Makat Hastalıklarına Hangi Bölüm Bakar?

Makat hastalıkları (anüs bölgesinde ya da anüs iç kısmında) ortaya çıkan hastalıklar hemen hemen tüm insanları yakından ilgilendirmektedir. Tedavide gecikme daha kötü sonuçlara yol açmaktadır. O nedenle hastalara geç kalmadan muayene ve tedavi olmalarını öneriyoruz. Peki, hastalar hangi bölüme ya da uzmanlık alanına randevu almaları gerekir? Sorunun cevabı yazımızda geniş kapsamlı bir şekilde yer almaktadır.

Makat hastalıkları için hangi doktora gidilir

Genel Cerrahi Bölümü Bakar

Makat bölgesinde görülen hastalıklar ya da şikayetler (ağrı, akıntı, kanama, şişlik, apse vb) tüm sorunlar için ilk müracaat edeceğiniz bölüm genel cerrahi olmalıdır. İnsanlar genelde iç hastalıkları (Dahiliye) bölümüne müracaat etmektedir. Teşhis konusunda kısmen yeterli olsa bile tedavide maalesef dahiliye uzmanları sizin beklentinizi karşılayamaz. Yazının giriş kısmında da belirttiğimiz gibi genel cerrahi uzmanı seçeceğiz. Fakat dikkat etmeniz gereken önemli bir husus daha bulunuyor. Peki, tercih edeceğiniz doktor makat hastalıkları (proktoloji) konusunda yeteri kadar deneyimli mi? Buna bakmalıyız.

Proktoloji Uzmanı Olması Daha İyi Olur

Genel cerrahi çok geniş kapsamlı bir bölümdür. Onlarca hastalığın teşhis, tedavi ve hatta ameliyatını gerçekleştirmektedir. Bu nedenle bölüm içerisinde alt bölümler oluşturulmuştur. Bunlar Endokrin, Gastroenteroloji, Hepatopankreatobilier yanı sıra meme ve obezite cerrahisi gibi alt dalları bulunmaktadır. Bunlara ek olarak ise Proktoloji bulunmaktadır.

Proktoloji Uzmanı Nedir, Hangi Hastalıklara Bakar?

Anorekral hastalıkların (kalın bağırsak, rektum ve anal bölgede görülen) hastalıkların teşhis ve tedavisinde daha ehil kişilerdir. Tabii ki genel cerrahi alanının hastalıklarını da tedavi etmelerine karşın Proktoloji alanında ek uzmanlık eğitimi alarak kendilerini bu alanda daha da geliştirdikleri söylenebilir.

Proktoloji Uzmanı Olan Hastaneler Hangileri?

İstanbul’da hemen hemen tüm hastanelerde genel cerrahi uzmanı bulunur. Bu doktorların proktoloji alanında yetkin olup, olmadığını hastane yönetimine ya da doktorun kendisine sorarak öğrenebilirsiniz. Ben size bu alanda uzman bazı doktor isimleri önereceğim.

Op. Dr. Atilla Kaya

İlk tanıyacağımız hekim Atilla KAYA olup, genel cerrahi alanı yanı sıra saç, sakal ve kaş ekimi gibi medikal estetik uygulamalarda da yakından tanınan isimlerden biridir.

1961 Malatya doğumlu olan uzmanımız 1986 yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesinden mezun olmuştur. Uzmanlık eğitimini de aynı üniversitede gerçekleştirmiştir. 2006 yılına kadar Osmaniye’de sağık hizmeti vermiştir. 2006 Sonrası ise İstanbul’a gelerek hizmetine burada devam etmektedir.

Geçtiğimiz yıllarda kıl dönmesi tedavisinde adeta devrim niteliğinde bir uygulama olan Mikro Sinüsektomi yöntemini geliştirmiş olup, kıl dönmesi hastalarının yaşadığı sıkıntıyı %90 oranında azaltmıştır. Ameliyat olan hasta aynı gün işine, okuluna dönebilme imkanı sağlamaktadır. Diğer yöntemlerde ise hasta 2-6 hafta arası evde istirahat etmesi gerekir.

Op. Dr. Seher Şirin

Kadın genel cerrahi uzmanı denince en çok tercih edilen isimlerden biri Doktor Seher Şirin Antalya’da hasta kabulüne devam etmektedir.

1961 Yılında Karaman’da hayata merhaba diyen Seher Hanım 1985 yılında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesinden mezun olmuştur. 1994 Yılına gelindiğinde ise SSK İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi (Samatya Hastanesinde) genel cerrahi uzmanlığını tamamlamıştır.

Zorunlu görev sonrası uzmanlık eğitimini tamamladığı SSK İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesine dönerek 17 yıl boyunca burada genel cerrahi uzmanı olarak hizmet vermiş ve emekli olmuştur. Proktoloji alanı yanı sıra özellikle her 8 kadından birinde görülen meme kanseri ve diğer meme hastalıkları teşhis ve tedavisini de yapmaktadır.

Op. Dr. Adil Altınsoy ANKARA

Şimdi’de Ankara’dan önemli bir isimle devam edelim. Doktor Adil Altınsoy başkentin ünlü proktoloji uzmanlarından biridir. 2014 Yılına kadar Sincan Devlet Hastanesinde görev yapmış olup, şimdi kendi yerinde hasta kabulüne devam etmektedir.

Kendisi de Ankaralı olan uzmanımız 1962 yılında hayata merhaba demiştir. 1987 Yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesinden mezun olup, 1993 yılında ise genel cerrahi uzmanı olmuştur. Uzmanlık tezini makat hastalıklarına ameliyatsız çözümler ile almıştır. Yani 30 yıl öncesi bugünlerin alt yapısını hazırlamıştır. Şuan bir çok anal bölge hastalığını ameliyatsız yöntemlerle tedavi etmektedir.

Op. Dr. Ergun Aygören BURSA

Türkiye’nin en büyük 4. kenti Bursa’ya uzanıyoruz. Burada karşımıza asker kökenli bir doktor olan Ergun Aygören çıkıyor. Doktorluk hayatı hep askeri hastanelerde geçmiş olup, güler yüzlü ve enerjik yapısı ile binlerce insana sağlık hizmeti vermiştir.

1958 Yılında Balıkesir’de hayata merhaba demiş olup, 1976 yılında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesinde eğitim aldıktan sonra Gülhane Askeri Tıp Fakültesinde uzmanlık eğitimi almıştır. 2002 Yılında Tabip Albay olarak emekli olmuştur. Şuan Bursa’nın Nilüfer ilçesinde hasta kabulüne devam etmektedir.

Makat Hastalıklarında Muayene Nasıl Yapılıyor?

Hastaların tercih edilmesi gereken bölüm ve doktor bilgisini aktardıktan sonra şimdide doktora gittiğinizde muayenenin nasıl yapıldığına bakalım. Muayene işlemi yaşadığınız soruna göre farklılık gösterebilir. Çünkü makat hastalıkları denince anüs iç kısmı, çevresi ya da kuyruk sokumu dediğimiz daha üst kısımları kapsamaktadır. O nedenle yaşadığınız soruna göre muayene tipi farklılık gösterebilir.

İsterseniz hemoroid muayenesi ile sürece göz atalım. Hastaların büyük bir bölümü dışkılama esnası ve sonrasında kanama ya da meme şikayeti ile doktora müracaat etmektedir. Burada yapılması gereken ilk işlem hastanın secde vaziyetinde sedye üzerine oturmasıdır. Bu noktadan sonra göz muayene, parmakla kontrol (rektal tuşe) ve anoskopi muayenesi yapılabilir.

Kıl dönmesi muayenesi ise oldukça farklıdır. Sorun kuyruk sokumu bölgesinde olduğu için anüs çevresi ve iç kısmı ile ilgili işlem gerekmez. Doktorun yapacağı işlem kuyruk sokumu bölgesine göz atmak olacaktır. Çünkü gözle muayene esnasında kıl dönmesi giriş ve çıkış delikleri fark edilebilir. Böylece kıl dönmesi problemi kolaylıkla teşhis edilir. Makat hastalıkları muayenesi ile ilgili daha fazla bilgiye ilgili menüden ulaşabilirsiniz.

1.322 Yorum

  1. Merhaba! Hocam iki gün oldu makatta sivilce gibi şişlik oldu bunun için ne yapabilirim

    • Op. Dr. Seher Şirin

      Makattaki şişlik hemoroid, fissür memesi veya apse olabilir. Sivilce gibi olduğunda apse başlangıcı ihtimali yüksektir. Apse ise acil boşaltmak gerekir. Bu nedenle kesin teşhis ve tedavi önerisi için genel cerrahi uzmanına muayene olmalısınız.

  2. merhaba hocam yaklaşık iki aydır makat bölgesinde yanma var yani çatlak gibi fakat hiç kanama olduğunu görmedim geçmiyor ilk başlarda umursamamıştım fakat su sıralar canım çok yanmaya başladı ne yapabilirim

    • Op. Dr. Seher Şirin

      Kabız ya da ishal olmayın. Dışkılamadan önce 5 dakika sıcak suya oturun. Sonra anüsün hafif içine doğru vazelinli pomat sürün. Geçmezse gerçekten fissür olup olmadığının tespiti yani kesin teşhis ve tedavi önerisi için muayene olmalısınız.

  3. Hocam kolay gelsin. Benim bir sorunum var ben büyük tuvaleti yaptıktan sonra 2 yıldır oluyor bu sorun, büyük tuvaleti yaptıktan ve iyicene temizledikten sonra orayı bir süre sonra biraz akıntı oluyor ve makat deliğinin orda kalıyor akıntı daha hiç çamaşıra kadar gelmedi. Bu akıntı neden oluyor hocam orayı her tuvaletten sonra 1 kez daha temizlemek zorunda kalıyorum, 1.80 123 kiloyum acaba fazla kilolarım mı bu sorunu başlattı ne yapmalıyım

    • Op. Dr. Seher Şirin

      Makattan akıntı anal fistül dediğimiz bir hastalığı düşündürür. Ayrıca siğilde, kilolu olanlarda, anal dermatit gibi cilt hastalığı olanlarda da akıntı benzeri ıslaklık olabilir. Kesin teşhis için anüs muayenesi gerekir. Fistül varsa ameliyat gerektirir. Siğil varsa radyofrekans ile tedavi edilmelidir. Cilt hastalıkları ilaçla tedavi edilebilirler. Kesin teşhis ve tedavi önerebilmek için genel cerrahi uzmanına muayene olmalısınız.

  4. Merhaba. Benim aylardır dışkım ishal olarak geliyor katı olduğu zamanı hatırlamıyorum bıle doktora gittim hiçbir sorun yok bagırsakların hızlı çalışıyor deyip genderdi. İki gündür uzum zaman sonra ılk defa katı geliyor ve yogun bir kanamayla sebebı ne olabılır

    • Op. Dr. Seher Şirin

      İshal bazı iltihabi bağırsak hastalıklarında devamlı olabilir. Stres, besinlerin dokunması gibi sebepler geçici ishal yapabilir. İshalin derecesi, şiddeti de önemlidir.Olağan dışı durum görülmedi demek ki. Ancak şu anda kanamanız olduğundan tekrar muayene gerekir. Muayenede anüste kanama yapan sebep bulunmazsa ya da ishal geçirdiğiniz için kolonoskopi gerekebilir. Muayene için genel cerrahi uzmanına gitmelisiniz. Daha sonra ishal devam ederse gastroenteroloji uzmanı muayene etmelidir.

  5. Hocam mrb ben 1 yıl önce makatıma soda şişesi soktum başta herhangi bir sorun yoktu yaklaşık 8 aydır kanama oluşuyor 3 ay önce kolonoskopi oldum
    içerde kanama oluşturacak bir sorun yok denildi
    sadece dışarda hemoroid var denildi
    Ama her tuvalete oturduğumda kanama oluşuyor sizce bagırsağım yırtılmış olabilir mi
    ne yapıcağımı bilemiyorum
    Tuvalet yapmak artık bir işkenceye dönüştü
    24 yaşındayım
    O hatayı yaptığıma pişmanım keşke yapmasaydım
    bi yol gösterin bana ne yapacağımı şaşırmış bi durumdayım piskolojim alt üst olmuş durumda

    • Op. Dr. Seher Şirin

      Kanamayla beraber ağrı da varsa çatlak (anal fissür) olabilir. 8 aydan beri devam ediyorsa ve ara sıra da olsa geçmiyorsa müdahale gerekebilir. Tekrar muayene olmalısınız. eğer çatlak ise ameliyat kadar başarı sağlayan botoks enjeksiyonu yapılabilir. 5 dakika sürmeyen 2 enjeksiyondan ibarettir. İşlem sonrasında hastaneye yatmadan evinize dönebilirsiniz.

  6. MERHABA HOCAM 2GÜN ÖNCE TUVALET KAĞIDINDA KAN GÖRDÜM. KABIZLIK YOK. DÜZENLİ TUVALET ALIŞKANLIĞIM VAR. DÜN VE BÜ GÜN SABAH BÜYÜK ABDESTİMİN SONUNDA KAN OLUYOR. BAŞINDA VE ORTASINDA YOK. ELİMLE DOKUNDUĞUMDA KAN BALGAMSI GİBİ. NE YAPMALIYIM.

    • Op. Dr. Seher Şirin

      Makattan kanama iç- dış hemoroidlerde, makat çatlağında, iltihaplı bağırsak hastalıklarında olabileceği gibi bağırsak tümörlerinde de olabilir. Bu nedenle kanamada muayene şarttır. Muayenede imkan varsa anoskopla bakmakta fayda vardır. Anoskopla 10 cm. ye kadar iç kısmı görme imkanı olduğundan buradaki kanayan iç hemoroidler de tespit edilebilir. Muayenede ve anoskopta kanamayı izah edecek bir hastalık tespit edilemezse kolonoskopi gerekir.

      • İyi günler hocam üç aydır doğum yaptım normal doğum oldu iki aydır nerdeyse makat ta kanama oluyor başlarda kabızlık sorunu çok yaşadım şimdi günde birdefa çıkıyorum zorlanınca bir iki damla kan gördüm şimdi büyük abtesimi yaparken kanama oluyor makattan bir iki damla dan çok oluyor sizde nedeni nedir çok korkuyorum lütfen bana cvp verir misiniz?

        • Op. Dr. Seher Şirin

          Makattan kanama sizde yani doğum sonu fissür, hemoroid gibi iyi hastalıklardan olma ihtimali yüksek. Fakat kanama mutlaka muayene ile nereden kanadığının tespit edilmesi gerektirdiği bir şikayet ve belirtidir. Kabız kalmayın, tuvalette fazla kalmayın, ıkınmayın. Kabız kalmamak için bol sebze,salata, su, lifli meyveler tüketin, yürüyüş yapın. İlk fırsatta da muayene olun.

  7. Hocam mrb bende basur var ama kremlerle kanamam durdu ama
    Son zamanlarda tuvalet yaparken kanama oluşuyor ve kanama oluşumundan önce sanki bagırsagımda bir yerler yırtılıyor gibi hissediyorum ve sonra kanama oluşuyor kanamam basurdan gelmiyor sanırım bagirsagımdan geliyor

    Ayrıca gün içinde karnımın sol yada sağ taraflarında keskin bir ağrı oluşuyor
    Nefes almakta zorluk çekiyorum
    Ve idrar yapmakta zorlanıyorum bazen hiç idrarım yokmuş gibi oluyor
    Bazende kulaklarım çınlıyor
    Mide bulantım oluyor ama kusamıyorum
    Hocam ne yapmalıyım bir akıl verin lütfen çok zor durumdayım

    • Op. Dr. Seher Şirin

      Kremleri doktor muayene ettikten sonra mı verdi bilemiyorum ama rastgele krem kullanmak doğru değil. Özellikle kanama durumunda mutlaka kanamanın geldiği yer tespit edilmelidir. Bunun için cerrahi uzmanı makat muayenesi yapmalı. Makatta kanama yapabilecek bir hastalık yoksa kolonoskopi gerekir. Yaşınız 50 üzerindeyse,ailede kolon kanseri varsa,karın ağrısı da eşlik ettiği için hemoroid gibi makat hastalığı tespit edilse bile kolonoskopi gerekebilir. Bu nedenle ilk fırsatta genel cerrahi uzmanına muayene olmalısınız.

  8. merhaba hocam
    tuvaletimi yaptığımda kanamam oluyor ve makattan. Daha önce bu şikayetler doktora gittim. Muyane edildiğimde hemoroit görülmedi. merhem kullanmıştım. Ve bu sürede damla damlaydı. Daha sonra kanamam arttı ama herhangi bir ağrı oluşmuyor. Tekrar gittiğimde yine muyane esnasında hemoroit olmadığım söylendi ve kolonoskopi verildi. Randevu için çağırılmadım ve bu süreçte kanama 5/6 ayda bir kaç kez olmaktadır. genelde hamileliklerimde ve acılı baharatlı yediğimde oluyor. kısa süre önce tekrar kanamam oldu. Tekrar hastaneye gideceğim. Sizce nasıl bir yol izlemeliyim. Ve hastalığım ne olabilir. Bazen tuvalete gitmeden önce baskı yapar şekilde çıkıyorum ve son zamanlarda kabızlık oluştu arada tuvalet esnasında ince sızı oluyor

    • Op. Dr. Seher Şirin

      5-6 ayda bir kanama oluyorsa anüsün içindek iç hemoroidlerden olabilir. İç hemoroidler normal muayene ve parmakla muayenede (rektal tuşede) fark edilmeyebilir. Ben anoskopla 10 cm. ye kadar bakma işini rutin her hastaya muayene sırasında yapıyorum. Böyle durumlarda anoskop kolonoskopiden kurtarabiliyor. Kanama şikayetinde kanamanın kaynağını görmek ve tespit etmek gerekir.Anoskop muayenesi imkanı yoksa ve kolonoskopi sizden istendiyse yaptırmanız gerekir. Şimdilik kabız kalmayın,sert dışkılamayın,tuvalette ıkınmayın. En kısa zamanda da muayene olun.

  9. Hocam iyi çalışmalar Mehmet 5 ay önce prostat tümör ameliyatı oldum. Çok iyi idim. biraz kabız olmuştum ancak sorun yoktu 1 aydır makat kısmında bir ağrı var. Sanki malatya dışkı daima var ve makara birşey batıyor gibi bilhassa oturunca bu batma hissi fazla oluyor ve rahatsızlık veriyor. Cerraha gittim parmak muayenesi yaptı birşey görünmüyor kabız olma dedi.ayrıca dışkım yuvarlak gelmiyor ince ve geniş geliyor. Ayrıca patoloji sonucunda cerrahi sınırda pozitif yazıyor buna bağlı olabilirmi.. Bana kalırsa anüsümde içeri çekildi gibi geliyor. Bölgemiz itibariyle sizin yazdığınız anlamda çok branşlaşmış doktora yok

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      Prostat ameliyatı sonrasında her tümör ameliyatında olduğu gibi cerrahi sınır pozitif olduğunda ek tedaviler (ışın tedavisi,yeniden ameliyat,kemoterapi gibi) gerekebilir. Tabii bu durum tümöre göre değişeceğinden prostat tümöründe ek tedavileri Üroloji uzmanı ve onkologlar bilecektir. Prostat ve rektum (bağırsağın son kısmı) komşu olduğundan yayılma olabilmektedir. Bu durumun kontrolü için varsa anoskop muayenesi, yoksa kolonoskopi ve MR gibi ek tetkikler gerekir.

  10. Hocam hayirli geceler benim sorunum makat in kenarinda sislik gibi bisey nasi bisey oldugunuda anlamadim onu ondan kurtulmamiz icin napmamiz lazim bi yardimci olun

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      Önce makatın kenarındaki şişliğin ne olduğunu bilmek gerekir. Ani çıktıysa, sert ve ağrılıysa anal hematom ya da pıhtılaşmış basur olabilir. Ağrı artarak devam ediyorsa apse olabilir. Bunların bazıları acil müdahale gerektirebilir. ağrı yoksa dış hemorid olabilir. Kesin teşhis ve tedavi önerisi için muayene olmanız gerekir. Makat hastalıklarında belirtilerin gerilemesi için kabız- ishal olmayın,tuvalette uzun kalmayın ve ıkınmayın. Hastalığınız ilerlemeden, ilaç tedavisine belki de cevap verebilecekken ilk fırsatta muayene olmalısınız.

  11. Hocam benim kadar bölgede siğil var doğumdan sonra oldu önceden az ağrın vardı şimdi çoğaldı neyapmaliyim ne ilaç onerirsiniz

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      Siğil tedavisinde ilaç tedavisi hem daha başarısız, hem de geniş yanıklara sebep olabiliyor. Siğilleri tek tek radyofrekansla yakarak tedavi ediyoruz. İğne ucu gibi bir aletle 1 mm.lik siğili bile görüp yakabiliyoruz. HPV virüsüne bağlı bir hastalık olduğundan yakıldıktan sonra yenileri çıkacaktır. kısa aralıklarla takip edip her yeni çıkanı tekrar yakmak suretiyle tamamen temizlemek mümkündür.

  12. Hocam benimde bir sorum olcak benim.de ara ara büyük tuvaletten sonra kan geliyor ama ağrı falan olmuyor ara da kasık agrım oluyor normalde bol su tuketmedimde kabızlık çeken biriyim sizce bu neyin başlangıcıdır bulantılarım da oluyor şimdiden cvp için tesekkrler

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      Makattan gelen kanama mutlaka sebebinin izah edilmesi gereken bir durumdur. Kabızlıkta,genç hastalarda hemoroid, fissür gibi anüs hastalıklarından olabileceği gibi bağırsak iltihapları ya da kanserlerinden de olabilir. Muayene etmeden bir şey demek doğru değil. Muayene sırasında anoskopla iç kısım bakılmalı, 10 cm. ye kadar sebep bulunamıyorsa kolonoskopi gerekebilir.

  13. Mrb hocam bende 1 hafta on gün önce büyük tuvaletimi yapamıyordum araştırdım bol bol su iç dediler neyse 3.4 gün sonra büyük tuvaletimi yapmaya başladım ama şimdi G*tümde bi şişkinlik çıkmış 2 gündür ne olduğunu bilmiyorum büyük tuvaletimi yapmakta zorlanıyorum

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      Kabızlık ve zorlanma sonrasında makatta anal hematom, dış hemoroid,anal fissür gibi hastalıklara bağlı şişlikler olabilir.Kabız kalmayın,ıkınmayın. dışkılama öncesinde ve sonrasında 5 dakika sıcak suya oturabilirsiniz. Geçmezse kesin teşhis ve tedavi için muayene olmanız gerekir.

  14. Merhaba yaklaşık 3 gündür büyük tuvaletimi yaparken damla damla değil bayağı bir kanama söz konusu her hangi bir ishal kabızlık yanma acı gibi bir durum söz konusu değil fakat büyük tuvaleti yaptıktan sonra kasıklarda ağzı söz konusu oluyor bu nedir neye bağlıdır randevu aldım fakat daha 3 gün var ne yapmam gerekiyor. teşekkür ediyorum…

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      Makat kanaması hemoroid,fissür,anal hematom gibi makat hastalıklarından,iltihabi bağırsak hastalıklarından,bağırsak ülserlerinden ya da bağırsak tümörlerinden olabilir. Muayene etmeden bir bilgi vermek yanlış olur. 3 gün önemli bir vakit kaybı değil. Muayenede makatta kanamayı izah edebilecek Bu süreç içinde ıkınmayın,tuvalette uzun oturmayın.Kanamayla ilgili daha geniş bilgiyi www. sehersirin.com sitesinden ‘makattan kanama neyin belirtisidir’ konusundan edinebilirsiniz.

  15. Merhabalar, hocam yaklaşık iki üç sene oldu makat bölgemde ağrı var son zamanlarda akıntı da oldu. Sarı renkli bir sıvı akıyor. İç çamaşirim sürekli islak oluyor. Bir uzmana göründüm anal fistülü dedi mutlaka ameliyat olmalısın dedi. Ameliyat sonrasında gaz kaçırma, dışkı tutamama vb korkusundan dolayı ameliyat olmadım. Şikayetim hala devam ediyor. Ameliyat dışında bir çaresi yok mu saygılarımla iyi çalışmalar…

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      Anal fistülde ameliyat mutlaka olmanız gerekir. Ameliyatsız geçmez. Her makat hastalığında olduğu gibi fistül ameliyatında da bu riskler vardır,hatta diğer makat hastalıklarından daha fazladır. Fakat bu risklerden korkulup süre uzatılırsa, arada oluşan enfeksiyonlar fistülün boyutunu büyüterek tedavisini daha zor ve riskleri daha fazla hale getirebilir. Bu nedenle ameliyatı bir an önce yaptırmakta fayda var. Fistülün durumuna göre bazı komplike fistüllerde (riski fazla olan) laserle ameliyat önerilebilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir