Makat Hastalıklarına Hangi Bölüm Bakar?

Makat hastalıkları (anüs bölgesinde ya da anüs iç kısmında) ortaya çıkan hastalıklar hemen hemen tüm insanları yakından ilgilendirmektedir. Tedavide gecikme daha kötü sonuçlara yol açmaktadır. O nedenle hastalara geç kalmadan muayene ve tedavi olmalarını öneriyoruz. Peki, hastalar hangi bölüme ya da uzmanlık alanına randevu almaları gerekir? Sorunun cevabı yazımızda geniş kapsamlı bir şekilde yer almaktadır.

Makat hastalıkları için hangi doktora gidilir

Genel Cerrahi Bölümü Bakar

Makat bölgesinde görülen hastalıklar ya da şikayetler (ağrı, akıntı, kanama, şişlik, apse vb) tüm sorunlar için ilk müracaat edeceğiniz bölüm genel cerrahi olmalıdır. İnsanlar genelde iç hastalıkları (Dahiliye) bölümüne müracaat etmektedir. Teşhis konusunda kısmen yeterli olsa bile tedavide maalesef dahiliye uzmanları sizin beklentinizi karşılayamaz. Yazının giriş kısmında da belirttiğimiz gibi genel cerrahi uzmanı seçeceğiz. Fakat dikkat etmeniz gereken önemli bir husus daha bulunuyor. Peki, tercih edeceğiniz doktor makat hastalıkları (proktoloji) konusunda yeteri kadar deneyimli mi? Buna bakmalıyız.

Proktoloji Uzmanı Olması Daha İyi Olur

Genel cerrahi çok geniş kapsamlı bir bölümdür. Onlarca hastalığın teşhis, tedavi ve hatta ameliyatını gerçekleştirmektedir. Bu nedenle bölüm içerisinde alt bölümler oluşturulmuştur. Bunlar Endokrin, Gastroenteroloji, Hepatopankreatobilier yanı sıra meme ve obezite cerrahisi gibi alt dalları bulunmaktadır. Bunlara ek olarak ise Proktoloji bulunmaktadır.

Proktoloji Uzmanı Nedir, Hangi Hastalıklara Bakar?

Anorekral hastalıkların (kalın bağırsak, rektum ve anal bölgede görülen) hastalıkların teşhis ve tedavisinde daha ehil kişilerdir. Tabii ki genel cerrahi alanının hastalıklarını da tedavi etmelerine karşın Proktoloji alanında ek uzmanlık eğitimi alarak kendilerini bu alanda daha da geliştirdikleri söylenebilir.

Proktoloji Uzmanı Olan Hastaneler Hangileri?

İstanbul’da hemen hemen tüm hastanelerde genel cerrahi uzmanı bulunur. Bu doktorların proktoloji alanında yetkin olup, olmadığını hastane yönetimine ya da doktorun kendisine sorarak öğrenebilirsiniz. Ben size bu alanda uzman bazı doktor isimleri önereceğim.

Op. Dr. Atilla Kaya

İlk tanıyacağımız hekim Atilla KAYA olup, genel cerrahi alanı yanı sıra saç, sakal ve kaş ekimi gibi medikal estetik uygulamalarda da yakından tanınan isimlerden biridir.

1961 Malatya doğumlu olan uzmanımız 1986 yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesinden mezun olmuştur. Uzmanlık eğitimini de aynı üniversitede gerçekleştirmiştir. 2006 yılına kadar Osmaniye’de sağık hizmeti vermiştir. 2006 Sonrası ise İstanbul’a gelerek hizmetine burada devam etmektedir.

Geçtiğimiz yıllarda kıl dönmesi tedavisinde adeta devrim niteliğinde bir uygulama olan Mikro Sinüsektomi yöntemini geliştirmiş olup, kıl dönmesi hastalarının yaşadığı sıkıntıyı %90 oranında azaltmıştır. Ameliyat olan hasta aynı gün işine, okuluna dönebilme imkanı sağlamaktadır. Diğer yöntemlerde ise hasta 2-6 hafta arası evde istirahat etmesi gerekir.

Op. Dr. Seher Şirin

Kadın genel cerrahi uzmanı denince en çok tercih edilen isimlerden biri Doktor Seher Şirin Antalya’da hasta kabulüne devam etmektedir.

1961 Yılında Karaman’da hayata merhaba diyen Seher Hanım 1985 yılında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesinden mezun olmuştur. 1994 Yılına gelindiğinde ise SSK İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi (Samatya Hastanesinde) genel cerrahi uzmanlığını tamamlamıştır.

Zorunlu görev sonrası uzmanlık eğitimini tamamladığı SSK İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesine dönerek 17 yıl boyunca burada genel cerrahi uzmanı olarak hizmet vermiş ve emekli olmuştur. Proktoloji alanı yanı sıra özellikle her 8 kadından birinde görülen meme kanseri ve diğer meme hastalıkları teşhis ve tedavisini de yapmaktadır.

Op. Dr. Adil Altınsoy ANKARA

Şimdi’de Ankara’dan önemli bir isimle devam edelim. Doktor Adil Altınsoy başkentin ünlü proktoloji uzmanlarından biridir. 2014 Yılına kadar Sincan Devlet Hastanesinde görev yapmış olup, şimdi kendi yerinde hasta kabulüne devam etmektedir.

Kendisi de Ankaralı olan uzmanımız 1962 yılında hayata merhaba demiştir. 1987 Yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesinden mezun olup, 1993 yılında ise genel cerrahi uzmanı olmuştur. Uzmanlık tezini makat hastalıklarına ameliyatsız çözümler ile almıştır. Yani 30 yıl öncesi bugünlerin alt yapısını hazırlamıştır. Şuan bir çok anal bölge hastalığını ameliyatsız yöntemlerle tedavi etmektedir.

Op. Dr. Ergun Aygören BURSA

Türkiye’nin en büyük 4. kenti Bursa’ya uzanıyoruz. Burada karşımıza asker kökenli bir doktor olan Ergun Aygören çıkıyor. Doktorluk hayatı hep askeri hastanelerde geçmiş olup, güler yüzlü ve enerjik yapısı ile binlerce insana sağlık hizmeti vermiştir.

1958 Yılında Balıkesir’de hayata merhaba demiş olup, 1976 yılında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesinde eğitim aldıktan sonra Gülhane Askeri Tıp Fakültesinde uzmanlık eğitimi almıştır. 2002 Yılında Tabip Albay olarak emekli olmuştur. Şuan Bursa’nın Nilüfer ilçesinde hasta kabulüne devam etmektedir.

Makat Hastalıklarında Muayene Nasıl Yapılıyor?

Hastaların tercih edilmesi gereken bölüm ve doktor bilgisini aktardıktan sonra şimdide doktora gittiğinizde muayenenin nasıl yapıldığına bakalım. Muayene işlemi yaşadığınız soruna göre farklılık gösterebilir. Çünkü makat hastalıkları denince anüs iç kısmı, çevresi ya da kuyruk sokumu dediğimiz daha üst kısımları kapsamaktadır. O nedenle yaşadığınız soruna göre muayene tipi farklılık gösterebilir.

İsterseniz hemoroid muayenesi ile sürece göz atalım. Hastaların büyük bir bölümü dışkılama esnası ve sonrasında kanama ya da meme şikayeti ile doktora müracaat etmektedir. Burada yapılması gereken ilk işlem hastanın secde vaziyetinde sedye üzerine oturmasıdır. Bu noktadan sonra göz muayene, parmakla kontrol (rektal tuşe) ve anoskopi muayenesi yapılabilir.

Kıl dönmesi muayenesi ise oldukça farklıdır. Sorun kuyruk sokumu bölgesinde olduğu için anüs çevresi ve iç kısmı ile ilgili işlem gerekmez. Doktorun yapacağı işlem kuyruk sokumu bölgesine göz atmak olacaktır. Çünkü gözle muayene esnasında kıl dönmesi giriş ve çıkış delikleri fark edilebilir. Böylece kıl dönmesi problemi kolaylıkla teşhis edilir. Makat hastalıkları muayenesi ile ilgili daha fazla bilgiye ilgili menüden ulaşabilirsiniz.

1.322 Yorum

  1. Merhblr hocam benim mktta yakin biyrde et benm cikti 1tane fndk byklgnde bide hcm benm ereksyn sertlesme bozuklgm gclu seklde bsldi bundn kaynkli olblrmi hangi blme grnmm lzm tesekkrler

    • Op. Dr. Seher Şirin

      Makattaki et beni siğil olabilir. Bir tane ise, çoğalmıyorsa hemoroid ya da fissür pilisi dediğimiz deri uzantısı olabilir. Kesin teşhis için Genel cerrahi uzmanının muayenesi gerekir. Makatınızdaki durumla ereksiyon bozukluğunun ilgisi yok. Bu konunun teşhis ve tedavisi için üroloji uzmanına muayene olmalısınız.

  2. Hocam analda yanma hisi var agriyor bunun ne gibi bir sebebi olabilir veya hangi bolume tedavi olabilirim lutfen hayat bana zindan gibi olmus kotu duaunceler aklima geliyir niye oyle oluyir

    • Op. Dr. Seher Şirin

      Anüste yanma hissi genellikle anal fissür (çatlak),dış hemoroid gibi hastalıkları düşündürür. Kötü hastalıklar yanma pek yapmaz. Genel cerrahi uzmanına muayene ve tedavi olmalısınız. Kanama eşlik ediyorsa, yaşınız 45 yaş üstü ise muayene eden cerrah kötü hastalık açısından da değerlendirecektir.

  3. Hocam makatta anüs de şişmeler ve ağrı var nedir acaba ve hangi bölüme gözükmeliyim

    • Op. Dr. Seher Şirin

      Anüste ağrı yapan şişlik pek çok hastalıkta olablir. Bunlar içinde en acil olanı ve mutlaka zaman geçirmeden müdahale gerekeni apsedir. Ayrıca tromboze hemoroid, anal hematom, akut fissür, iç hemoroidlerin dışarıya sarkıp sıkışması gibi hastalıklarda da olabilir. Bu hastalıkların her birinin tedavisi değişiktir. Kesin teşhis ve tedavi önerisi için proktoloji ile ilgilenn genel cerrahi uzmanına muayene olmalısınız.

  4. Merhaba benim sorunum makatta bazen çok sık olmasada tuvalet sonrası yanma ağrı oluyor özellikle kabızlıkta veya çok ishal durumunda 2 3 güne bir tuvalete çıkma alışkanlığım var ve yeni farkettiğim makatın iç kısmında et parçası gibi bişey var son bi kaç gündür gaz kaçırma problemi yaşıyorum agrı ve yanma bu aralar yok ama gaz tutamama sıkıntım var anal fissür ve fistür rahatsızlıgını araştırdım tanıları var gibi benim şikayetlerim arasında gastroentoloji bölümünden randevu aldım ama genel cerrahiye mi görünmem gerekiyor bu gaz problemi sosyal hayatımı ciddi şekilde etkiledi ögrenciyim okula gidemiyorum cevaplarsanız sevinirim.

    • Op. Dr. Seher Şirin

      İçeride et parçası gibi dediğiniz anal polip veya fissür (çatlak) iç bekçi memesi olabilir. Fissür gazı tutamama yapmaz. Ameliyat olduysanız ameliyatın yan etkisi olarak gaz tutamama olabilir. Bir ishal, bir kabızlık varsa olası bağısak iltihabı açısından gastroenteroloji değerlendirmeli. Fakat makattaki hastalığın kesin teşhis ve tedavisi için genel cerrahi uzmanı muayenesi şart. Anal sfinkter dediğimiz gazın kaçmasını önleyen kasın gevşekliği muayenede tespit edilirse anal manometri dediğimiz bir test gerekebilir.

  5. Merhabalar hocam benim yaklaşık iki üç ay da bir büyük abtesdim sonrası çok azda olsa sonunda kan geliyor ağrı olarak bel kısmım ağrıyor en son olduğunda kuyruk sokumum seğerdiğini hissediyorum, genel cerrahamı gitmem lazım.

    • Op. Dr. Seher Şirin

      Hep söylediğim gibi kanama önemli bir belirtidir. Mutlaka Genel cerrahi uzmanına muayene olmanız gerekiyor. Muayenede anüste bir hastalık bulunamazsa kolonoskopi gerekebilir. Anoskopi imkanı varsa,anüsteki kanama yapan lezyonlar daha iyi görülecektir.

  6. Hocam iki üç gündür makatta yanma var hangi bölüme gideyim

    • Op. Dr. Seher Şirin

      Genel cerrahi polikliniğine gitmelisiniz.Şimdilik kabız kalmayın, sert dışkılamayın, tuvalette uzun oturup ıkınmayın. Dışkılama öncesinde anüsün hemen ağız kısmına vazelin pomat sürün. ilk fırsatta da muayene olun.

  7. Benimde makat bölgesi kaşınıyor ve yanıyor

    • Op. Dr. Seher Şirin

      Makat kaşıntısı fistül, siğil, dışarıya taşmış hemoroidler, kronik fissürler gibi makat hastalıklarında, anal dermatit, mantar gibi cilt hastalıklarında, bağırsak parazitlerinde olabilir. Bu hastalıklardan birinin varlığı açısından genel cerrahi uzmanı muayene etmeli ve ona göre tedavi yapılmalıdır. Şimdilik bazı önerilerde bulunabilirim. Dışkıdan sonra az ya da çok fazla ve sert yıkamayın. Yıkarken özel solüsyonlar, ıslak mendil kullanmayın, mutlaka kurulayın. Gün içinde terleyince kuru tutun. Kiloluysanız kilo verin. Dar ve sentetik çamaşırlar giymeyin. Çamaşırlarınızı 2 kez durulayın. Kahve, kola,çikolata,gazlı içecekler gibi besinleri kesin. Dışkıdan önce anüsün hafif içine doğru ve etrafına vazelinli pomatlar sürün. İlk fırsatta da genel cerrahi uzmanına muayene olun.

  8. Hocam böbrek taşıyla ilgili sorun yaşadım ondan sonra makat bölgesinde gaytata yaparken zorluk cekıyorum ve kabızlık oluyor ne yapmamı önerirsiniz şimdiden tşk ederım

    • Op. Dr. Seher Şirin

      Böbrek taşından dolayı olan ağrılarda(kolik ağrılar) kullanılan ağrı kesiciler idrar yolları kaslarını gevşettiği gibi bağırsak kaslarını da gevşetir. Bu nedenle bu tip ağrı kesiciler kabızlık yapar. İlaç kullandığınız süre içinde beslenmenize daha fazla dikkat etmelisiniz. Su fazla tüketin (taş düşürmek için de su tüketmeniz gerekiyor), sebze, lifli gıdalara ağırlık verin. Hareketinizi artırın. Kabızlık ilaçları da alabilirsiniz. Dışkılama sırasında ağrı ve kanama oluyorsa dışkıdan önce 4-5 dakika sıcak duş tutun, anüsün hafif içine doğru vazelinli krem sürün. Devam ederse muayene olmanız gerekecek.

  9. 56 yaşındayım uzun süreden beri büyük abdestten sonra dışarı taşan makatı elimle kapatmak zorunda kalıyorum. Yaşlılıkta kaçırma olur mu? Ameliyatla düzelir mi?

    • Op. Dr. Seher Şirin

      Evet yaşlılıkta olabilir ama 56 yaş yaşlılık sayılmaz, dışkı kaçırmak için erken. Başka sebep aranmalı.Önce makatınızın muayenesi ile sfinkter(kas) güçsüzlüğü var mı, varsa da o bölgede buna neden olabilecek bir hastalık var mı bakılması gerekir. Duruma göre (bir hastalık saptanmamışsa) anal manomerti istenebilir. Anoskop muayenesi ile anüsün 10 cm. içerisi görülebilir. Size yaşlı demesek de 50 yaş üstü şikayeti olmasa bile herkes için kontrol kolonoskopisi gerekmektedir.

  10. Mrb hocam benim makat bolgemın disinda iki tane meme gibi bısey buyurdu ve cok agrı yapıyor bide morarıyor ne yapmalıyım

    • Op. Dr. Seher Şirin

      Aniden kabızlık ya da ishal- ıkınma sonrasında çıktıysa, morsa, misket gibi ele geliyorsa anal hematom yani cilt altında dışarıya akamamış pıhtıdır. çok ağrılı ve büyük olduğunda küçük bir cerrahi müdahale ile boşaltılmalıdır. Küçük olanlar kendiliğinden zaman içerisinde kaybolabilir. Hastalığınız akut tromboze hemoroid ya da akut fissür de olabilir. Tromboze hemoroidde de boşaltma işlemi yapılabilir. Akut dönemde ilaç kullanmak gerekir. Kesin teşhis ve tedavi önerisi için muayene gerekir. Genel cerrahi uzmanına muayeneye gidinceye kadar kabız ya da ishal olmayın, ıkınmayın, tuvaletten önce ve sonra 5 dakika sıcak suya oturun.

  11. Hocam merhaba bende yaklaşık iki üç haftadır malarımın hemen dibinde bir et parçası var şişlik gibi son bir haftadır hemen hemen fındık büyüklüğüne ulaştı herhangi bir ağrı sızı yada kaşıntı yok büyük abdestimde de bi sorun yok ama gittikçe büyüyor kendi tenim renginde 2 parmağimla tuttuğumda çekim kopara bölecekmişim gibi bi parça bu cevaplarsanız sevinirim teşekkür ederim.

    • Op. Dr. Seher Şirin

      Ağrısız, kanama yapmayan ve dışkılama bozukluğu olmadan olabilen,cilt rengi oluşum siğil olabilir. Siğil ise yakarak tedavi etmek gerekir, tedavi edilmezse büyümenin yanı sıra yayılma da gösterir. Dış hemoroidler, fissür bekçi memesi gibi başka durumlar da olabilir ama görmeden kesin bir öneri vermemiz doğru olmaz. Kesin teşhis ve tedavi önerisi için genel cerrahi uzmanına muayene olmanız gerekir.

  12. Iyi günler 28 yaşındayım iki gündür büyük lavaboya çıktığımda büyük abdestimi yaparken kanama görüldü ama herhangi bir ağrı falan yok hissedilmeyecek kadar sızlama var bunun nedeni ne ola bilir

    • Op. Dr. Seher Şirin

      Genç olduğunuz için daha çok fissür, hemoroid gibi iyi huylu hastalıklar akıla gelir. Ağrı olmadığı için de fissür pek düşünülmez. Kabızsanız, ıkındıysanız hemoroid kanamaları görülebilir. ANCAK söylediklerim yalnızca bir ihtimaldir. Makattan kanamada mutlaka muayene ile kanamanın geldiği yeri görmek gerekir. Özellikle anoskop muayenesi ile içeriye bakıp varsa hemoroid ya da o bölgeyi görmek gerekir. Anoskopta bir şey bulunamazsa kolonoskopi gerekebilir.

  13. Hocam iyi günler benim makat bölgesinde şişkinlik var arada agri yapıyor yaklaşık bir hafta oluyor arada buz tedavisi uyguluyorum onereceginiz başka birsey varmi şimdiden teşekkürler..

    • Op. Dr. Seher Şirin

      Makatınızdaki şişlik apse, anal hematom olabilir.Soğuk iyi geliyorsa enfeksiyon ve apse olabilir. Apse varlığında acil cerrahi müdahaleyle boşaltmak gerekir. Bu nedenle öncelikle kesin teşhis için genel cerrahi muayenesi gerekir. Dış hemoroid ya da anal hematom ihtimaline karşı Kabız kalmayın, ıkınmayın. Kesin teşhis ve tedavi için ilk fırsatta da muayene olun.

  14. Merhabalar ben lise son sınıf öğrencisiyim. Sinava çok az kaldı ve doktora gidecek vaktim yok. Beni cevaplarsaniz çok sevinirim. Benim üç dört aydır kabız olduğumda falan dışından kan geliyor. Önceleri kaşıntı da vardı şu an kaşıntı yok ama kabız olmasam da kanama oluyor ve agrilar başladı ne yapmam gerekiyor neden oluyor

    • Op. Dr. Seher Şirin

      Yaşınız genç olduğundan kötü bir şey düşünmeyiz. Ama yine de kanama önemli,dikkate alınması gereken bir problemdir.Kabız olduğunuzda oluşan bir fissür ya da hemoroidden kanama olabilir. Ağrınız da olduğundan büyük olasılıkla fissürünüz var. Kabız kalmayın. Bunun için bol sebze,salata, lifli meyveler, yoğurt,kefir, bol su tüketin. Ders aralarında yürüyüş yapmaya çalışın. Dışkıdan önce makatınıza 2 dakika sıcak duş tutun. Yine dışkıdan önce anüsün hemen içine doğru vazelinli pomat sürün, sonra dışkılayın. Tuvalette ıkınmayın. Devam ederse ilk fırsatta muayene olmalısınız.

  15. Hocam mrb benim sorunum makat bölgesinde kaşıntı ve yanma oluyor.Duşta sıcak su tutup kolanyayla temizliyorum.1hafta geçiyor tekrar oluyor.Bilgilendirirseniz sevinirim.

    • Op. Dr. Seher Şirin

      Kaşıntıda kolonya ya da başka solüsyonlar sürmek doğru değil. Önce fistül, siğil, dış hemoroidler, fissür gibi kaşıntı yapan hastalıkların varlığı açısından muayene olmanız gerekir. Bunlar varsa tedavisi olmadan kaşıntı geçmez. Bunların dışında anüsü az ya da çok fazla yıkamayın. Mutlaka kurulayın. Sabun, solüsyon, ıslak mendil kullanmayın. Sentetik ve dar çamaşır giymeyin. Çamaşırlarınızı iyi durulayın. Kahve, kola, gazlı içecekler, ağır baharatlı yemekler yememeye çalışın.Kiloluysanız kilo verin. İlk fırsatta da muayene olmalısınız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir