Kadın Genel Cerrahi Uzmanı (Op. Dr. Seher Şirin) Kimdir?

Daha önceki konularımızda dikkat ettiyseniz, anüs bölgesi hastalıklarının teşhis ve tedavisi için mutlaka Proktoloji, yani makat hastalıkları uzmanlarına muayene olunması gerektiğini belirttik. Bu alanda size ilk önereceğimiz hekimlerden birisi Op. Dr. Seher Şirin‘dir. Özellikle kadın genel cerrahi uzmanı arayan hanımların ilk tercihi olan Şirin’in 30 yılı aşkın hekimlik tecrübesiyle tanışma fırsatını bu sayfada bulacaksınız.

Op. Dr. Seher Şirin Kimdir?

Kadın Doktor

1961 Yılında Karaman-Ermenek’te Doğdu
İlk olarak doğduğu ve yaşadığı yerlere bakacak olursak, 1961 yılında Karaman’ın Ermenek ilçesinde dünyaya geldiğini belirtmek gerekir. Bir süre sonra ailesiyle birlikte Mersin’e taşınmış olup, ilk, orta ve lise eğitimini burada tamamlamıştır.

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesinden Mezun Oldu

Sürekli hayalini kurduğu doktorluğa ilk adımını 1979 yılında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesini kazanarak attı. (1)

Altı yıllık tıp eğitim sürecinden sonra 1985 yılında doktor unvanını alan Seher Şirin, iki yıllık mecburi hizmet görevini Muğla Devlet Hastanesinde pratisyen hekim olarak tamamlamıştır.

Kısa bir süre Silivri Sağlık Grup Başkanlığında çalıştıktan sonra, 70. Yıl Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezinde pratisyen doktor olarak üç yıl görev yapmıştır.

1990 Yılında Genel Cerrahi Uzmanlık Eğitimine Başladı

Mezuniyetinin üzerinden beş yıl geçtikten sonra uzmanlık eğitimine başlayan Doktor Seher Şirin, hayatında önemli bir yere sahip olacak eski adıyla SSK Samatya Hastanesi, şimdiki adıyla T.C. Sağlık Bakanlığı İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesinde uzmanlık eğitimine başlamıştır.

O dönemde, kadın doktorların pek rağbet etmediği ve cesaret göstermediği genel cerrahi ihtisasının zorluklarını göze almış ve uzun süre hastanenin tek kadın genel cerrahi doktoru (asistanı) olarak çalışmıştır. Burada gece-gündüz, oldukça yoğun bir şekilde, dört yıl süren genel cerrahi ihtisasını tamamlamıştır.

Genel Cerrahi Uzmanı Olarak Şişli SSK Hastanesinde Göreve Başladı

1994 yılında genel cerrahi ihtisasını tamamlayan Doktor Seher Şirin, ilk görev yerini Şişli SSK Hastanesi olarak belirlemiştir. Bir yıl süren bu görevin ardından, genel cerrahi ihtisasını aldığı T.C. Sağlık Bakanlığı İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne (eski adıyla SSK Samatya Hastanesi) bu kez Genel Cerrahi uzmanı olarak dönmüştür. (2)

SSK Samatya’da 18 Yıl Görev Yaptı

1997 yılında göreve başladığı T.C. Sağlık Bakanlığı İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesinde 2015 yılında emekli olmuştur. Binlerce insana umut olmuş ve birçok sağlık alanında hizmet vermiştir. Emekli olduktan sonra İstanbul Yeşilköy’de özel bir klinikte Genel Cerrahi Uzmanı olarak göreve başlamıştır.

Op. Dr. Seher Şirin Hangi Hastalıklara Bakıyor?

İlgilendiği Başlıca Hastalıklar:

Uzun yıllar görev yaptığı hastanenin hizmet hastanesi olması nedeniyle genel cerrahinin alanına giren her tür hastalığın tedavisiyle ilgilenmiş ve bu alanlarda deneyim kazanmıştır. Hastalarının büyük çoğunluğunu kadın genel cerrahi uzmanını tercih eden kadın hastalar oluşturmuştur. Bu nedenle, özellikle kadınların muayeneden çekindiği meme ve makat hastalıkları alanında daha yoğun çalışmıştır. Makat hastalıkları konusundaki deneyimi nedeniyle erkek hastalar tarafından da tercih edilen bir hekim olmuştur. (3)

Hemoroid (Basur): Kadın ve erkek ayrımı olmadan özellikle kabızlık problemi yaşayan insanlarda en sık görülen hastalıktır. İshalde de olabilir. Nedeni dışkılama esnasında ıkınmaya bağlı olarak toplardamar genişlemesidir.

Op. Dr. Seher Şirin, hemoroid tedavisinde özellikle ameliyatsız yöntemlere önem vermektedir. Birinci derece ile gelmeniz halinde ilaçlarla tedavi edilebilir. 2 ve üçüncü derece olması halinde ise Lazer ve Rubbel Band Ligation (RBL) dediğimiz (Lastikle Boğma Yöntemi) uygulamaktadır. 4. Derece olması halinde ise tek çözüm yolu ameliyattır. Laserle ameliyat  veya  THD yöntemi dışarıda dikiş olmadığından ağrısız bir çözüm olarak tercih etmektedir. (4)

Kıl Dönmesi (Pilonidal Sinüs): Genellikle erkeklerde ve özellikle 15-30 yaş arası erkeklerde görülen bir sorun. Her ne kadar kıl batması ile karıştırılsa da, aslında kuyruk sokumu bölgesinden cilt altına kıl, tüy gibi yabancı cisimlerin girmesi ve orada zamanla bir yumak kapsül haline gelmesiyle oluşur.

İlk başlarda ciddi bir şikayete neden olmasa da, ilerleyen süreçte apse, kuyruk sokumunda şiddetli ağrı, devamlı akıntı gibi sorunlarla hayat kalitesini düşürür.

Kesin çözüm yolu ameliyattır. Mümkün olan hastalarda, özellikle fazla yayılmamış durumlarda mikro sinüsektomiyi tercih etmektedir. Bu sayede hastanın hastaneye yatmasına, anestezi almasına ve günlerce ağrı çekerek yüzü koyun yatmasına gerek kalmaz. İleri derecede olan hastalarda ise mikrosinüsektomiye benzer avantajları bulunan ameliyat çeşidi olan Karidakis ameliyatını uygulamaktadır. (5)

Makat Çatlağı (Anal Fissür): Yine kabızlık problemi olan insanlarda yaygın görülen bir hastalık olan makat çatlağı, hastalar tarafından makat yırtığı veya makatta damar çatlaması olarak da tanımlanır. Sert dışkılamanın ya da çok sulu ishalin neden olduğu anüs iç kısmındaki çizik veya yara, bir ay içerisinde ilaçlar ve bazı önlemlerle tedavi edilebilir.

Tedavi edilmediğinde kronik hale gelebilir ve ameliyat ya da botoks enjeksiyonu gibi müdahaleler gerekebilir. Doktorumuz Seher Hanım, ameliyat ve bazı yan etkilerinden çekinen hastalarda, sadece bir dakika süren botoks tedavisini uygulamaktadır. (6)

Anal Hematom (Makatta Pıhtı Toplanması): Makatta ağrı ve meme oluştuğunda, pıhtılaşmış hemoroidle karıştırılabilen anal hematom oldukça sık görülmektedir. Hemoroid’de aslında genellikle ağrı görülmez. Makatta pıhtı toplanması anlamına gelen bu hastalık, yine kabızlık ve dışkılama esnasındaki ıkınma ile yakından alakalıdır. İkınma, anüs bölgesindeki damarların patlayarak cilt altına kan akışına ve kanın pıhtılaşarak ağrıya dönüşmesine neden olur. Küçük ve ağrısız bir tedavi yöntemi olan, 1 cm’lik alanda yapılan kesi ile pıhtı boşaltılır.

Makat Siğili (Kondilom) HPV virüsünün sebep olduğu, sivilce gibi lezyonlar genellikle cinsel yolla bulaşır. Dokuya bulaştıktan sonra, yıllarca dokuda kalabilir. Anal kondilomda, anüsün iç kısmının anoskopla kontrolü ve varsa anüste ve rektumda tedavisi gereklidir. (7)

Lezyonlar tedavi edildikçe yenileri çıkabilir. Bu nedenle, sıkı takip altında ayda bir yapılan kontrol ve her yeni çıkan lezyona uygulanan tedavi önemlidir. Tedavisinde ilaç tedavisi, kriyoterapi, elektrokoterle yakma veya radyofrekansla yakma gibi yöntemler bulunur.

Op. Dr. Seher Şirin, kriyoterapinin başarısız olduğunu, ilaç tedavisinin siğillerle beraber sağlam dokuyu da yaktığını ve elektrokoter yaralarının zor iyileştiğini belirterek, bu yöntemleri tercih etmemektedir.

Radyofrekans ile tüm lezyonları tek tek lokal anestezi uygulayarak, hastaneye yatmadan temizlemektedir. Sonrasında, ayda bir yapılan beş kontrol sırasında yeni çıkan lezyonları ücretsiz olarak yakmaktadır.

Op. Dr. Seher Şirin sadece Proktoloji değil aynı zamanda meme hastalıkları uzmanıdır.

Meme Hastalıkları Teşhis ve Tedavisi
Uzmanımıza aşağıdaki soru ve yorum formu aracılığıyla sadece makat hastalıkları değil, aynı zamanda meme hastalıkları ile ilgili de sorular sorabilirsiniz. T.C. Sağlık Bakanlığı İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesinde görev yaptığı 18 yıllık süreçte, meme hastalıkları çalışma grubunda yer almış ve meme kanseri teşhisi ve tedavisinde önemli rol oynamıştır. Her sekiz kadından birinde görülen meme kanseri ile ilgili muayene ve tedavi imkanlarından faydalanabilirsiniz. (8)

Medikal Estetik Uygulamaları

Ben Aldırma:Yüz ve vücuttaki her tür benler kötü şüphe içermiyorsa ameliyatsız (radyofrekansla buharlaştırma ,damar benlerinde infraret koagülasyon) tedavileri yapmaktadır. Bu yöntemler vücutta en az iz bırakan yöntemlerdir. Benler kanser şüphesi içeriyorsa punch biyopsi (küçük doku örnekleri alma ) alarak benleri inceletmektedir. Eğer kanser şüphesi fazla ise, gereğinde lezyonu lokal anestezi ile küçük bir  cerrahi müdahaleyle çıkarmaktadır. Ben aldırma nasıl yapılır? Başlıklı yazıyı okumanızı öneririm.

Nasır:Ellerde veya ayaktaki nasırları radyofrekans yöntemi ile  nasırın kökünü de alarak çıkarır.

Lipom (yağ bezeleri):Saçlı derideki yağ kistlerinde  saçı kesmeden olabildiğince küçük kesi ile çıkarma işlemini yapmaktadır.

Endoskopi: Mide barsak hastalıklarının tanısında önemli bir yöntem olan Gastroskopi, kolonoskopi işlemlerinde 23 yıllık deneyimi vardır.

Diğer cerrahi hastalıklar: Op.Dr.Seher Şirin genel cerrahi uzmanıdır.Diğer cerrahi hastalıkların(guatr,safra kesesi,apandisit  gibi) tanı ve tedavisini yapabilmektedir.

Adres Bilgileri: 
Op. Dr. Seher Şirin şu anda Antalya’da hasta kabulüne devam etmektedir.
Yüksekalan Mahallesi, 485 Sokak, No:2 Kat: 1 Muratpaşa / Antalya
Telefon: 0242 312 22 20
WhatsApp: 0532 459 69 00
Web: www.ideaantalya.com

Sorularınız var mı?

Evet arkadaşlar uzmanımız ile ilgili özet bilgilere yer verdik, şimdi kendisine sormak istediğiniz sorular varsa aşağıdaki yorum formunu kullanarak iletebilirsiniz. Sizden gelen sorulara burada yanıt vermektedir.

REFERANSLAR

  1. Günergün, F., & KADIOĞLU, S. (2006). İstanbul Üniversitesi’nin yerleşim tarihçesi üzerine notlar. Osmanlı Bilimi Araştırmaları8(1), 135-163.
  2. Baskan, S., Çakmak, A., Göksoy, E., Abbasoğlu, O., Çelebi, A. E., Güllüoğlu, B., … & Aktaş1, H. (2009). Genel cerrahi uzmanlık eğitimine farklı bir bakış. Ulusal Cerrahi Dergisi25(4), 142-5.
  3. ORAL, S. E., & Nadiye, Ö. Z. E. R. (2020). Bir Kolonoskopi Gerçeği: Utanma Duygusu ve Yönetimi. Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi9(2), 216-221.
  4. Ferhat, Ç. A. Y., Kanat, B. H., & Girgin, M. (2017). Hemoroit tedavisinde lastik band ligasyon sonuçlarımız. Adıyaman Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi3(3), 581-588.
  5. MENTEŞ, O. D. M. Ö., Uzmanı, E. H. H. G. C., ÖZDEMİR, O. D. M., Uzmanı, E. H. H. G. C., & ÖZGÜL, O. D. Ö. PILONIDAL SİNÜS HASTALIĞI VE CERRAHİ TEDAVİSİ.
  6. ERSAN, Y., YAVUZ, N., ÇİÇEK, Y., ERGÜNEY, S., & KUŞASLAN, R. (2004). Anal fissürlerde medikal tedavi. Cerrahpaşa Tıp Dergisi35(4).
  7. Yazgan, S., Koçberber, Ç., Suleymanzade, N., & Can, U. Cinsel Yolla Bulaşan Enfeksiyonlar? Sağlığını Şansa Bırakma; Koru (n)!!!.
  8. Özdemir, L., Tekbaş, Ö. F., Erdal, M., & Balkan, M. (2007). GATA Meme Hastalıkları Polikliniği’ne Başvuran Hastalarda Meme Kanseri Risk Faktörlerinin Araştırılması. Türkiye Aile Hekimliği Dergisi11(4).

747 Yorum

  1. Iyı akdamkar hocam makatımda agrı var sızlerede danıdmıstım fıssulden suphelenmıstınız hocam bn doktora gıttım fıssul oldugunu soyledı ama sedece hafıf bır cızık dedı korkulacak bısı yok dedı bana bıtane merhem verdı kısaltma olarak soylıom hocam krts dıe ismi bar 2 gun oldu kullanıom daha bır rahatlama yok acaba bıraz zaman mı gecmesı lazım hocam ne yapmalıyım yardımcı olurmusunız tesekkürler…

  2. merhaba hocam.14.09.2017 merdiven köy devlet hastahanesinde kuyruk sokumu kısmından fistül ameliyatı oldum.serce parmak büyüklüğünde bir delik açmışlar yolları varmı sağ sol hiç bakmamışlar.şuan akıntım devam ediyor.ameliyat olduğum yerin sağ tarafında bir serçe parmak uzunluğunda fistül yolu var ve çok ağrı yapıyor.klonoskopi oldum bağırsakta ülser kloit çıktı.neyapmam gerek makatım çok ağrı yapıyor.

  3. merhaba hocam sağ kasığımda hafif şişlik vardı usg sonucu sağ inguinalde 20.7mm boyutlarda konfigürasyonda yağlı hilusu şizlenen lenf nodu mevcuttur (reaksiyonel hiperplazzi ) yazıyor korkulacak bi durum var mı sizce hocam birde şişliğin inmesi ne kadar sürer şimdiden teşekkürler

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      Kasığınızda her normal insanda bulunan ve bulunması gereken lenf bezi var. Boyutu biraz büyük,genital ya da parmaklardaki enfeksiyon varsa onlara bağlı olabilir. Hiç bir önemi yok,merak etmeyin.

  4. Ben büyük tuvaletimi yaparken çok zorlanıyorum adeta yırtılacakmış gibi oluyor ve çok yanıyor. Yaptıktan sonra hemen arkasından ishal yapıyorum. Yanma devam ediyor ve karnım da çok fazla ağrıyor. Sebebi ne olabilir ?

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      İshalin etkisiyle fissür gelişmiş olabilir. İshal düzelmeden fissür ve yanma şikayetlerinizi düzeltmek zor. Ayrıca ishal ve karın ağrısı bazı özel iltihabi barsak hastalıklarını akıla getirir,ve bu hastalığın tedavisi fissürden daha önceliklidir. Barsakların teşhis ve tedavisi için gastroenteroloji uzmanına gitmelisiniz. Bu süre içinde dışkılama öncesinde sıcak suya oturun ve anüsün hemen içine doğru ve etrafına vazelinli pomatlar sürün. İshal geçtikten sonra makat şikayetleriniz geçmezse genel cerrahi uzmanı muayene etmeli.

  5. Hocam ben rahatsızım makatımdan. Tuvalete girdikten sonra dışkılama yaparken çok acıma yanma ardından kaşıntı başlıyor sonra da sızlama başlıyor gün boyu devam ediyor hocam kısa süre önce doktora gittim kolonoskobi yaptı iç hemoroid varmış ben çatlak falan vardır sanıyodum çok şükür çatlak falan yokmuş. iç hemorıid ameliyatlık değilmiş ilaç yazdı kullanıyorum. eğer ameliyatlık değilse neden bu kadar acı çekiyorum evresini falan söylemediler.Hocam birde makat ağzında sürekli duran bir meme var leblebi büyüklüğünde ıkındığım zaman büyüyor bazen şiştiği zaman da çatlıyor kanıyor hocam ne yapmalıyım canım hiç rahat değil makatımı sıktığımda ağzında bi dolgunluk var. cevabınız için şimdiden teşekkürler

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      İç hemoroidler ağrı yapmaz. Muhtemelen ağrılı ve leblebi büyüklüğünde şişlik olduğunda hemoroid içinde pıhtılaşma oldu (Tromboze hemoroid) . Bu dönemde kabızlık ve ishalinin düzeltilmesi ve bazı ilaçlarla o dönem tedavi yapılabilir. Sık sık tromboze oluyorsa,pıhtı tedavi olduktan sonra iç hemoroidleri lastik bantla boğma (RBL) ve lazer (IRC) tedavisi yapılabilir.

  6. Merhabalar hocam ben ali bir sorum daha olacaktı, Fissür ameliyatından sonra gaz ve dışkı kaçırma oluyormuş. Eğer oluyorsa hemen ameliyattan sonra belli eder mi? yoksa aylar sonra mı belli olur?

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      Fissür ameliyatından sonra ameliyatın komplikasyonu olarak gaz-dışkı kaçırması olabilir. Olursa çoğunlukla ameliyattan hemen sonra görülür ve hayat boyu devam eder.Bazen ameliyat yaşlılıkta da olmasına da zemin hazırlayabilir. Bu risklerden korkanlar için botoks tedavisi önerilebilir. Başarısı ameliyat başarısına yakındır,2 dakika gibi bir sürede yapılabilir.Hastanede yatmak gerekmez. Botoksta bu risk çok daha azdır ve olsa bile 6 ay sonra geçer.

  7. Hocam sfinkterotomi ameliyatından sonra kesilen kas ne kadar sürede iyileşir? ağrı sızlama yanma yapar mı? makat kası normal haline ne zaman döner?

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      Sfinkterotomiden sonra kas geri eski haline dönmez.Ancak yerinde nedbe dokusu oluşur. Kesilen kasın kendisi ağrı yapmaz ,ciltteki kesi ve daha iyileşmemiş olan fissürün ağrısı bir süre (10-15 gün kadar) devam eder.

  8. Hocam iyi akşamlar 23 yaşındayım. İki gündür makattan kan geliyor. Lavaboya her gitmemde oluyor. Regl kanaması gibi olmakta fakat ağrı yada yada başka hiç bişey yok. Ne yapmam gerekiyor.

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      Ağrısız kanama iç hemoroidde,barsak ülserlerinde,iltihaplarında ve tümörlerinde görülebilir. Her ne kadar yaşınızın genç olması dolayısıyla tümör düşünmesemde bol kanama olduğundan mutlaka muayene olmalısınız. Muayenede anoskopla anüsün 10 cm. içine bakılması gerekir. Anoskop imkanı yoksa kolonoskopi gerekebilir.

  9. Doktor hanım,
    2,5 yıl önce bel fıtığı nedeniyle bel altı kas kayıplarım oluştu. Nürojen mesane hastasıyım. TAK kullanıyorum. Ürodinami ile bu konu tespit edildi. Aynı sorun bağırsakları da da mevcut ve dışkılama problemlerim oluştu. Bu sorunun tespiti ve tedavisi ile ilgili hangi doktora baş vurabilir ve ne gibi test ve tedaviler yürütülebilir.ilginiz ve ayırdığınız zamandan dolayı peşinen teşekkürler.

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      Sinir hasarı derecesinin kontrolü ve takibi için nöroloji ve fizik tedavi muayenesi olmalısınız. Genellikle bel fıtığına bağlı sinir hasarlarında bağırsaklar etkilenmez.Barsak problemleri için önce makat kontrolü nedeniyle genel cerrahiye, bağırsak hareketleri için ise gastroenterolojiye gitmelisiniz.

  10. Merhaba hocam ben 40 yaşında bayanım. Ben de hemoroid ve fissür var. Fissürden ameliyat oldum 9 ay oldu. Sfinkterotomi ameliyatı.Hergün makatım kasılı gergin basınçlı hissediyorum bu fissür ameliyartındaki kesilen kas ne kadar sürede iyileşiyor ondan olabilir mi yoksa hemoroidten mi? makatım sanki sıkık gibi boşaltma işlemini birden yapamıyorum.Bir de sızlama oluyor kaşıntı,acı,batma bu kesik yerden kaynaklanıyor olabilir mi dolgunlukda var, makat derim her zaman çok hassas ve tahriş olmuş gibi dokunamıyorum.Bu sızlama,yanma kastan kaynaklı mı yoksa hemoroidten mi kaynaklı hocam cevap verirseniz sevinirim teşekkürler

  11. Hocam iyi akşamlar. 2 sorum olucaktı size.

    1) Hocam makatımta sık sık gaz gürültüsü geliyor. sanki gaz çıkıyormuş gibi ama makattan gaz felan çıkmıyor sadece makatın içinden ses geliyor. Ayrıca çok gazım olduğundada tuvalette gazımı tutmama rağmen biraz kaçıyor.
    2) makatın ön tarafa doğru ve arka taraf doğru her iki yanında da hafif ıkınma halinde boşluk gibi bir durum oluşuyor kırmızı renkli. makatımı kasıncada hafif ice çöküyor gibi oluyor. normalde makatı kasınca dışarı doğru düğme gibi kabarması gibi birşey okumuştum acaba normal mi benim ki ?

    şimdiden çok teşekkür ederim

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      Makatın üst kısmındaki gaz birikmesi çıkmadığı sürece ses çıkarmaz. Barsaktaki gaz birikmeleri gurultu şeklinde ses çıkarır. Tuvalette gazınızı tutmayın. Gaz çıkarmak tamamen fizyolojik bir olaydır.Makatı kasınca ya da ıkınınca kırmızılıklar oluşması normaldir. Çoğunlukla anal göllenme oluşur. Yine de şikayetleriniz fazla ise bir makat muayenesi olmanızda fayda var.

  12. hocam öncelikle değeli cevabınız için çok şimdiden teşekkürler. Hocam makatımın knarından değil içinden akıntı gelmekte. Ramazan bayramında genel cerraha gittim. iç hemoraid ve çatlak var dedi ve lazerle ameliyet yaptı. hayat ondan sonra zından. şuanda akıntı devam ediyor. bugün az aktı diyelim akşamına ağrı oluyor ertasi gün sabah akıntı rengi kana dönüyor ve o gün öyle akıyor daha sonra gün sarı yeşilimsi akıntır oluyor senaryo hep böyle. Akıntı aktımı rahatlıyorum. pelvik mr çekildi. mr da Alt Abdomen: Axial T2 FSE, Axial T1 FSE, sagittal T2 FSE, Post kontrast T1 LAVA. Axial b:0, b:800 Diffüzyon agirlikli, ADC harita Pelvik MRG Incelemesinde; Mesane
    duvar kalinligi lümeni olagandir. Prostat her iki veziküloseminalis olagandir. Rektosigmoid bölge özellikte rektum seviyesinde duvari diffüz olarak hafif kalin izlenmektedir
    ve çevre pararektal yagli dokularda da enflamasyon bulgulari dikkati çekmektedir. Bununla birlikte rektum posteriorunda her iki levator ani ile sinirli önde de rektum ile
    sinirli üçgen tarzinda yaklasik 3×3 cm boyutunda apse ile uyumlu sivi koleksiyonu ve içinde hava intensitesi görülmketedir. Dinamik incelemede duvari yogun kontrast
    tutulumu göstermektedir. Perianal apse ile uyumlu olarak degerlendirilmistir. Belirgin fistül trakti izlenmemektedir. Inferiorunda cilt dokusuna ulasmayan yagli doku
    içersinde devam eden milimetrik küçük bir trakt görülmektedir. Pelviste serbest sivi mevcut degildir. Patolojik boyutta lenf nodu izlenmedi. Ancak perianal bölgede
    perirektal yagli doku içersinde çok sayida 7-8 adet milimetrik reaktif boyutta lenf nodu ve her iki internal iliak zincirde de reaktif boyutta lenf nodlari görülmektedir. Kemik
    yapi yasla uyumlu görünümde izlenmektedir. hocam benim bu hastalıktan kurtulma şansım nedir. Bu apse hiç bitmiyecekmi içimde. Tedavide nasıl bir yol izlemeliyim. İdrarımı yaparken makatımdan akıntı geliyor. Ikınma ile birlikte geliyor. Gaz çıkartmadan önce akıntı geliyor sonra gaz çıkartıyorum gazla birlikte akıntı geliyor. Hocam ne olurwsunuz yardım edin.

  13. Cumartesi günü kabız oldum zorladım büyük tuvaletimi yaparken sonra kan geldi. 2.gün büyük tuvaletimi yapmaya gittim bu sefer acıdı ama yaptım ve daha fazla kan geldi sonra krem kullandım procto-glyvenol ve anestol pomadı karıştırıp sürüyordum. Bir kaç gün geçti(3-4gün) tekrar büyük tuvaletimi yapmaya gittim acı çok arttı yapamadım. Bunun yanında bişey batıyor gibi ve çok acı var. Ne yapmam lazım neler iyi gelir tuvaletimi nasıl yapıcam lütfen yardımcı olun. Şimdiden teşekkürler.

    • Böyle bi durumda ishal olmak zararlı mı? Birde söylemeyi unuttum kaşıntıda var

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      Zorlanmaya bağlı olarak ağrı ve kanama olduğunda fissür olma ihtimali yüksektir. Dışkılama öncesinde 5 dakika sıcak suya oturun.Makatın içine doğru vazelinli krem sürün. Kabı kalmayın. İlk fırsatta muayene olun

  14. Merhaba,ben 39 yaşındayım yaklaşık bir senedir makat ağrısı yaşıyorum,ağrı uykumdan uyandırıp kıvrandıracak şekilde olabiliyor,yaklaşık 10 dk sürüyor,sonra geçiyor,büyük abdestimi yaptıktan sonrada bu ağrı olabiliyor,bu ara sıklaştı,bu ağrıyla acile gittim geçen hafta,ordaki dr makattan muayene yaptı,hemoroid değil dedi,sizce ne olabilir?

    • Kabız değilim. Her gün tuvalete çıkma isteğim oluyor ama diski makatta genişlemesine yayılmış top gibi kalıyor ne kadar ikinsam da çok az diskikayabiliyorum. Yaklaşık 2 haftadır böyle. Makat çevresinden elimle ittirerek az az dışkılama okuyor. Cok zorlarsam catlak ve kanama olusuyor. Sicak suya oturma bol su içme sebze meyve denedim. çatlak halloluyor ama tekrar dışkılama problemi yaşıyorum sürekli.

      • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

        Kronik yani uzun süreli kabızlıklarda barsak fonksiyonlarında bozulma ,anüste ve rektumda dışkılama bozukluğu oluşabilir. Bu durumda önce rektum ve anüs muayenesi gerekir. Büyük ihtimalle anal defekografi yaptırmak gerekir.

  15. Makatım da
    sızlama var ne yapmam gerekir prozon krem kullanıyorum

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      Sızlama anal dermatit ve kaşıntıya bağlı ise pruzon iyi gelebilir. Pruzon sızlama için kullanılan bir ilaç değildir. İlacı doktor önerdiyse böyle bir dermatit durumu var demektir. Ancak doktor olmayan kişilerin tavsiyesi ile kullanıyorsanız doğru değil. Önce muayene olup sızlamanın sebebini bulmak ve ona göre ilaç kullanmak gerekir.Şimdilik kabız ya da ishal olmayın,dışkılama öncesinde makatın içine doğru vazelinli kremler sürebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir