Makat Hastalıklarına Hangi Bölüm Bakar?

Makat hastalıkları (anüs bölgesinde ya da anüs iç kısmında) ortaya çıkan hastalıklar hemen hemen tüm insanları yakından ilgilendirmektedir. Tedavide gecikme daha kötü sonuçlara yol açmaktadır. O nedenle hastalara geç kalmadan muayene ve tedavi olmalarını öneriyoruz. Peki, hastalar hangi bölüme ya da uzmanlık alanına randevu almaları gerekir? Sorunun cevabı yazımızda geniş kapsamlı bir şekilde yer almaktadır.

Makat hastalıkları için hangi doktora gidilir

Genel Cerrahi Bölümü Bakar

Makat bölgesinde görülen hastalıklar ya da şikayetler (ağrı, akıntı, kanama, şişlik, apse vb) tüm sorunlar için ilk müracaat edeceğiniz bölüm genel cerrahi olmalıdır. İnsanlar genelde iç hastalıkları (Dahiliye) bölümüne müracaat etmektedir. Teşhis konusunda kısmen yeterli olsa bile tedavide maalesef dahiliye uzmanları sizin beklentinizi karşılayamaz. Yazının giriş kısmında da belirttiğimiz gibi genel cerrahi uzmanı seçeceğiz. Fakat dikkat etmeniz gereken önemli bir husus daha bulunuyor. Peki, tercih edeceğiniz doktor makat hastalıkları (proktoloji) konusunda yeteri kadar deneyimli mi? Buna bakmalıyız.

Proktoloji Uzmanı Olması Daha İyi Olur

Genel cerrahi çok geniş kapsamlı bir bölümdür. Onlarca hastalığın teşhis, tedavi ve hatta ameliyatını gerçekleştirmektedir. Bu nedenle bölüm içerisinde alt bölümler oluşturulmuştur. Bunlar Endokrin, Gastroenteroloji, Hepatopankreatobilier yanı sıra meme ve obezite cerrahisi gibi alt dalları bulunmaktadır. Bunlara ek olarak ise Proktoloji bulunmaktadır.

Proktoloji Uzmanı Nedir, Hangi Hastalıklara Bakar?

Anorekral hastalıkların (kalın bağırsak, rektum ve anal bölgede görülen) hastalıkların teşhis ve tedavisinde daha ehil kişilerdir. Tabii ki genel cerrahi alanının hastalıklarını da tedavi etmelerine karşın Proktoloji alanında ek uzmanlık eğitimi alarak kendilerini bu alanda daha da geliştirdikleri söylenebilir.

Proktoloji Uzmanı Olan Hastaneler Hangileri?

İstanbul’da hemen hemen tüm hastanelerde genel cerrahi uzmanı bulunur. Bu doktorların proktoloji alanında yetkin olup, olmadığını hastane yönetimine ya da doktorun kendisine sorarak öğrenebilirsiniz. Ben size bu alanda uzman bazı doktor isimleri önereceğim.

Op. Dr. Atilla Kaya

İlk tanıyacağımız hekim Atilla KAYA olup, genel cerrahi alanı yanı sıra saç, sakal ve kaş ekimi gibi medikal estetik uygulamalarda da yakından tanınan isimlerden biridir.

1961 Malatya doğumlu olan uzmanımız 1986 yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesinden mezun olmuştur. Uzmanlık eğitimini de aynı üniversitede gerçekleştirmiştir. 2006 yılına kadar Osmaniye’de sağık hizmeti vermiştir. 2006 Sonrası ise İstanbul’a gelerek hizmetine burada devam etmektedir.

Geçtiğimiz yıllarda kıl dönmesi tedavisinde adeta devrim niteliğinde bir uygulama olan Mikro Sinüsektomi yöntemini geliştirmiş olup, kıl dönmesi hastalarının yaşadığı sıkıntıyı %90 oranında azaltmıştır. Ameliyat olan hasta aynı gün işine, okuluna dönebilme imkanı sağlamaktadır. Diğer yöntemlerde ise hasta 2-6 hafta arası evde istirahat etmesi gerekir.

Op. Dr. Seher Şirin

Kadın genel cerrahi uzmanı denince en çok tercih edilen isimlerden biri Doktor Seher Şirin Antalya’da hasta kabulüne devam etmektedir.

1961 Yılında Karaman’da hayata merhaba diyen Seher Hanım 1985 yılında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesinden mezun olmuştur. 1994 Yılına gelindiğinde ise SSK İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi (Samatya Hastanesinde) genel cerrahi uzmanlığını tamamlamıştır.

Zorunlu görev sonrası uzmanlık eğitimini tamamladığı SSK İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesine dönerek 17 yıl boyunca burada genel cerrahi uzmanı olarak hizmet vermiş ve emekli olmuştur. Proktoloji alanı yanı sıra özellikle her 8 kadından birinde görülen meme kanseri ve diğer meme hastalıkları teşhis ve tedavisini de yapmaktadır.

Op. Dr. Adil Altınsoy ANKARA

Şimdi’de Ankara’dan önemli bir isimle devam edelim. Doktor Adil Altınsoy başkentin ünlü proktoloji uzmanlarından biridir. 2014 Yılına kadar Sincan Devlet Hastanesinde görev yapmış olup, şimdi kendi yerinde hasta kabulüne devam etmektedir.

Kendisi de Ankaralı olan uzmanımız 1962 yılında hayata merhaba demiştir. 1987 Yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesinden mezun olup, 1993 yılında ise genel cerrahi uzmanı olmuştur. Uzmanlık tezini makat hastalıklarına ameliyatsız çözümler ile almıştır. Yani 30 yıl öncesi bugünlerin alt yapısını hazırlamıştır. Şuan bir çok anal bölge hastalığını ameliyatsız yöntemlerle tedavi etmektedir.

Op. Dr. Ergun Aygören BURSA

Türkiye’nin en büyük 4. kenti Bursa’ya uzanıyoruz. Burada karşımıza asker kökenli bir doktor olan Ergun Aygören çıkıyor. Doktorluk hayatı hep askeri hastanelerde geçmiş olup, güler yüzlü ve enerjik yapısı ile binlerce insana sağlık hizmeti vermiştir.

1958 Yılında Balıkesir’de hayata merhaba demiş olup, 1976 yılında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesinde eğitim aldıktan sonra Gülhane Askeri Tıp Fakültesinde uzmanlık eğitimi almıştır. 2002 Yılında Tabip Albay olarak emekli olmuştur. Şuan Bursa’nın Nilüfer ilçesinde hasta kabulüne devam etmektedir.

Makat Hastalıklarında Muayene Nasıl Yapılıyor?

Hastaların tercih edilmesi gereken bölüm ve doktor bilgisini aktardıktan sonra şimdide doktora gittiğinizde muayenenin nasıl yapıldığına bakalım. Muayene işlemi yaşadığınız soruna göre farklılık gösterebilir. Çünkü makat hastalıkları denince anüs iç kısmı, çevresi ya da kuyruk sokumu dediğimiz daha üst kısımları kapsamaktadır. O nedenle yaşadığınız soruna göre muayene tipi farklılık gösterebilir.

İsterseniz hemoroid muayenesi ile sürece göz atalım. Hastaların büyük bir bölümü dışkılama esnası ve sonrasında kanama ya da meme şikayeti ile doktora müracaat etmektedir. Burada yapılması gereken ilk işlem hastanın secde vaziyetinde sedye üzerine oturmasıdır. Bu noktadan sonra göz muayene, parmakla kontrol (rektal tuşe) ve anoskopi muayenesi yapılabilir.

Kıl dönmesi muayenesi ise oldukça farklıdır. Sorun kuyruk sokumu bölgesinde olduğu için anüs çevresi ve iç kısmı ile ilgili işlem gerekmez. Doktorun yapacağı işlem kuyruk sokumu bölgesine göz atmak olacaktır. Çünkü gözle muayene esnasında kıl dönmesi giriş ve çıkış delikleri fark edilebilir. Böylece kıl dönmesi problemi kolaylıkla teşhis edilir. Makat hastalıkları muayenesi ile ilgili daha fazla bilgiye ilgili menüden ulaşabilirsiniz.

1.322 Yorum

  1. Merhaba hocam. Normal doğum yaptım alt ta makat tarafında deri altı çatlaklarim var iki sene oldu doğum yapalı.şimdilerde 15 gündür makat ağrısı çekiyorum özellikle gece. kuyruk sokumundan beledoğru ağrıyor ve alt kasık bölgelerindede ağrı var. Çok sık tuvalete gitmiyorum. Nedir acaba endişelendim ağrıya.yardimci olursaniz sevinirim.
    Op.Dr.Seher ŞİRİN
    İdeaklinik Genel Cerrahi Uzmanı
    Normal doğumdan bağımsız olarak (sezeryanda da olabilir) beslenme ve dışkılama alışkanlığının değişmesi sonucunda kabızlık olur ve sert dışkı makatınızı çatlatabilir (fissür). Gebelikte ve doğum sonrasında dışkılamanız düzelince çoğunlukla kendiliğinden geçer. Kabız kalmamak için bol sebze,salata ve bol su tüketin.Yürüyüşünüzü artırın.Dışkınızı bekletmeyin. Dışkılamadan önce ve sonra 5 dakika sıcak suya oturun.Rahatlama olmazsa muayene olmalısınız.
    Geçmiş olsun

  2. Hocam ben hela ya çok sık çıkmıyorum bunun sebebide şudur : hela ya ciktigimda ikinmiyorum fakat isimi gordukten sonra makat da agrima oluyor bazen bu uyku duzenime engel oluyor herdefasinda bole oldugundan az cikiyorum. Ne yapmaliyim
    Op.Dr.Seher ŞİRİN
    İdeaklinik Genel Cerrahi Uzmanı
    Ağrı olduğu için dışkılamadan çekinmek yanlış bir davranıştır.Bol sebze,salata,lifli meyveler ve bol su tüketerek yumuşak dışkı çıkarmalısınız. Yürüyüş gibi hareketlerinizi artırırsanız tuvalette ıkınmak zorunda kalmazsınız.Sıcak suya oturmak rahatlatabilir.Rahatlamazsanız muayene olmalısınız.
    Geçmiş olsun

  3. Hocam benim diskida kan geliyor yanma meydana geliyor ardindan ikinmiyorum bazen gunde 4 kez 5 kez tuvalete girdigim oluyor ne yapmaliyim hoc doktora gitmedim
    Op.Dr.Nizam KURTDERE
    Genel Cerrahi Uzmanı
    Dışkıda kan olması önemli ve ciddiye alınması gereken bir belirtidir. Basit bir fissür ya da hemoroidden olabileceği gibi ciddi bağırsak iltihapları veya tümörlerinde de olabilir.Günde 4-5 kez olması iltihabi bağırsak hastalığını düşündürse de başka ciddi hastalıkların da belirtisi olabilir.Önce genel cerrahi uzmanı makat hastalığı ve bağırsak tümörü açısından muayene etmeli,sonra da gastroenteroloji uzmanı görmelidir.
    Geçmiş olsun

  4. Selamun Aleykum hocam,iki ay once ic hemoroidlerin bogma tedavisi yaptirdim, kaslarda yirtilmadan dolayi kanamamda vardi,gunde iki kez tuvalete gittigimde kanama oluyor bazen diskida cizgi veya kirmizi serit gibi ,son gunlerde kanama bazen olmuyor,ama hafif bir zorlanmada hemen tekrarliyor.diskinin il kismi sert sonrasi daha yumusak anusen cikarken parmakla mudahele etmek sorumda kaliyorum.yurdisinda calistigimdan doktora gitsemde derdimi iyi anlatayamayacagim,bi cevabiniza ihtiyacim var,Allah razi olsun…
    Op.Dr.Atilla Kaya
    Genel Cerrahi Uzmanı
    Lastikle boğma tedavisinden 2 ay sonra tekrar değerlendirmek ve yeni memeler varsa tekrar müdahale etmek gerekir. Sizdeki kanama hemoroidden değil de çatlaktan gibi görülüyor. Kabız kalmayın,sert dışkılamayın. Bunun için bol sebze,salata ve su tüketin. Bol yürüyüş yapın.Dışkınız gelince bekletmeyin,ertelemeyin,ertelerseniz dışkının ilk kısmı sert gelir.Şikayetiniz devam ederse ilk müdahaleyi yaptırdığınız yere kontrole gitmenizde fayda var.
    Geçmiş olsun

  5. Hocam iyi günler daha önce yazdığım soruya tam cevap verebilmeniz için bir kaç ekleme ile düzeltme yapmak istiyorum. Hocam benim yaklaşık 3-4 yıl öncesinde çok ağır bir karın ağrısı ile başlayıp kendimden ateşler içinde kalmama sebep olan bir hastalık geçirdim ve hastaneye gidemedim. Sonrasında makat bölgemde yanma hissettim yaklaşık 10 gün yürümekte bile zorlandım. Sağlık ocağında doktorum bir ilaç verdi kreme benzer makat içine sıkarak kullanmamı söyledi ismini bilmiyorum o dönemi o şekilde atlattım. Geçirdiğim ağır karın ağrısı hastalığından önce asla gaz kaçırma gibi bir sorunum yokken o rahatsızlıktan sonra zor kontrol etmeye başladım. Şu anda 22 yaşındayım bu rahatsızlığı geçirmeden önce kilo problemim yoktu fakat sonrasında metabolizmam çok yavaşladı. Ayrıca Şu anda makat sarkması problemi ile karşı karşıyayım aşırı derecede büyük bir çıkıntı yok ama bazen acı hissediyorum ne yapmamı önerirsiniz. Teşekkürler
    Op.Dr.Atilla Kaya
    Genel Cerrahi Uzmanı
    Makat sarkması muayene ve defekografi gibi bazı filmler çektirmeden kesin teşhisi konulamaz.Gaz kaçırmanız kiloya bağlı olabileceği gibi (kilolu kişilerde her adele gibi makat adeleleri de zayıflar) makatın içindeki bazı ülserler,polipler hatta tümörler de yapabilir. Bu nedenle zaman kaybetmeden muayene olmalısınız.
    Geçmiş olsun

  6. Hocam benim yaklaşık 3-4 yıl öncesinde çok ağır bir karın ağrısı ile başlayıp kendimden ateşler içinde kalmama sebep olan bir hastalık geçirdim ve hastaneye gidemedim. Sonrasında makat bölgemde yanma hissettim yaklaşık 10 gün yürümekte bile zorlandım. Sağlık ocağında doktorum bir ilaç verdi kreme benzer ismini bilmiyorum o dönemi o şekilde atlattım. Şu anda makat sarkması problemi ile karşı karşıyayım aşırı derecede büyük bir çıkıntı yok ama bazen acı hissediyorum ne yapmamı önerirsiniz. Teşekkürler.

  7. hocam yaklaşık 15 senedir hemoroid sorunu yaşıyorum.ankarada Mevlüt TOPBAŞ diye bir hoca da 2 kere operasyon geçirdim.ancak şikayetlerim bitmiyor.En son 10 gün önce yine muayene oldum bu hocaya.makatta hiç bir yırtık ve çatlağın olmadığını stres ve sıkıntıdan dolayı midem ve bağırsaklarımda sorun olduğunu söyledi.ancak ben büyük abdest ihtiyacından hemen sonra saatlerce makat bölgemde kasıklarım ve yumurtalıklarımda ağrılar hissediyorum.sizce bu hocamızın ön görüsü doğrumudur.tuvalete çıkışlarda ve sonrasında sürekli ağrılar var.şu an size yazarken bile ağrılarım var ve aşırı derecede huzursuzum tuvalet ihtiyacı hissettiğimden.çekiniyorum gitmeye
    Op.Dr.Atilla Kaya
    Genel Cerrahi Uzmanı
    Genellikle hemoroid ameliyatı sonrasında darlık gelişebileceği için 2 kez ameliyatı pek önermeyiz. Ama doktorunuz muayene ettiğine göre böyle bir şey tespit etmemiş demek ki. Ağrılarınızı izah edecek bir şey yoksa bazı tetkikler yaptırmanız gerekebilir.
    Geçmiş olsun

  8. Merhaba ben doktora defalarca gittim hepsi catlak var dediler ancak agrim falan yok artik hic sdece diskimda kan gordum kanser mi cok korkuyorum internette arastirsim kanser cikio hep pembemsi bi kan
    Op.Dr.Seher ŞİRİN
    Genel Cerrahi Uzmanı
    Muayenede çatlak varsa kanama oradan olabilir. Ağrınız geçtiyse ve hala kanama devam ediyorsa yaşınız ve aile durumuna göre kolonoskopi gerekebilir.
    Geçmiş olsun

  9. Hocam iyi günler ben 2 sene önce hemoroid ameliyatı oldum iyileşme dönemi uzun sürünce tekrar kontrole gittiğimde beni 2.kez ameliyata aldılar hocam şimdi ise rahatsızlığım yine tekrarladı büyük abdestle zorluk ve acı çekiyorum bazen kanamada oluyor tüm gün boyunca ağrım da devam ediyor ınanin bu dertten çok muzdaribim ne yapmam gerekir bilemiyorum bir 3.ameliyati olmak istemiyorum bana bir yol gösterin ne olur… 🙁
    Op.Dr.Seher ŞİRİN
    Genel Cerrahi Uzmanı
    Hemoroidde ağrı oldukça nadirdir. Sizde hemoroid den başka fissür gibi bir durum da olmalı. Zaten hemoroidde tekrarlayan ameliyatlardan darlık olabileceği ihtimali nedeniyle kaçınıyoruz. hele 3. kez hemoroid ameliyatında bu ihtimal daha da artar. Bir süre kabız kalmayın,sert dışkılamayın, dışkınızı bekletmeyin, ertelemeyin. Tuvaletten önce ve sonra 5 dakika sıcak suya oturabilirsiniz. Geçmezse yeniden muayene olmalısınız. Fissür varsa botoks uygulaması yapılabilir.
    Geçmiş olsun

  10. Hocam benim yazın 1 ay kadar makatımda şişlik oluştu şiddetli bir şekilde ağrıyodu oturamıyodum eczaneden krem aldım 1 hafta kullanım geçti şimdi tekrar şişlik oluştu ne yapmam lazım
    Op.Dr.Seher ŞİRİN
    Genel Cerrahi Uzmanı
    Tahminen ıkınma ve zorlanma sonrası derinin altına olan kanamanın pıhtılaşmasıyla oluşan anal hematom olmuşsunuz. Genellikle kendiliğinden geçer. Çok büyük ve ağrılı olursa küçük bir cerrahi müdahale ile boşaltılması gerekir.Geçmesi veya tekrarlamaması için kabız kalmayın,ıkınmayın,zorlanmayın. Geçmezse mutlaka muayene olmalısınız.
    Geçmiş olsun

  11. Merhabalar Dr hanım 16 yaşındaki kızım 1 haftadır makatından sıvı geldiğini söylüyor su görünümünde imiş karın ağrıları var büyük abdest ihtiyacı var diye tuvalete gittiğinde geliyor sıvı çok tedirginim ne yapmam lazım
    Op.Dr.Seher ŞİRİN
    Genel Cerrahi Uzmanı
    Muhtemelen barsakta enfeksiyon gibi bir durum var.Dahiliye veya enfeksiyon hastalıkları uzmanı görmeli.
    Geçmiş olsun

  12. Hocam merhaba makatımda şişlik yok ama Ağrı ve sızı var resmen nabzım orada atıyor gibi
    1 saat kadar soğukta kaldım 2 gündür bu haldeyim
    senede 3-4 defa bu ağrıyı çekiyorum sizce ne olabilir.
    Op.Dr.Seher ŞİRİN
    Genel Cerrahi Uzmanı
    Kabızlık ,ishal veya soğuğa bağlı makatta küçük fissürler vardır. Kabız kalmamaya çalışın. Bol sebze,salata , lifli meyveler ve bol su tüketin. Dışkılamanız gelince bekletmeyin. Ağrı olduğunda 5 dakika sıcak suya oturabilirsiniz.Geçmezse mutlaka muayene olmalısınız.
    Geçmiş olsun

  13. Nehir
    Merhabalar hocam 30 yaşındayım. Bazen kabız olduğum da çok zorlandığımdan dolayı kanama oluyor ve sonrasında su ile temas ettiğinde bile canım çok yanıyor oturmak da bile zorluk çekiyorum.utandığım için de doktora görünmek istememiştim.yardımcı olursanız sevinirim hocam.saygılar…
    Op.Dr.Seher ŞİRİN
    Genel Cerrahi Uzmanı
    Muhtemelen makatınızda kabızlığa bağlı çatlamalar (fissür) oluyor. Kabız kalmayın,sert dışkılamayın. Bunun için bol sebze,salata,lifli meyveler ve su tüketin. Dışkılamanız gelince bekletmeyin. Geçmezse mutlaka muayene ve tedavi olun. Erken dönemde tedavi olursanız botoks,ameliyat gibi girişimler gerekmez.
    Geçmiş olsun

  14. Hocam benim bazen geceleri uyandıran ve 15 20 dakika süren makatın iç kısmında çok ağrım oluyor bazen ayda bir oluyor bazen daha geç ama ağrı gelince şiddeti çok artıyor doktora gitmeye çekiniyorum yardımcı olursanız çok sevinirim
    Op.Dr.Seher ŞİRİN
    Genel Cerrahi Uzmanı
    Makat hastalıklarında ağrı genellikle dışkılama sırasında ve sonrasında olur. Uykudan uyandıran ağrı bazen belden veya kuyruk sokumundan yansıyan ağrı olabilir. Bunun için öncelikle makat hastalığı açısından Genel Cerrahi Uzmanına muayene olmalısınız.
    Geçmiş olsun

  15. hocam ben 17 yasınsayım makat bölgemde akıntı var irin şeklinde ve kaşıntı bide idrarımı yaparken kanama oldu çok korkuyorum ne yapmam gerek yardımcı olursanız minnettar olurum.
    Op.Dr.Seher ŞİRİN
    Genel Cerrahi Uzmanı
    Makatınızda anal fistül veya kondilom (siğil) olabilir. Öncelikle muayene olmalısınız.Muayene sonrası fistül tespit edilirse ameliyat olmalısınız ve ameliyat için zaman kaybetmemelisiniz. Siğilse yakılarak tedavi olmanız gerekir.
    Geçmiş olsun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir