Makattan Kan Gelmesi Hastalık Belirtisi Olabilir mi?

Anal bölge hastalıkları arasında en sık görülen belirti ve şikâyet büyük ölçüde kanama olmaktadır. Hastalar ilk olarak hemoroid (basur) olduğunu düşünmektedir. Kısmen doğru bir tahmin olmasına karşın makatta kanamaya neden olan birçok hastalık bulunmaktadır. Yani kanama sadece anüs bölgesinde olmayabilir. Daha yukarılardan kalın bağırsağı ilgilendiren bir sorun olabilir. Bu sayfada makat kanaması yapan hastalıkları sizlerle paylaşacağız.

Makattan kan gelmesi

Makatta Kanamaya Neden Olan Hastalıklar

Evet, arkadaşlar yukarıda da belirttiğimiz gibi makat kanamasına neden olan birçok hastalık bulunmaktadır. Bunların büyük bir bölümü anüs ile alakalı olmasına karşın yine önemli bir bölümü kalın bağırsak ile alakalıdır. Çünkü anüs kalın bağırsağın son kısmı olup, kalın bağırsakta meydana gelen kanama dışkı esnasında görülür. Bu nedenle hazırladığımız yazıda kanamaya neden olan hastalıkları ve ayrıştırma yöntemlerini göreceğiz. Kanın rengi, ağrı olup olmaması gibi basit ama etkili ayrıştırmalar ile kanamanın neden olabileceğini anlarız.

HEMOROİD (BASUR)

Evet, arkadaşlar dışkılama esnasında kanama olmasının önemli nedenlerinden biri hemoroid ya da halk arasındaki tabiri ile (Basur)  hastalığın görüldüğü yaş aralığı vermek gerekirse daha çok 20 yaş ve üzeri kabız insanlarda görülür. Hastalığın ortaya çıkış nedeni kabızlık  (Konstipasyon)  olup, bu tür sorunu olan insanların büyük bir bölümü dışkılamak için ıkınma alışkanlığını benimsemektedir. Kesinlikle hatalı bir uygulama olan ıkınma maalesef makat bölgesinde yer alan damarların genişlemesine neden olmaktadır. Anüs iç kısmı ve çevresinde ortaya çıktığı için iç ve dış hemoroid olarak sınıflandırılmaktadır.

İç Basur Kanamaya Neden Olur: Hastalığın iki farklı tipi bulunmaktadır. Bizi ilgilendiren daha çok iç basur olup, hastalık ilk ortaya çıktığı andan itibaren dışkılama esnasında kanamaya neden olabilmektedır.

Kanama Açık Renk ve Tazedir: Sorunun basur kanaması olduğunu anlamak için ilk dikkat edilmesi gereken kan renginin açık ya da koyu olmasına bakmak gerekir. Genelde damla şeklinde görülen hemoroit kanaması renk olarak da taze parlak kırmızısı renktedir. Koyu renkte olması aşağıda detaylarını göreceğimiz diğer hastalıkları düşündürmektedir.

Anüs İç Kısmında Meme Oluşur: İlk başlarda sadece anüs iç kısmında kanama ile ortaya çıkan hemoroit önlem alınmadığında ya da tedavi edilmediğinde kanamaya ek olarak anüs iç kısmında basur memesine (damarların genişlemesine) neden olmaktadır. Hastalığın derecesi memelerin büyüklüğü ve konumuna göre tespit edilir. Çünkü iç basur hastalığında 1 ile 4 arasında evre bulunmaktadır. Hemoroit memesi ile ilgili sitemizde ayrıca detaylı bilgiler verilmektedir.

İlk Başlarda Ağrı Yapmaz (Sonrasında Başlar) : Yaşadığınız sorunun basur kaynaklı olduğunu anlamak için dikkat edilmesi gereken bir diğer husus ise ağrı faktörü olmaktadır. İlk etapta hatta 3. Dereceye ulaşana kadar hiçbir ağrıya neden olmayacaktır. Üçüncü derece olması ile birlikte basur memesi hayli büyüyerek dışkılama esnasında anüs dış kısmında kalabilmektedir. Hasta memeyi parmağı ile içeri ittirmesi gerekir. Aksi halde anüs kasları arasında sıkışarak basur boğulması dediğimiz (Tromboze Hemoroid) sorununa neden olacaktır. Normalde hiçbir ağrı yapmayan hastalık Tromboze olması ile birlikte dayanılmaz ağrılara neden olmaktadır.

ANAL FİSSÜR (MAKAT ÇATLAĞI)

Evet, arkadaşlar basurdan sonra en sık makatta kanama nedeni olan Anal Fissür problemini ele alalım. Her yaş insanda (bebeklerde dâhil) görülen Anal Fissür daha anlaşılır bir şekilde tabir etmek gerekirse makat çatlağı, makat yırtığı olarak da bilinmektedir. Sorunun kaynağı yine büyük ölçüde kabızlık olup, tam tersi ishalde makatta çatlağa neden olabilmektedir. Burada sorun ıkınmak değil de dışkının kabızlık sonucu sert, susuz ve kalın olması ile alakalıdır. Dışkı anüsten geçerken sert cisimler anüs yüzeyini çizebilmektedir. İşte o andan sonra artık hayatı çekilmez hale gelen ağrı ve bir nebze de olsa kanama şikâyeti ile karşılaşırsınız.

Dışkılama Sonrası Peçetede Taze Kan Görülür: Anal Fissür belirtileri arasında en sık makat yanması görülmektedir. Hastalar bu şikayeti tabir ederken sanki kırık cam parçası ile anüs iç kısmını kesiyormuş hissi olarak belirtmektedir. Hastalık erken dönem ve kronik olmak üzere ikiye ayrılır. Erken dönem ortaya çıkışından itibaren geçen 10-15 günlük süreç olup, bu aşamada önlem almadığınızda ya da tedavi olmadığınızda kronik aşamaya geçmektedir. Erken dönemde ağrı 3-4 dakika sürerken kronikleşmesi ile birlikte ağrı 3-4 saat daha devam etmektedir. Hastaları tuvalet ve dışkılamaktan soğutan bir hastalıktır. Çünkü dışkılama esnasında dışkı çatlağa temas edip can yanması ve kanamaya neden olduğu için hastalar neredeyse hiç tuvalete gitmek istemezler. Tabii ki bu durum kabızlığın ilerlemesi be çatlağın daha geç iyileşmesine neden olur.

MAKAT KANSERİ (ANAL KANAL KANSERİ)

Birçok insan makat kanamasını basur sanarak doktor muayenesine utanmaktadır. Oysaki sorun sandığınız kadar basit olmayabilir. Örnek vermek gerekirse şimdi detaylarını göreceğimiz makat kanseri çok sık görülmese bile makatta kanama nedenlerinden biridir. Hastalık yine anüs iç kısmında etrafı kabarık bir yara gibi görünmektedir. Kanama faktörüne baktığımızda daha koyu renkte (vişneçürüğü) gibi olduğu görülür. Hastalığın nedenlerine baktığımızda çok fazla ciddiye alınmayan makat siğilleri (Kondilom) HPV Virüsü ve Ülseratif Kolit ve Crohn kaynaklı olduğu görülmektedir.

KOLİTİS ÜLSEROZA

Evet, arkadaşlar şimdi ele alacağımız sorun kanamanın sadece anüs ile alakalı olmadığını gösterecektir. Yukarıda da belirttiğim gibi anüs kalın bağırsağın son kısmı olup, gelen kan kalın bağırsaktan olabilir. Bu nedenle kanın rengi ve yapısına dikkat ediyoruz. Makatta kanamaya neden olan sorunlardan Kolitis Ülseroza olup, Ülseratif Kolit olarak da bilinmektedir. Hastalığının yapısını özetlemek gerekirse kalın bağırsağın iç kısmında sıyrılma diyebiliriz. Neden olduğu tam olarak bilinmemekle birlikte kanama boyutuna göre öldürücü olabilmektedir. Ülseratif kolit kanamaları daha çok dışkıya karışık bir şekilde gelmektedir. Çünkü kalın bağırsak içerisinde dışkı ile karışmaktadır. Teşhisi ancak kolonoskopi ile mümkün olup, parmak ya da anoskopi ile bu sorunu tespit etmek mümkün değildir.

BAĞIRSAK KANSERİ

Makattan kanama hiç de azımsanmayacak oranda  bağırsak kanseri ile alakalı olabilir. Yine aynı teşhisi tespiti kolonoskopi ve kolonoskopi sırasında  parça alınarak incelenmesi ile mümkündür. Aynı şekilde kanamaya neden olan bağırsak kanserinde kan daha çok koyu renkte çoğu zamanda pıhtılaşması nedeniyle parça parça görülmektedir.Eğer anüs muayenesinde ve anoskop muayenesinde kanamanın kaynağı tespit edilememişse kolonoskopi yapmak hayat kurtaracak kadar önemlidir.

MAKAT SİĞİLİ (KONDİLOM)

Yukarıda belirtilen nedenlere göre daha az risk içeren faktörlere bakalım. Bunların başında Anal Kondilom dediğimiz makat siğili gelmektedir. Bir tür HPV virüsü olan (siğil) vücudun her yerinde olduğu gibi anüs iç kısmında da görülebilmektedir. Bulaşıcı virüs olması nedeniyle insanın kendisi ve başkalarına bulaştırarak yayılmasına neden olur. Ters ilişki yaşayan insanlarda daha sık görülen bu durum kesinlikle ciddiye alınması gerekir. Kanama çok sık görülmese bile muhtemeldir.

MAYASIL (ANAL DERMATİT)

Yazının giriş kısmında da belirttiğim gibi basur ile karıştırılan bir hastalık mayasıl tıp dilindeki ismi Anal Dermatit olup, sorunun yapısına baktığımızda makat bölgesindeki cildin hasar görmesi halidir. Bir tür cilt problemi olan mayasıl aşırı derece kaşınmaya neden olduğu için insanlar kanamaya neden olacak şekilde kaşımaktadır. Ciltte kanama olursa sorunun kaynağı kişinin aşırı şiddetli şekilde kaşınmasıdır.

Makatta Kanama Nasıl Durdurulur?

Değerli arkadaşlar kanamayı durdurmanız çok kolay olmayacak çok da mantıklı olmayacaktır. Çünkü ilk yapmanız gereken kanamaya neden olan sorunu, hastalığı tespit etmeniz gerekir. Bunun için yazının üst kısmında muhtemel nedenleri paylaştık, kanamaya neden olan sorun büyük ihtimalle bunlardan biri olacaktır. Tabii ki kesin teşhis için mutlaka bir doktor muayenesi gerekir.

Makatta Kanamaya Hangi Doktor Bakar?

Burada çok dikkatli olmalısınız. Çünkü gerek teşhis gerekse tedavisi ciddi anlamda bilgi birikimi gerektiren bir sorundur. Bu nedenle önerimiz genel cerrahi uzmanlarına muayene olmanız yönünde olacaktır. Ama yaşadığınız yerde genel cerrahinin alt Branşlarından biri olan Proctoloji uzmanı (Proctolog) varsa mutlaka onu tercih etmelisiniz. Çünkü makat hastalıkları teşhis ve tedavisinde proktoloji uzmanları daha deneyimlidir. Dilerseniz birkaç isim paylaşalım.

İstanbul, Ankara, İzmir ve Bursa’dan Proktoloji Uzmanları: Türkiye’nin büyük kentlerinden birkaç prroctolog ismi paylaşalım. Op. Dr. Atilla KAYA, Op. Dr. Adil ALTINSOY, Op. Dr. Ergun AYGÖREN tercih edebileceğiniz hekimlerdendir. Utanma problemi ile erkek doktorlara muayene olamayan hastalar içinde kadın genel cerrah olarak Op. Dr. Seher ŞİRİN’i tercih edebilirsiniz.

Teşhis Nasıl Konur?

Yaşadığınız sorunun ne olduğu, neden olduğunu anlamak için genellikle 5 dakika yeterli olmaktadır. Proctoloji uzmanlarının muayenesi biraz farklı olup, rektal tuşe dediğimiz anüs iç kısmını parmakla kontrol yanı sıra yine anüs iç kısmını daha kolay görmeyi sağlayan Anoskopi ve son yıllarda geliştirilen Anal Endoskopi cihazı ile anüs iç kısmını görüntülemeyi sağlamaktadır. Sorun anüs bölgesinde olması halinde kolaylıkla tespit edilir.

Kolonoskopi Gerekebilir: Sorun anüste değil de kalın bağırsak ile alakalı olması halinde ise bu sefer kalın bağırsakları görüntüleme imkânı sağlayan Kolonoskopi gerekmektedir.

Op. Dr. Seher Şirin Bilgilendiriyor

Makat muayenesine dair bilgileri dilerseniz birde bu konuda uzman bir isim olan genel cerrahi uzmanı Op. Dr. Seher Şirin’den dinleyelim. Aşağıda yer alan videoda muayene ile ilgili merak ettiğiniz hususları aktarıyor.

Doktora Sor

Evet, arkadaşlar bu konuda aktaracaklarım bu kadar olup, sizlerin sormak, öğrenmek istediği farklı hususlar varsa aşağıda yer alan soru ve yorum formundan doktorunuza sorabilirsiniz. Seher hanım hastalarından geri kalan zamanlarında sizden gelen soruları yanıtlamaktadır.

423 Yorum

  1. Merhaba hocam büyük tuvaleti yaparken canım yanıyor cam kesigi gibi 3 gün yapamadım bile oluyor en son taze kan geldi napmalym 17 yaşındayım

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      Kabızlık sonucu veya ağrı korkusuyla istemli olarak 3 gün dışkı yapamamak kötü bir alışkanlıktır. 3 gün sonrasında mutlaka sert dışkılama olur ve bu da fissür (çatlak) oluşturur. Sizdeki durum fissür gibi görülüyor.Sizin yaşınızda yanlış beslenme (fast food alışkanlığı,sebzeden fakir beslenme),yetersiz sıvı alımı ve hareket eksikliği (bilgisayar başında çok oturma) gibi faktörlerle kabızlık yaygındır. Bu faktörler sizde varsa düzeltmelisiniz.Bol sebze,salata,lifli meyveler ve bol su tüketin. Dışkınız gelince bekletmeyin,ertelemeyin.Dışkılamadan önce 5 dakika sıcak suya oturun. Şikayetler devam ederse kesin teşhis için muayene olmalısınız.

  2. Merhaba hocam ben daha önce de yazmıştım size yaklaşık iki ay önce doktora gittim makat çatlağı dedi ilaç verdi kullandım tekrar gittim iyileşiyor sun dedi ama iki hafta sonra kabız oldum kan geldi hemen doktoruma gittim bana bekunis ve fitil ve krem verdi ayrıca ben günde bir saat yürüyorum hatta 7 veya sekiz bardak su içiyorum yaklaşık 4 gün oldu ama şimdi de aşırı ishal oldum ameliyat olmak istemiyorum iler ler mi gerçekten psikolojim bozuldu ekmeği bırakmayı düşünüyorum belki bi ykece kabız olmam lütfen yardımcı olun bana

  3. HARUN gökalplı

    Hocam yaklaşık 7 – 8 aydır dışkımla beraber damla şeklinde kan gelmektedir. Bazen kanı durdurmakta bile zorlanıyorum. ancak herhangi bir karın ağrısı mide bulantısı gibi hiç bir şikayetim yok.Yalnız son 1 haftadır sadece sabahları kalktığımda miğdemde kusacakmış gibi kısa süreliğine bir durum oluyor. İşimin yoğunluğundan dolayı bir türlü doktora gitme fırsatım olmadı. Sizce önemli bir durum var mı ki ?

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      Makattan kanamada her zaman önemli bir durum olma ihtimali vardır.Yaşınız,ailede kalın barsak kanseri varlığı önemli. En önemlisi de makatta kanamayı izah edecek hemoroid, fissür gibi bir hastalığın olup olmamasıdır.Bu nedenle ilk etapta makat muayenesi olmalısınız. Sonra da gerekirse kolonoskopi ve mide şikayetlerinizden dolayı gastroskopi yapılmalı. Belki de muayenede ameliyatsız tedavi edilebilecek bir durum bulunur,endişeleriniz ortadan kalkar.

  4. Merhaba
    Bu akşam tuvalete oturduğumda, makattan fışkırır şekilde kan geldi. Dışkılama sonrası kesildi. Yarım saat sonra tekrar tuvalete gittiğinde tekrarlanmadı. Fakat mide bulantısı birkaç saatir devam ediyor. Aynı olay birkaç ay önce de olmuştu.
    B12 rahatsızlığından dolayı her ay dodeks kullanıyorum ve haşimato troidinden dolayı levotiron kullanıyorum.
    Teşekkür ederim şimdiden.

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      Fışkırır tarzda makattan kanamada mide olduğunu düşünmem. Mide kanamasında önce koyu siyah dışkılama gelir. Mideden çok fazla kanarsa makattan bu tarzda kan gelir,o da şoka sokar. Bu nedenle sizde makat kaynaklı olduğunu düşünüyorum.Makatta içeriden akut bir hemoroid atağından kanıyor olabileceği gibi barsağın ciddi bir hastalığından da olabilir. Bir daha tekrarlanmamasının önemi yok,bu sizi muayeneden kurtarmaz.Muayenede anoskop muayenesi yapılırsa anüsün iç kısmında 10 cm. lik bir alan da görülebilir. Bu kısımda bir şey bulunamazsa kolonoskopi gerekecektir.

  5. Yardım bekleyen

    Hocam Merabalar.eşimin iki gündür midesinin alt tarafindan karin kisminda asiri agri var ve her yarim saate bir kramp giriyor.ağrıdan yerinde duramiyor.tuvalete de gittiğinde ihtiyacını gideremiyor.gittiğinde de makattan sadece kan geliyor.kanin koyu renkte oldugunu soyluyor. hastaneye gittigimiz de idrar tahlili temiz çıktı rotgende de gaz var dediler sizce tam hastaligi nedir tedavisi nedir bize ne onerebilirsiniz? Şimdiden teşekkürler

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      Eşinizde daha önce mide şikayeti varsa ülser,erezyonlu gastrit ya da bu lezyonların kanaması olabilir. Bu hastalıklar idrar tahlinde çıkmaz. Kan sayımı ve dışkıda kan bakılsa iyi olurdu. Daha sonra ise ultrason ve gastroskopi gerekecektir. Dışkıda koyu kan ve ağrı devam ederse tekrar bir hastanenin acil ünitesine gitmelisiniz.

      • Yardım bekleyen

        Hocam cok saolun teşekkür ederim verdiğiniz bilgiler için. Birde şunu sormayi unuttum kusura bakmayin kanamanin devam etmesini beklemeye gerek varmı yoksa önceden beklemeden yani tedbir amacli genel cerrahi, üroloji, kadin hastaliklari vs birine tedbir amaçlı gidelim mi beklemenin bir anlamı var mı bekledikçe ileride daha kötü sonuçlar açar mı ? Tekrardan teşekkürler

  6. Merhaba hocam benim makatım ın ağız kısmın da iki tane sivilce gibi şiş ve ağrı yapıyor tuvalet yaparken de kanama oluyor hastalığın sebebi nedir ve hangi cerraha gitmeliyim

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      Makat apsesi ya da çatlak- çatlak memesi olabilir. Yeni başladıysa ilaçla geçme şansı var.Çatlak ve bekçi memesi şeklindeyse kronik olduğundan müdahale gerekebilir. Bu durumda ameliyat ya da ameliyattan çekinirseniz ameliyata yakın başarı sağlayan botoks önerilebilir. Kesin teşhis için genel cerrahi uzmanına gitmelisiniz.

  7. Mrb lar efendim çöl yak hastasıyım 3gunden beri dıskımla beraber kan pihtisi geliyo isalim son günlerden beri durmuyo ve yüzüm de de saç kıran çıkmaya başladı ne yapmam lazım nasıl bir önlem alırım bilgi verirseniz sevinirim lütfen

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      Çölyak hastalığı devamlı takip ve dikkat gerektiren bir hastalıktır. Kanama ishalle beraber görüldüğünden gastroenteroloji uzmanının değerlendirmesi gerekir. Bence yeni bir kolonoskopiniz yoksa kolonoskopi de gerekir.

  8. Seher hanım Merhaba ben triod hastasıyım ve rejime başladım rejimden sonra kabızlık oluştu ve daha sonra dışkılama için parmaklarımı kullandım iki üç hafta devam etti ve dün sabah akıntı ile.kan geldi hemen doktora gittim hemoroid görülmedi kolonoskopi istendi.Ciddi bir durum olabilir mi?

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      Tiroidin az çalışması durumunda (hipotiroidi) kabızlık olur ama hipotiroidi çok kolaylıkla tedavi edilebilen bir hastalıktır. Rejimi de doğru yaparsanız (sebze -su tüketimi fazladır,hareketinizi artırmak gibi) kabızlık oluşmaz. Dışkıda akıntıyla beraber kanama sebebi makat muayenesinde tespit edilemezse kolonoskopi istenir. Bu şikayetler genellikle tümörde değilde barsak iltihaplarında görülen şikayetlerdir.

  9. Slm. Uyandığımda regl olmuş gibi yatakta kan lekesi vardı. bayağı bir kan akmış gibiydi. son 15 gündür de dışkılama sonrası parlak kırmızı renkte kanama oluyordu. Proctoloc fitil kullandım günde 1 kez ama bir faydası olmadı sanırım.
    öneriniz nedir. teşekkür ederim.

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      Dışkılama haricindeki kanama anal hematomun veya dış hemoroidlerin kendiliğinden boşalması nedeniyle olabilir. Kanama mutlaka izah edilmesi gereken bir şikayettir.Basit hastalıklardan olabileceği gibi önemli barsak hastalıklarından (tümör gibi) da olabilir. Bu nedenle muayene olun,makatta kanamayı izah eden bir hastalık bulunamazsa kolonoskopi gerekebilir. Rastgele muayene olmadan ilaç kullanmanızın bir faydası olmaz.

  10. Hocam 2 haftadır makat etrafında ağrı ve kabarıklık var yani kızarmış duruyor siğil gibi şeyllerde çıkmış 4 5 tane dışkı yaptıktan sonra temizlerken peçeteye çok az kan bulaşıyor sizce önemlimidir aciliyeti varmıdır

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      Siğil çok acil olmasa da zaman kaybetmeden tedavi gerektiren bir hastalıktır. Viral ( mikrobik) olduğundan yayılacaktır. Yayıldığında tedavisi daha da zor olacaktır.Kanama siğilde pek olmaz ancak kaşıyıp tahriş ettiyseniz olabilir. Kesin tanı için siğilleri görmek,siğil yoksa muayeneyle kanamayı izah etmek gerekir.

  11. 19 yasindayim diskiladiktan sonra parlak kirmizi kanamam oluyor diskilarken ve sonrasinda aci çekiyorum gaz tutamam problemim de var farkinda olmadan kaçırıyorum doktora gitmeye cekiniyorum

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      Sizin yaşınızda parlak kanama hemoroidden,fissürden olabilir ama gaz kaçırma problemi olmaz. Bu problemin makat kaslarının zayıflamasından ya da o bölgede olacak olan ödem,kitle gibi durumların varlığı açısından mutlaka makat muayenesi yapılmalı. Makat kaslarının durumu için anal manometri gerekebilir. Utanma nedeniyle muayeneye gitmemeniz bazı durumlarda geç kalmanıza sebep olabilir.

  12. Merhaba 20 yaşında bir erkeğim , bugün tuvaletteyken dışkım biraz suluydu temizlerken peçeteye açık renkte kan bulaştığını gördüm çok ama çok azda dışkıda vardı temizledim ve çıktım 1 saat sonra 2.kez tuvalette herhangi bir kanama olmadı makatımda da herhanfi bir ağrı yok sadece ishal gibi sulu(sümük gibi) bir dışkılama oluyor , ne yapmam gerekiyor

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      İshal basit bir gıdayla ilgili problemden olabilir,kanama,sümüklü salgı da olduğundan önemli bir barsak hastalığından da olabilir.Bu nedenle öncelikle gastroenteroloji uzmanının değerlendirmesinde fayda var. Patoloji saptamazsa ya da kanama devam ederse genel cerrahi uzmanı muayene etmelidir.

  13. Merhabalar Seher hn. Benm arada oluşan kabızlık nedeniyle dışkılamada ağrı hissediyordum Son zamanlarda dışkılama gayet normal ve olması gerektiği gibiydi ve kabız olmadım. Ama 15 gündür kendi kendine değişen dışkılama cok fazla kanamayada neden oldu sanki tuvaletim varmış gibi gidiyorum ama sadece kan akıyor ve ufak ufak pıhtılaşmış şekilde peçeteye geliyor. Sizce ne yapmalıyım cok utanıyorum doktorlardan

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      Kabızlık olduğunda ıkınmayla hemoroidlerden ya da anüsteki fissürlerden olabilir. Fakat pıhtılaşmış olarak gelen kanamanın yukarıdan (barsaktan) da gelme ihtimali vardır. Bu nedenle anüs muayenesi,anoskop muayenesi hatta yaşınız 40 yaş ve üstüyse ya da makatta kanamayı izah eden bir durum yoksa kolonoskopi de gerekecektir.

  14. Hocam merhabalar çok ciddi karın ağrısı yaşıyorum ağrının şiddetini tarif etmem mümkün değil, aniden başlayıp bir kaç gün sürüp kendiliğinden geçiyor tuvalet alışkanlığım çok kötü durumda bi süredir tam olarak kabızlık yaşıyorum ve artık kanamam var doktora gitmeye korkuyorum.

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      2-3 gün süren karın ağrıları tetkik ve tedavi edilmesi gereken bir durumdur. Mesela ateşle birlikte ,periyodik sürelerle gelen karın ağrısında FMF (ailevi akdeniz ateşi) düşünülmeli. Ağrılıyken muayene ve bazı tetkikler yapılmalıdır.Makattaki ağrı ve kanama karın ağrısı ile ilgili olmayabilir. İlgili olması durumunda ise kanama nedeniyle yine barsaklarınızın tetkiki (kolonoskopi) gerekir. Öncelikle ağrılı ve makat kanamalı dönemde genel cerrahi uzmanı karnınızın ve makatınızın muayenesini,makata anoskop muayenesini yapmalı,muayene sonucunda gereken tetkikler yapılmalı.

  15. İyi günler ben 8 ay önce doğum yaptım tuvalete gidince çok zorlaniyom hep kabızlık var az kanama oluyor çok ağrıyor

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      Gebelik ve doğum sonrası beslenme,hareket ve dışkılama alışkanlıklarınızın değişmesi nedeniyle anal fissür ve hemoroid gibi makat hastalıkları görülme sıklığı artar.Sizde de büyük olasılıkla anal fissür var ve bu durum doğumdan beri varsa kronikleşmiştir. Bu durumda ameliyat ya da botoks tedavisi (bebeğinize ek gıdaya geçtiyseniz) önerilebilir.Yine de kesin teşhis için muayene olup bir süre ilaç tedavisi olabilirsiniz. Kabızlığınızı mutlaka çözmelisiniz,bol sebze,salata,lifli meyveler ve kepekli tahıl ürünleri ,bol su tüketmeli ve bol hareket özellikle yürüyüş yapmalısınız. sehersirin.com da kabızlıkla ilgili geniş bilgi ve tavsiyeler bulabilirsiniz. Dışkılamadan önce 5 dakika sıcak suya oturup ,vaselinli kremler sürebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir