Kadın Genel Cerrahi Uzmanı (Op. Dr. Seher Şirin) Kimdir?

Daha önceki konularımızda dikkat ettiyseniz, anüs bölgesi hastalıklarının teşhis ve tedavisi için mutlaka Proktoloji, yani makat hastalıkları uzmanlarına muayene olunması gerektiğini belirttik. Bu alanda size ilk önereceğimiz hekimlerden birisi Op. Dr. Seher Şirin‘dir. Özellikle kadın genel cerrahi uzmanı arayan hanımların ilk tercihi olan Şirin’in 30 yılı aşkın hekimlik tecrübesiyle tanışma fırsatını bu sayfada bulacaksınız.

Op. Dr. Seher Şirin Kimdir?

Kadın Doktor

1961 Yılında Karaman-Ermenek’te Doğdu
İlk olarak doğduğu ve yaşadığı yerlere bakacak olursak, 1961 yılında Karaman’ın Ermenek ilçesinde dünyaya geldiğini belirtmek gerekir. Bir süre sonra ailesiyle birlikte Mersin’e taşınmış olup, ilk, orta ve lise eğitimini burada tamamlamıştır.

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesinden Mezun Oldu

Sürekli hayalini kurduğu doktorluğa ilk adımını 1979 yılında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesini kazanarak attı. (1)

Altı yıllık tıp eğitim sürecinden sonra 1985 yılında doktor unvanını alan Seher Şirin, iki yıllık mecburi hizmet görevini Muğla Devlet Hastanesinde pratisyen hekim olarak tamamlamıştır.

Kısa bir süre Silivri Sağlık Grup Başkanlığında çalıştıktan sonra, 70. Yıl Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezinde pratisyen doktor olarak üç yıl görev yapmıştır.

1990 Yılında Genel Cerrahi Uzmanlık Eğitimine Başladı

Mezuniyetinin üzerinden beş yıl geçtikten sonra uzmanlık eğitimine başlayan Doktor Seher Şirin, hayatında önemli bir yere sahip olacak eski adıyla SSK Samatya Hastanesi, şimdiki adıyla T.C. Sağlık Bakanlığı İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesinde uzmanlık eğitimine başlamıştır.

O dönemde, kadın doktorların pek rağbet etmediği ve cesaret göstermediği genel cerrahi ihtisasının zorluklarını göze almış ve uzun süre hastanenin tek kadın genel cerrahi doktoru (asistanı) olarak çalışmıştır. Burada gece-gündüz, oldukça yoğun bir şekilde, dört yıl süren genel cerrahi ihtisasını tamamlamıştır.

Genel Cerrahi Uzmanı Olarak Şişli SSK Hastanesinde Göreve Başladı

1994 yılında genel cerrahi ihtisasını tamamlayan Doktor Seher Şirin, ilk görev yerini Şişli SSK Hastanesi olarak belirlemiştir. Bir yıl süren bu görevin ardından, genel cerrahi ihtisasını aldığı T.C. Sağlık Bakanlığı İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne (eski adıyla SSK Samatya Hastanesi) bu kez Genel Cerrahi uzmanı olarak dönmüştür. (2)

SSK Samatya’da 18 Yıl Görev Yaptı

1997 yılında göreve başladığı T.C. Sağlık Bakanlığı İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesinde 2015 yılında emekli olmuştur. Binlerce insana umut olmuş ve birçok sağlık alanında hizmet vermiştir. Emekli olduktan sonra İstanbul Yeşilköy’de özel bir klinikte Genel Cerrahi Uzmanı olarak göreve başlamıştır.

Op. Dr. Seher Şirin Hangi Hastalıklara Bakıyor?

İlgilendiği Başlıca Hastalıklar:

Uzun yıllar görev yaptığı hastanenin hizmet hastanesi olması nedeniyle genel cerrahinin alanına giren her tür hastalığın tedavisiyle ilgilenmiş ve bu alanlarda deneyim kazanmıştır. Hastalarının büyük çoğunluğunu kadın genel cerrahi uzmanını tercih eden kadın hastalar oluşturmuştur. Bu nedenle, özellikle kadınların muayeneden çekindiği meme ve makat hastalıkları alanında daha yoğun çalışmıştır. Makat hastalıkları konusundaki deneyimi nedeniyle erkek hastalar tarafından da tercih edilen bir hekim olmuştur. (3)

Hemoroid (Basur): Kadın ve erkek ayrımı olmadan özellikle kabızlık problemi yaşayan insanlarda en sık görülen hastalıktır. İshalde de olabilir. Nedeni dışkılama esnasında ıkınmaya bağlı olarak toplardamar genişlemesidir.

Op. Dr. Seher Şirin, hemoroid tedavisinde özellikle ameliyatsız yöntemlere önem vermektedir. Birinci derece ile gelmeniz halinde ilaçlarla tedavi edilebilir. 2 ve üçüncü derece olması halinde ise Lazer ve Rubbel Band Ligation (RBL) dediğimiz (Lastikle Boğma Yöntemi) uygulamaktadır. 4. Derece olması halinde ise tek çözüm yolu ameliyattır. Laserle ameliyat  veya  THD yöntemi dışarıda dikiş olmadığından ağrısız bir çözüm olarak tercih etmektedir. (4)

Kıl Dönmesi (Pilonidal Sinüs): Genellikle erkeklerde ve özellikle 15-30 yaş arası erkeklerde görülen bir sorun. Her ne kadar kıl batması ile karıştırılsa da, aslında kuyruk sokumu bölgesinden cilt altına kıl, tüy gibi yabancı cisimlerin girmesi ve orada zamanla bir yumak kapsül haline gelmesiyle oluşur.

İlk başlarda ciddi bir şikayete neden olmasa da, ilerleyen süreçte apse, kuyruk sokumunda şiddetli ağrı, devamlı akıntı gibi sorunlarla hayat kalitesini düşürür.

Kesin çözüm yolu ameliyattır. Mümkün olan hastalarda, özellikle fazla yayılmamış durumlarda mikro sinüsektomiyi tercih etmektedir. Bu sayede hastanın hastaneye yatmasına, anestezi almasına ve günlerce ağrı çekerek yüzü koyun yatmasına gerek kalmaz. İleri derecede olan hastalarda ise mikrosinüsektomiye benzer avantajları bulunan ameliyat çeşidi olan Karidakis ameliyatını uygulamaktadır. (5)

Makat Çatlağı (Anal Fissür): Yine kabızlık problemi olan insanlarda yaygın görülen bir hastalık olan makat çatlağı, hastalar tarafından makat yırtığı veya makatta damar çatlaması olarak da tanımlanır. Sert dışkılamanın ya da çok sulu ishalin neden olduğu anüs iç kısmındaki çizik veya yara, bir ay içerisinde ilaçlar ve bazı önlemlerle tedavi edilebilir.

Tedavi edilmediğinde kronik hale gelebilir ve ameliyat ya da botoks enjeksiyonu gibi müdahaleler gerekebilir. Doktorumuz Seher Hanım, ameliyat ve bazı yan etkilerinden çekinen hastalarda, sadece bir dakika süren botoks tedavisini uygulamaktadır. (6)

Anal Hematom (Makatta Pıhtı Toplanması): Makatta ağrı ve meme oluştuğunda, pıhtılaşmış hemoroidle karıştırılabilen anal hematom oldukça sık görülmektedir. Hemoroid’de aslında genellikle ağrı görülmez. Makatta pıhtı toplanması anlamına gelen bu hastalık, yine kabızlık ve dışkılama esnasındaki ıkınma ile yakından alakalıdır. İkınma, anüs bölgesindeki damarların patlayarak cilt altına kan akışına ve kanın pıhtılaşarak ağrıya dönüşmesine neden olur. Küçük ve ağrısız bir tedavi yöntemi olan, 1 cm’lik alanda yapılan kesi ile pıhtı boşaltılır.

Makat Siğili (Kondilom) HPV virüsünün sebep olduğu, sivilce gibi lezyonlar genellikle cinsel yolla bulaşır. Dokuya bulaştıktan sonra, yıllarca dokuda kalabilir. Anal kondilomda, anüsün iç kısmının anoskopla kontrolü ve varsa anüste ve rektumda tedavisi gereklidir. (7)

Lezyonlar tedavi edildikçe yenileri çıkabilir. Bu nedenle, sıkı takip altında ayda bir yapılan kontrol ve her yeni çıkan lezyona uygulanan tedavi önemlidir. Tedavisinde ilaç tedavisi, kriyoterapi, elektrokoterle yakma veya radyofrekansla yakma gibi yöntemler bulunur.

Op. Dr. Seher Şirin, kriyoterapinin başarısız olduğunu, ilaç tedavisinin siğillerle beraber sağlam dokuyu da yaktığını ve elektrokoter yaralarının zor iyileştiğini belirterek, bu yöntemleri tercih etmemektedir.

Radyofrekans ile tüm lezyonları tek tek lokal anestezi uygulayarak, hastaneye yatmadan temizlemektedir. Sonrasında, ayda bir yapılan beş kontrol sırasında yeni çıkan lezyonları ücretsiz olarak yakmaktadır.

Op. Dr. Seher Şirin sadece Proktoloji değil aynı zamanda meme hastalıkları uzmanıdır.

Meme Hastalıkları Teşhis ve Tedavisi
Uzmanımıza aşağıdaki soru ve yorum formu aracılığıyla sadece makat hastalıkları değil, aynı zamanda meme hastalıkları ile ilgili de sorular sorabilirsiniz. T.C. Sağlık Bakanlığı İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesinde görev yaptığı 18 yıllık süreçte, meme hastalıkları çalışma grubunda yer almış ve meme kanseri teşhisi ve tedavisinde önemli rol oynamıştır. Her sekiz kadından birinde görülen meme kanseri ile ilgili muayene ve tedavi imkanlarından faydalanabilirsiniz. (8)

Medikal Estetik Uygulamaları

Ben Aldırma:Yüz ve vücuttaki her tür benler kötü şüphe içermiyorsa ameliyatsız (radyofrekansla buharlaştırma ,damar benlerinde infraret koagülasyon) tedavileri yapmaktadır. Bu yöntemler vücutta en az iz bırakan yöntemlerdir. Benler kanser şüphesi içeriyorsa punch biyopsi (küçük doku örnekleri alma ) alarak benleri inceletmektedir. Eğer kanser şüphesi fazla ise, gereğinde lezyonu lokal anestezi ile küçük bir  cerrahi müdahaleyle çıkarmaktadır. Ben aldırma nasıl yapılır? Başlıklı yazıyı okumanızı öneririm.

Nasır:Ellerde veya ayaktaki nasırları radyofrekans yöntemi ile  nasırın kökünü de alarak çıkarır.

Lipom (yağ bezeleri):Saçlı derideki yağ kistlerinde  saçı kesmeden olabildiğince küçük kesi ile çıkarma işlemini yapmaktadır.

Endoskopi: Mide barsak hastalıklarının tanısında önemli bir yöntem olan Gastroskopi, kolonoskopi işlemlerinde 23 yıllık deneyimi vardır.

Diğer cerrahi hastalıklar: Op.Dr.Seher Şirin genel cerrahi uzmanıdır.Diğer cerrahi hastalıkların(guatr,safra kesesi,apandisit  gibi) tanı ve tedavisini yapabilmektedir.

Adres Bilgileri: 
Op. Dr. Seher Şirin şu anda Antalya’da hasta kabulüne devam etmektedir.
Yüksekalan Mahallesi, 485 Sokak, No:2 Kat: 1 Muratpaşa / Antalya
Telefon: 0242 312 22 20
WhatsApp: 0532 459 69 00
Web: www.ideaantalya.com

Sorularınız var mı?

Evet arkadaşlar uzmanımız ile ilgili özet bilgilere yer verdik, şimdi kendisine sormak istediğiniz sorular varsa aşağıdaki yorum formunu kullanarak iletebilirsiniz. Sizden gelen sorulara burada yanıt vermektedir.

REFERANSLAR

  1. Günergün, F., & KADIOĞLU, S. (2006). İstanbul Üniversitesi’nin yerleşim tarihçesi üzerine notlar. Osmanlı Bilimi Araştırmaları8(1), 135-163.
  2. Baskan, S., Çakmak, A., Göksoy, E., Abbasoğlu, O., Çelebi, A. E., Güllüoğlu, B., … & Aktaş1, H. (2009). Genel cerrahi uzmanlık eğitimine farklı bir bakış. Ulusal Cerrahi Dergisi25(4), 142-5.
  3. ORAL, S. E., & Nadiye, Ö. Z. E. R. (2020). Bir Kolonoskopi Gerçeği: Utanma Duygusu ve Yönetimi. Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi9(2), 216-221.
  4. Ferhat, Ç. A. Y., Kanat, B. H., & Girgin, M. (2017). Hemoroit tedavisinde lastik band ligasyon sonuçlarımız. Adıyaman Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi3(3), 581-588.
  5. MENTEŞ, O. D. M. Ö., Uzmanı, E. H. H. G. C., ÖZDEMİR, O. D. M., Uzmanı, E. H. H. G. C., & ÖZGÜL, O. D. Ö. PILONIDAL SİNÜS HASTALIĞI VE CERRAHİ TEDAVİSİ.
  6. ERSAN, Y., YAVUZ, N., ÇİÇEK, Y., ERGÜNEY, S., & KUŞASLAN, R. (2004). Anal fissürlerde medikal tedavi. Cerrahpaşa Tıp Dergisi35(4).
  7. Yazgan, S., Koçberber, Ç., Suleymanzade, N., & Can, U. Cinsel Yolla Bulaşan Enfeksiyonlar? Sağlığını Şansa Bırakma; Koru (n)!!!.
  8. Özdemir, L., Tekbaş, Ö. F., Erdal, M., & Balkan, M. (2007). GATA Meme Hastalıkları Polikliniği’ne Başvuran Hastalarda Meme Kanseri Risk Faktörlerinin Araştırılması. Türkiye Aile Hekimliği Dergisi11(4).

747 Yorum

  1. Ayak parmaklarımın hepsinde büyüklü küçüklü siğiller var. Tedavisini ve fiyatını ogrenebilirmiyim?

    • Op. Dr. Seher Şirin

      Siğillerin en etkili tedavisi radyofrekans ya da elektro koterle yakma tedavisidir. 0212 5727265, 0212 5727266, 0542 6210888 numaralı telefonlardan işlem hakkında bilgi ve ücret bilgisi alabilirsiniz.

  2. Yaşım 26 kolonoskopi yapıldı 2 yıldır bu hastalık var

    • Op. Dr. Seher Şirin

      26 yaşında ailede kolon kanseri yoksa anoskopi ya da rektosigmoidoskopi yeterli olur. Muhtemelen kanamayı izah edecek hastalık tespit edilemedi o nedenle yapıldı. Şimdi daha güvenle hemoroid tedavinizi olabilirsiniz.

  3. Hocam merhaba bende 2.derece hemoroid teşhisi konuldu bana en uygun tedaviyi ve nüks oranın en düşük olan tedavi hangisidir çünkü ben çok uzaktayım sizin kliginize tam bilgili bir şekilde gelmek istiyorum(çünkü nüks etmesini istemiyorum ve şu anda psikolojim bitik durumda ağrı yok sadece kanama var ve çok takıntılı birisiyim) şimdiden teşekkür Ederim…

    • Op. Dr. Seher Şirin

      nüks oranı hemoroid ameliyat tekniklerinde birbirine yakındır. Hemoroidde nüks etmede hastaya ait faktörler ameliyat tekniklerinden daha fazla rol oynar.Önemli olan evresine göre en uygun yöntemi seçmektir. 2. Evrede klasik cerrahi yöntemlere gerek yoktur. Lastik bantla boğma ve infrared koagülasyon doğru yöntemdir. Tabii kesin öneri ameliyat edecek doktorun kendi muayenesi sonrasında ve yine doktorun kendi kararıyla verilmelidir.

  4. hocam 2 ay önce makatta yanma ve tam tarif edemediğim bir huzurluk hali başladı. devlet hastanesinde el ile yapılan muayenemde bunun bir çatlak olmadığı ve basura benzediği söylendi. anestol ve procto glyvenol krem + doxium hap verildi. bu arada makat girişinde dışa sarkmayan bir şişkinlik elime gelmeye başladı. 15 gün ilaç kullandıktan sonra şikayetlerimin geçmediğini görünce özele gittim. rektoskopi çekildi. makatta çatlak olmadığı, hemoroid bulguları gözlendiği söylendi. daflon hap ve anestole devam denildi. 1 aydır daflon içiyorum. elime gelen şişkinlik artık tamamen kayboldu ama benim şikayetlerlerim henüz geçmiş değil. özellikle uzun süre sert bir yere oturduğum zaman yanma şikayetim tekrar başlıyor. 2 aydır ağzıma baharat ve turşu sürmüyorum. bu süreçte tuvalet alışkanlığım da düzene girdi ama %100 çözüme kavuşamadım. doktorun tavsiyesiyle 2. kutu daflonu içmeye başladım ama ne zamana kadar bu ilacı kullanmam gerektiğini ya da bana konulan teşhisin doğru olup olmadığını merak etmeye başladım. maalesef ki bulunduğum bölgede proktoloji uzmanı yok.

    • Op. Dr. Seher Şirin

      Makatta çatlak olsaydı her iki cerrahi uzmanı da görürdü. Hemoroid ciddi ağrı yapmaz ama bu tip huzursuzluklar yapabilir. Özellikle sizde şişlik olmuş akut bir basur atağı geçirmiş olabilirsiniz. Bu atak geçmeden müdahale yapılması doğru değil. Bir süre sonra tekrar değerlendirilebilir. Gerekirse lastik bantla boğma gibi ameliyatsız tedaviler yapılabilir.

      • Değerli Hocam 29 yaşındayım. 7 yıl önce ve 2 yıl önce iki defa dış basur geçirdim. Hap, fitil ve krem kullanarak bunları 10 ar günde tam olarak atlatmıştım. Son 1 aydır makat bölgemde yanma ve kuruma hissediyorum. Bu sefer dışa vuran bir meme olmadı. İlk başlarda dışkılama sırasında hafif bir kesilme hissim vardı, daha sonra tam olarak geçti.
        Devlet hastanesinde el ile muayene yapıldı. Muayene sırasında ağrı acı hissetmediğim için bunun fissür olmadığı söylendi. Daflon hap ve proctolog fitil verildi.Bunları aksatmadan kullandım ama şikayetlerim tam geçmedi. Özellikle makat kuruluğu hissim aynen devam ediyor. Bu ilaçlar ne kadar süre kullanılmalıdır? Ne zaman tam etki gösterir? Sürekli aklım orada olduğu için sorun psikolojik olabilir mi? Bugüne kadar Herhangi bir kanamam, akıntım ya da makat kaşıntım olmadı.

        • Op. Dr. Seher Şirin

          Hemoroidde makat kuruluğu fazla görülmez.daflon uzun kullanılabilir ama proctolog kortizon içerdiğinden 10 günden fazla önerilmez. Makatı çok fazla yıkamak, her dışkılamadan sonra sabunla lifleyerek yıkama gibi sebepler makatta ciltte kuruluğa yol açabilir. Muayene etmeden bir teşhis konamaz zaten. 10 gün geçtikten sonra kontrole gitmenizde fayda var.

  5. Mrb hocam,
    Bir kaç yıldır hemoroid sıkıntısı çekiyorum kremini falan kullandım fakat kontrole bir kaç ay öncesine kadar hiç gitmemiştim.doktor yırtık ve hemoroid olduğunu söyledi.tuvalet ihtiyacım sırasında kanama oluyor ve bu kanama oldukça arttı ve kimi günler siringayla şu fiskirtir gibi kan çıkıyor ve tuvaletten sonra 4,5 saat acı çekiyorum ameliyat şart mi

    • Op. Dr. Seher Şirin

      Hemoroid kanama yapıyorsa, dışarı çıkıyorsa tedavi yani ameliyat ya da ameliyatsız lastik bantla boğma, infrared gibi müdahaleler gerekir. Bu müdahaleyi yapmadan önce kanamanın hemoroidden gelip gelmediğini tespit etmek için muayene özellikle anoskop muayenesi gerekir. Anoskop şansı yoksa kolonoskopi ya da rektosigmoidoskopi gerekir.

  6. Kubilay Toros

    iyi günler hocam ben yaklaşık altı ay önce hemorid den ameliyat oldum.bir kanamli hemorid var dediler onu lazerle kurttum. Birde fistul vardı onu aldık dediler birde yırtılma var onuda temizledik dendi. Fakat bu zaman içinde ağrılarım geçmedi yine dkt gittim yırtılma var dendi krem verdi sıcak su banyosu kullanıyorum ama rahatsızlığım geçmiyor sabah büyük abdest yaparken çok ağrı çekiyorum sonra öğleye doğru azalıp gidiyor bu gün sabahtan beri ağrım devam ediyor yaklaşık altı aydır iki veya üç defa kabız oldum onun dışında her gün normal yapıyorum ama ağrıdan kurtulamıyorum önerilerinizi bekliyorum iyi çalışmalar dilerim

    • Op. Dr. Seher Şirin

      Hemoroid ameliyatı ağrılı bir ameliyattır ama 6 ay sürmemeli. Üstelik fissür ameliyatında makat kası kesildiği için daha da çabuk rahatlamanız gerekirdi. Fistül ameliyatının ağrısı da bu kadar sürmemeli. Yen bir fissür ya da apse gelişmiş olabilir. Bu nedenle yeniden ayrıntılı muayene olmanız gerekir.

  7. Hocam 35 gün dur büyük abdestimi yapınca kanama çok oluyor bilgi alabilirmiyim

    • Op. Dr. Seher Şirin

      Dışkılarken kanama oldukça önemli bir bulgudur. Yaşınız gençse, ailede kolon kanseri yoksa, kabızlık eşlik ediyorsa hemoroid fissür gibi makat hastalıklarından dolayı kanama olabilir. İshal eşlik ediyorsa iltihabi bağırsak hastalıkları olabilir. Orta yaş ve üzeriyseniz, ailede bağırsak kanseri varsa kötü huylu hastalıkların kanama yapabileceği düşünülür. Kanama olduğunda kesin teşhis için muayene şarttır. İlk fırsatta genel cerrahi uzmanına muayene olmalısınız.

  8. Hocam iyi günler 31 yasındayım
    18 yasında hemoroid oluştu büyük fındık kabuğu kadar özel bi hastanede amaliyat oldum uzun süredir bi problemim yoktu
    2yıldır tekrar dışta hrmoroid şişliği başladı kolonozkopi oldum eternel hemoroid söylendi
    Akıntı ve kötü koku oluyor sosyal hayatım iş hayatımda çok sorun oluyor sürekli fitil krem veriliyor bi faydası yok.
    Nasıl bi yol izlemeliyim teşekkürler

    • Op. Dr. Seher Şirin

      Dış hemoroid ise devamlı ıslaklık hissi ve kaşıntı yapabilir. Sosyal hayatınızı etkiliyorsa tedavi olmalısınız.Tedavisi ameliyattır. Lastik bantla boğma ve IRC dış hemoroidlere uygulanmaz. Lazer tedavisi yapılabilir. Şimdilik kabız,ishal olmayın,ıkınmayın,tuvalette uzun oturmayın.Lifli gıdalar ve bol su tüketin. yürüyüş yapın.

  9. Hocam merhabalar defalardir yaziyorum cevap veriyorsunuz minnettarim..gecmeyen kasintim vardı onerilerileriniz uzre sanliurfada anoskopla bakabilecek genel cerrahi arayisindaydim ama ara tatilde rahat baktirim diye bekliyordum..beklnmedik bi gebelik yasadigimi ogrendim bi haftadir. ama kasintim ayni deli ediyor beni simdi ne yapacagimi bilmiyorum emzirmeyi kesmeyi planlarken tekrar hamile kalmak beni bu makat konusunda iyice endiselendirdi…ne yapayim ne yapmaliyim simdi yardiminiza ihtiyacim var keske istanbulda olsaydim yaniniza gelebilseydim…com(dort ay once genel cerrahi muayenesi temizdi ama anoskopla bakilmamisti iki yildir var bu kasinti iki yılda bi kere kurt tahlili de yapıldi oda negatifti)

    • Op. Dr. Seher Şirin

      Kaşıntı yapan makat hatalıkları (siğil,fistül,dış hemoroid ,çatlak gibi) muayenede görülürdü zaten. Anoskop İstanbul’da, büyük hastanelerde bile yok. Gerekseydi doktorunuz zaten kolonoskopi isterdi. Bazı önerilerle kaşıntıyı azaltabilirsiniz: Makatı dışkılama sonrasında az ya da çok fazla yıkamayın. Yalnızca duru suyla yıkayın, sabun, solüsyon kullanmayın. Mutlaka kurulayın. Terliyorsanız gün içinde kuru tutun. Islak mendil kullanmayın. Baharatlı yiyecekler yemeyin. Hangi yiyecek fazla kaşındırıyor kaşıntınızın artma durumuna göre tespit edin. Dar ve sentetik çamaşır giymeyin,çamaşırlarlarınızı iyi durulayın. Dışkılama öncesinde hafif makatın içine doğru vazelinli pomat sürün. Daha ayrıntı bilgi için www. sehersirin. com da makat kaşıntısı konusundan edinebilirsiniz.

  10. Merhaba seher hanim makatim cok kasiniyor kil kurdu varmidir?

    • Op. Dr. Seher Şirin

      Makat kaşıntısının çok fazla sebebi vardır. Bunlardan sadece biri kıl kurdudur. Öncelikle makatta kaşıntı yapabilen fissür,dış hemoroid,fistül,siğil gibi makat hastalığının olup olmadığı kontrol edilir. Bu hastalıklar varsa tedavi edilmelidir. Ayrıca yediklerinizin bir kısmı allerji ile kaşıntı yapabilir. dar ve sentetik çamaşırlar, deterjanlara karşı allerji,makatı az ya da çok sık yıkama, ıslak bırakma, ıslak mendille temizleme, kadınlarda genital mantarların yayılması ya da devamlı günlük ped kullanma kaşıntı sebepleridir. sehersirin.com da makat hastalıkları bölümünde ‘makat kaşıntısı nedenleri ve çözümü’ konusunda ayrıntılı bilgi edinebilirsiniz.

  11. Hocam merhaba. Geçen sene kuyruk sokumunda ağrı ve akıntı vardı. Doktora gittim ameliyat dedi kıl dönmesinden.Bende hemen olmak istemiyordum.Antibiyotik kullandım iltihap kurudu akıntı geçti.Sanırım oturmama dikkat ettiğim için bu henüz bir şey olmadı.Bir ara kuyruk sokumunu kaşıdım kaşıdığımda ses geldi ve ufak bir boşluk vardı sanki. Neden ses geldi acaba belirtisi ne olabilir? Yardımcı olursanız çok sevinirim.Teşekürler

    • Op. Dr. Seher Şirin

      Kıl dönmesi hastalığı oluştuktan sonra artık ameliyat olmadan geçmez. Akıntının olmaması hastalığın geçtiğini göstermez. Arada akıntı ve enfeksiyon eklenirse hastalığın büyümesine sebep olur. Büyümeden ameliyat olmanız durumunda daha küçük bir müdahale ile tedavi olma şansınız olur. Ameliyattan önce mikrosinüsektomi ameliyatını araştırmanızı öneririm. Kıl dönmesi hastalığı etrafı zarla kaplı bir boşluk demektir. Duyduğunuz ses o kistten gelebilir.

  12. Hocam iki ay önce genel cerrahiye muayene oldum muayenem temizdi ama gecmeyen kaşıntı diye kolonoskopı yapalim dedi emziriyorum onun için yapamadım.fistulse yeni mi olmustur acaba sizde geçmeyen kaşıntı için kolonoskopi önerirmisiniz

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      Kaşıntıda kolonoskopiden önce makata ait fissür,fistül,siğil,iç-dış hemoroid var mı muayenede, özellikle anoskop muayenesiyle ona bakarım. Bu hastalıkların büyük kısmı muayene ile tespit edilebilir. Muayenede fistül tespit ettiysem bağırsak hastalıklarıyla beraber olabileceğinden dolayı kolonoskopi isterim, fistül yoksa,ishal,kanama şikayeti, ailede kolon kanseri yoksa ve 40 yaş altındaysa kolonoskopi istemem. Bazı önlemler ve hijyen önerileri tembihlerim. Dışkıda parazit tahlili baktırırım. Ayrıntılı bilgiyi sehersirin.com adresindeki makat kaşıntısı konusunda bulabilirsiniz.

  13. Sevgili hocam daha once verdiğiniz cevap uzre dikkat ediyorum makatta gecmeyen uzun sureli kaşıntım vardı prozanla kaşıntım rahatladı muayenemde sorun yoktu kurt da çıkmamıştı tahlillerde.hocam bi haftadır kaşıntım tekrarladı yalnız yeni bişey oldu makatımdan bı sıvı akıyor ara ara nedir ne oluyor ne yapmalıyım bılemedim yardımcı olursaniz duacınızım

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      Makattan sıvı geliyorsa bazı basit önlemlerle kaşıntı geçmez.Akıntının sebebinin tespit edilmesi ve bir stalık bulunursa tedavi edilmesi gerekir. Akıntı daha çok fistülde olur. Fistül ameliyat gerektiren bir hastalıktır. Siğil,dış hemoroid gibi hastalıklar da makatta ıslaklık ve kaşıntı yapan hastalıklardandır. Kesin teşhis ve tedavi önerisi için genel cerrahi uzmanına muayene olmanız gerekir.

  14. merhaba hocam makat bölgemden yürüdüğüm ve yorulduğum zaman pis kokulu bir akıntı oluyor anal fistül olsa tuvalette makat bölgesinde yırtılırcasına bir acı ağrı oluyormuş benim tuvalette böyle bir sorunum yok sorunum fissürmü yoksa makat kaslarınlamı alakalı teşekkür ederim.

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      Fistülde dışkılama sırasında ağrı olmaz ( siz fissürle karıştırıyorsunuz). Fistül apse yaptığında şiddetli ağrı olur ve devamlı olur. Akıntı fistülde, genital şiğilde, dış basurlarda ya da anal dermatit dediğimiz cilt hastalığında olabilir. Kesin teşhis için muayene olmanız gerekir. Fistülde ameliyat, siğilde tek tek lezyonları yakmak, dermatitte iyi bir bakım ve ilaç tedavisi ile düzelirsiniz. Tedaviyi önerebilmek için muayene ile kesin teşhis gerekir.

  15. Hocam merhaba ben 20yaşındayım 18yaşımdan beri kabızlık keçi pisliği gibi dışkılama yaşıyorum ama kayısı ve lif ağırlıklı yiyince bu sorun geçici olarak geçiyordu sınavlarımdan dolayı bu hafta çok kurabiye ve tost yedim ve bugün dışkımı yaparken aşırı zorlandım hatta parmak kullandım sonra dışkılama baktım kan yoktu ama peçeteyle makatımı silince açık kırmızı pembe renk sadece bir damla kan gördüm ilk defa başıma geldi bu durum yaşım 20 ailede kanser yok endişelenmeyin miyim ve eğer zorlanmadan olmuşsa bu 1damla açık renk kan eğer bir daha zorlamazsam tekrarlarmı doku zarar görmüş müdür yoksa düzelir mi teşekkürler

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      Şu an için endişelenmenize gerek yok. Fakat beslenme düzeninizi değiştirerek ve hareketinizi artırarak,aldığınız su miktarını artırarak kabızlığınızı çözmeniz gerekir. Parmakla çıkarmaya çalışmayın. Sık sık tempolu yürüyüş yapın. lfli gıdalar tüketin. Bu yaşlarda çözümlemezseniz giderek kabızlık artar ve bağırsakların çalışması bozulur. Makatta hastalıklar görülmeye başlar. kabızlık geçtiği halde kanama devam ederse muayene olmanız gerekir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir