Ikınmak Zararlı mı?

Merhaba arkadaşlar bugün ki konumuzda günlük hayatta en sık yapılan dışkılama hatalarından biri Ikınma hususunu ele alacağız. Anüs sağlığı için tuvalette en fazla 3-4 dakika kalınması gerekirken bazı insanlar bu süreyi 30-40 dakikaya kadar çıkarabilmektedir. Bu durum bir çoğunuza göre saçma ve hayret verici olsa da konuya sağlık / sağlıkçı açısından baktığınızda bir sorun olduğu anlaşılır. İlk olarak kişinin Kabızlık (Konstipasyon) problemi olduğu yada kanamalı hemoroid (basur) hastası olduğu düşünülür. Kabız olan insanlar dışkılama konusunda yeterli başarıya daha geç ulaştığı için kabız olmayan insanlara göre tuvalette daha uzun süre kalabilmektedir. Kabız insanların tuvalette kaldıkları sürece %95 gibi büyük bir bölümü yapılmaması gereken ıkınma hatasını haddinden fazla gerçekleştirmektedir.

Ikınmak Zararlı mıdır?

Mümkün mertebe kabız kalmamak için özen göstermelisiniz. Çünkü Konstipasyon (Kabızlık) sorunu olmadığı sürece insan ıkınmak gibi bir yola başvurmaz. Peki başlıkta yer alan soruya cevap verecek olursak evet ıkınma zararlıdır. Bu söylediklerim tuvalette dışkılama esnasında ıkınma ile alakalı olup, normal doğum yapan anne adaylarının beklediği cevabı ben kadın doğum uzmanı olmadığım için veremem. Fakat normal doğum yapan kadınlarda doğum sonrası görülen iç hemoroid ve vajinal varis hastalığı doğum esnasında ıkınmanın da anne adayını etkilediği görülmektedir. Tekrar belirtmek gerekirse dışkılama esnasında ıkınma bir çok makat hastalığının başlıca nedenidir.

Makat Hastalıkları Ikınma Sonucu Oluyor
Başlıkta yer alan makat hastalıkları kısmı geniş kapsamlı olup, anüs bölgesinde görülen hastalıkların hepsi ıkınma ile alakalı değildir. Ikınmak neden olduğu en önemli hastalıklardan biri Hemoroid yada halk arasında bilinen ismi ile Basur olup, diğeri ise anüs bölgesinin en çok ağrı yapan hastalığı Anal Hematom yada halk arasında tabiri ile Makatta Pıhtı Toplanması şeklinde açıklanmaktadır. Şimdi dilerseniz bu iki hastalığı ve ıkınmak zararlarına görelim.

Hemoroid (Basur)

Yetişkinlerde en çok görülen makat hastalıklarından biri olup, kadın erkek ayrımı olmaksızın herkesi etkilemektedir. Halk arasında basur olarak bilinen bu hastalığa Anadolu’da özellikle mayasıl dense de bu hatalı bir tabir olup, mayasıl kaşıntıya neden olan Anal Dermatit hastalığıdır. İç ve Dış hemoorid olarak iki gruba ayrılan basur hastalığı daha çok iç hemoroid olarak görülür ve anüs iç kısmında başlamaktadır. En önemli nedeni kabızlık problemi ile insanların dışkılama esnasında ıkınması olup, erken teşhis ile daha kolay tedavi imkanı bulursunuz.

Ikınmak Toplardamar Genişlemesine Neden Olur
Basur hastalığının başlangıç noktası anüs bölgesinde bulunan toplardamarlar (venlerin) genişlemesi ile başlamaktadır. Bu nedenle varis hastalığı ile benzerlik taşımaktadır. Varis hastalığı da daha çok bacaklarda bulunan toplardamarların aşırı baskı sonucu genişlemesi ile ortaya çıkmaktadır. Varis hastalığında basınç hareketsiz bir şekilde oturmak yada ayakta çalışma sonucu olurken hemoroid hastalığında ise genelde dışkılama esnasında ıkınma ile olmaktadır.

Makat Kaslarının Gevşemesi İle Asıl Sorun Ortaya Çıkar
Asıl sorun toplardamar genişlemesinden çok onun etrafında bulunan makat kaslarının gevşemesi ile ortaya çıkmaktadır. Toplardamarlar genişledikçe kaslara baskı yapmakta ve gevşemesine neden olmaktadır. Makat kaslarının gevşemesi ile birlikte toplardamarın genişlemesi hızlanmakta ve genişleyen toplardamar anüs iç kısmına uzanmaktadır.

Dışkılama Esnasında Kanama Olur
Genişleyerek anüs iç kısmına ulaşan toplardamar dışkılama esnasında dışkının sürtünerek geçmesi sonucu tahriş olur ve kanama olur. Genelde dışkı sonrası görülen bu kanama ağrısız olup, böyle bir şikayet ile karşı karşıya kalan kişi 1 hafta içinde kendiliğinden düzelmemesi halinde mutlaka bir doktora Proctoloji uzmanına muayene olması gerekir.

Basur Memesi Anüs Dışına Çıkar
İlk etapta kanama şikayeti görülen iç hemoroid hastalığı ilerledikçe evresi artmaktadır. 2. Derece olduğunda dışkılama esnasında anüs iç kısmında bulunan basur memesi dışkı ile anüs dışına çıkmakta olup, kalktığınızda kendiliğinden içeri girmektedir. 3. Derece olduğunda ise yine kendiliğinden girebileceği gibi bazen kendisi giremeyip, kişinin parmağı ile onu sokması gerekir. 4. ve son evreye ulaştığında ise artık basur memeleri sürekli anüs dış kısmında bulunmaktadır.

Basur Nasıl Geçer?

Hastalığın neden olduğu, belirtileri ve derecelerini aktarmaya çalıştım. Şimdi tedavisi konusuna bakmak istiyorum, fakat çok uzun bir konu olması nedeniyle bu sayfada değilde aşağıda yer alan bağlantıya tıklayarak basur tedavisi sayfasından incelemenizi rica ediyorum. Çünkü ıkınma zararları ile ilgili konumuz devam edecek olup, yarım kalmasını arzu etmem. Hemoroid hastalığının bitkisel ve bilimsel tedavi yöntemlerini görmek için tıklayınız. https://www.makathastaliklari.net/basur-tedavisi/

Anal Hematom (Makatta Pıhtı Toplanması)

Ikınma zararları sayfasında aktaracağımız bir diğer hastalık ise tıp dilinde hematom olarak bilinen Makatta Pıhtı Toplanması olacaktır. Makat hastalıkları arasında en çok ağrı şikayetini göreceğiniz bu hastalıkta genelde insanlar basur ile karıştırmaktadır. Oysaki basur 3. ve 4. evrede tromboze olması sonucu ağrıya neden olur. Onun dışında hemoorid hastalarında ağrı yok denecek kadar azdır. Tekrar belirtmek gerekirse aniden makat ağrısı ortaya çıkarsa nedeni genelde Anal Hematom olduğunu bilmelisiniz. Kabızlık ve ıkınmanın neden olduğu hastalıklardandır.

Ikınma Makat Bölgesi Damarlarını Patlatır
Maalesef sağlık konusunda yeterli bilgi ve araştırma yapmadığımız için bir çok önemli husus göz ardı edilmektedir. Kabızlık problemine çözüm olarak görülen ıkınma sadece toplardamar genişlemesi ile sınırlı kalmayıp, aynı zamanda makat bölgesinde bulunan diğer ince damarların patlamasına neden olmaktadır. Bu patlama cilt altına kanamayı beraberinde getirmektedir. Kanama dokuya sızan kanın basınç oranına kadar devam ederek durmaktadır. Devamında ise cilt altında biriken bu kan pıhtılaşmakta ve şişliğe neden olmaktadır.

Makatta Ağrı ve Şişlik Görülür
Anal hematom belirtileri arasında makatta şişlik ve ağrı görülmektedir. Şişlik durumu kişinin ıkınma miktarına göre mercimek kadar olabileceği gibi portakal büyüklüğünde olabilir. Şişlik genelde sınırlı ve mor renkte görülür. Aniden ortaya çıkan makat ağrısı kişinin dayanamayacağı düzeyde olabilmektedir.

Makatta Pıhtı Toplanması Nasıl Geçer?

Bir çok hastalıkta kendi kendine geçme imkanı olmazken Anal Hematom bu konuda biraz daha şanslı olduğunuzu göstermektedir. Tedavi edilmese bile kendi kendine geçme imkanı olup, fakat günlerce / haftalarca dayanılmaz acı ile yaşamak istemiyorsanız sadece 5 dakika sürecek olan Anal Hematom ameliyatı olabilirsiniz.

Anal Hematom Ameliyatı Çok Basittir
Genel Cerarhi alanında en kolay müdahalelerden biri olup, pıhtının merkezinde yapılan bir 1 cm kesi ile pıhtı boşaltılır. Bu aşamada kişinin ağrı problemi ortadan kalkmaktadır. Kesi çok küçük olduğu için dikiş atmaya gerek görülmez.

Hastalık Teşhis Edilmesi Gerekir
Evet arkadaşlar ıkınmak zararlı mıdır? sorusuna biraz uzun bir cevap verdik, yaşadığınız sorun makat ağrısı yada kanama kesinlikle Hemoroid yada Anal Hematom demek mümkün değildir. Çünkü makat kanamasına neden olan bir çok hastalık olup, o nedenle mutlaka makat hastalıkları (Proctoloji) alanında uzman bir hekim tarafından teşhis edilmesi gerekir. Önce teşhis sonrasında uygun tedavi yöntemi belirlenir.

Utanan Hanımlar Kadın Genel Cerrahi Uzmanlarından Yararlanın
Hemoroid hastalarının büyük bir bölümü 2. evrede doktora gelirken büyük bir bölümü ile 4. yani son evrede ağrı şikayetlerinin artması / dayanılmaz hale gelmesi ile doktora gelmektedir. Bunun önemli bir nedeni utanma problemi olup, özellikle kadın hastalar erkek doktorlardan utanmaktadır. Bu sorunu aşmak için kadın genel cerrahi uzmanı olan hastaneler tercih edilmektedir. Sizde böylesi bir durumda iseniz önerimiz Op. Dr. Seher Şirin olacaktır. 30 Yıllık tecrübesi ile IDEA Bakırköy Kliniğinde görev yapmaktadır. SGK Mensubu hastalara ücretsiz muayene imkanı sunulan klinikte aynı zamanda bu alanda uzmanlaşmış hekimlerden biri Op. Dr. Atilla KAYA görev yapmaktadır.

Ikınmanın Zararları

Kadınlarda Vajinal Varislere Neden Olur
Konuyu hazırlarken ilk olarak anal bölgede görülen hastalıklara odaklandık, fakat gözden kaçan önemli bir durum var özellikle hamile kadınlarda sık görülen hastalıklardan biride genital bölge varisleri olup, toplardamar genişlemesi olan bu hastalık gerek bebeğin baskısı, gerekse ıkınmanın oluşturduğu basınç ile vajinal bölgede bulunan toplardamarların genişleyerek kötü görünüm ve ağrıya neden olur. Özellikle kadınlarda cinsel isteksizliğe neden olan bu durum çok ilerlemesi halinde normal doğumu riskli hale getirmektedir. Varis hastalığı ve tedavisi hakkında sorularınız varsa Doç. Dr. Onur GÜRER’e iletebilirsiniz.

96 Yorum

  1. Merhaba hocam ben kendimi bildim bileli kucuk tuvaletimi bile ikinarak yapiyorum istemsizce oluyo neden olabilir buyuk tuvaletimi ikinmadan hic yapamiyorum zaten kabiz olmasam da oluyo bu

    • Op. Dr. Seher Şirin

      Küçük idrarı ıkınarak yapmanın sebebi üroloji uzmanı tarafından açıklanmalıdır. Büyük tuvaletinizi ıkınarak yapıyorsanız doğru beklenmiyor olabilirsiniz, ya da yeteri kadar su içmiyor ya da hareket etmiyor olabilirsiniz. Bağırsaklar yeterince çalıştığında, hareketi yeterli olduğunda ıkınma olmaz. Bazen acı yediğinizde ya da ishal olduğunuzda ıkınma hissi spontan gelebilir. Dışkıyı bekletmek de dışkının sertleşmesine ve yapmak için ıkınmaya sebep olabilir.

  2. Hocam merhaba. Tuvalete girdiğim zaman büyük tuvaletimi yaparken hep yarım saat tuvalette kalıyorum, sürekli ıkınıyorum bazende aşırı stresli olursam tuvalete 2 defa giriyorum ve 1 saat sürüyor .Aynı zamanda stres ilacıda kullandım fayda etmedi ve tuvaletim bittikten sonra kendimi halsiz hissediyorum. Bu durum yaklaşık 4 senedir devam ediyor. Ne yapmam lazım daha öncesinde kan ve gaita testide yapıldı bir sorun yok dedi doktorlar. Yani srekli ıkınma halindeyim buyuk tuvaletımı yaparken . Gerçekten kötu oluyorum bu durumda ne yapmam gerekir günlük yaşantımı da etkiliyor

    • Op. Dr. Seher Şirin

      Tuvalete girdiğinizde 3 ya da 4 dakikadan fazla kalmamalısınız, bitmemiş hissi olsa bile ıkınmayın çıkın. Bu sizin bilinçli olarak elinizde olmalı. Tuvaletinizi kolay yapabilmek için beslenmenizi ve hareket sisteminizi dışkılama alışkanlığınızı değiştirmeye çalışın. Bir günde hemen sonuçlanmaz tabii ki. Ama zaman içerisinde giderek düzelecektir. Kalkar kalkmaz 2 bardak su için ve bir 10 dakika evin içinde yürüme hareketleri yapın. Gün içinde iki üç litreye yakın su için, çay kahve haricinde suyu içmelisiniz. Her yemeğinizde sebze ve salata olmalı. Yoğurt, kefir gibi probiyotikler tüketmelisiniz. Baklagiller, badem, mercimek lif içerir tüketebilirsiniz. Elma, armut, erik, kayısı, incir gibi lifli meyveler tüketmelisiniz. Bol hareket etmelisiniz.Günde en az bir saat yürüyüş yapmalısınız

  3. Hocam endoskopi oldum bir krem yazıp yolladilar ama büyük abdestten sonra büyük yanma oluyor kremler ise yaramadı üç yilldir az az yanma vardı kabızlıktan canım çok yanıyor kabız olunca yanma az oluyor teşekkürler ederim

    • Op. Dr. Seher Şirin

      Endoskopiden sonra yalnızca kremle gönderildiyseniz tümör, yara, enfeksiyon gibi herhangi bir sıkıntı yok demektir. Bu tip yanmalar ve ağrı kabızlığa bağlı ianal fissür dediğimiz durumlarda daha sıktır. En önemli çaresi kabız olmamaktır, ilaçlar yardımcıdır. Kabız olmamak için bol bol sebze,su, lifli meyveler, yoğurt, kefir gibi probiyotikler tüketmelisiniz. Hareketinizi arttırın dışkıdan önce 5 dakika sıcak suya oturup, anüsün tam giriş kısmına hafif içeri doğru vazelin Pomat sürün, sonra dışkılayın. Kabızlığınız düzelirse bir süre sonra ağrılarınız geçecektir

    • Hocam bende büyük tuvaletimi edince ıkınıyorm sırt ağrısı oluşuyor kılığa Rahime zarar vermez demi

      • Op. Dr. Seher Şirin

        Ikınmayla genital bölge arasında herhangi bir bağ yok. Kızlık zarına vajinanın içerisine bir şey girmediği sürece bir zarar olmaz. Ikınmanın makat hastalıkları açısından zararları vardır. Makat hastalıklarını arttırır

    • Merhaba hocam ben dogum esnasinda yasadigim zorlama ve ikinma ve yalnis nefesten dolayi 1 senedir cok buyuk daralma yasiyorum gecmedi birturlu ikinmadan olabilirmi bu.. kafayi yiyecem artik.. bulamadilar bir cagre..

      • Op. Dr. Seher Şirin

        Doğumdan sonra ıkınmayla makat daralması olmaz. Daha çok prolapsus dediğimiz makat sarkması ya da hemoroid gibi hastalıklar olur. Makat daralması varsa bunun sebebini muayene ile tespit etmek gerekir. Eğer doğumdan sonra da kabız kaldıysanız ve makat fissürü olduysa kasların kasılmasından dolayı makat darlığı gelişebilir. Anal fissür tedavisinde bu kasları gevşetmek için botoks uygulaması yapılabilir. Tabii ki kesin teşhis ve tedavi önerisi için muayene gerekir

  4. Merhaba hocam ben ıkınırken bacaklarım esiyor ,yüzümde ve vücudumda irili ufaklı kan toplanıyor . Ben ne yapa bilirim bunların geçmesi için ?

    • Op. Dr. Seher Şirin

      Ikındığınız zaman vücuttaki toplardamarlar şişer, makattaki toplardamarın şiştiği gibi boyundaki damarlarda şişer . Makatta kan toplanması ıkınma sonrası olan bir hastalıktır, anal hematom adını veriyoruz. Vücutta kan toplanması makat hastalığı ile ilgisi yok. Vücutta kan toplanma varsa bu durumda hematoloji uzmanına muayene olmalısınız. Hepsinin çaresi de, amal hematomun da tekrarlamaması ve tedavisi için ıkınma yapmamanızı öneriyoruz. Eğer bir hastalığa sebep olan bir durum varsa öncelikle o sebebi ortadan kaldırmak gerekir

  5. Hocam annem 70 yaşında kronik kabız hastası 7 senedir şurup içerek tualete çıkabiliyor 3 sene önce beynine pıhtı attı tedavi oldu ilaçlar kullanıyor psikolji ilaçları kan sulandırıcı annemde tualette 3 saat kalıyor çok ıkınıyor 3 gün önce büyük tualetini yaptı makatından kan geldi o an bakmak istedim canı çok yandı bakamadım nedendir hocam dr götürcem obez hastası ikna edemiyorum nasıl bakarler ederler diyor

    • Op. Dr. Seher Şirin

      70 yaşındaki hastada makat kanaması mutlaka muayene ile tespit edilmelidir. Muayene de makattan bakılır. Hatta kolonoskopi zor olacağı için anoskop ile bakılmasında fayda vardır. Büyük ihtimalle kabızlığına ve ıkınmasına bağlı ağrısı da varsa fissür ya da hemoroid olabilir ama bunu görmeden bir şey demek zor. yaptırabildiğiniz kadar evin içinde hiç olmazsa biraz yürüyüş yaptırın, bol su içirin karbonhidrattan uzak tutun, bol Lifli gıdalar tükettirin ve ilk fırsatta da muayeneye götürmeye ikna edin

  6. Hocam 46 gün önce doğum yaptim kanamam bitmişti. Doğumdan beri kabızlık çekiyorum. Artık cok acılı ve kanamalı olmaya başladı. Son seferinde fazla ıkındım ve hem makattan hemde rahmimden kanamam oldu. Rahimden kanamam devam ediyor. Sizce sebebi nedir fazla ıkınmak mı?

    • Op. Dr. Seher Şirin

      Rahimden kanamanın ıkınmakla ilgisi olduğunu düşünmüyorum. Tabii ki bu konuyu kadın hastalıkları ve doğum uzmanına sormanız, danışmanız gerekir. Kabız olduğunuzda makattan kanama hemoroidlerden ya da fissürden olabilir. Ağrı ön plandaysa fissür olma ihtimali daha yüksektir. Doğum sonrası kabızlık olmaması için bol su tüketin. Lifli gıdalar, sebze ve lifli meyveler tüketin. Evin içinde de olsa hareketinizi arttırın. Dışkınız geldiğinde bebeğin işlerine dalıp ertelemeyin.Kesin teşhis ve tedavi önerisi için genel cerrahi uzmanına muayene olmanız gerekir.

  7. Merhabalar hocam 1 gün boyunca büyük tuvaletimi yapamadım sonra birden bastırdı ve direk oturduğum esnada istemsiz 3-4 kere ıkınmak zorunda kaldım sonra peçetede kan gördüm. Bu beni korkuttu ilk defa böyle bir şeyle karşılaşıyorum. Diğer bir korkum da aşırı zorlanarak ıkındıgım için kızlık zarına zarar verir mi ? Kanın hangi bölgemden geldiği için korkuyorum

    • Op. Dr. Seher Şirin

      Ikınmak hiçbir şekilde kızlık zarına zarar vermez. Bir kez ıkındıysanız ve bir kez kanama olduysa basit bir hemoroidden olabilir. Kabız olmayın, tuvalette zorlanmayın, ıkınmayın. Devam ederse, tuvalette dışkıyla veya sonra kan geliyorsa mutlaka kanamanın sebebi bulunmalıdır. Makata ait kanama yapan sebebin bulunabilmesi için anoskop dediğimiz yöntemle bakılmasında fayda vardır.

  8. Hocam ben de ağrı ya da sızı yok.Koronadan önce hiç bir sıkıntım yoktu ama 4 ay eve kapalı olduğumuz dönemde ben hem üniversite sınavı hem de hareketsizlikten dolayı çok fazla masa başında kaldım, bazen dışkılama isteğim dersin en keyifli olduğu zamana denk geldiği için erteledim.Sonrasında bu ertelemeler bana olumsuz etki gösterdi.İlk öncellikle kabız olduğumu zannetim her dışkılama isteğim geldiğinde tualete gittim ancak çok az dışkılayabildim.Aynı zaman da bu dönemde idarımı yaptıktan sonra damla damla gelmeye devam etti, araştırdım doktorada gittim(aile hekimine) bana bu yaşta prostat için çok erken olduğu söyledi basurun var mı diye sordu o zaman basurum yok herhalde dedim.Bu soruyu neden sordu merak ediyorum.İdrar ile basur ilişkili mi ? Ben tualetimi yapamadığım dönemde ıkınarak yapmaya çalıştım.Bahsettiğim doktora gitme durumundan sonra 1 2 ay ıkınarak bu sefer öncekine göre daha fazla yapmaya başladım ancak kabız olmadığımı ishal olduğum zaman bile yapamadığımda anladım.Sorun şu dışkılama isteği geliyor hatta tam ucuna kadar geldiğini hissediyorum fakat bazen geri gidiyor(mesela ses duyduğumda gidiyor, ya da telefonla girersem telefonla bir şeylere baktığımda) bazen de direkt dışkılamamı yapıp 5dkda çıkıyorum.Ama dediğim gibi çoğu zaman sanki tamamını yapamamışım gibi hissediyorum, ucuna kadar gelip herhangi bir şey olunca geri gidiyor.Ben de şuan dışkılarken suyu açıyorum sonrasında kulaklarımı ellerimle tıkayıp odaklanmaya çalışıyorum çok fazla olmasada ıkınmak zorunda kalıyorum.Ikınarak yapmaya çalışıyorum başka türlü rahatlayamıyorum.(gerçi ıkınarak yaptıktan sonra genellike tam boşalmış hissetmiyorum, bazı zamanalar ıkınmadan direkt belirttiğim gibi 5dkdan kısa sürede yapıp çıkıyorum ama bunlar çok nadir oluyor).Aklıma herhangi bir kötü anı geldiğinde ya da bir sorun geldiğinde yine dışkılama isteğim gidiyor ve berbat hissediyorum.Basurum var mı yok mu tam anlayamadım, ama sanki dışkı çıkarken sağ taraf tıkalı sol taraftan daha rahat çıkıyor gibi hissediyorum.Korona olduğu için de hastaneye gitmeye korkuyorum bu yüzden aile hekimine gittim daha önce.Şimdi tekrar bu sorun için aile hekimine gitsem ilaçla çözülebilir mi ? Çözülmezse koronaya rağmen gitmelimiyim ?

    • Op. Dr. Seher Şirin

      Hareketsizlik, yetersiz su içme, liften fakir beslenme kabızlığın en önemli sebeplerindendir. Çok büyük ağrılı tromboze hemoroid dediğimiz durum yoksa idrar yolları etkilenmez. Az idrar çıkarıyorsanız ve kabızsanız az sıvı alma ihtimaliniz yüksektir. Sabah kalkar kalkmaz iki bardak su içip 5-10 dakika evde hareket ederseniz dışkılama isteğiniz gelecektir. Bol su, sebze, lifli meyveler tüketin. Tuvalete telefonla girmeyiniz, uzun süre oturmayınız ve ıkımayınız. Yapamazsanız kalkın, su ve hareketle tekrar gelecektir. Ciddi bir kanama ve meme yoksa basur da yoktur büyük ihtimalle. Fakat aile hekimi yerine genel cerrahi uzmanına makat muayenesi için gitmenizde fayda var. Tedbirlerinizi alırsanız, maskenizi doğru kullanırsanız ve mesafe sağlarsanız corona açısından çok büyük risk olmaz. Elinizi yüzünüze gözünüze değdirmeyin, bir yerlere dokunduktan sonra dezenfektanla temizleyin.

      • hocam merhaba ben fazla ıkındığım için sadece mukus geliyo neden acaba

        • Op. Dr. Seher Şirin

          Dışkılama ihtiyacınız gelmeden tuvalete gidiyorsunuz demek ki. Ikındığınızda da bağırsağın kendi salgısı olan mukus çıkıyor büyük ihtimalle. Ikınmak zaten zararlı. Belki de ıkındığınız zaman mukoza dediğimiz iç kısım dışarı çıkıyor ve onun salgısı çıkıyordu. Ikınmamak için bol sebze yiyin, su için, hareket edin. Bağırsak kendi itme gücü ile dışkılamanızı yapacaktır. Uzun süre tuvalette oturmayın, zorlanmayın. Dışkıyla beraber mukus geliyorsa Gastroenteroloji uzmanı muayenesine gitmelisiniz

  9. hocam merhaba ishal oldugum için 3-4 gün ıkınarak tuvalet ihtiyacımı gidermek durumunda kalmıştım. en son tuvaletten cıktıgımda dışarı dogru yumru gibi bir şey gördüm elimle itince geri girdi. sebebi ne olabilir .fazla ıkındıgımdan mı? uzun süreli bir hastalıgs yol açar mı?

    • Op. Dr. Seher Şirin

      İshalde de tıpkı kabızlıkta olduğu gibi ıkınmak hemoroid, anal hematom gibi hastalıkların ortaya çıkmasına sebep olabilir. Sizdeki de anal hematom ya da pıhtılaşmış bir hemoroid olabilir. Çoğunlukla ıkınmayı bıraktığınız zaman kendiliğinden geçer. Kalıcı bir hasar bırakacağını yani uzun süreli bir hastalığa yol açacağını zannetmiyorum. Fakat uzun süreli kabız ya da ishal olursanız, tuvalette uzun oturur, ıkınırsanız kalıcı olarak belki de müdahale gerektirecek anüs hastalıkları maruz kalabilirsiniz. Şikayetleriniz geçmezse ilk fırsatta genel cerrahi uzmanına kesin teşhis ve tedavi önerisi için başvurmalısınız

  10. Merhaba hocam benim kabızlığım çok değişik bende hiçbir şekilde dışkılama ihtiyacı olmuyo 1 hafta 10 yapabildiğimdede çok az ve yumusak asla sert dışkı olmuyo hiçbir zaman tam boşaltma olmuyor 10 yıldan fazladır bu şekilde son bir haftadır yapma isteği çok var ama asla yapamıyorum karın agrısı makatta agrı ve yanma var çarpıntım olduğu içinde kolonoskopi yapamıyolar bilgi verebilirmisiniz teşekkürler

    • Op. Dr. Seher Şirin

      Yıllarca süren kabızlık zaman içinde bağırsakların kaslarının zayıflamasına, uzamasına ve hareketin daha fazla azalmasına sebep olur. Beslenmenizi düzenleyin. Bol lifli yemek tüketin. Bol su için. Hareketinizi artırın. Öte yandan bağırsaklarınızın tetkik edilmesi de gerekir. Makat ağrısı ve yanma kolonoskopiye engel değildir. çarpıntı için dahiye doktoru ya da kardiyolog sebebine göre tedavinizi düzenler ve genel anestezi altında kolonoskopiniz yapılabilir. Anestezi uzmanı da durumunuza göre gereken tedbirleri alır.

  11. Sayın hocam benim derdim çok büyük aşırı kabızlık çekiyorum bol su içiyorum evde yoğurdu yapıyorum hoşsf içiyorum kuru kayısı ama nafile o kadar kabızlığa karşın kanama yada basur yok o kadar ıkınıyorum ki sonrasında çok belim ağrıyor ve sol boşluğumda sürekli bir ağrı oluyor ben 54 yaşında 4 yıldır menopozdayım tiroid hastasıyım (hipo) insülin direncim var matofin kullanıyorum beni aydınlatırsanız çok sevinirim
    Saygılarımla

    • Op. Dr. Seher Şirin

      Hipotiroidide kabızlık olabilir ama muhtemelen ilaç kullanıyorsunuz. İlaçla hormonlarınız normalse kabızlık da düzelmesi gerekir. 54 yaşında olduğunuzdan dolayı kolonoskopi gerekir. (50 yaş üstünde hiç şikayet olmasa bile 1 kez kolonoskopi gerekir.) İnsülin direnciniz varsa muhtemelen kilolusunuzdur, karbonhidrata dayalı besleniyorsunuzdur ve hareketiniz az geliyordur. Tabii i bu sizin için kesin olmamakla birlikte genelde böyledir. Diyetinizde sebzeye ağırlık verin, ekmek, şeker, hamurişini kesin. Su ve hareketinizi artırın. www. sehersirin.com da kabızlıkla ilgili önerileri geniş olarak bulabilirsiniz. Kolonoskopiyi yaptırmayı ihmal etmeyin.

  12. Hocam birde makkatin dışında et parçacığı gibi birşeyler var. Mercimek kadar bişey ve ağrı yapmıyor. Sizce bunlar ne olabilir?

    • Op. Dr. Seher Şirin

      Ağrıi kanama, kaşıntı gibi belirtiler yoksa, içeri itince bile girmiyorsa daha önce geçirmiş olabileceğiniz fissürlerin bekçi memesi olabilir. Kesin tanı için muayene olmanız gerekir.

  13. Hocam kabızlık genetik midir? Benim baba tarafimin genelinda var bu sorun. Amcam uzun süre kabızlık çektikten sonra bağırsak kanseri oldu. Bende en son bu kadar şiddetli çocukken çekmiştim. Düzenli besleniyorum ve bol bol su içiyorum fakat yine de geçmiyor. Gün içerisinde de hareketli biriyimdir. Diskilama sırasında çok acı çekiyorum ve sonrasında da kanama oluyor. Diskilamadan sonra gün içinde makatta çok rahatsız etmeyen hafif ağrım da oluyor. Sizce ne yapmalıyım?

    • Op. Dr. Seher Şirin

      Kabızlık değil ama bağırsak kanseri genetik özellik taşır. Aynı ailede kabızlığın olma nedeni çoğunlukla beslenme alışkanlığıdır, aile bireylerinin aynı beslenme hatalarını yapmasıdır. Sebze, salata, lifli meyveler, kepekli tahıl ürünleri, baklagil, yoğurt- kefir gibi probiyotik ürünlerden tüketin. Yürüyüş yapın. Sabah aç karına su için. Daha fazla bilgi için www. sehersirin. com dan kabızlık ve makat hastalarının beslenmesi ile ilgili geniş bilgiler alabilirsiniz. Makatınızdan kanama olduğundan ve amcada kolon kanseri olduğundan önce makat muayenesi olmalısınız. İmkan varsa anoskop ile anüsün içi görülmeli. Anoskop imkanı yoksa, makatta kanama yapacak bir hastalık bulunamazsa ve yaşınıza göre kolonoskopi gerekebilir.

      • Hocam merhaba
        Ben ishal olsam bile son kisimda ikinma ve elimle iterek son kismi disari cikarma ihtiyaci duyuyorum. O son kisim cikmadiginda tuvaletim bitmemis gibi bir hissiyat doguyor. Nedeni nedir acaba. Elimle itmeden tuvaletim sonlanmiyor.

        • Op. Dr. Seher Şirin

          İshal olmak da kabızlık kadar makat hastalıklarının ortaya çıkmasına neden olabilir. Bitmemiş hissi bağırsağın son kısmının ödemli olmasından (rektit), ödemli iç hemoroidlerden olabilir. Muayene etmek ve muayenede anoskopla içeriyi 10 cm kadar görmek gerekir. Bir hastalık bulunamazsa bağırsak hastalığı açısından gastroenteroloji uzmanı değerlendirmeli. İleri tetkikler de gerekebilir.

  14. Merhaba hocam ben de bol su içip sağlıklı beslenmeme rağmen yıllardır kabızım. 5-6 günde bir diskilarsam iyi diyorum. Ve diskilarken çok ikinmak zorunda kalıyorum sonra belim ağrıyor. Ayrıca peçeteye de çok az miktar kan geliyor. Anal fissur olabilir mi?

    • Op. Dr. Seher Şirin

      Ikınma sonrasında kanama hemoroidden gelebilir. Sert dışkılama sonrasında ağrı da varsa fissür olma ihtimali var. Beslenme yanı sıra hareketinizi artırmalısınız örneğin yürüyüş yapmalısınız. sabah kalktığınızda aç karına 2 bardak su içmeniz ve 5-10 dakika hareket de bağırsakları çalışmasına sebep olur. www. sehersirin. com da kabızlıkla ilgili önerileri geniş olarak bulabilirsiniz.

    • Hocam mrb.ben tuvalette büyük yaparken 30 40 dakikayı buluyor.kabız ihsal hiç fark etmeksizin bu böyle.Ikınmamaya çalışıyorum ama sanki bitmemiş gibi hissediyorum ıkınıyorum hocam.Yardımcı olursanız sevinirim.

      • Op. Dr. Seher Şirin

        Tuvalette uzun kalmanız büyük bir hata. Ikınma hissi gelse de ıkınmayın. 2-3 dakika sonra mutlaka çıkın, bitmemiş hissi varsa tekrar zaten su içerek hareket ederek yeniden dışkılama ihtiyacımız geldiğinde yeniden girersiniz. Ancak bu hissi veren makatta herhangi bir hadise var mı, içerde mukozada ödem, iç hemoroid ya da bir ülser gibi başka bir hastalık olup olmadığını anlamak için muayene olmanız, mümkünse muayene sırasında anoskop ile bakılması iyi olur. Eğer herhangi bir hastalık tespit edilemezse beslenme ve dışkılama alışkanlığı kendi gayretinizle çözmeniz gerekecek. Bu konuda muayene sonrasında bir şey bulunamadığından size tavsiyeler verilecektir

  15. Ben bazen tuvalette ıkınınca çıkıyor sonra kayboluyor 1 kere 1 haftalık çıkmıştı fitil kullanmıştım geçmişti 2-3 güne. Sizce ne olabilir.Su bol bol içmeme rağmen kabız oluyorum ne yapmalıyım ?

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      Ikınınca çıkan ama sonra gerileyen 3 derecede iç hemoroid ya da anal göllenme olabilir. Siz itmek zorunda kalırsanız 4. derecede iç hemoroid olabilir. Tedaviden daha önemli olan oluşmasını engellemektir. Bu nedenle ıkınmamalısınız. Beslenmenizi düzenleyin,bol su için,hareketinizi artırın, tuvalette uzun oturmayın ve ıkınmayın. Geçmeyen anal hematomlar,3-4. derecede iç hemoroidler müdahale gerektirir.

    • Hocam ikinmadan tuvaletimi yapamıyorum devamlı kabızım isalde olsam yine zor yapıyorum çok ıkınıyorum bazen ikinmaktan belimde ağrıyor her zaman tuvaletimi yaptıktan sonra makattan akıntı geliyor yumurta akı gibi birde sanki anüs tuvaletimi yaparken biraz dışarı doğru çıkıyor gibi.yaşım 40 neden olabilir hocam beni aydınlatırsanız sevinirim.kolon kanseri olabilirmi.

      • Op. Dr. Seher Şirin

        Ikınma ihtiyacı beslenme düzeninizden ya da oturuş pozisyonunuzdan olabilir. Bol lifli beslenin, su tüketin, hareket edin, tuvalette otururken alafranga tuvalette ayağınızın altına kısa bir basamak eklerseniz daha uygun pozisyon elde edersiniz. Bu şikayetler kolon kanseri belirtisine çok benzemiyor. Makatta fistül olabileceğini ya da kolit olabileceğini gösteriyor. Önce anüs muayenesi ve anoskopla anüste akıntı yapan fistül gibi bir hastalık var mı bakılıp değerlendirilir. Yoksa kolonoskopi gerekir. İltihabi bağırsak hastalığı bulunursa gastroenterolojinin ciddi tedavisi ve takibi gereken bir hastalıktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir