Makat Hastalıklarına Hangi Bölüm Bakar?

Makat hastalıkları (anüs bölgesinde ya da anüs iç kısmında) ortaya çıkan hastalıklar hemen hemen tüm insanları yakından ilgilendirmektedir. Tedavide gecikme daha kötü sonuçlara yol açmaktadır. O nedenle hastalara geç kalmadan muayene ve tedavi olmalarını öneriyoruz. Peki, hastalar hangi bölüme ya da uzmanlık alanına randevu almaları gerekir? Sorunun cevabı yazımızda geniş kapsamlı bir şekilde yer almaktadır.

Makat hastalıkları için hangi doktora gidilir

Genel Cerrahi Bölümü Bakar

Makat bölgesinde görülen hastalıklar ya da şikayetler (ağrı, akıntı, kanama, şişlik, apse vb) tüm sorunlar için ilk müracaat edeceğiniz bölüm genel cerrahi olmalıdır. İnsanlar genelde iç hastalıkları (Dahiliye) bölümüne müracaat etmektedir. Teşhis konusunda kısmen yeterli olsa bile tedavide maalesef dahiliye uzmanları sizin beklentinizi karşılayamaz. Yazının giriş kısmında da belirttiğimiz gibi genel cerrahi uzmanı seçeceğiz. Fakat dikkat etmeniz gereken önemli bir husus daha bulunuyor. Peki, tercih edeceğiniz doktor makat hastalıkları (proktoloji) konusunda yeteri kadar deneyimli mi? Buna bakmalıyız.

Proktoloji Uzmanı Olması Daha İyi Olur

Genel cerrahi çok geniş kapsamlı bir bölümdür. Onlarca hastalığın teşhis, tedavi ve hatta ameliyatını gerçekleştirmektedir. Bu nedenle bölüm içerisinde alt bölümler oluşturulmuştur. Bunlar Endokrin, Gastroenteroloji, Hepatopankreatobilier yanı sıra meme ve obezite cerrahisi gibi alt dalları bulunmaktadır. Bunlara ek olarak ise Proktoloji bulunmaktadır.

Proktoloji Uzmanı Nedir, Hangi Hastalıklara Bakar?

Anorekral hastalıkların (kalın bağırsak, rektum ve anal bölgede görülen) hastalıkların teşhis ve tedavisinde daha ehil kişilerdir. Tabii ki genel cerrahi alanının hastalıklarını da tedavi etmelerine karşın Proktoloji alanında ek uzmanlık eğitimi alarak kendilerini bu alanda daha da geliştirdikleri söylenebilir.

Proktoloji Uzmanı Olan Hastaneler Hangileri?

İstanbul’da hemen hemen tüm hastanelerde genel cerrahi uzmanı bulunur. Bu doktorların proktoloji alanında yetkin olup, olmadığını hastane yönetimine ya da doktorun kendisine sorarak öğrenebilirsiniz. Ben size bu alanda uzman bazı doktor isimleri önereceğim.

Op. Dr. Atilla Kaya

İlk tanıyacağımız hekim Atilla KAYA olup, genel cerrahi alanı yanı sıra saç, sakal ve kaş ekimi gibi medikal estetik uygulamalarda da yakından tanınan isimlerden biridir.

1961 Malatya doğumlu olan uzmanımız 1986 yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesinden mezun olmuştur. Uzmanlık eğitimini de aynı üniversitede gerçekleştirmiştir. 2006 yılına kadar Osmaniye’de sağık hizmeti vermiştir. 2006 Sonrası ise İstanbul’a gelerek hizmetine burada devam etmektedir.

Geçtiğimiz yıllarda kıl dönmesi tedavisinde adeta devrim niteliğinde bir uygulama olan Mikro Sinüsektomi yöntemini geliştirmiş olup, kıl dönmesi hastalarının yaşadığı sıkıntıyı %90 oranında azaltmıştır. Ameliyat olan hasta aynı gün işine, okuluna dönebilme imkanı sağlamaktadır. Diğer yöntemlerde ise hasta 2-6 hafta arası evde istirahat etmesi gerekir.

Op. Dr. Seher Şirin

Kadın genel cerrahi uzmanı denince en çok tercih edilen isimlerden biri Doktor Seher Şirin Antalya’da hasta kabulüne devam etmektedir.

1961 Yılında Karaman’da hayata merhaba diyen Seher Hanım 1985 yılında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesinden mezun olmuştur. 1994 Yılına gelindiğinde ise SSK İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi (Samatya Hastanesinde) genel cerrahi uzmanlığını tamamlamıştır.

Zorunlu görev sonrası uzmanlık eğitimini tamamladığı SSK İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesine dönerek 17 yıl boyunca burada genel cerrahi uzmanı olarak hizmet vermiş ve emekli olmuştur. Proktoloji alanı yanı sıra özellikle her 8 kadından birinde görülen meme kanseri ve diğer meme hastalıkları teşhis ve tedavisini de yapmaktadır.

Op. Dr. Adil Altınsoy ANKARA

Şimdi’de Ankara’dan önemli bir isimle devam edelim. Doktor Adil Altınsoy başkentin ünlü proktoloji uzmanlarından biridir. 2014 Yılına kadar Sincan Devlet Hastanesinde görev yapmış olup, şimdi kendi yerinde hasta kabulüne devam etmektedir.

Kendisi de Ankaralı olan uzmanımız 1962 yılında hayata merhaba demiştir. 1987 Yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesinden mezun olup, 1993 yılında ise genel cerrahi uzmanı olmuştur. Uzmanlık tezini makat hastalıklarına ameliyatsız çözümler ile almıştır. Yani 30 yıl öncesi bugünlerin alt yapısını hazırlamıştır. Şuan bir çok anal bölge hastalığını ameliyatsız yöntemlerle tedavi etmektedir.

Op. Dr. Ergun Aygören BURSA

Türkiye’nin en büyük 4. kenti Bursa’ya uzanıyoruz. Burada karşımıza asker kökenli bir doktor olan Ergun Aygören çıkıyor. Doktorluk hayatı hep askeri hastanelerde geçmiş olup, güler yüzlü ve enerjik yapısı ile binlerce insana sağlık hizmeti vermiştir.

1958 Yılında Balıkesir’de hayata merhaba demiş olup, 1976 yılında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesinde eğitim aldıktan sonra Gülhane Askeri Tıp Fakültesinde uzmanlık eğitimi almıştır. 2002 Yılında Tabip Albay olarak emekli olmuştur. Şuan Bursa’nın Nilüfer ilçesinde hasta kabulüne devam etmektedir.

Makat Hastalıklarında Muayene Nasıl Yapılıyor?

Hastaların tercih edilmesi gereken bölüm ve doktor bilgisini aktardıktan sonra şimdide doktora gittiğinizde muayenenin nasıl yapıldığına bakalım. Muayene işlemi yaşadığınız soruna göre farklılık gösterebilir. Çünkü makat hastalıkları denince anüs iç kısmı, çevresi ya da kuyruk sokumu dediğimiz daha üst kısımları kapsamaktadır. O nedenle yaşadığınız soruna göre muayene tipi farklılık gösterebilir.

İsterseniz hemoroid muayenesi ile sürece göz atalım. Hastaların büyük bir bölümü dışkılama esnası ve sonrasında kanama ya da meme şikayeti ile doktora müracaat etmektedir. Burada yapılması gereken ilk işlem hastanın secde vaziyetinde sedye üzerine oturmasıdır. Bu noktadan sonra göz muayene, parmakla kontrol (rektal tuşe) ve anoskopi muayenesi yapılabilir.

Kıl dönmesi muayenesi ise oldukça farklıdır. Sorun kuyruk sokumu bölgesinde olduğu için anüs çevresi ve iç kısmı ile ilgili işlem gerekmez. Doktorun yapacağı işlem kuyruk sokumu bölgesine göz atmak olacaktır. Çünkü gözle muayene esnasında kıl dönmesi giriş ve çıkış delikleri fark edilebilir. Böylece kıl dönmesi problemi kolaylıkla teşhis edilir. Makat hastalıkları muayenesi ile ilgili daha fazla bilgiye ilgili menüden ulaşabilirsiniz.

1.322 Yorum

  1. merhaba hocan 1senedir magat bölgesinde ağrın vardı dışarı çıkan nohut bibi şişlik vardı kayseride profüsör hocaya gittim 3 ay önse 3 adet hemoroit vardedi lastik bantla boğum yaptı 15 gün sonra kotrole gittim 2 tane daha küçük vardedi onuda bağladı 15 gün sonra çok ağrım oldu tekrar gittim magatta çatlak var dedi 1 kaç ilaç verdi merhemler verdi boğmalardan sonra magatta dolgunluk ve biraz şişlik va tekrar gittim gittiğim hacama birşry yok geçer dedi ama geçmedi tokatta başka genel cerraha gittim oda bir şey yok ama i merhen antibiyotik verdi ağrılarım halen devam ediyor bana yardım edermisiniz ne yapmalıyım teşekkür ediyorum

    • Op. Dr. Seher Şirin (İdeaklinik Bakırköy Genel Cerrahi Uzmanı)

      Akşamları dışkılama sonrasında ağrı oluyorsa fissür(çatlak )olabilir. Dışkılamadan bağımsız ağrı oluyorsa anal spazmdan veya makatın içinde dışkı birikmesinden basıya bağlı ağrı olabilir. Kesin bir şey söylemek için makat muayenesi ve makatın içinin değerlendirilmesi amacıyla anoskop muayenesi yapılması gerekir.

      • Op. Dr. Seher Şirin (İdeaklinik Bakırköy Genel Cerrahi Uzmanı)

        Kuyruk sokumunda bahsettiğiniz lezyonlar kıl dönmesi olabilir.Çözümü ameliyattır. Fakat diğer bölgelerdeki kıl dibi iltihapları folikülit ya da hidroadenit dediğimiz hastalıklardır. Ameliyat önerilmez. Çok uzun süre aynı yerde görülürse ameliyat önerilebilir.Olduğu zaman o bölgeye yönelik enfeksiyon tedavisi yapılabilir.Kılları temizlerken kıl yönünde hareketlerle çekin,ters çekmeyin. Epilasyon önerilebilir.

        • Op. Dr. Seher Şirin (İdeaklinik Bakırköy Genel Cerrahi Uzmanı)

          Makatta kaşıntı fissür,fistül,kondilom gibi hastalıklarda olabilir.Sizde beyazlaşma olduğundan daha çok dermatit (mayasıl) gibi görülüyor. Dışkılamadan sonra yeteri kadar (az yada çok fazla değil) ve yalnız duru suyla yıkayın.Mutlaka kurulayın. İshal ya da kabız olmayın.Sentetik çamaşır giymeyin.Aşırı baharatlı yemeyin. Geçmezse makat hastalığı açısından genel cerrahi uzmanına muayene olmalısınız.

    • Op. Dr. Seher Şirin (İdeaklinik Bakırköy Genel Cerrahi Uzmanı)

      Lastik bantla bağlama tedavisinden sonra ağrı fazla olmaz. Yeniden fissür ya da anal hematom gelişmiş olabilir.Bu kadar cerrah gördükten sonra benim görmeden teşhis koymam doğru değil.ancak bazı önerilerim olabilir.Kabız kalmayın,sert dışkılamayın. Bol sebze,salata,lifli meyveler ve bol su tüketin.Hareketinizi artırın.Dışkılamanız gelince bekletmeyin,ertelemeyin.Tuvalette uzun kalmayın ve ıkınmayın. sehersirin.com dan makat hastalıklarında beslenme ve kabızlık konusunda ayrıntılı bilgi edinebilirsiniz.

  2. Merhaba benim makatımda et beni gibi şeyler çıktı ve çoğalmaya başladı ne yapmalıyım

  3. Merhaba benim makatımda et beni gibi birşey çıktı sonrasında da bu et benleri artmaya başladı bende yeni farkettim ne yapmalıyım

    • Op. Dr. Seher Şirin (İdeaklinik Bakırköy Genel Cerrahi Uzmanı)

      Genel Cerrahi uzmanı bir hastalık bulamadıysa yoktur.Terlemeden dolayı olabilir. sık sık kurulamaktan başka yapılabilecek bir şey yok.

    • Op. Dr. Seher Şirin (İdeaklinik Bakırköy Genel Cerrahi Uzmanı)

      Makattaki çoğalan et beni büyük olasılıkla siğildir (kondilom).Mutlaka tedavi edilmelidir,aksi taktirde giderek çoğalır.Siğil aynı zamanda makatın içinde olabildiği için anoskopla muayene olmalısınız ve içinde hastalık varsa aynı seansta onlar da tedavi edilmelidir. Siğili radyo frekansla yakarak tedavi ediyoruz. Koterle alınmasından farkı ısıya bağlı olan yan etkilerin az olmasıdır.

  4. Meraba hocam benim yaklaşık 3. 4 aydir devam etmekte olan dışki yapmakta zorlanma ve buna sebeple her zamn olmasa da bazen kan gelmesi ağrı falan yok bundan ayri .hastalığım tam olarak ne ve tedavisi ne olabilir ciddi bi sorun mu bu sizce ne onerirsiniz

  5. Merhaba hocam benim 3ay oncesine kadar diskilama esnasinda yiltilma hissi agri ile birlite kanama oluyodu.son bir aydir cok siddetli kasinti ve ince diskilama oluyo hocam neden acaba.

  6. Merhaba hocam, benim makamına kramp giriyor. Kramp öne doğru geliyor. Oturamıyorum hareket edemiyorum neden olur acaba. Teşekkürler

  7. Iyi gunler hocam
    Makat bölgemde agri vardi dün özel bir hastaneye gittim tercübeli bir genel cerrah seçtim ve muayene etti ama hiç bir aletle ve eliyle müdahale etmedi sadece gözüyle baktı ve teşhis koydu anında çatlak ve çok azda hemoroid in var dedi ilaç verdi 1 ay sonra gel dedi
    Şimdi size sorum
    Gözle bu teşhisler hemen konulabilir mi ? Yoksa geçiştirmiş mi ? Beni bunu merak ediyorum
    Diğer bir sorumda bu teşhisler çatlak ve hemoroid ilaç tedavisiyle geçer mi ? Kesin Çözüm olarak. Şimdiden teşekkür ederim kolay gelsin

  8. merhaba hocam,benim sorunum dışkılama esnasında anüsün sanki yırtılıyor ve kesiliyormuş gibi acı vermesi,dışkı oldukça ince çıkıyor,günde ortalam 2 kez dışkılıyorum…

  9. Makattım da ağrı ve cok belirtisiz bir kanama oldu bu bir haftadır ağrım oldu ara ara üstüne otururken genelde acıyor gibi oluyordu sebebei ne olabılır ben doktora gitmeyede korkuyorum acıkası hocam.

    • Op. Dr. Seher Şirin (İdeaklinik Bakırköy Genel Cerrahi Uzmanı)

      Kaşıntı fissür,hemoroid,fistül,siğil gibi makat hastalıklarında ve yanlış hijyen durumlarında olabilir. İdeakliniğin hangi şubesinde olduysanız doktorunuza şikayetinizin geçmediğini bildirin. Eski hastalığınızı ve ameliyatınızın ne olduğunu o zamanki doktorunuza ulaşma şansınız varsa öğrenin.Bazı yiyeceklerle arttığına göre dermatit durumu da mevcut olabilir. Hangi yiyeceklerle arttığını tespit edin ve onu yemeyin. Dar ve sentetik çamaşır giymeyin,çamaşırlarınızı sabun tozu ile yıkayıp 2 kez durulayın. Makatınızı yallnız duru suyla yıkayın,aşırı sert veya az yıkamayın,mutlaka kurulayın. Islak mendil kullanmayın.

  10. Merhaba benim sıkıntım makatta sürekli ağrı var.Sanki sürekli tuvaletim var gibi sıkışmış hissi ile ağrı oluyor. Sürekli olarak gaz ağrısı çekiyorum .Yediklerime dikkat etmezsem ertesi gün hiç tuvalete çıkamıyorum Tuvalete gittiğimde tam boşaltım yapamıyorum .Aslında kabızlık değil .sanki bağırsaklarım dışkılama görevini yapmıyor. Ağrım olduğunda sıkışmış gibi tuvalet hissi oluyor tuvalete gidip yarım saat oturuyorum hiç bir şey yapamıyorum ne yapmalıyım

  11. Merhaba hocam 13 yaşındaki oğlum bu gün tuvalete zor çıktığını ve büyük tuvaletini yaptıktan sonra canının çok acıdığını söyledi ve poposuna bakmami istedi makat bölgesine baktığımda içi siyah bir şişlik olduğunu gördüm sivilceye benziyor çok büyük değil kibrit çöpü başı kadar. Bu konuda nereye başvurulur bilemedim yardımcı olursanız memnun olurum.

  12. büyük bize göre annem adına yaxıyorum yalvarırım okuyun bana bir çare hocam annem 54 yaşında 3 yıl önce yüksekten makatının üstüne düştü omurilikte zedelenme oldu platin takıldı akabininde makat kaslarında %45 his kaybı oldu bundan dolayı zorlanarak büyük abdest yapmaya başladı sakın bana kızıp kendince yorum yapmış demeyin hocam yaşadıklarımızı dile getireceğim sonra annemin makatın iç kısmında dayanılmaz agrılar başladı tabi biz başladık araştırmaya çare aramaya sağlığın bu kadar zor bulunduğunu bu sürede anladım.kimse annemin makatına flim emg ultrason çekmedi direk algolıjiye gidin dediler ankaraya götürdüm annem felç falan değil hocam bşr annem bir ben varız bşrde kötü başımızı sokacak evimiz vardı sattım noropatik ağrı kurtulacak dedi ankaradaki istedi 5bin iğne yaptı sabah akşam 300 licka contromal verdi gşttik ağrı full devam büyük abdest çıkmıyor ancak ishal ilaçları ike annem 24 saatin yemin ederim 20 saati tuvalette gözyaşları içinde ben tekrar araştırdım pamukkale alfologi yat o iğne iyi değil ver 6 bin oda yaptı belden yine yok buda iyi gelmedi deyip izmir ver 2bin iğne yaptırdık çare arıyoruz anam kurtulurmu fiye garip annemde nereye götğrsem geldi olmadı contramal çıktı oxapan a kırmızı reçete geldik antalyaya aaaa olmamış kesin geçecek ver 3 500 yine yok sonunda anladımki bu noropatik değil neyse antalya tıpta ismini vermek istemiyorum ona dr bile demiyeceğim yırtık dedi etti ameliyat 1 ay geçti hemoroid dedi etti ameliyat anamın makat makatlıktan çıktı 4 ay oldu yara iyleşnedi tekrar götğrdüm o şahıs bilem dedi gönderdi muğla gastroenrolojiye götürdüm dr. Yaradan korktu resmen bağırsagında fıtıklaşma var dedi ama tedavi edemem botox yaptır dedi yine antalya 4 ay içinde 2 tane botox yapıldı yine yok hiçbir dr demediki bunun bu dayanılmax agrının sebebi şu demedi rektosele benziyo anüsmüs e benziyo levator senromuna benziyo denildi bunları ataştırıp bulma zahmetinde bulunmadılar evin parası böylece gityi kirada zor güç karnımızı doyuruyoruz onu geçtim annem acıdan 2 kez intahar etmek istedi yakaladım hocam bittik tükendik annemin agrısı dinsin ne olduğu vulunsun inanın bütün tv proğramlarına çıkıp avaz avaz bağıracağım bu hocam buldu diye hetşeyi anlatacağım tüm yürkiye iyi dr kötü dr tanısın yalvarıyorum sizi kulunuz köleniz olayım yardım edin anneme bittim ben annemin gözlerine bakamıyorum artık sürekli makatında yanma ve baskı var diyor rahiminde de oluştu baskı 4 aydır bir çare hocam

  13. merhaba
    bir aydır benim makatımda agrı var tuvaletimi yaparken kanama bazan oluyor bazan olmuyor ama hep agrılı.
    koltukta otuururkende makatımda agrı var.
    hemaroid ilacı kullandım bıraz rahatlı ama halan agrı var ve cok sancı yapıyor.
    saran veya salgam suyu ıcınde sankı daha da oluyor agrı.
    oylekı tuvalete gıdıyorum cıktıktan sonra sankı yıne varmıs gıbı tuvaletım
    bazan sumuk gıbı bıseyler gelıyor
    ama en buyuk sorunum koltukta otururken agırması
    makat kanserı veya bagırsak kanserı gıbı bır durum olurmu?
    genel cerrahamı gıtmem gerekır?

  14. Bütün sorular cevaplandırılmİş sadece benim sorum cevapsız kalmış.genede sağolun

  15. merhaba benim makatta ağrım var bazen yanma şeklinde sürekli olan bir ağrı dr Proctalgia fugax dedi kas gevşetici ilaç verdi kullandım ama geçmedi aynı bir tedavisi varmı teşekkürler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir