalıklarında Muayene Nasıl Yapılıyor?

Hastaların tercih edilmesi gereken bölüm ve doktor bilgisini aktardıktan sonra şimdide doktora gittiğinizde muayenenin nasıl yapıldığına bakalım. Muayene işlemi yaşadığınız soruna göre farklılık gösterebilir. Çünkü makat hastalıkları denince anüs iç kısmı, çevresi ya da kuyruk sokumu dediğimiz daha üst kısımları kapsamaktadır. O nedenle yaşadığınız soruna göre muayene tipi farklılık gösterebilir.

İsterseniz hemoroid muayenesi ile sürece göz atalım. Hastaların büyük bir bölümü dışkılama esnası ve sonrasında kanama ya da meme şikayeti ile doktora müracaat etmektedir. Burada yapılması gereken ilk işlem hastanın secde vaziyetinde sedye üzerine oturmasıdır. Bu noktadan sonra göz muayene, parmakla kontrol (rektal tuşe) ve anoskopi muayenesi yapılabilir.

Kıl dönmesi muayenesi ise oldukça farklıdır. Sorun kuyruk sokumu bölgesinde olduğu için anüs çevresi ve iç kısmı ile ilgili işlem gerekmez. Doktorun yapacağı işlem kuyruk sokumu bölgesine göz atmak olacaktır. Çünkü gözle muayene esnasında kıl dönmesi giriş ve çıkış delikleri fark edilebilir. Böylece kıl dönmesi problemi kolaylıkla teşhis edilir. Makat hastalıkları muayenesi ile ilgili daha fazla bilgiye ilgili menüden ulaşabilirsiniz.

1.322 Yorum

  1. yaklaşık 6,7yıldır kabızlık çekiyorum Spastik kolon olduğu söylendi düzenleyici ilaçlar verildi ama ben ömür boyu ilaç kullanmak istemiyorum,ve sürekli dışkı sonrası kanama oluyor acı ve ağrı oluyor şişlik tarzı dışta hiç birşey yok ve karnimin sol tarafında çok fazla şişlik oluyor ve hamile gibi göbek oluyor,bu konuda bana ne önerirsinix?hangi bölüme gitmeliyim

    • Op. Dr. Seher Şirin (İdeaklinik Bakırköy Genel Cerrahi Uzmanı)

      Karnınızın sol tarafında şişlik olması kabızlıkta bağırsağın son kısmında (soldaki sigmoid kolon) gaz ve dışkı birikmiş olabileceğini gösterir Bu durum dışkılama öncesi ve sonrası muayeneyle ve ultrason gibi tekniklerle tespit edilmeli .Bağırsağın hareketini artıran gıdalar (sebze,lifli meyveler,kepekli tahıl ürünleri ve bol su) tüketmelisiniz. Hareketinizi artırın,özellikle tempolu yürüyüş yapın.Kalın bağırsağın durumunu öğrenmek için kolonoskopi ve kolon transit zamanı dediğimiz tetkikler gerekir. Zaten kanama olduğundan genel cerrahi uzmanına makat muayenesi,özellikle anoskop muayenesi ve kolonoskopi gerekir.

  2. iyi günler babamın midesi ile bağirsagi arasinda bir kitle bulundu bu konuda ameliyt olacak fakat bu surecte ve oncesinde siddetli kabızlik yasadi . suanda makattaki ağri ve yanmadan duramadigini soyluyor perisan halde ağlicak gibi canı yaniyor bu agrisi gecse psikolojisi de duzelecek sizce getirebilirsem klinige sizin alaninizla ilgili olabilir mi

    • Op. Dr. Seher Şirin (İdeaklinik Bakırköy Genel Cerrahi Uzmanı)

      Makatta ağrı yapan hastalığın muayene ile tespiti ve ona göre tedavi yapılması gerekir.Getirebilirseniz muayene edip gereken tedaviyi yaparız. Kitleye ait tetkiklerinizi de getirebilirseniz seviniriz.

  3. Seher hocam merhaba , makatta sol tarafta yaklaşık 1 cm mesafede çok sık değil ama ara ara iç tarafta yaklaşık bilye kadar bir şişkinlik var. Bu nedenle çok sık pişik ve kızarıklık oluyor. En son gittiğim doktor şırınga ile o şişkinliğin içinden sarı renkli bir sıvı çıkarttı. Biraz iyi oldum ama sonrasında tekrar devam etti. Başvurmadığım cerrahi doktor veya ilaç kalmadı. Acil yardımlarınızı rica eder , iyi çalışmalar dilerim. Saygılarımla.

    • Op. Dr. Seher Şirin (İdeaklinik Bakırköy Genel Cerrahi Uzmanı)

      Makata yakın içinden sarı sıvı bulunan şişlikler genellikle makat apsesi olarak değerlendirilir.Çok büyük değilse fronkül adı verilir. Enjektörde çekilmeseydi büyüyüp kendisi akıntı yapabilirdi. Apse sonrası fistüle dönebilir,o zaman da ameliyat olmanız gerekir.Cerrahi uzmanı aslında kolay tanıması gerekir,gerekirse bu konularda tecrübeli bir doktora başvurmalısınız.

      • Malesef öyle uzman bir doktor henüz bulamadım seher hocam. Ama dediğiniz gibi fistül olma olasılığı çok. Halen bu konuda uzman doktor arayışındayım. Bulana kadar sizin tavsiye edeceğiniz başka bir yöntem veya metot var mı. İyi çalışmalar dilerim. Saygılarımla.

  4. Merhaba hocam geçen büyük tuvaletimi yaptıktan sonra temizlik yaparken elime çıkıntılar geldi anüs içinden dışarı doğru bişeyler sarkıyordu baktım siğile benzettim genel cerraha randevu aldım ama Bağcan bilmiyorum en az 10 adet çıkıntı vardı fotoğrafını çektim isterseniz mail yoluyla atayım

    • Op. Dr. Seher Şirin (İdeaklinik Bakırköy Genel Cerrahi Uzmanı)

      Sivilce ya da et beni gibi çıkıntılar ise siğil olma ihtimali büyük. Anal kondilomda anüsün içi de anoskopla kontrol edilmeli ve o lezyonlarda dahil tüm lezyonlar tek tek yakılmalı. Lezyonlar tekrar çıkabilir. Çıkanlar da bir kaç seans ta yeniden yakılmalıdır. drseher@ideaklinik.com adresine mail atabilirsiniz ya da 0542 6210888 numaralı telefona WhatsApp dan resim atabilirsiniz.

  5. Merhabalar hocam iki gün önce fazla zorlamadan dolayi anüste bi agri basladi yürürken orururken agrilar olusuyor cok yavas harekt edoyorum bazen geceleri agirisindan uyaniyrm. Disa dogru meme olusmus. Kaslar kasilinca cok agri olusuyor önerebileceginiz bi yontem.varmi tskrlr

    • Op. Dr. Seher Şirin (İdeaklinik Bakırköy Genel Cerrahi Uzmanı)

      Makatta zorlanmadan sonra devamlı ağrı ve şişlik anal hematom olabileceğini gösterir. Şişlik büyükse ve ağrı fazlaysa küçük bir cerrahi müdahaleyle boşaltılabilir. Değilse kendiliğinden giderek ağrı azalıp,şişlik küçülecektir.kabız olmayın,tuvalette uzun kalmayın ve ıkınmayın .Sıcak suya oturabilirsiniz.Geçmezse muayene olmalısınız.

  6. Merhaba hocam 1gün önce tuvalette fazla zorlanmadan dolayi belli bi saat sonra makatta bi yanma.basladi kaslar kasılıncada cok aci veriyor.disariya dogru hafif meme olusmus. Yuruyunce yatinca yanma oluyor. Yanmadan dolaui cok fazla.yuruyemiyorum. önerebilecginz bi yöntem varmi. Netür merhem kullanmaliyim doktoa gotmeden halledilebilirmi

    • Op. Dr. Seher Şirin (İdeaklinik Bakırköy Genel Cerrahi Uzmanı)

      Zorlanmadan dolayı makatta şişlik ve ağrı olması anal hematomu düşündürür. Çok ağrı olduğunda anal hematom boşaltılmalıdır. Ağrı fazla değilse ve küçükse kendiliğinden gerileyecektir.Kabız olmayın,ıkınmayın,tuvalette uzun kalmayın.Geçmezse kesin teşhis için muayene olmalısınız.

  7. Merhaba hocam bende son 7 aydır makat ağrıları başladı ama çok sûrekli değil 1.5 ay arayla ağrı geliyor ve en az 1 hafta sürüyor ilk başta kaşıntıyla başlıyor ondan sonrada ağırmaya başlıyor

    • Op. Dr. Seher Şirin (İdeaklinik Bakırköy Genel Cerrahi Uzmanı)

      Ani gelişip 1 hafyta süren ağrılara fındık büyüklüğünde şişlik de eşlik ediyorsa anal hamatom olma ihtimali yüksek. Anal hematom kabızlık,tuvalette uzun kalma,ıkınma sonrasında olur. Kabız kalmayın,zorlanmayın.Ağrı olduğunda muayene olursanız kesin teşhis konabilir.

  8. Merhablar hocam ben 17 yaşındayım yaklaşık 2 gunde bir büyük tuvalete çıkıyorum kabizlik yok gibi ama braz zorluyo olabilirim kendimi son 3-4 seferde makattan damlama şeklinde kan geldi agri yok sizce ne yapmaliyim doktora gitmeye çekiniyorum?

    • Op. Dr. Seher Şirin (İdeaklinik Bakırköy Genel Cerrahi Uzmanı)

      Sizin yaşınızda kanama kötü şeyler düşündürmez.2 günde bir dışkılama normal değil,muhtemelen sert dışkılıyorsunuz. Zorlanmaya bağlı hemoroid ya da fissür (çatlak)olabilir.Kabız kalmamak için bol sebze,salata,lifli meyveler,kepekli ürünler ve bol su tüketmelisiniz. Hareketinizi artırın. Kanama geçmezse muayene olmalısınız.

  9. Hocam ben sürekli küçük tuvalet nedeniyle tuvalete gider ve tekrar gider tekrar tekrar giderdim benimle sürekli alay edenler olmakta daha bu bitmeden makatda 1 hafta önce yırtılma oluştu ve çok fazla yaktı canımı ve bir haftadır çekiyorum agrıları yırtılma oluştuktan sonra küçük tuvalet azaldı yada ben öyle sanıyorum ama küçük tuvaleti yaparken zorlanmaya başladım
    Sızce ne yapmalıyım doktora gitmeye çekiniyorum

    • Op. Dr. Seher Şirin (İdeaklinik Bakırköy Genel Cerrahi Uzmanı)

      Makatta ağrı ,yanma makat çatlağında, anal hematomda ve pıhtılaşmış basur olur. Sık idrara gitmenizin makatla alakası yok . Öncelikle idrar yolu şikayetiniz için dahiliye veya üroloji uzmanına gitmelisiniz. İdrar için gittiğinizdeki zorlanmadan dolayı makat şikayetleri olmuştur.İdrar probleminiz tedavi edildiğinde makat probleminiz geçmezse genel cerrahi uzmanına da muayene olmalısınız. Bu sürede bol sebze,lifli gıdalar ve bol su tüketin. Hareketinizi artırın.

      • Hocam idrar sorunu zaten bulunmakta makatta çatlak oluştu kanama oluyo makatta şişme var büyük tuvaleti yaparken çok zorlanıyorum çok fazla ıkınmak zorunda kalıyorum karnımda şişlik meydana geldi küçükyapmak için büyüğü yapmak zorunda kalıyorum bu bana çok acı veriyor saatlerce tuvaletten çıkamıyorum en kısa zamanda doktora gitmeyi düşünüyorum ama çok fazla çekiniyorum

        • Ve ayrıca cinsel organımda hareketlenmeler neredeyse çok azaldı sanki ölmüş gibi duruyo ama sabahları uyandığımda çok fazla serttlesme oluşuyo küçük tuvaleti yaparken 10 dakikadan fazla beklemem gerekiyor önceden sabahları bu kadar sertlesme oluşmuyodu sabahları makatta çatlak oluştuktan sonra ortaya çıktı

  10. Hocam merhaba benim sorunum makattan kan gelmesi aram aram kan geliyor dışkı ile birlikte ama kabızlık sorunum yok düzenli olarak lavaboya çıkıyorum korkmalımiyim ne yapmalıyım

    • Op. Dr. Seher Şirin (İdeaklinik Bakırköy Genel Cerrahi Uzmanı)

      Kanama önemli bir belirtidir,kanamanın nereden geldiği izah edilmelidir. Hele kabızlık,ağrı gibi ek şikayetler yoksa muayene ve gerekirse ek tetkikler yapılmalıdır.

  11. Merhabalar hocam benim sorunum makattan kan gelmesi ile ilgili. 2 gün arayla 2 kez başıma geldi.doktora gitmeye korkuyorum ve utanıyorum. muayene ederken doktor kan tahlili mi istiyor yoksa kolonoskopi gibi tahliller mi yapılıyor? eğer bağırsak kanseri çıkarsa ilk aşamada ne yapılıyor? şimdiden teşekkürler

    • Op. Dr. Seher Şirin (İdeaklinik Bakırköy Genel Cerrahi Uzmanı)

      Kanamanın kaynağını bulmak için önce muayene gerekir. Muayenede makat bölgesi gözle ,parmakla (rektal tuşe) muayene edilir. Çoğu yerde olmamakla beraber bizim her hastaya uyguladığımız anoskop muayenesi ile anüsün 10 cm. içini görebilen muayene yapıyoruz. Kanama kaynağı bulunamazsa,yaş 50 yaş üstündeyse ve ailede kolon kanseri olan varsa kolonoskopi önerilir.

  12. Hocam mrb bende anal fissir ve hemeroit ameliyati oldum.nisan.ayinda fakat simdi bazen akinti ve ara ara kasinti batma olamakta tekrar muayne oldum kolonoskopi yapilasi gerektigini soyledi genel cerrahi uzmani sizce olmaliyim cekincedeyim

    • Op. Dr. Seher Şirin (İdeaklinik Bakırköy Genel Cerrahi Uzmanı)

      Fissür ve hemoroid ameliyatından sonra akıntı olması durumunda enfeksiyon ya da fistül oluşmuş olabilir. Kanama devam ediyorsa ya da barsakla ilgili bir durumdan şüphelenilmişse kolonoskopi istenmiştir. Bir meslektaşım istediyse yaptırmalısınız.

  13. Merhaba, ameliyat oldum sonrasında ise 3 gün dışkılama olmadı sonra ki gün ise çok sert ve zorlanarak oldu ve ağrı oluştu ondan sonra kabızlık yoktu ama sert şekilde dışkılama oluyordu ve sanki yırtılırmış gibi kısa ve keskin ağrı oluyordu lavabodan çıktıktan sonrada bu yanma ve hafig ağrı şeklinde devam ediyor kendim gözlemlediğim de herhangi kızarıklık et vb bir şey göremiyorum ama şikayetlerim bu şekilde ve yaklaşık 1 hafta 10 gündür böyle geçiyor gibi oluyor dışkılama olduğunda tekrarlıyor sizce ne olabilir

    • Op. Dr. Seher Şirin (İdeaklinik Bakırköy Genel Cerrahi Uzmanı)

      Ameliyat sonrasında hareketsizlik,yeterli sıvı alamama,yemek yiyememe gibi sebeplerle kabızlık ve sonrasında makat problemleri görülebiliyor.Muhtemelen sizde de çatlak oluştu. Henüz 10 gün olduğundan düzelme şansı var. Kabızlığınızı düzeltmek için bol sebze,lifli meyveler,lifli tahıl ürünleri ve bol su tüketin. Hareketinizi artırın. Dışkınız gelince bekletmeyin.Dışkılama öncesinde 5 dakika sıcak suya oturun.Geçmezse kesin teşhis için muayene olmalısınız

  14. Merhaba hocam benim sorunum 2 ay oldu başlayalı tuvalet esnasında çok ciddi ağrılar oluyodu ayrıca meme ucu gibi bişey dışarda dr a gittim makattan kullanılan kremler aldım günde 1 defa büyük abdeste çıkıyorum yanma hissi oluyo bazen sonra acı yalnız geçen hafta tatile gittim denize girdim ağrı kayboldu istanbula geldim tekrar başladı ne önerirsiniz teşekkürler

    • Op. Dr. Seher Şirin (İdeaklinik Bakırköy Genel Cerrahi Uzmanı)

      Makatta geçip tekrar oluşan ağrı sebebi fissür (çatlak) ya da anal hematom olabilir. Her ikisiniz sebebi de kabız olmak,sert dışkılamak ve tuvalette fazla ıkınmaktır. Bunları yapmamak için bol sebze,lifli ürünler ve bol su tüketin.Hareket edin. Kesin teşhis için genel cerrahi uzmanına muayene olun.

  15. Merhabalar hocam. benim sorunum makat siğilleri ile ilgili. yaklaşık 2 3 aydır bu var. her zaman değil ana ara sıra aşırı ağrı oluyor ve azda olsa kanama oluyor. eşimde de bu sorun vardı ama bazlamik sirke kullandık geçti, oda çok aşırı asitli olduğundan çok sancı yapıyor kullanamıyor. Bunu her hangi bir ilaçla tedavisi yokmudur? şimdiden teşekkürler

    • Op. Dr. Seher Şirin (İdeaklinik Bakırköy Genel Cerrahi Uzmanı)

      Siğil (kondilom)tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar ve kişilerin bilinçsiz kullandığı sirke gibi maddeler siğili yakarken sağlam cildide yaktıklarından ağrıya sebep olur,yanık yarası geniş olunca daha zor iyileşecektir. Siğilleri elektrokoterle ya da radyofrekansla tek tek yakmak gerekir. Lezyonların yenileri çıkacaktır. Her çıkan lezyon tekrar tedavi edilmeli.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir