Makattan Kan Gelmesi Hastalık Belirtisi Olabilir mi?

Anal bölge hastalıkları arasında en sık görülen belirti ve şikâyet büyük ölçüde kanama olmaktadır. Hastalar ilk olarak hemoroid (basur) olduğunu düşünmektedir. Kısmen doğru bir tahmin olmasına karşın makatta kanamaya neden olan birçok hastalık bulunmaktadır. Yani kanama sadece anüs bölgesinde olmayabilir. Daha yukarılardan kalın bağırsağı ilgilendiren bir sorun olabilir. Bu sayfada makat kanaması yapan hastalıkları sizlerle paylaşacağız.

Makattan kan gelmesi

Makatta Kanamaya Neden Olan Hastalıklar

Evet, arkadaşlar yukarıda da belirttiğimiz gibi makat kanamasına neden olan birçok hastalık bulunmaktadır. Bunların büyük bir bölümü anüs ile alakalı olmasına karşın yine önemli bir bölümü kalın bağırsak ile alakalıdır. Çünkü anüs kalın bağırsağın son kısmı olup, kalın bağırsakta meydana gelen kanama dışkı esnasında görülür. Bu nedenle hazırladığımız yazıda kanamaya neden olan hastalıkları ve ayrıştırma yöntemlerini göreceğiz. Kanın rengi, ağrı olup olmaması gibi basit ama etkili ayrıştırmalar ile kanamanın neden olabileceğini anlarız.

HEMOROİD (BASUR)

Evet, arkadaşlar dışkılama esnasında kanama olmasının önemli nedenlerinden biri hemoroid ya da halk arasındaki tabiri ile (Basur)  hastalığın görüldüğü yaş aralığı vermek gerekirse daha çok 20 yaş ve üzeri kabız insanlarda görülür. Hastalığın ortaya çıkış nedeni kabızlık  (Konstipasyon)  olup, bu tür sorunu olan insanların büyük bir bölümü dışkılamak için ıkınma alışkanlığını benimsemektedir. Kesinlikle hatalı bir uygulama olan ıkınma maalesef makat bölgesinde yer alan damarların genişlemesine neden olmaktadır. Anüs iç kısmı ve çevresinde ortaya çıktığı için iç ve dış hemoroid olarak sınıflandırılmaktadır.

İç Basur Kanamaya Neden Olur: Hastalığın iki farklı tipi bulunmaktadır. Bizi ilgilendiren daha çok iç basur olup, hastalık ilk ortaya çıktığı andan itibaren dışkılama esnasında kanamaya neden olabilmektedır.

Kanama Açık Renk ve Tazedir: Sorunun basur kanaması olduğunu anlamak için ilk dikkat edilmesi gereken kan renginin açık ya da koyu olmasına bakmak gerekir. Genelde damla şeklinde görülen hemoroit kanaması renk olarak da taze parlak kırmızısı renktedir. Koyu renkte olması aşağıda detaylarını göreceğimiz diğer hastalıkları düşündürmektedir.

Anüs İç Kısmında Meme Oluşur: İlk başlarda sadece anüs iç kısmında kanama ile ortaya çıkan hemoroit önlem alınmadığında ya da tedavi edilmediğinde kanamaya ek olarak anüs iç kısmında basur memesine (damarların genişlemesine) neden olmaktadır. Hastalığın derecesi memelerin büyüklüğü ve konumuna göre tespit edilir. Çünkü iç basur hastalığında 1 ile 4 arasında evre bulunmaktadır. Hemoroit memesi ile ilgili sitemizde ayrıca detaylı bilgiler verilmektedir.

İlk Başlarda Ağrı Yapmaz (Sonrasında Başlar) : Yaşadığınız sorunun basur kaynaklı olduğunu anlamak için dikkat edilmesi gereken bir diğer husus ise ağrı faktörü olmaktadır. İlk etapta hatta 3. Dereceye ulaşana kadar hiçbir ağrıya neden olmayacaktır. Üçüncü derece olması ile birlikte basur memesi hayli büyüyerek dışkılama esnasında anüs dış kısmında kalabilmektedir. Hasta memeyi parmağı ile içeri ittirmesi gerekir. Aksi halde anüs kasları arasında sıkışarak basur boğulması dediğimiz (Tromboze Hemoroid) sorununa neden olacaktır. Normalde hiçbir ağrı yapmayan hastalık Tromboze olması ile birlikte dayanılmaz ağrılara neden olmaktadır.

ANAL FİSSÜR (MAKAT ÇATLAĞI)

Evet, arkadaşlar basurdan sonra en sık makatta kanama nedeni olan Anal Fissür problemini ele alalım. Her yaş insanda (bebeklerde dâhil) görülen Anal Fissür daha anlaşılır bir şekilde tabir etmek gerekirse makat çatlağı, makat yırtığı olarak da bilinmektedir. Sorunun kaynağı yine büyük ölçüde kabızlık olup, tam tersi ishalde makatta çatlağa neden olabilmektedir. Burada sorun ıkınmak değil de dışkının kabızlık sonucu sert, susuz ve kalın olması ile alakalıdır. Dışkı anüsten geçerken sert cisimler anüs yüzeyini çizebilmektedir. İşte o andan sonra artık hayatı çekilmez hale gelen ağrı ve bir nebze de olsa kanama şikâyeti ile karşılaşırsınız.

Dışkılama Sonrası Peçetede Taze Kan Görülür: Anal Fissür belirtileri arasında en sık makat yanması görülmektedir. Hastalar bu şikayeti tabir ederken sanki kırık cam parçası ile anüs iç kısmını kesiyormuş hissi olarak belirtmektedir. Hastalık erken dönem ve kronik olmak üzere ikiye ayrılır. Erken dönem ortaya çıkışından itibaren geçen 10-15 günlük süreç olup, bu aşamada önlem almadığınızda ya da tedavi olmadığınızda kronik aşamaya geçmektedir. Erken dönemde ağrı 3-4 dakika sürerken kronikleşmesi ile birlikte ağrı 3-4 saat daha devam etmektedir. Hastaları tuvalet ve dışkılamaktan soğutan bir hastalıktır. Çünkü dışkılama esnasında dışkı çatlağa temas edip can yanması ve kanamaya neden olduğu için hastalar neredeyse hiç tuvalete gitmek istemezler. Tabii ki bu durum kabızlığın ilerlemesi be çatlağın daha geç iyileşmesine neden olur.

MAKAT KANSERİ (ANAL KANAL KANSERİ)

Birçok insan makat kanamasını basur sanarak doktor muayenesine utanmaktadır. Oysaki sorun sandığınız kadar basit olmayabilir. Örnek vermek gerekirse şimdi detaylarını göreceğimiz makat kanseri çok sık görülmese bile makatta kanama nedenlerinden biridir. Hastalık yine anüs iç kısmında etrafı kabarık bir yara gibi görünmektedir. Kanama faktörüne baktığımızda daha koyu renkte (vişneçürüğü) gibi olduğu görülür. Hastalığın nedenlerine baktığımızda çok fazla ciddiye alınmayan makat siğilleri (Kondilom) HPV Virüsü ve Ülseratif Kolit ve Crohn kaynaklı olduğu görülmektedir.

KOLİTİS ÜLSEROZA

Evet, arkadaşlar şimdi ele alacağımız sorun kanamanın sadece anüs ile alakalı olmadığını gösterecektir. Yukarıda da belirttiğim gibi anüs kalın bağırsağın son kısmı olup, gelen kan kalın bağırsaktan olabilir. Bu nedenle kanın rengi ve yapısına dikkat ediyoruz. Makatta kanamaya neden olan sorunlardan Kolitis Ülseroza olup, Ülseratif Kolit olarak da bilinmektedir. Hastalığının yapısını özetlemek gerekirse kalın bağırsağın iç kısmında sıyrılma diyebiliriz. Neden olduğu tam olarak bilinmemekle birlikte kanama boyutuna göre öldürücü olabilmektedir. Ülseratif kolit kanamaları daha çok dışkıya karışık bir şekilde gelmektedir. Çünkü kalın bağırsak içerisinde dışkı ile karışmaktadır. Teşhisi ancak kolonoskopi ile mümkün olup, parmak ya da anoskopi ile bu sorunu tespit etmek mümkün değildir.

BAĞIRSAK KANSERİ

Makattan kanama hiç de azımsanmayacak oranda  bağırsak kanseri ile alakalı olabilir. Yine aynı teşhisi tespiti kolonoskopi ve kolonoskopi sırasında  parça alınarak incelenmesi ile mümkündür. Aynı şekilde kanamaya neden olan bağırsak kanserinde kan daha çok koyu renkte çoğu zamanda pıhtılaşması nedeniyle parça parça görülmektedir.Eğer anüs muayenesinde ve anoskop muayenesinde kanamanın kaynağı tespit edilememişse kolonoskopi yapmak hayat kurtaracak kadar önemlidir.

MAKAT SİĞİLİ (KONDİLOM)

Yukarıda belirtilen nedenlere göre daha az risk içeren faktörlere bakalım. Bunların başında Anal Kondilom dediğimiz makat siğili gelmektedir. Bir tür HPV virüsü olan (siğil) vücudun her yerinde olduğu gibi anüs iç kısmında da görülebilmektedir. Bulaşıcı virüs olması nedeniyle insanın kendisi ve başkalarına bulaştırarak yayılmasına neden olur. Ters ilişki yaşayan insanlarda daha sık görülen bu durum kesinlikle ciddiye alınması gerekir. Kanama çok sık görülmese bile muhtemeldir.

MAYASIL (ANAL DERMATİT)

Yazının giriş kısmında da belirttiğim gibi basur ile karıştırılan bir hastalık mayasıl tıp dilindeki ismi Anal Dermatit olup, sorunun yapısına baktığımızda makat bölgesindeki cildin hasar görmesi halidir. Bir tür cilt problemi olan mayasıl aşırı derece kaşınmaya neden olduğu için insanlar kanamaya neden olacak şekilde kaşımaktadır. Ciltte kanama olursa sorunun kaynağı kişinin aşırı şiddetli şekilde kaşınmasıdır.

Makatta Kanama Nasıl Durdurulur?

Değerli arkadaşlar kanamayı durdurmanız çok kolay olmayacak çok da mantıklı olmayacaktır. Çünkü ilk yapmanız gereken kanamaya neden olan sorunu, hastalığı tespit etmeniz gerekir. Bunun için yazının üst kısmında muhtemel nedenleri paylaştık, kanamaya neden olan sorun büyük ihtimalle bunlardan biri olacaktır. Tabii ki kesin teşhis için mutlaka bir doktor muayenesi gerekir.

Makatta Kanamaya Hangi Doktor Bakar?

Burada çok dikkatli olmalısınız. Çünkü gerek teşhis gerekse tedavisi ciddi anlamda bilgi birikimi gerektiren bir sorundur. Bu nedenle önerimiz genel cerrahi uzmanlarına muayene olmanız yönünde olacaktır. Ama yaşadığınız yerde genel cerrahinin alt Branşlarından biri olan Proctoloji uzmanı (Proctolog) varsa mutlaka onu tercih etmelisiniz. Çünkü makat hastalıkları teşhis ve tedavisinde proktoloji uzmanları daha deneyimlidir. Dilerseniz birkaç isim paylaşalım.

İstanbul, Ankara, İzmir ve Bursa’dan Proktoloji Uzmanları: Türkiye’nin büyük kentlerinden birkaç prroctolog ismi paylaşalım. Op. Dr. Atilla KAYA, Op. Dr. Adil ALTINSOY, Op. Dr. Ergun AYGÖREN tercih edebileceğiniz hekimlerdendir. Utanma problemi ile erkek doktorlara muayene olamayan hastalar içinde kadın genel cerrah olarak Op. Dr. Seher ŞİRİN’i tercih edebilirsiniz.

Teşhis Nasıl Konur?

Yaşadığınız sorunun ne olduğu, neden olduğunu anlamak için genellikle 5 dakika yeterli olmaktadır. Proctoloji uzmanlarının muayenesi biraz farklı olup, rektal tuşe dediğimiz anüs iç kısmını parmakla kontrol yanı sıra yine anüs iç kısmını daha kolay görmeyi sağlayan Anoskopi ve son yıllarda geliştirilen Anal Endoskopi cihazı ile anüs iç kısmını görüntülemeyi sağlamaktadır. Sorun anüs bölgesinde olması halinde kolaylıkla tespit edilir.

Kolonoskopi Gerekebilir: Sorun anüste değil de kalın bağırsak ile alakalı olması halinde ise bu sefer kalın bağırsakları görüntüleme imkânı sağlayan Kolonoskopi gerekmektedir.

Op. Dr. Seher Şirin Bilgilendiriyor

Makat muayenesine dair bilgileri dilerseniz birde bu konuda uzman bir isim olan genel cerrahi uzmanı Op. Dr. Seher Şirin’den dinleyelim. Aşağıda yer alan videoda muayene ile ilgili merak ettiğiniz hususları aktarıyor.

Doktora Sor

Evet, arkadaşlar bu konuda aktaracaklarım bu kadar olup, sizlerin sormak, öğrenmek istediği farklı hususlar varsa aşağıda yer alan soru ve yorum formundan doktorunuza sorabilirsiniz. Seher hanım hastalarından geri kalan zamanlarında sizden gelen soruları yanıtlamaktadır.

423 Yorum

  1. Hocam 40 yaşındayım. Kabızlığım geçmiyor. Buna bağlı anal fistül ve 1. 2. Derece hemoroid teşhis kondu. Makat bölgesinde kaşıntı oluyor. Makattan kanama gördüm. Tehlikeli olurmu.

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      Anal fistül kabızlıktan olmaz ve ameliyat gerektirir. Ameliyat olmazsanız hastalık ilerleyerek tedavisi daha zor bir hal alır. Sizde kabızlığa bağlı fissür olabilir.Bu hastalıklar tehlikeli değildir fakat ıstıraplıdır. Tedavi olursanız yaşam konforunuz artar.

  2. Hocam ilginiz için çok teşekkür ediyorum iyi çalışmalar

  3. Merhaba hocam. Ben kabızlık sorunu çekiyorum ve malesef makatta meme oluşmuş durumda. Son 1 haftadır – dışkı sert olduğu için- batma sonrası kanadığını görüyorum. Kesip çıkıyor sanki. Aralık ayında beyin ameliyatı olacağım bu benim için sorun oluşturacak gibi görünüyor. Hastaneye gitsem tedavi uzun sürer mi? Bi de bakarak mı muayene ediliyor. Kızacaksınız ama elimde değil çekiniyorum 🙁 ameliyat konusunda bile beni en çok rahatsız eden şey sondanın takılması olayı. Üzgünüm..

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      Beyin ameliyatından sonra bir süre hareketsiz kalmanıza bağlı olarak kabızlığınız artacaktır ve makattaki hastalığınız size sıkıntı verecektir. En kısa sürede çözümlerseniz sonra rahat edersiniz.Tarifiniz anal fissür olabileceğini gösteriyor. Meme çıktıysa da kronikleşmiştir,botoks ya da ameliyat gerektirebilir. Kabız kalmamak için bol sebze,salata yiyin,su tüketin,dışkınız gelince acıma korkusuyla ertelemeyin,bekletmeyin. Muayenede mutlaka görmek gerekir, yalnız makat kısmınız açılır. Beyin ameliyatınız için şimdiden başarılar ve çok geçmiş olsun.

  4. Hocam iyi günler makatta kanamam var karında şişkinlik kuyruk sokumumda ağrı makatta bişey batıyor gibi şişlik ve ishalim 10gundur gecmedi daha önce de oldu gittim doktora ama herhangibir birşey demediler ne yapmam gerekiyor yardimci olur musunuz yaş27 iyi calismalar

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      İshale bağlı olarak karında şişlik,makatta da tahrişe bağlı ağrı olabilir. Öncelikle ishalinizin sebebi ve tedavisi gerekir. Basit bir gıda dokunması olabileceği gibi ciddi gıda zehirlenmesi ya da barsak enfeksiyonu olabilir. Bence tekrar dahiliye-gastroenteroloji polikliniğine veya enfeksiyon hastalıkları polikliniğine gidin. ishaliniz geçince hala makatta ağrı devam ederse genel cerrahi muayenesi gerekir.

  5. Merhaba hocam 34 yaşındayım yaklaşık 1 aya yakın zamandır makat bölgesinde kaşınma olmaya başladı son bir hastadır tuvalet esnasında cam kesiği gibi yanma ve kan olduğunu görmekteyim ne tür bi önlem almalıyım sebebi ne olabilir

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      Cam kesiği gibi ağrı ve kanama fissür olabileceğini gösterebilir.Kaşıntı önceden başladığı için makat fistülü,siğil,dış hemoroid gibi kaşıntı yapan hastalık açısından makat muayenesi olmalısınız. Muayenede kanamanın geldiği yer de görülerek izah edilmelidir. Bu hastalıklar tedavi edilmeden kaşıntı geçmez. Kabız kalmayın,sert dışkılamayın. Kaşıntı için makatınızı yeteri kadar (az ya da çok değil) yıkayın, sabun,deterjan,ıslak mendil kullanmayın,mutlaka kurulayın. Sentetik ve dar çamaşır giymeyin.

      • Hocam çok teşekkür ediyorum fakat birde sürekli mide yanmasından dolayı mide koruyucu nexium ve lansorr gibi ilaçlar kullandığından dolayı kabızlık çok çekiyorum bunun için ne yapmm gerekir ayrıca genel cerrahi mi gitmem gerekir yada başka bi branş mi bakıyor

        • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

          Mide rahatsızlığı için genel cerrahi ya da dahiliye-gastroenterolojiye gidebilirsiniz. Mide ağrıyor diye uzun süre ilaç kullanmak doğru değil. Ağrı uzun süreden beri varsa endoskopi yapmak,ultrasonla safra kesesi ,pankreas gibi organları tetkik etmek gerekir. Bu tetkikler sonrasında ilaç kullanmanız durumunda kabızlığa karşı önlemleri artırmalısınız. örneğin su içmeyi,hareketinizi artırın. sehersirin.com da kabızlıkta yapılması gerekenlerle ilgili geniş bilgiler bulabilirsiniz..

  6. Günaydın hocam.40 yasındayım.2 gün boyunca midem mi veya karnımda mı oldugunu bilmediğim çok fazla acı ve bazen kramp gibi olduğunu düşündüğüm rahatsızlığım oldu.önce birkaç gün nispeten kabızlık,en çok rahatsız olduğum gece ishal oldum.dahiliye uzmanına gittim.gerekli kan,idrar ve dışkı tahlili yapıldı.sadece dışkıda kan olduğu söylendi ( gözle belli olmuyor) ayrıca dışkı esnasında önceden bazen fakat bu olayla birlikte çoğunluka makatta çok rahatsız edici yanma oluyor ( acı biber sürülmüş gibi ) uzman doktor beni gastroenterolojiye sevk etti fakat hafta sonu olduğu için gidemedim.acaba bu tahlilde çıkan kanın sebebi ne olabilir? Doğrusu çok endişeliyim.yardımcı olursanız çok sevinirim.iyi günler

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      Dışkıda tahlilde kan görülmesi (gaitada gizli kan pozitifliği) mideden başlayarak tüm sindirim sisteminde olabilecek yara,ülser, polip,iltihap ve tümör gibi durumlarda görülür. Bunun kesin nedenini tespit etmek için gastroskopi ve kolonoskopi yapılmalıdır. Genel cerrahi uzmanı da makatınızı muayene etmesi gerekir. Makattan karışabilecek az miktardaki kan da testi pozitifleştirebilir.

    • Çok Teşekkür ederim hocam.bugün tuvaletimi yapmadan peçeteyle makatımı kontrol ettim.peçetinin yüzeyinde çok hafif kan vardı.dediğim gibi son zamanlarda ve kısmen önceki dönemlerde tuvalete gittiğimde sanki makatıma acı biber sürülmüş gibi yanıyor.bu hemoroidden kaynaklı olarak tahlilde bulunan kan olabilir mi ?

      • Ayrıca h.paylori direk antijeni ve öteki tahliller temiz çıktı.ayrıca ben mardinde öğöğretmenim fakat mardin’de gastroenterolojisi bölümünde doktor yok.bunun için diyarbakır ya da batman’a gitmem lazım.bu alanda tavsşye edebileceğiniz bir isim ya da hastahane var mı? Bize yardımcı olduğunuz çok teşekkür ederim.rahatsız ettiğim için lütfen kusuruma bakmayın

  7. Hocam merhabalar uzun bir zamandır büyük tuvaletimde zorlanma hissediyorum ve tuvaletten çıktıktan sonra bir yarım saat kadar sanki tuvalete girmemiş gibi bir hisse kapılıyorum ve geçiyor. 1.5 2 haftadır da her tuvalet sonrasında dışkı ile birlikte koyu kan geliyor ve tuvaletimi yaparken kırmızının bir kaç ton koyusu şeklinde kan gelmeye devam ediyor ve bu kan neredeyse yarım çay bardağı kadar bir miktara sahip herhangi bir ağrı sızı mevcut değil. 2 3 gündür kan durmuş durumda dışkı rengi daha çok yeşil kahve rengi arasında yaşım 23 yardımcı olursanız çok memnun kalırım.

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      23 yaş bazı hastalıkları düşünmek için erken. Dışkılama sonrasındaki bitmemiş hissi anüsün iç kısmında ödem ve bası yapan hemoroid ya da kitle gibi durumlardan olabilir. Tarif ettiğiniz kanama şekli de o kadar masum bir kanama değil.Öncelikle makatınızın muayenesi,anoskopla makatın 10 cm kadar iç kısmının görülmesi gerekir. Kanama yapan bir durum görülemezse kolonoskopi gerekecektir.

  8. Merhaba tuvalet sonrasi tuvalet kagidinda kan gozlemledim. Kabizlik veya ishal yok. Agri yada aci hissi yok. Zaman zaman alt karinda kasilma ve gerginlik hissediyorum. Safra kesesi tasim var ve ona bagli oldugunu dusunuyorum. Diski uzerinde kan dikkatimi cekmedi. Diskiyi makattan temizledikten sonra en son asamada kagit uzerine kan geliyor. Basur gibi ama basurum yok. Cok tesekkurler

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      Minik yüzeysel fissür (ragatlar) olabilir,bunlar bazen ağrı yapmaz. Kabız olmasanız bile sert dışkı olabilir.Dışkılama öncesinde makatın içine doğru vaselinli kremler sürerek dışkı tahrişini önleyin. Her ne kadar dışkıda görmemiş olsanız da muayene ile Kanamayı izah etmek gerekir.

  9. Merhaba
    28 yaşındayım, bugün tuvalette büyük abdestimi yapmadığım halde,anüs bölgesinde damla taze renkli kan geldi. Daha önce bu şekilde bir şikayetim de olmadı ancak ailede kolon kanserinden kaybettiğimiz kişiler var. Ne yapmalıyım ? Acilen muayene olmalı mıyım yoksa tekrarlarsa mı gitmeliyim ?

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      Dışkılama hari,ci kan genellikle anal hematom,pıhtılaşmış basur gibi durumda olabilir. Ağrıdan bahsetmediğiniz için bunların olma ihtimali düşük. Kanamanın olduğu odağın muayeneyle tespit edilmesi gerekir. Ailede kolon kanseri olduğunda da bu durum önem kazanıyor. Vakit kaybetmeden muayenenizi olun.

  10. Merhaba 24 yaşındayım. Büyük abdestimi yaptıktan sonra petece de kırmızı renkte kan gördüm. Tekrar sildigimde yoktu. Ikinma vardı sonrasında ise iğne batıyor gibi içte acıma hissettim. Kabızlık vardı. Daha önce bir kere de peçete de belli belirsiz kan vardı. Ne yapmalıyım ilk defa böyle çok kan gördüm

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      İğne batar gibi ağrı ve peçeteye gelen kanama genellikle anal fissürde görülür. Kabız kalmayın,sert dışkılamayın.Kanama devam ederse kesin teşhis için ve ilaç tedavisi için muayene olun. Süre uzamadan,kronikleşmeden ilaçla tedavi olabilirsiniz. Fissürse ve kronikleşirse ameliyat ya da botoks enjeksiyonu gerekecektir.

  11. Merhabalar hocam 4 gundur karin ve kasiklarimda agri oldu iki gun oncedinde makattan dolu dolu kirmizi kan geldi zorlanma olmadan tekrar gittimde gene oldu ayni gun sadece idrar yaptim halde gene kan geldi makatta herhangi bi agrim yok ertesi gunu gunduz sadece lekelenmeler aksamina birkez kanama gene oldu ama kasiklarimda cok agri var iki ay oncesi karnim aniden sistinden endoskopiye girdim midemde kanama ve yaralar oldunu soylemisti ilac kullandim bu kanama mide ile alakali olabilirmi yardimci olursaniz sevinirim

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      Mide kanamasında öncelikle siyah dışkılama görülür.Eğer aktif ve bol kanama olursa kırmızı kanama olarak görülebilir fakat bu durumda da hastanede yatmanız,takip ve tedavi olmanız gerekir. Eğer bu kadar ciddi bir tablo olmadıysa (yani hastanede takip gerekmediyse) gelen kanama mideden değildir. Bu durumda da barsaktan gelip gelmediğini görmek için kolonoskopi gerekir.

  12. Hocam kusura bakmayınız bu saatte rahatsız ediyorum.22 yaşındayım uzun süredir zaman zaman şiddetli karın agrısı çekiyorum sürekli doktora gidiyorum reflü gastrit belirtisi diyorlar sıkıştıklarında endoskopi diyorlar,ilaç veriyorlar. Aslında korktugum nokta yaklaşık 5 ay önce makattan kan geldigini fark ettim peçetede açık kırmızı iç çamaşırıma ve ayaga kalktıgımda yere akacak kadar ve cesaretimi toplayıp genel cerraha gittim.makattan kontrol ve kan idrar dışkı tatlili yaptırdı sonuçlar temiz çıktı klonoskopi dedi çokda önemsemedi ve bende ciddiye almadım 3 ay kanama olmadı ama kabızlık devam etti ve şuan tekrar kanama oldu aynı şekilde, üstelik uzun bir süredir kabızlık çekiyorum 4-5 ay dır haftada 2 defa çıkabiliyorum ancak.yorumları okudum kanser belirtileri var gibi . Son günlerde çok kötü başım agrıyor. Uzattım kusura bakmayın cevabınızı bekliyorum. Teşekkür ederim.saygılarımla

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      Reflü belirtileri,karın ağrısı varsa endoskopi gerekir. Yani doktor arkadaşlar sıkıştıklarında değil teşhisi kesinleştirmek için istemişlerdir. Günümüz koşullarında endoskopi yapmadan kesin reflü demek doğru değildir. Makat kanaması 22 yaşında olduğunuzdan kötü bir hastalıktan olduğunu düşünmüyorum. Muayenede dışarıda bir şey bulunamamış.Muhtemelen doktorunuzun anoskopla bakma imkanı yoktu,bu nedenle anüsün içini görememiştir. Kanama varsa ve muayenede izah edilemiyorsa kolonoskopi yapılarak yukarıda kanayan bir hastalık var mı kontrol olmalısınız. Haftada 2 dışkılama çok az. Aldığınız sebze,lifli meyve,kepekli tahıllar ve su miktarını artırın. Daha çok hareket edin.

  13. hocam 24 yasindayim k.bkmayin bu saate yaziom da makattan kan geldi ve bgn 1 buyuk abdestimi yaptim ishal pek denilemz ama orta hal sivi yani koyu renkte biraz sizce ne yapmaliyim

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      Belirttiğiniz şikayetlerle önemli olduğunu düşünmüyorum.Kıvamı daha da sulu ya da sert hale gelirse,karın ağrısı,bulantı,kusma eklenirse ve dışkının rengi katran gibi siyahlaşırsa ya da dışkıda kırmızı kanama görürseniz muayene ve ileri tetkik gerekecektir.

  14. Doktor bey ben 17 yaşındayım daha önce zorlama olmadı ama tuvalete oturur oturmaz ciddi miktarda kan gelmeye başlıyor damla gibi değil

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      Zorlama olmadan,ıkınmadan gelen kanama önemlidir. Her ne kadar yaşınız kötü bir şey düşündürmese de öncelikle makat muayenesi ile kanama odağı tespit edilmeye çalışılmalı. Muayenede anoskop muayenesi önemlidir. İzah edilemezse kolonoskopi gerekir. Eğer ishaliniz de varsa iltihabi barsak hastalığı olabilir.

  15. Merhabalar hocam. Bugun makatimdan kan geldigini farkettim. Ishal yada kabiz degilim. Herhangi bir zorlama olmadi. 2 defa buyuk abdestimi yaptim ve 2sinde de kan geldi. Damla damla degildi. Pecete kan oldu ama sildikten sonra bida gelmedi. 2.kez gittigimde de aynisi oldu. Makatimda bir yanma yada agri yok. Parlak ve kirmizi renkteydi, karnimda agri ve ara ara gurultular var. Yardimci olursaniz sevinirim. Simdiden tesekkurler.

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      Kanama şekli basit bir hemoroidden olabileceğini gösteriyor. Ama yaşınız,aile durumu gibi bazı bilgileri bilmek gerekir. Muayene ile kanama odağını bulmak gerekir.Kötü bir şey olmasa,hemoroidden olsa bile kanama olduğundan dolayı tedavi gerekecektir. Seviyeye göre lastik bant, infrared koagülasyon gibi yöntemlerle tedavi edilebilir.

      • Yasim 23 evliyim. Bugun ishal olmusum fakat kanama olmadi. Gecmis midir acaba?

        • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

          Sizin yaşınızda öncelikle kanser yerine iyi huylu hastalıklar düşünülür. Kabızlık kadar ishalde de makat hastalıkları ve kanama sık görülür. İshal devam ederse dahiliye uzmanına muayene ve tedavi olmalısınız. İshal geçtiği halde kanama devam ederse genel cerrahi uzmanına muayene olmanız şart.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir