Kıl Dönmesi Nerede Olur

Bazı hastalıklar oluş yeri ve belirtileri ile kolayca anlaşılmaktadır. Onlardan biride Pilonidal Sinüs olup, daha anlaşılır olması için halk arasındaki tabiri Kıl Dönmesi diyebilirim. Her ne kadar kıl batması ile karıştırılsa da hastalığın yapısını öğrendikten sonra kıl batması ile karışmayacak kadar farklı olduğunu göreceksiniz. Konuyu daha net anlayabilmek için hastalığı ve yapısına bakmak gerekir.

Pilonidal Sinüs Nedir? Hastalığı tarif etmek gerekirse erkeklerde en sık görülen makat hastalığıdır. Kadınlarda görülme riski daha düşük olup, özellikle 15-35 yaş arası erkeklerde risk bir hayli artmaktadır. 35 Yaş sonrası cildin sertleşmesi ile risk giderek azalmaktadır. Hastalığın nedeni özellikle baş, ense ve vücudun farklı yerlerinden dökülen kıl, tüy gibi maddelerin kuyruk sokumu bölgesine kayarak oradan cildi delerek cilt altına girmesi halidir. İlk başlarda ciddi bir belirti ve şikayete neden olmayan bu durum ilerleyen süreçte makatta akıntı, kötü koku, şişlik, iltihap gibi bir çok belirtisi görülür. Erken süreçte anlamanın en kolay yolu makatta giriş deliğine dikkat etmekle mümkündür. Tabii ki bu hastalığın bir türü olup, bunun dışında göbek ve parmaklarda çok nadirde olsa görülür. Şimdi bununla ilgili daha fazla detayı ele alalım.

Kuyruk Sokumu Bölgesinde

Evet arkadaşlar Pilonidal Sinüs nerede görülür sorusunun en önemli cevabı kuyruk sokumu bölgesinde olacaktır. Kuyruk sokumu vücudun neresindedir? diye soracak olursanız omurların bitip kalçanın başladığı nokta diyebiliriz. Diğer bir tarif ile anüs deliğinin 7-8 cm yukarısı şeklinde tarif edilebilir.

Saç Kılları Kuyruk Sokumuna Bölgesine Dökülür: Kuyruk sokumunda kıl dönmesinin en önemli nedeni saç kılları olup, cilt altından çıkarılan kılları incelediğinizde bunu çok net anlarsınız. İnsanlardaki saç yapısı 80.000 ile 140.000 greft (saç teli) olup, bu saçlar 2 ile 10 yıl arasında yaşar ve ölerek dökülür, yerine yenisi çıkmaktadır. Yani yetişkin bir insanın normal şartlarda günlük 70-80 tele kadar saçları yenilenme kapsamında dökülmektedir. Günlük dökülen saç sayısı 100 greft ve üzeri olması halinde tehlikeli olmaktadır. Bu konu daha çok saç uzmanları ve dermatologların alanı olup, ayrıca http://www.sachastaliklari.net sitesinden Op. Dr. Atilla KAYA’nın saç dökülmesi ile ilgili konularına bakabilirsiniz.

Kuyruk sokumu bölgesinde dökülen saç kılları yürüyüş esnasında adeta bir matkap ucu gibi cildi delme özelliği bulunmaktadır. Bu nedenle Pilonidal Sinüs hastalarının anüs bölgesinde bir yada birden fazla delik (kılların giriş, çıkış) deliği görülür.

Kuyruk Sokumunda Kıl Dönmesi Belirtileri

Bu hastalığın ilk başlangıç noktası her zaman ilk kılın girişi ile başlamaktadır. Her hangi bir şikayete ve ilk başlarda belirtiye neden olmayan bu durum daha çok ilerleyen evrelerde cilt altında biriken kılların artması ve vücudun önlem alması sonucu ortaya çıkmaktadır.

Makatta Akıntı / Pis Koku: Pilonidal Sinüs hastalarında ilk görüntülerden biri akıntı yada akıntının mümkün olmaması halinde iltihap olacaktır. Genelde %90 makat akıntısı olmaktadır. Akıntıya neden olanı ise cilt altında biriken kıllar olup, daha doğrusu onları saran zarın (kapsülün) zarar görmesidir. Vücut cilt altına giren kılları yabancı madde kabul edip, onların cilde temasını önlemek için onları koruyucu zar ile kaplamaktadır. Fakat insanların sert oturuşuna dayanamayan bu kapsül zarar görmekte ve çoğu zaman patlamaktadır. Makat ağrısı ve ateşlenme gibi sorunlara neden olan bu durum vücudun yeniden harekete geçmesini sağlayacaktır. Vücut kılları tekrar zar ile kaplayana kadar onları imha etmek için bir sıvı salgılamaktadır. Her hangi bir işe yaramayan bu sıvı cilt dışına çıkmak için kılların giriş deliğini kullanırlar. Çıkabilmesi halinde günlük 2-3 damla olarak iç çamaşırınızı ıslatır ve kötü bir kokuya neden olacaktır.

Makatta Şişlik ve İltihap
Yukarıda belirttiğim sıvı her zaman cilt dışına kolayca çıkma imkanı bulamayabilir. Kılların giriş deliği tıkanması halinde bu mümkün olmayacaktır. Bu durumda cilt dışına çıkamayan sıvı şişlik ve iltihaba neden olacaktır. Aynı zamanda ciddi anüs ağrısı da görülen bu süreçte iltihap boşaltılması gerekir.

Göbekte Kıl Dönmesi

Evet arkadaşlar %95 gibi kuyruk sokumunda görülen Pilonidal Sinüs aynı zamanda bir çoğunuzun ilk defa duyacağı şekilde göbekte de olmaktadır. Tabii ki çok yaygın olmasa da bunun içinde tedavi yöntemleri geliştirilmiştir. Göbekte kıl dönmesi nerede olur? derseniz bir çoğunuzun da tahmin edeceği gibi göbek çukuru yada göbek deliği dediğimiz kısımda oluşmaktadır. Kuyruk sokumunda olduğu gibi kılların göbek çukuruna dökülmesi ve orada birikmesi ile oluşmaktadır. Hastalığın belirtisi genelde iltihap olup, aynı zamanda şişliğe neden olmaktadır.

Göbekte Kıl Dönmesi Tedavisi Nasıl Yapılır? Genel cerrahi uzmanları bu konuda ameliyatı önerse de siz kendi kendinize tedaviyi denemelisiniz. Çünkü ameliyat ile göbek deliği alınmakta olup, düz bir karına sahip olursunuz. Özellikle denize girerken falan çokk dikkat çekici olan bu durum kişiyi estetik açıdan etkilemektedir.

Banyoda Her Gün Temizleyin: Göbekte kıl dönmesi probleminde ameliyata onay vermeden önce mutlaka evinizde kendi kendinize çözüm aramalısınız. Bunun için ilk yapılması gereken banyoda ucu pamuklu bir çubuk ile göbek deliğinin içi temizlenmelidir. Bunun için bir süre günlük banyo alışkanlığı edinin ve her banyoda göbek deliğini biraz daha ileri götürecek şekilde gerçekleştirin. Bu şekilde çukur içinde biriken kıl, tüy gibi yabancı maddeleri temizlemeniz olasıdır. Bu şekilde çözüm bulamazsanız ameliyat olmaya karar verirsiniz.

Parmaklarda Kıl Dönmesi

Pilonidal Sinüs nerede olur? son cevabımız parmaklar olup, binde, on binde bir gibi düşük ihtimal olduğunu belirtmeliyim. Daha çok erkek berberlerinde görülen bu sorun meslekleri ile alakalı olduğu düşünülmektedir. Saç kesimi yaptığı esnada parmaklarında oluşan delik ile cilt altına girmektedir. Dediğim gibi çok nadir görülen bir durum olup, çok fazla üzerinde durmaya gerek yoktur.

Kadınlarda Kıl Dönmesi Olur mu?

En çok sorulan sorulardan biride bayanlarda kıl dönmesi olur mu? şeklinde olup, yukarıda da belirttiğim şekilde kadınlarda Pilonidal Sinüs riski taşımaktadır. Fakat görülme riski erkeklere göre %90 daha az olduğu söylenebilir. Nereden biliyorsun? derseniz genel cerrahi uzmanlık hayatımda yaklaşık 30 yıl oldu bir çok kadına kıl dönmesi ameliyatı yaptığımı söyleyebilirim. Bu arada benim kim olduğumu merak edenler için ben Op. Dr. Seher Şirin Genel Cerrahi ve Proktoloji (Makat Hastalıkları) uzmanıyım.

Yüzde Kıl Dönmesi Olur mu?
İnternet teknolojilerinin gelişmesi ile birlikte bir çok asılsız bilgi çok kolay bir şekilde paylaşılır hale gelmiştir. Onlardan biride yüzde Pilonidal Kist olup, geçtiğimiz günlerde Hürriyet Gazetesinin İnternet sayfasında yüzde kıl dönmesi şeklinde bir video paylaştılar aslında o video yıllardır youtube.com’da yer alan bir görüntü olup, bir erkek vatandaş cımbızla yüzünden uzunca bir kılı çekerek çıkarmaktadır. Bu sorunun adı kıl dönmesi değil, kıl batmasıdır. Özellikle kadınların bacaklarında epilasyon yada ağdaya bağlı olarak sık görülmektedir. Cilt dışına çıkamayan kıl cilt altında uzar ve bir müddet sonra sivilceye benzer şişliğe neden olmaktadır.

Bacakta Kıl Dönmesi Olur mu?
Bu hususta son bilgiyi bacaklar ile ilgili hususa verelim. Bacaklarda kıl dönmesi olmaz. Onun yerine kadınlarda (Ağda ve Epilasyon Yapanlarda) kıllar kökünden alındığı için kıl batması görülmektedir. Ciddi bir sorun değildir.

Kıl Dönmesi Hangi Bölgede Olur

Evet arkadaşlar bu konuda aktaracaklarımız bu kadar olup, ben Doktor Seher Şirin olarak bu uzun yazıyı okuma zahmetine katlanan herkese teşekkür ederim. Bu konuda sormak istediğiniz soruları aşağıdaki soru ve yorum formundan iletebilirsiniz. Hastalarımdan geri kalan zamanlarda içtenlikle cevaplayacağım.

227 Yorum

  1. Merhaba bugünle beraber iki gündür kuyruk sokumumun sol üst kısmında bir ağrı hissettim ve kontrol ettiğimde sivilce oluşumu gözlemledim fakat öncesinde kaşıntı, makatta akıntı, koku, şişlik gibi belirtileri yaşamadım. Bugün baktığımda yan yana iki sivilce varmış gibiydi hafif kızarlık ve iki beyaz nokta vardı çünkü. Daha önce kolumda da öyle büyük sivilce çıkar ve ağrırdı dokununca bunda da öyle biraz ağrıyor sadece. Kıl dönmesi olabilir mi yoksa normal sivilce midir?

    • Op. Dr. Seher Şirin

      Bahsettiğiniz sivilce dediğiniz lezyonlar orta hatta ve kuyruk sokumuna yakınsa kıl dönmesi olabilir. Her zaman akıntı ve çok büyük şişlik beklenmez. Tabii ki ciltte olan her lezyon sivilce de olabilir. Muayene etmeden bir şey söylemek mümkün değil. Bir genel cerrahi uzmanına muayene olmanız şart

    • Merhaba nasıl desem bilemiyorum ama benim de tam dışkımı çıkardığım delikte bir çıkıntı var çok ağrı yapmaya başladı odamı kıl dönmesi doktora gitmeliyim gitmeliysem hangisine gitmeliyim yardımcı olursanız sevinirim

      • Op. Dr. Seher Şirin

        Tam anüs bölgesinde ise kıl dönmesi değildir. anal hematom, pıhtılaşmış basur veya makat çatlağı memesi ağrılı şişlik ile kendini belli eder.Genel cerrahi uzmanına muayene olmanız gerekir. Pıhtılaşmış basur ya da anal hematomsa ağrıyı rahatlatmak için boşaltmak gerekir. Fissür ise erken evrede ilaç tedavisi ile kurtulabilirsiniz. Gecikirseniz ameliyat ya da botoks gibi müdahaleler gerekebilir.

  2. Hocam merhaba benim kuyruk sokuntum da az kan ve iltap var kalçamın üzerine oturamıyorum akıntıyı hissede biliyorum ağrı başladık tan sonra pişik okudum ve hala ağrıyor kıl dönmesi olabilir mi ??
    Eğer öyle ise hangi bölüme gitmem gerekiyor

    • Op. Dr. Seher Şirin

      Büyük ihtimalle kıl dönmesi (pilonidal sinüs) hastalığınız var. Ağrı olduğu için iltihap da var diye düşünüyorum. Önce genel cerrahi uzmanı görmeli, apse varsa boşaltmalı ve tedavi etmeli. İltihap ve apse geçtikten ortalama 1 ay sonra kıl dönmesi ameliyatı olmalısınız. Ameliyattan önce mikrosinüsektomi ameliyatını araştırmanızı öneririm.

  3. Hocam benim kuyruk sokumunun altında yani iki kalcamin kapattigi yerde aniden bi kanama oluştu. Çok değil ama ufak bir kanama var ne kötü koku ne de başka birşey yok. Geçenlerde otobüs yolculuğu yaptiktan sonra başladı. Kil dönmesi tam olarak nerede oluşuyor? Lütfen yardimci olur musunuz

    • Op. Dr. Seher Şirin

      Kıl dönmesi kuyruk sokumu kemiği ve sakrum dediğimiz biraz üstteki kemik hizası olan bölgede başlar. Bazen iltihap olduğunda altta, makata yakın kısımlarıda çıkış deliği oluşturabilir. Çok aşağıdaysa perianal fistül dediğimiz makat hastalığı da olabilir. Her iki hastalık da ameliyat gerektirir. Kesin teşhis ve tedavi planlaması için genel cerrahi uzmanına muayene olmanız gerekir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir