Makat Hastalıklarına Hangi Bölüm Bakar?

Makat hastalıkları (anüs bölgesinde ya da anüs iç kısmında) ortaya çıkan hastalıklar hemen hemen tüm insanları yakından ilgilendirmektedir. Tedavide gecikme daha kötü sonuçlara yol açmaktadır. O nedenle hastalara geç kalmadan muayene ve tedavi olmalarını öneriyoruz. Peki, hastalar hangi bölüme ya da uzmanlık alanına randevu almaları gerekir? Sorunun cevabı yazımızda geniş kapsamlı bir şekilde yer almaktadır.

Makat hastalıkları için hangi doktora gidilir

Genel Cerrahi Bölümü Bakar

Makat bölgesinde görülen hastalıklar ya da şikayetler (ağrı, akıntı, kanama, şişlik, apse vb) tüm sorunlar için ilk müracaat edeceğiniz bölüm genel cerrahi olmalıdır. İnsanlar genelde iç hastalıkları (Dahiliye) bölümüne müracaat etmektedir. Teşhis konusunda kısmen yeterli olsa bile tedavide maalesef dahiliye uzmanları sizin beklentinizi karşılayamaz. Yazının giriş kısmında da belirttiğimiz gibi genel cerrahi uzmanı seçeceğiz. Fakat dikkat etmeniz gereken önemli bir husus daha bulunuyor. Peki, tercih edeceğiniz doktor makat hastalıkları (proktoloji) konusunda yeteri kadar deneyimli mi? Buna bakmalıyız.

Proktoloji Uzmanı Olması Daha İyi Olur

Genel cerrahi çok geniş kapsamlı bir bölümdür. Onlarca hastalığın teşhis, tedavi ve hatta ameliyatını gerçekleştirmektedir. Bu nedenle bölüm içerisinde alt bölümler oluşturulmuştur. Bunlar Endokrin, Gastroenteroloji, Hepatopankreatobilier yanı sıra meme ve obezite cerrahisi gibi alt dalları bulunmaktadır. Bunlara ek olarak ise Proktoloji bulunmaktadır.

Proktoloji Uzmanı Nedir, Hangi Hastalıklara Bakar?

Anorekral hastalıkların (kalın bağırsak, rektum ve anal bölgede görülen) hastalıkların teşhis ve tedavisinde daha ehil kişilerdir. Tabii ki genel cerrahi alanının hastalıklarını da tedavi etmelerine karşın Proktoloji alanında ek uzmanlık eğitimi alarak kendilerini bu alanda daha da geliştirdikleri söylenebilir.

Proktoloji Uzmanı Olan Hastaneler Hangileri?

İstanbul’da hemen hemen tüm hastanelerde genel cerrahi uzmanı bulunur. Bu doktorların proktoloji alanında yetkin olup, olmadığını hastane yönetimine ya da doktorun kendisine sorarak öğrenebilirsiniz. Ben size bu alanda uzman bazı doktor isimleri önereceğim.

Op. Dr. Atilla Kaya

İlk tanıyacağımız hekim Atilla KAYA olup, genel cerrahi alanı yanı sıra saç, sakal ve kaş ekimi gibi medikal estetik uygulamalarda da yakından tanınan isimlerden biridir.

1961 Malatya doğumlu olan uzmanımız 1986 yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesinden mezun olmuştur. Uzmanlık eğitimini de aynı üniversitede gerçekleştirmiştir. 2006 yılına kadar Osmaniye’de sağık hizmeti vermiştir. 2006 Sonrası ise İstanbul’a gelerek hizmetine burada devam etmektedir.

Geçtiğimiz yıllarda kıl dönmesi tedavisinde adeta devrim niteliğinde bir uygulama olan Mikro Sinüsektomi yöntemini geliştirmiş olup, kıl dönmesi hastalarının yaşadığı sıkıntıyı %90 oranında azaltmıştır. Ameliyat olan hasta aynı gün işine, okuluna dönebilme imkanı sağlamaktadır. Diğer yöntemlerde ise hasta 2-6 hafta arası evde istirahat etmesi gerekir.

Op. Dr. Seher Şirin

Kadın genel cerrahi uzmanı denince en çok tercih edilen isimlerden biri Doktor Seher Şirin Antalya’da hasta kabulüne devam etmektedir.

1961 Yılında Karaman’da hayata merhaba diyen Seher Hanım 1985 yılında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesinden mezun olmuştur. 1994 Yılına gelindiğinde ise SSK İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi (Samatya Hastanesinde) genel cerrahi uzmanlığını tamamlamıştır.

Zorunlu görev sonrası uzmanlık eğitimini tamamladığı SSK İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesine dönerek 17 yıl boyunca burada genel cerrahi uzmanı olarak hizmet vermiş ve emekli olmuştur. Proktoloji alanı yanı sıra özellikle her 8 kadından birinde görülen meme kanseri ve diğer meme hastalıkları teşhis ve tedavisini de yapmaktadır.

Op. Dr. Adil Altınsoy ANKARA

Şimdi’de Ankara’dan önemli bir isimle devam edelim. Doktor Adil Altınsoy başkentin ünlü proktoloji uzmanlarından biridir. 2014 Yılına kadar Sincan Devlet Hastanesinde görev yapmış olup, şimdi kendi yerinde hasta kabulüne devam etmektedir.

Kendisi de Ankaralı olan uzmanımız 1962 yılında hayata merhaba demiştir. 1987 Yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesinden mezun olup, 1993 yılında ise genel cerrahi uzmanı olmuştur. Uzmanlık tezini makat hastalıklarına ameliyatsız çözümler ile almıştır. Yani 30 yıl öncesi bugünlerin alt yapısını hazırlamıştır. Şuan bir çok anal bölge hastalığını ameliyatsız yöntemlerle tedavi etmektedir.

Op. Dr. Ergun Aygören BURSA

Türkiye’nin en büyük 4. kenti Bursa’ya uzanıyoruz. Burada karşımıza asker kökenli bir doktor olan Ergun Aygören çıkıyor. Doktorluk hayatı hep askeri hastanelerde geçmiş olup, güler yüzlü ve enerjik yapısı ile binlerce insana sağlık hizmeti vermiştir.

1958 Yılında Balıkesir’de hayata merhaba demiş olup, 1976 yılında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesinde eğitim aldıktan sonra Gülhane Askeri Tıp Fakültesinde uzmanlık eğitimi almıştır. 2002 Yılında Tabip Albay olarak emekli olmuştur. Şuan Bursa’nın Nilüfer ilçesinde hasta kabulüne devam etmektedir.

Makat Hastalıklarında Muayene Nasıl Yapılıyor?

Hastaların tercih edilmesi gereken bölüm ve doktor bilgisini aktardıktan sonra şimdide doktora gittiğinizde muayenenin nasıl yapıldığına bakalım. Muayene işlemi yaşadığınız soruna göre farklılık gösterebilir. Çünkü makat hastalıkları denince anüs iç kısmı, çevresi ya da kuyruk sokumu dediğimiz daha üst kısımları kapsamaktadır. O nedenle yaşadığınız soruna göre muayene tipi farklılık gösterebilir.

İsterseniz hemoroid muayenesi ile sürece göz atalım. Hastaların büyük bir bölümü dışkılama esnası ve sonrasında kanama ya da meme şikayeti ile doktora müracaat etmektedir. Burada yapılması gereken ilk işlem hastanın secde vaziyetinde sedye üzerine oturmasıdır. Bu noktadan sonra göz muayene, parmakla kontrol (rektal tuşe) ve anoskopi muayenesi yapılabilir.

Kıl dönmesi muayenesi ise oldukça farklıdır. Sorun kuyruk sokumu bölgesinde olduğu için anüs çevresi ve iç kısmı ile ilgili işlem gerekmez. Doktorun yapacağı işlem kuyruk sokumu bölgesine göz atmak olacaktır. Çünkü gözle muayene esnasında kıl dönmesi giriş ve çıkış delikleri fark edilebilir. Böylece kıl dönmesi problemi kolaylıkla teşhis edilir. Makat hastalıkları muayenesi ile ilgili daha fazla bilgiye ilgili menüden ulaşabilirsiniz.

1.322 Yorum

  1. Hocam benim makatada kaşıntı var ara sıra geçiyor
    Bazen havlu peçete biraz kan oluyor ne yapmam lazim

    • Op. Dr. Seher Şirin

      Makat kaşıntısı makat siğillerinde, perianal fistülde, anal dermatitte, fazla terlemede, dışarıya çıkmış dış hemoroidlerde, bağırsak parazitlerinde, kilolu kişilerde, deterjan alerjisinde ya da alerjik bünyesi olanlarda bazı yedikleri içtikleri ile ilgili olabilir. Saydığım makat hastalıkları varlığı açısından genel cerrahi uzmanına muayene olmanız gerekir. Bu hastalıklardan herhangi biri yoksa o zaman bazı önlemler almak gerekebilir. Örneğin dar ve sentetik çamaşır giymeyin, çamaşırlarınızı iyice durulayın, makat terlemesi fazla ise sık sık kurulayın, baharatlı acılı kafeinli kolalı gıdalar tüketmeyin, kilolu iseniz kilo verin. Ama öncelikle tabii ki hastalık açısından cerrahi uzmanına muayene olun

  2. Merhabalar hocam
    Ben kadın hastalıklarıyla alakalı ufak bir operasyon geçirdim, sonrasında makatta aşırı kaşıntım başladı. Gün içerisinde pek bir sıkıntım yok fakat lavaboya gittiğimde direkt o bölge ıslanır ıslanmaz aşırı kaşıntım ve yanmam başlıyor. Lavaboya gitmeye korkar oldum. Sizce kaşıntımın sebebi nedir ve ne yapmalıyım hocam 🙁

    • Op. Dr. Seher Şirin

      Fistül, siğil, dış hemoroid gibi bazı makat hastalıkları kaşıntı yapar. Ameliyat sonrası olduğu için direnciniz düştüyse siğil ya da kabız olduysanız dış hemoroid kaynaklı olabilir. Genital kanama nedeniyle hijyenik pet kullanıyorsanız kaşıntı yapabilir. Petin anal bölgeye doğru sarkmamasına dikkat edin. Kesin teşhis ve tedavi önerisi için genel cerrahi uzmanına muayene olmanız gerekir.

  3. İyi çalışmalar hocam. Ben genel cerrahi bölümüne makatımda rahatsız edici koku olduğu için gitmiştim muayene yapıldı hafif çatlaklık görüldü ve sorun olmayacağı söylenildi ve gereğinden fazla makat kaslarımın sıkı gergin olduğu söylenildi bunuda günlük yaşamımdaki streslere bağlı olabilir diye yorumlanıldı. Makatımdan sadece dışkı kokusu geliyor hiçbir akıntı vs yok. Temizliğimi dikkatli yaptığım halde ise çamaşırıma dışkı sızdığını görüyorum çok çok nadirde olsa. Ve sürekli günlük yaşamımda makat hissiyatı yaşıyorum sanki ıkınıp geri çekiyorum gibi istemsiz. . Psikolojik olarak yıpranmış durumdayım ne önerirsiniz? Teşekkür ediyorum

    • Op. Dr. Seher Şirin

      Makattaki kasların aşırı kasılması durumunda dışarıya dışkı sızması ve kokusu olmaz. Ancak makat kaslarının gevşeklik durumunda dışkı sızabilir. Ayrıca koku fazla terlemeye, makat siğiline ya da dermatit gibi cilde ait durumlarda olabilir. Muayene olduğunuz doktorunuzun tedavisini ve önerilerini uyguladıktan sonra geçmezse tekrar muayene olmanız gerekir

  4. Merhaba hocam makatta ıslaklık kolonoskopide yaptım ama sürekli ıslaklık var hocam

    • Op. Dr. Seher Şirin

      Makatta ıslaklık yapan hastalıklar kolonoskopide görülmeyebilir. Yani kalın bağırsağın içindeki hadiseler genellikle makat ıslaklığı yapmaz. Makat dışındaki veya makattaki hastalıklar örneğin siğil, anal dermatit, makat fistülü, dışarıya çıkmış ve içeri girememiş olan iç hemoroidler ıslaklık yapabilir. Ayrıca kilolu olmak fazla terlemek gibi durumlar da makatta ıslaklık yapar. Bu saydığım hastalıklar yok ise, ıslaklık terlemeye bağlanırsa o bölgenin cildine botoks yapılabilir

  5. Merhaba Seher hocam yaklaşık 1.5 senedir makattan kan geliyor ilk zamanlar damla damla şeklindeyken şimdilerde bir avuç kadar kan geliyor ve içerisinde et parçaları gibi parçalar var. Doktora gittim anal fissür var dendi ilaçlar kremler verildi ama asla fayda etmedi. Kolonoskopi yapılması gerekiyor mu sizce ne yapmalıyım neler yapmalıyım önerileriniz nelerdir teşekkür ederim

    • Op. Dr. Seher Şirin

      Makat çatlağı yani fissür bu şekilde pıhtılı bol kanama yapmaz. Fissürde ağrı ön plandadır. Kanama ile birlikte ishal varsa ve kan dışkıyla özellikle sulu dışkıyla karışıksa, yaşınız gençse iltihabı bağırsak hastalıkları (Ülseratif kolit, crohn gibi) olabilir. Bol kanamada orta yaş ve üzerinde kalın bağırsak kanseri akla gelir. Kalın bağırsak kanserinde devamlı bir ishal yoktur. Kanamanın sebebinin anlaşılması için önce anal muayene, gerekirse anoskopi sonuca ulaşılamazsa da mutlaka kolonoskopi gerekir. Gastroenteroloji uzmanının değerlendirmesi de gerekecektir.

  6. Makat bölgesinin hemen yanında bilye kadar tane oluştu hemen hemen makat bölgesi kapandı diye bilirim ağrı oluşuyor nasıl yardımcı olursunuz teşekkür ederim hocam iyi çalışmalar

    • Op. Dr. Seher Şirin

      Makat bölgesinde bahsettiğiniz şişlik zorlanma, ıkınma sonrasında oluşan anal hematom ya da pıhtılaşmış, boğulmuş basur olabilir. Büyükse ve ağrılıysa cerrahi olarak boşaltmak gerekir. Çok büyük değilse, ağrı fazla yoksa kendiliğinden yavaş yavaş düzelecektir. Çabuk geçmesi için zorlanmayın, ıkınmayın. Kesin teşhis ve tedavi için muayene olmanız şart.

  7. hocam merhabalar benden sümük su akıntı gelmektedir Bu beni çok rahatsız ediyor ve ayrıca ağrım’da var ben sert sandalyeye veya plastik sandalyeye yaz kış oturamıyorum. Çok kez doktora gittim mr. ve iki kez kolonoskopi oldum fakat kesin neticeye varamadılar ve locafen adlı krem verdiler.kesin teşhis de konulmadı. Ne yapmam lazım.

    • Op. Dr. Seher Şirin

      Sümüksü akıntı makat fistülünde olabilir. Bazen iltihabı bağırsak hastalıklarında dışkı üzerinde sümüksü bulaşık tarzında akıntı vardır. Kolonoskopide ve muayene de hiçbir şey bulunamadıysa terleme kaynaklı ya da anal dermatit kaynaklı olabilir. Pek çok meslektaşımız görüp teşhis koyamamış, görmeden kesin bir şey demem tabii ki mümkün değil. Proktoloji ile ilgili bir merkeze gitmeniz de fayda var

  8. Merhaba hocam ben yaklaşık iki aydır makat bölgesinde çok şiddetli bı ağri hissediyorum diski çıkarmada çok zorlanıyorum ne yapmam gerekiyor ?teşekkür ederim .

    • Op. Dr. Seher Şirin

      Öncelikle hastalığın ne olduğunu anlamak için Genel Cerrahi Uzmanına muayene olmanız gerekiyor. İki aydan beri olduğuna göre apse ya da enfeksiyon olduğunu pek fazla düşünmüyorum. Dışarıda meme olan boğulmuş hemoroidin de bu kadar uzun süreceğini ne zannetmiyorum. Büyük ihtimalle analfissür mevcut. Kabızlık ya da ishaliniz varsa düzeltmelisiniz. Kabız olmamak için bol sebze ve su tüketin, yürüyüş yapın. Dışkıdan önce ve sonra sıcak suya oturabilirsiniz. Kesin teşhis tedavi önerisi için muayene olmalısınız. İlaç tedavisi ile düzelmez ise müdahale gerekebilir, ancak görmeden karar vermek doğru değil.

  9. Merhaba hocam, yaklaşık 5 aydır vajinal enfeksiyon sorunu yaşıyorum bir çok ilaç krem iğne kullanmama rağmen geçmedi, makat bölgemde ise kaşıntı ve yanma oluyor ne önerirsiniz? Teşekkürler

    • Op. Dr. Seher Şirin

      Makat bölgesindeki kaşıntının sebebi vajinal bir mantar varsa onun yayılımı olabilir. Ayrıca makat fistülü, siğil, anal dermatit, dış hemoroid ya da kronik anal fissür gibi makata ait hastalıklar olabilir. Bu hastalıkların her birinin tedavisi farklıdır. Bu nedenle kesin teşhis ve tedavi için Genel Cerrahi Uzmanı muayene etmelidir. Kaşıntı yapan herhangi bir cerrahi hastalık yok ise dar ve sentetik çamaşırlar, iyi durulanmamış çamaşırlar, yediğiniz baharatlı kafeinli kolalı gıdalar, içecekler, çok fazla yıkamak ya da az yıkamak, kilolu olmak, çok terlemekve terli-ıslak tutmak gibi sebepleri vardır.

  10. Merhaba Seher hocam.Rektum kanseri tanım var şu anda ameliyat öncesi kemoterapi tedavisi görüyorum.Ameliyatı reddettim bir süre maalesef.Bu süre zarfında da tümör makata aşırı baskı yaptığı için tuvalette istem dışı ıkınmalarım maalesef ki makatımda gevşekliğe sebebiyet verdi.Bu da beni iyice ameliyattan korkar hale getirdi.Gerçekten psikolojim çok kötü.Çok zor bir süreç yaşarken bu durumun ameliyatımı daha da riske sokacağı endişesi beni gerçekten her gün bitiriyor.Benim için bir tedavi şekli var mı? Yıpranan sinirleri onarma makat daraltma gibi.Gerçekten hiç iyi değilim:(

    • Op. Dr. Seher Şirin

      Öncelikle çok geçmiş olsun. Rektum kanserinde önünde sonunda mutlaka ameliyat gerekir. Ameliyatın gecikmesi sizin hayatınızı tehlikeye sokar. Makatta bir kas zafiyeti, gevşeklik olması tümörün, kitlenin kasların yayılmış olabileceğini de gösterir. Eğer ne kadar geciktirirseniz bu risk daha da fazlalaşır. Bu nedenle iyi bir merkezde Genel Cerrahi Uzmanı, tıbbi onkoloji, radyasyon onkolojisi gibi branşların katıldığı konseyin uygun gördüğü tedaviye bir an önce olmalısınız.

  11. Hocam merhaba makatımın iç ve dış bölümünde çok fazla sivilce çıktı ve çok ağrı yapıyor ne yapmalıyım ne olabilir

    • Op. Dr. Seher Şirin

      Çıkan sivilce anüs kanalına çok yakınsa sivilce dediğiniz şey apse olabilir, ağrı olması da apse olabileceğini gösterir.Apse ise acil cerrahi müdahale gerektirir. Popo yanaklarında ise anüs kanalına uzaksa gerçekten sivilce yada folikülit, hidradenit gibi durumlar olabilir. Önce genel cerrahi uzmanına başvurun, anüsteki durumu değerlendirdikten sonra sivilce ise cildiye uzmanları yönlendirir.

  12. Hocam makatin hemen yanında kızarıklık var yanma ve kaşıntı yapıyor ayrıca nadir çok küçük de olsa kan yada pis su geldi ne yapabilirim evde ne tarzbirsey yapabilirim doktora gidicem lakin yakın zamanda İstanbul’da gitmek istiyorum yardımcı olur musunuz

    • Op. Dr. Seher Şirin

      Makat etrafında bir enfeksiyon var gibi görünüyor. Eğer akıntı da varsa apse veya fistül olabilir. Ayrıca iltihap şeklinde akıntı değil de ıslaklık tarzında bir akıntı İsa siğil olma ihtimali de var. Evde yapacağınız bir şey yok. Öncelikle kesin teşhis için muayene gerekir. Teşhise göre de tedavi planlaması yapılmalıdır.

  13. Hocam merhaba Malatyadan yazıyorum bir sene önce makat ağrım vardı 1 gün tuvalete çıkamadım ve ağlayarak kan ile birlikte çıkardım ara ara 1 gün olarak hep oldum genel cerrahi uzmanı parmak kontrolü ile yırtık var dedi röntgen tomografi yapmadan 4 gün boyunca yine ağrım var daha şiddetli bu gece devlet hastanesi tomografi çekti ve fıtık tetikliyor olabilir beyin cerrahi baksın dedi tam ağrı makatın üst kısmı kuyruk sokumu civarı bıçak saplanır gibi ve 3 gündür hiç tuvalete çıkamadım yapamadım acaba orada bir kemik eğikliği kırığı falan mı var Allah rızası için yardım edin çözüm bulamıyorum

    • Op. Dr. Seher Şirin

      Anal fissür gibi çoğu makat hastalığında kesin teşhis için muayene yeterlidir. Gözle muayene, parmakla muayene yani rektal tuşe ve anoskop ile %90 üzerinde teşhis konabilir. Fissür muayene ile gözle görülebilir. Bu konuda doktorunuzun tomografi çekmesine zaten gerek yok. Eğer fissür gibi makat hastalığı bulamasaydı ağrının başka sebebi var mı, belden kaynaklı mı diye belki o zaman tomografi gerekebilirdi. Bu nedenle ilk gittiğiniz doktorunuzun yaptığı bir hata yok. Kabızlık çektiğiniz için anal fissür olma ihtimali de yüksek. Birlikte belki belinizden sorun çıkabilir, kuyruk sokumu kemiğinizde sorun çıkabilir. Ama ikisi aynı anda olma ihtimali de olacağından dolayı genel cerrahi uzmanının fissür için verdiği tedavileri uygulayın. Fissür için mutlaka kabızlığınızı da düzeltmelisiniz, bunun için bol su, sebze lifli gıdalar tüketin ve yürüyüş yapın. Aynı zamanda ortopedi ya da beyin cerrahi uzmanlarının bel açısından kuyruk sokumu kemiği açısından önerilerini dinleyin

      • Makattan sanki gaz çıkarıyormuşum gibi ses geliyor istemsiz bir şekilde oluyor? Hangi doktora görünmeliyim.Bu durumun sebebi nedir 5,6 aydan beri bu sorunum var

        • Op. Dr. Seher Şirin

          Makattan gaz kaçırma makat kaslarıyla ilgilidir büyük ihtimalle. Öncelikle proktoloji konusunda ilgili genel cerrahi uzmanına muayene olmalısınız. İleri tetkiklerle kasların fonksiyonlarını incelemek gerekebilir

  14. İyi günler hocam 6 ay dir kabızlık sorunu yaşıyorum dışkı çıkarmada çok zorlanıyorum anüsün çıkış kısmında çok sertleşmiş olan dışkı yı çıkarabilmek ölüm oluyor genel cerrahi uzmanı na gittim kolonoskopi olmamı istedi mide ve böbrek rahatsızlığı nedeniyle kullanmam gerek li olan ilaçlar midem kaldırmadı. Verilen kabızlık ilaçlarını düzenli olarak kullandığım halde yararlı olmadı. Teşhis ve tedavi için önerileriniz nelerdir. Teşekkürler

    • Op. Dr. Seher Şirin

      Kabızlık yeni oluştuysa mutlaka tetkik gerekir, ki sizde de 6 aydan beri başlamış. Tetkik gerektiren bir hastasınız. Kabızlık için olan gereken tetkik te kolonoskopi dir. İlaçlarınızı almak için mide bağırsak rahatsızlığı engel değildir. Çünkü olabilecek herhangi bir kolon tümörü bile olsa teşhis ve tedavi için de mutlaka kolonoskopi gerekir. Şimdilik ilaçla çıkmaya çalışmak da doğru bir yöntem değil. Beslenmenizi düzene koyun. Mutlaka bol su için, bol lifli sebze ve meyveler tüketin, baklagiller, yoğurt kefir gibi probiyotikler tüketin. Mutlaka Her gün bir saat yürüyüş yapın. Düzelme olmazsa da mutlaka ve mutlaka kolonoskopinizi yaptırın. Bir şekilde tolere edebileceğiniz ilaçları hekiminizden isteyerek olun.

  15. Merhaba hocam makatta ara sıra kanama oluyor damlıyor bazen çok geliyor yanma oluyor bunun icin ne yapmalıyım hangi doktora gideceğim hangi ölüme

    • Op. Dr. Seher Şirin

      Makattan kanama ciddiye alınması gereken bir belirtidir. Mutlaka teşhis konulmalıdır, kanamanın nereden geldiği tespit edilmelidir. Basit bir hemoroid, fissür gibi hastalıklardan kanama olabileceği gibi kolon kanseri, rektum kanseri gibi önemli hastalıklardan da kanama olabilir. Bu nedenle ihmal etmeyiniz. Genel cerrahi uzmanına muayene olunuz. Muayene sırasında anoskop muayenesi yapılsa iyi olur. Böyle bir imkan yoksa kolonoskopi gibi ileri tetkikler istenebilir

      • Merhaba hocam benim kalcamda bir apse vardi sislik vardi hastneye acile gittim genel cerraha görün dedi gittim genel cerraaha yapacagim bir sey yok dedi acile git dedi ne yapmaliyim apse bosaltmasi icin hangi bolume gitmeliyim

        • Op. Dr. Seher Şirin

          Apse boşaltmak genel cerrahinin işidir. Ancak Devlet hastanelerinde genel cerrahinin poliklinik koşullarında apse boşaltılamaz. O nedenle acile yönlendirilir. Acildeki meslektaşımız kendisi yapamıyorsa Cerrah çağırır ve acilde boşaltılır. Normalde benim bildiğim prosedür budur fakat bazen hastanede işleyiş de farklılıklar olabiliyor.

    • hocam merhaba makat bölgesinde sürekli olarak kaşıntı oluyor.su değdiğinde acı ve yanma hissi de oluyor. kaşıntı ve yanma daha çok anüs bölgesinde çatal bölgesi komple sadece kaşınıyor. teşhis ve tedavi için önerileriniz nelerdir? şimdiden teşekkür ederim hocam

      • Op. Dr. Seher Şirin

        Makat kaşıntısının pek çok sebebi vardır. Anal siğil, anal fistül, dış hemoroidler, aktif anal fissür gibi tedavi gerektiren cerrahi hastalıklar ya da anal dermatit gibi cildiyeyi ilgilendiren hastalıklar kaşıntı yapabilir. Bu hastalıklardan herhangi birinin olup olmadığı ile ilgili önce Genel Cerrahi Uzmanı muayene etmeli ve hastalık tespit ederse tedavi etmelidir. Bu hastalıklar yok ise dar, sıkı, sentetik, iyi durulanmayan deterjan alerjisi yapan çamaşırlar, acı ve baharatlı ürünler, kola, kafein içeren içecekler, kilolu olmak, devamlı terli ve ıslak tutmak, makatı çok yıkamak da kaşıntı sebeplerindendir.

      • Merhaba seher hocam 27 yıl önce hamile iken makat kenarında çıban çıktı o çıbana siyah merhem sürdüm iltihap çıktı o çıban yeri çukurlaştı son iki yıldır o çıban çukuru iltihap oluyor son bir yılda 6 kez iltihap olup patladı ve sürekli tekrarlıyor ne tür ilaç kullanmam gerekiyor öneriniz nelerdir şimdiden teşekkür ediyorum

        • Op. Dr. Seher Şirin

          Makat apseleri genellikle fistüle dönen bir hastalıktır. Sizde de bir yıl içinde devamlı, 6 kez iltihap olması ve akması büyük ihtimalle fistül oluştuğunu düşündürür. Eğer fistül olduysa mutlaka ameliyat gerekir. Her enfeksiyonda kendiliğinden patlamasını bekliyorsanız fistül biraz daha ilerlemiş olabilir. Kesin teşhis için muayene olmanız şarttır. Fistül varsa ilaç tedavisi ile geçmez. Bu nedenle başkalarından ilaç önerisi alıp durumu geciktirmeyiniz. İlerlemiş, gecikmiş fistüllerde tedavi daha zordur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir