Proktoloji Doktorları

Merhaba arkadaşlar, makat bölgesinde görülen ağrı, kanama, apse, şişlik, kaşıntı ve akıntı şikâyeti için hastanelerin hangi bölümüne randevu alıyorsunuz? Cevabınız ne bilmiyorum ama hastaların büyük bir bölümü Dâhiliye dediğimiz iç hastaları uzmanlarına muayene olmaktadır. Gerek teşhis konusunda gerekse tedavi yönünden iç hastalıkları uzmanları yeterli değildir. Bu nedenle genel cerrahi uzmanına veya bu branşın üst branşı olan proktoloji uzmanlarına muayene olmanız gerekir.

Proktoloji Nedir?

Genel cerrahi ya da diğer adıyla hariciye bölümünü neredeyse bilmeyen insan yoktur. Genel cerrahlar onlarca hastalığın teşhis ve tedavisinde görev almaktadır. Çok yaygın görülen hastalıklar bölüm içerisinde kategorize edilmektedir. Makat hastalıkları da sık görüldüğü için Proktoloji birimi kurulmasına karar verilmiştir. Proktoloji uzmanları özellikle rektum ve anüs bölgesinde görülen hastalıklar, teşhis ve tedavilerinde daha fazla tecrübelidir.

Proktoloji Bölümü Olan Hastaneler Hangileri?

Rektum ve anüs bölgesinde görülen hastalıklar o kadar yaygın ki birçok hastane Proktoloji Klinikleri ve Polikliniği kurmuştur. İsimlerine bakacak olursak Başkent Hastaneleri, Liv Hospital, Acıbadem, Memorial gibi isimler ön plana çıkmaktadır. Bu konuda ayrıca bir yazı hazırlayacağız. Şimdi dilerseniz Proktoloji doktorlarını tanıyalım. İdea Klinik Proctoloji uzmanları

İstanbul

Bakırköy

Op. Dr. Atilla KAYA
İstanbul’da yaşayanların en çok tercih ettiği genel cerrahlardan biridir. 1961 Yılında Adana’nın Ceyhan ilçesinde hayata merhaba demesine karşın ailesi Malatya nüfusuna kayıtlıdır. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesinden mezun olduktan sonra 1988 yılında İstanbul Eğitim ve Araştırma (Samatya Hastanesinde) uzmanlık eğitimine başlamıştır. Sonrasında askerlik görevi ve devamında 13 yıl boyunca Osmaniye devlet hastanesinde görev yapmıştır. Bu aşamadan sonra önce Adana’da sonra ise İstanbul Bakırköy’de kendi kliniğini açmıştır. Proktolojik hastalıklar yanı sıra medikal estetik alanında da deneyimli olan Doktor Atilla Kaya aynı zamanda kaş, sakal ve bıyık ekimi yapmaktadır.

Adres: Zeytinlik Mahallesi Yakut Sokak No:24 Kat 3 Bakırköy İstanbul
Telefon: 0212 572 72 65

Ankara

Ankara

Op. Dr. Adil ALTINSOY
Şimdi dilerseniz birazda İstanbul dışından proktoloji doktorlarına bakalım. İlk olarak başkent Ankara’da Doktor Adil ALTINSOY ile başlamak istiyorum. Ankara’da yaşayanların yakından tanıdığı bir isimdir. 1962 Yılında Ankara’da doğmuştur. İlk ve orta öğrenimini Hatay’da geçirdikten sonra 1987 yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesinden mezun olmuştur. 2 Yıllık mecburi hizmet sonrası uzmanlık eğitimine başlamış ve 1993 yılında genel cerrahi uzmanı olarak Denizli Acıpayam Devlet Hastanesinde görev yapmıştır. Şuan ise Ankara Kızılay’da bulunan kendi kliniğinde hasta kabulüne devam etmektedir. Aynı zamanda Ankara’da kaş ekimi gibi hizmetleri de bulunmaktadır.

Adres: Atatürk Bulvarı No:81 Kat:5 (Türkkonut- Yener İşhanı) Kızılay Ankara
Telefon: 0312 431 75 47

Bursa

Bursa

Op. Dr. Ergun AYGÖREN
Şimdide Türkiye’nin kış turizmi ile ünlü bir şehrine Bursa’ya gidelim. Bursa’da ptoktoloji uzmanı olarak Doktor Ergun AYGÖREN karşımıza çıkmaktadır. 1958 Yılında Balıkesir’de doğmuş olup ilk ve ortaokulu Balıkesir ve Bursa’da tamamlamıştır. Lise eğitimini ise Kulesi askeri lisesinde tamamlamıştır. Yükseköğrenimi Ege Üniversitesi Tıp Fakültesinde başlayarak, Gülhane Askeri Tıp Fakültesinden mezun olmuştur. Uzmanlık eğitimini yine Gülhane Askeri Tıp Fakültesinde gerçekleştirmiştir. Uzun yıllar askeri hastanelerde görev yaparak 2002 yılında tabip albay olarak emekli olmuştur. Şuan Bursa’nın Nilüfer ilçesinde hasta kabulüne devam etmektedir.

Adres: FSM Bulvarı Cadde 224 Sitesi B Blok D5 Nilüfer Bursa
Telefon: 0224 247 10 06

Kadın Proktoloji Doktorları da Görev Yapıyor!

Anal bölgede görülen hastalıkların teşhis ve tedavisi hemen hemen tüm insanların utanmasına neden olmaktadır. Özellikle kadın hastalar daha fazla utanma duygusu yaşamakta ve çoğu zaman doktordan, hastaneden uzak durmaktadır. Tabii ki bu durum hastalığın daha da ilerlemesi ve kolayca tedavi edilmesi mümkün iken daha da zorlaşmasına neden olmaktadır. Burada sunulan çözüm kadın genel cerrahi uzmanları olmaktadır. Proktoloji alanında da deneyimli birçok kadın doktor bulunmaktadır. Aşağıda kadın cerrahlardan özellikle proktoloji uzmanlarını sizlerle paylaşacağız.

Kadın doktor

Op. Dr. Seher ŞİRİN
Tanıyacağımız ilk kadın genel cerrahi uzmanı Doktor Seher Şirin olmaktadır. Aynı zamanda meme hastalıklarında da uzman bir isim olduğu söylenebilir. 1961 Yılında Karaman’da hayata merhaba demiş olup, ailesi okumuş insanlardan oluşmaktadır. Seher hanım yanı sıra 3 kardeşi daha doktorluk mesleğini icra etmektedir. 1985 Yılında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesinden mezun olup, uzmanlık eğitimini ise İstanbul Eğitim Araştırma Hastanesinde yapmıştır. Uzun yıllar İstanbul Eğitim Araştırma Hastanesinde görev yaptıktan sonra 2015 yılında emekli olarak İstanbul Bakırköy’de bulunan kendi kliniğinde hasta kabulüne başlamıştır.

Adres: Zeytinlik Mahallesi Yakut Sokak No:24 Erçetin Plaza Bakırköy / İstanbul
Telefon: 0212 572 72 66

Proktoloji Bölümünün Baktığı Hastalıklar Nelerdir?

Evet, arkadaşlar yazının geri kalan kısmında bölümü, bu alanda uzman doktorları tanıma fırsatı bulduk, şimdi ise proktoloji doktorlarının teşhis ve tedavisini yaptığı başlıca hastalıklara bakmak istiyorum.

Kabızlık (Konstipasyon)

Günlük hayatta kabızlık problemini ciddi anlamda sorun olarak gören insanların sayısı çok azdır. Oysaki bir çok hastalığın ana nedeni olarak karşımıza çıkmaktadır. Örnek vermek gerekirse Hemoroid, Anal Fissür, Anal Hematom gibi hastalıkların altında yatan neden genelde kronik kabızlıktır. Kendi kendinize aldığınız önlemlerle kabızlığı önleyemiyorsanız mutlaka bir doktora müracaat etmelisiniz. Yani kabızlığı sıradan ya da normal bir şey gibi görmemek gerekir.

Hemoroid (Basur)

Evet, arkadaşlar kabızlığın neden olduğu hastalıkların başında hemoroid gelmektedir. Halk arasındaki tabiri ile basur olarak da bilinen hastalık iç ve dış olmak üzere iki gruba ayrılar. En sık görüleni anüs iç kısmında kanama ve meme ile kendini gösteren iç hemoroid problemidir. Kabız insanlarda sık görülmesinin ana nedeni tuvalette uzun süre kalma ve ıkınma alışkanlığı ile alakalıdır. Ikınma alışkanlığı anüs bölgesinde bulunan toplardamarların genişlemesine neden olmaktadır. Tedavisi ameliyat ve çeşitli ameliyatsız yöntemlerle yapılmaktadır. 1 ve 3. Evre hemoroid hastaları Lazer ve RBL (Rubber Band Ligation) ile ameliyatsız tedavi edilirken, son evre dediğimiz 4. Derece hastalarda ameliyat gerekmektedir.

Anal Fissür (Makat Çatlağı)

Kabızlığın neden olduğu hastalıklarla devam edecek olursak, 2. Sırada karşımıza Anal Fissür çıkmaktadır. Halk arasındaki tabiri makatta çatlak, yırtık olarak da bilinmektedir. Sürekli belirttiğim gibi sorun daha çok makatta değil de anüs mukozasında (cildinde) oluşmaktadır. En önemli nedeni yukarıda da belirtildiği gibi kabızlık olmaktadır. Sert ve kalın dışkı anüsten geçişi esnasında anüs cildini küçük kesi oluşturabilmektedir. İlk andan itibaren dayanılması zor ağrılara neden olmaktadır. Hastalık akut ve kronik olmak üzere ikiye ayrılır. Yaşadığınız sorunun akut ya da kronik olduğunu anlamak için genelde yaşanan ağrının durumu ve anüste meme olup, olmadığına bakılır. Akut dönem hastalığın ortaya çıkışından itibaren sadece 10-15 günlük süreçtir. Ağrı bu süreçte 3-4 dakika içerisinde geçerken, kronik dönemde ise 3-4 saat ve daha fazla devam edebilmektedir. Akut dönemde Anuflex ve Rectoderm gibi kremlerle tedavi edilme şansı varken, kronik olması halinde botox ya da ameliyat gerekmektedir.

Anal Hematom (Makatta Pıhtı Toplanması)

Konstipasyon (kabızlığın) neden olduğu hastalıklardan biri de anal hematom diyebiliriz. Halk arasında ki tabiri makatta pıhtı toplanması olarak bilinmektedir. Çoğu insan hemoroid ile karıştırmaktadır. Sorunun kaynağında yine kabızlık ve dışkılama için fazla ıkınma alışkanlığı bulunmaktadır. Ikınma sonucu makat bölgesinde bulunan kılcal damarların çatlayarak cilt altına kanamasına neden olur. Oluşan kanama belli bir seviyeden sonra durmaktadır. Bu aşamadan sonra o kan pıhtılaşma sürecine girmektedir. Tabii ki ciddi anlamda ağrılı sürece girmiş olursunuz. 1 Ay içinde kendi kendine geçme olasılığı bulunmaktadır. Fakat cerrahi yöntemle 1 cm kesi yapılarak cilt altındaki pıhtı boşaltılır ve hasta o an rahatlayarak ağrıdan ve sorundan kurtulur.

Pilonidal Sinüs (Kıl Dönmesi)

Makat bölgesinde sık görülen hastalıklardan biri de pilonidal sinüs ya da halk arasında en sık kullanılan tabiri ile kıl dönmesi özellikle genç ve orta yaş erkekleri etkilemektedir. Yaş ortalaması olarak baktığımızda 15-35 yaş arasında sıkça görülmektedir. Sorunun kaynağı saç ve sırtımızdan dökülen kıllar, elbise tüyleri gibi yabancı maddelerin kuyruk sokumu bölgesine dökülmesi ve orada oluşturduğu delik ile cilt altına girmesi halidir. Ortaya çıkan bir ya da birden fazla delikten sürekli yeni kıllar cilt altına girmektir. Vücut cilt altına giren kılları yabancı madde olduğunu anladığı için onları ince bir zar ile kaplamaktadır. Belirli zamanlarda sıvı salgılayarak kılları imha etmeye çalışmaktadır. Tabii ki bu mümkün olmayacaktır. Sıvı cilt dışına çıkması gerekeceği için akıntıya neden olur. Sıvı cilt dışına çıkamaması halinde ise kıl dönmesi iltihabı dediğimiz ağrı ve ateşli dönem görülür.

Kıl Dönmesinin çözümü sadece ameliyatlarla mümkün olmaktadır. Bunun için onlarca ameliyat geliştirilmiş ve halen de geliştirilmeye devam edilmektedir. Günümüzde uygulanan sadece birkaç tanesi bulunmaktadır. Yeni geliştirilen yöntemlerden biri de Mikro Sinüsektomi olup, Op. Dr. Atilla KAYA tarafından geliştirilmiştir. Sadece 2 cm kesi ile yapılmakta olup, 10 dakikalık tedavi sonrasında evinize, işinize dönersiniz.

Kondilom (Makat Siğili)

Siğilin ne olduğunu bilmeyen insan yoktur. Çünkü özellikle ellerde sıkça görülür. Fakat sadece ellerle sınırlı değildir. Vücudun birçok yerinde görülmektedir. Özelikle makat ve genital bölgede de sık görülmektedir. Anal bölgede görülen HPV virüsü olması nedeniyle bulaşıcı özelliği bulunmaktadır. Özelikle cinsel ilişki ile kolayca bulaşabilmektedir. Kişinin başkasına bulaştırdığı gibi tedavi olmaması halinde kendinde de yaygınlaşmasına neden olur. Yani önceleri 1 tane iken önlem almadığınızda çok geniş bir bölgeye yayılabilir. Bu nedenle mutlaka tedavi olmalı ve takibi yapılmalıdır. Tedavisinde genelde elektrokoter dediğimiz buharlaştırma yapan cihazlar kullanılmaktadır. Elektrik enerjisini ısı enerjisine dönüştüren bu cihaz ile siğile dokunduğunuzda onu eritmektedir. Cilt seviyesine kadar eritilen siğil kontrole alınır. 1 Ay içerisinde yeniden siğil çıkması halinde yeniden uygulama yapılır. 4-6 Ay içerisinde herhangi bir siğil oluşmaması halinde kişi HPV virüsünden kurtulmuş demektir.

Anal Dermatit (Mayasıl)

Mayasıl denince insanların aklına daha çok hemoroid gelmektedir. Fakat bu doğru bir bilgi değildir. Çünkü mayasıl daha çok makatta kaşıntıya neden olan, genelde cerrahi müdahaleye gerek kalmadan iyileşen bir tür cilt problemidir. Yaz aylarında sıkça görüldüğü söylenebilir. Mesela bebeklerde görülen pişik problemine benzer bir sorundur. Dar pantolon giyenlerde cilt havasız kaldığı için sık olur. Aynı şekilde makat bölgesinin temizliğinde deterjan ya da kimyasal içeren ıslak mendillerde cildin koruyucu tabakasını yok etmektedir. Çözümü genelde kortizon içeren kremlerle yapılsa da kortizon insan vücuduna zarar verebilmektedir. Bu nedenle daha çok bitkisel kortizon içeren Pruzon Krem kullanmanız önerilmektedir.

Makat Apsesi

Ciddiye alınmayan fakat son derece önemli sorunlardan biride makat bölgesinde görülen apselerdir. Neden olduğu tam olarak bilinmese de salgı bezlerinin tıkanması sonucu oluştuğu üzerinde durulmaktadır. Makat bölgesinde aniden ortaya çıkan şişlik ve düzeyi giderek artan ağrılarla fark edilir. Fark ettiğiniz anda mutlaka doktora başvurarak apseyi boşalttırmanız gerekir. Kendi kendine boşalması halinde farklı sorunlara neden olur.

Makat Fistülü

Evet, arkadaşlar apse kendi kendine boşalması halinde maalesef makat fistülü dediğimiz ciddi bir soruna neden olmaz. Makatta akıntının en önemli nedeni olan fistül yapısına bakacak olursak kalın bağırsağın son kısmı ile cilt arasında bir kanal (tünel) oluşmasıdır. Kalın bağırsağın son kısmından dökülen dışkı bu tünelden geçerek cilt dışına çıkmaktadır. Yani iç çamaşırını ıslatarak kötü kokuya neden olmaktadır. Çözümü genelde ameliyatlarla yapılırken son yıllarda lazer uygulaması geliştirildi. Lazer ile iki ucu açık tünel kapatılmaktadır.

Kolitis Ülseroza
Daha çok makatın hemen üst kısmında rektumda yerleşen bağırsağın iç yüzeyinde yüzeysel sıyrılma şeklinde yara gibi görünen bir hastalıktır. Tedavisi ilaçla yapılır. Gerek tedavisi gerek uzun yıllar sürecek takibi gastro enteroloji uzmanlarınca yapılır.

Siz Sorun, Biz Cevaplayalım!

Evet, arkadaşlar proktoloji ile ilgili faydalı bilgiler vermeye çalıştım. Bu konuda burada son bulmuş olup, ama sizin sormak, öğrenmek istediğiniz hususlar için sözü Op. Dr. Seher ŞİRİN’E bırakacağız. Seher hanım sizden gelen sorulara içtenlikle yanıt vermektedir. Aşağıda yer alan soru ve yorum formumu kullanarak sorunuzu iletebilirsiniz.

141 Yorum

  1. Iyi gunler hocam. Dahiliye ve genel cerrahi bolumlerinde 5 doktor gezdim hic biri derman olamadi malesef. Anal fissur teshisi konuldu. Ve yaklasik 9 aydir cekiyorum bu aciyi. Her sabah duzenli olarak uyandigim gibi tuvaletimi yapiyorum. Kabiz degilim. Yani dıskı normal. Ama makat bolgemde yara oldugu icin ishal de olsam fark etmiyo gecis yerinde hep aci hissediyorum. Hatta sadece tuvaletimi yaparken degil otururken bile aci yasiyorum.9 ay once hastalandigimda uzun sure ishal olmustim.o zaman kanama basladi. Sonrasi hep bu sekilde devam ediyo. Kanama artik yok. Ama her gun aciyo. Ve kucuk bi meme var makat bolgemde. Nadir de olsa kasinti oluyo bazen. Sicak suya da oturdum. Zeytinyagi da ictim yogurt yedim bol su tuketiyorum. Anestol ve procto glyvenol kremler kullandim bunlarin disinda bitkisel ilaclar aldim aktarlardan onerilen.fitilde verdiler ama hic biri ise yaramadi. Ne yapmaliyim hocam bi caresi olmali cok aci cekiyorum bazem gozumden yas geliyor.

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      Kabızlık kadar ishal de fissür sebeplerinden biridir. 9 ay süren fissür,ilaçlara cevap vermediyse ve küçük de olsa meme (bekçi meme) oluştuysa kronikleşmiş demektir. Ameliyat ya da ameliyata yakın başarı sağlayan botoks tedavisi yapılması gerekir.B otoks 2 dakikada uygulanabilen ,hastaneye yatış gerekmeyen,günlük işlerinize devam edebileceğiniz bir tedavi yöntemidir.

      • Hocam cok tesekkur ederim zaman ayirip cevapladiginiz icin. Kisa bir sorum daha olucak. Botoks icin kisa sureli yatis gerektirmeyen deniliyo ama sonrasinda aci veriyomus iki ay rahatca oturulmadigini duydum. Ne kadar dogrudur bilemiyorum tabi. Botoks sonrasi sancili bi donem mi oluyo peki hocam bunu merak ediyorum ? Yani botoks uygularken aci hissedilmesin diye o bolge uyusturuluyormus fakat etkisi gecince eve gelindiginde buyuk bi aci oluyormus. Birde proktoloji alani varmis burayi tavsiye ediyolar bana gitmem icin ama bulundugum sehirde edirnede malesef bu alani olan bi hstane yok. Bu yuzden ben trakya universitesi tip fakultesinde genel cerrahi polikliniginde bi prof. doktora gitsem uygun mudur sizce bu islem icin.

  2. İyi geceler tam makat kısmımda sağ tarafta beyaz renkte ufak sivilce gibi bir sey çıktı iki haftadır gecmiyor fakat ağrı,kanama, akıntı gibi durumlar yok sadece arasıra varlıgını hissediyorum, ne yapmalıyım?

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      Bahsettiğiniz lezyon siğil,kıl dibi iltihabı olabilir. Siğil ise çoğalabilir,yakarak tedavi gerekir. Kesin bir şey söylemek için muayene olmanızda fayda var.

  3. Merhaba hocam. Bende anal bölgede ara sıra kaşıntı var. Ocak ayının başında tuvaletten sonra peçetede kan vardı. Sonra artık kan yoktu fakat tekrar şubat ayının sonlarında peçetede kan vardı. Şimdi yok. Son zamanlarda tuvalet alışkanlığım azalmaya başladı. Anal bölgenin çevresinde kızarıklık, yara ve siğil yok. Evde tedavisi mümkün mü yoksa uzmana görünmem şart mı?

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      Kanama şiddetli kaşımadan sonra olabilir. Kaşınının sebebi makat siğili,fistül,dış hemoroidler,anal dermatit, barsak parazitleri ya da besinlerin allerji yapmasıyla ilgili olabilir. Kaşıntı sebebi, olan bir hastalık varlığı açısından ve kanamanın sebebinin belirlenmesi için muayene olmanız gerekir. Şimdilik makatınızı fazla ya da az yıkamayın,yalnız duru suyla yıkayın,ıslak mendil kullanmayın,mutlaka kurulayın. Dar ve sentetik çamaşır kullanmayın. Acı,baharatlı,kafeinli,çikolatalı yiyeceklerden uzak durun.

  4. Hayırlı akşamlar benım sorum makat bölgemın sağ tarafında delik gıbı bır şey oluştu çok sık olmasada adet dönemime yakın kan lekesi geliyor genel cerrahıye gıttım hap fitil krem verdi geçmedi bu durum beni rahatsız ediyor 3 yıldır var

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      Makat kenarında delik olması ve ara sıra kanlı,iltihaplı akıntı varsa makat fistülü olabileceğini düşündürür. Fistül de ilaç ve fitille geçmez. Ameliyat gerektirir. Şikayetlerinizin geçmediğini ve delik oluştuğunu ifade ederek tekrar muayeneye gitmelisiniz.

  5. Hocam iyi günler makat daralması tedavisinde nasıl bir yol izliyorsunuz İstanbulda yaşamıyorum yaşadığım şehirde de bu branşta dr yok öncesinde rahimde endometriozis geçirdim ve kürtajla alındı ve benim makat darliğimda arttı bağlantilimidir

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      Rahime yapılan müdahale makat daralması yapmaz. Daralmanın şekline,sebebine yönelik bazı müdahaleler uyguluyoruz. Eski hemoroid ameliyatına bağlı nedbe daralması ise bazı cerrahi müdahalaeler uyguluyoruz. Fissüre (makat çatlağı) bağlı daralmalarda botoks uygulaması etkili olabilir.

  6. Hocam merhaba. 5 yaşında oğlum kaka yapınca makatından kan geliyor. 3 yaşında yaklaşık 9 ay kadar yaşadığımız kabızlık sorunu bir doktor tavsiyesi ile 3 günlük magnesi calsine ve 4. Günden itibaren 6 hafta osmolak kullanarak madecasol ve anestol günde iki kez karıştırıp uygulayarak aşabildik. Kabızlık sürecinde de ciddi kanamaları oluyordu. Şimdi ise yaklaşık 1 aydır en kötü gün aşırı kaka yapmasına rağmen kanaması oluyor. Ağrısı yok. Makatta görünen bir şekil farklılığı ve kızarıklığı da yok. damla damla ama baya oluyor. Doktorunu arayıp bilgi verdim. Gizli kabızlık başlamış tedaviye en baştan başlamamız gerektiğini söyledi. Korkuyorum ve bu alanda iyi bir doktor ararken sizi buldum. Öneriniz ne olur? İzmir de yaşıyoruz. Tedavi yada doktor önerirseniz sevinirim saygılar.

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      Çocuğunuz 5 yaşında ve kanama önemli bir belirti. Maalesef ben genel cerrahi uzmanı olduğumdan yorum yapmam doğru olmaz. Çocuk cerrahisi uzmanı muayene ve tedavi etmeli . Önerebileceğim tek şey o yaşta çocuklar su içmeyi ,istemeyi ihmal edebilir. Aldığı suyu takip edin ve sebze tüketimine önem verin.

  7. Hocam babam 2011yilinda beling prostat hiperplazi tanısı kondu.2016 prostat kapali ameliyatı oldu.6ay sonra prostat kanseri meling prostat neoplazi teşhisi konuldu.erken evre nedeniyle radyoterapi aldı.terapi sonrası makatta mukus artışı,mesanede darlik,makatta büyük abdesti incelme ve düzensizlik oldu.idrar için tuvalette uzun süre beklemeleri başladı.ancak bu esnada ne makatta nede sünnette bir ağrı yoktu.26aralik2018de fakültede darlık için urodomi ve sistoskobi yapıldı.iste herşey bu müdahaleler ile iyice kötüleşti.sanci ile idrar yapamadı.Ardindan özel bir hastanede mesane boynu tür tuip ameliyatı oldu.darlik kazındı.iki gün sondaki kaldı.ancak sonda çıkınca tekrardan idrar yapamadı.tekrar sonda takıldı yine3 gün çıkarıldı yine yok sonratetrar5 gün durdu çıktı yok tekrar 5 gün en sonunda sonda çıktı ancak az az sık sık ve sünnet yerinde idrar ile beraber süren yangınlar hep devam etti bu esnada makatta da yangı ve mukus akıntı arttı.arka taraf çıkacak hissi ile yürüyemez başladı iki hafta ilaç kullandı kortos,recbutin,ama hiçbir rahatlama olmadı.ardindan kolonoskobi yapıldı 1-2mm lik polip saptandı çıkarıldı tani tübüler adenom.bunun üzerine sadece senede 1 kez kolonoskobi önerildi. Her hangi bir ilaç verilmedi sadece sebze meyve ve lifli gıdalar onerildi.ancak kolonoskobiden ve mesane ameliyatından bu yana 1.5 ay geçmesine rağmen şikayetler azalmadi.bunun üzerine geçen hafta radyoterapi aldığımız radyosyon onkoloji doktoruna gittik mukus artışını ve Makattaki darlığı radyoterapinin etkisi dendi.ancak sadece yanma için proctoloc ile asacol fitil verdi.idrar tahlili de lokasit26 eritsoit60 çıktı idrarda+1protein çıktı idrar kulturtesti ,öncesinde cipro kullandığı için gözükmedi.idrardaki enfeksiyon icin pyeloseptyl anti bakteriel50 ml hap verdi ancak şuan hiç biri ise yaramadı.sikayetlerde hiçbir değişiklik yok.verdigi fitil makatta durmuyor çünkü babam her 1.5 -2saatte bir gece gündüz tuvalet yollarından gelemiyor.hem idrarı hem büyük abdesti az birbirini zorlayarak geliyor baskı yapıyor.bu esnada zaten önce makattan mukus akıntı geliyor o Makati tıkıyor ve büyük abdesti de engelliyor bağırsaklar ve karnı cok gergin bir sekilde sisiyor.makat cikisinda bezelye tanesi gibi iki kucuk sislikte var1.5 aydır arka taraf çıkacak gibi olduğundan yürümekten korkuyor yanıyor hocam biber gibi diyor.on taraf için 2 kutu cipro urispat,azosilin kullandık.makattan rahat boşaltmak ve kabız olmamak için magnecium toz kullandık sindirimi düzenlesin diye duspatalin kullandık yook yook hocam hiç biri ise yaramadı sicak şu banyolarında oturduk .biraz rahatlar gibi oluyor ama kısa süreli oluyor tekrardan aynı şikayetler devam ediyor.lutfen hocam yardımcı olur musunuz nedir bu Makattaki rahatsızlık artık bıktı babam saati saatini tutmuyor bu rahatsızlığın az iyi iken 1. Saat sonra tekrar alevleniyor hocam bu 1.5 aydır belden altı bazen üşüyor bazende atesleniyor ancak bu ateş içten sanırım çünkü dokununca ayakları normal ama ayaklarının yandığını ve bunaldigini soyluyor yine 2 yıldır gözü sürekli sulanıyor gitmedik doktor ilaç kalmadı geçmiyor buda Makattaki yada prostat rahatsızlığından ileri gelebilir mi doktorumuz değiştirmeniz mı lazım bilemedik hocam lütfen bir yol gösterin bize

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      Makattaki şikayetleri kesinlikle radyoterapiden kaynaklanıyor. Kolondaki poliplerin (tübüler adenom) radyoterapiyle ilgisi yok.Prostatla aynı hizada bulunan anüs ve rektumda (bağırsağın son kısmı) ciddi etkilenmeler olabiliyor. Tedaviye de direnç gösteriyor. Öncelikle makattaki şikayetleri için tekrar genel cerrahi uzmanı muayenesi olmalı. Fissür ve makat daralması varsa makata botoks tedavisi yapılabilir. Dışkıdan önce makatın etrafına ve hafif anüsün içine doğru vazaelinli pomatlar sürülebilir.Radyasyona bağlı hasarların tedavisi için gastroenteroloji uzmanı görüşü alınmalıdır.

  8. Hocam merhaba 22 yaşındayım.17 li yaslarimda makattan koku gelmeye başladı Bu durum 1 sene kadar devam etti. Hastanede yapılan testler sonucu birşeyimin olmadığı soylendi. Şimdi ise sadece toplu taşıma araçlarına bindiğimde oluyor. Ne yapmamı onerirsiniz?. Teşekkürler

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      Akıntı varsa ve kokuluysa fistül olabilir. Anal dermatit,siğil,istemsiz gaz kaçırma da koku yapabilir. Tekrar genel cerrahi uzmanına muayene olmanızda fayda var.

  9. Hocam iyi calışmalar..bundan 3 ay evvel makamının girişinin hemen sol kısmında sıvılce tarzı bisey cıktı ondan sonra oturmada sıkıntı cekiyordum daha doğrusu oturamıyorum ağrı oluyodu diskilama sonrasında makatımın sol sag tarafında ele gelen şişlikler vardı diskilama bittikten sonra makatımından ıcerıye giriyor hastaneye gittim trompoze hemoroıd denildi ve doxımum 500 mg ve ayrı kesici ve procto krem verdı 1 ay kullandım sol makat kenarındaki sıvılce yokoldu ama makat ıcerısınde şişlik biraz indi ama tamamen yokolmadı ne zaman gecer bu diskilama sonrasında cikan şişlik veya meme tabiriyle ne zaman ığlesır hocam ne önerirsin şimdiden tesekkurler.iyi calısmalar

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      Tromboe hemoroidde ödem ve tromboz geriledikten sonra hemoroidin kalıcı tedavisi yapılmalıdır. Tekrar muayene sonrasında hemoroidin derecesine göre tedavi planlanmalıdır. 2.ve 3.derecede iç hemoroidlerde lastik bantla boğma ve infrared koagülasyon (bir çeşit laser) ağrısız bir tedavi yöntemidir.

  10. Hocam iyi günler antidepresan kullanımımdan sora zaten belli bir kabızlık sorunum vardı on günde bir kere çıkabildim çatlak oluştu sanırım aşırı kanmam oldu 3 gün makatın dış ve ağız kısmında yaralar var gibi krem de süremiyorum ve zonklama var su tüketimimi ve sulu gıda Kays’ı suyu içiyorum ama hala yumuşama yok en tuhafı ihtiyaçta hissetmiyorum zorla yapmaya çalışsam kanama tekrarlıyor perişanim 5 gündür geçmeyen sızı ve zonklama me yapmalıyım çare ?

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      Antidepresanlar kabızlık sebebi olan ilaçlardır.Bu etkiyi azaltmak için sebze,lifli meyveler ve su tüketimini artırmalısınız. Mutlaka bol yürüyüş yapmalısınız. Bir süre kabızlık ilaçları kullanabilirsiniz. Dışkılama öncesinde 5 dakika sıcak suya oturun,makatın içine doğru vazelin sürün sonra dışkılayın. Fissür oluştuğunu tespit etmek ve ilaç tedavisi için muayene olmalısınız. İlk dönemde ilaç tedavisi ve bahsettiğim önlemler işe yarayacaktır.

  11. Fatma Özgen

    İyi akşamlar hocam benim tuvalet problemim var 2003 yılında kalın bağırsağımda tümör vardı 10cm kesildi makata yakın bölgede operasyon dan sonra tuvalet sorunum başladı sürekli kabızlık problemi başladı buda dolayısıyla hemoroide sebep oldu 2011 yılında hemoroid için operasyon geçirdim uzun bir süre tekrarlanmadı fakat o süre zarfında hiçbir şekilde bakliyat mercimek acı olan hiçbirşeyi yiyemedim ve içime zeytinyağı sıkıp parmağımla çıkarmak zor kaldım bana bi çare bulun lütfen 8 yaşında bir kızım var çocuğun bile evde psikolojisi bozuldu lütfen bana yardım edin çare bulamıyorum kime gittiysem ömür boyu çekicen dedi nefes alamaz duruma geldim teşekkür ederim saygılar

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      Barsak tümörü ameliyatlarından sonra genellikle ishal görülür. Karın içinde olan ameliyata bağlı yapışıklıklar bazen bu şekilde kabızlık yapabilir. Ömür boyu çekeceğiniz bazı şikayetler var ama bazılarını yenebilirsi,niz. örneğin aldığınız lifli gıdaları,su miktarını ve hareketinizi artırın. Dışkılamanız gelince bekletmeyin. Tuvalette uzun kalıp ıkınmak yerine kalkın,2 bardak su içip yarım saat yürüyün,tekrar dışkılama ihtiyacınız gelecektir. Kolon tümörü olduğunuzdan onkoloji kontrolünüzü ,belli aralıklarla kolonoskopi yaptırmayı ihmal etmeyin.

  12. Merhabalar, 2013 yılından bu güne kadar toplam 8 anal apse ameliyatı geçirdim. Bu kadar sık olması normal mi? Kesin bir çözümü yok mu bu rahatsızlığın? Moralmende çökmüş durumdayım. Şimdiden ilgi ve alakanız için teşekkür ederim.

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      Anal apse eğer sık sık tekrarlıyorsa makat fistülü oluşmuştur. Fistül tekrarlama yapıyordur. Fistül oluştuysa ameliyat olmanız gerekir.

  13. Merhaba hocam ben 20 yil ulseratif kolit hastasiydim sonra kalin barsagim tamamen alindi fakat torbam iceri alindiktan sonra sikayetlerim artti anal fissir diyolar makat caagi diyorlar klanmadigim ne eczanelerde ilac kaldi ne bitkisel hala acilara devam botoks tedavisi dusunuyorum cozum olurmu acilarim gecermi cevabinizi bekliyorum

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      Anal fissürde botoks tedavisi ameliyata alternatif bir tedavidir.kalın bağırsağın alınması sonrasında muhtemelen oldukça sulu ve sık dışkılamanız vardır ve fissür buna bağlıdır. Böyle bir durumda ameliyat yapılması sulu dışkıladığınızdan dolayı da dışkı kaçağına sebep olabilir ve bu etki kalıcıdır. Botoksta bu etki daha nadir görülür, görülse bile 6 ayda sona erer. Botoks ya da ameliyat kararı vermek için ayrıntılı muayeneyle makat kasında spazm olup olmadığı iyi değerlendirilmelidir.

  14. Hocam iç ve dış hemoroid ameliyati oldum 15 dak sürdü yürüyerek eve geldim iyki varsınız adil hocam. Yeniden doğmuş gibi oldum

  15. erdogan demirel

    iyi çalışmalar.. 2005 yılında sol tarafımdan anal fissür ameliyatı oldum 2016 yılında da Kondilom tedavisi olurken sol tarafımda bulunan dış hemoroid alındı.. yaklaşık 6 aydır.. sol tarafımda sürekli bir agrı var. tedavi oldugum doktora gittim bir sorun yok dedi.. ürolog yada dahiliye uzmanına git dedi. kolonoskopı yaptırdır sorun yok denildi.. prostat iltihabı tedavisi gördüm.. dönem dönem sol tarafımda sürekli bir agrı ve acı hissediyorum..o bölgemde bir hassasiyet oluştu.. bel fıtıgı vuru dediler fizik tedavı oldum ama hiç bir çözüm bulamadım..
    teşekkürler

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      Dikiş yeri bazen uzun süre ağrı yapabilir. Hemoroid ameliyatının yerinde enfeksiyon,apse gibi durumlar yoksa (olsa doktorunuz görürdü) ağrı ameliyat yerindeyse dikişe bağlı ağrıdır,zamanla geçecektir. Dikiş yerinde değilde sol kalçaya vuran ağrı ise ameliyattan kaynaklanmaz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir