Makat Hastalıklarına Hangi Bölüm Bakar?

Makat hastalıkları (anüs bölgesinde ya da anüs iç kısmında) ortaya çıkan hastalıklar hemen hemen tüm insanları yakından ilgilendirmektedir. Tedavide gecikme daha kötü sonuçlara yol açmaktadır. O nedenle hastalara geç kalmadan muayene ve tedavi olmalarını öneriyoruz. Peki, hastalar hangi bölüme ya da uzmanlık alanına randevu almaları gerekir? Sorunun cevabı yazımızda geniş kapsamlı bir şekilde yer almaktadır.

Makat hastalıkları için hangi doktora gidilir

Genel Cerrahi Bölümü Bakar

Makat bölgesinde görülen hastalıklar ya da şikayetler (ağrı, akıntı, kanama, şişlik, apse vb) tüm sorunlar için ilk müracaat edeceğiniz bölüm genel cerrahi olmalıdır. İnsanlar genelde iç hastalıkları (Dahiliye) bölümüne müracaat etmektedir. Teşhis konusunda kısmen yeterli olsa bile tedavide maalesef dahiliye uzmanları sizin beklentinizi karşılayamaz. Yazının giriş kısmında da belirttiğimiz gibi genel cerrahi uzmanı seçeceğiz. Fakat dikkat etmeniz gereken önemli bir husus daha bulunuyor. Peki, tercih edeceğiniz doktor makat hastalıkları (proktoloji) konusunda yeteri kadar deneyimli mi? Buna bakmalıyız.

Proktoloji Uzmanı Olması Daha İyi Olur

Genel cerrahi çok geniş kapsamlı bir bölümdür. Onlarca hastalığın teşhis, tedavi ve hatta ameliyatını gerçekleştirmektedir. Bu nedenle bölüm içerisinde alt bölümler oluşturulmuştur. Bunlar Endokrin, Gastroenteroloji, Hepatopankreatobilier yanı sıra meme ve obezite cerrahisi gibi alt dalları bulunmaktadır. Bunlara ek olarak ise Proktoloji bulunmaktadır.

Proktoloji Uzmanı Nedir, Hangi Hastalıklara Bakar?

Anorekral hastalıkların (kalın bağırsak, rektum ve anal bölgede görülen) hastalıkların teşhis ve tedavisinde daha ehil kişilerdir. Tabii ki genel cerrahi alanının hastalıklarını da tedavi etmelerine karşın Proktoloji alanında ek uzmanlık eğitimi alarak kendilerini bu alanda daha da geliştirdikleri söylenebilir.

Proktoloji Uzmanı Olan Hastaneler Hangileri?

İstanbul’da hemen hemen tüm hastanelerde genel cerrahi uzmanı bulunur. Bu doktorların proktoloji alanında yetkin olup, olmadığını hastane yönetimine ya da doktorun kendisine sorarak öğrenebilirsiniz. Ben size bu alanda uzman bazı doktor isimleri önereceğim.

Op. Dr. Atilla Kaya

İlk tanıyacağımız hekim Atilla KAYA olup, genel cerrahi alanı yanı sıra saç, sakal ve kaş ekimi gibi medikal estetik uygulamalarda da yakından tanınan isimlerden biridir.

1961 Malatya doğumlu olan uzmanımız 1986 yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesinden mezun olmuştur. Uzmanlık eğitimini de aynı üniversitede gerçekleştirmiştir. 2006 yılına kadar Osmaniye’de sağık hizmeti vermiştir. 2006 Sonrası ise İstanbul’a gelerek hizmetine burada devam etmektedir.

Geçtiğimiz yıllarda kıl dönmesi tedavisinde adeta devrim niteliğinde bir uygulama olan Mikro Sinüsektomi yöntemini geliştirmiş olup, kıl dönmesi hastalarının yaşadığı sıkıntıyı %90 oranında azaltmıştır. Ameliyat olan hasta aynı gün işine, okuluna dönebilme imkanı sağlamaktadır. Diğer yöntemlerde ise hasta 2-6 hafta arası evde istirahat etmesi gerekir.

Op. Dr. Seher Şirin

Kadın genel cerrahi uzmanı denince en çok tercih edilen isimlerden biri Doktor Seher Şirin Antalya’da hasta kabulüne devam etmektedir.

1961 Yılında Karaman’da hayata merhaba diyen Seher Hanım 1985 yılında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesinden mezun olmuştur. 1994 Yılına gelindiğinde ise SSK İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi (Samatya Hastanesinde) genel cerrahi uzmanlığını tamamlamıştır.

Zorunlu görev sonrası uzmanlık eğitimini tamamladığı SSK İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesine dönerek 17 yıl boyunca burada genel cerrahi uzmanı olarak hizmet vermiş ve emekli olmuştur. Proktoloji alanı yanı sıra özellikle her 8 kadından birinde görülen meme kanseri ve diğer meme hastalıkları teşhis ve tedavisini de yapmaktadır.

Op. Dr. Adil Altınsoy ANKARA

Şimdi’de Ankara’dan önemli bir isimle devam edelim. Doktor Adil Altınsoy başkentin ünlü proktoloji uzmanlarından biridir. 2014 Yılına kadar Sincan Devlet Hastanesinde görev yapmış olup, şimdi kendi yerinde hasta kabulüne devam etmektedir.

Kendisi de Ankaralı olan uzmanımız 1962 yılında hayata merhaba demiştir. 1987 Yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesinden mezun olup, 1993 yılında ise genel cerrahi uzmanı olmuştur. Uzmanlık tezini makat hastalıklarına ameliyatsız çözümler ile almıştır. Yani 30 yıl öncesi bugünlerin alt yapısını hazırlamıştır. Şuan bir çok anal bölge hastalığını ameliyatsız yöntemlerle tedavi etmektedir.

Op. Dr. Ergun Aygören BURSA

Türkiye’nin en büyük 4. kenti Bursa’ya uzanıyoruz. Burada karşımıza asker kökenli bir doktor olan Ergun Aygören çıkıyor. Doktorluk hayatı hep askeri hastanelerde geçmiş olup, güler yüzlü ve enerjik yapısı ile binlerce insana sağlık hizmeti vermiştir.

1958 Yılında Balıkesir’de hayata merhaba demiş olup, 1976 yılında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesinde eğitim aldıktan sonra Gülhane Askeri Tıp Fakültesinde uzmanlık eğitimi almıştır. 2002 Yılında Tabip Albay olarak emekli olmuştur. Şuan Bursa’nın Nilüfer ilçesinde hasta kabulüne devam etmektedir.

Makat Hastalıklarında Muayene Nasıl Yapılıyor?

Hastaların tercih edilmesi gereken bölüm ve doktor bilgisini aktardıktan sonra şimdide doktora gittiğinizde muayenenin nasıl yapıldığına bakalım. Muayene işlemi yaşadığınız soruna göre farklılık gösterebilir. Çünkü makat hastalıkları denince anüs iç kısmı, çevresi ya da kuyruk sokumu dediğimiz daha üst kısımları kapsamaktadır. O nedenle yaşadığınız soruna göre muayene tipi farklılık gösterebilir.

İsterseniz hemoroid muayenesi ile sürece göz atalım. Hastaların büyük bir bölümü dışkılama esnası ve sonrasında kanama ya da meme şikayeti ile doktora müracaat etmektedir. Burada yapılması gereken ilk işlem hastanın secde vaziyetinde sedye üzerine oturmasıdır. Bu noktadan sonra göz muayene, parmakla kontrol (rektal tuşe) ve anoskopi muayenesi yapılabilir.

Kıl dönmesi muayenesi ise oldukça farklıdır. Sorun kuyruk sokumu bölgesinde olduğu için anüs çevresi ve iç kısmı ile ilgili işlem gerekmez. Doktorun yapacağı işlem kuyruk sokumu bölgesine göz atmak olacaktır. Çünkü gözle muayene esnasında kıl dönmesi giriş ve çıkış delikleri fark edilebilir. Böylece kıl dönmesi problemi kolaylıkla teşhis edilir. Makat hastalıkları muayenesi ile ilgili daha fazla bilgiye ilgili menüden ulaşabilirsiniz.

1.322 Yorum

  1. Merhaba hocam
    20 yaşındayım ve daha önce cinsel birliktelik yaşamadım. Anüs ile genital bölgem arasında solucan gibi boğum boğum açık renkte 8-10 mm bir lezyon var. Çok fazla beyaz, kokusuz akıntımda var. Ağrı veya kızarıklık yok. Kadın doğum uzmanına mı gitmeliyim genel cerrahi mi? Sorunun kanser olma riski var mıdır?

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      Bu minik lezyonların kıl dibi iltihabı (folikülit) olma ihtimali olduğu gibi siğil olma ihtimali de var.. Muayenede görmeden kesin bir şey söylemek mümkün değil. Önce genel cerrahi uzmanı anüsün içi de dahil muayene etmeli. Eğer siğilse bu lezyonların yakılması gerekir. Siğil ise genel cerrahi uzmanı lezyonları tedavi ettikten sonra sizi kadın doğuma da yönlendirir. Genital bölgenin içinde siğil varsa tedavi eder. Ayrıca hem akıntınızın teşhis ve tedavisi hem de HPV ise rahim ağzı kontolü için kadın hastalıkları uzmanı da muayene etmelidir.

  2. Hocam ben 41 yaşındayım bundan iki sene önce karin bölgemde bir ağrı ile birlikte ara ara makattan kan gelmeye başladı herzaman kan gelmiyor ağrı ve yanma yok ama şu üç gündür tuvalete gitmeye korkuyorum büyük abdest için oturdugum zaman damlama şeklinde kan geliyor .tesekkur ederim.

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      Makattan gelen kanama mutlaka izah edilmesi gereken bir durumdur. Kanama hemoroid,fissür gibi iyi huylu hastalıklardan olabileceği gibi iltihabi bağırsak hastalıklarından veya barsak tümörü gibi önemli hastalıklardan dolayı olabilir. Anüsün muayenesi özellikle anoskop ile içeriye bakılması gerekir. Muayenede kanamanın kaynağı bulunamazsa ,ailede kolon kanseri varsa,karın ağrısı ile birlikteyse ve 40 yaş üstünde olduğunuzdan kolonoskopi de yapılması gerekebilir. Şimdilik kabız kalmayın,ıkınmayın,tuvalette uzun oturmayın.İlk fırsatta da muayene olun.

  3. Hocam kolonoskopi icin gün verdiler
    Ama herhangi bir film cekilmedi
    Kolonoskopinin ölüm tehlikesi var mı
    Midede yara yaptığını duydum
    Her hangi bir bilgi vermediler

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      Kolonoskopi öncesinde herhangi bir film çekilmesine gerek yoktur. 2 gün kolon temizliği için diyet ve müshil ilacı verilir. Her tıbbi müdahale gibi kolonoskopinin de yan etkileri,komplikasyonları vardır.Bu yan etkilerin biri kolon delinmesidir fakat pratikte çok çok nadirdir. Mideye bir şey olmaz,çünkü anüsten girilerek bağırsaklara bakılan bir tetkikte mideye kadar gidilmez.

  4. Hocam kabizken tuvaletimi yaptiktan sonra kirmizi kan geldi sol tarafta agrim var bunun sebebi nedir hangi doktora bas vurmam gerekir

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      Kabızlığa bağlı fissür,hemoroid gibi hastalıklardan olabilir. Ağrı olduğundan fissür olma ihtimali daha fazla. Kabız kalmamak için beslenme düzenini değiştirin,hareketinizi artırın. Dışkınız gelince bekletmeyin.Tuvalette ıkınmayın. Dışkılama öncesinde 5 dakika sıcak suya oturup,anüsün içine doğru vazelinli krem sürün. Kanama devam ederse genel cerrahi uzmanına muayene olmalısınız.

  5. Merhaba hocam 21 yasımdayım benim makattın hemen kenarında şişlik oluştu ve sürekli yanma ve çok az agrı var ve dokunulduğunda yanma daha çok hissedilip can yakıyo ve bu sürekli otururken yürürken var ama büyük abdest bozarken bı acı veya kanama olmuyor bunun sebebi nedir

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      Anal hematom ya da dış hemoroid olabilir. Ağrı fazla ise anal hematom ya da pıhtılaşmış basur olma ihtimali daha fazladır. Genellikle kabızlık- ishal sebeplidir. Bu durum düzeltilirse geçer. Ağrı fazla ise ve büyükse hematom boşaltılabilir. Kesin tanı ve tedavi için muayene olmanızda fayda var.

  6. Hocam merhaba.ben 30 yasindayim universte yillarimdan beri ara ara kabizlik sorunu yasiyorum o zamanlardada diskilama sonrasi kan geliyordu.bayadir bu sorun yoktu simdi yine bir kac gundur diskilama olduktan sonra diski uzerinde sizinti seklinde kucuk kucuk kan goruyorum.bagirsak kanseri gibi önemli bir hastalik olabilir mi sizce.tesekkurler

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      Büyük ihtimalle yine kabız olduysanız ve sert dışkılama ve ıkınma sonrası kanama olduysa fissür ya da hemoroid kaynaklı olabilir. Fakat kanamanın nereden geldiği anüs muayenesi özellikle anoskop muayenesiyle tespit edilmelidir. 20 yaşınızdakine göre kanama şu anda daha önem kazanmış durumdadır,hiç bir zamnan barsak kanseri ihtimali göz ardı edilmez. Bu nedenle ilk fırsatta muayene olmalısınız.

  7. Merhaba hocam. Büyük tuvaletimi yaptıktan sonra ağrılar çekiyorum. Biraz araştırma yaptım. Makat yırtılması olabilir. Büyük tuvaletimi yaptığım zaman gece acıdan uyuyamıyorum. Tedavi için nasıl bir yol izlemeliyim hocam. Teşekkürler

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      Dışkılamadan sonra ağrılar bir süre sonra geçiyorsa büyük ihtimalle anal fissür olabilir. Kabızlık ve ishal varsa düzeltmeniz gerekir. Sert dışkılamak için bol sebze,salata ,su,lifli, gıdalar tüketmelisiniz. Dışkılamadan önce 5 dakika sıcak suya oturun,sonra anüsün hafif içine doğru vaselin sürün,sonra dışkılayın. ileri evrelerde botoks ya da ameliyat gerekebilir.Kesin teşhis ve tedavi önerisi için muayene olmanız gerekir.

  8. Merhaba hocam babam rektum kanseri kalıcı ostami takıldı amaliyat oldu olalı makat ağrısı var sorun ne olabilir kimse bir çare bulamadı lütfen yardım edin

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      Kalıcı kolostomi yapıldığında rektumdaki tümör çıkarıldıysa anüs kapatılmıştır. Dikişler ağrıyor olabilir. O bölgeye ışın tedavisi aldıysa ağrı olabilir. Tümör çıkartılmadan (ileri evre) kalıcı kolostomi yapıldıysa tümöre bağlı ağrıları olabilir. ileri evre tümörlerde algoloji uzmanları sinir blokajı yaparak ağrısını dindirebilirler. Evresini ameliyat ve takip eden doktorlarından öğrenip algoloji konusunu onlara sorabilirsiniz.

  9. Hocam merhaba 38 yaşındayım yaklaşık üç aydır anal bölgemde çok aşırı kaşınma meydana geldi herhangi bi sivilcede yok. Maalesef doktora gidemedim hangi bölüme gideceğimide bilemiyorum. Pruzon krem kullanıyorum ama oda geçici tedavi ediyor.Çok kaşınmaktan mütevellit olsa gerek kaşıdıktan sonra ciddi bir ağrı oluyor lütfen yardım.. Teşekkürler

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      Fissür,fistül,siğil,dış basur, anal dermatit gibi makat hastalıkları, parazit,gıda allerjisi,hijyen hataları olabilir. Makatınızı dışkılama sonrasında yeteri kadar (çok fazla ve az değil) yalnız duru suyla yıkayın.Mutlaka yıkadıktan sonra ve gün içinde kurulayın. Acı,baharatlı,kakaolu,kafeinli gıdalardan uzak durun. Dar ve sentetik çamaşır kullanmayın,çamaşırlarınızı iyi durulayın. Dışkıda parazit tetkiki yaptırın. Daha fazla bilgi için sehersirin.com da kaşıntı konusunu okuyabilirsiniz. Makat hastalıkları açısından genel cerrahi uzmanına muayene olun. Siğil varsa tek tek yakmak gerekir. Fistül ameliyat gerektiren bir hastalıktır. Anal dermatit ilaçlarla ve yukarıda bahsettiğim önlemlerle rahatlıkla tedavi edilebilir.

  10. Merhaba hocam benim popmda büyük tuvaletimi yaparken zorlandığım iicn mi oldu bilmiyorum ufacık yuvarlak bir şey cikmka bastirdinmi ağrıyo bunjn nedeni ne olabilir ve hangi doktora gitmem lazım

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      Kabızlık ve zorlanma sonucu anal hematom ya da dış hemoroid olabilir. Bastırınca ağrı olması anal hematom düşündürür.Çok büyük olmadığından ve fazla ağrılı olmadığından müdahale gerekmez. kanız kalmayın,tuvalette uzun oturmayın,ıkınmayın. Kesin teşhis için genel cerrahi uzmanına muayene olmalısınız.

  11. Merhaba hocam.makat bolgemde kotu koku ve dışķı bulasıklıgı oluyor.daha once anal bolge rahatsızlıgı yasamadım.hangi bolume gitmem gerektigini bilmiyorum.oneriniz nedir.tesekkurler.

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      Koku istemsiz gaz kaçırma ya da dışı kaçırma nedeniyle oluşabilir. Makat kaslarında gevşeme olup olmadığı muayene ile değerlendirilir. Muayenede anüs iç kısmı anoskopla değerlendirilip başka bir makat hastalığı olup olmadığı araştırılır. Sebep bulunamazsa anal manometri, endo-anal ultrason gibi tetkikler gerekebilir.

  12. HOCAM MERHABA 31 YAŞINDAYIM MAKAT SARKMASI TEŞHİSİ KOYULDU BURSADA İKAMET EDİYORUM İLAÇLA TEDAVİ MÜMKÜNMÜDÜR YADA HASTALIĞI GERİLETEBİLİRMİ AMELİYAT ŞARTMIDIR ÇOK İLERİ DÜZEYDE DEĞİLMİŞ TEŞEKKÜR EDERİM

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      Makat sarkması çeşitleri vardır. Bağırsaklar tam kat,bütünüyle dışarı sarkıyorsa bazen karından barsağı çekme ameliyatı bile yapılabilir. Sizde hafif dendiğine göre yalnız mukoza (barsağın iç yüzü) sarkması var. Bu durumda da ameliyat gerekebilir. Bazı hastalarda lastik bantla boğma 1-2 seansta işe yaramaktadır. Lastik bantla boğma ameliyatsız muayenehane koşullarında yapılabilen bir müdahaledir. Sonrasında yatmak gerekmez. Ancak uygun olup olmadığını belirlemek için muayene olmanız gerekir.

  13. Makat kenarında bir tane küçük yuvarlak bir şişlik oluştu 1haftalık falan normalde ağrı yapmıyor fakat üzerine basarsam biraz ağrı yapmıştı. Küçük yağ bezesi gibi bir şeydi. Bugün de kendiliğinden kanamış ne ile alakalı olabalilir tşk.

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      Büyük olasılıkla anal hematom oluştu. En önemli sebep kabızlık ya da ishalde ıkınmak,tuvalette uzun kalmak,ağır kaldırmak,ani öksürmek, kuvvetli hapşırmaktır. Büyük olduğunda,ağrı yaptığında küçük bir cerrahi müdahale ile boşaltılabilir,bazen kendiliğinden patlayarak pıhtı kanama şeklinde çıkar.Sizde kendiliğinden boşalmış,ek bir tedaviye gerek yok. Tekrarlamaması için yukarıdaki nedenleri yapmamaya çalışın.

  14. Hocam birde sayet hekimlik bir durum var ise hangi brans hekimine gitmem gerekiyor tekrardan tesekkur ederim

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      Evet,muayene olmanız gerekir. Genel cerrahi uzmanına muayene olmalısınız.

  15. Hocam makatimda 1 haftadir aşırı derecede ağrı var ve otururken veya uzanirken agri cok ızdırap verici oluyor elimle o bolgeye bastirdigimda agri artiyor sanki bir igne batiyormus gibi oluyor yorumunuz ocin simdiden tesekkur ediyorum hocam

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      Dışkılama haricinde,otururken olan ağrılarda anal hematom,pıhtılaşmış basur ihtimali var. Çok ağrılı olduğunda küçük bir cerrahi müdahale gerekebilir. Bazı durumlarda ilaç tedavisi işe yarayabilir. Kesin tedavi önerisi için muayene olmanızda fayda var. Şimdilik kabız kalmayın,sert dışkılamayın,tuvalette ıkınmayın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir