Makat Hastalıklarına Hangi Bölüm Bakar?

Makat hastalıkları (anüs bölgesinde ya da anüs iç kısmında) ortaya çıkan hastalıklar hemen hemen tüm insanları yakından ilgilendirmektedir. Tedavide gecikme daha kötü sonuçlara yol açmaktadır. O nedenle hastalara geç kalmadan muayene ve tedavi olmalarını öneriyoruz. Peki, hastalar hangi bölüme ya da uzmanlık alanına randevu almaları gerekir? Sorunun cevabı yazımızda geniş kapsamlı bir şekilde yer almaktadır.

Makat hastalıkları için hangi doktora gidilir

Genel Cerrahi Bölümü Bakar

Makat bölgesinde görülen hastalıklar ya da şikayetler (ağrı, akıntı, kanama, şişlik, apse vb) tüm sorunlar için ilk müracaat edeceğiniz bölüm genel cerrahi olmalıdır. İnsanlar genelde iç hastalıkları (Dahiliye) bölümüne müracaat etmektedir. Teşhis konusunda kısmen yeterli olsa bile tedavide maalesef dahiliye uzmanları sizin beklentinizi karşılayamaz. Yazının giriş kısmında da belirttiğimiz gibi genel cerrahi uzmanı seçeceğiz. Fakat dikkat etmeniz gereken önemli bir husus daha bulunuyor. Peki, tercih edeceğiniz doktor makat hastalıkları (proktoloji) konusunda yeteri kadar deneyimli mi? Buna bakmalıyız.

Proktoloji Uzmanı Olması Daha İyi Olur

Genel cerrahi çok geniş kapsamlı bir bölümdür. Onlarca hastalığın teşhis, tedavi ve hatta ameliyatını gerçekleştirmektedir. Bu nedenle bölüm içerisinde alt bölümler oluşturulmuştur. Bunlar Endokrin, Gastroenteroloji, Hepatopankreatobilier yanı sıra meme ve obezite cerrahisi gibi alt dalları bulunmaktadır. Bunlara ek olarak ise Proktoloji bulunmaktadır.

Proktoloji Uzmanı Nedir, Hangi Hastalıklara Bakar?

Anorekral hastalıkların (kalın bağırsak, rektum ve anal bölgede görülen) hastalıkların teşhis ve tedavisinde daha ehil kişilerdir. Tabii ki genel cerrahi alanının hastalıklarını da tedavi etmelerine karşın Proktoloji alanında ek uzmanlık eğitimi alarak kendilerini bu alanda daha da geliştirdikleri söylenebilir.

Proktoloji Uzmanı Olan Hastaneler Hangileri?

İstanbul’da hemen hemen tüm hastanelerde genel cerrahi uzmanı bulunur. Bu doktorların proktoloji alanında yetkin olup, olmadığını hastane yönetimine ya da doktorun kendisine sorarak öğrenebilirsiniz. Ben size bu alanda uzman bazı doktor isimleri önereceğim.

Op. Dr. Atilla Kaya

İlk tanıyacağımız hekim Atilla KAYA olup, genel cerrahi alanı yanı sıra saç, sakal ve kaş ekimi gibi medikal estetik uygulamalarda da yakından tanınan isimlerden biridir.

1961 Malatya doğumlu olan uzmanımız 1986 yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesinden mezun olmuştur. Uzmanlık eğitimini de aynı üniversitede gerçekleştirmiştir. 2006 yılına kadar Osmaniye’de sağık hizmeti vermiştir. 2006 Sonrası ise İstanbul’a gelerek hizmetine burada devam etmektedir.

Geçtiğimiz yıllarda kıl dönmesi tedavisinde adeta devrim niteliğinde bir uygulama olan Mikro Sinüsektomi yöntemini geliştirmiş olup, kıl dönmesi hastalarının yaşadığı sıkıntıyı %90 oranında azaltmıştır. Ameliyat olan hasta aynı gün işine, okuluna dönebilme imkanı sağlamaktadır. Diğer yöntemlerde ise hasta 2-6 hafta arası evde istirahat etmesi gerekir.

Op. Dr. Seher Şirin

Kadın genel cerrahi uzmanı denince en çok tercih edilen isimlerden biri Doktor Seher Şirin Antalya’da hasta kabulüne devam etmektedir.

1961 Yılında Karaman’da hayata merhaba diyen Seher Hanım 1985 yılında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesinden mezun olmuştur. 1994 Yılına gelindiğinde ise SSK İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi (Samatya Hastanesinde) genel cerrahi uzmanlığını tamamlamıştır.

Zorunlu görev sonrası uzmanlık eğitimini tamamladığı SSK İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesine dönerek 17 yıl boyunca burada genel cerrahi uzmanı olarak hizmet vermiş ve emekli olmuştur. Proktoloji alanı yanı sıra özellikle her 8 kadından birinde görülen meme kanseri ve diğer meme hastalıkları teşhis ve tedavisini de yapmaktadır.

Op. Dr. Adil Altınsoy ANKARA

Şimdi’de Ankara’dan önemli bir isimle devam edelim. Doktor Adil Altınsoy başkentin ünlü proktoloji uzmanlarından biridir. 2014 Yılına kadar Sincan Devlet Hastanesinde görev yapmış olup, şimdi kendi yerinde hasta kabulüne devam etmektedir.

Kendisi de Ankaralı olan uzmanımız 1962 yılında hayata merhaba demiştir. 1987 Yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesinden mezun olup, 1993 yılında ise genel cerrahi uzmanı olmuştur. Uzmanlık tezini makat hastalıklarına ameliyatsız çözümler ile almıştır. Yani 30 yıl öncesi bugünlerin alt yapısını hazırlamıştır. Şuan bir çok anal bölge hastalığını ameliyatsız yöntemlerle tedavi etmektedir.

Op. Dr. Ergun Aygören BURSA

Türkiye’nin en büyük 4. kenti Bursa’ya uzanıyoruz. Burada karşımıza asker kökenli bir doktor olan Ergun Aygören çıkıyor. Doktorluk hayatı hep askeri hastanelerde geçmiş olup, güler yüzlü ve enerjik yapısı ile binlerce insana sağlık hizmeti vermiştir.

1958 Yılında Balıkesir’de hayata merhaba demiş olup, 1976 yılında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesinde eğitim aldıktan sonra Gülhane Askeri Tıp Fakültesinde uzmanlık eğitimi almıştır. 2002 Yılında Tabip Albay olarak emekli olmuştur. Şuan Bursa’nın Nilüfer ilçesinde hasta kabulüne devam etmektedir.

Makat Hastalıklarında Muayene Nasıl Yapılıyor?

Hastaların tercih edilmesi gereken bölüm ve doktor bilgisini aktardıktan sonra şimdide doktora gittiğinizde muayenenin nasıl yapıldığına bakalım. Muayene işlemi yaşadığınız soruna göre farklılık gösterebilir. Çünkü makat hastalıkları denince anüs iç kısmı, çevresi ya da kuyruk sokumu dediğimiz daha üst kısımları kapsamaktadır. O nedenle yaşadığınız soruna göre muayene tipi farklılık gösterebilir.

İsterseniz hemoroid muayenesi ile sürece göz atalım. Hastaların büyük bir bölümü dışkılama esnası ve sonrasında kanama ya da meme şikayeti ile doktora müracaat etmektedir. Burada yapılması gereken ilk işlem hastanın secde vaziyetinde sedye üzerine oturmasıdır. Bu noktadan sonra göz muayene, parmakla kontrol (rektal tuşe) ve anoskopi muayenesi yapılabilir.

Kıl dönmesi muayenesi ise oldukça farklıdır. Sorun kuyruk sokumu bölgesinde olduğu için anüs çevresi ve iç kısmı ile ilgili işlem gerekmez. Doktorun yapacağı işlem kuyruk sokumu bölgesine göz atmak olacaktır. Çünkü gözle muayene esnasında kıl dönmesi giriş ve çıkış delikleri fark edilebilir. Böylece kıl dönmesi problemi kolaylıkla teşhis edilir. Makat hastalıkları muayenesi ile ilgili daha fazla bilgiye ilgili menüden ulaşabilirsiniz.

1.322 Yorum

  1. Merhaba hocam ben 28 yaşında bir erkeğim 1,5 yıldan fazladır kabızlığim var diskilama sırasında kanama oluyor ve zaman zaman ağrı oluyor 3 defa genel cerrahi uzmanına gittim bana hemoroid başlangıcı var dedi ve ilaç verdi daflon ve krem bunları 2 ay kullandım fakat fayda vermedi tekrar başka bir genel cerrahi uzmanına gittim proktoloji makat hastalıkları bölümü ne elle muayene yaptı makatın içinde 2 tane cep oluşmuş dedi sonra kolonoskopi yapılacak dedi yapıldı sonuç iyi çıktı ve amaliyatlik birşey yok dedi fakat benim agrilarim ve kanama ve kabızlık devam ediyor doktorum bana hastalığımla ilgili pek bilgi vermedi Yardımınızi bekliyorum teşekkür ederim

  2. Selamlar.makat bölgeme 2 aydır felan bir kaşıntı var bir kaç gündürde arada bir ağrı vurup geçiyor ne olabilir.çokk tşk ederim.

  3. Merhaba hocam benim sorunum makat bölgesinin hemen üzerindeki kemiğin oturunca ağrıması 2 3 gündür oturunca rahatsız ediyor kanama sıvı o tarz şeyler yok sadece ağrı var ve bir sorum daha affı Sığınsarak soruyorum bahsettigim bölgedeki kıllar kesilmelimidir iyi günler.

  4. Hocam merhaba ben 28 yaşında kadınım yaklaşık 1 haftadır makatımda kaşıntı vardı birkaç kezde dışkı sonrası kanama oldu, kaşıntımın yanı sıra acı ve ağrı da oluyor, tuvalete çıkmaya korkar oldum büyük tuvaleti yapmak işkence oluyor.. Hasılı kelam, genel cerrahi polikliniğine gidip muayene oldum görünürde bir tuhaflık yoktu zaten, elle muayene ettiler ve gaitada parazit araması yaptılar fakat bişey çıkmadı, fucidin %2krem ve 10 lu fitil verdiler şuan fitilin ismini unuttum fakat antihemoreid gibi bişey yazıyordu. İlaçları kullan geçmezse cildiye ye git dediler, Yani kaşıntı neden olabilir tanı neden koymadılar sizce ne yapmalıyım

  5. Merhaba Saygı değer Hocam ; Benim sorunum makattan sıvı gelmesi yapışkan gibi nerdeyse 1 yıl oldu tuvaletimi yapıyorum sonra birdaha geliyor bir his gidiyorum sadece bu sıvı geliyor ne yapmam gerek yardımlarınız için şimdi den teşekkürlerimi sunarım Hocam .

  6. Merhaba hocam
    Bende büyük tuvaletimi yaparken , kanama vede ağrı oluyor. Büyük tuvalete çıkmak artık ızdırap veriyor. Birde sürekli büyük tuvalete çıkma isteği oluyor ama gidincede sadece ağrı ve kanama oluyor, dışkı olarak çok az çıkıyor. Makayım dış kısmında şişlik yok.
    Nereye ve hangi bölüme gitmem lazım.

  7. Hocam merhaba. Makat etrafında içi su gibi birşey ile dolu sivilce tarzi birşeyler çıkmaya başladı ve daha sonra da bunlar etrafa yayılarak deri de soyuntu meydana getirdi. yanmaya basladi . Yürürken otururken zorlanıyorum. Ihtiyacimi giderirken de yanma hissi oluyor .

  8. Hocam merhaba. Benim 1-2 haftadır makatımda biraz kaşıntı birazcıkta yanma oluyor. Ama daha çok etrafında mercimek büyüklüğünde şişlikler oluyor bunlar bazen yumuşuyor bazen sertleşiyor. Ağrı ve kanama şimdiye dek olmadı günlük hayatımı rahatsız edecek derecede değiller. Ne yapmam gerekiyor şimdiden teşekkürler

  9. Merhaba hocam 8 yaşındaki oğlumda makat çevresinde kızarıklık ve makat bölgesinde beyazlıklar var ve sürekli kaşınıyor, genel cerrahi uzmanı 3 çeşit krem verdi bunları karıştırıp kullandık 5-6 gün iyileşir gibi oldu bazı yerlerde sivilce benzeri şeyler çıktı sonra kurudu ama sonra tekrar aynı hale geldi ne yapabiliriz.Tesekkür ederim

    • Op. Dr. Seher Şirin (İdeaklinik Bakırköy Genel Cerrahi Uzmanı)

      Şişlik anal hematomsa ,ağrı çok değilse herhangi bir şey yapmanıza gerek yok.Kendiliğinden geçecektir.Tuvalette fazla kalıp ıkınmayın

  10. Selam hocam 51 yaşındayım bu gün ilk defa dışkı sonrası bayağı bir kan geldi, açık kırmızı renkte, ikinci kez tuvalette kontrol ettim devam ediyordu, daha önce anüste kaşınma ıslaklık oluşuyordu, teşekkürler

  11. Merhaba, uzun yürüyüşlerde makatımdan sıvı geliyor ve sanki kurt varmış gibi tuhaf bir his oluyor sebebi ne olabilir?

    • Op. Dr. Seher Şirin (İdeaklinik Bakırköy Genel Cerrahi Uzmanı)

      İshal eğer iltihaplı bağırsak hastalığına bağlı bir ishal ise kanama görülebilir. Yıllardır fissür çekmek zorunda değilsiniz. Bağırsağınız tetkik edildikten sonra botoks enjeksiyonuyla ameliyat olmadan fissürden kurtulabilirsiniz.

  12. Benim çok kaşıntım oluyo yara oluyo anal fissür çıktı bütün kiremleri kullandın hiç geçmiyo napnam lazım

  13. makatta ağrı

    hocam makatımda ihtiyacımı giderirken çok ağrı ve acı oluyor ve sonrasında suruyor 4 saat flan. kabızlık yok bu dönem dönem oluyor haftada 3 kere. neden acaba tüm yazıları okudum bana uyanı bulamadım. İlaç önerebilirmisiniz ? neden kaynaklı acaba ? teşekkür ederim.

  14. Hocam ben büyük tuvalet esnasında kan gelme sıkıntısı var ama sık sık olan birsey degil 2-3 ayda bikez oluyor kaşinma yanma vb türds seyler olmuyor ne yapmam gerekli.

    • Op. Dr. Seher Şirin (İdeaklinik Bakırköy Genel Cerrahi Uzmanı)

      Makat kaşıntısı fissür,fistül, kondilom gibi makat hastalıklarında görülebileceği gibi bağırsak parazitinden ve aşırı veya yetersiz temizlikten de olabilir. Makatınızı duru suyla yeteri kadar yıkayın,deterjan sabun ıslak mendil kullanmayın.Aşırı yıkamayın.Mutlaka kurulayın ve kuru tutun. Aşırı baharatlı yenmeklerden kaçının.Sentetik çamaşır giymeyin. Geçmezse makat hastalığı açısından genel cerrahi uzmanına muayene olmalısınız.

  15. merhaba hocam benim anüsümün etrafında şişlik var cuma günü oldu bu şişlik biraz büyüdü gibi sıvı da aktı havuza gidiyorum haftada iki gün havuzdan geldikten sonra oldu havuzun içinde 1.5 saat kaldım ve bacak aramda pullboy vardı bununla bir ilgisi olabilir mi çok korkuyorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir