Daha önceki konularımızda dikkat ettiyseniz, anüs bölgesi hastalıklarının teşhis ve tedavisi için mutlaka Proktoloji, yani makat hastalıkları uzmanlarına muayene olunması gerektiğini belirttik. Bu alanda size ilk önereceğimiz hekimlerden birisi Op. Dr. Seher Şirin‘dir. Özellikle kadın genel cerrahi uzmanı arayan hanımların ilk tercihi olan Şirin’in 30 yılı aşkın hekimlik tecrübesiyle tanışma fırsatını bu sayfada bulacaksınız.
Op. Dr. Seher Şirin Kimdir?
1961 Yılında Karaman-Ermenek’te Doğdu
İlk olarak doğduğu ve yaşadığı yerlere bakacak olursak, 1961 yılında Karaman’ın Ermenek ilçesinde dünyaya geldiğini belirtmek gerekir. Bir süre sonra ailesiyle birlikte Mersin’e taşınmış olup, ilk, orta ve lise eğitimini burada tamamlamıştır.
İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesinden Mezun Oldu
Sürekli hayalini kurduğu doktorluğa ilk adımını 1979 yılında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesini kazanarak attı. (1)
Altı yıllık tıp eğitim sürecinden sonra 1985 yılında doktor unvanını alan Seher Şirin, iki yıllık mecburi hizmet görevini Muğla Devlet Hastanesinde pratisyen hekim olarak tamamlamıştır.
Kısa bir süre Silivri Sağlık Grup Başkanlığında çalıştıktan sonra, 70. Yıl Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezinde pratisyen doktor olarak üç yıl görev yapmıştır.
1990 Yılında Genel Cerrahi Uzmanlık Eğitimine Başladı
Mezuniyetinin üzerinden beş yıl geçtikten sonra uzmanlık eğitimine başlayan Doktor Seher Şirin, hayatında önemli bir yere sahip olacak eski adıyla SSK Samatya Hastanesi, şimdiki adıyla T.C. Sağlık Bakanlığı İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesinde uzmanlık eğitimine başlamıştır.
O dönemde, kadın doktorların pek rağbet etmediği ve cesaret göstermediği genel cerrahi ihtisasının zorluklarını göze almış ve uzun süre hastanenin tek kadın genel cerrahi doktoru (asistanı) olarak çalışmıştır. Burada gece-gündüz, oldukça yoğun bir şekilde, dört yıl süren genel cerrahi ihtisasını tamamlamıştır.
Genel Cerrahi Uzmanı Olarak Şişli SSK Hastanesinde Göreve Başladı
1994 yılında genel cerrahi ihtisasını tamamlayan Doktor Seher Şirin, ilk görev yerini Şişli SSK Hastanesi olarak belirlemiştir. Bir yıl süren bu görevin ardından, genel cerrahi ihtisasını aldığı T.C. Sağlık Bakanlığı İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne (eski adıyla SSK Samatya Hastanesi) bu kez Genel Cerrahi uzmanı olarak dönmüştür. (2)
SSK Samatya’da 18 Yıl Görev Yaptı
1997 yılında göreve başladığı T.C. Sağlık Bakanlığı İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesinde 2015 yılında emekli olmuştur. Binlerce insana umut olmuş ve birçok sağlık alanında hizmet vermiştir. Emekli olduktan sonra İstanbul Yeşilköy’de özel bir klinikte Genel Cerrahi Uzmanı olarak göreve başlamıştır.
Op. Dr. Seher Şirin Hangi Hastalıklara Bakıyor?
İlgilendiği Başlıca Hastalıklar:
Uzun yıllar görev yaptığı hastanenin hizmet hastanesi olması nedeniyle genel cerrahinin alanına giren her tür hastalığın tedavisiyle ilgilenmiş ve bu alanlarda deneyim kazanmıştır. Hastalarının büyük çoğunluğunu kadın genel cerrahi uzmanını tercih eden kadın hastalar oluşturmuştur. Bu nedenle, özellikle kadınların muayeneden çekindiği meme ve makat hastalıkları alanında daha yoğun çalışmıştır. Makat hastalıkları konusundaki deneyimi nedeniyle erkek hastalar tarafından da tercih edilen bir hekim olmuştur. (3)
Hemoroid (Basur): Kadın ve erkek ayrımı olmadan özellikle kabızlık problemi yaşayan insanlarda en sık görülen hastalıktır. İshalde de olabilir. Nedeni dışkılama esnasında ıkınmaya bağlı olarak toplardamar genişlemesidir.
Op. Dr. Seher Şirin, hemoroid tedavisinde özellikle ameliyatsız yöntemlere önem vermektedir. Birinci derece ile gelmeniz halinde ilaçlarla tedavi edilebilir. 2 ve üçüncü derece olması halinde ise Lazer ve Rubbel Band Ligation (RBL) dediğimiz (Lastikle Boğma Yöntemi) uygulamaktadır. 4. Derece olması halinde ise tek çözüm yolu ameliyattır. Laserle ameliyat veya THD yöntemi dışarıda dikiş olmadığından ağrısız bir çözüm olarak tercih etmektedir. (4)
Kıl Dönmesi (Pilonidal Sinüs): Genellikle erkeklerde ve özellikle 15-30 yaş arası erkeklerde görülen bir sorun. Her ne kadar kıl batması ile karıştırılsa da, aslında kuyruk sokumu bölgesinden cilt altına kıl, tüy gibi yabancı cisimlerin girmesi ve orada zamanla bir yumak kapsül haline gelmesiyle oluşur.
İlk başlarda ciddi bir şikayete neden olmasa da, ilerleyen süreçte apse, kuyruk sokumunda şiddetli ağrı, devamlı akıntı gibi sorunlarla hayat kalitesini düşürür.
Kesin çözüm yolu ameliyattır. Mümkün olan hastalarda, özellikle fazla yayılmamış durumlarda mikro sinüsektomiyi tercih etmektedir. Bu sayede hastanın hastaneye yatmasına, anestezi almasına ve günlerce ağrı çekerek yüzü koyun yatmasına gerek kalmaz. İleri derecede olan hastalarda ise mikrosinüsektomiye benzer avantajları bulunan ameliyat çeşidi olan Karidakis ameliyatını uygulamaktadır. (5)
Makat Çatlağı (Anal Fissür): Yine kabızlık problemi olan insanlarda yaygın görülen bir hastalık olan makat çatlağı, hastalar tarafından makat yırtığı veya makatta damar çatlaması olarak da tanımlanır. Sert dışkılamanın ya da çok sulu ishalin neden olduğu anüs iç kısmındaki çizik veya yara, bir ay içerisinde ilaçlar ve bazı önlemlerle tedavi edilebilir.
Tedavi edilmediğinde kronik hale gelebilir ve ameliyat ya da botoks enjeksiyonu gibi müdahaleler gerekebilir. Doktorumuz Seher Hanım, ameliyat ve bazı yan etkilerinden çekinen hastalarda, sadece bir dakika süren botoks tedavisini uygulamaktadır. (6)
Anal Hematom (Makatta Pıhtı Toplanması): Makatta ağrı ve meme oluştuğunda, pıhtılaşmış hemoroidle karıştırılabilen anal hematom oldukça sık görülmektedir. Hemoroid’de aslında genellikle ağrı görülmez. Makatta pıhtı toplanması anlamına gelen bu hastalık, yine kabızlık ve dışkılama esnasındaki ıkınma ile yakından alakalıdır. İkınma, anüs bölgesindeki damarların patlayarak cilt altına kan akışına ve kanın pıhtılaşarak ağrıya dönüşmesine neden olur. Küçük ve ağrısız bir tedavi yöntemi olan, 1 cm’lik alanda yapılan kesi ile pıhtı boşaltılır.
Makat Siğili (Kondilom) HPV virüsünün sebep olduğu, sivilce gibi lezyonlar genellikle cinsel yolla bulaşır. Dokuya bulaştıktan sonra, yıllarca dokuda kalabilir. Anal kondilomda, anüsün iç kısmının anoskopla kontrolü ve varsa anüste ve rektumda tedavisi gereklidir. (7)
Lezyonlar tedavi edildikçe yenileri çıkabilir. Bu nedenle, sıkı takip altında ayda bir yapılan kontrol ve her yeni çıkan lezyona uygulanan tedavi önemlidir. Tedavisinde ilaç tedavisi, kriyoterapi, elektrokoterle yakma veya radyofrekansla yakma gibi yöntemler bulunur.
Op. Dr. Seher Şirin, kriyoterapinin başarısız olduğunu, ilaç tedavisinin siğillerle beraber sağlam dokuyu da yaktığını ve elektrokoter yaralarının zor iyileştiğini belirterek, bu yöntemleri tercih etmemektedir.
Radyofrekans ile tüm lezyonları tek tek lokal anestezi uygulayarak, hastaneye yatmadan temizlemektedir. Sonrasında, ayda bir yapılan beş kontrol sırasında yeni çıkan lezyonları ücretsiz olarak yakmaktadır.
Op. Dr. Seher Şirin sadece Proktoloji değil aynı zamanda meme hastalıkları uzmanıdır.
Meme Hastalıkları Teşhis ve Tedavisi
Uzmanımıza aşağıdaki soru ve yorum formu aracılığıyla sadece makat hastalıkları değil, aynı zamanda meme hastalıkları ile ilgili de sorular sorabilirsiniz. T.C. Sağlık Bakanlığı İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesinde görev yaptığı 18 yıllık süreçte, meme hastalıkları çalışma grubunda yer almış ve meme kanseri teşhisi ve tedavisinde önemli rol oynamıştır. Her sekiz kadından birinde görülen meme kanseri ile ilgili muayene ve tedavi imkanlarından faydalanabilirsiniz. (8)
Medikal Estetik Uygulamaları
Ben Aldırma:Yüz ve vücuttaki her tür benler kötü şüphe içermiyorsa ameliyatsız (radyofrekansla buharlaştırma ,damar benlerinde infraret koagülasyon) tedavileri yapmaktadır. Bu yöntemler vücutta en az iz bırakan yöntemlerdir. Benler kanser şüphesi içeriyorsa punch biyopsi (küçük doku örnekleri alma ) alarak benleri inceletmektedir. Eğer kanser şüphesi fazla ise, gereğinde lezyonu lokal anestezi ile küçük bir cerrahi müdahaleyle çıkarmaktadır. Ben aldırma nasıl yapılır? Başlıklı yazıyı okumanızı öneririm.
Nasır:Ellerde veya ayaktaki nasırları radyofrekans yöntemi ile nasırın kökünü de alarak çıkarır.
Lipom (yağ bezeleri):Saçlı derideki yağ kistlerinde saçı kesmeden olabildiğince küçük kesi ile çıkarma işlemini yapmaktadır.
Endoskopi: Mide barsak hastalıklarının tanısında önemli bir yöntem olan Gastroskopi, kolonoskopi işlemlerinde 23 yıllık deneyimi vardır.
Diğer cerrahi hastalıklar: Op.Dr.Seher Şirin genel cerrahi uzmanıdır.Diğer cerrahi hastalıkların(guatr,safra kesesi,apandisit gibi) tanı ve tedavisini yapabilmektedir.
Adres Bilgileri:
Op. Dr. Seher Şirin şu anda Antalya’da hasta kabulüne devam etmektedir.
Yüksekalan Mahallesi, 485 Sokak, No:2 Kat: 1 Muratpaşa / Antalya
Telefon: 0242 312 22 20
WhatsApp: 0532 459 69 00
Web: www.ideaantalya.com
Sorularınız var mı?
Evet arkadaşlar uzmanımız ile ilgili özet bilgilere yer verdik, şimdi kendisine sormak istediğiniz sorular varsa aşağıdaki yorum formunu kullanarak iletebilirsiniz. Sizden gelen sorulara burada yanıt vermektedir.
REFERANSLAR
- Günergün, F., & KADIOĞLU, S. (2006). İstanbul Üniversitesi’nin yerleşim tarihçesi üzerine notlar. Osmanlı Bilimi Araştırmaları, 8(1), 135-163.
- Baskan, S., Çakmak, A., Göksoy, E., Abbasoğlu, O., Çelebi, A. E., Güllüoğlu, B., … & Aktaş1, H. (2009). Genel cerrahi uzmanlık eğitimine farklı bir bakış. Ulusal Cerrahi Dergisi, 25(4), 142-5.
- ORAL, S. E., & Nadiye, Ö. Z. E. R. (2020). Bir Kolonoskopi Gerçeği: Utanma Duygusu ve Yönetimi. Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, 9(2), 216-221.
- Ferhat, Ç. A. Y., Kanat, B. H., & Girgin, M. (2017). Hemoroit tedavisinde lastik band ligasyon sonuçlarımız. Adıyaman Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, 3(3), 581-588.
- MENTEŞ, O. D. M. Ö., Uzmanı, E. H. H. G. C., ÖZDEMİR, O. D. M., Uzmanı, E. H. H. G. C., & ÖZGÜL, O. D. Ö. PILONIDAL SİNÜS HASTALIĞI VE CERRAHİ TEDAVİSİ.
- ERSAN, Y., YAVUZ, N., ÇİÇEK, Y., ERGÜNEY, S., & KUŞASLAN, R. (2004). Anal fissürlerde medikal tedavi. Cerrahpaşa Tıp Dergisi, 35(4).
- Yazgan, S., Koçberber, Ç., Suleymanzade, N., & Can, U. Cinsel Yolla Bulaşan Enfeksiyonlar? Sağlığını Şansa Bırakma; Koru (n)!!!.
- Özdemir, L., Tekbaş, Ö. F., Erdal, M., & Balkan, M. (2007). GATA Meme Hastalıkları Polikliniği’ne Başvuran Hastalarda Meme Kanseri Risk Faktörlerinin Araştırılması. Türkiye Aile Hekimliği Dergisi, 11(4).
Doktor hanım merhaba
Ben eşcinsel biriyim birkaç yıl önce makatımda siğiller çıktı ve genel cerrahide koterle tedavi uygulandı. Daha sonra makat bölgem aylarca çok acıdı akıntı ve kanama oldu, meme oluştu fakat zamanla hepsi geçti. Şimdi ise anal ilişki yaşadığımda o bölgeme iki-üç gün boyunca dokunamıyorum ve ilişkiden sonra tuvaletimi yapmakta zorlanıyorum. Onun dışında herhangi bir ağrı veya kanama hissetmiyorum.Sonrasında kendiliğinden iyileşiyor. Bunun bir tedavisi var mı acaba ve tedavi olursam cinsel hayatıma sorunsuz şekilde devam edebilir miyim yardımcı olursanız çok sevinirim.
Muhtemelen zorlu ili,şki yaşadıysanız makat bölgesinde fissür oluşmuştur. Anal fissürün sebeplerinden biri de anal ilişkidir. Fissürse tedavi olduktan sonra da anal ilişki sebebi devam ettiğinde tekrarlama ihtimali vardır. Ama erken tedavi edilirse botok, ameliyat gibi müdahalelere gerek kalmaz. Kesin teşhis edebilmek ve tedavi önerebilmek için muayene olmanız gerekir.
Cevabınız için çok teşekkür ederim. Çeşitli kremler kullandım ve hâlâ kullanmaya devam ediyorum. Sıkıntım sadece ilişki yaşadığımda. Yabancı kaynaklarda botoksun anal ilişkiyi kolaylaştırdığını okudum. Sizce botoks yaptırmak cinsel hayatım için kurtarıcı olabilir mi ve etkisi geçtiğinde sıkıntılarım devam eder mi?
Botoks anüs kaslarını gevşettiği için rahat ilişki yaşayabilirsiniz. Ama bu konu için pratikte botok uygulaması yoktur. Az da olsa gaz kaçırma olabiliyor. Özellikle makat kasları kasıldığında yapmak gerekiyor. Kaslar kasılmamışken, normal olan kasa botoks yapılırsa gaz ve dışkı kaçırma ihtimali artar. Yan, normal olan makat kasına botok yapılması doğru değildir.
Cevabınız için teşekkür ederim ama makat kası normal olsa niye çatlak olsun ki o zaman.Peki bunun dışında ne önerirsiniz bana cinsel yaşantıma daha sağlıklı devam edebilmem için?
Makat kası normal genişlikteyken, genişliğinden daha kalın bir dışkı ya da travmatik bir ilişki yaralayabilir. Fissür bu şekilde oluşan bir yarayla başlar. Yüzeysel bir haldeyken tedavi edilmezse ve sebep devam ederse kaslar kasılmaya başlar. Mevcut fissüre bağlı olarak kas kasılması muayene ile tespit edilirse botok tedavisi gerekir. Kaslar kasılı değilken botoksla daha da gevşetilirse gaz-dışkı kaçırma risklerini davet etmiş oluruz. İlişki sırasında travmatik davranmamak ve kayganlaştırıcı sürmek daha az fissür oluşmasına sebop olabilir.
Doktor hanım tekrardan merhaba
Ben sorunum için doktora gittim.Doktor çatlağım olmadığını fakat anal spazmımın olduğunu söyledi ve botox uyguladı. Ama pek bir etkisi olmadı üstüne ilişkide hafif kanama olmaya başladı. Doktorum botox da etki etmezse LIS ameliyatı önermişti. Sizce LIS ameliyatı olmalı mıyım, faydası olur mu cinsel yaşamıma?
Cinsel yaşanı rahatlatmak için botoks ya da ameliyat önerilemez. Tıpta böyle bir uygulama yok. Fissür yoksa bile muayenede spazm tespit edilirse her ikisi de yapılabilir. Botoksun da, ameliyatın da amacı kasılmış olan kası gevşetmektir. Kasılma yoksa, normal kas gevşetilirse gaz ve dışkı kaçağı gibi komplikasyonlar kaçınılmaz olur. Doktorunuz kasılma bulmuş ki botıks uygulamış. Hala kasılma olursa ameliyat önerilebilir. Ameliyattan sonra bahsettiğim komplikasyonlar olursa kalıcıdır, hayat boyu devam eder.
Öncelikle verdiğiniz cevaplar için çok teşekkür ederim. Şuan cinsel olarak eskisine göre daha rahat hissediyorum ve herhangi bir sorun yok gibi. Fakat botoks etkisi geçince eski halime dönerim diye korkuyorum. Sizce botoks etkisi geçtiğinde kas gene kasılı mı olur?
Hayır, çok nadiren eskisi gibi kasılma olabilir. O durumda yeniden botoks yapılabilir.
Hocam ben size bişey sormak istiyorum benim 3 çocuğum var 3sezeryan doğum yaptım üçündedr geçmeyen kabızlık yaşadım iki oglumdada nerdeyse bir sene sürdü zor düzene girdim şimdi kızım 10 aylığa gidiyor ben yine kabizim ilaç içmeden tuvalete cikamiyorum ilaçlara bağımlı hale geldim ilaçlarda etkisi kaybediyor git gide artık korkmaya başladım kanser ola bilirmiyim benim ne yapmam gerek bu arada 34 yadindayim şimdiden teşekkür ederim
Kendi web sayfamdan sorunuzu yanıtladım. Ama tekrar yazayım. Kabızlığın düzeltilmesi için önce beslenme alışkanlığınızı ve yaşam şeklinizi değiştirmeniz gerekir. Bol su, sebze, baklagil gibi lifli gıdalar, elma, erik kayısı armut gibi lifli meyveler tüketmelisiniz. Dışkınızı ertelemeyin, bekletmeyin, hareketinizi arttırın, mutlaka günde bir saat yürüyüş yapın. Tüm bunlarla geçmiyorsa mutlaka muayene ve belki de kolonoskopi gerekir. İlaçlarla çözüm bulmaya çalışmayın
Merhaba ben bir seneden fazla anestol kullaniyorum bir zarari var midir ? Kronik anal fissur icin
Bir yıldan beri Anestol kullanmak zorunda kaldıysanız ağrılarınız var ve devam ediyor demektir. Hangi ilaç olursa olsun minimal de olsa yan etkileri vardır. Bir yıldan beri ilaç kullanmak yerine botoks tedavisiyle ameliyatsız olarak kurtulma şansınız var. Dışkıdan önce ve sonra Anuflex Pomad kullanabilirsiniz, ilaç maliyetinde değildir, tamamen bitkiseldir. Bu arada kabız ya da ishal olmamalısınız. Ama ağrılarınızı ilaçla geçirmek yerine tedaviyle kurtulmaya çalışın.
Merhaba şirin hocam siz hangi hastanedesiniz gelmek isterim birde hocam bende 3 ay oldu sezeryan doğum yaptım kabizliktan sonra basur oluştu makatta sürekli olarak 2 meme giirp çıkıyor içeri kullanmadığım krem yağ kalmadı doktor çatlak ve yırtık olduğunu söyledi ameliyat dedi fakat bebegim ufak olduğundan sütüm gider diye düşünüyorum çok zor tolete te çıkıyorum kabız olmamak için dupalak şurup kullanıyorum kullandığım kremler ,
Proctolog , procto -glyvennol (fitilleri de var ) fito krem ve ( anrecta krem son kullandığım cok felaket yaktığı iicn kulanamadim hocam yan etkilerinde yazmıyor şiddetli baş ağrısı var ama bende yanma da oldu o yüzden kullanmadım kantoran yağıyla yumusuyor sadece acı çekiyorum
Merhaba. Mesajınız spamdaymış yeni görüyorum. Sanırım başka kanallardan cevapladım. Ben Antalya’da özel muayenehane-klinik şeklinde çalışıyorum. Makat çatlağında en önemli tedavi şekli kabızlığınızı gidermektir. Bebekten sonra kadınlarda beslenme ve dışkılama alışkanlığı alt-üst olduğu için bu durum sık görülür. Mutlaka su içmeyi ihmal etmeyin, bu sütünüzün miktarı açısından da önemlidir. Bol sebze ve lifli meyveler tüketin. Yapabildiğiniz kadar yürüyüş yapın. Dışkınız gelirse bekletmeyin. Doğum sonrası olan bu durum genellikle ameliyata ya da botoksa gerek kalmadan iyileşir. Dışkıdan önce 5 dakika sıcak suya oturun, sonrasında anuflex Pomad ve Anestol Pomad parmağınızın 1 boğumu içeri girecek kadar, anüsün dar kısmına sıvazlayın, sonra dışkılayın. Dışkıdan sonra yeniden sıcak suya oturun ve aynı kremleri uygulayın. Günde iki kez Fito krem yine aynı şekilde parmakla ve parmağınızın birinci boğumu içeri girecek şekilde sürün. Botoksun emziren kadınlarda kesin güvenli çalışmaları olmadığı için yapmamayı tercih ediyorum.
Not: Muayene etmeden ilaç önerisi yapmam. Siz doktora muayene olduğunuz için ve çatlak teşhisi koyduğu için önerilerde bulundum. Farklı bir şikayetiniz olduğunda ya da şikayetleriniz geçmediğinde tekrar muayeneye gitmenizde fayda var
Merhaba hocam.Öncelikle cevabınız için teşekkür ederim. Meme ca hastasıyım. Kemoterapi görüyorum. Daha öncede makatta ağrı dışkılama surasında inanılmaz acı şikayetim vardı ama kremler ve sucak suyla iyileşme sağlamıştım. Son 3 gündür dışkılama sırasında daha şiddetli acılar çekiyorum.Şuan herhangi bir uygulama botox vs yaptıramıyorum kemoterapi gördüğüm için.Anuflex aldım kullanmaya çalışıyorum makatta ağrım olduğu için iç kısma tam süremiyorum.Voltoren kullanıyorum ağrım için. Geçmezse ne yapmamı önerirsiniz?
Öncelikle hastalığınızın kesin teşhisinin doktor tarafından mı konulduğunu belirtmemişsiniz. Muayene olarak teşhis kesin belirlenmeli. Dışkılama öncesinde 5 dakika sıcak oturma banyosu ya da sıcak duş yapabilirsiniz. Sıcak duş sonrasında ve dışkı öncesinde kremi sürmeye çalışın. Dışkılama sonrasında yine sıcak suya oturabilirsiniz, anuflex kremi tekrar sürün. Gün içerisinde de sürebilirsiniz. Ayrıca eğer teşhis fissür ise Fito krem de parmağınızla hafif içine gidecek şekilde kullanabilirsiniz. İshal – kabızlık varsa bunlara yönelik doktorunuzdan tedavi önerisi alabilirsibniz. Her durumda bol su tüketin. Eğer ki ilaç tedavileri ile geçmiyorsa mecbur kalınırsa, kemoterapi bitiminde ya da bir kür bittikten sonra diğer kür öncesinde yani lökositler ve kan sayımı normalken botoks enjeksiyonu yapılabilir. Bu konuda Onkoloji uzmanınıza da danışmak gerekir
Hocam daha önce yazmıştım. Doktora gittim fissül teşhisi koydu. Kronikleşmiş ama ilaçlarla geçecek dedi. Lacofen krem, anestol,kenacort ve lif içeren toz kullanmamı söyledi. R haftadır kullanıyorum. Daha önce gaz bile çıkaramıyordum o konuda biraz rahatladım.Ama wc deki acı ve yanma devam ediyor. Normal mi? Birde daha önceden olan makattaki zararsız yumuşak memelerden biri aşırı şişti ağrı yapıyor. Onun içinde 2 gün önce hidiroid jel yazdı. Artık dayanıcak gücüm kalmadı hocam. Birde kemoterapi etkileri var vücudumda psikolojim iyice bozuldu?
Büyük ihtimalle hastalığınız fistül değil fissür yani makat çatlağı, verilen ilaçlar da gayet iyi. Kenacort çok fazla yazdığım bir ilaç değil, anuflex gibi bitkisel ilaç da kullanabilirsiniz. Özellikle dışkıdan önce işaret parmağınızın 1 boğumu içeri girecek kadar bolca anuflex ve beraberinde lokafen sürün, sonra dışkılayın. Dışkıdan sonra da tekrar aynı kremi bolca sürün. Ağrı varsa önce ve sonra sıcak suya oturabilirsiniz. Çatlağın açılması ve akut döneminde, memeler ödemden dolayı şişer. Cerrahi müdahale gerektirmez. Bir miktar rahatlamış olmanız botoks ya da ameliyat gerektirmeyeceğine işarettir. Fakat süre uzarsa, gerçekten ağrılarınız çoksa botoks tedavisi yapılabilir. Kemoterapi görmenizin bu tedavi yapılmasında bir mahsuru yoktur. Bu arada kemoterapinin ishal ya da kabızlık gibi etkilerini Onkoloji doktorunuzla konuşarak beslenmenizi ve diyetinizi ayarlayarak azaltmaya çalışın. Moralinizi mutlaka yüksek tutun. Çünkü kemoterapi gördüğünüze göre bir kanser hastasınız, kanseri yenmekte moral çok önemlidir. Tüm Kanser hastaları bu süreçten geçebilir, sonu aydınlıktır. Sabırlar diliyorum. Geçmiş olsun
Hocam kemoterapi bitti. Memedeki kitle için ameliyat olucam kısa zaman içinde. Makat çatlağım wc sırasındaki acı geçti fakat arada yanma yapıyor. Vc den sonra ağrılarım geçmedi henüz. Tuvaletteki acılarımın geçmesi iyileştiğine mi işaret? Eğer iyileşiyorsa neden vc den sonra ağrılarım oluyor hala? Bu süreç inanın kanser hastalığımı bile unutturdu. Cevabınız için teşekkür ederim tekrar.
Ağrılarınızın azalması yaranın yani fissürün iyileştiğini gösterir. Hala biraz yanma ve ağrı olması gayet normaldir. Yine kabız ya da ishal olmayın. Dışkıdan önce de hiç olmazsa bir vazelin sürerek yaralı yere koruyabilirsiniz ameliyat için şimdiden geçmiş olsun
Merhaba hocam ben 1 ay önce gittim doktorum bana makatta çatlak var ameliyat olman gerekiyor ama öncesinde ilaç tedavisi deneyelim dedi ve fitil antreca ve hamazing diye bi krem verdi ben kremi kullandığım an başım çatlıyor bebeğim küçük o baş ağrısıyla onu ihmal ediyorum bakamıyorum ve gece atmama rağmen ertesi gün hem tansiyonum düşüyor hemde baş ağrısı devam ediyor başka kullanabileceğim krem yan etki yapmıcak bişey var mı ???
Bahsettiğiniz kremlerde kas ve damar genişletici etki yapan maddeler var. Makattaki kası gevşetirken, damar kasları da gevşediğinden dolayı tansiyon düşüyor, kafa içindeki kan dolaşımı arttığından dolayı baş ağrısı yapabiliyor. Normalde muayene etmeden ilaç önermek doğru değil ama siz doktor muayenesi olduğunuz ve fissür tanısı konduğu için başka ilaçlar önerebilirim. Dışkıdan önce ve sonra anuflex krem sürün, günde 2 kez Fito krem ya da kutalin krem sürün. Bu kremleri parmağınızla anüsün en dar kısmına, fark edeceğiniz ağrıyan çatlağın olduğu yere sürmeye çalışın. Dışkıdan önce 5 dakika sıcak suya oturursanız ya da 2 dakika sıcak duş tutup sonra kremi sürerseniz çok daha rahat dışkılarsınız. Ayrıca kabızlık ya da ishaliniz varsa mutlaka onun düzeltilmesi gerekir. Kabız olmamak için bol su tüketin, sebze, lifli gıdalar, lifli meyveler tüketin, hareketinizi arttırın. Günde en az 1 saat yürüyüş yapın. Dışkınız gelirse bekletmeyin, ertelemeyin, ertelerseniz dışkı sertleşir, tedaviyi güçleştirir.