Makat Hastalıklarına Hangi Bölüm Bakar?

Makat hastalıkları (anüs bölgesinde ya da anüs iç kısmında) ortaya çıkan hastalıklar hemen hemen tüm insanları yakından ilgilendirmektedir. Tedavide gecikme daha kötü sonuçlara yol açmaktadır. O nedenle hastalara geç kalmadan muayene ve tedavi olmalarını öneriyoruz. Peki, hastalar hangi bölüme ya da uzmanlık alanına randevu almaları gerekir? Sorunun cevabı yazımızda geniş kapsamlı bir şekilde yer almaktadır.

Makat hastalıkları için hangi doktora gidilir

Genel Cerrahi Bölümü Bakar

Makat bölgesinde görülen hastalıklar ya da şikayetler (ağrı, akıntı, kanama, şişlik, apse vb) tüm sorunlar için ilk müracaat edeceğiniz bölüm genel cerrahi olmalıdır. İnsanlar genelde iç hastalıkları (Dahiliye) bölümüne müracaat etmektedir. Teşhis konusunda kısmen yeterli olsa bile tedavide maalesef dahiliye uzmanları sizin beklentinizi karşılayamaz. Yazının giriş kısmında da belirttiğimiz gibi genel cerrahi uzmanı seçeceğiz. Fakat dikkat etmeniz gereken önemli bir husus daha bulunuyor. Peki, tercih edeceğiniz doktor makat hastalıkları (proktoloji) konusunda yeteri kadar deneyimli mi? Buna bakmalıyız.

Proktoloji Uzmanı Olması Daha İyi Olur

Genel cerrahi çok geniş kapsamlı bir bölümdür. Onlarca hastalığın teşhis, tedavi ve hatta ameliyatını gerçekleştirmektedir. Bu nedenle bölüm içerisinde alt bölümler oluşturulmuştur. Bunlar Endokrin, Gastroenteroloji, Hepatopankreatobilier yanı sıra meme ve obezite cerrahisi gibi alt dalları bulunmaktadır. Bunlara ek olarak ise Proktoloji bulunmaktadır.

Proktoloji Uzmanı Nedir, Hangi Hastalıklara Bakar?

Anorekral hastalıkların (kalın bağırsak, rektum ve anal bölgede görülen) hastalıkların teşhis ve tedavisinde daha ehil kişilerdir. Tabii ki genel cerrahi alanının hastalıklarını da tedavi etmelerine karşın Proktoloji alanında ek uzmanlık eğitimi alarak kendilerini bu alanda daha da geliştirdikleri söylenebilir.

Proktoloji Uzmanı Olan Hastaneler Hangileri?

İstanbul’da hemen hemen tüm hastanelerde genel cerrahi uzmanı bulunur. Bu doktorların proktoloji alanında yetkin olup, olmadığını hastane yönetimine ya da doktorun kendisine sorarak öğrenebilirsiniz. Ben size bu alanda uzman bazı doktor isimleri önereceğim.

Op. Dr. Atilla Kaya

İlk tanıyacağımız hekim Atilla KAYA olup, genel cerrahi alanı yanı sıra saç, sakal ve kaş ekimi gibi medikal estetik uygulamalarda da yakından tanınan isimlerden biridir.

1961 Malatya doğumlu olan uzmanımız 1986 yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesinden mezun olmuştur. Uzmanlık eğitimini de aynı üniversitede gerçekleştirmiştir. 2006 yılına kadar Osmaniye’de sağık hizmeti vermiştir. 2006 Sonrası ise İstanbul’a gelerek hizmetine burada devam etmektedir.

Geçtiğimiz yıllarda kıl dönmesi tedavisinde adeta devrim niteliğinde bir uygulama olan Mikro Sinüsektomi yöntemini geliştirmiş olup, kıl dönmesi hastalarının yaşadığı sıkıntıyı %90 oranında azaltmıştır. Ameliyat olan hasta aynı gün işine, okuluna dönebilme imkanı sağlamaktadır. Diğer yöntemlerde ise hasta 2-6 hafta arası evde istirahat etmesi gerekir.

Op. Dr. Seher Şirin

Kadın genel cerrahi uzmanı denince en çok tercih edilen isimlerden biri Doktor Seher Şirin Antalya’da hasta kabulüne devam etmektedir.

1961 Yılında Karaman’da hayata merhaba diyen Seher Hanım 1985 yılında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesinden mezun olmuştur. 1994 Yılına gelindiğinde ise SSK İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi (Samatya Hastanesinde) genel cerrahi uzmanlığını tamamlamıştır.

Zorunlu görev sonrası uzmanlık eğitimini tamamladığı SSK İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesine dönerek 17 yıl boyunca burada genel cerrahi uzmanı olarak hizmet vermiş ve emekli olmuştur. Proktoloji alanı yanı sıra özellikle her 8 kadından birinde görülen meme kanseri ve diğer meme hastalıkları teşhis ve tedavisini de yapmaktadır.

Op. Dr. Adil Altınsoy ANKARA

Şimdi’de Ankara’dan önemli bir isimle devam edelim. Doktor Adil Altınsoy başkentin ünlü proktoloji uzmanlarından biridir. 2014 Yılına kadar Sincan Devlet Hastanesinde görev yapmış olup, şimdi kendi yerinde hasta kabulüne devam etmektedir.

Kendisi de Ankaralı olan uzmanımız 1962 yılında hayata merhaba demiştir. 1987 Yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesinden mezun olup, 1993 yılında ise genel cerrahi uzmanı olmuştur. Uzmanlık tezini makat hastalıklarına ameliyatsız çözümler ile almıştır. Yani 30 yıl öncesi bugünlerin alt yapısını hazırlamıştır. Şuan bir çok anal bölge hastalığını ameliyatsız yöntemlerle tedavi etmektedir.

Op. Dr. Ergun Aygören BURSA

Türkiye’nin en büyük 4. kenti Bursa’ya uzanıyoruz. Burada karşımıza asker kökenli bir doktor olan Ergun Aygören çıkıyor. Doktorluk hayatı hep askeri hastanelerde geçmiş olup, güler yüzlü ve enerjik yapısı ile binlerce insana sağlık hizmeti vermiştir.

1958 Yılında Balıkesir’de hayata merhaba demiş olup, 1976 yılında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesinde eğitim aldıktan sonra Gülhane Askeri Tıp Fakültesinde uzmanlık eğitimi almıştır. 2002 Yılında Tabip Albay olarak emekli olmuştur. Şuan Bursa’nın Nilüfer ilçesinde hasta kabulüne devam etmektedir.

Makat Hastalıklarında Muayene Nasıl Yapılıyor?

Hastaların tercih edilmesi gereken bölüm ve doktor bilgisini aktardıktan sonra şimdide doktora gittiğinizde muayenenin nasıl yapıldığına bakalım. Muayene işlemi yaşadığınız soruna göre farklılık gösterebilir. Çünkü makat hastalıkları denince anüs iç kısmı, çevresi ya da kuyruk sokumu dediğimiz daha üst kısımları kapsamaktadır. O nedenle yaşadığınız soruna göre muayene tipi farklılık gösterebilir.

İsterseniz hemoroid muayenesi ile sürece göz atalım. Hastaların büyük bir bölümü dışkılama esnası ve sonrasında kanama ya da meme şikayeti ile doktora müracaat etmektedir. Burada yapılması gereken ilk işlem hastanın secde vaziyetinde sedye üzerine oturmasıdır. Bu noktadan sonra göz muayene, parmakla kontrol (rektal tuşe) ve anoskopi muayenesi yapılabilir.

Kıl dönmesi muayenesi ise oldukça farklıdır. Sorun kuyruk sokumu bölgesinde olduğu için anüs çevresi ve iç kısmı ile ilgili işlem gerekmez. Doktorun yapacağı işlem kuyruk sokumu bölgesine göz atmak olacaktır. Çünkü gözle muayene esnasında kıl dönmesi giriş ve çıkış delikleri fark edilebilir. Böylece kıl dönmesi problemi kolaylıkla teşhis edilir. Makat hastalıkları muayenesi ile ilgili daha fazla bilgiye ilgili menüden ulaşabilirsiniz.

1.322 Yorum

  1. merhaba hocam
    benim makat bölgesinde ani bir ağrı geliyor sıkıştırıyor sonrası kafam birden soğuyor benzim atıyor
    sık olmuyor senede 4-5 kere . dahiliye doktoruna gittim sindirim den dolayı olabilir dedi.

    hastalığım nedir yardımcı olabilir misiniz
    teşekkürler sunarım.
    Op.Dr.Seher ŞİRİN
    İdeaklinik Bakırköy Genel Cerrahi Uzmanı
    Ani gelen ve giden bu tip şiddetli ağrılar makat kaslarının ani spazmı ve makatın hemen içinde dışkı birikip bası yapmasına bağlı olabilir. Vucuttaki şiddetli ağrılarda tansiyon düşmesi,terleme gibi belirtiler ortaya çıkabilir.Genel Cerrahi uzmanına başka bir makat hastalığı varlığı açısından muayene olmanız gerekir.
    Geçmiş olsun

  2. Hocam iyi günler benim büyük abdestten sonra makat bolgesinde, yani delik kısmının hemen uzerinde acı ve yanma oluştu bugun. İki veya üç hafta önce yine olmustu ama gecmisti ve bu rahatsizlik varken daha sık buyuk abdesti yapma geregi duyuyorum ve yaparkende keskin bir seyle ciziliyor gibi oluyor. Kanama yok ve ıkınınca daha fazla aci veriyor ne yapmaliyim yardimci olursaniz sevinirim
    Op.Dr.Seher ŞİRİN
    İdeaklinik Bakırköy Genel Cerrahi Uzmanı
    Ağrınızın şekli fissürü düşündürüyor. Makatta basınç ve dışkılama hissi anal hematomda da olabilir.Kesin teşhis için muayene olmalısınız.Şimdilik kabız kalmayın,sert dışkılamayın.Bol sebze,salata ve bol su tüketin,hareket edin.Tuvalette ıkınmayın.Geçmezse muayene olmalısınız.
    Geçmiş olsun

  3. Merhaba hocam benim makatimin bir santim üzerinde bir şişlik oluşuyor ve bi iki gün sonra patlıyor baya bi kan akıyor ordan daha önce doktora gittim ve krem verdi ama bu olay bir kac ay sonra yine tekrarlıyor ne olabilir ve ne yapmalıyım 30 yaşındayım şimdiden teşekkürler
    Op.Dr.Seher ŞİRİN
    İdeaklinik Bakırköy Genel Cerrahi Uzmanı
    Makatınızda apse ve akıntı sonrası fistül var gibi görülüyor.Kesi tanı için muayene gerekir.Fistül tanısı konursa ameliyat gerektirir.Tekrar tekrar apse oluşursa fistül daha ilerler ve karmaşık hale gelir.
    Geçmiş olsun

  4. zeynep ılgın

    hocam merhaba makatımda buyuk bır acı var . dıskı yaparken sankı kesılıyor ve zorlandıgım ıcın bırakmak zorunda kalıyorum . doktora gıtmeye de cok fazla utanıyorum . ne yapmam gerekıyor
    Op.Dr.Seher ŞİRİN
    İdeaklinik Bakırköy Genel Cerrahi Uzmanı
    Bahsettiğiniz ağrı fissür ağrısı gibi görülüyor. Fissür kabızlık ve sert dışkılama sonrası olur.Bol sebze ,salata,lifli meyveler,bol su tüketin,bol hareket edin,yürüyüş yapın. Dışkılamadan önce ve sonra 5 dakika sıcak suya oturabilirsiniz.Geçmezse kesin teşhis ve tedavi için muayene olun.Erken dönemde ise ilaç tedavisi ile kurtulabilirsiniz.
    Geçmiş olsun

  5. Merhaba hocam benim makatta ağrı ile başlayan ve kasıklarıma doğru baskı uygulayan batar gibi bir ağrı var makatimda sürekli kaşıntı var krem kullanıyorum geçiyor ama sonra tekrar yeniliyor yardımcı olursanız çok sevinirim teşekkür ederim…
    Op.Dr.Seher ŞİRİN
    İdeaklinik Bakırköy Genel Cerrahi Uzmanı
    Makatta kaşıntının en önemli sebebi fissür,fistül,kondilom gibi makat hastalıklarıdır. Öncelikle makat hijyenine dikkat etmelissiniz.Makatınızı duru suyla ve yeteri kadar yıkayın,sabun deterjan kullanmayın.Aşırı tahriş ederek yıkamayın. Mutlaka kurulayın.Sentetik çamaşır giymeyin .İlk fırsatta da makat hastalığı varlığı açısından genel cerrahi uzmanına muayene olun.
    Geçmiş olsun

  6. osman
    Saygıdeğer Hocam
    Bağırsak ve makat bölgesinde yaşamakta olduğum problemler sebebi ile hastane ve doktor tavsiyeleri araştırırken idea klinik’i buldum size de buradaki yazı ve videolarınız vasıtası ile ulaştım.
    Ben geçen bahar dışkılama sırasında yaşamakta olduğum ağrı sebebi ile muayene oldum ve anal fissür teşhisi konuldu bunun üzerine bol lifli gıdalar , bol su tüketimi ve sıcak su banyosundan oluşan bir perhizle tedavi süreci verildi. Ben bu perhize uyacak şekilde günlük yaşantımı düzenledim ve yaz içerisinde temmuz ayında dışkılama da neredeyse yok denilecek düzeye kadar yaşadığım ağrıları azalttım. Fakat ailevi bir sebeple, şehirler arası yolculukta uzun süreli arac kullanma ve gittiğim yerde de bu perhizimi uygulayabileceğim bir ortam olmadığı için evime dönene kadar tuvalet ihtiyacımı tutma durumunda kaldım. (Yaklaşık 2 gün)
    Bu süreçte oluşan ihtiyacımı eve döndükten sonra gidermeye çalıştığımda ise tek seferde ihtiyacımı gideremeyip 3 gün boyunca kesik kesik 2-3 saatte bir oluşan tuvalet ihtiyacı ile günde 10-15 kez tuvalete çıkarak giderdiğim bir dönem geçirdim.
    Bundan sonra da dışkılama düzenimde bozukluklar olmaya başladı ihtiyacım oluştuğunda bir kerede tam olarak giderememe sürekli dışkılama ihtiyacı hissetme şikayetleri oluştu. Ayrıca dışkı kıvamında sürekli değişkenlik ve şekil bozuklukları meydana geldi. (Bağırsaklarda sürekli gaz oluşumu , sancılanmalar ve guruldamalar oluştu)
    Bu süreçte sindirim sitemimi güçlendirmek için probiyotik yogurt vb besinler tükettim. Şu anda günde bir tuvalet ihtiyacı rutinine döndüm fakat gün boyunca anus ve cevresinde buna yakın bölgelerde ve kuyruk sokumuma kadar vuran karıncalanma kabarma gibi hissiyatlar oluşmakta ve sanki bu bölgeler alerjik gibi yabancı bir maddeye tepki verir gibi değişik kasılmalar yapmakta buradaki yaşadığım sıkıntıyı tabir etmekte gerçekten zorlanıyorum çünkü acılı veya ağrılı bir durum değil , diş hekimlerinin uyuşturma amacı ile ağzımıza sıktığı bu ağız kamaştırıcı spreyden tabiri caizse anus bölgeme sıkılmışta bunun rahatsızlığını yaşıyorum sürekli , bulabildiğim en iyi benzetme bu.
    Ve bu durumum sabah uyandığımda bir miktar azalmış oluyor gün içerisinde tekrar nüksediyor tuvalet ihtiyacının oluşmaya başlayacağı saatlere doğru biraz sıklaşıyor tuvaletten sonrada belirli aralıklarla olmaya devam ediyor..
    Bir bağırsak hastalığımı yaşıyorum , makat bölgesi sorunumu anlayamadığım bir süreçteyim, iş hayatı sebebi ile problemimi çözene kadar teşhis amaçlı işlemler için sürekli izin alıp geri kalma şansımın olmadığı bir durumdayım bu nedenle sorunumu affınıza sığınarak bu kadar uzun belki tespite yardımcı olabilir düşüncesi ile bir muayenede şart ise muayene öncesi uzunca anlatmak istedim.
    Yardımcı olabilir beni yönlendirebilirseniz çok sevinirim.
    İyi günler dilerim.
    Op.Dr.Seher ŞİRİN
    İdeaklinik Bakırköy Genel Cerrahi Uzmanı
    Osman Bey,diğer yerlere yazdığınız yorumlara verdiğim cevap gibi;
    Fissür,hemoroid gibi makat hastalıkları kabızlık veya ishalde aktivasyon gösterir.Beslenme ve dışkılama alışkanlığı seyahat,tatil,stres gibi durumlarda değişir,bu durumda da makat hastalıklarının şiddeti artar.Sizde de böyle bir durum olmuş ve fissür tekrarlamış diye düşünüyorum.Sık dışkılama strese bağlı olabilir. Rutin düzenine geçtiğinizde şikayetleriniz geçmezse makat hastalığı açısından genel cerrahi uzmanına ,dışkılama bozukluğu için gastroenteroloji uzmanına muayene olmanızda fayda var.
    Geçmiş olsun

  7. Hoçam benim sorunum dişkı yaparken sankı bir sey keiyo yırtıyo o kadar açiyorkı dişkı yapmaya dai gidesim gelmiyo
    kabız degilim sabahları kaysı yedigimden hıc sorlanmadan yapıyorum ama yaparken sankı kmakkatı bır sey kezıb cıkıyo hızı veriyo bana ne yapmam lazım
    Op.Dr.Seher ŞİRİN
    İdeaklinik Bakırköy Genel Cerrahi Uzmanı
    Her gün dışkılasanız bile sert dışkılamayın. Tuvaletten önce ve sonra 5 dakika sıcak suya oturun.Geçmezse genel cerrahi uzmanına muayene olmalısınız.
    Geçmiş olsun

  8. Hocam benim makatta sarı akıntı var 8 aydan beri, ama ağrım yok .akıntı olunca makatta kaşıntı var olur. Yardımcı olursanız sevinirim.
    Op.Dr.Seher ŞİRİN
    İdeaklinik Bakırköy Genel Cerrahi Uzmanı
    Makatınızda büyük olasılıkla fistül olabilir. Fistül ameliyat gerektiren bir hastalıktır ve tedavi geciktikçe ameliyatı daha karmaşık olur. Bu nedenle kesin teşhis için muayene olmalısınız.
    Geçmiş olsun

  9. Hocam ben 6-7 sene önce ayak parmaklarıma kanepe düştükten sonra büyük abtestimi tutamaz oldum kas veya sinir zedelenmesinden kaynaklanabilirmi doktora gitmedim teşekkür ederim
    Op.Dr.Seher ŞİRİN
    İdeaklinik Bakırköy Genel Cerrahi Uzmanı
    Ayak travmasıyla şikayetiniz pek ilgili değil.Muhtemelen belinizde de düşme sonucunda taravma aldınız. Zedelenme olup olmadığı bir takım tetkiklerden sonra anlaşılabilir.Nöroloji uzmanına ve genel cerrahi uzmanına muayene olmalısınız.
    Geçmiş olsun

  10. merhaba hocam. makatı kapalı olarak (anorektal malformasyon) ile dünyaya geldim. doğduğum gün kalın bağırsağın duvarına dışkı atımı için açıklık işlemi (kolostomi) ve 1,5 yaşında da bu açıklığın kapatılması ile birlikte dışkı atımının olması gerektiği yerden, makattan bir delik açılması operasyonları yapıldı. ve bugün 23 yaşındayım. hayat kalitem çok bayağı seviyelerde. en basitinden kabızlık, arada sırada da olsa dışkı tutamama, gün içerisinde mukusumsu bir sıvının iç çamaşırını kirletmesi gibi sorunlar yaşıyorum. 5 yıl önceye kadar bu sorunlarımın anomaliye bağlı olduğunu düşünmeyip sürekli öteliyordum, görmezden geliyordum. daha öncesinde de bilincinde değildim ve kendimi bildim bileli sosyal problemler hayatımın her döneminde yaşadığım bir şeydi. tabii, bu; büyük ihtimalle dışkı kaçırmamdan dolayı topluma karışmak istemeyişimle ilgiliydi.

    bugünden sonra, yetişkin bir birey olarak hayatımı böyle sürdüremeyeceğim aşikar. görüşmek istediğim adını vermek istemediğim bir tacir (hekim diyor kendisine) yalnızca muayene için benden 1000 lira istedi. ödeyemeyeceğimi, indirim yapması gerektiğini söyleyince de başından savdı. ne yapabilirim, kime gidebilirim, anlattıklarım için yardımcı olabilmeniz mümkün mü? İstanbul 23 E
    Op.Dr.Seher ŞİRİN
    İdeaklinik Bakırköy Genel Cerrahi Uzmanı
    Şikayetleriniz çok büyük olasılıkla makat sfinkterindeki bozuklukla ilgili gibi. Sfinkter (anüs ağzında makatı açıp kapayan kas) fonksiyonu ameliyat sonrasında tam geri gelmeyebilir. Makat muayenesi ile sfinkterin durumu, hatta basıncın ölçülmesi (anal manometri) yapılması gerekebilir.İdeaklinik in herhangi bir şubesine yakınsanız ve sgk lıysanız muayene ücretsizdir.Yapılabilecek bir müdahale varsa muayeneden sonra önerebiliriz.
    Geçmiş olsun

  11. Hocam 2 bucuk yasinda cocugum var dogumdan sonra bi sure cok acili bi donem oldu buyuk tualetimi yaparken cok canim aciyodu ve kanamam oluyordu sonrasinda doktora gittim bana isal surubu verdi ve baya duzeldi ama hayla kati gidalar yedimmi tualetimi yaparken kendimi zorladimmi kan geliyo cok korkuyorum lutfen bana bi oneride bulunun ne yapmam lazim
    Op.Dr.Seher ŞİRİN
    İdeaklinik Bakırköy Genel Cerrahi Uzmanı
    Muhtemelen doğumdan sonra fissür oldunuz. Şu anda ağrı da kanamayla birlikte varsa fissürünüz devam ediyordur,yani kronikleşmiştir.Ağrısız yalnız kanama varsa hemoroid olabilir ama başka durumlar da olabilir.Kanama varlığında mutlaka muayene olunmalı ve kanamanın sebebi bilinmeli.Şimdilik kabız kalmayın,bol sebze,salata,lifli meyveler ve bol su tüketin.Katı yediğiniz günlerde su miktarını artırın. Tuvalette uzun kalmayın,ıkınmayın.

  12. Meraba hocam.. Normalde 3 4 günde bir tuvalete çıkabiliyodum. Çıktıktan sonra bir gece ağrıdam uyuyamıyordum. Fakat bu sefer 5 gün tuvalete çıkamadım acil gittim işe yaramadı pazartesi doktora gittiğimde 8 gün olmuştu. Müdahale etti fakat şuan dışkım yumuşak olmasın rağmen makatımda ve çevresinde çok fazla ağrı var oturamıyorum tuvaletimi bile fazla yapamıyorum ağrıdan. Doktor basur olmadığını söyledi ?
    Op.Dr.Seher ŞİRİN
    İdeaklinik Bakırköy Genel Cerrahi Uzmanı
    8 günlük dışkı ve müdahale sonrası anüste ağrılar olabilir,kabız kalmazsanız kendiliğinden düzelebilir.Sıcak suya oturarak rahatlayabilirsiniz.Sizin önceliğiniz bağırsaklarınız. 8 gün dışkı çıkaramama durumunda mutlaka barsaklarınız incelenmeli.
    Geçmiş olsun

  13. hocam bugün başladı makatımda çok ağrı ve yanma var devamlı tuvalete çıkma isteği var nasıl yardımcı olUrsunuz rica etsem
    Op.Dr.Seher ŞİRİN
    İdeaklinik Bakırköy Genel Cerrahi Uzmanı
    Bol sıvı tüketin,hareket edin,sebze ve lifli meyveler yiyin.5 dakika sıcak suya oturun.Devam ederse muayene olun.
    Geçmiş olsun

  14. Merhaba hocam 18 yaşındayım ve erkeğim büyük tuvalet sonrası peçetede açık renk kan gördüm ve bu durumü uzun aralıklarla 4-5 kez yaşadım belirti olarak ise sadece kan ve yorgunluk var kolon kanserinden korkuyorum sizce kolon kanseri olma olasılığım nedir ? Ayrıca acıyı seviyorum ve sık tüketiyorum çevrem tarafından da şakayla karışık çok yeme basur olursun diyolar yaşım küçük ve erkek olduğum için çekiniyorum lütfen yardım edin şimdiden teşekkür ederim
    Op.Dr.Seher ŞİRİN
    İdeaklinik Bakırköy Genel Cerrahi Uzmanı
    Gençlerde kolon kanseri olma ihtimali düşüktür. Halsizliğinizin kaynağı tahlille tesbit edilmiş bir kansızlıksa genç erkekte mutlaka gastroskopi (mide endoskopisi) ve kolonoskopi gerekir.
    Geçmiş olsun

  15. hocam benim makatta ufak bir şişlik var gun ıcersınde makttan sarı sıvı cıkıyor ve ara ara buyuk abdestten sonra kanama oluyor ne yapmalıyım yardımcı olursanız sevınırım
    Op.Dr.Seher ŞİRİN
    İdeaklinik Bakırköy Genel Cerrahi Uzmanı
    Şişlik küçük bir apse ya da sivilce şeklindeyse akıntının kaynağı fistül olabilir,fistül ise ameliyat gerekir.Kanama da önemli belirti olduğundan makat ve anoskop muayenesi gerekir.
    Geçmiş olsun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir