Makat hastalıkları (anüs bölgesinde ya da anüs iç kısmında) ortaya çıkan hastalıklar hemen hemen tüm insanları yakından ilgilendirmektedir. Tedavide gecikme daha kötü sonuçlara yol açmaktadır. O nedenle hastalara geç kalmadan muayene ve tedavi olmalarını öneriyoruz. Peki, hastalar hangi bölüme ya da uzmanlık alanına randevu almaları gerekir? Sorunun cevabı yazımızda geniş kapsamlı bir şekilde yer almaktadır.

Genel Cerrahi Bölümü Bakar
Makat bölgesinde görülen hastalıklar ya da şikayetler (ağrı, akıntı, kanama, şişlik, apse vb) tüm sorunlar için ilk müracaat edeceğiniz bölüm genel cerrahi olmalıdır. İnsanlar genelde iç hastalıkları (Dahiliye) bölümüne müracaat etmektedir. Teşhis konusunda kısmen yeterli olsa bile tedavide maalesef dahiliye uzmanları sizin beklentinizi karşılayamaz. Yazının giriş kısmında da belirttiğimiz gibi genel cerrahi uzmanı seçeceğiz. Fakat dikkat etmeniz gereken önemli bir husus daha bulunuyor. Peki, tercih edeceğiniz doktor makat hastalıkları (proktoloji) konusunda yeteri kadar deneyimli mi? Buna bakmalıyız.
Proktoloji Uzmanı Olması Daha İyi Olur
Genel cerrahi çok geniş kapsamlı bir bölümdür. Onlarca hastalığın teşhis, tedavi ve hatta ameliyatını gerçekleştirmektedir. Bu nedenle bölüm içerisinde alt bölümler oluşturulmuştur. Bunlar Endokrin, Gastroenteroloji, Hepatopankreatobilier yanı sıra meme ve obezite cerrahisi gibi alt dalları bulunmaktadır. Bunlara ek olarak ise Proktoloji bulunmaktadır.
Proktoloji Uzmanı Nedir, Hangi Hastalıklara Bakar?
Anorekral hastalıkların (kalın bağırsak, rektum ve anal bölgede görülen) hastalıkların teşhis ve tedavisinde daha ehil kişilerdir. Tabii ki genel cerrahi alanının hastalıklarını da tedavi etmelerine karşın Proktoloji alanında ek uzmanlık eğitimi alarak kendilerini bu alanda daha da geliştirdikleri söylenebilir.
Proktoloji Uzmanı Olan Hastaneler Hangileri?
İstanbul’da hemen hemen tüm hastanelerde genel cerrahi uzmanı bulunur. Bu doktorların proktoloji alanında yetkin olup, olmadığını hastane yönetimine ya da doktorun kendisine sorarak öğrenebilirsiniz. Ben size bu alanda uzman bazı doktor isimleri önereceğim.
Op. Dr. Atilla Kaya
İlk tanıyacağımız hekim Atilla KAYA olup, genel cerrahi alanı yanı sıra saç, sakal ve kaş ekimi gibi medikal estetik uygulamalarda da yakından tanınan isimlerden biridir.
1961 Malatya doğumlu olan uzmanımız 1986 yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesinden mezun olmuştur. Uzmanlık eğitimini de aynı üniversitede gerçekleştirmiştir. 2006 yılına kadar Osmaniye’de sağık hizmeti vermiştir. 2006 Sonrası ise İstanbul’a gelerek hizmetine burada devam etmektedir.
Geçtiğimiz yıllarda kıl dönmesi tedavisinde adeta devrim niteliğinde bir uygulama olan Mikro Sinüsektomi yöntemini geliştirmiş olup, kıl dönmesi hastalarının yaşadığı sıkıntıyı %90 oranında azaltmıştır. Ameliyat olan hasta aynı gün işine, okuluna dönebilme imkanı sağlamaktadır. Diğer yöntemlerde ise hasta 2-6 hafta arası evde istirahat etmesi gerekir.
Op. Dr. Seher Şirin
Kadın genel cerrahi uzmanı denince en çok tercih edilen isimlerden biri Doktor Seher Şirin Antalya’da hasta kabulüne devam etmektedir.
1961 Yılında Karaman’da hayata merhaba diyen Seher Hanım 1985 yılında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesinden mezun olmuştur. 1994 Yılına gelindiğinde ise SSK İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi (Samatya Hastanesinde) genel cerrahi uzmanlığını tamamlamıştır.
Zorunlu görev sonrası uzmanlık eğitimini tamamladığı SSK İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesine dönerek 17 yıl boyunca burada genel cerrahi uzmanı olarak hizmet vermiş ve emekli olmuştur. Proktoloji alanı yanı sıra özellikle her 8 kadından birinde görülen meme kanseri ve diğer meme hastalıkları teşhis ve tedavisini de yapmaktadır.
Op. Dr. Adil Altınsoy ANKARA
Şimdi’de Ankara’dan önemli bir isimle devam edelim. Doktor Adil Altınsoy başkentin ünlü proktoloji uzmanlarından biridir. 2014 Yılına kadar Sincan Devlet Hastanesinde görev yapmış olup, şimdi kendi yerinde hasta kabulüne devam etmektedir.
Kendisi de Ankaralı olan uzmanımız 1962 yılında hayata merhaba demiştir. 1987 Yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesinden mezun olup, 1993 yılında ise genel cerrahi uzmanı olmuştur. Uzmanlık tezini makat hastalıklarına ameliyatsız çözümler ile almıştır. Yani 30 yıl öncesi bugünlerin alt yapısını hazırlamıştır. Şuan bir çok anal bölge hastalığını ameliyatsız yöntemlerle tedavi etmektedir.
Op. Dr. Ergun Aygören BURSA
Türkiye’nin en büyük 4. kenti Bursa’ya uzanıyoruz. Burada karşımıza asker kökenli bir doktor olan Ergun Aygören çıkıyor. Doktorluk hayatı hep askeri hastanelerde geçmiş olup, güler yüzlü ve enerjik yapısı ile binlerce insana sağlık hizmeti vermiştir.
1958 Yılında Balıkesir’de hayata merhaba demiş olup, 1976 yılında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesinde eğitim aldıktan sonra Gülhane Askeri Tıp Fakültesinde uzmanlık eğitimi almıştır. 2002 Yılında Tabip Albay olarak emekli olmuştur. Şuan Bursa’nın Nilüfer ilçesinde hasta kabulüne devam etmektedir.
Makat Hastalıklarında Muayene Nasıl Yapılıyor?
Hastaların tercih edilmesi gereken bölüm ve doktor bilgisini aktardıktan sonra şimdide doktora gittiğinizde muayenenin nasıl yapıldığına bakalım. Muayene işlemi yaşadığınız soruna göre farklılık gösterebilir. Çünkü makat hastalıkları denince anüs iç kısmı, çevresi ya da kuyruk sokumu dediğimiz daha üst kısımları kapsamaktadır. O nedenle yaşadığınız soruna göre muayene tipi farklılık gösterebilir.
İsterseniz hemoroid muayenesi ile sürece göz atalım. Hastaların büyük bir bölümü dışkılama esnası ve sonrasında kanama ya da meme şikayeti ile doktora müracaat etmektedir. Burada yapılması gereken ilk işlem hastanın secde vaziyetinde sedye üzerine oturmasıdır. Bu noktadan sonra göz muayene, parmakla kontrol (rektal tuşe) ve anoskopi muayenesi yapılabilir.
Kıl dönmesi muayenesi ise oldukça farklıdır. Sorun kuyruk sokumu bölgesinde olduğu için anüs çevresi ve iç kısmı ile ilgili işlem gerekmez. Doktorun yapacağı işlem kuyruk sokumu bölgesine göz atmak olacaktır. Çünkü gözle muayene esnasında kıl dönmesi giriş ve çıkış delikleri fark edilebilir. Böylece kıl dönmesi problemi kolaylıkla teşhis edilir. Makat hastalıkları muayenesi ile ilgili daha fazla bilgiye ilgili menüden ulaşabilirsiniz.
Merhaba hocam uzun zamandır sürekli kabız oluyorum ne yersem yiyeyim bi turlu kabizligin önüne gecemedim kabız olduğum içinde her WC ye girrigim de şiddetli aci ve ağrı oluyor hayat sekilmez bi hal oldu artik bana genel cerrahi uzmanına gittim yırtılma olduğunu ve hemoroit olduğunu söyledi 2krem 1fitil 1de hap verdi kullanıyorum geçiyor ama ilaçlar bitince ortalama 4-5gun sonra tekrar başlıyor makatin etrafı şiş ve morluk var ve içeri doğru morluk artıyor hacom gece çalışıyorum isim gereği sürekli oturuyorum gündüzden yatiyorum hocam gece çalıştığım için hareketim de çok kısıtlı hocam ne yapmam gerekir hocam acil yardim şimdiden çok teşekkür ederim
Eğer kronik kabızlığınız varsa yani uzun süreden beri bu durumdaysanız barsaklar uzar ve hareketleri zayıflar.Bu durum da 1-2 gün sebze yemeyle düzelmez. Beslenme düzenini tamamen değiştirmelisiniz ve bu devamlı böyle olmalı. Çalışma şartları ağır olmayan yok maalesef .En azından molalarda volta atabilirsiniz ya da araçtan 1-2 durak önce inip yarım saat yürüyebilirsiniz. Su her zaman her yerde içebilirsiniz. Yırtık(fissür) ilaçlarla geçmediyse ve uzun süreden beri varsa ameliyat ya da ameliyata yakın bir başarı sağlayan botoks tedavisi gerekir. Bu tedavilerde basınç azalacağından hemoroidlerde de gerileme görülür.Eğer hemoroidlerde gerileme olmazsa fissür düzeldikten sonra lastik bantla boğma gibi yöntemler uygulanabilir.
Teşekkür ederim hocam
merhaba hocam,bir seneden uzun bir suredir kabizlik problemi cekiyordum bir sure doktor kontrolunde lif takviyesi aldim,suan kabizlik problemi yasamiyorum ancak tuvalete ciktiktan sonra makat bolgemde icten gelen bir agri ve karnimda siskinlik olusuyor.Bagirsaklarim sisip geriliyormus gibi hissediyorum ve bazi gunler o kadar rahatsiz ediyor ki midemin agrisina sebep oluyor.Yardimci okursaniz cok sevinirim.
Lif takviyesinden ziyade beslenme tarzınızı değiştirmelisiniz.Bol sebze,salata,lifli meyveler,kepekli tahıl ürünleri ve bol su tüketmelisiniz. Hareketinizi artırın.Yemeklerinizi yavaş,iyi çiğneyerek ve ağzınız kapalı yiyin. Genel cerrahi uzmanı makatınızı muayene etmeli,makatta fissür,pıhtılaşmış hemoroid gibi ağrı yapan sebepler,ya da içeride tıkayan kitle açısından muayene etmeli.Devam ederse yaşınızı ve muayene bulgularınızı dikkate alarak gastroskopi,kolonoskopi ve ultrason istenebilir.
merhaba hocam 18 yaşındayım kalçabölgemden üst baldırımın sonuna kadar çatlak ve damar var ön tarafımdaki üst baldırlarımda da kırmızı çatlak var ne yapmalıyım kilodan mı yoksa başka bir hastalık olabilir mi hangi doktara gitmeliyim ?
Ciltteki çatlaklar ani kilo almadan,gebelikten ya da kortizon tedavisinden dolayı olabilir. Çatlak tedavisi bildiğim kadarıyla yok ama estetikle ilgilenen doktorlara sorabilirsiniz. damar genişlemeleri ise muhtemelen varis hastalığıdır. Damar cerrahları görmeli. Damar cerrahları köpük ve iğne tedavisi yapabiliyorlar. Dilerseniz drseher@ideaklinik.com adresine fotoğraf yollayın,hem medikal estetik doktor arkadaşımıza hem de damar cerrahi uzmanı arkadaşımıza gösterip size döneriz
Merhaba hocam ben iki ay önce doğum yaptım ve doğumda lama yapılırken sert bi şekilde sokulunca ağrı hissettim devamında tuvaletimi yapinca ağrı beraberinde kanama oldu sonra geçti şimdi kabız olduğumda çok acı çekiyorum yaparken cam kesiği gibi aĞrıyor sonra kanıyor tuvaletimi yapınca. sadece wc çıkınca ağrım oluyor ilaç tedavisi mümkün müdür hocam ne yapmaliyim
Doğumdan önce lavmanla makatınızda travmaya bağlı çatlak olduysa bile sonrasında iyileştiği için şu andaki durumunuzun onunla ilgili olduğunu düşünmüyorum.Doğum sonrası kabızlık yaşadıysanız fissür olmuştur. Çoğunlukla doğum sonrası olan fissürler tedavi edilebilir. Öncelikle beslenme ve dışkılama alışkanlığınızı düzenleyin.Kabız olmamak için bol sebze,lifli meyveler ve bol su tüketin. Hareketinizi artırın. Dışkınız gelince acıma korkusuyla ertelemeyin. Dışkılamadan önce 5 dakika sıcak suya oturun ve makatın içine doğru vaselinli krem sürün.Teşhisi kesinleştirmek için ve ilaç tedavisi için de muayene olmalısınız.
merhaba hocam benin arada bazen gece yattığım zaman makatımda şiddetli bir ağrı ile uyanıyorum bu herzaman olmuyor ama yinede korkuyorum ağrım tam dıçkının çıkış noktasında oluyor acaba sebebi nedir gün içinde de hiç bir durum söz konusu değil yardımcı olursanız sevinirim şimdiden teşekkürler.
Gece uyandıran ağrılar makat kasının kasılmaları sonucu oluşur. Sebep çoğunlukla kabızlık,anüsün ağzında dışkı bekletme ya da o bölgede bası yapan tümör ya da ödem yapan hemoroid,iltihap gibi hastalıklardır.Bazen sebep bulunamaz. Bu sebeple genel cerrahi uzmanına muayene olmalısınız.
çok teşekkür ederim hocam
Hocam 5 senedir anal fissür sıkıntım var bu sene etrafında şişlikte görülüyor basurdan şüpheleniyorum. Senelerdir yoğun ve şiddetli bir kabızlığım var. daha önce doktora gittim mutlaka ameliyat olman lazım dedi. Kanamalarım kesik şeklinde yaralarım acı ve ağrılarım devam etmekte. Ameliyattan çok korkmakla birlikte sigortam olmadığı için ücretinden de endişe etmekteyim. Bu tür uzun süre hiçbir tedavi uygulanmamış ve ilerlemiş bir rahatsızlıkta ameliyat tek çözüm mü
5 sene gereksiz yere acı çekmişsiniz. Makat çatlağında süre uzadıkça anüsün ağzında meme oluşabilir.Bu meme bekçi memedir,hemoroid değildir. Gerek uzun süreden beri olması, gerekse artık bekçi memenin oluşması ilaç tedavisine pek fazla cevap vermeyeceğini düşündürür. Cerrahi olarak tek bir ameliyat yöntemi vardır. Botoks tedavisi de ameliyata yakın başarı sağlayan ideal bir çözümdür. İşlem çok kısa süren 2 enjeksiyondan ibarettir. Hastaneye yatmaya,anestezi almaya gerek yoktur.Belirgin bir yan etkisi de yoktur.
meraba hocam 2 3 gundur makat bolgesi ve anus altinda sivilceye benzer yaralar
cikti sizce ne olabilir kucuk bir bilgi alabilirmiyim
Sivilce şeklinde lezyonlar siğil (kondilom),kıl dibi iltihapları,anüs apsesi olabilir. Büyüklüğüne göre kıl dibi iltihabı küçükse bir şey yapmaya gerek yoktur.Apse ise boşaltmak gerekir. Siğilse (bu ihtimal daha fazla) lezyonları tek tek yakmak ve anüsün içini kontrol edip onları da tedavi etmek gerekir. Kesin tanı için muayene olursanız, teşhise göre uygun tedavi önerilebilir.
tesekkur ederim doktora gittim ilac verdiler 2 tane krem birisi fito digeri fucicort simdilik onlari kullaniyorum
Merhaba hocam Makat bölgemin bir tarafinda şişkinlik var. Kanama falan yok otururken yürürken zorlanıyorum. Nasıl tedavi olabilirim ciddi bi sorun mudur.
Pıhtılaşmış basur ya da anal hematom olabilir. Ağrı çoksa ve büyükse küçük bir müdahale ile boşaltılabilir. Kesin tedavi önerebilmek için muayene gerekir.
Mrblar benim makat bölgemde bi agri var özellikle ayakta durduğum zaman ağrımaya başlıyor tuvalete cok rahat cikiyorum kanama yada başka bir rahatsızlık yok Sadeece aşırı bi ağrı var oturamiyorum
Dışkılama sırasında olmayıp,otururken ve ayaktayken oluyorsa bel kemiği kaynaklı olma ihtimali var. Bel kemiği hastalığı açısından fizik tedavi uzmanı muayenesi gerekir. Bir şey bulunamazsa makatınız genel cerrahi uzmanı tarafından değerlendirilmeli.
Hocam 18 yaşımdayım dışkı sırasında bağırsak dışarı çıkıyor bağırsak dediğime bakmayın ne olduğunu bilmiyorum teşekkürler
Doşkılama sırasında fazla ıkınırsanız anüsü çepeçevre saran damar göllenmesi olabilir,dışkılama bitince hemen geçer. Bazen iç hemoroidler 3-4.evre olduğunda dışarı çıkrlar. Bu aşamada tedavi gerekir. Ayrıca barsağın dışarıya çıktığı anal prolapsus ya da anal mukoza prolapsusu da vardır ve ameliyatla tedavi gerekir.Kabız kalmayın,sert dışkılamayın,tuvalette uzun süre kalmayın ve ıkınmayın. İlk fırsatta da kesin teşhis için ve hastalığınızın ilerlememesi için muayene olun.
Hocam bende kabızlık var üçyıl önce gitmiştim doktora muayne oldum kanamamda oluyordu korkumacak birşey olmadıgını söylemisti ıkınmaya bağlı yırtık var demisti şimdide nakatımda agrı oluyor bazen geceleri uykumdan uyanıyorum arım siddeli oluyor
Kabızlık ve sert dışkılamaya bağlı yine fissür olabilir.Gece oluyorsa anal spazm dediğimiz kasılma da olabilir.Bu kasılmayı fissür tetikleyebilir. Fissür 1 aydan fazla sürdüğünde ilaç tedavisine yanıt vermez.Ameliyat ya da ameliyata yakın başarı sağlayan botoks tedavisi gerekebilir. Tabii öncelikle kesin teşhisi koymak ve ona göre tedavi önerebilmek için muayene olmalısınız. Şimdilik kabız kalıp sert dışkılamayın,tuvalette uzun kalmayın,ıkınmayın.
23 yaşındayım makatta kan geliyor ama agri yanma şişkinlik yok ne yapmak gerekiyor?
Yaşınız bazı kötü huylu kanserler için erken sayılır. Hemoroid kaynaklı olabilir yine de kanama önemli bir belirtidir. Kanamanın kaynağının tespit edilmesi gerekir. Mutlaka muayene olmalısınız.
Cengiz
Merhabalar hocam. 1 hafta kadar önce büyük tuvaletimi yaparken fazla ıkındım. Normalde kabız değildim ancak tuvaletimi çıkaramadığımdan yaklaşık 15 dakika kadar fazla ıkındım / zorladım. Ertesi gün makatımda acayip bir ağrı başladı. Zaman zaman ağrı hafiflesede devam ediyor. Bazen geçti gibi oluyor ama sonra yine devam ediyor. Büyük tuvaletimi yaparken baştan ağrı yapıyor ama tuvaletimi yinede yapıyorum. Kanama falan yok, bağsurum yok. ıkınma sırasındaki zorlamadan olabilirmi bilmiyorum. Ağrılarım 5-6 gündür devam ediyor. ne yapmalıyım. Teşekkürler
Ikınmaya bağlı hemoroid içi pıhtılaşma ya da anal hematom oluşma ihtimali var.Bu hematom ya da pıhtı büyük olduğunda ,ağrı fazla ise küçük bir müdahale ile boşaltılabilir.Tekrarlamaması için ya da gerilemesine yardımcı olmak için tuvalette uzun kalmayın,ıkınmayın. Gerileme olmazsa kesin teşhis için muayene olun.
Merhabalar 16 yaşındayım makat bölgeden istemsiz dışkı ve kan geliyor ne yapmalıyım kan az miktarda geliyir dışkı pek az değil
Makat kaslarınızda bir güçsüzlük,sıkamama hali olabilir. Genç yaşta pek görülmez. Muayenede hem kanama,hem de dışkı kaçırmaya sebep olabilecek fissür,hemoroid,fistül ve kitle gibi durumlar olabilir. Anüse taravma olduysa bu bir sebep olabilir.Muayenede kaslarda güçsüzlük tespit edildiyse anal manometri ile ölçüm yapılmalı ve sebep araştırılmalıdır.
Merhaba 10 yaşımda kızım 1 haftadır kabızlık şikayeti var makattan kan geliyor nasıl yol izlememiz gerekiyor. Lütfen
çocuklarda fissür görülebilir ama hemoroid çok çok nadir. Tabii başka sebepleri de olabilir.Kızınız 10 yaşında olduğundan benim yorum yapmam doğru olmaz. Çocuk cerrahisi uzmanının muayene etmesi gerekir.