Makat Hastalıklarına Hangi Bölüm Bakar?

Makat hastalıkları (anüs bölgesinde ya da anüs iç kısmında) ortaya çıkan hastalıklar hemen hemen tüm insanları yakından ilgilendirmektedir. Tedavide gecikme daha kötü sonuçlara yol açmaktadır. O nedenle hastalara geç kalmadan muayene ve tedavi olmalarını öneriyoruz. Peki, hastalar hangi bölüme ya da uzmanlık alanına randevu almaları gerekir? Sorunun cevabı yazımızda geniş kapsamlı bir şekilde yer almaktadır.

Makat hastalıkları için hangi doktora gidilir

Genel Cerrahi Bölümü Bakar

Makat bölgesinde görülen hastalıklar ya da şikayetler (ağrı, akıntı, kanama, şişlik, apse vb) tüm sorunlar için ilk müracaat edeceğiniz bölüm genel cerrahi olmalıdır. İnsanlar genelde iç hastalıkları (Dahiliye) bölümüne müracaat etmektedir. Teşhis konusunda kısmen yeterli olsa bile tedavide maalesef dahiliye uzmanları sizin beklentinizi karşılayamaz. Yazının giriş kısmında da belirttiğimiz gibi genel cerrahi uzmanı seçeceğiz. Fakat dikkat etmeniz gereken önemli bir husus daha bulunuyor. Peki, tercih edeceğiniz doktor makat hastalıkları (proktoloji) konusunda yeteri kadar deneyimli mi? Buna bakmalıyız.

Proktoloji Uzmanı Olması Daha İyi Olur

Genel cerrahi çok geniş kapsamlı bir bölümdür. Onlarca hastalığın teşhis, tedavi ve hatta ameliyatını gerçekleştirmektedir. Bu nedenle bölüm içerisinde alt bölümler oluşturulmuştur. Bunlar Endokrin, Gastroenteroloji, Hepatopankreatobilier yanı sıra meme ve obezite cerrahisi gibi alt dalları bulunmaktadır. Bunlara ek olarak ise Proktoloji bulunmaktadır.

Proktoloji Uzmanı Nedir, Hangi Hastalıklara Bakar?

Anorekral hastalıkların (kalın bağırsak, rektum ve anal bölgede görülen) hastalıkların teşhis ve tedavisinde daha ehil kişilerdir. Tabii ki genel cerrahi alanının hastalıklarını da tedavi etmelerine karşın Proktoloji alanında ek uzmanlık eğitimi alarak kendilerini bu alanda daha da geliştirdikleri söylenebilir.

Proktoloji Uzmanı Olan Hastaneler Hangileri?

İstanbul’da hemen hemen tüm hastanelerde genel cerrahi uzmanı bulunur. Bu doktorların proktoloji alanında yetkin olup, olmadığını hastane yönetimine ya da doktorun kendisine sorarak öğrenebilirsiniz. Ben size bu alanda uzman bazı doktor isimleri önereceğim.

Op. Dr. Atilla Kaya

İlk tanıyacağımız hekim Atilla KAYA olup, genel cerrahi alanı yanı sıra saç, sakal ve kaş ekimi gibi medikal estetik uygulamalarda da yakından tanınan isimlerden biridir.

1961 Malatya doğumlu olan uzmanımız 1986 yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesinden mezun olmuştur. Uzmanlık eğitimini de aynı üniversitede gerçekleştirmiştir. 2006 yılına kadar Osmaniye’de sağık hizmeti vermiştir. 2006 Sonrası ise İstanbul’a gelerek hizmetine burada devam etmektedir.

Geçtiğimiz yıllarda kıl dönmesi tedavisinde adeta devrim niteliğinde bir uygulama olan Mikro Sinüsektomi yöntemini geliştirmiş olup, kıl dönmesi hastalarının yaşadığı sıkıntıyı %90 oranında azaltmıştır. Ameliyat olan hasta aynı gün işine, okuluna dönebilme imkanı sağlamaktadır. Diğer yöntemlerde ise hasta 2-6 hafta arası evde istirahat etmesi gerekir.

Op. Dr. Seher Şirin

Kadın genel cerrahi uzmanı denince en çok tercih edilen isimlerden biri Doktor Seher Şirin Antalya’da hasta kabulüne devam etmektedir.

1961 Yılında Karaman’da hayata merhaba diyen Seher Hanım 1985 yılında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesinden mezun olmuştur. 1994 Yılına gelindiğinde ise SSK İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi (Samatya Hastanesinde) genel cerrahi uzmanlığını tamamlamıştır.

Zorunlu görev sonrası uzmanlık eğitimini tamamladığı SSK İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesine dönerek 17 yıl boyunca burada genel cerrahi uzmanı olarak hizmet vermiş ve emekli olmuştur. Proktoloji alanı yanı sıra özellikle her 8 kadından birinde görülen meme kanseri ve diğer meme hastalıkları teşhis ve tedavisini de yapmaktadır.

Op. Dr. Adil Altınsoy ANKARA

Şimdi’de Ankara’dan önemli bir isimle devam edelim. Doktor Adil Altınsoy başkentin ünlü proktoloji uzmanlarından biridir. 2014 Yılına kadar Sincan Devlet Hastanesinde görev yapmış olup, şimdi kendi yerinde hasta kabulüne devam etmektedir.

Kendisi de Ankaralı olan uzmanımız 1962 yılında hayata merhaba demiştir. 1987 Yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesinden mezun olup, 1993 yılında ise genel cerrahi uzmanı olmuştur. Uzmanlık tezini makat hastalıklarına ameliyatsız çözümler ile almıştır. Yani 30 yıl öncesi bugünlerin alt yapısını hazırlamıştır. Şuan bir çok anal bölge hastalığını ameliyatsız yöntemlerle tedavi etmektedir.

Op. Dr. Ergun Aygören BURSA

Türkiye’nin en büyük 4. kenti Bursa’ya uzanıyoruz. Burada karşımıza asker kökenli bir doktor olan Ergun Aygören çıkıyor. Doktorluk hayatı hep askeri hastanelerde geçmiş olup, güler yüzlü ve enerjik yapısı ile binlerce insana sağlık hizmeti vermiştir.

1958 Yılında Balıkesir’de hayata merhaba demiş olup, 1976 yılında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesinde eğitim aldıktan sonra Gülhane Askeri Tıp Fakültesinde uzmanlık eğitimi almıştır. 2002 Yılında Tabip Albay olarak emekli olmuştur. Şuan Bursa’nın Nilüfer ilçesinde hasta kabulüne devam etmektedir.

Makat Hastalıklarında Muayene Nasıl Yapılıyor?

Hastaların tercih edilmesi gereken bölüm ve doktor bilgisini aktardıktan sonra şimdide doktora gittiğinizde muayenenin nasıl yapıldığına bakalım. Muayene işlemi yaşadığınız soruna göre farklılık gösterebilir. Çünkü makat hastalıkları denince anüs iç kısmı, çevresi ya da kuyruk sokumu dediğimiz daha üst kısımları kapsamaktadır. O nedenle yaşadığınız soruna göre muayene tipi farklılık gösterebilir.

İsterseniz hemoroid muayenesi ile sürece göz atalım. Hastaların büyük bir bölümü dışkılama esnası ve sonrasında kanama ya da meme şikayeti ile doktora müracaat etmektedir. Burada yapılması gereken ilk işlem hastanın secde vaziyetinde sedye üzerine oturmasıdır. Bu noktadan sonra göz muayene, parmakla kontrol (rektal tuşe) ve anoskopi muayenesi yapılabilir.

Kıl dönmesi muayenesi ise oldukça farklıdır. Sorun kuyruk sokumu bölgesinde olduğu için anüs çevresi ve iç kısmı ile ilgili işlem gerekmez. Doktorun yapacağı işlem kuyruk sokumu bölgesine göz atmak olacaktır. Çünkü gözle muayene esnasında kıl dönmesi giriş ve çıkış delikleri fark edilebilir. Böylece kıl dönmesi problemi kolaylıkla teşhis edilir. Makat hastalıkları muayenesi ile ilgili daha fazla bilgiye ilgili menüden ulaşabilirsiniz.

1.322 Yorum

  1. Slm dktr hanım bnm sorunum makatta bir parça var serçe tırnak kadar dış bölgede ve lavobaya çıkarken ve sonrasında çok ağrı yanma var sanki yırtılma gibi tsk 3 aydır var ve çok sıkıntı çekiyorum bazen kanama da oluyor

  2. Doktor hanim iyi gunler uzun yillardan beri abdestimi tutamiyorum dogumdan sonra oldu 2 sene once genel cerrah doktoruna gittim makattan muayene etti kaslarin iyi bi sorun yok dedi ama benim halen gaz ve buyuk abdestimi tutamiyorum hangi bolume gitmem gerekiyor yardimci olursaniz sevinirim simdiden tesekkurler

  3. Kolay gelsin hocam 27 haftalık gebeyim bnm makat bölgemde şişkinlik var. Bunun gebelikle bir alakası varmi? Bilgilendirmeniz biraz da olsa rahatlk verecektr bana Teşekkür ederim 05443187828

  4. Doktora gidemiyorum derdimi kimseye anlatamıyorum benim deliğimin yanında şişlik vardı patladı orası açık kaldı şimdide başka yerden ufak şişmeye başladı ben ters ilişki yaşayan biriyim ilaç oneeebilimisiniz 5393379957

  5. Hocam iyi günler hocam benim şimayetim büyük apdest girişinin çok kaşinmasi akıntı olmasi soğuk havalarda ağrı his i vermesi ne yapabilirim ne önerirsiniz

  6. Iyi gunler doktor hanim. Benim sikayetim vajinamin cevresinde ve popomda cok ciban sivilce vs cikmasi. Kuyruk sokumumun orda da sivilce gibi bir sislik var. Kil donmesi olabilir mi diye supheleniyorum. Yatarken sizliyor yururkeb sizliyor ama hep degil arada. Tam kuyruk sokumunun orda poponun baslangicinda. Ortada degil ama biraz solda. Kil donmesi tam ortada mi cikiyor onu da çözemedim ama cevap verirseniz cok sevinirim. 4 5 gunde bir o bölgelerimde sivilce ve ciban cikariyorum cunku. Ergenlikten beri yuzume degil o bolgelerde cikiyor.

  7. Mrb hocam 1 yil once anal fistul ameliyati oldum seton takildi fakat abse devam ediyor doktorum iyilesmenin olmadigini soyleyerek fistullu bolgeyi komple almayi dusunuyor fakat ben gaz ve gaita tutamama kaygisindan dolayi ameliyat olup olmama konusunda kararsiz kaldim sizce alinan kaslar zamanla tekrar olusur ve tutamama sorununu asabilir miyim?

  8. İyi günler hocam 2 hafta önce diyete başladım ve doktorum salataya bol sirke koy öyle ye dedi ve 1 hafta sonra makatımda ağrı başladı ihtiyaç giderirken ağrı oluyor büyün yazılarını okudum ama soruma cevap bulamadım bu arada kabızlık yok teşekkürler iyi çalışmalar.

  9. Makatta kuyruk sokumu yerinde bi oyulma meydsna geldi nohut buyuklugunde delindi orasii agri ve kanama oluyor. O neki? Simdiden tskler

    • Op. Dr. Seher Şirin (İdeaklinik Bakırköy Genel Cerrahi Uzmanı)

      Kaşıntı,şişlik ve kanama bir arada olduğunda makat fistülü veya anal hematom düşünülür. Fistül ise ameliyat gerekir. Ve kanama olduğundan muayene ile kanamanın kaynağı tespit edilerek kesin teşhis konulmalıdır.

  10. Hocam makatimda yanma ve kaşınma var çok rahatsız oluyorum lavabodan çıkamıyorum lutfen yardımcı olun

    • Op. Dr. Seher Şirin (İdeaklinik Bakırköy Genel Cerrahi Uzmanı)

      Siğil HPV virüsü nedeniyle oluşan bir durumdur. Siğili elektrokoterle veya radyofrekansla yakarak tedavi ediyoruz.Tedavide gecikme olursa giderek yayılma eğilimindedir ve tedavi daha da zorlaşır.

  11. merhaba Ben 16 yaşındayım. Ve makatımda kanama olmaya başladı.(kan gelmeye başladı) ilk kez ve daha doktorlara başvurmadım ne yapmalıyım sizce ?

  12. Hocam mrb benim makatımda iki tane şişlikvar sanki yara olmuş elimi dahi süremiyorum acısından oturamıyorum kesinlikle doktora gittim hiç bişey yapmadı sadece hap ve krem verdi içindeki pis kanı dahi akıtmadı şimdi ise inmesi için bekliyorum sıcak su yapıyorum ama fayda etmiyor canım çok yanıyor lütfen yardım edin ne yapmalıyım işede gidemiyorum

  13. Merhabalar 20 yaşındayım ve 3-4 senedir makattan akıntıyı geliyo ama su gbi ve hiç anlamıyorum başka da hiçbir şikayetim olmuyo ne kanama ne yanma ne de kaşınma hiçbiri yok ama bu sıvı gbi ve pantolonuma kadar çıkıyor . Genel cerraha gittim klonoskopi de oldum ama doktor da hiçbirşey bulamadı ?

  14. Hocam 9 yaşında çocuğum büyük abdestini daha kolay yapmak için makatını parmağıyla zorlamış. Bunu defalarca yapınca zarar görmüş olacak ki şu an altına kaçırıyor. Ne yapabiliriz.

  15. Makat bölgesinde şişlik oluyor.iki kere genel cerraha ameliyat oldum perianal apse dediler.temizledikten peceteye kan geliyor.bugünlerde tekrarlamaya başladı.öneriniz nedir hocam teşekkürler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir