Proktoloji Doktorları

Merhaba arkadaşlar, makat bölgesinde görülen ağrı, kanama, apse, şişlik, kaşıntı ve akıntı şikâyeti için hastanelerin hangi bölümüne randevu alıyorsunuz? Cevabınız ne bilmiyorum ama hastaların büyük bir bölümü Dâhiliye dediğimiz iç hastaları uzmanlarına muayene olmaktadır. Gerek teşhis konusunda gerekse tedavi yönünden iç hastalıkları uzmanları yeterli değildir. Bu nedenle genel cerrahi uzmanına veya bu branşın üst branşı olan proktoloji uzmanlarına muayene olmanız gerekir.

Proktoloji Nedir?

Genel cerrahi ya da diğer adıyla hariciye bölümünü neredeyse bilmeyen insan yoktur. Genel cerrahlar onlarca hastalığın teşhis ve tedavisinde görev almaktadır. Çok yaygın görülen hastalıklar bölüm içerisinde kategorize edilmektedir. Makat hastalıkları da sık görüldüğü için Proktoloji birimi kurulmasına karar verilmiştir. Proktoloji uzmanları özellikle rektum ve anüs bölgesinde görülen hastalıklar, teşhis ve tedavilerinde daha fazla tecrübelidir.

Proktoloji Bölümü Olan Hastaneler Hangileri?

Rektum ve anüs bölgesinde görülen hastalıklar o kadar yaygın ki birçok hastane Proktoloji Klinikleri ve Polikliniği kurmuştur. İsimlerine bakacak olursak Başkent Hastaneleri, Liv Hospital, Acıbadem, Memorial gibi isimler ön plana çıkmaktadır. Bu konuda ayrıca bir yazı hazırlayacağız. Şimdi dilerseniz Proktoloji doktorlarını tanıyalım. İdea Klinik Proctoloji uzmanları

İstanbul

Bakırköy

Op. Dr. Atilla KAYA
İstanbul’da yaşayanların en çok tercih ettiği genel cerrahlardan biridir. 1961 Yılında Adana’nın Ceyhan ilçesinde hayata merhaba demesine karşın ailesi Malatya nüfusuna kayıtlıdır. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesinden mezun olduktan sonra 1988 yılında İstanbul Eğitim ve Araştırma (Samatya Hastanesinde) uzmanlık eğitimine başlamıştır. Sonrasında askerlik görevi ve devamında 13 yıl boyunca Osmaniye devlet hastanesinde görev yapmıştır. Bu aşamadan sonra önce Adana’da sonra ise İstanbul Bakırköy’de kendi kliniğini açmıştır. Proktolojik hastalıklar yanı sıra medikal estetik alanında da deneyimli olan Doktor Atilla Kaya aynı zamanda kaş, sakal ve bıyık ekimi yapmaktadır.

Adres: Zeytinlik Mahallesi Yakut Sokak No:24 Kat 3 Bakırköy İstanbul
Telefon: 0212 572 72 65

Ankara

Ankara

Op. Dr. Adil ALTINSOY
Şimdi dilerseniz birazda İstanbul dışından proktoloji doktorlarına bakalım. İlk olarak başkent Ankara’da Doktor Adil ALTINSOY ile başlamak istiyorum. Ankara’da yaşayanların yakından tanıdığı bir isimdir. 1962 Yılında Ankara’da doğmuştur. İlk ve orta öğrenimini Hatay’da geçirdikten sonra 1987 yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesinden mezun olmuştur. 2 Yıllık mecburi hizmet sonrası uzmanlık eğitimine başlamış ve 1993 yılında genel cerrahi uzmanı olarak Denizli Acıpayam Devlet Hastanesinde görev yapmıştır. Şuan ise Ankara Kızılay’da bulunan kendi kliniğinde hasta kabulüne devam etmektedir. Aynı zamanda Ankara’da kaş ekimi gibi hizmetleri de bulunmaktadır.

Adres: Atatürk Bulvarı No:81 Kat:5 (Türkkonut- Yener İşhanı) Kızılay Ankara
Telefon: 0312 431 75 47

Bursa

Bursa

Op. Dr. Ergun AYGÖREN
Şimdide Türkiye’nin kış turizmi ile ünlü bir şehrine Bursa’ya gidelim. Bursa’da ptoktoloji uzmanı olarak Doktor Ergun AYGÖREN karşımıza çıkmaktadır. 1958 Yılında Balıkesir’de doğmuş olup ilk ve ortaokulu Balıkesir ve Bursa’da tamamlamıştır. Lise eğitimini ise Kulesi askeri lisesinde tamamlamıştır. Yükseköğrenimi Ege Üniversitesi Tıp Fakültesinde başlayarak, Gülhane Askeri Tıp Fakültesinden mezun olmuştur. Uzmanlık eğitimini yine Gülhane Askeri Tıp Fakültesinde gerçekleştirmiştir. Uzun yıllar askeri hastanelerde görev yaparak 2002 yılında tabip albay olarak emekli olmuştur. Şuan Bursa’nın Nilüfer ilçesinde hasta kabulüne devam etmektedir.

Adres: FSM Bulvarı Cadde 224 Sitesi B Blok D5 Nilüfer Bursa
Telefon: 0224 247 10 06

Kadın Proktoloji Doktorları da Görev Yapıyor!

Anal bölgede görülen hastalıkların teşhis ve tedavisi hemen hemen tüm insanların utanmasına neden olmaktadır. Özellikle kadın hastalar daha fazla utanma duygusu yaşamakta ve çoğu zaman doktordan, hastaneden uzak durmaktadır. Tabii ki bu durum hastalığın daha da ilerlemesi ve kolayca tedavi edilmesi mümkün iken daha da zorlaşmasına neden olmaktadır. Burada sunulan çözüm kadın genel cerrahi uzmanları olmaktadır. Proktoloji alanında da deneyimli birçok kadın doktor bulunmaktadır. Aşağıda kadın cerrahlardan özellikle proktoloji uzmanlarını sizlerle paylaşacağız.

Kadın doktor

Op. Dr. Seher ŞİRİN
Tanıyacağımız ilk kadın genel cerrahi uzmanı Doktor Seher Şirin olmaktadır. Aynı zamanda meme hastalıklarında da uzman bir isim olduğu söylenebilir. 1961 Yılında Karaman’da hayata merhaba demiş olup, ailesi okumuş insanlardan oluşmaktadır. Seher hanım yanı sıra 3 kardeşi daha doktorluk mesleğini icra etmektedir. 1985 Yılında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesinden mezun olup, uzmanlık eğitimini ise İstanbul Eğitim Araştırma Hastanesinde yapmıştır. Uzun yıllar İstanbul Eğitim Araştırma Hastanesinde görev yaptıktan sonra 2015 yılında emekli olarak İstanbul Bakırköy’de bulunan kendi kliniğinde hasta kabulüne başlamıştır.

Adres: Zeytinlik Mahallesi Yakut Sokak No:24 Erçetin Plaza Bakırköy / İstanbul
Telefon: 0212 572 72 66

Proktoloji Bölümünün Baktığı Hastalıklar Nelerdir?

Evet, arkadaşlar yazının geri kalan kısmında bölümü, bu alanda uzman doktorları tanıma fırsatı bulduk, şimdi ise proktoloji doktorlarının teşhis ve tedavisini yaptığı başlıca hastalıklara bakmak istiyorum.

Kabızlık (Konstipasyon)

Günlük hayatta kabızlık problemini ciddi anlamda sorun olarak gören insanların sayısı çok azdır. Oysaki bir çok hastalığın ana nedeni olarak karşımıza çıkmaktadır. Örnek vermek gerekirse Hemoroid, Anal Fissür, Anal Hematom gibi hastalıkların altında yatan neden genelde kronik kabızlıktır. Kendi kendinize aldığınız önlemlerle kabızlığı önleyemiyorsanız mutlaka bir doktora müracaat etmelisiniz. Yani kabızlığı sıradan ya da normal bir şey gibi görmemek gerekir.

Hemoroid (Basur)

Evet, arkadaşlar kabızlığın neden olduğu hastalıkların başında hemoroid gelmektedir. Halk arasındaki tabiri ile basur olarak da bilinen hastalık iç ve dış olmak üzere iki gruba ayrılar. En sık görüleni anüs iç kısmında kanama ve meme ile kendini gösteren iç hemoroid problemidir. Kabız insanlarda sık görülmesinin ana nedeni tuvalette uzun süre kalma ve ıkınma alışkanlığı ile alakalıdır. Ikınma alışkanlığı anüs bölgesinde bulunan toplardamarların genişlemesine neden olmaktadır. Tedavisi ameliyat ve çeşitli ameliyatsız yöntemlerle yapılmaktadır. 1 ve 3. Evre hemoroid hastaları Lazer ve RBL (Rubber Band Ligation) ile ameliyatsız tedavi edilirken, son evre dediğimiz 4. Derece hastalarda ameliyat gerekmektedir.

Anal Fissür (Makat Çatlağı)

Kabızlığın neden olduğu hastalıklarla devam edecek olursak, 2. Sırada karşımıza Anal Fissür çıkmaktadır. Halk arasındaki tabiri makatta çatlak, yırtık olarak da bilinmektedir. Sürekli belirttiğim gibi sorun daha çok makatta değil de anüs mukozasında (cildinde) oluşmaktadır. En önemli nedeni yukarıda da belirtildiği gibi kabızlık olmaktadır. Sert ve kalın dışkı anüsten geçişi esnasında anüs cildini küçük kesi oluşturabilmektedir. İlk andan itibaren dayanılması zor ağrılara neden olmaktadır. Hastalık akut ve kronik olmak üzere ikiye ayrılır. Yaşadığınız sorunun akut ya da kronik olduğunu anlamak için genelde yaşanan ağrının durumu ve anüste meme olup, olmadığına bakılır. Akut dönem hastalığın ortaya çıkışından itibaren sadece 10-15 günlük süreçtir. Ağrı bu süreçte 3-4 dakika içerisinde geçerken, kronik dönemde ise 3-4 saat ve daha fazla devam edebilmektedir. Akut dönemde Anuflex ve Rectoderm gibi kremlerle tedavi edilme şansı varken, kronik olması halinde botox ya da ameliyat gerekmektedir.

Anal Hematom (Makatta Pıhtı Toplanması)

Konstipasyon (kabızlığın) neden olduğu hastalıklardan biri de anal hematom diyebiliriz. Halk arasında ki tabiri makatta pıhtı toplanması olarak bilinmektedir. Çoğu insan hemoroid ile karıştırmaktadır. Sorunun kaynağında yine kabızlık ve dışkılama için fazla ıkınma alışkanlığı bulunmaktadır. Ikınma sonucu makat bölgesinde bulunan kılcal damarların çatlayarak cilt altına kanamasına neden olur. Oluşan kanama belli bir seviyeden sonra durmaktadır. Bu aşamadan sonra o kan pıhtılaşma sürecine girmektedir. Tabii ki ciddi anlamda ağrılı sürece girmiş olursunuz. 1 Ay içinde kendi kendine geçme olasılığı bulunmaktadır. Fakat cerrahi yöntemle 1 cm kesi yapılarak cilt altındaki pıhtı boşaltılır ve hasta o an rahatlayarak ağrıdan ve sorundan kurtulur.

Pilonidal Sinüs (Kıl Dönmesi)

Makat bölgesinde sık görülen hastalıklardan biri de pilonidal sinüs ya da halk arasında en sık kullanılan tabiri ile kıl dönmesi özellikle genç ve orta yaş erkekleri etkilemektedir. Yaş ortalaması olarak baktığımızda 15-35 yaş arasında sıkça görülmektedir. Sorunun kaynağı saç ve sırtımızdan dökülen kıllar, elbise tüyleri gibi yabancı maddelerin kuyruk sokumu bölgesine dökülmesi ve orada oluşturduğu delik ile cilt altına girmesi halidir. Ortaya çıkan bir ya da birden fazla delikten sürekli yeni kıllar cilt altına girmektir. Vücut cilt altına giren kılları yabancı madde olduğunu anladığı için onları ince bir zar ile kaplamaktadır. Belirli zamanlarda sıvı salgılayarak kılları imha etmeye çalışmaktadır. Tabii ki bu mümkün olmayacaktır. Sıvı cilt dışına çıkması gerekeceği için akıntıya neden olur. Sıvı cilt dışına çıkamaması halinde ise kıl dönmesi iltihabı dediğimiz ağrı ve ateşli dönem görülür.

Kıl Dönmesinin çözümü sadece ameliyatlarla mümkün olmaktadır. Bunun için onlarca ameliyat geliştirilmiş ve halen de geliştirilmeye devam edilmektedir. Günümüzde uygulanan sadece birkaç tanesi bulunmaktadır. Yeni geliştirilen yöntemlerden biri de Mikro Sinüsektomi olup, Op. Dr. Atilla KAYA tarafından geliştirilmiştir. Sadece 2 cm kesi ile yapılmakta olup, 10 dakikalık tedavi sonrasında evinize, işinize dönersiniz.

Kondilom (Makat Siğili)

Siğilin ne olduğunu bilmeyen insan yoktur. Çünkü özellikle ellerde sıkça görülür. Fakat sadece ellerle sınırlı değildir. Vücudun birçok yerinde görülmektedir. Özelikle makat ve genital bölgede de sık görülmektedir. Anal bölgede görülen HPV virüsü olması nedeniyle bulaşıcı özelliği bulunmaktadır. Özelikle cinsel ilişki ile kolayca bulaşabilmektedir. Kişinin başkasına bulaştırdığı gibi tedavi olmaması halinde kendinde de yaygınlaşmasına neden olur. Yani önceleri 1 tane iken önlem almadığınızda çok geniş bir bölgeye yayılabilir. Bu nedenle mutlaka tedavi olmalı ve takibi yapılmalıdır. Tedavisinde genelde elektrokoter dediğimiz buharlaştırma yapan cihazlar kullanılmaktadır. Elektrik enerjisini ısı enerjisine dönüştüren bu cihaz ile siğile dokunduğunuzda onu eritmektedir. Cilt seviyesine kadar eritilen siğil kontrole alınır. 1 Ay içerisinde yeniden siğil çıkması halinde yeniden uygulama yapılır. 4-6 Ay içerisinde herhangi bir siğil oluşmaması halinde kişi HPV virüsünden kurtulmuş demektir.

Anal Dermatit (Mayasıl)

Mayasıl denince insanların aklına daha çok hemoroid gelmektedir. Fakat bu doğru bir bilgi değildir. Çünkü mayasıl daha çok makatta kaşıntıya neden olan, genelde cerrahi müdahaleye gerek kalmadan iyileşen bir tür cilt problemidir. Yaz aylarında sıkça görüldüğü söylenebilir. Mesela bebeklerde görülen pişik problemine benzer bir sorundur. Dar pantolon giyenlerde cilt havasız kaldığı için sık olur. Aynı şekilde makat bölgesinin temizliğinde deterjan ya da kimyasal içeren ıslak mendillerde cildin koruyucu tabakasını yok etmektedir. Çözümü genelde kortizon içeren kremlerle yapılsa da kortizon insan vücuduna zarar verebilmektedir. Bu nedenle daha çok bitkisel kortizon içeren Pruzon Krem kullanmanız önerilmektedir.

Makat Apsesi

Ciddiye alınmayan fakat son derece önemli sorunlardan biride makat bölgesinde görülen apselerdir. Neden olduğu tam olarak bilinmese de salgı bezlerinin tıkanması sonucu oluştuğu üzerinde durulmaktadır. Makat bölgesinde aniden ortaya çıkan şişlik ve düzeyi giderek artan ağrılarla fark edilir. Fark ettiğiniz anda mutlaka doktora başvurarak apseyi boşalttırmanız gerekir. Kendi kendine boşalması halinde farklı sorunlara neden olur.

Makat Fistülü

Evet, arkadaşlar apse kendi kendine boşalması halinde maalesef makat fistülü dediğimiz ciddi bir soruna neden olmaz. Makatta akıntının en önemli nedeni olan fistül yapısına bakacak olursak kalın bağırsağın son kısmı ile cilt arasında bir kanal (tünel) oluşmasıdır. Kalın bağırsağın son kısmından dökülen dışkı bu tünelden geçerek cilt dışına çıkmaktadır. Yani iç çamaşırını ıslatarak kötü kokuya neden olmaktadır. Çözümü genelde ameliyatlarla yapılırken son yıllarda lazer uygulaması geliştirildi. Lazer ile iki ucu açık tünel kapatılmaktadır.

Kolitis Ülseroza
Daha çok makatın hemen üst kısmında rektumda yerleşen bağırsağın iç yüzeyinde yüzeysel sıyrılma şeklinde yara gibi görünen bir hastalıktır. Tedavisi ilaçla yapılır. Gerek tedavisi gerek uzun yıllar sürecek takibi gastro enteroloji uzmanlarınca yapılır.

Siz Sorun, Biz Cevaplayalım!

Evet, arkadaşlar proktoloji ile ilgili faydalı bilgiler vermeye çalıştım. Bu konuda burada son bulmuş olup, ama sizin sormak, öğrenmek istediğiniz hususlar için sözü Op. Dr. Seher ŞİRİN’E bırakacağız. Seher hanım sizden gelen sorulara içtenlikle yanıt vermektedir. Aşağıda yer alan soru ve yorum formumu kullanarak sorunuzu iletebilirsiniz.

141 Yorum

  1. merhaba,
    Annem 1,5 sene önce bağırsaklarından iltihap alınıp yukarıya dikiş atıldı.onun daha önce buyuk tuvalete çıkma sorunları vardı,elle çıkarma çok yapmış ve makata zarar vermiş makat çıkışında yara ve bir kütle siğil gibi parça kalmış daha önce ondan bir parça patalojiye gönderildi iyi huylu dediler bundan sebep gene büyük idrarınıa tam çıkamıyor,sürekli tuvalet çıkma hiissi var gidiyor geliyor birşey çıkmıyor ve aşırı vücutta sancıları var.hergün yürüyüşte yapıyor,bol su da içiyor.ne yapılabilir makattaki parça için aceba değerli cevabınızı rica ederi. saygılar

    • Op. Dr. Seher Şirin

      Bağırsaklardan iltihap alınıp yukarıya dikiş atılma dediğiniz ameliyat tipini anlayamadım. Tam olarak ameliyat epikrizini(raporunu, tıbbi olarak ne yapıldığını) muayene bulgularını bilmek gerekir. nkü bağırsaklara uygulanan ve benzer çeşitte şikayetler yapabilen onlarca ameliyat çeşiti vardır. Tüm raporlarınızı varsa tetkiklerini, patoloji raporlarını 0542 6210888 numaraya WhatsApp’tan atarsanız değerlendirmeye çalışırım. Özellikle makat kısmında kitle, parça varsa mutlaka tekrar değerlendirmek gerekir. Önceden alınan parça bilinirse daha kolay değerlendirilir. En doğrusu da ameliyat olduğunuz yere gidip kontrollerinize devam etmenizdir. Mevcut gittiğiniz hastanede dosyası vardır. Ona göre takip yapılır. Hastalığı ya da makatındaki memesi ciddi olabilir

  2. Hocam merhaba hemoroid hastasıyım 2 defa ameliyat oldum ilk ameliyatım basur memelerine bant takıldı.Sonrasında bir daha normal ameliyat oldum şu an artık son evredeyim sanırım devamlı şiş ve dışarda kanama yok topuğumla itiyorum.çok ağrım ve hayat kalitem sıfır size gelmek istiyorum.

    • Op. Dr. Seher Şirin

      Makata çok fazla müdahale etmek makat darlığı yapması nedeniyle tercih edilmez. Klasik cerrahi ameliyat olduysanız sonrasında başka müdahaleler daha fazla sıkıntı verebilir. Lastik bantla boğmayı bazen 2-3 seans yapabiliyoruz ama o evreyi geçmişsiniz. Lazer tedavisi mümkün olabilir ya da infrared koagülasyon tedavisi yapılabilir. Eğer ki dışarıda memeler devamlı duruyorsa hemoroid memesi değil cilt pilileri de olabilir. Ağrı fazla olduğu için fissüre bağlı bekçi olma ihtimali de var. Muayene etmeden bir şey deme şansımız yok. Muayene ederek hastalığınızın gerçek tanısı, evresi tespit edilir ve ona göre tedavi planlanır.

  3. Hocam hemoreitler ne yapsam geçmiyor 1 tane idi 2 oldu sonra 3 olacak gibi duruyor ameliyatsız geçmezmi bu memeler

    • Op. Dr. Seher Şirin

      Öncelikle dışarıdaki memelerin hemoroit mi yoksa başka bir şey mi olduğunu belirlemek için muayene olmalısınız. Bazen hemoroid zannedilen şeyler fissüre bağlı cilt pilileri olabilir. Bunların sayıca artmasının önüne ancak kabızlık,sert dışkılama veya ishal gibi dışkılama bozukluklarını düzeltmekle geçebilirsiniz. Muayene sonrasında da ameliyat ya da lazer gibi farklı ameliyatsız yöntemlerle geçip geçemeyeceğini karar vermek gerekir

  4. Merhaba hocam makat yan nında şişlik var bu şişik olan yere parmağımı bastırmadan büyük tuvaletini yapamıyorum birde çok ağrı oluyor yardımcı olurmusunuz şimdiden teşekkür ederim

    • Op. Dr. Seher Şirin

      Bu şişlik eğer apse ise boşaltılması gerekir, anal hematom dediğimiz bir pıhtılaşma hadisesi ise kendiliğinden geçecektir. Ancak büyükse ve ağrı açısından rahatlatmak için onu da zaman zaman müdahale ile boşaltıyoruz. Dışkılama yapamamanıla bu şişliğin alakası olduğunu zannetmiyorum. Dışkılama kolaylığı için beslenmenizi düzeltin, bol lifli gıdalar yiyin, bol su için ve hareketinizi arttırın. O şişliğin ve dışkılama zorluğunuzun kesin teşhis ve tedavi önerisi için muayene olmanız şarttır

      • merhaba hocam size 27/12/2020 de üsdeki yazıyı yazdıktan sonra 30/12/2020 de genel cerraha gittim bagarsak dönmesi oldugunu gerekli tektikleri yaptırdıktan sonra ameliyat olmam gerektini söyledi size gelmek istiyorum fakat ameliyattan önce sizinle görüşmek ve bilgi almak istiyorum tetkitler ameliyat ve ücretleri hakkında çünki ben 700 kilometrelik bir yoldan gelecem

        • Op. Dr. Seher Şirin

          Bağırsak dönmesi dediyse mukoza prolapsusu var muhtemelen. Muayene etmeden ve tetkikleri görmeden bir şey demek mümkün değil. bu kadar yol gelmenizi gerektireceğini zannetmiyorum. Çünkü yakın merkezlerde de bu işi yapabilecek kişiler vardır. Üniversitede ya da eğitim araştırma hastanerlerinde yapılabilir. Bu dönemde bu tip ameliyatlar orada bakanlık kararıyla şimdilik yapılmıyor. Yine de görüşmek isterseniz 0542 6210888 numaralı telefondan arayabilir veya whatsApp dan mesaj yazabilirsiniz. Ararsanız pazartesi görüşebiliriz.

      • hocam merhaba genel cerraha gittim bagırsak dönmesi oldugunu gerekli tetkitleri yaptırdıktan sonra ameliyat olmamı söyledi ben şehir dışından gelecegim fakat öncesinde ameliyat ve tektikler için tabi birde ücret konusunda sizinle telefonda görüşebilirmiyim

  5. Beş senedir hocam bende tuvalet hissi var gidiyorum ıkına ıkına yapıyorum bütün hayatım altüst delireceğim gidiyorum geliyorum yine tuvalet hissi uyarıyor hayat standardım çok kötü bana yardımcı olursanız sevinirim sigaradan sonrada tuvalet hissim geliyor saygılar.

    • Op. Dr. Seher Şirin

      Dışkılama hissi gelip de yapamamanın pek çok sebebi var. Ödemli iç hemoroidler, bağırsak iltihapları, hatta rektum tümörü olabilir. Bazen de makat kaslarında ve rektumun dışkılama sırasındaki kasılması buna sebep olabilir. Muayene olmalısınız, muayene sonucuna göre anal defekografi, MR gibi tetkikler gerekebilir. Bu süreç içerisinde bol su sebze lifli gıdalar tüketin hareketinizi arttırın. Sabah kalkar kalkmaz 2 bardak su içip 5 dakika hareket ederseniz dışkılama ihtiyacı gelecektir

  6. Ahmet cengiz

    Hocam ben geceleri saatde bir idrarın geliyor idrara kalkma zorun da kalıyorum kaliteli uyku uyuamıyorum defalarca orolojye gitdim bana ilaç yazdı yanma kesildi ama idrar sıklığı devam ediyo doktorum bana bir proktolojiye görün dedi doğrumudur

    • Op. Dr. Seher Şirin

      İdrarla ilgili şikayetler üroloji uzmanlık alanına girer. Ancak üroloji tedavisi sonrasında şikayetleriniz geçmiyor ise mesane ile komşu olan kalın bağırsağın son kısmında (rektum) herhangi bir hastalık var mı diye genel cerrahi özellikle proktoloji(makat hastalıkları) ile ilgili kişilere yönlendirmiş olabilir. Bu nedenle bir anüs muayenesi olmanızda fayda var tabii ki.

      • Hocam anal fistül ve dışkı kaçırma problemim var 3 sene önce ameliyat oldum ameliyat sonrası dışkı kaçırma sorunu oluştu nasıl yardımcı olabilirsiniz iyi çalışmalar dilerim ağrı ve sızı yok.

        • Op. Dr. Seher Şirin

          Daha önce fistül ameliyatı olduysanız ve o ameliyattan sonra dışkı kaçırıyorsanız, isteğimizle kasılan dış sfinkter dediğimiz kas hasar görmüştür. Bu kasın onarılması ameliyatı gerekebilir. Bu da çok büyük bir prosedür. Eğer ciddi bir hasar yoksa dolgu ile geçici çözümler bulunabilir. Bu konuda karar vermek için muayene gerekir

  7. EZGİ ÖZPAMUK

    Fistul ameliyatı olmuştum.ardan 6 ay geçtikten sonra rahminden diski gelmeye basladi.makat kaslarımın yırtıldığı,bağırsaklara kolostomi önerdiler .su an bi karar veremiyorum .ne yapcam bilemiyorum.ayni zamanda crhon hastasiyim.

    • Op. Dr. Seher Şirin

      Fistül ameliyatına bağlı olup olmadığını bilemem ama sizde rektovajinal fistül dediğimiz kalın bağırsak ile vajina arasında bir delik yani fistül açılmış. Bunun sebebi olduğunuz ameliyat da olabilir ama daha çok chron kaynaklı olduğunu düşünüyorum, durumunuzu ayrıntılı olarak bilmeden bir şey diyemem. Ameliyatı yapan doktorunuz sebebi hakkında daha doğru cevap verebilir. Düzelmesi için oraya müdahale edilmesi gerekir ancak müdahale sonrası dışkı geçişini engellemek gerekecek, bunun içinde kolostomi yapıyoruz maalesef. Kolostomi geçici bir kolostomidir. Oradaki dikişin, yaranın düzeldiğinden emin olduktan sonra içeri alınabilir

  8. EZGİ ÖZPAMUK

    Merhaba hocam ben muayene oldum.diski kaçırıyorum.sfinkter tamiri yapmamız dediler

    • Op. Dr. Seher Şirin

      Muayene yanı sıra bazı tetkikler yapılıp yapılmadığını belirtmemişsiniz. Sfinkter tamiri gerekiyor dedilerse bir hasar var demek ki. Hasarın derecesini tespit etmek ve nasıl bir onarım gerektiğini belirlemek için için anal manometri, MR, endoanal ultrasonografi gibi tetkikler gerekir.

  9. Merhaba hocam yaklaşık 10 ay önce fisur ve dış kısımda bulunan hemoroit ameliyatı oldum.15 .günden beri en ufak bi kabızlıkta yine kanama oluyo.Ameliyatimi yapan doktor bunun fissür olmadığını diş yüzey kasları da ki kasılma ve basınç fazla makatta darlık ola bilir proktoloji uzmanına görünmelisin dedi. Benim önceden en ufak bi zorlanmada böyle tahrişlere bağlı kanamalarım olmazdi.Kolonoskopi de cekildim temiz cikti .Tahrsilere bagli kanama artarak tekarar fissur olrum diye çok korkuyorum.Makat darlığı zor bi operasyon mu dur.

    • Op. Dr. Seher Şirin

      Fissür ameliyatı olduysanız aslında makat kısmen genişlemiş olması gerekir. Çünkü fissür ameliyatında makatta istemsiz olarak kasılan internal sfinkter dediğimiz kası kesiyoruz. Bu kesme işlemi makatta darlık yerine hafif genişleme yapmalı. Hemoroid dediğiniz muhtemelen fissürün bekçi memesi, onu aldıktan sonra dikiş atıldıysa darlık yaşayabilirsiniz. Makatta mümkün olduğu kadar az ve tedbirli dikiş atmak gerekir. Size ne gibi bir müdahale yapılacağını tasarlamak için muayene yapmak gerekir. Muayene etmeden tedavi önerilmez. Önce muayene de kesin teşhis konulmalıdır. Kolonoskopi yapıldığı için ve temiz çıktığı için sorun muhtemelen anüstedir. Anoskop yardımıyla iyice incelense iyi o

  10. Hocam 2 yıl önce anal apse oluştu fakat şişlik olmadı. Antibiyotik kullandım. Sonrasında fistül oluştu fakat 2 yıldır dış ağız oluşmuyor. 2 yıldır ağrılı günlerim oluyor. Hekim arkadaşlar dul ağız oluşmadan ameliyat olmaz dedi. Ne yapıcam hocam bu ağrılardan nasıl kurtulucam. Yardım edin çözümü varsa gel derseniz nereye derseniz geleyim.

    • Op. Dr. Seher Şirin

      Fistül oluştu diyebilmek için dış ağız ve iç ağız olması gerekir. Bu iki ağız ve arasında bir yol yoksa fistül adı verilmez. Anal apse olarak kalmış Siz de sanırım. Dış yüzeye yakın değilse şişliği elle hissetmezsiniz. Birtakım radyolojik yöntemlerle görülebilir. Görüntüleme eşliğinde apsenin içeriğinin boşaltılması ve antibiyotik tedavisi uygulanabilir. Benim ‘ gelin muayene edelim’ şeklinde konuşmam prensibime aykırı. Daha önce muayene olduğunuz yere kontrole de gidebilirsiniz. Dilerseniz bana da gelebilirsiniz tabii ki.

  11. Merhaba hocam makatta çatlak ve hemoroid sorunuö var doktorlar hemoroidimi çok öenmsemiyorlar asıl sorunumun çatlak olduğu kanısındalar sanırım yaklaşık iki ay boyunca 10 kutu fitil kullandım yani 100 fitil ve tabi kremde rekbutin derken tam toparladım derken kabızlıkla başa sardı süreç neyse locafen krem tekrar bir kutu fitil derken kanamam bitti ama şimdi artık makatta sağ tarafımda içerde sanki bir ince damar var ve o sürekli ağrıyo kessem ya da iğne vursam o damara geçecek gibi zonklama gibi bi ağrı değil sürekli var ne yapacağım bilmiyorum acaba bu kadar fitil kullandığım için mi bilmiyorum

    • Op. Dr. Seher Şirin

      Şikayetiniz daha çok fissürü düşündürüyor. 10 kutu fitil kullanmak doğru bir davranış değil. Tüm fitiller, kremler kortizon içeriyor. Zaten fayda görmediyseniz devam etmeninde anlamı yok. Tedaviye rağmen kanama kesilmemişse, ya da kesildyse bile 50 yaş üstündeyseniz kolonoskopi gerekecektir. Gençseniz anoskop muayenesi iç hemoroidleri de gösterir zaten. Eğer muayenede kesin fissür varsa ve yine muayenede kaslarda kasılma(spazm) olduğu tespit edildiyse ameliyat ya da ameliyatsız tedavi olarak botoks yapılabilir. Ne tedavisi yapılırsa yapılsın kabızlığınızı düzeltmeniz gerekir. Bunun için bol sebze, su, lifli gıdalar tüketmelisiniz, evde bile olsanız hareketinizi artırmalısınız. Dışkılama öncesinde 5 dakika sıcak suya oturun, sonra anüsün dar kısmına anuflex (bitkisel olduğu için muayene etmeden önerebiliyorum) veya vazelin sürün. Çok içine değil, anüsün dar kısmına, hafif içine sürün, sonra dışkılayın. Dışkıladıktan sonra da aynı işlemi tekrar edebilirsiniz. Dışkınız gelince ertelemeyin, bekletmeyin.

  12. Mrb benimde sorunum makatta kaşıntı mide bulantısı halsizlik başağrısı daha önce idrar kültürü yaptırdım candida spp üredi çıktı.ne yapmam gerekiyor çok kafama takıyorum ltf yardımcı olun

    • Op. Dr. Seher Şirin

      Kadınlarda idrar yollarında veya vajinal mantar olduğunda makata bulaşabilir ve kaşıntı yapabilir. Önce makkatta kaşıntı yapabilecek siğil,, fissür, fistül, dış hemoroid gibi hastalıkların varlığı açısından genel cerrahi uzmanı değerlendirmeli. Eğer her hangi bir makat hastalığı bulunamazsa cildiye uzmanı mantar tedavisi verebilir. www. sehersirin. com adresinde makatta kaşıntı ile ilgili beslenme ve hijyen önerilerini de bulabilirsiniz. Mide bulantısı da idrar yolu enfeksiyonu nedeniyle görülebilir. Üroloji ya da dahiliye uzmanları tarafından tedavinizi olmalısınız.

  13. 1943 DOĞUMLU ANNEM UZUN SÜREDİR, DIŞKILAMA SORUNU YAŞIYOR.KENDİSİ TİP 2 ŞEKER HASTASI,KALPTE ARA SIRA ATAK SORUNU,TROİD,TANSİYON BUNLAR AKLIMA GELEN HASTALIKLARI,AYRICA 2 SEFER BEYNE GİDEN DAMARDA DARLAMA OLMUŞ 2 DEFA İNME İNDİ,ANNEM UZUN SÜREDİR, DIŞKILAMA SORUNU YAŞIYOR.KİMİLERİ KULLANDIGI İLAÇLARA BAĞLIYOR.KOLONOSKOBİ YAPILDI HEMOROID VAR DENDİ.DAFLON VERLDI FAKAT HALA GEÇMEDİ. GEÇMEZSE AMELİYAT YAPARIZ DEDİLER. ZANNEDERSEM, HASTALIKLARI YÜZÜNDEN FAZLA YANAŞMIYORLAR.

    • Op. Dr. Seher Şirin

      Şikayetinin ne olduğunu belirtmemişsiniz. Ağrısı ve kanaması yoksa (hemoroid pıhtılaşıp dışarı taşarsa ağrı yapabilir), içeriden dışarıya sürüklenen ve ancak elliyle itince girebilen hemorod (evre) değilse herhangi bir müdahale gerekmez. Beyin damarlarında daralma nedeniyle kullandığı kan sulandırıcı nedeniyle de kanama olabilir. Dışarıda önceden kalmış, deriden oluşan çatlak memesi de hemoroid sanılabilir. Bu memeye de hiç bir müdahale gerekmez. Eğer sıkıntısı çoksa ilaçları ve diğer hastalıkları kontrol edilerek ameliyatsız tedaviler uygulanabilir.

  14. Merhabalar hocam kaç aydır makatta kayma var sanki makat ağzı büzüşmüş.otururken makat yanıyor batıyor. Kabız değilim ama ķabız gibi ihtiyaçok görüyorum. İhtiyaç görürken de makat meme gibi dışarı çıkıyor elle itiyorum

    • Op. Dr. Seher Şirin

      ‘Makatta kayma var’tanımınızı pek anlayamadım. Deformite varsa ne tip olduğunu tespit için görmek gerekir. Her gün çıkıyorsanız ve sert çıkıyorsa en büyük sebep dışkınızı ertelemeniz ya da bekletmeniz olabilir. Dışkı ertelediğinde bağırsak dışkının suyunu çekerek sertleştirir, zor ve ıkınarak çıkmanıza sebep olur. Geniş beslenme ve dışkılama alışkanlığı önerilerini www. sehersirin. com da bulabilirsiniz. Dışkıladıktan sonra dışarıya çıkan ve elle itmeden içeriye girmeyen memeler çok büyük olasılıkla 4. evre iç hemoroid veya mukoza prolapsusu dur. Ameliyat gerekir. Tabii kesin tedavi önerisi muayene sonrasında kesin teşhis konulduktan sonra verilebilir.

  15. merhabalar,
    Hocam birkac gun oncesinde makat bolgesinin alt kisminda derinin altinda bir sertlik farkettim cok onemsemedim gecer diye fakat o gecmedigi gibi makatin hemen disinda nohut buyuklugunde bir et parcasi olustu cok endiseliyim hangi birime basvurmaliyim ve bu ne olabilir?
    saygilarimla.

    • Op. Dr. Seher Şirin

      Pıhtılaşmış basur,anal hematom olabilir.Ama diğer şikayetlerinizi, yaşınızı bilmeden ve muayene etmeden kesin bir şey söylemek doğru değil. Genel cerrahi uzmanına muayene olmalısınız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir