Makat Hastalıklarına Hangi Bölüm Bakar?

Makat hastalıkları (anüs bölgesinde ya da anüs iç kısmında) ortaya çıkan hastalıklar hemen hemen tüm insanları yakından ilgilendirmektedir. Tedavide gecikme daha kötü sonuçlara yol açmaktadır. O nedenle hastalara geç kalmadan muayene ve tedavi olmalarını öneriyoruz. Peki, hastalar hangi bölüme ya da uzmanlık alanına randevu almaları gerekir? Sorunun cevabı yazımızda geniş kapsamlı bir şekilde yer almaktadır.

Makat hastalıkları için hangi doktora gidilir

Genel Cerrahi Bölümü Bakar

Makat bölgesinde görülen hastalıklar ya da şikayetler (ağrı, akıntı, kanama, şişlik, apse vb) tüm sorunlar için ilk müracaat edeceğiniz bölüm genel cerrahi olmalıdır. İnsanlar genelde iç hastalıkları (Dahiliye) bölümüne müracaat etmektedir. Teşhis konusunda kısmen yeterli olsa bile tedavide maalesef dahiliye uzmanları sizin beklentinizi karşılayamaz. Yazının giriş kısmında da belirttiğimiz gibi genel cerrahi uzmanı seçeceğiz. Fakat dikkat etmeniz gereken önemli bir husus daha bulunuyor. Peki, tercih edeceğiniz doktor makat hastalıkları (proktoloji) konusunda yeteri kadar deneyimli mi? Buna bakmalıyız.

Proktoloji Uzmanı Olması Daha İyi Olur

Genel cerrahi çok geniş kapsamlı bir bölümdür. Onlarca hastalığın teşhis, tedavi ve hatta ameliyatını gerçekleştirmektedir. Bu nedenle bölüm içerisinde alt bölümler oluşturulmuştur. Bunlar Endokrin, Gastroenteroloji, Hepatopankreatobilier yanı sıra meme ve obezite cerrahisi gibi alt dalları bulunmaktadır. Bunlara ek olarak ise Proktoloji bulunmaktadır.

Proktoloji Uzmanı Nedir, Hangi Hastalıklara Bakar?

Anorekral hastalıkların (kalın bağırsak, rektum ve anal bölgede görülen) hastalıkların teşhis ve tedavisinde daha ehil kişilerdir. Tabii ki genel cerrahi alanının hastalıklarını da tedavi etmelerine karşın Proktoloji alanında ek uzmanlık eğitimi alarak kendilerini bu alanda daha da geliştirdikleri söylenebilir.

Proktoloji Uzmanı Olan Hastaneler Hangileri?

İstanbul’da hemen hemen tüm hastanelerde genel cerrahi uzmanı bulunur. Bu doktorların proktoloji alanında yetkin olup, olmadığını hastane yönetimine ya da doktorun kendisine sorarak öğrenebilirsiniz. Ben size bu alanda uzman bazı doktor isimleri önereceğim.

Op. Dr. Atilla Kaya

İlk tanıyacağımız hekim Atilla KAYA olup, genel cerrahi alanı yanı sıra saç, sakal ve kaş ekimi gibi medikal estetik uygulamalarda da yakından tanınan isimlerden biridir.

1961 Malatya doğumlu olan uzmanımız 1986 yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesinden mezun olmuştur. Uzmanlık eğitimini de aynı üniversitede gerçekleştirmiştir. 2006 yılına kadar Osmaniye’de sağık hizmeti vermiştir. 2006 Sonrası ise İstanbul’a gelerek hizmetine burada devam etmektedir.

Geçtiğimiz yıllarda kıl dönmesi tedavisinde adeta devrim niteliğinde bir uygulama olan Mikro Sinüsektomi yöntemini geliştirmiş olup, kıl dönmesi hastalarının yaşadığı sıkıntıyı %90 oranında azaltmıştır. Ameliyat olan hasta aynı gün işine, okuluna dönebilme imkanı sağlamaktadır. Diğer yöntemlerde ise hasta 2-6 hafta arası evde istirahat etmesi gerekir.

Op. Dr. Seher Şirin

Kadın genel cerrahi uzmanı denince en çok tercih edilen isimlerden biri Doktor Seher Şirin Antalya’da hasta kabulüne devam etmektedir.

1961 Yılında Karaman’da hayata merhaba diyen Seher Hanım 1985 yılında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesinden mezun olmuştur. 1994 Yılına gelindiğinde ise SSK İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi (Samatya Hastanesinde) genel cerrahi uzmanlığını tamamlamıştır.

Zorunlu görev sonrası uzmanlık eğitimini tamamladığı SSK İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesine dönerek 17 yıl boyunca burada genel cerrahi uzmanı olarak hizmet vermiş ve emekli olmuştur. Proktoloji alanı yanı sıra özellikle her 8 kadından birinde görülen meme kanseri ve diğer meme hastalıkları teşhis ve tedavisini de yapmaktadır.

Op. Dr. Adil Altınsoy ANKARA

Şimdi’de Ankara’dan önemli bir isimle devam edelim. Doktor Adil Altınsoy başkentin ünlü proktoloji uzmanlarından biridir. 2014 Yılına kadar Sincan Devlet Hastanesinde görev yapmış olup, şimdi kendi yerinde hasta kabulüne devam etmektedir.

Kendisi de Ankaralı olan uzmanımız 1962 yılında hayata merhaba demiştir. 1987 Yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesinden mezun olup, 1993 yılında ise genel cerrahi uzmanı olmuştur. Uzmanlık tezini makat hastalıklarına ameliyatsız çözümler ile almıştır. Yani 30 yıl öncesi bugünlerin alt yapısını hazırlamıştır. Şuan bir çok anal bölge hastalığını ameliyatsız yöntemlerle tedavi etmektedir.

Op. Dr. Ergun Aygören BURSA

Türkiye’nin en büyük 4. kenti Bursa’ya uzanıyoruz. Burada karşımıza asker kökenli bir doktor olan Ergun Aygören çıkıyor. Doktorluk hayatı hep askeri hastanelerde geçmiş olup, güler yüzlü ve enerjik yapısı ile binlerce insana sağlık hizmeti vermiştir.

1958 Yılında Balıkesir’de hayata merhaba demiş olup, 1976 yılında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesinde eğitim aldıktan sonra Gülhane Askeri Tıp Fakültesinde uzmanlık eğitimi almıştır. 2002 Yılında Tabip Albay olarak emekli olmuştur. Şuan Bursa’nın Nilüfer ilçesinde hasta kabulüne devam etmektedir.

Makat Hastalıklarında Muayene Nasıl Yapılıyor?

Hastaların tercih edilmesi gereken bölüm ve doktor bilgisini aktardıktan sonra şimdide doktora gittiğinizde muayenenin nasıl yapıldığına bakalım. Muayene işlemi yaşadığınız soruna göre farklılık gösterebilir. Çünkü makat hastalıkları denince anüs iç kısmı, çevresi ya da kuyruk sokumu dediğimiz daha üst kısımları kapsamaktadır. O nedenle yaşadığınız soruna göre muayene tipi farklılık gösterebilir.

İsterseniz hemoroid muayenesi ile sürece göz atalım. Hastaların büyük bir bölümü dışkılama esnası ve sonrasında kanama ya da meme şikayeti ile doktora müracaat etmektedir. Burada yapılması gereken ilk işlem hastanın secde vaziyetinde sedye üzerine oturmasıdır. Bu noktadan sonra göz muayene, parmakla kontrol (rektal tuşe) ve anoskopi muayenesi yapılabilir.

Kıl dönmesi muayenesi ise oldukça farklıdır. Sorun kuyruk sokumu bölgesinde olduğu için anüs çevresi ve iç kısmı ile ilgili işlem gerekmez. Doktorun yapacağı işlem kuyruk sokumu bölgesine göz atmak olacaktır. Çünkü gözle muayene esnasında kıl dönmesi giriş ve çıkış delikleri fark edilebilir. Böylece kıl dönmesi problemi kolaylıkla teşhis edilir. Makat hastalıkları muayenesi ile ilgili daha fazla bilgiye ilgili menüden ulaşabilirsiniz.

1.322 Yorum

  1. Hocam merhaba ben 16 yaşındayım daha önce genel cerrahiye gözüktüm makattan kan geliyodu. Muayene edip krem verdi yırtılma var dedi. İlacı kullandım bir süre sonra kan kesilince ara verdim çünkü günde 5 defa zor oluyordu. Ama tekrar gelmeye başladı be bu sefer aşırı geliyo tuvaletimi yapamıyorum çok kan geliyo ve kabızlıkta var ne yapmalıyım tekrar doktora gidicem tabiki ama neden böyle oluyor

  2. Hocam benim makatta çok kaşıntı oluyor bazende yara olup kaşınıyor dayanamıyorum sebebi ne olabilir ..teşekkürler hocam

  3. Hocam iyi çalışmalar,
    24 yaşındayım. Makatımda bazı zamanlar kaşınma oluyor ve ihtiyacımı giderdikten sonra temizlenirken kurulamada peçetede kan görüyorum. Böyle birkaç gün devam ediyor. Ardından kesiliyor ancak başka zaman yine tekrar ediyor. Özellikle acı yersem bu sorunla daha fazla karşılaşıyorum. Sorunu birkaç yıldır yaşıyorum. Sıkıntı ne olabilir.
    Teşekkürler.

  4. Hocam merhaba. Benim sorunum makatim kuculdu ve tuvaletimi yaparken kenarlarinda dikenli bisey varmis gibi acima ve yanma yapiyor ve her defasinda ciddi kan gelmektedir. Ne yapmam gerek. Yardimci olursaniz sevinirim..

  5. Makat kisminda agri ve yanma oluyor kabizlik var dıs hemoroitim var sık olmamak kaydiyla ara ara kanama oldugu durumlar oluyor daha once doktora gittim dis basur icin amaeliyat dedi ama olmak istemiyorum.ne yapabilirim…

  6. Hocam selamlar öncelikle makat kismimdan iki gündür fındık kadar küçük et parçası var top halinde fazla ağrım yok şimdilik cok hafif bir agri var ne yapmamı önerirsiniz

  7. hocam iyi geceler bu saatte yazayım dedim ;makat mı bilmiyorum kısacası arka bölgede normal de hiç ağrı yok sadece tuvaletimi yaparken su ile yıkayamıyorum su değince çok ağrı hissediyorum kaç gündür iç çamaşırı kullanmıyorum hava alsın diye yine de aynı lütfen doktora gitmem gerekir mi teşekkurler

  8. Hocam kolay gelsin benim makatimda ufak bir ağrı var kan ve benzeri hiç birşey yok büyük abdestimi yaparkende hiç birşey yok iş yerinde çok fazla ayakta kalıyorum sanki böyle kılların teması gibi bende bı rahatsızlık oluyor yatarken otururken hiç bir sıkıntım olmuyor sebebi ciddimi dir hocam kolay gelsin

  9. Merhaba, 16 yaşındayım ve 4 ay kadar önce makattan kan geldi ve ara ara tekrarladı, son günlerde de yediğim en küçük seyde midem şişiyor ve yiyemiyorum, ne yapacağımı bilmiyorum çünkü aşırı derecede hastane korkum var.. ne yapmalıyım?

  10. Hocam merhabalar ,
    3 4 haftadır büyük abdestimden sonra makat ucunda olan büyük bi agrı var ve 2 3 saat gitmeyen elle teşhis edildiğinde yara gibi duruyor bunun için ne yapmamı önerirsiniz

  11. Merhaba doktor bey, 3.5 yaşında bit kızım var poposunda çatlak var demişlerdi. Tam geçti derken 3 4 gündür yine popom ağrıyor diyot. Ne yapmamız gerek? Hangi poliklineğe gitmeliyiz. İstanbul üsküdar dayım. Popo çatlağını Zeynep Kamil hastanesi bulmuştu. Destekleriniz benim için çok önemli. Teşekkür ederim şimdiden

  12. Sayın doktorum bu saatte yazıyorum fakat müthiş bir makat ağrısı ile uyanfım bu iki oluyor wc ye gittim afedersiniz büyük abdestim yok ıkındım sanki parmak çıtlatır gibi bi kaç kez öyle ses geldi çıktım dizüstü otururken rahatım ama ayaklarımı uzatamıyorum sizce ne yapmalıyım yani makatta kabızlıktan oluşan meme de yok nedeni nedir acaba

  13. Hocam merhaba bikaç gündür makat da çok hafif iç kısmında bir şişlik oluşmuş bastırınca ağrıyor ama normal şekilde ağrı yok sadece rahatsız ediyor psikolojik olarak. Büyük abdestimde herhangi bi sıkıntı yaşamadım. Acaba evde sıcak suya 15 20 dk oturarak tedavi olur mu? Yoksa daha büyük sıkıntı yaratır mı ilerde ?

  14. Hocam merhaba bende yıllardır makat çatlağı var özellikle ishal olduğumda kanamalar oluyor nedeni bu çatlakmıdır yoksa içerden midir hocam

  15. hocam merhaba kolaylıklar öncelıkle,24 yasındayım belli bir süre önce makatımda bende bir şişlik hissetmiştim çok fazla önemsemedim açıkcası fakat belli bir suredir ise aşırı terleme ıslaklık hissi hissediyordum ki normalde bu tarz konularda aşırı titiz olduğumdan bu beni rahatsız etmeye başlamıştı,iki gün öncesinde ve bugun tuvalet ihtiyacımı giderdikten sonra kan geldi açıkcası yakınlarıma da bu sorunu nasıl anlatıcagımı bılemedım cekındım sanırım “suan ıcın nababılecegımıde bılmıyor vede korkuyorum” bana yardımcı olabılırmısınız lutfen bagırsak kanserı olucagımdan korkuyorum :(((((

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir