Makat Hastalıklarına Hangi Bölüm Bakar?

Makat hastalıkları (anüs bölgesinde ya da anüs iç kısmında) ortaya çıkan hastalıklar hemen hemen tüm insanları yakından ilgilendirmektedir. Tedavide gecikme daha kötü sonuçlara yol açmaktadır. O nedenle hastalara geç kalmadan muayene ve tedavi olmalarını öneriyoruz. Peki, hastalar hangi bölüme ya da uzmanlık alanına randevu almaları gerekir? Sorunun cevabı yazımızda geniş kapsamlı bir şekilde yer almaktadır.

Makat hastalıkları için hangi doktora gidilir

Genel Cerrahi Bölümü Bakar

Makat bölgesinde görülen hastalıklar ya da şikayetler (ağrı, akıntı, kanama, şişlik, apse vb) tüm sorunlar için ilk müracaat edeceğiniz bölüm genel cerrahi olmalıdır. İnsanlar genelde iç hastalıkları (Dahiliye) bölümüne müracaat etmektedir. Teşhis konusunda kısmen yeterli olsa bile tedavide maalesef dahiliye uzmanları sizin beklentinizi karşılayamaz. Yazının giriş kısmında da belirttiğimiz gibi genel cerrahi uzmanı seçeceğiz. Fakat dikkat etmeniz gereken önemli bir husus daha bulunuyor. Peki, tercih edeceğiniz doktor makat hastalıkları (proktoloji) konusunda yeteri kadar deneyimli mi? Buna bakmalıyız.

Proktoloji Uzmanı Olması Daha İyi Olur

Genel cerrahi çok geniş kapsamlı bir bölümdür. Onlarca hastalığın teşhis, tedavi ve hatta ameliyatını gerçekleştirmektedir. Bu nedenle bölüm içerisinde alt bölümler oluşturulmuştur. Bunlar Endokrin, Gastroenteroloji, Hepatopankreatobilier yanı sıra meme ve obezite cerrahisi gibi alt dalları bulunmaktadır. Bunlara ek olarak ise Proktoloji bulunmaktadır.

Proktoloji Uzmanı Nedir, Hangi Hastalıklara Bakar?

Anorekral hastalıkların (kalın bağırsak, rektum ve anal bölgede görülen) hastalıkların teşhis ve tedavisinde daha ehil kişilerdir. Tabii ki genel cerrahi alanının hastalıklarını da tedavi etmelerine karşın Proktoloji alanında ek uzmanlık eğitimi alarak kendilerini bu alanda daha da geliştirdikleri söylenebilir.

Proktoloji Uzmanı Olan Hastaneler Hangileri?

İstanbul’da hemen hemen tüm hastanelerde genel cerrahi uzmanı bulunur. Bu doktorların proktoloji alanında yetkin olup, olmadığını hastane yönetimine ya da doktorun kendisine sorarak öğrenebilirsiniz. Ben size bu alanda uzman bazı doktor isimleri önereceğim.

Op. Dr. Atilla Kaya

İlk tanıyacağımız hekim Atilla KAYA olup, genel cerrahi alanı yanı sıra saç, sakal ve kaş ekimi gibi medikal estetik uygulamalarda da yakından tanınan isimlerden biridir.

1961 Malatya doğumlu olan uzmanımız 1986 yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesinden mezun olmuştur. Uzmanlık eğitimini de aynı üniversitede gerçekleştirmiştir. 2006 yılına kadar Osmaniye’de sağık hizmeti vermiştir. 2006 Sonrası ise İstanbul’a gelerek hizmetine burada devam etmektedir.

Geçtiğimiz yıllarda kıl dönmesi tedavisinde adeta devrim niteliğinde bir uygulama olan Mikro Sinüsektomi yöntemini geliştirmiş olup, kıl dönmesi hastalarının yaşadığı sıkıntıyı %90 oranında azaltmıştır. Ameliyat olan hasta aynı gün işine, okuluna dönebilme imkanı sağlamaktadır. Diğer yöntemlerde ise hasta 2-6 hafta arası evde istirahat etmesi gerekir.

Op. Dr. Seher Şirin

Kadın genel cerrahi uzmanı denince en çok tercih edilen isimlerden biri Doktor Seher Şirin Antalya’da hasta kabulüne devam etmektedir.

1961 Yılında Karaman’da hayata merhaba diyen Seher Hanım 1985 yılında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesinden mezun olmuştur. 1994 Yılına gelindiğinde ise SSK İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi (Samatya Hastanesinde) genel cerrahi uzmanlığını tamamlamıştır.

Zorunlu görev sonrası uzmanlık eğitimini tamamladığı SSK İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesine dönerek 17 yıl boyunca burada genel cerrahi uzmanı olarak hizmet vermiş ve emekli olmuştur. Proktoloji alanı yanı sıra özellikle her 8 kadından birinde görülen meme kanseri ve diğer meme hastalıkları teşhis ve tedavisini de yapmaktadır.

Op. Dr. Adil Altınsoy ANKARA

Şimdi’de Ankara’dan önemli bir isimle devam edelim. Doktor Adil Altınsoy başkentin ünlü proktoloji uzmanlarından biridir. 2014 Yılına kadar Sincan Devlet Hastanesinde görev yapmış olup, şimdi kendi yerinde hasta kabulüne devam etmektedir.

Kendisi de Ankaralı olan uzmanımız 1962 yılında hayata merhaba demiştir. 1987 Yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesinden mezun olup, 1993 yılında ise genel cerrahi uzmanı olmuştur. Uzmanlık tezini makat hastalıklarına ameliyatsız çözümler ile almıştır. Yani 30 yıl öncesi bugünlerin alt yapısını hazırlamıştır. Şuan bir çok anal bölge hastalığını ameliyatsız yöntemlerle tedavi etmektedir.

Op. Dr. Ergun Aygören BURSA

Türkiye’nin en büyük 4. kenti Bursa’ya uzanıyoruz. Burada karşımıza asker kökenli bir doktor olan Ergun Aygören çıkıyor. Doktorluk hayatı hep askeri hastanelerde geçmiş olup, güler yüzlü ve enerjik yapısı ile binlerce insana sağlık hizmeti vermiştir.

1958 Yılında Balıkesir’de hayata merhaba demiş olup, 1976 yılında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesinde eğitim aldıktan sonra Gülhane Askeri Tıp Fakültesinde uzmanlık eğitimi almıştır. 2002 Yılında Tabip Albay olarak emekli olmuştur. Şuan Bursa’nın Nilüfer ilçesinde hasta kabulüne devam etmektedir.

Makat Hastalıklarında Muayene Nasıl Yapılıyor?

Hastaların tercih edilmesi gereken bölüm ve doktor bilgisini aktardıktan sonra şimdide doktora gittiğinizde muayenenin nasıl yapıldığına bakalım. Muayene işlemi yaşadığınız soruna göre farklılık gösterebilir. Çünkü makat hastalıkları denince anüs iç kısmı, çevresi ya da kuyruk sokumu dediğimiz daha üst kısımları kapsamaktadır. O nedenle yaşadığınız soruna göre muayene tipi farklılık gösterebilir.

İsterseniz hemoroid muayenesi ile sürece göz atalım. Hastaların büyük bir bölümü dışkılama esnası ve sonrasında kanama ya da meme şikayeti ile doktora müracaat etmektedir. Burada yapılması gereken ilk işlem hastanın secde vaziyetinde sedye üzerine oturmasıdır. Bu noktadan sonra göz muayene, parmakla kontrol (rektal tuşe) ve anoskopi muayenesi yapılabilir.

Kıl dönmesi muayenesi ise oldukça farklıdır. Sorun kuyruk sokumu bölgesinde olduğu için anüs çevresi ve iç kısmı ile ilgili işlem gerekmez. Doktorun yapacağı işlem kuyruk sokumu bölgesine göz atmak olacaktır. Çünkü gözle muayene esnasında kıl dönmesi giriş ve çıkış delikleri fark edilebilir. Böylece kıl dönmesi problemi kolaylıkla teşhis edilir. Makat hastalıkları muayenesi ile ilgili daha fazla bilgiye ilgili menüden ulaşabilirsiniz.

1.322 Yorum

  1. Alakanız için teşekkür ederim kızım gastroentronoloji uzmanına göründü muayenede basur yok yırtık yok kabız yok ishal yok tuvalette hiç sıkıntısı yok ama ped kullanacak kadar 4-5gun süren çok kanaması oluyo tabii bizimde aklımıza yi kötü herşey geliyo sebebi ne olabilir dye kolonoskopi önerirmisiniz

  2. Merhaba seher hanım.Ben 37 yaşındayım 16 yıldır makat sorunları yaşıyorum. Ailede kanser yok ama basur hastası çok.kanama akıntı kaşıntı yok ama ağrm var,makat dışınla memeler var ama ağrı yapmıyor sadece çok zorladığımda memenin makatın içine doğru kısmı şişiyor ve acı veryr uzun sürede geçmiyor ..her wc sonrası acı veryr şişlik varken dışkım yumuşak olsada ağrı oluyor ,çok korkmaya başladım annem fistül ameliyatı olmuştu o süreci biliyorım sizce ne olabilir

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      Şikayetleriniz fistüle benzemiyor. Anal fissür gibi görülüyor.Fissürde memeler (bekçi memeler ) ağrı yapmaz. Memenin hemen altındaki yırtık ağrı yapar. Eğer muayene sonrasında fissür tespit edilirse ve uzun süredir varsa ameliyat ya da ameliyata yakın başarı sağlayan botoks tedavisi önerilebilir.

  3. Hocam bende ishal sonrası baslayan agri ishal gecmesine ragmen devam ediyo agri sadece ishal sonrası baslıyo ve 5 gun kadar suruyo sebebi nedir

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      İshal sonrasında tahrişe bağlı fissür, ıkınmaya bağlı hemoroidler gelişebilir. Burada önemli olan fissür ya da hemoroidin tedavisi değil,sebep olan ishalin tedavisidir. Ayrıca sık sık ishal de oluyorsanız bu ishalin sebebi de araştırılmalı ve tedavi edilmelidir. Bazı önemli barsak hastalıkları sık sık ishal yapabilir. Bu konuda gastroenteroloji uzmanı tarafından muayene olmalısınız. Kolonoskopi gerekebilir.

  4. Kızım 14 yaşında makatta yoğun bir şekilde kanaması var ama hiç ağrısı yok üç ay içnde üç defa belli aralıklarla kanama yoğunluğu artarak devam ediyor kanama 4-5 gün devam ediyor hangi doktora götürmelyim utandığı için gitmek istemiyor kafamı kurcalayan kanama haricinde hiçbir şikayeti ağrısı yok ayrıca bide akdeniz ateşinden şüphelenmişti ilk tahlil negatif çıktı 2. Basamak yapıldı sonuç bir ay sonra çıkacak bulgular aynı ama sonuç negatif anlamadık bir alakası olabilirmi bilmiyoruz kızım 14 yaşına kadar sebebi tam bilinmeyen bir karın ağrısı vardı yardımcı olursanız çok sevinirim.

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      Ağrısız kanama çocuk yaşlarda kabızlık ve hemoroidden dolayı olma ihtimali yüksek.Kabız kalmayıp ,tuvalette ıkınmasın. Genel cerrahi veya çocuk cerrahisi uzmanı muayene etmeli.Akdeniz ateşiyle makat kanamasının bir ilgisi yok. Ancak size tedavi verildiyse Ailevi akdeniz ateşi Tıbbi aıı FMF) tedavisinde kullanılan ilaç makattan kanama yapabilir. FMF de tanı ağrı sırasında mutlaka muayene edilerek,hemogram,sedimentasyon,fibrinojen seviyesi bakılarak ,ağrının karakteristik olarak periyodik olması,karın ağrısı,eklem ağrısı yada nefes darlığının yanında mutlaka ateş olmalı gibi kriterlerle konabilir. günümüzde gen testi ile de tanı konmaktadır. Romatoloji uzmanı bu konuda tanı koymalı,ağrı sırasında da genel cerrahi uzmanı da muayene etmeli.

      • Alakanız için teşekkür ederim kızım gastroentronoloji uzmanına göründü muayenede basur yok yırtık yok kabız yok ishal yok tuvalette hiç sıkıntısı yok ama ped kullanacak kadar 4-5gun süren çok kanaması oluyo tabii bizimde aklımıza yi kötü herşey geliyo sebebi ne olabilir dye kolonoskopi önerirmisiniz

  5. Hocam 19 yaşındayım makattan istemsiz bir şekilde sürekli küçük küçük gaz çıkmakta tribudat, debridat tranko buskas gibi ilaçlar kullandım psikolojik dendi fakat hastalığın bir türlü geçmedi ne yapabilirim.

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      Öncelikle makatınızın muayenesigerekir. Muayenede makatta kasılma güçlüğü yapan bir bozukluk var mı kontrol edilir. Gerekirse anal manometri ya da endo-anal ultrasonla makatı kasan kasda kasılma güçlüğü ya da hasar var mı bakılır. Bahsettiğiniz ilaçlar barsaklara yönelik ilaçlardır. Faydası olacağını zannetmiyorum.

  6. escinselim korunarak iliskiye giriorum fakat bu ara fazla iliski yasadim makatimda yanma ve agri var oturmkda ve klkmada zorlaniorum hafif yanma hissim var dvmli buyuk tvlet hissi yasiyorm
    doktora gitmeyi ve muayene olmakdan cook utaniyorum tavsiye edebileceginiz ilac mevcutmudur tesekkur ederim

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      Travma ve tahrişe bağlı olarak fissür oluşmuş olabilir. Tedaviden daha önemli şey sebebe karşı önlem almaktır,bir süre anal ilişkiye girmeyin. Muayene olmadan ilaç kullanmamanızı öneririm. Şimdilik vazelinli kremler sürebilirsiniz ,ilk fırsatta da ilaç tedavisi için muayene olmalısınız.

  7. Hocam bende hemoroid ameliyatından sonra oluşan makat darlığı ve 10 senedir de bağırsak tembelliği/Huzursuz bağırsak sendromu (kabızlık) var. Şuana kadar hayatımda 1 kere sosis şeklinde büyük abdestimi yaptım. İnsan dünya var diyor.Bunun dışında hep ıkınarak ve tam boşalmamalı oluyor. Büyük abdest parça parça, kalem inceliğinde veya çamur kıvamında oluyor. Sanki bağırsak bağımsızlığını ilan edip fiziksel aktivitekerline sınır katmış. Bu kabızlık ve makat darlığını tamamen nasıl kurtulabilirim hocam ?

    • Hocam ayrıca yaşım 22
      kabızlık 12 yaşından beri var.

      • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

        Çocukluk çağlarında (ailelerinde hataları sonucu) sebzeye dayalı beslenmediklerinden, fast food dan ,az su içtiklerinden ve bilgisayar başından kalkmayıp hareketsiz kaldıklarından dolayı kabızlık oranı giderek artmaktadır. Bu beslenme ve hareket alışkanlığınızı değiştirirseniz biraz uzun süre de olsa sonuç alabilirsiniz.Az önceki yorumumda kolonoskopi önermiştim. Yaşınız 22 olduğundan kanama yoksa kolonoskopi gerekmeyebilir. Tabii muayene sonrasında kesin karar verilmeli.

        • Hocam kolonoskopi yaptırdım. Temiz çıktı. Dahiliye doktoru bağırsak tembelliği dedi İlaç yazdı. O da ishal yapıyor ama ilaçlar bitince eskiye geri dönüyor. Bunun için kesin tedaviniz var mı hocam?

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      Bu kadar fazla kabızlık ,ince dışkılama durumunda yaşınızı da bilerek kolonoskopi istenebilir. Kolonoskopide bir şey çıkmazsa beslenme alışkanlığınızı değiştirmelisiniz. Bol sebze,salata,lifli meyveler,kepekli ürünler ve bol su tüketin.Hareketinizi artırın. Dışkılamanız gelince ertelemeyin. Hemoroid ameliyatından sonra makat daralması sıkıntılı komplikasyonlardan biridir, ameliyat yapılabilir.

  8. Merhaba hocam benim ne tuvalet ne sancı sıkıntım var sadece çatal bölgesi olarak adlandırılan bölgede pis kokusu olan bir sıvı oluyo ve kıyafetlerde iz bırakıyo bu bölgede yara sivilce tarzı bi şey de yok bunlara ek olarak fazla oturduğumda o bölgede hafif derece ağrı oluyo sorun nedir hangi bölüme muayene olmam gerekir

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      Büyük olasılıkla kıl dönmesi hastalığınız var.Kıl dönmesi çatal bölgesinde kokulu akıntı yapar. Siz farketmemiş olabilirsiniz,ciltte kıl giriş delikleri vardır.genel cerrahi uzmanına muayene olmalısınız. Kıl dönmesi ameliyatının erken dönemde yapılmasını öneririz.Ameliyat olmadan önce mikrosinüsektomi yöntemini araştırmalısınız.

  9. Yaklaşık 2 aydır makatta sancim var. Tuvaletten sonra sanci ice dogru artarak 3 saat kadar sürüyor.bagirsaklarimin ic organlarimin agridigini hissediyorum.kabiz yada isal olmam makattaki sanciyi etkiliyor icte hissettigim sanci hep ayni. Basur belirtileriyle uyuyormu. Hangi bölüme gidip muayene olmalıyım. Tesekkur ederim

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      Basur (hemoroid ) çoğunlukla ağrı yapmaz. Pıhtılaşırsa ,dışarı çıkıp içeri germezse,üzerinde yaralar çıkarsa ağrı yapar.Genellikle fissür,apse,anal hematom gibi hastalıklar ağrı yapar. Ağrının sebebini tespit etmek için muayene olmalısınız. Muayenede anoskopla içeriye bakılmasında fayda var (her poliklinikte yok).Muayene için genel cerrahi polikliniğine gitmelisiniz.

  10. Hocam : Eşim şeker hastası olduğundan şekerin sinir uçlarına verdiği zarardan dolayı kaslar görev görmemekte ve kalın bağırsak dışarı sarkmakta ve üreme organları aşağıya sarkmaktadır.

    Bu tip operasyonların için hangi bölüme gitmemiz gerekir.

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      Üreme organlarını içeriye almak için kadın hastalıkları uzmanına ,kalın bağırsağı için genel cerrahi uzmanına muayene olmalısınız. Hangi şikayeti ön planda ise onun ameliyatına öncelik verebilirsiniz. Genital sarkma ameliyatının önce yapılması cerrahinin ameliyatının daha iyi sonuçlanmasına sebep olacaktır.

  11. Merhaba Hocam 1 ay önce kabız oldum aşırı ısınmadan sonra kanama ve ağrı oldu doktora gittim hemoroit in ve fissurun vardedi kirem kullandım sıcak suya oturdum kanaması 1 hafta içinde geçti ağrım devam ediyor sol kalcama vuruyör bigi verirseniz sevinirim

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      1 hafta şikayetlerin tamamının geçmesi için az bir süre. Şikayetlerinizin azalması bile doğru tedavi olduğunu gösterir. Tedaviye devam edin. Kabız kalmayın.Tuvalette ıkınmayın.

  12. Yunus Burakhan ILERI

    Selamlar . Bugün 3 defa büyük abdest için lavaboya gittim ishal misali gibi . Ancak dışkı yerine sadece gaz ve sümüksü iltihapsi şekilde ıslaklık geliyor . Makatta herhangi bir kaşıntı vs . Yok . Karin bölgemde çok az şişlik ve sertlik var . Yukarıya göğüse doğru hafif ağrı ve kasılmalar oluyor . Genelde makat kenarında hemeroidim oluyor du . Ancak bu aralar yok . Bi sıvı gelmesinin sebebi nedir acaba ?

  13. merhabalar hocam yaklaşık 3-4 gün önce kabızlık sonucu ıkınarak dışkılama yaptım ve makat bölgemde henüz geçmeyen ağrı var dışkılamayı baya zorlanarak ve ıkınarak yapmıştım ne yapmalıyım.

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      Ikınma ve sert dışkılama sonrasında fissür (çatlak) ya da anal hematom olabilir. Kabızlığınızı düzelttikten sonra zamanla azalacaktır. Anal hematomda büyük şişlik varsa ve ağrı fazla ise küçük bir müdahale ile hematom boşaltılabilir.Dışkılama öncesinde ve sonrasında sıcak suya oturabilirsiniz.Geçmezse mutlaka muayene olmalısınız.

  14. Saygılar hocam 3ay oldu çocuk doğura li büyük abdest çıktım da zor çıkıyorum bazen 2 bazen 3 günü buluyor abdest çıkmam çıktım da kanamam oluyor vajina kısmın dan ağrılara sebep oluyor. Duyarlılığiniz için şimdiden teşekkürler hocam

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      Doğurduktan sonra beslenme ve hareket düzeniniz değiştiğinden kabızlık ve buna bağlı olarak makatta hemoroid,fissür gibi hastalıklar olabilir.Kabız kalmamak için bol sebze,salata,lifli meyveler,kepekli tahıl ürünleri ve bol su tüketin. hareket edin,özellikle tempolu yürüyüş yapın.Kabızlık önerileri için sehersirin.com adresinde ayrıntılı bilgi bulabilirsiniz.Dışkınız gelince ertelemeyin,bekletmeyin. kanama devam ederse muayene olmanızda fayda var.

  15. Merhaba hocam benim annem 63 yaşında bazen tuvalete yetisemeden dışkısını tutamıyor tedavisi için ilaçla sağlanabilir mi

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      Yaşa bağlı olarak kasların zayıflamasından dolayı olabilir. Bunun tedavisi için bazı ameliyatlar yapılabilir ya da makata dolgu maddesi verilebilir. % 100 başarı sağlamasa da fayda gören hastalar mevcuttur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir